Na jednu stranu jsem rád, jak volby dopadly, na druhou stranu jsem pomalu nespal z toho, jak dopadly pro Piráty, které jsem na kandidátce v Olomouckém kraji samozřejmě i kroužkoval. Plakat nad tím, že kdysi někdo z vedení prohlásil hloupost typu "nekroužkujte, kandidátky jsou postaveny dle dohody", jsem bral zcela úsměvně, protože spojení Pirátů se STAN se mi ze začátku nelíbilo. Uklidnil mě pak společný program, se kterým tato koalice do voleb šla a především i přístup Vítka Rakušana k celé kampani a odrážení jakéhokoliv podsouvání toho, že by měl být kadnidát na premiéra on a ne Ivan Bartoš. Korunu tomu všemu nasadil, když včera jasně řekl, že platí dohody a i přes výsledek Pirátů platí, že spolu do vlády nebo spolu do opozice. Osobně si nemyslím, že anagažováním ve vládě by se Piráti postavili na úroveň Zelených apod. z minulosti. Piráty v opozici bych viděl nerad, proto jsem Vám tam hlas nehodil.
Lidi okolo mě, kteří to koalici hodili, kroužkovali STAN. Vůbec se tím netajili, a nebylo ani proč. Všem z těch mála nesmyslům v médiích, co představitelé Pirátů plácali, vynikalo např.: "Zrušení superhrubé mzdy pomohlo hlavně těm nejbohatším a vůbec nepomohlo těm nízkopříjmovým". Místo aby se férově řeklo, že zrušení toho nesmyslu "superhrubá mzda" nepomůže hlavně a především ve stávající situaci státnímu rozpočtu, hrálo se na strunu méně vydělávajících lidí a odrazovalo to ty, kteří jsou liberální, Piráty by volili, ale zároveň umí svou pílí vydělat více peněz, než "nízkopříjmový" člověk. Cílilo se tak na lidi, kteří stejně v drtivé většině volí ANO, ČSSD a KSČM. A v neposlední řadě to byl demagogický žblebt, protože každý inteligentní člověk snad umí počítat a ví, že snížením daně se VŽDY pomůže těm, co vydělávají více, neboť také více celou dobu do státního rozpočtu příspívají.
Za stávající situace si Piráti hlavně musí najít konečně směr, kterým chtějí plout, které lidi chtějí oslovit. Spousta lidí, kteří u Pirátu pracovali od rána do večera, svůj mandát neobhájili, což mě děsně mrzí, za mě např. František Kopřiva a samozřejmě i další.
Piráti dojeli naplno na antikampaň, která bůči nim byla vedena, možná by jste se divili, kolik lidí těm nesmyslům typu "uprchlík do prázdného pokoje" či "zdaníme vám bydlení" OPRAVDU věřili. Mám pár takových i ve své rodině a když jsem je poslouchal, nestačil jsem se divit.
Nepomohla ani antiBABIŠ kampaň, neboť ta v kombinaci s některými přešlapy a názorovými proudy některých poslanců - Pirátů typu Mikuláš, jen nahnala voliče koalici SPOLU. V tom se trochu i usmívám Babišovi, protože svými výpady vůči Pirátům, sice Pirátům uškodil, nicméně on sám pomohl především koalici SPOLU, než aby pomohl sobě. Ve výsledku, dobře mu tak.
A na závěr - čekal jsem, že tyto volby dopadnou patovou situací. Nestalo se tak, ale že bych měl nějakou extra důvěru v životnost 5ti koalice, se říct nedá. Ale upřímně doufám, že se pletu.