1) Úvod - představení jednoho příznivce
Nedalo mi to a také jako jeden z předchozích příznivců jsem se zaregistroval jen kvůli tomu, abych se pokusil Pirátům dát určitou reflexi, jako někdo kdo se dlouhodobě sleduje aktivně politické dění a než Pirátům to hodil, tak se musel nějakou dobu zamýšlet. Původně jsem tohle chtěl napsat jen jednomu z Pirátských dlouhodobých členů, co mám v přátelích na FB, ale nakonec volím tuto veřejnější cestu. Na úvod bych jen uvedl, že se pragmaticky aktuálně považuji za mírně progresivního středového voliče, po té co jsem vyspěl a uznal, že ač mi blízká, tak ideologie mého přesvědčení v praxi není realizovatelná. Mým přesvědčením je, že mimo dobu ohrožení extrémy nevedou k dlouhodobě prospěšnému závěru a příznivého dlouhodobého vývoje vpřed lze dosáhnout jen pomocí kompromisu v rámci aktuálního společenského rozložení. Nemám také rád jednoosé dělení na pravici a levici, i když ho v následujícím textu budu používat. Za mě si vždy přidávám do kompasu minimálně osu autoritářství vs. libertánství, ikdyž ani to není dokonalé. Psychologie má například kontroverzní MBTI model se 4-5 osami ale politickou obdobu tohoto jsem zatím nenašel.
2) Pobřeží nadohled, spusťe kotvy
Nejdříve bych asi popsal, co si myslím, že Piráty nevyhnutelně čeká. Čtení fora mě v tomto mém názoru jen utvrdilo. Piráty by v první řadě mělo čekat to, aby se politicky ukotvili. Zatím Pirátská kocábka korzovala na moři a na základě spolurozhodování posádky pod dozorem kapitána Bartoše a jeho staré gardy si vybírala cíle a rozdělovala kořist. Teď se ale blíží pobřeží a je potřeba vybrat správné místo, kde shodit kotvy, aby si jednak pokladů ukořistěných na cestě mohli užít, ale zároveň nabrat síly. Můžu se mýlit, ale jak navenek, tak interně Piráti působí konfliktně. Po přečtení pár vláken tu zaznívají hlas středové a dokonce u některých členů fora až středopravicové. To je jak se Piráti původně na mě působili a připadali v atraktivní jejich začátcích. Je to tak jak se i neobratně navenek snaží strana prezentovat. Na druhé straně tu je ale nemalá skupina středolevých až levicových členů, kteří vytváří dokáží ale vyvolat pocit, že reprezentují veškeré Pirátstvo.
Ač se to Pirátům líbí nebo ne. Buď dále můžou být protestní stranou a doufat, že to ustojí. Na politickém rybníčku podobných protestních kocábek ale pluje vždy dost, tak by pak museli doufat, že se od nich odliší. Druhou variantou je, že budou pokračovat v budování přerodu na klasickou politickou stranu s veškerými výhodami a nevýhodami tím spojenými. Začali s tím už minimálně v minulosti, ale stále ten proces není u konce a stále i z tohohle pohledu si mohou vybírat. Pro první možnost mi nepřipadalo, že by tu tolik lidí bylo, ale stále tu takový jsou. U druhé možnosti vnímám, že mají zase několik dveří otevřeno.
3) Levá klika u dveří vs. střední proud
Výsledek voleb ukázal na absenci toho, co by se dalo označit za progresivní levice. ČSSD se svého progresivního křídla dobrovolně interně zbavila a dostala se tak na úroveň KSČM, kdy aktuální bitvy hraje zbraněmi minulých válek a divý se proč dostávají na zadek. Je tu určité politické vakuum, které můžou zaplnit. Vlastně ta tendence je vidět i na sousedním tématu a je vidět, že někteří příznivci to tak vnímají(včetně jednoho YTera, co sleduje manželka). Znamenalo by to ale změnit i témata a prezentaci, tak aby témata dokázala zasáhnout i některé tradiční voliče levice. Je to určitá příležitost, ale má to i určitá rizika v podobě odradění určité skupiny příznivců podle toho jak moc nalevo by se Piráti odvážili zabrousit. Čím dále od progresivní levice pojednou, tím více tam je voličů, ale tím více aktuálních příznivců a voličů můžou odradit. Samozřejmě odměnou může být nahrazení klasických levicových stran něčím, co se vyzná v moderním světě a jeho problémech, protože žádná taková strana tady opravdu aktuálně není.
Druhou alternativou je středová možnost. To znamená být stranou středu i nadále a na základě kompromisu mezi různými stranickými křídly proplouvat vodama středového proudu. Mají výhodu, že ač středových stran tu je více (KDU-ČSL a STAN), tak mohou těžit z modernějšího a progresivnějšího pojetí. Překvapivě v tomto by se mohli stát středovou a středolevicovou obdobou TOP09. Ač se to nezdá, tak určitá část Pirátského elektorátu k nim daleko nemá. Ta strana je ale nad hrobem a pokud se jí příště zase nepodaří s někým spojit, tak minimálně za aktuální situace by to měla problematické se do PS sama dostat. Středovost má šanci oslovit mnoho voličů, ale zároveň vnímám tento elektorát jako nejvíce ochotný ve volbách mezi stranami přebíhat.
4) KO jako Komunikace
Každopádně v obou případech se musí přístup celé Pirátské strany přiblížit o trochu více chování klasické politické strany v několika oblastech, kde to tak Piráti dle mě aktuálně nedělají. První z nich je určitá moderace názorů a introspekce. Zavání to (auto)cenzurou, ale to prostě k politice patří. Určitě není problém to, mít vizáž rebela - Bartošovi dredy asi zase tolik lidí netankují, ale o to že pokud jsem veřejně činným členem strany, nebo na to aspiruji, tak každé moje akce a vyjádření může být interpretováno jako postoj a akce strany. Jde vám to většinou dobře, ale ne vždy a průchod osobního názoru nebo aktuálních emocí je u politiků vždy pod drobnohledem. Vždy je někdo z druhé strany barikády, kdo na každou drobnost a chybu skočí. Tomia i Andreje můžeme factcheckovat jak chcete, ale moc jejich voličů tím neodradíte, protože vůči jejich voličům mají konzistentní pohled a díky autoritativnímu chování můžou případné nekonzistence rychle odstranit. Piráti jako dle mě nejdemokratičtější strana tyhle nástroje nemá a damage control tohoto se dělá obtížně, tak musí začít asi v tomto přímo u zdroje. Neadvokuji proto, abyste zaváděli (auto)cenzuru, která jde proti vašim principům, ale vystupovali více jednotně. To asi souvisí s předchozí problematikou. Zároveň když v průzkumech startujete jako první, tak můžete jen ztrácet a podle toho je potřeba zvolit strategii. Takhle to ale vypadalo, že Bartoš je premiérem a místo někteří lidé přijali své posty pokorně, tak minimálně navenek se třeba pan Michálek tvářil už jako ministr. To že Jak pan Bartoš i Michálek pracovitý nikdo nepopírá, ale absence pokory lidi může odradit pokud padáte z výšin. Možná to byla jen blbé načasování, ale jak se to sešlo, tak se to dalo intepretovat, že si nepřipouští možnost sešupu dolů a tento druh povýšenosti není moc tolerován ve části elektorátu cíleného Piráty.
S výše uvedeným souvisí Pirátská komunikace. Určité důsledky ohledně MO jste už asi udělali a zmiňují to mnozí a já se přidávám. Za mě Piráti nebyli skoro vidět. Jedině jak jsem se vždy setkal s Pirátskou kampaní kolem voleb byla jejich kontaktní kampaň ale v jiných podobách mě asi musela minout. Asi nejsem cílovka. V debatách pak rezonovala strategie nejlepší obrana je útok alá Antibabiš. To vás ale u voličů neodlišilo. Zbylo tak méně času pro prezentaci vašich úspěchů a vizí. Tímhle stylem v komunálkách minimálně v Praze primátora ztratíte. Objektivně absencí kauz je Pirátská vláda tady asi úspěšná, ale dopravní chaos, který ani co jsem pochopil není v Pirátské agendě může Pirátům zlomit vaz. Asi jste měli tady více úspěchů, ale mě napadají dva - Lítačka a vyrovnaný rozpočet a to se ještě trochu o něco zajímám. Jedinou prezentací jsou selfie pana primátora, které mě jako rodilému Pražanovi jsou minimálně jedno a v horším případě některé považuji za pitomě nevkusné. Tím se dostávám k poslední části, kterou je výsledek voleb - jeho příčiny a následky z pohledu Pražského mírně progresivního centristy.
5) Náušnice Billiho Teache a Pirátská loď ve skleněné bublině?
To že Piráti doplatili na kroužkování není novinka. Po bitvě je každý generál, ale strategie byla zvolená úplně naruby. Poskládání kandidátek byl správný krok, ale následně obě strany měli podporovat své členy a příznivce ke kroužkování, protože nestandartně kroužkující a nekroužkující by vliv měli malý a ve výsledku by to asi skončilo tak jak je reálný poměr sil v koalici. Může Piráty těšit, že nebyli jediní, protože i ODS na tom tratila na úkor jejich partnerů. To je ale jen cena útěchy. Obecně mi připadá, že středový volič asi nejvíce kroužkuje a taktizuje. To ale jak jsem psal výše je spojené s jeho přelétavostí. Zároveň mi přišlo, že Pirátům dal i vlastní gol Milion Chvilek. Ač mě přišlo, že měl vůči PirSTAN mírný bias, tak to zároveň oni ke kroužkování vyzívali. I já jsem toho vinen, protože upřímně tohle byla jedna z mála možností jak lidi přijít volit a mít účast ve volbách a jím způsobený optimistický výsledek. To co ale přišlo ve volbách navíc demokratickým stranám, tak se ale podařilo zmobilizovat i na druhé straně, takže výsledek se v součtu nelišil od posledních průzkumů a jen měl tu příznivý důsledek, že se tam nedostali určité strany, které by s povolebním vyjednáním zamávali. Nevím co je i pravdy na tom, že i někteří členové STAN (zvláště v jejich baště v Libereckém kraji) k tomu vyzívali, to je asi na vyjasnění si s tímto partnerem. Ten obrázek v Blesku, kde to bylo jako příklad tomu asi také opravdu nepomohl.
Přiznávám, že žiju v určité sociální bublině a tudíž mám jen omezený vzorek lidí, kteří to nakonec těm Pirátům jako já hodili. Za mě třeba i velkou roli hrálo koho s koalic si dovedu představit jako premiéra - zvláště když nás pokud se nepletu čeká předsednictvo EU. Určitou roli hrál i nejpropracovanější program a to, že mají snahu o posun ČR kupředu a relativně středovou pozici, i když směrem na veřejnost působí spíše v lepším případě středolevě. To byli i argumenty a hlediska, které přesvědčili většinou lidi okolo mě. Tak ale jako já žiju ve své bublině, tak mám ale po přečtení několika vláken dojem, že i Piráti zvláště jejich představitelé žijí v určité bublině. Je to možná jen dojem, ale občas mi připadá, že ztrácí kontakt i se světem i rozdílnými názory a tvoří jakousi echo chamber. Je to pak konformní bublina, kdy si lidé myslí, že svět je ok a krásný, protože jsou obklopeni podobně uvažujícími jedinci. Pokud nepřijde krize, tak je to ukolébá k nečinnosti. Pokud přijde, tak probuzení je bolestivé.
Možná jsem zase vedle jak ta vedle, ale jako příklad může posloužit Pirátské forum. Upřímně tohle forum by mělo být živé, ale na první pohled mi přijde asi tak aktivní jako forum mojí OGame guildy na střední s 20-30 členy. Třeba mají Piráti nějaký Discord nebo něco jiného, ale přijde mi to mírně žalostné. Zvláště když bych kolem voleb čekal zvýšenou aktivitu. Na jednu stranu to je asi dobře, protože pak je menší šance, že zase někdo plácne nějaký nesmyl, ale na druhou stranu to vypovídá o určitém stavu nečinnosti. Třeba tu jsou ale sekce pro členy, které jsou živější jen mi to tak při skimování dat posledních příspěvků tak nepřišlo.
6) Vladař, aneb umění vládnout
Na druhou stranu ta facka, kterou Piráti dostali jim může pomoci. Za mě by do vlády jít měli a odejít jen pokud by byl opravdu nějaký velký průšvih. Koalice je sice na jednu stranu nepotřebuje, ale do osvědčené role konstruktivní opozice se můžou vrátit kdykoliv. Na druhou stranu mají možnost ukázat, že vládnout dokážou. Svým způsobem omezená expozice je dobrá. Můžete si pečlivě určit nějakou pro vás kritickou oblast a té se věnovat s koncentrovanou energií. Mělo by se jednat o oblast(i), kde máte ve straně nejvíce vlastních odborníků, kteří by byli ochotni se tomu věnovat. Nemůžete se spolehnout na zázemí vlastního klubu a služebním zákonem si minulá vláda zacementovala docela dost míst na ministerstvech, a tak budete potřebovat jakoukoliv pomoc, kterou najdete. Samozřejmě pokud by speciálně pro Piráty vzniklo ministerstvo nové, tak by se některým těmto problémům mohli vyhnout, ale je to o tom jak se to pak bude prezentovat veřejnosti.
7) Závěr
Tím se dostávám zpět ke komunikaci. Vylepšete jí a další čtyři roky pojměte jako kampaň. Jde Pirátům o všechno. Na základě toho jaká rozhodnutí uděláte dnes, tak buď skončíte jako jako čeští Zelení, Svobodní, nebo němečtí Piráti, nebo máte šanci se proměnit v německé Piráty vyplňující určitou mezeru mezi klasickými stranami. Je to jen vše můj názor a podle budu Piráty nadále s pozvzdálí sledovat a u voleb se pak rozhodnu jestli to hodím zase Pirátům jako v těchto volbách a posledních komunálních, nebo půjdu na jistotu k některé ze třech dalších středových nebo středopravicových stran, které sice nejsou tak moderní, ale průměrný volič ví co od nich lze čekat. Období, kdy jsem volil srdcem někoho, kdo vede ztracený boj jsem si prošel a celá politika je o kompromisu a to včetně i toho koho volit aby reprezentoval mé zájmy. Ale třeba cílovka Pirátů ani nejsem a hodil jsem jim to vždy omylem.
Evil is Evil. Lesser, greater, middling… Makes no difference. The degree is arbitary. The definition’s blurred. If I’m to choose between one evil and another… I’d rather choose best long term compromise.
Me