Proč Piráti zřejmě nevyhrají volby?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Zamčeno
movk
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Proč Piráti zřejmě nevyhrají volby?

Příspěvek od movk »

Jan.Hrebicek píše: 10 říj 2021, 14:39

A právě proto, že tady můžeme mít zahraniční vlastníky nemovitostí nebo vlastníky domácí, kteří mají černé příjmy, tak je logické, abychom domácím standardně vydělávajícím lidem snížili průběžně placené daně, aby si na nemovitosti mohli snáze vydělat, a chybějící peníze bychom získali následně zdaněním těch nemovitostí, které už budou platit všichni, i ti, kteří daně původně z jakýchkoliv důvodů neplatili. Takže výsledně mohou standardně vydělávající zaplatit méně, protože se více vybere od těch, kteří tu daně nezaplatili. Zajímavé je, že se lidé proti tomu brání.

Černé příjmy má řešit právě kvalitní právní prostředím ne regulace, která jim naopak nahrává. Kdo jsou domácí lidé? Na to neexistuje žádná definice. Občané ČR, EU, ... ??? Koho zvýhodníme a koho ne?
Jinak, jak chcete zvyšovat daň z nemovitostí, když 80% obyvatel zde bydlí ve vlastním? I kdyby to bylo dobře míněno, tak je to politická sebevražda.

Jan.Hrebicek
Profese: manažer
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 66 poděkování

Příspěvek od Jan.Hrebicek »

petrr píše: 10 říj 2021, 14:44
Jan.Hrebicek píše: 10 říj 2021, 14:39
movk píše: 10 říj 2021, 14:28

Nerozumím, jak někdo může takto uvažovat. To je výsměch všem, co poctivě desítky let platí hypotéku, jsou odpovědní. I ti co privatizovali obecní a podnikové byty, častokrát museli zaplatit docela dost velké částky (na tu dobu) a půjčit si.

A právě proto, že tady můžeme mít zahraniční vlastníky nemovitostí nebo vlastníky domácí, kteří mají černé příjmy, tak je logické, abychom domácím standardně vydělávajícím lidem snížili průběžně placené daně, aby si na nemovitosti mohli snáze vydělat, a chybějící peníze bychom získali následně zdaněním těch nemovitostí, které už budou platit všichni, i ti, kteří daně původně z jakýchkoliv důvodů neplatili. Takže výsledně mohou standardně vydělávající zaplatit méně, protože se více vybere od těch, kteří tu daně nezaplatili. Zajímavé je, že se lidé proti tomu brání.

Jasně, všichni důchodci, kteří na stáří konečně splatí hypotéku, budou zatíženi vysokou dani (v kontextu ekonomické aktivity). Připomíná mi to Kaplanovu zrůdnou myšlenku, že “je potřeba dostat na trh byty, ve kterých bydlí osamocený senior”, přičemž likvidační daň je má donutit k prodeji.
Tak toto skutečně na svém facebookovém profilu v rozsáhlé úvaze popsal. Že prý je to normální, protože z těch daní platíme jejich důchpd..

Osobně jsem pro danění investičního majetku, ale v žádném případě by to nemělo postihnout lidi, kteří pouze bydlí ve svém.

Mohli bychom se tedy shodnout, že chceme více zdaňovat hmotu a méně tvořivost, protože tvořivost chceme podporovat a éra totálního materialismu už je 32 let za námi. Potom se dá vyhovující koncept vytvořit a nehledat za snahou vymyslet lepší podmínky pro život lidí něco nekalého. Lze to nastavit třeba tak, že by od daně z nemovitosti byl odpočet na trvale bydlícího člověka, třeba 10 tisíc Kč, v případě důchodce by byl odpočet dvojnásobný a v případě ovdovělého důcodce čtyřnásobný. Potom by daň z nemovitostí mohla být relativně vysoká, ale k žádnému vyhánění seniorů z bytů by nedocházelo, resp. ne vlivem daně z nemovitostí. Pokud bude mít osamělý senior byt 200 m2 čtverečních, tak si ho pravděpodobně stejně neponechá v žádném případě, už kvůli vytápění a úklidu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hrebicek za příspěvky (celkem 3):
anon1803, bohmannnatalie, anonym73980
Jan.Hrebicek
Profese: manažer
Dal poděkování: 67 poděkování
Dostal poděkování: 66 poděkování

Příspěvek od Jan.Hrebicek »

movk píše: 10 říj 2021, 14:46

Černé příjmy má řešit právě kvalitní právní prostředím ne regulace, která jim naopak nahrává. Kdo jsou domácí lidé? Na to neexistuje žádná definice. Občané ČR, EU, ... ??? Koho zvýhodníme a koho ne?
Jinak, jak chcete zvyšovat daň z nemovitostí, když 80% obyvatel zde bydlí ve vlastním? I kdyby to bylo dobře míněno, tak je to politická sebevražda.

Právě že nezvýhodníme nikoho. Nyní jsou zvýhodněni ti, kteří neodvedli v ČR žádné daně a koupili si zde nemovitosti. A jsme tak pitomí jedni z mála z Evropy, takže je u nás zaparkovaných spoustu miliard zadarmo v nemovitostech. A to zatěžuje naše lidi vyššími cenami nemovitostí a vyššími daněmi placenými z tvůrčí činnosti. Politická sebevražda je to neřešit, strany jen krčí rameny, co dělat s rostoucími cenami nemovitostí. Nebuďme pračkou peněz Evropy, nebo to alespoň nedělejme zadarmo. Podmínky pro to, aby se za standardní bydlení platila nulová daň, lze nastavit snadno.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hrebicek za příspěvky (celkem 2):
bohmannnatalie, anonym73980
Nikezeus
Profese: Logistika
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování

Příspěvek od Nikezeus »

Jan.Hrebicek píše: 10 říj 2021, 15:30

Mohli bychom se tedy shodnout, že chceme více zdaňovat hmotu a méně tvořivost, protože tvořivost chceme podporovat a éra totálního materialismu už je 32 let za námi.

Tu druhou cast jsem nepochopil, komuniste nebyli zrovna fandy soukromeho vlastnictvi. Jedine co jim nejde uprit, byli technicti realiste.
Vetsina stabilnich energetickych zdroju je z dob minuleho rezimu.

Zdanovat hmotu muzete, ale vetsina bytu je v osobnim vlastnictvi volicu.
A treba z moji socialni bubliny maji volici vice nez dva byty, par jich je ma po zkusenostech s najemniky i prazdne.
Pokud by nekdo chtel s dani kouzlit, neni asi velky problem je prepsat na manzelku, jednoho z prarodicu nebo na deti.

Fakt nechapu proc se nehleda reseni ve zjednoduseni stavebniho rizeni a s ohledem na pudni fond , treba zvyhodneni vyskovych budov. Zvetsi se nabidka bytu, byty zlevni.
Do toho narod vymira. Pokles cen rezidencnich nemovitosti je otazka casu.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Nikezeus za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Fortik, anon1803
reznakp
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od reznakp »

Na jednu stranu jsem rád, jak volby dopadly, na druhou stranu jsem pomalu nespal z toho, jak dopadly pro Piráty, které jsem na kandidátce v Olomouckém kraji samozřejmě i kroužkoval. Plakat nad tím, že kdysi někdo z vedení prohlásil hloupost typu "nekroužkujte, kandidátky jsou postaveny dle dohody", jsem bral zcela úsměvně, protože spojení Pirátů se STAN se mi ze začátku nelíbilo. Uklidnil mě pak společný program, se kterým tato koalice do voleb šla a především i přístup Vítka Rakušana k celé kampani a odrážení jakéhokoliv podsouvání toho, že by měl být kadnidát na premiéra on a ne Ivan Bartoš. Korunu tomu všemu nasadil, když včera jasně řekl, že platí dohody a i přes výsledek Pirátů platí, že spolu do vlády nebo spolu do opozice. Osobně si nemyslím, že anagažováním ve vládě by se Piráti postavili na úroveň Zelených apod. z minulosti. Piráty v opozici bych viděl nerad, proto jsem Vám tam hlas nehodil.

Lidi okolo mě, kteří to koalici hodili, kroužkovali STAN. Vůbec se tím netajili, a nebylo ani proč. Všem z těch mála nesmyslům v médiích, co představitelé Pirátů plácali, vynikalo např.: "Zrušení superhrubé mzdy pomohlo hlavně těm nejbohatším a vůbec nepomohlo těm nízkopříjmovým". Místo aby se férově řeklo, že zrušení toho nesmyslu "superhrubá mzda" nepomůže hlavně a především ve stávající situaci státnímu rozpočtu, hrálo se na strunu méně vydělávajících lidí a odrazovalo to ty, kteří jsou liberální, Piráty by volili, ale zároveň umí svou pílí vydělat více peněz, než "nízkopříjmový" člověk. Cílilo se tak na lidi, kteří stejně v drtivé většině volí ANO, ČSSD a KSČM. A v neposlední řadě to byl demagogický žblebt, protože každý inteligentní člověk snad umí počítat a ví, že snížením daně se VŽDY pomůže těm, co vydělávají více, neboť také více celou dobu do státního rozpočtu příspívají.

Za stávající situace si Piráti hlavně musí najít konečně směr, kterým chtějí plout, které lidi chtějí oslovit. Spousta lidí, kteří u Pirátu pracovali od rána do večera, svůj mandát neobhájili, což mě děsně mrzí, za mě např. František Kopřiva a samozřejmě i další.
Piráti dojeli naplno na antikampaň, která bůči nim byla vedena, možná by jste se divili, kolik lidí těm nesmyslům typu "uprchlík do prázdného pokoje" či "zdaníme vám bydlení" OPRAVDU věřili. Mám pár takových i ve své rodině a když jsem je poslouchal, nestačil jsem se divit.

Nepomohla ani antiBABIŠ kampaň, neboť ta v kombinaci s některými přešlapy a názorovými proudy některých poslanců - Pirátů typu Mikuláš, jen nahnala voliče koalici SPOLU. V tom se trochu i usmívám Babišovi, protože svými výpady vůči Pirátům, sice Pirátům uškodil, nicméně on sám pomohl především koalici SPOLU, než aby pomohl sobě. Ve výsledku, dobře mu tak.

A na závěr - čekal jsem, že tyto volby dopadnou patovou situací. Nestalo se tak, ale že bych měl nějakou extra důvěru v životnost 5ti koalice, se říct nedá. Ale upřímně doufám, že se pletu.

Naposledy upravil(a) reznakp dne 10 říj 2021, 16:11, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi reznakp za příspěvky (celkem 4):
anon1803, 55108311, lukasfrydek, anonym73980
ypsilonx
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: programátor, inženýr zkušebny
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 121 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypsilonx »

Pro Piráty by bylo teď moc fajn, kdyby využili i počtu 4 poslanců k tomu, aby prosadili své zájmy být ve vládě a mít aspoň jedno ministerstvo - zvýšíte si kredibilitu a rozhodně to vnese do vládních jednání nový vítr.
Dal jsem Vám hlas - protože jsem přesvědčen, že jste banda schopných pracovitých lidí a jsem ochoten Vám jakkoliv pomoct.
ANO jsem bývalý člen hnutí ANO a kauza Bečva mi ukázala jak ANO jsou křivé převrácené hnutí s vysněnými hodnotami.

Pojďte do vlády a i když máte slabou vyjednávací situaci, tak jste pořád stranou co se tam dostala...
Hodně záleží na Rakušanovi jak se jeho strana zachová, ale taky zde doufám, že Vás nehodí přes palubu.
I kdyby tak přeci i bez poslanců se dá makat a dokázali jste to X roků nazpátek - umíte se semknout.

Vláda je cíl podle mě a Ivan Bartoš je schopen s poslanci to vykomunikovat s partnery memoranda... Přece mít ministerstvo a začít makat na něm aby bylo topovkou v rukou pirátů není to super sen?
Podle mě i tento sen může být realitou.
4 poslanci jsou málo, ale bral bych to jako záchranné lano jak se dostat zpátky na palubu sněmovny.

Tito uživatelé poděkovali autorovi ypsilonx za příspěvky (celkem 3):
reznakp, 55108311, lukasfrydek

Mějme se prostě rádi! :fet:
Profesní profil na LinkedIn

anon1803
Dal poděkování: 266 poděkování
Dostal poděkování: 150 poděkování

Příspěvek od anon1803 »

movk píše: 10 říj 2021, 14:46

Černé příjmy má řešit právě kvalitní právní prostředím ne regulace,

Odbočka, ale k černým příjmům. Covid antivirus ukázal lidem, že podporu dostali z toho, co měli na pásce, tady minimálku. A druhou půlku, co brali bokem, jako dlaňovku, tu už jaksi neviděli. Proto se taky nehrnou zpátky do hospod pinglovat.
Čili taky žádný zapsaný pojištění na důchod. To za ty roky taky nějakou sumu dalo. Počitám, že ti, co nemohli odvodům uniknout, nechtěj se o to, co zaplatili, s neplatiči dělit. To by byli taky blázni.
Konec odbočky.

vojtech.horky
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Dal poděkování: 6 poděkování

Příspěvek od vojtech.horky »

Rozhodně souhlasím s tímto (z jiného vlákna):

Tomas.Valek píše:

Teprve teď se ukáže, jaký je STAN partner. Máme koaliční smlouvu, při získaných hlasích pro koalici máme nárok na 5-7 ministrů, takže 3-4 by měli být Piráti. A tohle je hrozně důležité. Přišli jsme o celý poslanecký klub, celé jeho zázemí a skvělé lidi. Nemůžeme ale začít skvělou opoziční práci jako uplynulé 4 roky ve 4 lidech.

Teď nemá smysl spekulovat o jednom ministerstvu, případně o odchodu do opozice. Uvidíme, jak se zachová STAN.

Tito uživatelé poděkovali autorovi vojtech.horky za příspěvek:
anon1803
anon1803
Dal poděkování: 266 poděkování
Dostal poděkování: 150 poděkování

Příspěvek od anon1803 »

ypsilonx píše: 10 říj 2021, 16:10

Pro Piráty by bylo teď moc fajn, kdyby využili i počtu 4 poslanců k tomu, aby prosadili své zájmy být ve vládě a mít aspoň jedno ministerstvo - zvýšíte si kredibilitu a rozhodně to vnese do vládních jednání nový vítr.
Dal jsem Vám hlas - protože jsem přesvědčen, že jste banda schopných pracovitých lidí a jsem ochoten Vám jakkoliv pomoct.
ANO jsem bývalý člen hnutí ANO a kauza Bečva mi ukázala jak ANO jsou křivé převrácené hnutí s vysněnými hodnotami.

Pojďte do vlády a i když máte slabou vyjednávací situaci, tak jste pořád stranou co se tam dostala...
Hodně záleží na Rakušanovi jak se jeho strana zachová, ale taky zde doufám, že Vás nehodí přes palubu.
I kdyby tak přeci i bez poslanců se dá makat a dokázali jste to X roků nazpátek - umíte se semknout.

Vláda je cíl podle mě a Ivan Bartoš je schopen s poslanci to vykomunikovat s partnery memoranda... Přece mít ministerstvo a začít makat na něm aby bylo topovkou v rukou pirátů není to super sen?
Podle mě i tento sen může být realitou.
4 poslanci jsou málo, ale bral bych to jako záchranné lano jak se dostat zpátky na palubu sněmovny.

Tak jedno ministerstvo je snad dosažitelný, právě to životního prostředí. Otázka je - na jak dlouho - než se členská základna STAN rozhoupe k akci. To jednání u nich o koalici bylo údajně very hot.

movk
Profese: IT

Příspěvek od movk »

Nikezeus píše: 10 říj 2021, 15:50

A treba z moji socialni bubliny maji volici vice nez dva byty, par jich je ma po zkusenostech s najemniky i prazdne.

Přitom stačí nastavit právní prostředí tak, aby se majitelé nebáli byty pronajímat. Uvolní to trh s nájemním bydlením, lidé přestanou držet prázdné byty. Nájmy (bez energii a služeb, které vlastník také platí) u nás nejsou nikterak velké (vzhledem k průměrným platům i cenám bytů). Vlastníci také platí fond oprav a to není malá položka (odpovídá asi 15-25% tržního nájmu). Jediný problém s bydlením je, že si každý myslí, že má nárok na byt ve svém vlastnictví. I když se to nezdá, bydlení je dnes dostupnější než kdykoliv jindy. Před revolucí také lide většinou bydleli v bytech, které jim nepatřili. Na rozdíl od dnešní doby, museli mít správný kádrový profil, aby byt v rozumné době dostali. Dnes stačí pracovat. Doufám, že tam nás Piráti dostat nechějí. Dříve se sice stavělo více bytů, ale také také byl větší přírůstek obyvatel (i bez zmigrace).

Tito uživatelé poděkovali autorovi movk za příspěvky (celkem 2):
Jan.Hrebicek, 55108311
Zamčeno

Zpět na „Veřejná diskuse“