randomname píše: ↑22 říj 2021, 15:04
Ahoj, jsem prostý občan, nikdy jsem na tohle fórum nezavítal, protože jsem neměl důvod.
Ahoj, to je škoda! Probírá se tu spousta zajímavých témat a čtení fóra - a případné reakce - pomáhá pochopit vnitřní fungování Pirátů, ale také si uvědomit, že všichni jsme souborem nějakých hodnot, které se, nutně, člověk od člověka liší a byť nás mnohé spojuje, jsou i věci, které nás jako lidi - a zdaleka nejen jako Piráty - rozdělují. To je svoboda a demokracie.
Nedávná situace ve straně a chování některých členů Pirátů mě přiměla, abych vyslovil svůj názor na nedávnou situaci a přidal své dva centy.
Piráti aktuálně mají zhruba 1300 členů a mnoho tisíc registrovaných příznivců. To je pro někoho "pytel blech", pro mě osobně je to známka názorové plurality. A ano, jsou členové a příznivci, se kterými se názorově na více či méně věci nesejdu a mnozí to tak budou mít se mnou. Rozhodně ale nebudu blamovat celou skupinu "Piráti", když se tak stane. Je fakt, že jiné strany díky svojí uzavřenosti působí kompaktně, opak je pravdou. Jejich diskuze a rozdílnost je jen tlumená utajovanými jednáními a striktní stranickou poslušností - alespoň navenek. Nevnímám to jako jejich sílu a pozitivum. Myslím, že koncept demokracie, diskuze a svobody daleko převyšuje nějaké tajnůstkářství a stranickou poslušnost. Vytváří to ale nároky na okolí, aby ten koncept pochopili.
Piráty jsem zatím volil pokaždé, protože věřím, že se nechovají jako klasičtí čeští politici a nejde jim o moc, ego a namastit si kapsy. Volím je pokaždé, protože věřím, že chtějí bojovat proti tomu zlu, které u nás v české politice přebývá a je potřeba ho vymýtit a vytvořit tak stát, který bude fungovat na úrovni západní Evropy. Také je volím proto, že nezapadají do klasické škatulky českých politiků, ale spíše se tváří jako normální lidé, jako každý z nás.
To jsou z velké části i důvody, proč Piráty volím a podporuji i já. Jsou zde další důvody - kvalitní, důsledný program, otevřenost, demokracie vnitřní a logicky i vnější.
Jak se ale začnuli chovat někteří členové po volbách mi opravdu bere dech a chuť hlasovat pro Piráty i v příštích volbách. Někteří členové utrpěli porážku na straně ega a hned jak byly jasné výsledky, tak začali hlasovat o odvolání Ivana Bartoše z postu předsedy. Dokonce se tu i probírá možnost jít do opozice, protože "oni naše hlasy nepotřebují". Já jsem pro Piráty hlasoval, aby byli ve vládnoucí koalici, ne proto, že to všechno zahodí jenom proto, že "to nevyšlo tak jak jsme si představovali" a utrpělo i naše ego protože nás předběhnul trpaslík starosta. Už jenom to, že se diskutuje o tom, zda jít nebo nejít do opozice, když mohou Piráti být ve vládě, je jako vykašlat se na voliče. Vypadá to, že ten lístek jsem Pirátům vůbec házet nemusel a ještě uvidím, zda někdy vůbec hodím.
Pravidelné hlasování o věcech racionálních, smíšených i zcela iracionálních, je pirátská tradice a součást naší DNA. Každý může zvednout hlas a něco navrhnout, bude vyslyšen a demokraticky se rozhodne, zda ano či ne. Než se k tomu závěru dostaneme, v diskuzi často uvízne i nějaká ta perla, která stojí za přemýšlení.
Ivan Bartoš (a s ním i jiní) byli velmi silnými podporovateli koaliční spolupráce s Pirátů se Starosty. Volební výsledek byl jak v sumě významně nižší, než se očekávalo, tak i onen parciální výsledek Pirátů byl díky řekněme 25% kroužkujících voličů koalice přetaven do ztráty 80% síly vlastního poslaneckého klubu. To je závažný problém, pokud jde o sílu, která je třeba k prosazovaní programu, který Piráti občanům slíbili. Přesto, Ivan Bartoš obdržel v hlasování podporu téměř 90% hlasujících stovek členů. Velmi silný mandát pro Ivana Bartoše, aby jednání vedl. Současná message je tak přesně opačná - Ivan obdržel obrovskou podporu.
Součástí pirátských pravidel je i to, že předsednictvo skládá mandát po volbách a dává k dispozici své funkce - ať je výsledek jakýkoliv. To se také stane na nejbližším celostátním fóru všech členů.
A k reakcím některých členů či příznivců po debaklu ve volbách... Ten debakl nebyl zaviněn tím, že by Piráti ztratili podporu lidí. Stále dostali stovky tisíc hlasů voličů. Nicméně, řekněme 25% z nich vykroužkovali Starosty. To není ani zdaleka většina. A zdaleka to neříká, že Piráti dělali svoji práci špatně - ostatně, když vynechám naprosto průhledné lži a manipulace, které jim byly předhazovány panikařícím, hysterickým oligarchou, útočící na ty nejnižší lidské pudy - Pirátům se vyhnuly zásadní skandály a kauzy a pokud se stal nějaký problem, vždy byl vyřešen
Piráti tak čelili měsíce trvající lživé kampaní a útokům, včetně osobních výhrůžek, investovali ale přesto obrovské množství svého času a práce tomu, aby se lidem v této zemi dařilo lépe. Pak přišel šok v podobě počtu výsledných mandátů. Ten výsledek nikdo ani vzdáleně nepředpokládal a překonal i ty nejčernější představy. V takovém případě dovedu pochopit obrovskou sílu deziluze a zklamání, včetně velmi silných emocionálních reakcí. Můžeme se tvářit, že jsme Supermani, kteří jsou nezničitelní a nehne s nimi naprosto nic, ale není tomu tak.
Emoce, a bohužel i ty neveselé, z nás dělají to, co jsme - lidi. Bez nich by to bylo pěkně k prdu. Já sám jsem si neodpustil pesimistický, velmi smutný komentář, ani ne tak smutný pokud jde o mě, ale spíše jsem cítil obrovské zklamání nad tím, že:
a) lži a manipulace byly schopné zasít do společnosti obrovské spory a vykopat rekordně hluboké příkopy;
b) intenzivní práce desítek, stovek lidí, je v riziku propadnutí v ruiny. Řada lidí, kteří poctivě makali pro tuto zemi čtyři roky, byli posláni na minimálně čtyři roky na střídačku, aniž by udělali cokoliv zlého, aniž by si to zasloužili. V jejich práci nebude mít kdo pokračovat;
c) někteří lidé, kterým jsem důvěřoval, se zachovali nečestně a nesportovně;
d) šance prosadit některé kroky, které měly šanci tuto zemi změnit k lepšímu, znatelně poklesly;
e) mnou zmítal pocit obrovské nespravedlnosti. Piráti odtáhli většinu volebních aktivit, většinu práce "na ulici", uhradili drtivou většinu nákladů, nejen finančních, ale lidských, ale výsledek tomu neodpovídá.
Je to podle Tvého názoru sobecké? Je to prahnutí po korytech? Je to problém přebujelého ega?
Jedním z nejlepších pirátských pravidel je "předpokládej dobrou vůli". Míra a hloubka lidského zklamání nereflektuje zdaleka jen, a to ani převážně, nějaký materiální prospěch nebo neprospěch, souvisí IMHO zásadně s množstvím "citové investice" a ta vždy byla a je u Pirátů opravdu veliká. Veliké bylo samozřejmě i zklamání. Piráti a pirátští příznivci mají právo na emoce, mají právo truchlit. Emoce se mají prožívat. Je to součástí naší lidské zkušenosti.
Co se týče účasti ve vládě, je to jako se vstupem do jakéhokoliv týmu, do jakéhokoliv byznysu, branže, oblasti lidských aktivit. Každý se snaží zajistit si co nejlepší podmínky pro to, aby se mohl v dané skupině realizovat, aby mohl realizovat své názory, své vize, aby k tomu měl prostředky. Proto záleží na výsledku vyjednávání o vládě, o jejím programu a o jejím obsazení.
Existuje legitimní a legální varianta, že ty podmínky budou posouzené jako dobré nebo dostatečné, a pak věřím, že je celostátní fórum schválí, anebo budou špatné či nedostatečné, do takové míry, že bychom v takové vládě nemohli realizovat program, s jakým byli Piráti (z)voleni, a pak celostátní fórum pošle předsednictvo znovu k vyjednávacími stolu. Obě varianty jsou logicky na stole.
Já jsem také občan a volič a nevolil jsem Piráty proto, aby nerealizovali svůj program a realizovali program třeba ODS nebo KDU-ČSL, a očekávám od nich, že tak budou činit. Pokud to nebude možné, budu zklamán, ale nebudu chtít svým hlasem podporovat prosazování principů, které bytostně nesdílím, lidmi, kterým nedůvěřuji. To je přece demokracie.
Uvidíme, co vyjednávači vyjednají a co přinesou k posouzení členům (a vlastně i nečlenům), protože Piráti jsou, narozdíl od jiných, otevření a i nečlenové mohou do jednání vstoupit se svým názorem - včetně Vás.
Nenaskakujme na zcela jistě "autentické" zprávy "zdrojů blízkých" XYZ, ale pojďme se bavit o faktech, až budou na stole.