Pro začátek gratuluji, naprosto nekriticky a se vší vážností, nám všem k výsledkům voleb, protože:
Komunisti jdou do kytek (snad už na věčné časy)
Socani jdou do kytek
"přemotivovanej traktorista" si k poslanecké lavici ani nepřičichne
Flákanec z toho ani nevytřískal příspěvek za hlasy
Andy nemá s kým sestavit většinu
Mrzí mě samozřejmě nelichotivý výsledek Pirátů v rámci koalice, který byl IMHO zaviněn především koaliční dohodou nedělat kroužkovací kampaň. Přiznávám, že ačkoli jsem já sám preferenční hlasy použil, tak jsem se o tom jak přesně fungují, a jak obrovský mají potenciál převrátit kandidátku vzhůru nohama, dozvěděl až při sčítání. Co mě ovšem mrzí ještě víc, jsou reakce řady Pirátů i dalších spřízněných uživatelů fóra, ze kterých to skoro vypadá jako by ty mandáty nezískal koaliční partner, ale úhlavní nepřítel. Je pochopitelná určitá frustrace, zvlášť u těch, kteří figurovali za Piráty na čele kandidátek a tvrdě pracovali na kampani, ale i frustrovaný člověk by se měl umět ovládat.
Co se týče zmíněných neúspěšných kandidátů Pirátů, kteří byli překroužkováni tak se nabízejí tyto varianty:
Kompetentní vláda bude potřebovat kompetentní ministry (a nemusí to být poslanci) ... jakože vím, že toto asi spíš nedopadne, ale i tak jsem to chtěl zmínit
Ministři budou potřebovat ještě schopnější náměstky, kteří své gesci fakt rozumí
Bude třeba přeobsadit vedení dalších úřadů, kde momentálně sedí nekompetentní trafikanti, nebo podržtaškové
No a za rok budou volby do komunálu a já sice beru, že zastupitelstva prostě nejsou tak sexy jako sněmovna, ale taky si zaslouží kvalitní lidi
Pokud vezmu výsledek koalice jako celku, tak vzhledem k ne úplně nejlépe vedené vlastní kampani na centrální úrovni
v momentě, kdy se přes léto řešila odvolávačka Mikuláše z MO, v průzkumech to nebyla žádná hitparáda, dost vašich hlavně mladých voličů začalo mít second thoughts a vy jste vytáhli jako velkou bombu "Stříbrný program pro seniory" ... to se mi fakt chtělo brečet a hodně efektivně vedené antikampani, to mohlo dopadnout ještě hůř. Nicméně vyjednávací pozice, pro pořádek připomenu, že mluvím pořád o koalici jako celku, je slušná, jelikož obě koalice se prostě a jednoduše (matematicky) navzájem potřebují. Je fakt vtipné sledovat, v situaci kdy medvěd (vláda) byl teprve uloven, jak tu má řada lidí už jasno nejen v tom jak bude naporcován, ale co přesně se z toho uvaří, kdo kolik dostane a jak to komu (ne)bude chutnat. Fakt nejsem nekritický vůči SPOLU, ale že pokud nebude vládnout ANO tak vláda bude s nimi bylo každému stejně jasné celou dobu a snad si vezmou k srdci, že důvěra jejich voličů, obzvláště u ODS, je příliš křehká na to, aby si mohli dovolit dělat prasárny a podrazy.
Mám toho ještě víc, ale toto bude zatím stačit.