Chybí mi trochu programová a ideová diskuse, jakou jsme jako Piráti zažívali v začátcích fungování strany. Obzvláště důležité mi to přijde v kontextu aktuální kauzy - (whistleblower) Frances Haugen, bývalá manažerka Facebooku, zveřejnila interní dokumenty, které ukazují že zmíněná sociální síť vědomě a cíleně šíří hněv mezi uživateli, aby je donutila setrvávat (a prodala více reklamy). Detaily jsou celkem pěkně zpracované Deníkem N, asi netřeba dodávat víc.
Otázka je - co s tím? Nějaká část problému by se měla řešit v současnosti probíraném Zákonu o digitálních službách (DSA), který Evropský parlament probírá (třeba moje zpráva ve výboru ECON se hlasovala dnes, ale zákon ještě projde dalšími výbory, plénem, Radou atp.). Hodně jsme toho rozebrali už v rámci našeho programu. Napadá vás, co dalšího s tím dělat?
Frances Haugen už mluvila v americkém kongresu, v současnosti jsou plány na její vystoupení v Evropském parlamentu. Máte nápad, na co se jí případně máme zeptat?
Fungování sociálních sítí bylo tradičně významné Pirátské téma, za váš vhled do problému budeme (jakožto europoslanci) určitě moc rádi.