Schůze MS Přerov 13.10.2021 prezenčně v pirátském centru PEPŘ a online na jitsi.pirati.cz/prerov
Vyhlášena zde: viewtopic.php?f=666&t=58352
Přítomní: Jaromír Horký, Vojtěch Nezval, Vlastimil Špajs, Martin Švadlenka, Petr Konečný, Jaroslav Krejčí, Michal Skopal, Petr Stoklásek, Lenka Jüngling, Jakub Jüngling, František Hrubý, Petr Karlík, Petr Chmelař,
Hosté: Michal Langer, Kateřina Matušíková, Tereza Ptáčková, Lucie Spáčilová, Viktor Tichák, Jiří Hanečka, Ondřej Moskal, Daniel Pátek, Tereza Látalová, Martin Čechál
Předsedající: Vojtěch Nezval
Zapisovatel: Michal Langer, Jaromír Horký
Začátek: 18:06
- Kontrola úkolů z minula
- Zájemci
- Přijímání
- Reporty ze schůzí
- Sněmovní volby - vyhodnocení výsledků
- PEPŘ tým
- CF 2022
- Diskuse, různé
Program konsensuálně schválen
VN: Předsednictvo MS Přerov rezignovalo, takže bude vyhlášena nová volba.
1.
Nikdo nic neměl.
2.
Daniel Pátek: Jsem student IT v Brně. Dlouhodobě vás podporuju, takže jsem se k vám přišel podívat.
Terka: Studuju v Přerově nad Lysou pedagogiku a přišla jsem se sem podívat. Jsem v METu sociálním a zdravotnickém.
VN: Máte zájem se stát RegP nebo členy?
DP: Rozmyslím si to.
Terka: Chtěla bych být RegP.
3.
JH: Kam by ses zařadila na politické ose?
TP: Zařadila bych se na ní jako liberální a středo-pravá.
MŠ: Četla jsi stanovy?
TP: Ano.
VN: Je tam něco, co se ti nelíbí?
TP: Zatím ne.
MS: 3 věci, které by se měly v Přerově změnit
TP: jsem zamerena humanitně a školsky, chtěla bych větší provázanost mezi skolami a mezioborovost a lepší komunikace s veřejností a lepší kontrolovatelnost...udelat kulturní misto z lomu v predmosti... zelen bych udelala v prerova, travnik neni jenom zelen, stromy, keře, kvetiny
LS: 2 otazky, chci konretni odpoved: co se ti libi a nelibi na dlouhodobem programu piratu... kterou vec jsme ve snemovne udelali dobre a co spatne
TP: nelibilo se mi, ze behem stredni by se mohli udelat zkousky na jakekoliv urovni a dale si volit predmety, ale to mi jiz bylo vysveteleno.
PK: Hlasovala bys před půl rokem pro koalici? Proc to trvalo tak dlouho, aby ses pridala?
TP: Trvalo to dlouho, protoze u me dulezita rozhodnuti musi byt racionalni.. vahala jsem jestli je ok, aby ucitel spolecenskych ved byl členem politicke strany, ale nějak jsem si to vyargumentovala-urcitelem nejsem, nemusim dopadnout jako kazdy jiny a myslim si, ez to bude tezsi, ale dokazu jim to vysvetlit. Ale ten boj uvnitr jsem vyhrala!
chci vstoupit ted, protoze je videt, ze ikdyz je to spatny, tak se nesesypate a drzite kurz a nejdete na negativni smer a potvrdilo se mi, že jsem u spravnych lidi
PK: Dokážeš si představit, že bys kandidovala do zastupitelstva?
TP: Dokážu si to představit v budoucnu, ale asi určitě ne v příštích volbách. Budu totiž dokončovat bakalářku atd.
JJ: Co si myslis o dalsich volbach? co tvuj nazor na koalice?
TP: dobrá otázka, premyslela jsem nad tim a predem rikam, ze nerozumim rozdilu prepocitavani hlasu, ale nevim, jak se to prepocitava. Já si myslim, ze ne za kazdou cenu, pokud by to bylo pro nas vyhodne a bylo by to nastavene dostatecne vyhodne pro nas
JJ: Jaké jsou v ideálním stavu tvé ambice ve straně?
TP: Nikam bych se necpala, nevadilo by mi ale být na vysokém postu, kdyby ostatní usoudili, že tam mám být.
MŠ: Kdo je Agáta Hanychová?
TP: Ano, vím kdo to je.
VP: tvé možné přijetí bych nechal na příštím předsednictvu
4.
VN: V objektu na kozlovské bude sídlo nějaké církve. Na majetkové komisi jsem vznesl dotaz, jestli to nebude něco podobného, jako v pasáži. Pak se tam řešilo centrum pro romskou zaměstnanost, které by mělo být v budově, kde byl boxing club.
Dále jsme měli ukliďme česko, kde bylo 7 lidí z čehož 5 pirátů.
Důležitá byla včerejší schůze KS, kde nás Lucie Spáčilová pochválila, že jsme v Přerově udělali super kampaň a za to, že u nás to MSko funguje dobře.
LS: Byla to pochvala za dlouhodobou činnost. Měli byste být vzorem pro celý kraj.
MŠ: Byl jsem v redakční radě přerovských listů. Je tam stále problém s distribucí.
5.
JH: Neprobíral bych asi dneska všechny aspekty jako na KS tak do podrobna. Budou určitě nějaké analýzy. Podíval bych se na kampaň z pohledu Přerova. Chtěl bych vám tady všem poděkovat za to, kolik jste toho pro tu kampaň odmakali. V Přerově jsme získali o 200 lidí víc, než v krajských volbách, ale je to prostě jiný druh voleb. V Přerově jsme byli nejlepší v Kozlovicích, pak ulice Škodova a Husova... Musíme dále pokračovat v akcích, jako je VyOsení, dětský den, výměna oblečení atd. Je potřeba být neustále aktivní a budovat si osobnosti do komunální politiky. Jinak není to tak, že bychom chtěli odvolat Ivana Bartoše. Ten podnět nemá skoro žádnou podporu. Mikuláš Ferjenčík rezignoval na vedoucího MO a bude kandidovat Vráťa Filípek, kterého já podporuju.
FH: Zajímalo by mě kdo a kdy budeme mít konkrétní analýzu voleb pro Přerov nebo pro okres Přerov?
MŠ: Porovnával jsem rok 2017 a 2021. Všichni kromě ODS u nás zůstali na stejných číslech. Neměli bychom dělat jen akce pro děti atd, ale musíme se snažit začít chovat více jako politici.
JH: To souhlasí s tím budováním lokálních osobností... Musíme tady akcentovat témata, která lidi zajímají a trápí.
VN: Oproti ODS máme zásadní rozdíl v tom, že oni mají zastupitele a my ne.
LS: Chci vám říct, že v rámci projektu Piráti pomáhají jsme narazili na neziskovky, které s námi nechtěly spolupracovat kvůli Babiše.
LJ: Doplnila bych, že co se týče neziskovek v PV, tak už jsme se v podstatě se všemi sešli a vypadá to, že u nich máme podporu.
LS: Já to myslela spíš tak, že přestože neziskovky podporujeme a ony to ví, tak se bály nám vyjádřit podporu. Teď už by se bát nemusely.
VN: Jesli bude někdo ochoten tu analýzu zpracovat, tak může...
JH: Mohli bychom si každopádně nechat zpracovat analýzu od Jakuba Lyska, který je syn našeho krajského zastupitele.
PK: Líbí se mi názor Lenky o tom, že máme dobré experty v expertních skupinách, takže bychom mohli ta témata někde zveřejňovat.
JI: My jsem si říkali, že bychom mohli začít platit nějaké regionální noviny a začít to tam cpát.
6. PEPŘ TÝM
LJ: Prioritou teď byla kampaň. Vypíšu na příští týden schůzi, kde zkusíme nastřelit kampaň.
TP: Kdyby vás napadla jakákoliv akce, tak nás neváhejte kontaktovat.
LJ: Máme už list z loňského roku, takže ho oprášíme a domluvíme se.
JJ: Je pepř připraven na to, být krajským centrem?
LJ: Ano je, ale pravděpodobně nebude muset být.
VT: Bude záležet na tom, jak se bude vyvýjet rozpočet celé strany. Každopádně si myslíme, že to dáme a centra udržíme. Bude asi i nějaký fundrising z členské základny. Picolo určitě zůstane do konce roku a pak se o tom budeme bavit.
JH: My už částečně tenhle systém aplikujeme. Krajští zastupitelé nám platí z poliviny činnost. Dále máme dobrovolné příspěvky z členské základny.
VT: Bylo by možná dobré oslovit Jakuba Lyska, aby nám v centrech udělal nějakou analýzu volebních map.
FH: Audiovizuální technika teda padá?
VN: Ne, to už prošlo parcitipativním rozpočtem, takže by to mělo být.
7.
VN: Pokud se někdo z vás chystá do Pardubic na CF, tak by bylo dobré, si už nějak zařídit ubytování.
8.
LS: Nemáte v PaRo stanovenou vysoutěženou žádost, takže se pak připomeňte. Michal Skopal a František Hrubý jsou od dneška členy.
PK: Chci tady veřejně poděkovat Jardovi za to, jakou práci odvedl v kampani na sociálních sítích. Chtěl bych poděkovat všem, kteří to tady odedřeli.
MČ: Jsem dlouho aktivní ve Společně pro Přerov. Nevím, jestli jste už řešili volby. Chci vám poděkovat za to, jak jste pomohli k té změně v naší zemi. Je škoda, že jste to tak odnesli. Doufám, že se vám to vrátí. Už jsem tady byl, když jste se bavili o případné spolupráci se Společně pro Přerov. Chtěl bych vás vyhecovat, abyste se seznámili s fungováním našeho zastupitelstva. Chci vás ponouknout, abyste to dali teď v Přerově tomu ANU sežrat. Můžete tam získat i ostruhy.
FH: Nemělo by se Forum částečně uzavřít? Včera to někdo navrhoval na KS.
MŠ: Forum je jedna z mála věcí, která nás odlišuje od ostatních stran.
LS: Budeme se jen snažit, aby šlo více odlišit, co je oficiální komunikace strany a co ne.
Veřejná část schůze ukončena v 19:35.