Hledejte odpovědi. https://podcasty.hn.cz/c1-66980790-pira ... cS9mKkg5K8
sebe-reflexe
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- supershort
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: IT, livestreaming, kameraman
- Dostal poděkování: 10 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dostal poděkování: 9 poděkování
Re: sebe-reflexe
Radek476 píše: ↑13 říj 2021, 08:18Vlastně se vším, co jste napsal souhlasím ... a přemýšlím, proč to vyhodnocuji opačně ... Myslím, že je to v tom, že při účasti ve vládě právě nebudou mít jen ty 4 mandáty. Mohou mít 2 ministry, řadu náměstků a ve sněmovně se STAN poradce, analytiky ... teď se dá na STAN hodně tlačit, aby ustoupili a daly maximální prostor lidem od Pirátů
Tohle je podle mě výrazně lepší situace na to prosazovat Pirátský program, hlídat STAN, aby jeli podle koaličních podmínek a nedělali si reklamu jen sami sobě.
Chce to v klidu počkat, jaká bude finální dohoda a pak to zvážit.
Protože to je názor se kterým nemusíte souhlasit? A je to naprosto v pořádku. Nemusím mít pravdu. Je to jen pohled z mé sociální bubliny. Jak to bude se uvidí za několik měsíců a let.
Ono jde prostě o ten košilatý vtip. Jaký rozdíl je mezi ODS a ČSSD? Dvě volební období. Je to stále se opakující cyklus. Vyhraji volby, sestavím vládu, lidi jsou naštvaní. Nějaká část bude vždy. Příště volím opačně. Zmírnit to mohu jen dobrou prací. K té musím mít podmínky. Jako strana se 4 mandáty nemám nic. Nemám sílu cokoliv prosadit, nemám žádný vyjednávací potenciál. Musím čekat na to co mi ostatní dovolí. Co na mě zbude. Piráti nemohou ani sestavit poslanecký klub. Je možnost čekat na někoho kdo se stane nezařazeným, to by v tom byl čert aby se to nestalo. A ten přijde odkud? Z jiné vládní strany? K další vládní straně? Těžko a pokud ano, nadělá to zlou krev. Třeba ne navenek, ale uvnitř rozhodně. Takže z ANO či SPD? Tak to bude výhra. Babiš se smíchy neudrží. Třeba STAN půjčí jednoho poslance a bude to velké koaliční vítězství. Takže kdykoliv se mu něco nebude líbit, není problém Piráty zaříznout. STAN je v naprosto neopakovatelné pozici, kterou se jim nejspíše již nikdy nepovede zopakovat. 33 mandátů je 33 miliónů příspěvků ročně, to je přeci sen. Navíc jsou třetí největší a druhý vládní poslanecký klub. V budoucnosti mohou být důležitý jazýček na vahách i s 5%, ale 33 mandátů? To je sci-fy. Byli by úplní blázni pokud by se toho dobrovolně vzdali. Volby ukázali, že jsou naprostí pragmatici a nemají problém s ničím.
Takže Piráti mohou jen čekat na drobky co upadnou. Tak to prostě je. Mohou ve vládě Piráti něco získat? Protože tohle je ukázkové Pyrrhovo vítězství ( pokud někdo netuší o co jde https://cs.wikipedia.org/wiki/Pyrrhovo_ ... zstv%C3%AD ) . Překvapivě nic nového pod sluncem.
A o co opírám svou úvahu. Zdraží energie, inflace je šílená. Co bude následovat je zřejmé. Jde jen o to o jak dlouhou dobu půjde. A i přes kvikot ODS Babišova drahota musí každý soudný člověk uznat, že tohle je celosvětový problém, který se rozhodně nevyřeší za rok. Tohle Babiš víceméně neovlivní. Člověk je sice při tom když to křičí za blbla, ale jak to zní. To rozhodně nezmizí mávnutím kouzelného proutku. 15% lidí nemá zastoupení ve sněmovně. To ale nejsou lidé co by volili Piráty. Tu možnost měli. Takže vláda bude velice neoblíbená a nebo bude muset být populistická. A zase s Babišem ( a jak říkáte hnojomety) v zádech. Babiše se nepodařilo ani s nekritickou podporou médií porazit. Nesestavil vládu, ale silný je stále stejně. navíc z něj bude mučedník. A do této vlády nakráčí Piráti a přijmou zodpovědnost za něco na co v podstatě nebudou mít žádný vliv a budou tam jen trpěni? Samozřejmě to varianta je. Ale kde je ta přidaná hodnota stále nevidím. Naopak, jen další hromadu mínusů a život není matematika kde minus a minus dá plus.
Podle mě nemohou piráti ve vládě získat, jen ztratit. Naopak mohou ukázat že jsou konstruktivní opozicí a tím si rozvázat ruce. Klidně hlasovat s vládou a nebo ne. Jasně se vymezit. Bude to těžké? Ano. Bude to složité. Ano. Mohou tak pracovat? Těžko, ale mohou. V podstatě návrat ke kořenům toho co Piráty udělalo Piráty. Jejich voličské jádro to neovlivní, lidi kteří jsou mimo toto jádro mohou jen přilákat, pokud to dobře uchopí a zprocesují. Navíc se tak trochu postaví i do role mučedníků, což část lidí oceňuje. A také ukážou, že si za svými názory stojí. I když mohou být pro spoustu lidí nepřijatelné. Ale nedá se zavděčit všem. Pravda, prosazovat něco proti čemu je 86% voličů je pro politickou stranu poněkud hloupé. Opustí vás spousta karieristů .... Může to nevyjít, samozřejmě může. Je přínos větší než riziko, že skončíte jako Zelení, VV, ČSSD, Komunisti? To musíte zvážit. A to ti všichni byli v pozici, že byli pro vládu nepostradatelní. Co prosadili? Kdeže jsou? Já bych osobně prostě více ocenil situaci - Vážení voliči, jsme mladí, tohle jsme zvorali a protože nemůžeme prosazovat co chceme, budeme konstruktivní opozice. Budeme se snažit prosadit naše zásady a ideály, protože nám jde o lepší ČR a ne korýtka. Budeme hlasovat v souladu s tím co jsme slíbili voličům v rámci našeho programu. Naše rozhodnutí nijak neovlivní antiBabiš, všem gratulujeme ..... Tohle si přečíst, tak si řeknu WOW, že by? Naštvete tím někoho? Naštvete a bude říkat pravý opak. To je život.
Ale stále, je to jen můj názor a mimo zpětnou vazbu je irelevantní. Za mě pokud budou Piráti pokračovat ve svých nemastných, neslaných výkonech, tak prostě s mým hlasem počítat nemohou. S některými body co prosazují naprosto nesouhlasím a body které mě dříve oslovovali se ztratili pod horou opatrného balastu. A pokud velice rychle neudělají něco například v Praze, tak se tady mohou po komunálkách zase poplácávat po ramenou jak hezky to zvládli, jen to teda lidi nepochopili. Těch příspěvků od lidí co tvrdí jinými slovy to samé je tu opravdu hodně.
O co opíráte své přesvědčení já nevím, ale je to samozřejmě naprosto relevantní názor
PS: sledoval jsem návrhy na ministry.
ministr zemědělství - Jurečka - naprostá pohoda, farma je přepsaná na manželku, vše je ok. Žádný střet zájmů se nekoná. Pravda, proč do toho tahat svěřenecké fondy.
ministr vnitra - Vondra - se mi zatmělo před očima a měl jsem pocit DEJAVU. Blíží se předsednictví ČR v EU a kádry na svá místa? Pravda, nikdo nemůže zpochybnit zkušenosti a kluci z PROMOPRO jsou už asi taky venku. Na značkách a značně poučeni.
ministr financí Satnjura - https://www.ods.cz/30-let-svobody/novin ... euvazovali
Jak do toho zapadají Piráti? Kde vidíte jejich programové ukotvení?
To já právě vůbec nevidím. Oni neustále opakují, že jsou ti noví, což je beze sporu pravda, nicméně brzo budou čtyři roky ve sněmovně, takže v příštích volbách už to zase taková pravda nebude. Navíc předvolební spolupráci nepovažuji za realistickou, protože zájem není ani z jedné strany, i když oni to tak rádi staví: „Oni by nás hrozně chtěli, ale my s nimi nechceme mít nic společné.“ Jenže my jsme o tom ani nikdy nepřemýšleli. Nevidím ani žádný přínos pro voliče, natož program, se kterým bychom mohli kandidovat.
I z výsledků je navíc jasné, že my jsme nejsilnější stranou. Ať se podíváme na sněmovní volby či ty do Senátu, my jsme získali deset mandátů a oni jeden. Stejně tak jsme vyhráli v mnoha velkých městech a to i v Praze, i když jsme tam vládu nakonec nesestavili, ale pak jsme je porazili zase v evropských volbách. A to je pro nás rozhodující.
O dva roky později pohoda, nemusíte se ničeho bát, svůj program prosadíte. Mandáty na to máte.
A to se teprve začalo jednat, kolotoč začíná. A pod tuhle vládu se Piráti v případě účasti na vládě podepíšou. No rád si přečtu analýzu, pokud toto fórum neuzavřete pro okolí. Hodně zdaru
- Tito uživatelé poděkovali autorovi fido06cz za příspěvky (celkem 3):
- anonym73980, anon124, qnx
-
- Dal poděkování: 112 poděkování
- Dostal poděkování: 180 poděkování
daled píše: ↑12 říj 2021, 17:271. Nerozhodnost zdali jste liberální střed nebo progresivní levice
Není možné zastávat obě stanoviska najednou, veřejně jste se prezentovaly jako střed, ale důvěryhodnost tohoto tvrzení zásadně podkopávaly absurdní výroky nejlevicovější částí pirátské strany (Profant, Gregorová aj.).
Ona ta jízda na dvou koních dost dlouho fungovala. Jenomže jakmile se ANO rozhodlo, že Piráti jsou opravdu hrozba a Kartágo musí být zničeno, ANO velmi snadno od Pirátů odsálo středového voliče. (Že to ANO nepomohlo, a možná to dokonce ANO potopilo, je jiná věc).
Málem bych uvažoval o tom, jestli by se Piráti neměli rozdělit do dvou stran, s tím že by ty dvě strany spolu mohly spolupracovat. Aby volič věděl, koho volí a aby středový volič neměl strach z pirátské levice, která je místy až extrémní. Nebo aspoň oficiálně vytvořit dvě frakce uvnitř strany, aby volič neházel všechny piráty do jednoho pytle a věděl koho kroužkovat.
(Jinak na levici to vypadá jako by tam bylo spousta bezprizorních voličů, ale není to pravda. Nepřijde mi pravděpodobné, že by Leví Piráti pod sebe dokázali integrovat voliče ČSSD, to spíš naopak: sociální demokracie je pořád historická značka a symbol levice.)
Radek476 píše: ↑13 říj 2021, 08:18Vlastně se vším, co jste napsal souhlasím ... a přemýšlím, proč to vyhodnocuji opačně ... Myslím, že je to v tom, že při účasti ve vládě právě nebudou mít jen ty 4 mandáty. Mohou mít 2 ministry, řadu náměstků a ve sněmovně se STAN poradce, analytiky ... teď se dá na STAN hodně tlačit, aby ustoupili a daly maximální prostor lidem od Pirátů
Vím že v koaliční smlouvě se STAN je pasáž o "nefinanční kompenzaci" v případě vykroužkování jedné strany, nevím ale jak dobře je specifikovaná. Vzhledem k tomu, že se vykroužkování Piráti báli, čekal bych, že koaliční smlouva bude s touto situací počítat a někde bude specifikováno, že Piráti budou mít víc míst ve vládě, náměstků apod. než STAN, a o kolik.
Jinými slovy, čekal bych, že "nefinanční kompenzace" bude domluvena tak vysoká, že Pirátům bude v podstatě jedno jestli budou vykroužkovani nebo nebudou.
Mluví se tu o tom, že koalice se STAN byla chyba. Nemyslím si to. Chyba vedení Pirátů je, pokud nebyla sjednána dostatečně vysoká "nefinanční komenzace".
-
- Dal poděkování: 140 poděkování
- Dostal poděkování: 119 poděkování
Povolební analýza A2
https://youtu.be/BllC6F3SWCU?t=1378
"Celý řady mladých lidí jsou zděšení, protože nová sněmovna znamená, že
NIKDO nebude řešit...
- KLIMA
- BYDLENÍ
- VZDĚLÁNÍ (max. zavedou školné)
- PRACOVNÍ PODMÍNKY
...a nebyli to levicoví voliči, spíše voliči Pirátů, velkoměští voliči..."
- Jan.Tichavsky
- Člen KS Praha
- Profese: Elektrotechnik
- Dal poděkování: 52 poděkování
- Dostal poděkování: 25 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyjebání s vlastními voliči 2021
Jan.Hlavinka píše: ↑12 říj 2021, 15:14Jan.Tichavsky píše: ↑12 říj 2021, 15:10Koukám, že tým Prchal už pilně pracuje na rozklížení naši koalice. Ale tady to nebudete mít lehký, mi Piráti dodržujeme předvolební dohody i po volbách a nás jen tak nerozhádáte.
Jo, a tohle je přesně ono. Ta absence sebereflexe. Za všechno může Babiš a Prchal. Jste už stejní jako oni...
Ja myslím, že sebereflexe je tu dost, ostatně i já jsem něco psal do jiného vlákna/postu. Stejně mám za to, že stávající koalici se teď budou všichni mimo ní snažit rozhádat, aby se rozpadla co nejdřív. Rád budu reagovat na konstruktivní kritiku a nabídky alternativ místo doporučení jak utéct z koalice, z vyjednávání, zříct se zodpovědnosti při maximálním vytěžení výhod pro nás. To už se ale velmi rychle blížíme ke klasickým stranám, proti kterým jsme se vždy vymezovali a proto vlastně Piráti vznikli. Vždyť ještě nebyl ani představen vládní program, což je de fakto průnik dvou koaličních programů, ne ani tak pěti jednotlivých programů.
Dost reakcí na mě působí, jako že naším cílem má být konstatní opozice kolem 10%, která se podobá Okamurovi v tom, že často štěká jak to ostatní dělají blbě, do vlády chce pouze pokud koaliční partneři budou prosazovat její kompletní program (nereálné), tedy sbírá pouze a jen protestní hlasy proti větším stranám a není připravena převzít vládní odpovědnost.
Je potřeba to brát pragmaticky a říct si co vlastně očekáváme, čeho vlastně chceme dosáhnout? A důvěřujeme ještě naší koalici, pamatujeme si že jsme kandidovali společně se společným programem, který snad stále ještě platí? Nebo hned utečeme když se nám něco nepovede a budeme trucovat v koutě v opozici? Nevím kdo s námi ještě pak bude chtít spolupracovat, pokud kvůli tomu koalici opustíme.
Tedy znova, je naším cílem prosazovat program (koaliční, ve kterém jsme měli zatím velkou shodu se STAN) ve vládě nebo myslíte že nám to půjde lépe v opozici? Nebo podle předchozí deklarace ještě půjdeme společně se STAN do opozice a dáme šanci sestavit vládu ANO+ODS/SPOLU nebo nechat Babiše vládnout v demisi do dalších (i předčasných) voleb? Pomůže to našim voličům? Mě by fakt zajímala ta strategie, kterou by naši členové i příznivci navrhovali.
Chceme být tou catch all party, která nabízí něco pro všechny a bude bojovat třeba o ty vysněné 25-30% nebo se vrátíme zpět ke kořenům a původním tematům a budeme doufat v atakování 10%, pokud nám soupeři nevyberou a nepodají lépe ta naše temata, což se mi zdá že už v posledních volbách proběhlo? OK, ale pak asi nemůžeme moc doufat někdy jít skutečně do vlády, protože budeme jednak malou částí celku a druhak jestli budeme tvrdě vyžadovat dodržení našich klíčových temat, tak nebude moc cesta ke kompromisu a moc ostatních stran se s námi nebude chtít bavit o spolupráci. Takže nakonec můžeme zůstat nějakou konstruktivní opozicí, která bude hlasovat napříč sněmovnou, hledat podporu pro většinové návrhy, aly ty naše specifické asi budem mít problém prosazovat. To je taky validní cesta, otázka je, jestli se na tom shodneme a jestli nám to stačí.
Další věc je, že teď je tady spousta silných reakcí jak na PirSTAN tak na případnou koaliční vládu. Mě by zajímalo, co jste čekali jiného kromě toho že bychom měli víc mandátů? Já osobně jsem už na začátku roku viděl možnou spolpráci se SPOLU (a taky si říkal při hlasování pro koalici PirSTAN, že to bude teprv ten těžší oříšek k překousnutí). S ANO jsme (nevím, jestli můžu za Piráty mluvit, tehdy jsem ještě nebyl členem, pouze dlouholetým voličem) před 4 lety ještě zvažovali vládnout bez Babiše, což bylo z dnešního pohledu odvážné, teď už zásadně ne. Kdo jiný nám zbývá? Nějaká alternativní levicová strana, která příště sebery zbytky propadlých hlasů plus snad zklamané voliče ANO? Kdo bude naším partnerem při prosazování našich temat? Dnes máme šanci to dát ve společné koalici a vytřískat z toho maximum nejen pro nás, pro naše voliče, ale pro všechny občany. Nebo na to rezignujeme a počkáme na lepší časy? K tomu zatím nevidím dost argumentů.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Tichavsky za příspěvky (celkem 4):
- evael, 55108311, MirekS, Jan.Zavadil
-
- Dal poděkování: 3 poděkování
- Dostal poděkování: 11 poděkování
55108311 píše: ↑13 říj 2021, 14:44daled píše: ↑12 říj 2021, 17:271. Nerozhodnost zdali jste liberální střed nebo progresivní levice
Není možné zastávat obě stanoviska najednou, veřejně jste se prezentovaly jako střed, ale důvěryhodnost tohoto tvrzení zásadně podkopávaly absurdní výroky nejlevicovější částí pirátské strany (Profant, Gregorová aj.).Ona ta jízda na dvou koních dost dlouho fungovala. Jenomže jakmile se ANO rozhodlo, že Piráti jsou opravdu hrozba a Kartágo musí být zničeno, ANO velmi snadno od Pirátů odsálo středového voliče. (Že to ANO nepomohlo, a možná to dokonce ANO potopilo, je jiná věc).
Málem bych uvažoval o tom, jestli by se Piráti neměli rozdělit do dvou stran, s tím že by ty dvě strany spolu mohly spolupracovat. Aby volič věděl, koho volí a aby středový volič neměl strach z pirátské levice, která je místy až extrémní. Nebo aspoň oficiálně vytvořit dvě frakce uvnitř strany, aby volič neházel všechny piráty do jednoho pytle a věděl koho kroužkovat.(Jinak na levici to vypadá jako by tam bylo spousta bezprizorních voličů, ale není to pravda. Nepřijde mi pravděpodobné, že by Leví Piráti pod sebe dokázali integrovat voliče ČSSD, to spíš naopak: sociální demokracie je pořád historická značka a symbol levice.)
Ano, ta metafora se mi libí, na dvou koních se dá s trochou kumštu jet dosti dlouho, ale dříve nebo později stejně člověk spadne. Ke střetu liberálů s progresivisty dříve nebo později dojde a snažit se vytvářet stranické frakce situaci pro voliče spíše znepřehlední. Voliči chtějí strany s jasnými tématy a pokud možno bez vnitřních sporů. Proto dopadla daleko lépe Spolu, kde se s výjimkou jednoho výroku Jurečky dařilo kontroverzní témata ven nevynášet. Naopak pirátští členové, ale i (euro)poslanci toto opakovaně dělali.
paveltucek píše: ↑13 říj 2021, 14:55Povolební analýza A2
https://youtu.be/BllC6F3SWCU?t=1378
"Celý řady mladých lidí jsou zděšení, protože nová sněmovna znamená, že
NIKDO nebude řešit...
- KLIMA
- BYDLENÍ
- VZDĚLÁNÍ (max. zavedou školné)
- PRACOVNÍ PODMÍNKY
...a nebyli to levicoví voliči, spíše voliči Pirátů, velkoměští voliči..."
Takže mladí lidé jsou zděšeni, protože se do Sněmovny nedostali strany volené z naprosté většiny staršími lidmi (ČSSD, KSČM) a naprosto minoritní strany typu SZ či Levice? Promiňte, ale to nedává žádný smysl.
-
Přijde mi, že "vynášení", neboli otevřenost a transparentnost, je základem pirátské značky. Bez toho by Piráti jednak ztratili svou identitu, ale také to čím se odlišují od ostatních a čím jsou na politickém trhu nepřehlédnutelní. (To byl objektivní pohled na věc.
Subjektivně mi otevřenost a transparentnost přijde jako jediný správný styl politiky, a je to hlavní důvod proč Piráty volím)
-
- Dostal poděkování: 9 poděkování
Sakra teď jsem si to přečetl a nejsem si úplně jistý zda to vůbec někdo čte. Překlepů a hrubek tam mám jak žák základní školy. To nahrazování a přepisování je za trest. Takže za to se omlouvám. Snad to alespoň uidrželo myšlenku.
A Vondra je samozřejmě nominován od ODS na ministerstvo zahraničí. Tam je k EU o něco blíže. Ministerstvo vnitra si nárokuje STAN a Rakušan. A nikoho to netrklo a neotloukl mi to o hlavu
-
- Dostal poděkování: 23 poděkování
No popravdě, ono je taky otázkou, zda elektorátní podpora Pirátské strany je nyní stále těch zhruba 10%, co si řada lidí myslí.
V roce 2017 se projevil WOW efekt. Při každých volbách je nějaká strana, co těží z WOW efektu (nová, chcete-li protestní strana - která se nestačila ještě zprofanovat aférama). Ten už se v roce 2021 u Pirátů logicky neprojevil, odezněl - zčásti ho vytěžila Přísaha a lízlo to trochu Trikoloru.
Je klidně možné, že v těchto volbách už byl reálný volební potenciál Pirátů jen nějakých pouhých 7-8% (tedy srovnatelný se STAN), ne 10%.
2006 - SZ
2010 - VV
2014 - Úsvit
2017 - Piráti
2021 - Přísaha
-
Před pár dny jsem někde četl, že podpora Pirátů byla během voleb 5%. Nevypadalo to jako fake zpráva.
Můj subjektivní pocit: moc nevěřím že by se tak náhle vytratil WOW efekt protestní strany, myslím že ANO opravdu využilo výskyt (extrémní) levice mezi Piráty, a amplifikací tohoto faktu odradilo středového voliče.