ondrejmalacka píše: ↑05 lis 2021, 19:19
Hned několik lidi v mém okolí se rozhodlo volit koalici SPOLU (původně STAN voliči), právě kvůli tomu, že jim koalice s vámi vadila. Druhá skupina lidí (včetně mě) se rozhodla koalici dát hlas, ale zakroužkovat starosty. Nevedla nás k tomu žádná kampaň, jen větší sympatie se STAN.
Tady si myslím stojí za zvážení, nakolik zapůsobila přímo i nepřímo protiprirátská dezinfo a negativní kampaň ANO. Z vlastního okolí jsem pozorovala, že od jisté chvíle někdy na jaře se z 'Piráty nevolíme, ale ok' stalo 'Piráti jsou nebezpeční extremisté'. A tady je slabé místo, kde i malé znejistění mohlo znamenat hodně. To ale určitě ještě v té analýze bude.
ondrejmalacka píše: ↑05 lis 2021, 19:19
Vždyť to nebylo tak, že by piráti nekroužkovali a STAN ano. Voliči starostů kroužkovali sice o něco více, ale zaroveň vybírali z menšího počtu kandidátu, což holt dohromady udělalo pro někoho překvapivý výsledek. Reálně si myslím, že ikdyby žádná "kroužkovací kampaň" nebyla, tak mandáty vypadají skoro stejně. Stačí se podívat do regionů kde nejsou žádné prohřešky známy.
Někteří také kroužkovali lidi z obou stran. Třeba ženy, protože upřímně, těch tam je pořád málo. Prostě byli i lidé, kteří volili koalici. Asi takových bylo opravdu víc na straně Pirátů.
55108311 píše: ↑05 lis 2021, 20:51Já si myslím, že úplně nejdůležitější je nekrást. U Pirátů se toho neobávám, vím o jediném střetu zájmů který byl rychle vyřešen. A v ostatních stranách jsou rozumní lídři kteří snad dokáží ukočírovat své "lobystické" skupiny.
Nekrást je dobré, ale nekrást tentokrát nestačí. Je potřeba vyřešit covid a energetickou krizi, a to se pouhým 'šetřením' prostě nevyřeší. Tady se musí i utrácet, aby se v budoucnu ušetřilo.
Relativně nejrozumnějšího lídra SPOLU (ano, podléhá názoru) koalice uklidila do sněmovny. Fiala je možná docela rozumný, ale má dost vratkou pozici (Zahradilové, Vondrové, Bendové a další), tam vidím, že by působení PirSTAN ve vládě mohlo pomoci to trochu vyvažovat. Důležitá témata jako je klima ale bohužel budou nejspíš zase na vedlejší koleji, a to se vymstí příště. Je potřeba alespoň trochu postoupit v přípravě, protože jinak za pár let nastane další kvílení nad zlou EU.