Proč Piráti zřejmě nevyhrají volby?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zamčeno
honzhh
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Proč Piráti zřejmě nevyhrají volby?

Příspěvek od honzhh »

vojtech.horky píše: 11 říj 2021, 14:00
Tomas Babicky píše: 11 říj 2021, 13:45

Tady jde spíše o počet mandátů korelující se sáčkováním do vlády. Působí to tak nějak dětinsky. Jen Piráti trhli v této kategorii nový rekord. Laťka je nastavena opravdu vysoko.

Problém je, že počet mandátů skutečně nevypovídá o podpoře voličů Pirátů. Naneštěstí tato podpora je v současnosti zhmotněna převážně poslanci STANu. To neznamená, že by Piráti tyto voliče neměli v koalici oficiálně reprezentovat.

Pro STAN jsou důležitější kroužky než smlouva, jinak za 4 roky budou rádi za opozici.

fido06cz
Dostal poděkování: 9 poděkování

Příspěvek od fido06cz »

Omlouvám se, ale zaregistroval jsem se kvůli tomuto příspěvku. Naprosto s úžasem sleduji místní rozhovory kluků a holek co spolu mluví. Sebereflexe nula. Můžou za to hnojomety, Babiš a už čekám jen zelené mužíčky. Možná by stálo ve své zaslepenosti vylézt ze své bubliny a podívat se do jiných bublin, kde nezní Internet je naše moře. Což už dávno není pravda. I to jste projeli.
Pozvu Vás jako bývalý volič Pirátů do své bubliny, třeba alespoň někteří z vás něco pochopí.

Piráty letos vykroužkoval STAN, situace která napadla málokoho. STAN získal naprosto neadekvátní počet mandátů, který neodpovídá rozložení sil. Ano, na úkor Pirátů. Jenže pokud tahle možnost nenapadla lidi co jsou za to placení, dělají svou práci špatně. Můžete to okecávat jak chcete. STAN to vyhodnotil daleko lépe a Piráti se ocitli na pozici užitečných idiotů. Stalo se a život jde dál. Je to drahé poučení pro příště.

Piráty jsem dříve volil. Z jedné strany jako protestní hlas, ze druhé protože jsem cítil že je třeba změnu a ve spoustě bodů s vámi souhlasil. Jako mnoho lidí z mé sociální bubliny. A to rozhodně nejsem cílovka.

A co jste předvedli letos?

1. Vaše volební propagace byla naprosto zoufalá. Když jsem na to koukal, tak jsem si několikrát v duchu říkal, zda vám za ni neplatí Babiš, protože Mára by to lépe nevymyslel. Naprosté odtržení od reality. Zoufalé provedení.
  2. Piráti měli nějaký program. Ten program někoho oslovoval. Někoho více, někoho méně. A místo toho aby se zaměřili na to co vaše voliče zajímá ( pár bodů), rozkročili jste se od Aše po Břeclav. Budeme tu pro všechny. Na většinu otázek zněla odpověď Babiš. Ale to přece všichni vědí a co dál? Dál v podstatě nic. Tanec mezi vejci, hlavně nikoho neurazit, budeme tu pro všechny. Takže nakonec pro nikoho.
  3. Piráti možná prosadili mnoho dobrého, ale lidi si vždy zapamatují naprosto jiné věci a u toho jste naprosto propadli. Dredy Ivana Bartoše už dávno nikoho nezajímají, ale výroky Ferjenčíka, Profanta, Pikala, Michálka naopak ano. Opravdu jste si jistí, že je neplatí Babiš? Protože to co z nich padá je naprosto neuvěřitelné. A že jsou to výroky vytržené z kontextu. To jsou ale u všech, nejste výjimkou. A tohle je Vaše výkladní skříň. Jsou to politici, ne aktivisti. A pokud jim nedochází rozdíl … Na to není potřeba žádný hnojomet a pokud je, dáváte mu sami munici. Je tohle cool? https://www.youtube.com/watch?v=SVOKt9bxWaU&t=13s no možná je, ale pokud je tohle prezentace europoslankyně Pirátů, tak jste lidi v mé sociální skupině těžce obešli.
  4. Ivan Bartoš může být super kámoš, super předseda. Já ho neznám. Za to jsem ale viděl a slyšel mnohokrát názor na to jak naprosto nezvládl televizní debatu. Padl na úroveň Babiše. Klidně se poplácávejte po zádech, ale tohle prostě nezvládl. Babiš vykřikoval jako trhovkyně a Bartoš mu naprosto stejnou měrou nesmyslně oplácel. To prostě nedal, pro mnoho lidí poslední kapka proč vás nevolit.
  5. Psát by se dalo ještě dlouho, protože vy máte opravdu problém vylézt ze své sociální Pirátské bubliny, ale nenapadlo vás proč jste neuspěli ani ve své tradiční baště Praze? Podívejte s kdo je primátor a co proboha vyvádí. Piráti mají opravdu nějakou potřebu všem ukazovat jak se to dělat nemá? Zdeněk Hřib je opravdu jeden z nejhorších primátorů Prahy, možná nejhorší. A zase mi můžete oponovat a hnojomety a … Vážení šlo o protestní volby proti Babišovi a lidé v Praze dali SPOLU 2x více hlasů než PirSTAN. Opravdu Vás nenapadá proč? Těm kmotrům, zlodějům a přesto 2x tolik hlasů? Odečtěte vaše voličské jádro, pár procent STAN a nezbyl v podstatě nikdo koho by politika Pirátů v Praze oslovovala. Důležité věci se v Praze neřeší, ale nesmyslná selfíčka stále. Podívejte se na dnešní tisk. https://www.idnes.cz/praha/zpravy/sdile ... pravy_dape Opravdu je tohle ta nejdůležitější věc v Praze? To už ani není vtipné. Může jít o maličkost, ale dnes jsem již několikrát slyšel „… dělá si prdel? Zdraží MHD a pak budou dotovat z mých daní soukromá kola která se všude pletou? ….“ Mě stále zní v uších rádoby vtipný článek o tom jak vidlák Zdeněk Hřib pracuje i na dovolené a domluvil 50% slevu na vstupné v muzeu vidlí. Ach jo, to je fakt super a důležitý výstup jeho práce. A to přesně do chvíle, kdy jsem se dočetl, že vstupné je dobrovolné. A to už mě jen naštvalo, protože nejen že nic nedělá, ale ještě ze mě dělá debila. Domluvit 50% slevu z dobrovolného vstupného je opravdu frajeřina. Je důležité o tom napsat článek a fotku do novin. Rozhodně si mě tím získal na cestě rozkopanou Prahou. A těch přešlapů je hromada. A nesnažte se mi vysvětlovat, jak má dopravu v agendě Scheinherr ( Praha sobě). Hřib je primátor a nese za to odpovědnost. Pokud si nezjedná pořádek, je zase v roli užitečného idiota a není to člověk na svém místě. A zase je tu silně slyšet názor, po ODS zbyla předražená Blanka, rozkradená ale super. Po Pirátech čáry na silnici a dražší MHD.

Piráti měli našlápnuto, mohli posbírat hlasy za svou práci a hromadu protestních hlasů proti Babišovi. Ale lidi jste naprosto zklamali, nedokázali jste to prodat a utopili se v tom že chcete být pro všechny a nakonec nebyli pro nikoho. O antiBabiš šlo spoustě voličům, ale to věděli všichni. A svým chováním v kampani a i způsobem vládnutí v Praze jste sami sebe vyšachovali. Nakonec vám zbylo jen vaše voličské jádro, které vám to hodí téměř vždy a pár procent STANu, který se po vás vyvezl. A pokud nezměníte rétoriku, nezačnete se chovat více jako politici ( již nejste neokoukaní aktivisti ), tak sice budete pro určitou část populace cool, ale stále budete jen okrajová strana někde na okraji spektra. A to není o tom že vám všichni ubližují, nechápou vás. Ale o tom, že vy nechápete je. A ty vaše protestní hlasy sesbíralo SPOLU + STAN.

Nemusíte se mnou souhlasit, je to dlouhé a to jsem to několikrát přepisoval a zkracoval. Každopádně vítejte v mé sociální bublině, ze které vás posledně volilo odhadem 20-30% lidí. Letos NIKDO.

PS: Nezměnil jsem text, jen formátování pro přehlednost.

Naposledy upravil(a) fido06cz dne 11 říj 2021, 15:07, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi fido06cz za příspěvky (celkem 9):
anonym53077, petrr, Marek.Necada, eladar, adtron, qnx, anonym73980, oxley, anonym51641
anonym53077
Dal poděkování: 235 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym53077 »

A příště radši vůbec nikdo, po tomto jekotu. To jsou reakce malých dětí z pískoviště a to jsem ještě urazil děti. Omlouvám se všem vychovaným dětem.

Marian_Kechlibar
Profese: Bloger, komentátor, jednomužné komando
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marian_Kechlibar »

fido06cz píše: 11 říj 2021, 14:51

Omlouvám se, ale zaregistroval jsem se kvůli tomuto příspěvku. Naprosto s úžasem sleduji místní rozhovory kluků a holek co spolu mluví. Sebereflexe nula. Můžou za to hnojomety, Babiš a už čekám jen zelené mužíčky. Možná by stálo ve své zaslepenosti vylézt ze své bubliny a podívat se do jiných bublin, kde nezní Internet je naše moře. Což už dávno není pravda. I to jste projeli.
Pozvu Vás jako bývalý volič Pirátů do své bubliny, třeba alespoň někteří z vás něco pochopí.
Piráty letos vykroužkoval STAN, situace která napadla málokoho. STAN získal naprosto neadekvátní počet mandátů, který neodpovídá rozložení sil. Ano, na úkor Pirátů. Jenže pokud tahle možnost nenapadla lidi co jsou za to placení, dělají svou práci špatně. Můžete to okecávat jak chcete. STAN to vyhodnotil daleko lépe a Piráti se ocitli na pozici užitečných idiotů. Stalo se a život jde dál. Je to drahé poučení pro příště.

Piráty jsem dříve volil. Z jedné strany jako protestní hlas, ze druhé protože jsem cítil že je třeba změnu a ve spoustě bodů s vámi souhlasil. Jako mnoho lidí z mé sociální bubliny. A to rozhodně nejsem cílovka.
A co jste předvedli letos?

1. Vaše volební propagace byla naprosto zoufalá. Když jsem na to koukal, tak jsem si několikrát v duchu říkal, zda vám za ni neplatí Babiš, protože Mára by to lépe nevymyslel. Naprosté odtržení od reality. Zoufalé provedení.
  2. Piráti měli nějaký program. Ten program někoho oslovoval. Někoho více, někoho méně. A místo toho aby se zaměřili na to co vaše voliče zajímá ( pár bodů), rozkročili jste se od Aše po Břeclav. Budeme tu pro všechny. Na většinu otázek zněla odpověď Babiš. Ale to přece všichni vědí a co dál? Dál v podstatě nic. Tanec mezi vejci, hlavně nikoho neurazit, budeme tu pro všechny. Takže nakonec pro nikoho.
  3. Piráti možná prosadili mnoho dobrého, ale lidi si vždy zapamatují naprosto jiné věci a u toho jste naprosto propadli. Dredy Ivana Bartoše už dávno nikoho nezajímají, ale výroky Ferjenčíka, Profanta, Pikala, Michálka naopak ano. Opravdu jste si jistí, že je neplatí Babiš? Protože to co z nich padá je naprosto neuvěřitelné. A že jsou to výroky vytržené z kontextu. To jsou ale u všech, nejste výjimkou. A tohle je Vaše výkladní skříň. Jsou to politici, ne aktivisti. A pokud jim nedochází rozdíl … Na to není potřeba žádný hnojomet a pokud je, dáváte mu sami munici. Je tohle cool? https://www.youtube.com/watch?v=SVOKt9bxWaU&t=13s no možná je, ale pokud je tohle prezentace europoslankyně Pirátů, tak jste lidi v mé sociální skupině těžce obešli.
  4. Ivan Bartoš může být super kámoš, super předseda. Já ho neznám. Za to jsem ale viděl a slyšel mnohokrát názor na to jak naprosto nezvládl televizní debatu. Padl na úroveň Babiše. Klidně se poplácávejte po zádech, ale tohle prostě nezvládl. Babiš vykřikoval jako trhovkyně a Bartoš mu naprosto stejnou měrou nesmyslně oplácel. To prostě nedal, pro mnoho lidí poslední kapka proč vás nevolit.
  5. Psát by se dalo ještě dlouho, protože vy máte opravdu problém vylézt ze své sociální Pirátské bubliny, ale nenapadlo vás proč jste neuspěli ani ve své tradiční baště Praze? Podívejte s kdo je primátor a co proboha vyvádí. Piráti mají opravdu nějakou potřebu všem ukazovat jak se to dělat nemá? Zdeněk Hřib je opravdu jeden z nejhorších primátorů Prahy, možná nejhorší. A zase mi můžete oponovat a hnojomety a … Vážení šlo o protestní volby proti Babišovi a lidé v Praze dali SPOLU 2x více hlasů než PirSTAN. Opravdu Vás nenapadá proč? Těm kmotrům, zlodějům a přesto 2x tolik hlasů? Odečtěte vaše voličské jádro, pár procent STAN a nezbyl v podstatě nikdo koho by politika Pirátů v Praze oslovovala. Důležité věci se v Praze neřeší, ale nesmyslná selfíčka stále. Podívejte se na dnešní tisk. https://www.idnes.cz/praha/zpravy/sdile ... pravy_dape Opravdu je tohle ta nejdůležitější věc v Praze? To už ani není vtipné. Může jít o maličkost, ale dnes jsem již několikrát slyšel „… dělá si prdel? Zdraží MHD a pak budou dotovat z mých daní soukromá kola která se všude pletou? ….“ Mě stále zní v uších rádoby vtipný článek o tom jak vidlák Zdeněk Hřib pracuje i na dovolené a domluvil 50% slevu na vstupné v muzeu vidlí. Ach jo, to je fakt super a důležitý výstup jeho práce. A to přesně do chvíle, kdy jsem se dočetl, že vstupné je dobrovolné. A to už mě jen naštvalo, protože nejen že nic nedělá, ale ještě ze mě dělá debila. Domluvit 50% slevu z dobrovolného vstupného je opravdu frajeřina. Je důležité o tom napsat článek a fotku do novin. Rozhodně si mě tím získal na cestě rozkopanou Prahou. A těch přešlapů je hromada. A nesnažte se mi vysvětlovat, jak má dopravu v agendě Scheinherr ( Praha sobě). Hřib je primátor a nese za to odpovědnost. Pokud si nezjedná pořádek, je zase v roli užitečného idiota a není to člověk na svém místě. A zase je tu silně slyšet názor, po ODS zbyla předražená Blanka, rozkradená ale super. Po Pirátech čáry na silnici a dražší MHD.
    Piráti měli našlápnuto, mohli posbírat hlasy za svou práci a hromadu protestních hlasů proti Babišovi. Ale lidi jste naprosto zklamali, nedokázali jste to prodat a utopili se v tom že chcete být pro všechny a nakonec nebyli pro nikoho. O antiBabiš šlo spoustě voličům, ale to věděli všichni. A svým chováním v kampani a i způsobem vládnutí v Praze jste sami sebe vyšachovali. Nakonec vám zbylo jen vaše voličské jádro, které vám to hodí téměř vždy a pár procent STANu, který se po vás vyvezl. A pokud nezměníte rétoriku, nezačnete se chovat více jako politici ( již nejste neokoukaní aktivisti ), tak sice budete pro určitou část populace cool, ale stále budete jen okrajová strana někde na okraji spektra. A to není o tom že vám všichni ubližují, nechápou vás. Ale o tom, že vy nechápete je. A ty vaše protestní hlasy sesbíralo SPOLU + STAN.
    Nemusíte se mnou souhlasit, je to dlouhé a to jsem to několikrát přepisoval a zkracoval. Každopádně vítejte v mé sociální bublině, ze které vás posledně volilo odhadem 20-30% lidí. Letos NIKDO.

Původně jsem vlastně ani nechtěl v tomto vlákně komentovat, jenom číst. Pak jsem si rozklikl odkaz z bodu 3.

To video paní Gregorové je snad nejšílenější, co jsem viděl ... nevím, jakým zázrakem se stalo, že zrovna tohle oponenti Pirátů přehlídli a nešířilo se to řetězovými e-maily.

Nevím, zda bude zajímavý i pohled současného nevoliče, který ale svého času sympatizoval s "IT podobou" strany (cca 2012). V tématech jako digitalizace a copyright byli Piráti unikátní, ale poslední dobou působí dojmem, že na tyto své kořeny zapomněli. Antibabiš byl neoriginální, woke linie v ČR zase netáhne (mimo pár fakult sociálních věd, což nedá dohromady ani jedno křeslo v parlamentu).

Na jednu stranu je zřejmé, že vysloveně IT strana by premiéra stavět nemohla. Na druhou by se něčím pozitivně lišila od ostatních. Zrovna tu digitalizaci tady opravdu nutně potřebujeme, stačí mi teď chodit za jedním stavbyvedoucím na projekt a vidět, jaké tuny potištěného papíru tam všude musí mít.

anonym53077
Kontaktovat uživatele:

Marian_Kechlibar píše: 11 říj 2021, 15:07

To video paní Gregorové je snad nejšílenější, co jsem viděl (...)

Jen nutkavá potřeba ukazovat cosi navenek. Nic víc.

Marian_Kechlibar píše: 11 říj 2021, 15:07

Antibabiš byl neoriginální (...)

Totéž potopilo i ČSSD.

kmikal
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování

Příspěvek od kmikal »

Dovolím si přidat pohled opřený o průzkumy veřejného mínění. Čeho se Češi bojí? Podle různých průzkumů se většina bojí islámu. Starší průzkumy ukazují 90 %, novější 86 % https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/st ... 261451_dbr , podobně vyčíslené obavy jsou z (islámské) migrace. Co na to Piráti?

1) Na jaře rezonovalo v médiích vyjádření Ivana Bartoše z roku 2009 "Jestli, a to již vidíme ve Francii i Německu, má být Evropa do 10-15 let muslimská, nemám s tím problém." To, pokud vím, IB dementoval až týden před volbami, což ukazuje na naprostou nekonzistentnost (chaos) ve vyjádření předního politika. Zkuste nežít ve své bublině a sledovat to z pohledu 86 % lidí, kteří mají z islámu obavy, váš leader s tím nemá problém tedy možná už má, kdoví.

2) 21. 10. 2019 neprošla o dva hlasy promigrační rezoluce (Pátrání a záchrana ve Středomoří) v Evropském parlamentu. Jediní tři zástupci Česka, kteří hlasovali pro rezoluci byli Piráti Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa. Postupně si i v Česku zvykáme, že máme v EU ještě jeden parlament a sledujeme kdo jak hlasuje, víme to.

3) Příznačné je toto vlákno viewtopic.php?t=52984 o petici za přijetí 500 migrantů z řeckého tábora natruc prezidentovu prohlášení o BLM, vypadá to sice na aktivistickou sólo akci Markéty Gregorové, když ale čtete dál, zjistíte, že byla pověřena tehdy zahraničním odborem od Davida Wagnera viewtopic.php?p=705483#p705483 . Toto je vše veřejně a rok zpátky na sociálních sítích docela populární téma.

4) Piráti jsou v EU parlamentu ve frakci Greens/EFA, jaké jsou asi názory této frakce na migraci? Od jara 2021 spolupracujete s německými Zelenými (znovu David Wagner), asi těžko najdete v EU víc promigrační stranu. viewtopic.php?f=61&t=35129&p=757990&hil ... ns#p757990 .

Pak řada podobných excesů, vše máte veřejně, vše je vidět. Pokud je vaše politika pro 86 % lidí hrozbou, reálnou či domnělou, nelze se nad 14 % dostat.

Z tohohle se velmi špatně dostanete, Bartošovo muslimskou Evropu uslyšíte při každých volbách.

Tito uživatelé poděkovali autorovi kmikal za příspěvky (celkem 2):
adtron, oxley
matej.antos

Příspěvek od matej.antos »

1) Úvod - představení jednoho příznivce
Nedalo mi to a také jako jeden z předchozích příznivců jsem se zaregistroval jen kvůli tomu, abych se pokusil Pirátům dát určitou reflexi, jako někdo kdo se dlouhodobě sleduje aktivně politické dění a než Pirátům to hodil, tak se musel nějakou dobu zamýšlet. Původně jsem tohle chtěl napsat jen jednomu z Pirátských dlouhodobých členů, co mám v přátelích na FB, ale nakonec volím tuto veřejnější cestu. Na úvod bych jen uvedl, že se pragmaticky aktuálně považuji za mírně progresivního středového voliče, po té co jsem vyspěl a uznal, že ač mi blízká, tak ideologie mého přesvědčení v praxi není realizovatelná. Mým přesvědčením je, že mimo dobu ohrožení extrémy nevedou k dlouhodobě prospěšnému závěru a příznivého dlouhodobého vývoje vpřed lze dosáhnout jen pomocí kompromisu v rámci aktuálního společenského rozložení. Nemám také rád jednoosé dělení na pravici a levici, i když ho v následujícím textu budu používat. Za mě si vždy přidávám do kompasu minimálně osu autoritářství vs. libertánství, ikdyž ani to není dokonalé. Psychologie má například kontroverzní MBTI model se 4-5 osami ale politickou obdobu tohoto jsem zatím nenašel.

2) Pobřeží nadohled, spusťe kotvy
Nejdříve bych asi popsal, co si myslím, že Piráty nevyhnutelně čeká. Čtení fora mě v tomto mém názoru jen utvrdilo. Piráty by v první řadě mělo čekat to, aby se politicky ukotvili. Zatím Pirátská kocábka korzovala na moři a na základě spolurozhodování posádky pod dozorem kapitána Bartoše a jeho staré gardy si vybírala cíle a rozdělovala kořist. Teď se ale blíží pobřeží a je potřeba vybrat správné místo, kde shodit kotvy, aby si jednak pokladů ukořistěných na cestě mohli užít, ale zároveň nabrat síly. Můžu se mýlit, ale jak navenek, tak interně Piráti působí konfliktně. Po přečtení pár vláken tu zaznívají hlas středové a dokonce u některých členů fora až středopravicové. To je jak se Piráti původně na mě působili a připadali v atraktivní jejich začátcích. Je to tak jak se i neobratně navenek snaží strana prezentovat. Na druhé straně tu je ale nemalá skupina středolevých až levicových členů, kteří vytváří dokáží ale vyvolat pocit, že reprezentují veškeré Pirátstvo.

Ač se to Pirátům líbí nebo ne. Buď dále můžou být protestní stranou a doufat, že to ustojí. Na politickém rybníčku podobných protestních kocábek ale pluje vždy dost, tak by pak museli doufat, že se od nich odliší. Druhou variantou je, že budou pokračovat v budování přerodu na klasickou politickou stranu s veškerými výhodami a nevýhodami tím spojenými. Začali s tím už minimálně v minulosti, ale stále ten proces není u konce a stále i z tohohle pohledu si mohou vybírat. Pro první možnost mi nepřipadalo, že by tu tolik lidí bylo, ale stále tu takový jsou. U druhé možnosti vnímám, že mají zase několik dveří otevřeno.

3) Levá klika u dveří vs. střední proud
Výsledek voleb ukázal na absenci toho, co by se dalo označit za progresivní levice. ČSSD se svého progresivního křídla dobrovolně interně zbavila a dostala se tak na úroveň KSČM, kdy aktuální bitvy hraje zbraněmi minulých válek a divý se proč dostávají na zadek. Je tu určité politické vakuum, které můžou zaplnit. Vlastně ta tendence je vidět i na sousedním tématu a je vidět, že někteří příznivci to tak vnímají(včetně jednoho YTera, co sleduje manželka). Znamenalo by to ale změnit i témata a prezentaci, tak aby témata dokázala zasáhnout i některé tradiční voliče levice. Je to určitá příležitost, ale má to i určitá rizika v podobě odradění určité skupiny příznivců podle toho jak moc nalevo by se Piráti odvážili zabrousit. Čím dále od progresivní levice pojednou, tím více tam je voličů, ale tím více aktuálních příznivců a voličů můžou odradit. Samozřejmě odměnou může být nahrazení klasických levicových stran něčím, co se vyzná v moderním světě a jeho problémech, protože žádná taková strana tady opravdu aktuálně není.

Druhou alternativou je středová možnost. To znamená být stranou středu i nadále a na základě kompromisu mezi různými stranickými křídly proplouvat vodama středového proudu. Mají výhodu, že ač středových stran tu je více (KDU-ČSL a STAN), tak mohou těžit z modernějšího a progresivnějšího pojetí. Překvapivě v tomto by se mohli stát středovou a středolevicovou obdobou TOP09. Ač se to nezdá, tak určitá část Pirátského elektorátu k nim daleko nemá. Ta strana je ale nad hrobem a pokud se jí příště zase nepodaří s někým spojit, tak minimálně za aktuální situace by to měla problematické se do PS sama dostat. Středovost má šanci oslovit mnoho voličů, ale zároveň vnímám tento elektorát jako nejvíce ochotný ve volbách mezi stranami přebíhat.

4) KO jako Komunikace
Každopádně v obou případech se musí přístup celé Pirátské strany přiblížit o trochu více chování klasické politické strany v několika oblastech, kde to tak Piráti dle mě aktuálně nedělají. První z nich je určitá moderace názorů a introspekce. Zavání to (auto)cenzurou, ale to prostě k politice patří. Určitě není problém to, mít vizáž rebela - Bartošovi dredy asi zase tolik lidí netankují, ale o to že pokud jsem veřejně činným členem strany, nebo na to aspiruji, tak každé moje akce a vyjádření může být interpretováno jako postoj a akce strany. Jde vám to většinou dobře, ale ne vždy a průchod osobního názoru nebo aktuálních emocí je u politiků vždy pod drobnohledem. Vždy je někdo z druhé strany barikády, kdo na každou drobnost a chybu skočí. Tomia i Andreje můžeme factcheckovat jak chcete, ale moc jejich voličů tím neodradíte, protože vůči jejich voličům mají konzistentní pohled a díky autoritativnímu chování můžou případné nekonzistence rychle odstranit. Piráti jako dle mě nejdemokratičtější strana tyhle nástroje nemá a damage control tohoto se dělá obtížně, tak musí začít asi v tomto přímo u zdroje. Neadvokuji proto, abyste zaváděli (auto)cenzuru, která jde proti vašim principům, ale vystupovali více jednotně. To asi souvisí s předchozí problematikou. Zároveň když v průzkumech startujete jako první, tak můžete jen ztrácet a podle toho je potřeba zvolit strategii. Takhle to ale vypadalo, že Bartoš je premiérem a místo někteří lidé přijali své posty pokorně, tak minimálně navenek se třeba pan Michálek tvářil už jako ministr. To že Jak pan Bartoš i Michálek pracovitý nikdo nepopírá, ale absence pokory lidi může odradit pokud padáte z výšin. Možná to byla jen blbé načasování, ale jak se to sešlo, tak se to dalo intepretovat, že si nepřipouští možnost sešupu dolů a tento druh povýšenosti není moc tolerován ve části elektorátu cíleného Piráty.

S výše uvedeným souvisí Pirátská komunikace. Určité důsledky ohledně MO jste už asi udělali a zmiňují to mnozí a já se přidávám. Za mě Piráti nebyli skoro vidět. Jedině jak jsem se vždy setkal s Pirátskou kampaní kolem voleb byla jejich kontaktní kampaň ale v jiných podobách mě asi musela minout. Asi nejsem cílovka. V debatách pak rezonovala strategie nejlepší obrana je útok alá Antibabiš. To vás ale u voličů neodlišilo. Zbylo tak méně času pro prezentaci vašich úspěchů a vizí. Tímhle stylem v komunálkách minimálně v Praze primátora ztratíte. Objektivně absencí kauz je Pirátská vláda tady asi úspěšná, ale dopravní chaos, který ani co jsem pochopil není v Pirátské agendě může Pirátům zlomit vaz. Asi jste měli tady více úspěchů, ale mě napadají dva - Lítačka a vyrovnaný rozpočet a to se ještě trochu o něco zajímám. Jedinou prezentací jsou selfie pana primátora, které mě jako rodilému Pražanovi jsou minimálně jedno a v horším případě některé považuji za pitomě nevkusné. Tím se dostávám k poslední části, kterou je výsledek voleb - jeho příčiny a následky z pohledu Pražského mírně progresivního centristy.

5) Náušnice Billiho Teache a Pirátská loď ve skleněné bublině?
To že Piráti doplatili na kroužkování není novinka. Po bitvě je každý generál, ale strategie byla zvolená úplně naruby. Poskládání kandidátek byl správný krok, ale následně obě strany měli podporovat své členy a příznivce ke kroužkování, protože nestandartně kroužkující a nekroužkující by vliv měli malý a ve výsledku by to asi skončilo tak jak je reálný poměr sil v koalici. Může Piráty těšit, že nebyli jediní, protože i ODS na tom tratila na úkor jejich partnerů. To je ale jen cena útěchy. Obecně mi připadá, že středový volič asi nejvíce kroužkuje a taktizuje. To ale jak jsem psal výše je spojené s jeho přelétavostí. Zároveň mi přišlo, že Pirátům dal i vlastní gol Milion Chvilek. Ač mě přišlo, že měl vůči PirSTAN mírný bias, tak to zároveň oni ke kroužkování vyzívali. I já jsem toho vinen, protože upřímně tohle byla jedna z mála možností jak lidi přijít volit a mít účast ve volbách a jím způsobený optimistický výsledek. To co ale přišlo ve volbách navíc demokratickým stranám, tak se ale podařilo zmobilizovat i na druhé straně, takže výsledek se v součtu nelišil od posledních průzkumů a jen měl tu příznivý důsledek, že se tam nedostali určité strany, které by s povolebním vyjednáním zamávali. Nevím co je i pravdy na tom, že i někteří členové STAN (zvláště v jejich baště v Libereckém kraji) k tomu vyzívali, to je asi na vyjasnění si s tímto partnerem. Ten obrázek v Blesku, kde to bylo jako příklad tomu asi také opravdu nepomohl.

Přiznávám, že žiju v určité sociální bublině a tudíž mám jen omezený vzorek lidí, kteří to nakonec těm Pirátům jako já hodili. Za mě třeba i velkou roli hrálo koho s koalic si dovedu představit jako premiéra - zvláště když nás pokud se nepletu čeká předsednictvo EU. Určitou roli hrál i nejpropracovanější program a to, že mají snahu o posun ČR kupředu a relativně středovou pozici, i když směrem na veřejnost působí spíše v lepším případě středolevě. To byli i argumenty a hlediska, které přesvědčili většinou lidi okolo mě. Tak ale jako já žiju ve své bublině, tak mám ale po přečtení několika vláken dojem, že i Piráti zvláště jejich představitelé žijí v určité bublině. Je to možná jen dojem, ale občas mi připadá, že ztrácí kontakt i se světem i rozdílnými názory a tvoří jakousi echo chamber. Je to pak konformní bublina, kdy si lidé myslí, že svět je ok a krásný, protože jsou obklopeni podobně uvažujícími jedinci. Pokud nepřijde krize, tak je to ukolébá k nečinnosti. Pokud přijde, tak probuzení je bolestivé.

Možná jsem zase vedle jak ta vedle, ale jako příklad může posloužit Pirátské forum. Upřímně tohle forum by mělo být živé, ale na první pohled mi přijde asi tak aktivní jako forum mojí OGame guildy na střední s 20-30 členy. Třeba mají Piráti nějaký Discord nebo něco jiného, ale přijde mi to mírně žalostné. Zvláště když bych kolem voleb čekal zvýšenou aktivitu. Na jednu stranu to je asi dobře, protože pak je menší šance, že zase někdo plácne nějaký nesmyl, ale na druhou stranu to vypovídá o určitém stavu nečinnosti. Třeba tu jsou ale sekce pro členy, které jsou živější jen mi to tak při skimování dat posledních příspěvků tak nepřišlo.

6) Vladař, aneb umění vládnout
Na druhou stranu ta facka, kterou Piráti dostali jim může pomoci. Za mě by do vlády jít měli a odejít jen pokud by byl opravdu nějaký velký průšvih. Koalice je sice na jednu stranu nepotřebuje, ale do osvědčené role konstruktivní opozice se můžou vrátit kdykoliv. Na druhou stranu mají možnost ukázat, že vládnout dokážou. Svým způsobem omezená expozice je dobrá. Můžete si pečlivě určit nějakou pro vás kritickou oblast a té se věnovat s koncentrovanou energií. Mělo by se jednat o oblast(i), kde máte ve straně nejvíce vlastních odborníků, kteří by byli ochotni se tomu věnovat. Nemůžete se spolehnout na zázemí vlastního klubu a služebním zákonem si minulá vláda zacementovala docela dost míst na ministerstvech, a tak budete potřebovat jakoukoliv pomoc, kterou najdete. Samozřejmě pokud by speciálně pro Piráty vzniklo ministerstvo nové, tak by se některým těmto problémům mohli vyhnout, ale je to o tom jak se to pak bude prezentovat veřejnosti.

7) Závěr
Tím se dostávám zpět ke komunikaci. Vylepšete jí a další čtyři roky pojměte jako kampaň. Jde Pirátům o všechno. Na základě toho jaká rozhodnutí uděláte dnes, tak buď skončíte jako jako čeští Zelení, Svobodní, nebo němečtí Piráti, nebo máte šanci se proměnit v německé Piráty vyplňující určitou mezeru mezi klasickými stranami. Je to jen vše můj názor a podle budu Piráty nadále s pozvzdálí sledovat a u voleb se pak rozhodnu jestli to hodím zase Pirátům jako v těchto volbách a posledních komunálních, nebo půjdu na jistotu k některé ze třech dalších středových nebo středopravicových stran, které sice nejsou tak moderní, ale průměrný volič ví co od nich lze čekat. Období, kdy jsem volil srdcem někoho, kdo vede ztracený boj jsem si prošel a celá politika je o kompromisu a to včetně i toho koho volit aby reprezentoval mé zájmy. Ale třeba cílovka Pirátů ani nejsem a hodil jsem jim to vždy omylem.

Evil is Evil. Lesser, greater, middling… Makes no difference. The degree is arbitary. The definition’s blurred. If I’m to choose between one evil and another… I’d rather choose best long term compromise.

Me

Tito uživatelé poděkovali autorovi matej.antos za příspěvky (celkem 2):
eladar, Marek.Krejpsky
anonym53077
Kontaktovat uživatele:

kmikal píše: 11 říj 2021, 22:29

opřený o průzkumy veřejného mínění (...)

Průzkumy veřejného mínění jsou zaplacená záležitost, normální člověk je ignoruje a řídí se svou hlavou.

eladar
Dal poděkování: 138 poděkování
Dostal poděkování: 244 poděkování

Příspěvek od eladar »

Tomas Babicky píše: 12 říj 2021, 08:31
kmikal píše: 11 říj 2021, 22:29

opřený o průzkumy veřejného mínění (...)

Průzkumy veřejného mínění jsou zaplacená záležitost, normální člověk je ignoruje a řídí se svou hlavou.

Přemýšlivý člověk se snaží ty výsledky interpretovat. Každý průzkum má trochu jinou metodiku a dává trochu jinou informaci. Jen prosťáček se ji snaží vykládat podle těch pár čísel, které vidí v médiích ...

anonym53077
Kontaktovat uživatele:

matej.antos píše: 11 říj 2021, 23:40

Výsledek voleb ukázal (...)

Výsledek voleb ukázal, že lidé zapomněli na vládu ODS a TOP09 a nevadí jim vrátit zemi zpět do protektorátu, nebo totalitního Československa. Někteří by přitom nejraději zavedli monarchii. Je to jejich životní potřeba, potřebují modlu. Je úplně jedno jestli jí byl čtyřikrát (poprvé komunisty) zvolený Havel, Švejnar, Schwarzenberg, nebo Drahoš. Oni se bez své modly neobejdou. A pokud kdokoliv řekne nějaký argument proti ní, tak jim narušuje vesmír. Těmto lidem nejde o demokratickou diskusi a je třeba se před nimi mít na pozoru.

Zamčeno

Zpět na „Veřejná diskuse“