Ahoj Pirátky a Piráti!
Tímto se připojuji do rozpravy a ohlašuji kandidaturu na čelo kandidátky (2. – 7. místo). Můj profil naleznete zde: https://piratihk.cz/kandidati/roman-plat/
Kandidátská řeč:
V roce 2018 jsem kandidoval do zastupitelstva města HK na 10. pozici. Od té doby se aktivně zapojuji v orgánech města a od letošního roku i kraje. Jsem předsedou dopravní komise rady města HK, členem dozorčí rady DpmHK, členem výboru pro dopravu Královéhradeckého kraje a členem dozorčí rady OREDO.
Mimo velmi důležitých bodů (větší transparentnost, digitalizace, participace, spolupráce s veřejností), které tu zmiňují často ostatní a jsou i v pilířích pirátského programu, sám za sebe přidávám body v segmentu dopravy, architektury a urbanismu, ke kterým mám jako architekt i v rámci odbornosti a zaměření nejblíž. Konkrétně jde o:
vytvoření nového dopravně koncepčního útvaru místo stávající nefunkční struktury,
restrukturalizaci OHA po vzoru IPR PRAHA/KAM BRNO,
směřování k udržitelnému modelu dopravy ve městě,
větší efektivitě a otevřenosti MHD,
větší podpoře cyklistické a pěší dopravy (hlavně s jasnou koncepcí a cílem - páteřní cyklostezky, problematická místa, zapojení veřejnosti)
naplňování cílů připravovaného plánu mobility (viz Hradec jede)
odblokování a tlak na co nejrychlejší výstavbu důležitých komunikací/dopravních staveb (tangenta, jižní propojení, zdvoukolejnění na Prahu/Pardubice, VRT,...)
řešení dopravy v klidu s jasnou vizí a kvalitním managementem,
navýšení finančním prostředků do oprav a zvýšení efektivity technických služeb (pasport městských komunikací a chodníků)
opravdovu kvalitní soutěžení rekonstrukcí a nových návrhů připravovaných staveb s tlakem na důkladné zadání a projednání s veřejností a ostatními subjekty ze strany města a přihlédnutím k udržitelnosti!
kontrolu připravovaného ÚP a případná korekce rozvojových ploch, které nejsou v souladu s rozvojem “města malých vzdáleností” a které jsou v přímém opaku s názorem většinové společnosti Hradečáků.
Nepředpokládám, že i v případné koalici by se podařilo vše realizovat, ale každý z těchto bodů bude vykročení Hradce správným směrem (
)