Návrh na zorganizování školení pro členy ohledně Stanov

Fórum pro dotazy na fungování systémů strany. Od technických, přes zvyklosti a postupy, po byrokratické.

Moderátoři: Personální odbor - celý, Administrativní odbor, Předsedající, Mediální odbor, Technický odbor, Financni tym, Zahraniční odbor, Rada resortních týmů - členové, Garanti

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, podívejte zkuste odpověď najít v nápovědě. Pak se podívejte, jestli už tu náhodou podobný dotaz nezazněl.
Pro každý dotaz založte nové téma. Po zodpovězení dotazu po sobě můžete téma zamknout.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Michael.Polak
Zahraniční odbor
Příspěvky: 4106
Registrován: 21 dub 2009, 17:19
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2897 poděkování
Dostal poděkování: 6677 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Návrh na zorganizování školení pro členy ohledně Stanov

Příspěvek od Michael.Polak »

Zdravím.
Jsem členem Pirátů už 12 let a za tu dobu se stanovy a různé předpisy řekněme, mnohokrát změnily, upravily, zpřesnily. Ačkoliv jsem sám původně nebyl žádným fanouškem byrokracie, zjistil jsem, že politická strana ve které jsem se ocitl, je pro mě těžko říditelná, protože se změnila ve velín byrokratického Černobylu, ve kterých je spousta kontrolek, kterým jednak nerozumím a jednak když je třeba zmáčku, tak udělají něco úplně jiného, než očekávám. (Což je důvod, proč se toho času do žádné funkce nehrnu, protože v ní nechci pak působit jako nekompetentní blbec)

Narážím konkrétně např. na příspěvek, který představuje pro mě až hraniční příklad právního positivismu, tedy lpění na přesných procedurách:
viewtopic.php?p=771140#p771140

Za řešení bych viděl uspořádání školení o stanovách strany, kde bychom se částečně zorientovali nejen v procesech týkajících se řadového člena, nicméně měli přehled i o fungování různých funkcí, do kterých můžeme být případně nominováni (v zásadě si pamatuju, že třeba když jsem byl členem RV, tak jsem nikdy ničeho významného v podstatě nedosáhl, protože většina agendy se týkala právě neustálého přepisování stranických předpisů).

Velký problém třeba je, že RK a KK mají fungování, které už poměrně hodně vyžaduje nějaké právní povědomí a praxi v oboru, což teda já v podstatě nemám - přicházím z úplně jiného prostředí. Do jisté míry pro mě není až tak důležité, jestli někdo rozhodl úplně přesně správně podle předpisů (i když chápu, že při vládní interakci s úředníky na ministerstvech by tohle jednou hrálo roli velkou), ale výstupem by pro mě mělo být spíš přilákání pozornosti členů a ve výsledku rozhodování, jestli toho člověka v dané funkci vůbec chceme - tedy, spíše než formální aspekty rozhodování ve funkci by se asi řadoví členové měli zajímat o obsah těch rozhodnutí a chápat je (?). Přesto nakonec je potřeba znát stanovy, abychom měli přesný přehled, jestli ten člověk v dané pozici je volený nebo jmenovaný, pokud jmenovaný, tak mým, pokud na základě výběrového řízení, tak kdy bude vypsáno příště, apod. Prostě neměla by to být úplně loterie, když pak CF o něčem hlasuje.

Školení o stanovách je trochu paradoxní požadavek, pokud mi víc zajímá obsah, než forma rozhodování jednotlivých členů strany, ale nutně to souvisí - bez dodržení formy obsah těch rozhodnutí nikdy nezměníme, jak se ukazuje...

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvek:
Martin.Stanek

@xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | pozorovatel TO a KETů doprava/energetika | maloburžoazní centrista | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická Poradna“