Gratulace

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

55108311
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Re: Gratulace

Příspěvek od 55108311 »

Jít do opozice a zařadit se k Babišovi a Okamurovi mi přijde nesmyslné. Naopak je třeba zdůrazňovat, že jsou to Piráti kdo zachránil Česko před agrofertizací: Babiš skočil Pirátům na krk a oni jej s sebou stáhli pod hladinu.

Rozhodně bych se ale nespokojoval s jedním podřadným místem ve vládě, a možná ani dvěma. Neznám sice přesnou interpretaci koaliční smlouvy se STANem, ale místa ve vládě by měla být jednou z forem "nefinančního vyrovnání". A ve vedení ostatních 4 stran jsou rozumní lidé, je i v jejich zájmu aby Piráti hráli v koalici důstojnou roli a necítili se otloukánky.

Nikezeus píše: 11 říj 2021, 10:07

Proste mi vychazi, ze koala se STAN byla nestesti a Pirati by bez ni min. 5% dali levou zadni.

Počet poslanců v parlamentu přeci není měřítkem úspěchu. Nebo by snad bylo lepším výsledkem, pokud by Piráti měli 20 poslanců, kteří by jen bezmocně sledovali jak Babiš dál všechno válcuje?

Nikezeus
Profese: Logistika
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování

Příspěvek od Nikezeus »

Jak jsem psal, treba rozhodnuti o odchodu do opozice za Piraty udela nekdo jiny:

Nikezeus píše: 11 říj 2021, 10:29

Tomu kdo bude rozhodovat nezavidim, ale treba to opravdu rozhodne STAN sam.

Jeste k tomu, ze STAN se umi chovat tvrde pragmaticky, jsem zapomel u toho odkazovaneho clanku dat citaci, podstatne jsem zvyraznil:

"„STAN je prý tak silný, že nepotřebuje spolupracovat… Osobně jejich strategii štěpení sil nechápu a mrzí mě. Mnoho měsíců jednání a mnoho dohod stvrzených podáním ruky během pár dnů hodili do koše a nic neplatí,“ zlobí se nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jste ... jeni-85298

Jsme na zacatku, kdyby 4 poslance Piratu hned vyhodili z kola, tak by to nepusobilo dvakrat dobre, ani takticky, Andy by videl, ze par hodin po volbach se uz deklarovana vladni koala droli.
Ale realne hledat kompromis s mikrouskupenim, ktere ani nepotrebuju, je zbytecna komplikace. A nuceny opozicni exil je podle me jen otazka casu.

Jiri.Janecka
Profese: právník
Dal poděkování: 175 poděkování
Dostal poděkování: 896 poděkování

Příspěvek od Jiri.Janecka »

@Klajni:
Pro mě osobně to znamená, že je vysoce pravděpodobné, její očištění od případných "štěnic" které nejsou u Pirátů pro jejich program, ale spíše pro osobní zájmy.

Neočistí, protože právě ti na straně finančně závislí teď podrží Ivana, protože jenom jako člen vlády pro ně může zajistit přežití na nejbližší čtyři roky. Stejně jako Lidový dům držel Hamáčka.

55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Nikezeus píše: 11 říj 2021, 10:55

Ale realne hledat kompromis s mikrouskupenim, ktere ani nepotrebuju, je zbytecna komplikace. A nuceny opozicni exil je podle me jen otazka casu.

Spolu bude muset hledat kompromis s programem PirSTAN, ne s pirátským programem. Nedokážu si představit, že by STAN ten program (=slib voličům) chtěl smést ze stolu.
Takže jedinou komplikací je nutnost podělit se o křesla také s Piráty. Ale to je spíš interní problém PirSTAN, než problém Spolu.

A připomínám, obě koalice před volbami slibovaly voličům, že spolu vytvoří vládu. Nikdo nebude chtít tento slib porušit.
Další věc je, že mezi vládou opřenou o 108 / 104 poslanců je velký rozdíl. Není pravda že ty 4 pirátské hlasy nejsou potřeba.

Klajni
Příznivec Pirátů – Ústecký kraj
Profese: Mechanik
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klajni »

Jiri.Janecka píše: 11 říj 2021, 10:55

@Klajni:
Pro mě osobně to znamená, že je vysoce pravděpodobné, její očištění od případných "štěnic" které nejsou u Pirátů pro jejich program, ale spíše pro osobní zájmy.

Neočistí, protože právě ti na straně finančně závislí teď podrží Ivana, protože jenom jako člen vlády pro ně může zajistit přežití na nejbližší čtyři roky. Stejně jako Lidový dům držel Hamáčka.

Dobře Jiří. Asi jsem měl napsat, že v to doufám a věřím. Nebuďme naivní, že takový zde nejsou. Předpokládám však, že mohou začít panikařit a hledat jiné alternativy. Což by mi vůbec nevadilo. Situace by je k tomu mohla vést. Tvou narážku na Ivana Bartoše a srovnání s Hamáčkem, mohu pochopit jakkoli a protože často na věci nahlížím spíše pohledem jisté skepse, tak tady doufám, že jsem tu narážku pochopil špatně.
Prostě a jednoduše. Ivanovi věřím stejně, jako Pirátskému programu. Ivan je pro mě stále tím lídrem, který Pirátské názory prosazuje. A vím, že nyní to právě v tomto ohledu, bude mít strašlivě těžké. Škoda ztracených křesel.

Jan.Adam
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 508 poděkování

Příspěvek od Jan.Adam »

Jiri.Janecka píše: 11 říj 2021, 10:55

@Klajni:

Nemám žádnou funkci ani finance a Ivana podržím i tak. A nejsem sám.

Spíš mne začíná hodně zajímat, jaká je TVOJE motivace k tomu, co ostošest v posledních dvou dnech píšeš, protože poslední příspěvky jsou fakt výběr z bobulí. :) Fakt nevěřím, že je za tím jen starost o blaho strany.

vojtech.drapal
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Profese: IT Engineer
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 25 poděkování

Příspěvek od vojtech.drapal »

Pro začátek gratuluji, naprosto nekriticky a se vší vážností, nám všem k výsledkům voleb, protože:

• Komunisti jdou do kytek (snad už na věčné časy)

• Socani jdou do kytek

• "přemotivovanej traktorista" si k poslanecké lavici ani nepřičichne

• Flákanec z toho ani nevytřískal příspěvek za hlasy

• Andy nemá s kým sestavit většinu

Mrzí mě samozřejmě nelichotivý výsledek Pirátů v rámci koalice, který byl IMHO zaviněn především koaliční dohodou nedělat kroužkovací kampaň. Přiznávám, že ačkoli jsem já sám preferenční hlasy použil, tak jsem se o tom jak přesně fungují, a jak obrovský mají potenciál převrátit kandidátku vzhůru nohama, dozvěděl až při sčítání. Co mě ovšem mrzí ještě víc, jsou reakce řady Pirátů i dalších spřízněných uživatelů fóra, ze kterých to skoro vypadá jako by ty mandáty nezískal koaliční partner, ale úhlavní nepřítel. Je pochopitelná určitá frustrace, zvlášť u těch, kteří figurovali za Piráty na čele kandidátek a tvrdě pracovali na kampani, ale i frustrovaný člověk by se měl umět ovládat.

Co se týče zmíněných neúspěšných kandidátů Pirátů, kteří byli překroužkováni tak se nabízejí tyto varianty:

• Kompetentní vláda bude potřebovat kompetentní ministry (a nemusí to být poslanci) ... jakože vím, že toto asi spíš nedopadne, ale i tak jsem to chtěl zmínit

• Ministři budou potřebovat ještě schopnější náměstky, kteří své gesci fakt rozumí

• Bude třeba přeobsadit vedení dalších úřadů, kde momentálně sedí nekompetentní trafikanti, nebo podržtaškové

• No a za rok budou volby do komunálu a já sice beru, že zastupitelstva prostě nejsou tak sexy jako sněmovna, ale taky si zaslouží kvalitní lidi

Pokud vezmu výsledek koalice jako celku, tak vzhledem k ne úplně nejlépe vedené vlastní kampani na centrální úrovni OFFTOPICv momentě, kdy se přes léto řešila odvolávačka Mikuláše z MO, v průzkumech to nebyla žádná hitparáda, dost vašich hlavně mladých voličů začalo mít second thoughts a vy jste vytáhli jako velkou bombu "Stříbrný program pro seniory" ... to se mi fakt chtělo brečet a hodně efektivně vedené antikampani, to mohlo dopadnout ještě hůř. Nicméně vyjednávací pozice, pro pořádek připomenu, že mluvím pořád o koalici jako celku, je slušná, jelikož obě koalice se prostě a jednoduše (matematicky) navzájem potřebují. Je fakt vtipné sledovat, v situaci kdy medvěd (vláda) byl teprve uloven, jak tu má řada lidí už jasno nejen v tom jak bude naporcován, ale co přesně se z toho uvaří, kdo kolik dostane a jak to komu (ne)bude chutnat. Fakt nejsem nekritický vůči SPOLU, ale že pokud nebude vládnout ANO tak vláda bude s nimi bylo každému stejně jasné celou dobu a snad si vezmou k srdci, že důvěra jejich voličů, obzvláště u ODS, je příliš křehká na to, aby si mohli dovolit dělat prasárny a podrazy.

Mám toho ještě víc, ale toto bude zatím stačit.

mindi
Dostal poděkování: 23 poděkování

Příspěvek od mindi »

Není zjevný důvod, aby stanaři kroužkovali více než lidovci (ti jsou tím pověstní) a i přesto se to stalo (pouze každý 4. stanař nekroužkoval, čísla jsou neúprosná).
Proč se tak stalo? Přemýšlel o tom někdo?
Protože elektorát STANu této koalici zjevně nevěřil, nevěří - a co je nejhorší, ani NEBUDE věřit. Pro ně je to prostě nesourodý slepenec. A podle toho se stanaři logicky zachovali - vyzobali jednoduše z kandidátek (svoje) rozinky. Hodně jim pomohlo i to, že jich tam neměli na kroužkování tolik.
STAN měl vždy spoustu latentních příznivců, kteří ho ale dosud nevolili z prostého důvodu - vždy byl na hranici volitelnosti, motal se kolem těch svých 5% a to dosud spousty voličů spolehlivě odradilo. Piráti posloužili jako záruka bezproblémové průchodnosti volebním skrutiniem a jako velice efektivní žebřík k moci.

Na české politické scéně je znám pouze jediný případ, kdy se nějaká strana dokázala po takovém "flákanci" vzpamatovat a vrátit dveřmi.
Doufám, že Piráti potvrdí, že nejde jen o výjimku z pravidla.

Jestli Piráti budou ve vládě nebo nebudou ve vládě je v zásadě marginálie. Hlavní je přežít, neztratit drajv a nabrat opět síly a to do PŘESPŘÍŠTÍCH parlamentních voleb. Ty příští budou totiž stát za kulové, to každopádně - český volič je nevděčný, příliš nepreferuje subjekty co zakopnou a ocitnou se na sestupné trajektorii. Je potřeba ho přesvědčit, že nejde o počátek sestupného trendu, a toto přesvědčení bude stát právě ty příští volby.

KSČM a Socani se už nevrátí (chválabohu).
Babiše bych zatím definitivně neodepisoval (bohužel).

Nikezeus
Profese: Logistika
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování

Příspěvek od Nikezeus »

mindi píše: 12 říj 2021, 00:04

To jako ze volici konzervativni levice vysublimovali?

Po rozpadu ANO, a to je celkem jistota je sesbira nekdo jiny. Docela bych si sadil na Tomia, pokud nahodi levicovejsi retoriku.

CSSD byla standardni systemova levice, nezpochybnovala clenstvi v NATO ani EU. A delala standardni prerozdelovaci program, co by jste jako od ni , jako levicove strany chtel, ze bude hlasat zruseni nemocenske a 5 dni dovolene v roce?

ebojfmcbtum
Dostal poděkování: 2 poděkování

Příspěvek od ebojfmcbtum »

Nikezeus píše: 12 říj 2021, 06:44
mindi píše: 12 říj 2021, 00:04

To jako ze volici konzervativni levice vysublimovali?

Po rozpadu ANO, a to je celkem jistota je sesbira nekdo jiny. Docela bych si sadil na Tomia, pokud nahodi levicovejsi retoriku.

CSSD byla standardni systemova levice, nezpochybnovala clenstvi v NATO ani EU. A delala standardni prerozdelovaci program, co by jste jako od ni , jako levicove strany chtel, ze bude hlasat zruseni nemocenske a 5 dni dovolene v roce?

ČSSD poslední volební období prakticky degradovala jen na "dáme všem peníze" a levicová politika není jen o tomto. Nějaký zájem o veřejné služby, veřejný prostor atd. úplně absentoval.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“