CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Martin.Kucera »

Vojtech.Pikal píše: 11 lis 2021, 23:23

Ale zejména bych chtěl říct, že už to chci mít konečně za sebou, takže všechny zásadně prosím aby nehlasovali pro odročení.
Bylo by to mimochodem porušení povolební strategie, která praví:

Koaliční strany vynaloží veškeré nezbytné úsilí, aby jejich příslušné orgány projednaly výsledky vyjednávání či jiné potřebné záležitosti neprodleně.

S tímto si dovolím polemizovat - povolební strategie je přijata republikovým výborem a mám za to, že RV není oprávněn diktovat CF, co je "neprodleně", tedy že CF je v tomto ohledu suverénním orgánem, který sám rozhoduje, co je a co není prodlení, tj. jaká doba je nezbytná k řádnému projednání a informovanému rozhodnutí členů CF.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Robert.Magni

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Vážené Pirátky a Piráti,

toto jest má závěrečná řeč jako vedoucího vyjednávacího týmu a předkladatele.

Předně jsem vám všem chtěl poděkovat za vaši práci a čas, který jste věnovali samotnému jednání, přenosu informací mezi sebe a další členky a členy v krajích, odbornou i morální podporu, pomoc při validaci výsledků i za samotnou diskusi nad tímto naším společným zásadním rozhodnutím.

V této závěrečné řeči zareaguji na nejčastější otázky a výhrady a navrhnu věřím schůdné řešení pro většinu z nás. Záleží mi totiž na tom, aby se strana na rozhodnutí ohledně vstupu do vlády zbytečně neštěpila, a dostáli jsme tomu, že jsme hrdinové, kteří sice utrpěli šrámy, ale bojují a jdou si dál za svým. A co to je, určíme právě tímto hlasováním.

V debatách jsem s vámi probíral cestu nelehkým vyjednáváním i tím, jaké resorty jsme požadovali a nedostali (kde bychom se snáze vyhnuli kumulaci funkcí). Potom jsme hodně řešili možné nominace na vyjednané resorty a snažil jsem se vás vyslechnout a reagovat na vaše otázky i kritiku.

Opakoval bych se, kdybych znovu poukázal na náš závazek, který existuje směrem k voličům pro toto volební období. Věci, které jsme lidem v programu slíbili prosazovat a hájit, se promítly i do programových priorit vlády. Byť samozřejmě existují výhrady k dojednanému programu, řada týmů je spíše spokojena - a já též. Řešení exekucí a insolvencí, zákon k bydlení i priority v oblasti digitalizace či skutečně vymahatelný zákon o střetu zájmů jsou součástí programu.

Co se ale dařilo v debatách hůře byly právě možné personálie.

Jsem si vědom, jaká debata probíhá okolo otázky souběhu mandátu poslance a funkce ministra. A i když s extenzivním výkladem této otázky nesouhlasím, neboť vnímám onen závazek ve vztahu k existenci klouzavého mandátu, chápu i jiné názory a výhrady. Snažil jsem se proto v posledních dnech najít řešení.

Původní časová pojistka, kterou jsem navrhoval ke klouzavému mandátu (rekonstrukce vlády, pokud se do 1,5 roku nepodaří tento prosadit), se dle četné zpětné vazby nejevila jako postačující řešení.

Nechci však, aby se hlasování Celostátního fóra o prvním možném pirátském angažmá ve vládě redukovalo na téma souběhu mandátu poslance a výkonu v exekutivě.

Týká se to i mne osobně. Jak o tom uvažuji?

Varianta, kdy lídr, kandidát koalice na nejvyšší post exekutivy (i když neúspěšný), a předseda strany, nevstupuje do vlády (nebo se nestává předsedou sněmovny) by výrazně oslabila naši pozici jak v samotné vládě, tak i navenek. Další důvody jsem již zmiňoval dříve a vychází z mých aktivit předsedy výboru pro veřejnou správu poslední 4 roky, kdy jsem se vždy opíral a stále opírám o super tým kompetentních lidí, se kterými na této cestě počítám, tak o roky jednání s předsedy stran, diplomaty či v práce v mezinárodním kontextu, ale i práce pro stranu ve všech relevantních oblastech.

Navíc, u mé osoby řešíme dilema i v pořadí lidí za mnou na kandidátce, zvolených za druhou stranu koalice, ale to již asi všichni víme. Samozřejmě pak zásadní je zatím neexistence námi dlouho prosazovaného a téměř schváleného klouzavého mandátu.

V souvislosti s mou osobou bych chtěl iniciovat, pokud se strana rozhodne pro vstup do vlády, okamžité jednání CF, abychom buď nastavili nějaké mantinely mého působení ve vládní pozici, resp. upravili pomocí výjimky kodex, o jehož aplikaci ve vztahu k koaličnímu prohlášení kandidáta jednala komise. Výjimku, která by uspokojivě odrážela situaci, do které jsme se dostali, i specifika jeho sněmovní aplikace.

Velká debata nicméně probíhá v tuto chvíli ohledně druhé nominace, kde hrozí souběh funkce poslance a ministra, a to je pozice v čele Legislativní rady vlády.

Je to důležitá pojistka pro naše vládní působení (LRV dává možnost přes tento velký tým právníků hlídat veškeré zákony, které vláda projednává, a nenechat se “napálit” jen v důsledku chybějícího počtu poslanců ve sněmovně), ovšem já nechci, aby obavy z kumulace narušovaly uvažování nás všech nad naším možným vstupem do vlády.

Celou věc jsem řešil i s Jakubem Michálkem a vzhledem k tomu, že osobně nesouhlasím s názorem, že by se měl vzdát poslaneckého mandátu, neboť naše vzorná práce ve sněmovně a úspěchy v ní po 4 roky byla z veliké práce zásluhou jeho vedení z pozice předsedy klubu, rozhodl jsem se, že jeho nominaci vubec nepředložím a sněmovní tým se tak bude i nadále opírat o jeho schopnosti coby předsedy klubu.

Pozici ministra garantujícího právě oblast LRV proto navrhuji nechat v tuto chvíli neobsazenou a zavazuji se v případě schválení vstupu do vlády obratem oslovit kompetentní lidi z oboru, kteří by v našem jméně mohli tuto pro nás důležitou roli zastávat.

Opřel bych se v tomto postupu o § 33a jednacího řádu - Sestavení vládního týmu

(7) Dodatečná nominace. Nejde-li o nominaci již schválenou v koaliční smlouvě či v hlasování o členech vládního týmu, projedná nominaci do funkce člena vlády České republiky předloženou celostátním lídrem po jmenování vlády celostátní fórum obdobně jako v referendu; na závěrečné slovo má právo také kandidát, v hlasování jsou pouze možnosti schválení nominace a ukončení jednání.

s tím, že jednání CF by mohlo proběhnout dříve, neboť postup sněmovna - hrad není v tuto chvíli časově ukotven.

Toto je za mě konečný návrh postupu.

Stále jsem přesvědčen, že rozhodnutí jít do vlády není stejná úvaha jako rozhodování o lidech, neboť volba “vláda - opozice” je ve finále o nás a naší pirátské budoucnosti. Přesto v důsledku časového sledu i povahy našich způsobů hlasování tuto debatu o jménech nešlo oddělit.

Vnímejte proto prosím své osobní rozhodování v kontextu “vstupu do vlády” a programu a naší budoucí cestě. To je to, oč nyní jde. Personální obsazení LRV pak bude opět na rozhodnutí celostátního fóra, pokud se k tomuto kroku rozhodnete.

Věřím, že ať již to dopadne jakkoliv, rozhodneme se moudře.

Díky vám, že jste.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 122):
Jiri.Belsan, Veronika.Smidova, Tereza.Vovesova, Jan.Hora, Jan.Bednarik, Vojtech.Pikal, Mikulas.Ferjencik, Jan.Podhajsky, Zuzana.Kudlackova, Jana.Kolarikova, Jana.Raiterova, Jakub.Michalek, Jan.Novak, Jaromir.Beranek, Martin.Smida, Andrej.Ramaseuski, Vaclav.Urban, Marek.Paris, Matej.Sandor, Tomas.Martinek, Jiri.Hoskovec, Marek.Forster, Marek.Houser, Blanka.Charvatova, Tomas.Pastircak, Frantisek.Stodola, Zdenek.Stepanek, Simona.Mikusova, Michal.Novak, Damian.Waloszek, Dana.Balcarova, Lukas.Blazej, Petr.Vileta, Tomas.Valek, Rudolf.Zak, Tereza.Hubackova, Ondrej.Calovka, Petr.Lysek, Pavel.Vyroubal, Michaela.Davidova, Petr.Chmelar, Zdenek.Zak, Dominik.Becka, Petr.Stoklasa, Frantisek.Elfmark, Kornelia.Gottmannova, Pavel.Nevrkla, Zdenka.Kupcova, Adam.Rut, Robert.Magni, Jan.Munzar, Filip.Varecha, Jaromir.Horky, Michal.Najvarek, Jiri.Duchacek, Zdenek.Tros, Martin.Jiranek, Ondrej.Vojta, Klara.Kocmanova, Jana.Syrovatkova, Petr.Vyhnal, Andrea.Protivinska, Jiri.Bruzek, Pavel.Knezik, Jan.Korbel, Jan.Posvar, Bohuslav.Svehla, Zuzana.Freitas, Andrea.Linhartova, Michal.Gill, Martin.Strnad, Ondrej.Profant, Zbynek.Janoska, Jan.Lipavsky, Ivana.Mrkvickova, Milan.Chaloupka, Vladimira.Sykorova, Hynek.Melichar, Milan.Svoboda, Martin.Karim, Eva.Ticha, Michal.Soltys, Vaclav.Ranc, Zuzana.Lajksnerova, Roman.Semik, Bohdan.Vanek, Tomas.Durco, Petr.Tresnak, Kamil.Kubica, Ivo.Diblik, Daniel.Kus, Jaroslav.Nemec, Matej.Kubicek, Irena.Bacinova, Jan.Zavadil, Eduard.Horak, Jaroslav.Kucera, Honza.Dvorak, Jan.Hosek, Tomas.Grosskopf, Petr.Kozel, Petr.Hubacek, Jan.Hamal.Dvorak, Hana.Brnakova, Vitezslav.Repka, Martin.Stanek, Roman.Moravek, Karel.Nejedlik, Veronika.Nurnbergerova, Arnost.Stepanek, anonym64374, Radek.Cernohous, Radka.Danickova, Matous.Adamu, Petr.Steinbauer, Marek.Habrun, Sona.Brunnerova, Lenka.Martinkova.Spanihelova, David.Hosl, Frantisek.Hagara, Lucie.Vadkerti, Ondrej.Moskal
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Vojtech.Pikal
Administrativní odbor
Příspěvky: 26151
Registrován: 19 srp 2010, 23:45
Profese: politik, informatik
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 36906 poděkování
Dostal poděkování: 30041 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Oznámení moderátora:

Pro úplnost konstatuji, že byly doručeny obě závěrečné řeči.

Rozprava může probíhat až do zahájení hlasování v 10:00, ale poprosil bych, aby jste ji již drželi na uzdě.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 8):
Jan.Bednarik, Tereza.Vovesova, Rostislav.Reha, Zuzana.Kudlackova, Tomas.Valek, Robert.Magni, Pavel.Knezik, Radek.Oborny

Profil, Vedoucí AO; KaS, ZO; vedoucí MRT Demokracie v rezignaci
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12336
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5377 poděkování
Dostal poděkování: 20687 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj,

diky za vsechny vecne prispevky v diskusi. Nachazime se patrne pred nejdulezitejsim rozhodnutim v historii strany. Jsem presvedcen, ze musime mluvit otevrene a strizlive. Po probehle diskusi s Ivanem jsem Ivanovi sdelil, co povazuji za spravne, tedy ze hodlam plne vykonavat mandat, ktery jsem ziskal ve volbach, urcite nebudu nabihat na past rezignace a Ivan bude patrne hledat jineho nominanta na oblast legislativy. Mohu tedy psat zcela otevrene, aniz by me mohl kdokoliv obvinovat, ze jsem na vysledku osobne zainteresovan.

Pred volbami jsme delali pro volice kampan, kde jsme jim slibovali, ze pujdeme do vlady a budeme veci konecne menit a plnit nase predvolebni sliby. Rikali jsme volicum, ze chceme klouzavy mandat, ktery v priapde platnosti vyuzijeme a rezignujeme na post poslance. Podepisovali jsme koalicni smlouvu obsahujici kodex spoluprace, kde jsme slibili brat v pripade zvoleni funkci poslance ci ministra jako prioritu. Nikdy jsme nerikali, ze kazdy nas ministr hned rezignuje na mandat z voleb, protoze to je samozrejme past, do ktere uz jsme se nekolikrat chytli a moudry clovek neopakuje sve predchozi chyby. Ani jsme nepodepisovali papir pro komunalni zastupitele. Nasi volici nam tu duveru dali, nekteri jeli volit do Belgie, aby to mohli hodit Ivanovi proti Andrejovi, posilaji nam e-maily, ze mame vydrzet a nevzdavat se, ti co zadarmo pomahali v kampani.

Pak prisly volby a z nich smisene pocity. Na jedne strane konec komunistu a vlady Babise, na druhe strane tvrda rana, ze jsme byli vykrouzkovani jako kdysi Unie svobody ci spise jeste hure. To v nas samozrejme zanechava pocit krivdy, frustrace a soucit s kolegy, kterych se to tyka. Soucasne si klademe otazku, jak si uchovat kompetentni osobnosti a asistenty, ktere jsme za 4 roky ziskali.

Racionalni pricina tohoto problemu byla v tom, ze jsme pred bitvou udelali spatny vypocet, spatne to osetrili a ze jsme si malo hlidali kampan a agenturu, ale samozrejme i jako vysledek palby od naseho uhlavniho oponenta, ktera se soustredila takrka vyhradne na nas. Beru to s velkou pokorou jako zpravu o tom, kolik toho jeste nevime a jak moc se musime ucit a pestovat usudek. Udelali jsme strategickou chybu tim, ze jsme spatne premysleli a meli bychom si strategicky usudek pestovat lepe.

Na druhou stranu prohrali jsme bitvu, ale ne valku, protoze stale mame slusne vyjednanou ucast ve vlade, pochroumanou, ale stale funkcni a praktickou spolupraci se STAN, slusne vyjednane programove prohlaseni, fungujici resortni tymy, muzeme schopne lidi zapojit v rolich, kde nejlepe vyuziji svoje silne stranky, mame financni zdroje i zajemce o clenstvi. Valka neni ztracena a neni nutne utikat z boje.

Diky trvani koalice se STAN jsme uhrali 3 kresla ve vlade, kam jsme nominovali lidi podle vladniho tymu. Nejdulezitejsi z nich by mel byt zakonite Ivan, ktery jako ostatni predsedove strany ma pravo byt vicepremier. Ackoliv jsme chteli jina ministerstva, z logiky veci jsme tahali za kratsi konec provazu. Je dost dobre mozne, ze koalicni partneri si promysleli, ktere resorty jsou ochotni nam nechat a ktere naopak za zadnou cenu dat nechteji.

Program se nam podarilo vyjednat obstojne a mrzi me, ze jsou zde uvadeny argumenty, ze se malo venujeme zivotnimu prostredi. Vzdyt vyjednana gesce MMR umoznuje vyrazne ovlivnit podobu stavebniho zakona, coz bude pro zivotni prostredi jedno z velmi dulezitych rozhodnuti. Konec tezby bude v roce 2033, jak bude uvedeno v programovem prohlaseni. Program koalice je slusny a je tam sposta veci, ktere jsme tam prosadili a jeste mnohem vice, ktere tam nastesti nejsou.

Ted se rozhodujeme, jak dal. S plnou zodpovednosti mohu rici, ze nejsem schopen vest 4clenny poslanecky klub jinak, nez ze budeme prebirat stanoviska od STAN (tedy asi vlady) a vybirat si zajimave perlicky. Vzhledem k malemu poctu asistentu nebude mozne delat tak kvalitni praci. V poslednich 20 letech nebyl ve snemovne tak maly klub jako mame aktualne my. Tento klub bude mit v pripade opozicni prace spise mensi vyznam.

Proto je z meho pohledu logickym resenim ukazat, co umime ve vlade. A my se opravdu potrebujeme jeste hodne ucit a vlada je jedine misto, kde tyto zkusenosti ziskat, pokud pomineme vzacne pripady seniornich politiku ochotnych s nami sdilet know how. Ve snemovne jsme ukazovali dlouhodobe, co dokazeme, a jak mi rikali lide na krajich, pomohlo jim to v obcich a krajich v komunalnich volbach. Meli jsme nejlepe fungujici klub s vysokym vytlakem a totez muzeme zopakovat i ve vlade. Pokud budeme delat dobrou praci na vlade, muze to opet vyrazne pomoci cele strane. Hlavne nas taky volilo 830 tisic lidi, kteri ocekavaji, ze tuto prilezitost vyuzijeme a ne ze budeme bolestinkovat v koute. A my jsme tady jako strana pro lidi a ne sami pro sebe, abychom se donekonecna zabyvali zahledeni do vlastnich problemu. Volici by meli byt na prvnim miste. Ve volbach i v povolebni strategii jsme slibovali, ze pujdeme do vlady a to bychom meli splnit. Pokud budeme drzet strategii, nebudeme slaby hrac, coz dokazuje slozeni vlady i vedeni snemovny.

Zcela logickym a z hlediska demokraticke legitimity jedinym spravnym resenim je, aby ve vlade byly spicky kazde politicke strany. Z hlediska vysledku voleb je to nepochybne Ivan Bartos a Olga Richterova, ktera to ovsem odmitla z osobnich duvodu. Z praxe se ukazuje, ze tyto politicke osobnosti maji mnohem lepsi sanci pro stranu vyjednat nez kolegove s mensimi zkusenostmi, mensi reputaci a mensim verejnym impaktem. Do vlady, kde se delaji ta nejdulezitejsi politicka rozhodnuti, maji jit ty nejlepe pripravene osobnosti. Nenalhavejme si, ze vsichni maji stejne predpoklady, vzdyt i nominacni tym u nominaci jasne hodnotil. Je bytostnou povinnosti lidra, aby tyto faktory vzal v potaz.

V koalicnim modelu snemovna jen projednava to, na cem je jiz dohoda z vlady a je povinnost poslancu podle koalicni smlouvy to respektovat. Ruku na srdce, pokud volici zjisti, ze do vlady odmitame dat nase spicky, ktere dostaly nejvice preferencnich hlasu a misto toho tam davame jako kompenzaci nezvolene kandidaty, nebude to vubec pusobit uplne dobre a nikomu to nevysvetlime. Z toho duvodu povazuji snahy o vynechani Ivana z vlady za kontraproduktivni.

Jak bychom tedy meli spravne sestavit nominace? Musime se predevsim vyporadat s nalepkami, ze jsme pytel blech. Pokud uz jsme si jednou zvolili lidra, ktery vyjednal ucast na vlade, byt nas sejmuly krouzky, mel by mit take plne pravo a odpovednost, aby si sestavil svuj tym s vyuzitim nominaci z vladniho tymu nebo novych nominaci. Predstava, ze mu do toho budou vsichni mluvit, urcite nepovede ke zdravemu reseni. Snad jsme mu dali duveru, aby tym sestavil. Ja jsem se do tohoto tymu nikdy nehrnul, ale byl jsem ochotny pomoci a prevzit odpovednost; jen at uz budu delat cokoliv, potrebuji mit normalni podminky pro svoji praci, tedy ne nejake permanentni odvolavani ci podnety, ale lidske zachazeni a zakladni duveru. To, ze se nasich lidi neumime zastat a spise volime babisovsky styl hromadneho lyncovani, je vec, ktera nam v budoucnosti neprospeje.

Bohuzel realne faktory, ktere vstupuji do sestavovani vladniho tymu, jsou i jine. Nemohu zde nez vyjadrit politovani nad tim, ze nekolik dnu pred hlasovanim se tu narychlo publikovala velmi zavadejici nezavazna odpoved rozhodci komise, ktera na zaklade interpretace kodexu, ktery nikdo nepodepsal, u ktereho se az zpetne urcilo, ze bude platit a ze se na jeho zaklade budou lidi tlacit do rezignaci na mandaty poslance, coz uz kontrolni komise zacala delat. To si pak clovek pripada, ze jsou lidi pro stranu hadr, kdyz jim nestoji ani za to, aby pro ne pravidla formulovala predem a dostatecne jasne, zda maji cekat na klouzavy mandat ci zda budou nuceni stranickymi organy do rezignace. Az se to dozvi media, bude z toho pruser, oponenti a pravnici se nam vysmeji a kdyby to nekdo napad, tak s velkou pompou patrne prohrajeme. Strana klade bremeno spatneho textu na cleny a sama k sobe zadnou reflexi nema. Pochopitelne cela odpoved probihala v primem prenosu pri plne politizaci a dokonce o konkretnim pripade, pro coz nejsou predbezne otazky vubec urceny. Kdyby to byla jedina vec, tak nereknu, ale ze zde urcita skupina vnucuje bez legitimniho procesu ostatnim sva vlastni pravidla, jako ze se nesmi setkavat s lidmi na krajich o koalicni smlouve v patek, ze se zakazuje cleny strany informovat pomoci oficialnich hromadnych zprav apod., to by se podle me dit nemelo. To uz je potom fakt politika, mimochodem znacne neliberalni, ale nikoliv pravo. Tyto praktiky proste z meho pohledu nejsou koser.

Proti vstupu do vlady se casto uvadi otazka kumulace cili otazky soubehu funkce ministru a poslancu. Tato otazka se objevila nahodou pred nekolika dny, kdy nekdo upozornil, ze verejny zastupitel ma mit pouze jednu uvolnenou funkci a ze funkce ministra je pry pri soubehu s neplacenou funkci poslance porusenim tohoto pravidla. Duvodem pry je, ze bychom nezvladli dostatecne vykonavat funkci ministra a koalicniho poslance. Tak tomu v praxi neni. Ministr funkci poslance vykonava jako neuvolnenou funkci a nebere za ni dalsi plat. Naplni jeho prace je vedle rizeni resortu to, ze bude hajit navrhy koalice vyjednane na vlade ve snemovne. To je vsak vice mene podobna role, kterou ma koalicni poslanec, ktery take primarne haji koalicni navrhy a pouze jako doplnek pripravuje jejich vylepseni v plne shode koalicnoch subjektu.

Proc jsou koalicni ministri typicky poslanci? Duvod je jednoduchy, vlada musi mit legitimitu z voleb. V parlamentni demokracii to nejdulezitejsi je spojeni mezi zvolenym politikem a volicem, kteremu se rika mandat. Jak by to volici brali, kdyby krouzkovali svoje lidry a ti by pak misto sebe poslali do vlady nezvolene kandidaty? To by vyvolalo a nekdy uz vyvolava obrovskou kritiku, protoze proti volebni kampani to muze byt brano jako podvod. Jak by vypadalo, kdyby nas z vlady po nekolika dnech vyhodili, coz uz se taky stalo, a nasi rezignujici ministri by najednou byli bez mandatu a misto nich by mandat vykonavali nahradnici, ktere lidi puvodne volit nechteli? To neni spravedlive a porusuje to demokraticke principy.

Kumulace muze byt problem pri rizeni narocneho resortu z hlediska rozsahu prace, ale ma se resit klouzavym mandatem, ne neslucitelnosti. Neslucitelnost jsme v tomto pripade nikdy nenavrhovali, klouzavy mandat jsme meli v programu. Neslucitelnost je u ministra a poslance v parlamentnim systemu protisystemovy prvek, protoze zpretrhava spojeni s volicem a legitimitu vlady. Je velka chyba, ze tyto veci nevysvetlujeme a nechame lidi ukvapene zobecnovat, ze kazda kumulace je spatne. To uz je pristup politickeho fundamentalisty, nikoliv moudreho politika, ktery ma odvahu popisovat i slozitejsi a hure uchopitelne veci. I pri obhajobe zakonu v Parlamentu jsem zduraznoval, ze urcita mira kumulace napr. poslance a neuvolneneho starosty muze byt zdrava a prinosna a nedava smysl je zcela izolovat.

Tato diskuse dale ukazuje, ze cast lidi se vyjadruje korektne at tim ci onim zpusobem, ale druha, snad nastesti mensi cast zatim nezvlada diskutovat bez osobnich utoku, prehrsle podezrivani a prostredi vyhroceneho negativismu. Frustrace je pochopitelna, ale nemeli bychom se ji poddavat. Kdyz jsem mluvil s zivymi lidmi na schuzich, hodne upozornovali na to, ze diskuse online a na sitich je zkreslena, ze preferuje lidi s velkym mnozstvim casu a ze oni se citi podreprezentovani. To je urcity problem, ktery bychom meli resit. Tech skutecnych vyzev pro nove predsednictvo je urcite mnohem vice.

Muj postoj ke vladni spolupraci je jasny. Pokud mame dospet a prestat byt vnimani jako aktivisti, anarchisti ci pytel blech, a zejmena pokud mame mit podminky pro skutecnou a dobrou politickou praci, nejen povrchni glosovani aktualnich temat, meli bychom do vlady jit, neutikat, ucit se, jednat strategicky, bojovat a pro pristi volby dopadnout vyrazne lepe.

Naposledy upravil(a) Jakub.Michalek dne 12 lis 2021, 00:21, celkem upraveno 1 x.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Jan.Mares
Zahraniční odbor
Příspěvky: 679
Registrován: 14 srp 2017, 19:48
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 1542 poděkování

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Jan.Mares »

Ok, tak takhle. Gratuluju odpůrcům vládního angažmá k tomu, že vytvořilo situaci, kde některé kraje (samozřejmě hlavně SčK a Praha, na jiných přece nezáleží) měli možnost probrat náležitosti vstupu do vlády s jeho exponenty z RP, a některé nikoliv.
V kombinaci se zabetonováním hlasování na referendum se snažíte pojistit si všechny mety. Lidi jsou asi blbí a Ivánek by jim vymyl mozky či co.

Můj take away je, že nebudu hlasovat vůbec. Pokud bych se pouzel zdržel - z důvodů akutní demence některých prezentéru obou stran, vágnosti prezentace OFFTOPIC("budeme ve vládě prosazovat naše hodnoty (když v programu vlády jich jen hrstka)" vs. "budem v opozici a bude to žůžo, protože to říkám") - tak akorát zvýším kvórum referenda. Nehlasovat je moje jediné východisko, jak dát najevo, že mě, s prominutím, postup obou stran už značně sere.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvky (celkem 8):
Vojtech.Pikal, Frantisek.Navrkal, Petr.Vileta, Vojtech.Karban, Robert.Magni, Dalibor.Zahora, Filip.Varecha, Jan.Adam
Uživatelský avatar
Dana.Balcarova
Člen KS Praha
Příspěvky: 610
Registrován: 13 pro 2013, 12:34
Profese: poslankyně PSP ČR
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 807 poděkování
Dostal poděkování: 682 poděkování

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Dana.Balcarova »

Jan.Bednarik píše: 10 lis 2021, 15:09
Ivan.Bartos píše: 10 lis 2021, 14:19

Za předpokladu jiného výsledku voleb a při faktické neexistenci dobrovolného klouzavého mandátu (výhled na jeho schválení vzhledem k situaci v senátu by byl podle mě tak rok i v této hypotetické situaci a toto je platné i teď) očekávali bychom, že naši poslanci – členové či členky vládního týmu při nominaci na ministry (v řadě resortů jsme měli 1 člověka) pouštějí poslanecký mandát natrvalo? Udělali by to?

Prosím členy vládního týmu, kteří zároveň kandidovali do sněmovny, o upřímnou odpověď na Ivanův dotaz. A také našeho senátora z vládního týmu, kterého by se otázka sezení na dvou židlích mohla také týkat. Děkuji.

@Lukas.Barton @Andrea.Hoffmannova @Ondrej.Polansky @Olga.Richterova @Jan.Lipavsky @Lukas.Kolarik @Ondrej.Profant @Radek.Holomcik @Dana.Balcarova @Lukas.Blazej @Martin.Jiranek @Petr.Tresnak @Adam.Zabransky @Ondrej.Chrast @Lukas.Wagenknecht OFFTOPIC(doufám že jsem na nikoho nezapomněl)

Vážené celostátní fórum,
Nejdříve odpovím na výše položenou otázku. Klouzavý mandát hned tak schválený nebude, odhaduji že se to nepovede v tomto volebním období. A tak v případě kdybych byla poslankyní a současně měla možnost vést Ministerstvo životního prostředí vybrala bych si pouze jednu z těchto možností. Práce poslankyně by mi dávala větší smysl i vzhledem k předchozí zkušenosti ve vedení poslaneckého výboru pro životní prostředí. Pokud bych byla navržena na pozici ministryně jako nejvhodnější člověk, tak bych tu roli přijala, k tomu jsem se zavázala účastí ve vládním týmu.

Současně zde krátce uvedu proč nemůžu jinak, než hlasovat proti vstupu do vlády
Myslím si, že vstup do vlády je pro Piráty mnohem větší riziko než působení v opozici. Bohužel jsem svůj úsudek potlačila při hlasovaní o volební koalici se STAN a dala důvěru našemu předsednictvu, a poté „bezmocně“ sledovala chování mocenské elity, která se ve straně vyprofilovala. Nyní nechci udělat stejnou chybu.

Současně je pro mě bariérou pojetí ochrany životního prostředí a klimatu ve vládní koaliční smlouvě, to obsahuje několik bodů se zásadním rozporem s pirátským programem a dokonce formulaci

Budeme vytvářet podmínky pro energetickou transformaci a rozvoj uhelných regionů tak, aby byl možný odklon od uhlí dříve než v roce 2038

, která je překročením červené linie, který si RT ŽP stanovil. Piráti prosazovali a věřím, že nadále budou, rychlý a řízený proces ukončení spalovaní uhlí nejpozději do roku 2033. Dnes v Glasgow končí klimatická konference COP26 a i když je nyní naše pozornost soustředěná na jednání o podobě české vlády, tak bychom neměli opouštět naše dlouhodobé cíle a zodpovědnost za globální budoucnost

Tak prostě nemůžu jinak, budu hlasovat PROTI

Jen v takové společnosti se bude dobře dařit, ve které lidé sázejí stromy, o nichž vědí, že v jejich stínu už nebudou odpočívat
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34601
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31560 poděkování
Dostal poděkování: 25689 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jiri.Janecka píše: 11 lis 2021, 23:52

Jako kam se nemají vrátit? Odvolaní ministři jdou někam do pekla? Celá léta vnucujeme voličím, jak jsme odborně zdatní, schopní, samostatní a najednou je to o tom, že bez státního platu se naši lídři neuživí?

Nevrátí se do vysoké politiky. Klouzavý mandát by zajišťoval, že jsi buď poslanec, nebo ministr, nebo zpátky poslanec, když tě premiér vyrazí. Celé 4 roky bys byl ve vysoké politice, tady fakt nejde o plat. Ostatně Ivan Bartoš to někdy před 4 lety psal, že odchodem ze zaměstnání a vstupem do Sněmovny si platově pohoršil. ;)

Jan.Bednarik píše: 11 lis 2021, 23:55

Vážení členové a členky Pirátské strany,

vyšla na mě úloha „největšího odpůrce“ v jednání.
...
Riskneme to?

Já to tedy risknu. Když už jsme došli až sem, zkusme udělat ještě jeden krok. Buď bude do propasti, nebo ... :D
Jo a rozhoduji se teď emocemi, neboť jak praví MUDr. Radkin Honzák

Lidské chování je řízené především emocemi a rozum nad nimi těžko vítězí.

https://magazin.aktualne.cz/honzak-lidi ... f6b220ee8/

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Michal.Novak, Roman.Moravek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Pavel.Vrbicky
Místní předsednictvo
Příspěvky: 329
Registrován: 30 bře 2017, 08:42
Profese: technický poradce - strojírenství
Bydliště: Hradec Králové
Dal poděkování: 379 poděkování
Dostal poděkování: 394 poděkování

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Pavel.Vrbicky »

Přátelé, nabízím výsledky mého mikroprůzkumu na téma "Co na to volič" Jsem na Strojirenském veletrhu v Brně a mám dost času mluvit se svými kolegy. Tři z nich dlouhodobě volili Piráty. Dva muži do 40 let a jedna žena do 30 let. Všichni tři jsou zklamaní a tvrdí, že už nás asi volil nebudou. Důvod mají ten, že jsme po prohře tak dlouho kňučeli (jejich výraz). Současně se mě ptali zda odhlasujeme vstup do vlády. Odpověděl jsem jim, že uvidíme. Rozčililo je i to. Všichni tři se shodli na tom, že pokud to neschválíme, tak jsme u nich skončili.
Já nechci abychom přišli o podstatnou část voličů a mám obavu, že naše zahleděnost dovnitř, na vlastní zásady a předpisy nás povede k politické smrti. Současně si myslím, že jsem zasadový člověk a zde diskutujícím rozumím, ale někdy je potřeba trochu ubrat a mírně podstoupit, aby vznikl prostor pro rozum.
Jsem pro naší účast ve vládě.

Svět patří těm, co se neposerou.
(Charles Bukowski)

Jan.Lehky
Člen KS Liberecký kraj
Příspěvky: 146
Registrován: 26 čer 2013, 09:48
Profese: Eko poradenství
Bydliště: Jablonec nad Nisou, 46601
Dal poděkování: 164 poděkování
Dostal poděkování: 128 poděkování

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Jan.Lehky »

Ahoj, pokusím se být stručný.
Jsem dlouhodobý odpůrce koalice se Stan, odmitl jsem kandidovat a jakkoli se na tom sebevražedném projektu podílet. Koaliční vláda s ODS byla a je pro mě noční můra.

Ale nyní říkám, že do vlády jít musíme. To co jsme si navařili, je potreba si tzv. vyžrat až do dna.

2 zásadní argumenty
Do opozice můžeme odejít kdykoliv, záleží jen a pouze na tom, kolik špíny jako pirátská rohožka sneseme.
Finanční vyrovnání se stan buď klapne, nebo se nejen finančně vrátíme o 8 a více let zpět.

Hladká řeč a vtíravé chování jsou zřídka částí dobra.
Uživatelský avatar
Petr.Polacek
Příspěvky: 172
Registrován: 09 úno 2018, 11:27
Profese: OSVČ, krajský zastupitel
Bydliště: Zd. Nejedlého 638, 518 01 Dobruška
Dal poděkování: 249 poděkování
Dostal poděkování: 207 poděkování

Re: CF 28/2021 Schválení účasti na vládě

Příspěvek od Petr.Polacek »

Poslední moje krátká glosa:
Doufám, že mnoho současných kritiků vstupu do vlády bude mít tu odvahu v lednu na CF (už tedy pár dní předtím) a rozhodnou se kandidovat do vedení strany. Doufám, že nezůstane pouze u řečí tady na fóru, neboť vyjadřovat se přes písmenka je trochu něco jiného, než převzít odpovědnost za celou politickou stranu. Podle těch silných slov by tu mělo být kandidátů nepřeberné množství...
(Jo a pak až budou volební kampaně, počítejte s tím, že vás budou všichni všude chtít - na každém meetingu, na každé akci, budete objíždět republiku od západu na východ, od severu k jihu, od rána do noci, od noci do rána. Všichni se s vámi budou chtít fotit a všichni se na vás budou usmívat, jací jste největší kámoši...a ti stejní vás jednoho dne pošlou...víte kam...) Good luck.
Zopakuji to, co jsem napsal poprvé:
Volím jednoznačně pro vstup do vlády, neboť nejsem ten, kdo by si z první porážky nadělal do gatí.
Ahoj, šťastnou ruku.
Petr Poláček

EDIT: Ještě jedno malé... Politika je kompromis. Vždy a za jakýchkoliv okolností budeme vždy muset v politice dělat ústupky a počítat s tím, že chceme-li prosadit část našeho programu, musíme zkrátka podpořit i část programu někoho jiného. Jestli si budeme vždy trvat jen na svém, pak naše dlouhodobé preference spadnou někam k 5% a bude jen otázkou času, kdy se budeme rozhodovat kdo bude tím posledním, "kdo zhasne".

Naposledy upravil(a) Petr.Polacek dne 12 lis 2021, 07:32, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“