PPEU - pracovní skupina Média a komunikace

Informace a reporty ze zahraničních stran a jiných Pirátských organizací

Moderátor: Zahraniční

Pravidla fóra
Ke každé straně (organizaci) založte vlastní vlákno. Je-li třeba se stranou začít organizovat nějaký projekt, založte samostatné vlákno ve fóru ZO.
(Působí-li v zemi více organizací, založte ke každé samostatné vlákno.)
Odpovědět
Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1452 poděkování
Dostal poděkování: 1332 poděkování
Kontaktovat uživatele:

PPEU - pracovní skupina Média a komunikace

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Ahoj Pirátky a Piráti,
níže jsou shrnuty dvě schůze pracovní skupiny Média a komunikace v rámci Evropské pirátské strany.

1. schůze - 2. února 2021

Prezentoval jsem své nápady. Nadhodil jsem, že by bylo dobré udělat dosavadní "inventuru", tzn. vyhodnotit jaké je naše publikum na sociálních sítích (věk, lokalita atd.) nebo ve kterých skupinách či platformách zaostáváme. Dále jsem zmínil potřebu více audiovizuálního a neformálního obsahu, rozšíření a aktualizaci European Pirate Party Wiki, více článků na Wikipedii OFFTOPICo pirátské politice, pirátských stranách, lidech, tématech atd. či PPEU newsletter. V české Wikipedii jsem začal se zakládáním hesel pro ostatní evropské pirátské strany.

Poté @Mikulas.Peksa objasnil současný postup, nebylo jasné, kdo spravuje sociální sítě - Facebook a Twitter. Respektive, nebyly jasně dány konpetence, fungovalo to na vzájemné důvěře. Web je zde.

Pirátská delegace v Evropském parlamentu používá GitLab. Dohodli jsme se, že na této platformě budeme pracovat i v rámci PPEU.

GitLab.JPG
Skupina Social media na GitLabu.

Navrhl jsem sjednotit kanály MEPů a zveřejnit všechny výstupy/obsah na Twitteru a Facebooku, ale hrozí zaplavení obou kanálů. Nicméně pokud by se objevil/a někdo, kdo by chtěl/a se podílet na rozšiřování obsahu OFFTOPIC(články o pirátském hnutí, tématech, historii, články o evropských tématech jako jsou European Green Deal nebo Digital Services Act..), zapojení je vítáno 🙂.

Olivia navrhla open source kalendář, který by pomohl sledovat všechny nadcházející události euposlanců, členů boardu a jakékoliv události spojené s PPEU.

Pozval jsem dva dobrovolníky, což jsou @Petr.Kocourek a Lucie Sekničková - @luciesek, které jsem tento týden přidal na GitLab.

Také jsem navrhl, že bychom měli produkovat více (audiovizuálního) obsahu, jako jsou např. podcasty. Zmínil jsem podcasty, které nyní začíná nahrávat @Olga.Richterova. Je však nutné mít dobrý mikrofon, osobu, která se o to bude starat a celkově koncept tohoto typu obsahu. Mikuláš poznamenal, že bychom měli mít podcast na Spotify. Myšlenka podcastu se setkala se souhlasem Nikiho Risse (zaměstnanec delegace) a Patrika Kristla (PP-SI). Prvního mítinku týmu se zúčastnil i další zaměstnanec delegace Tomáš Polák.

2. schůze - 23. února 2021

Kromě všech tří zástupců PP-CZ se druhé schůze z boardu zúčastnila Mia Utz (PP-DE). Dále Olivia, Märt Põder (PP-EE), Michael Sinclair (PP Bavorsko) a Niki Riss.

Carlito Brancati (PP-CH) navrhl nominovat Banksyho na Nobelovu cenu míru. Carlito zmínil, že tato iniciativa vznikla v Římě ve vydavatelství DRAGO. V souvislosti s tímto nápadem jsme měli docela zajímavou debatu s klady i zápory, vycházející z takovéto myšlenky. Padlo, že vlastně nevíme, jaký je vztah Banksyho k pirátskému hnutí a Mikuláš nadhodil otázku, kdo může nominovat potencionálního laureáta. Co se týká kladů, padl Banksyho aktivismus v otázce lidských práv. Tady jsou podmínky nominace, nicméně ještě musí proběhnout další diskuze na půdě (boardu) PPEU.

Pokud jde o GitLab, musíme si vyjasnit publikační činnost a kontrolu procesu. (Probíhá). Pokud bys nám chtěl/a pomoct s přípravou obsahu na GitLabu, tak mi prosím napiš nebo dej vědět do tohoto vlákna. Jedná se o kopírování, vkládání, synchronizaci, publikování na WordPressu a následné linkování na Facebook. @Jan.Mares zmínil, že Facebook by měl kvůli europoslancům spravovat někdo z ČR. Druhý den, kdy proběhl board PPEU, jsem nadhodil rozdělení rolí pro jednotlivé platformy, které bylo konsenzem schváleno.

Další schůzka týmu bude zase den před setkáním boardu, tj. dne 16. března 2021 v 19 hod. na Jitsi. Děkuji za přečtení až sem a zvu Vás na další setkání týmu 🙂.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 4):
Petr.Kocourek, Dalibor.Zahora, Mikulas.Peksa, anonym99090

Podporuji Pirátskou stranu 🏴‍☠️. OFFTOPICJeště. OFFTOPICStejně nemám koho jinýho volit.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Lukas.Dolezal
Kontaktovat uživatele:

Re: PPEU - pracovní skupina Média a komunikace

3. schůze - 16. března 2021

Přítomni/ny: Mickey Sinclair, Numero6, Mia Utz, Lukáš Doležal, Lucie Sekničková, Olivia, Niki Riss, Tomáš Kocourek, William.
Zápis: Mickey Sinclair

Agenda:

1. Použití hashtagu #VotePirate k sdílení na twitterovém účtu @EuropeanPirates.
Olivia: Použila jsem hashtag #VotePirate na tweety k PPI a pro kohokoli, kdo by se dostal retweetování postů o Pirátech, pirátské účasti ve volbách atd. Nevím, jestli by toto PPEU chtělo, tweety musí být v angličtině. Byly i nějaké problémy s trolly. Nevím, zda by se na retweety dalo pohlížet jako na „spam“.

2. Členské strany PPEU by poslali zástupce vytvážející obsah, který bude šířen na různé platformy PPEU.
Olivia: Chce to připomenout Pirátům, aby pro retweety na twitterový účet @EuropeanPirates použili libovolný hashtag, na kterém se dohodli. Členské a pozorovatelské strany by poslaly své zástupce, kteří by tvořily obsah pro PPEU. Obsah musí být v angličtině.

3. Výzva pro tvůrce, novináře a streamery, kteří by mohli generovat obsah pro PPEU
Olivia: Mohou psát pro PPEU a také nahrávat videa z celého světa, která lze použít pro obsah kanálu PPEU na YouTube. PPEU může zahájit kariéru nových novinářů. Každá pirátská strana potřebuje tvůrce, kteří píšou o pirátech a světových událostech. Tvůrci obsahu mohou být novináři a streameři, nebudou placeni, ale chtějí, aby si jich nové publikum všimlo.

4. Ostatní
Petr Kocourek: Mohl bych pomoci s překladem: německy-anglicky-česky
Mia Utz: - jsem také dlouholetou překladalelkou do angličtiny a francouzštiny z němčiny.
Mickey Sinclair: mohl bych dělat korektury v angličtině.

Twitter: Myšlenka, že bychom mohli vytvořit vlákno citací na Twitteru a každá citace pozve Piráta nebo tematicky zapojenou osobu.

4. schůze - 20. dubna 2021

Přítomni/ny: Lukáš Doležal (PPCZ), Petr Kocourek, Olivia, Niki Riss, Mickey Sinclair (PPDE), Daniel Mönch (PPDE), Honza Mareš (PPCZ), Mia Utz (PPDE), Mikuláš Peksa (PPCZ, PPDE), Henrik (PPSE)
Zápis: Lukáš Doležal

Agenda:

1. Petrův nápad, obsah na sociálních sítích PPEU
Petr na Mattermostu: Chtěl bych navrhnout nápad. Mohli bychom rozšířit rozsah našich zpráv o opětovné zasílání z jiných zdrojů - udělat z našich účtů na sociáních sítí obecný zdroj informací. Myslím, že by nám to mohlo pomoci vyvinout obecnou strategii pro přeposílání, která by obsahovala poměrně otevřený soubor širokých témat, o kterých bychom chtěli informovat (spolu se seznamem našich prioritních zdrojů, které chceme při přeposílání sledovat). Mít takovou strategii by také usnadnilo přiřazení odpovědnosti konkrétním lidem ke sledování zdrojů zpráv ke sdílení - ty by pak mohly být dále navrženy pro rozhodnutí o repostování nebo ne. To samozřejmě nevylučuje současné přeposílání zpráv ad hoc spolu, ale myslím si, že důslednost naší strategie by pomohla proměnit naše účty ve spolehlivý zdroj informací v oblasti témat, která bychom chtěli, aby byly vidět. Může nám to také pomoci upevnit naši vlastní představu o tom, jak chceme používat naše účty (na sociálních sítích) a vyjasnit zdroje informací. Tohle by také lidem usnadnilo, co od nás mohou očekávat a proč nás následovat.

Niki: Mikuláš mě požádal, abych udělal nějakou strukturu sociálních médií, je to na Gitlabu, kdo je za co zodpovědný.
Petr: Zaměřme se na obsah, seznam webových stránek které můžeme citovat, zdroje, strategii generování obsahu.
Niki: Jsem rád, že vidím strukturu, ale mám povoleny pouze věci, které se týkají delegace v Evropské parlamentu.
Niki: Pojďme říct Mladým Evropským Pirátům.
Lukáš: Měli by tu být, ale nejsou :).
Bastian: Začněme Facebookem. PPEU není schopna produkovat vlastní obsah.
Mikuláš: Petrovu myšlenku iniciovala Olivia na Twitteru.
Niki: Kromě obsahu delegace v Evropském parlamentu není mnoho obsahu.
Mikuláš: Nemůžeme platit lidi, kteří by generovali obsah. Nejsem si jist, zda naši členové vědí, že nám mohou pomoci s obsahem. Měli bychom je motivovat. Mohli bychom se zeptat @David.Wagner.
Lukáš: Stačí informovat lidi o schůzkách týmu Media a komunikace pouze prostřednictvím e-mailových mailing listů a na Mattermostu?
Mikuláš: Ano, to stačí.
Mikuláš: Je někdo ochotný vytvářet videa?
Bastian: Máme peníze, je tu spousta otázek a závisí to na rozhodnutí Rady PPEU (Council of the PPEU). Nejprve potřebujeme koncept.
Mikuláš: Souhlas s Bastianem. Kromě Freedom to Share není třeba předložit žádný projekt.
Petr: Jde to stejným směrem, jak jsem si myslel.
Lukáš: A co třeba něco jako Pirátské listy v PPCZ?
Mikuláš: Existují Pirate Times.
Bastian: Na Pirate Times pracujeme na několika platformách.
Mikuláš: Měla by být jedna anglická mutace pokrývající mezinárodní témata.
Honza: Točíme se v určitých bodech, nedávno jsem se zeptal Patricka ohledně sdílení obsahu.
Olivia: Pirátské strany nebudou posílat svoje zástupce, aby nám napsali. Nejjednodušší způsob by tedy byl, kdybychom vybrali konkrétní hashtag. Když jsem použila #VotePirate pro PPI, dostali alespoň tucet tweetů denně. Ale ostatní to mohou vidět jako spam.
Mikuláš: Cílem je vytvořit určitý hub.

2. Nový web - vyjádření pracovní skupiny
Mikuláš: Web používá WordPress, existují určitá omezení. Existuje jeden dobrovolník, ale potřebuje popis práce, a souhlasili jsme s kontaktováním různých týmů ohledně jejich názorů na web - co by tam mělo být.
Lukáš: Mohli bychom přesunout některé věci z PPEU Wiki.
Lukáš: Na hlavním webu bychom měli mít něco jako "10 pirátských přikázání".
Henrik: To je Pirátské kolo (Pirate Wheel).
Lukáš: Ano.

Pokračuje brainstorming nad nápady na web:

• Kalendář
• Buttony sociálních médií (Facebook, Twitter, YouTube, Mattermost, Instagram, Mastodon)
• Stanovy, manifest, volební program (CEEP)
• Obsah týkající se členských stran PPEU (vstupní stránka - stejný zdroj jako tiskové zprávy)
• Sekce „O nás“, včetně Wiki odkazů a důležitých elektronických knih (Swarmwise, ...)
• Tagy pro označování článků uspořádaných do word cloudu
• Graficky zpracovaná mapa členských stran (místo seznamu)
• Galerie obrázků pro média
• Stahovatelné šablony (logo, fonty, ...)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 2):
Petr.Kocourek, Patrik.Dolezal

Podporuji Pirátskou stranu 🏴‍☠️. OFFTOPICJeště. OFFTOPICStejně nemám koho jinýho volit.

і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 348 poděkování
Dostal poděkování: 3856 poděkování

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

členové o možnosti se zapojit jsou průběžně informováni, ale dobrovolnických sil málo.
Co by ale mohlo pomoci je propojit to s projektem který jsme nadhodili s @Jan.Mares a má teď dotáhnout - dělat digest stranických tiskovek (aspon na úrovni perexů) v EN a rozposílat mezinárodně, na to by se jako na typicky miniprojekt ideálně pro mladé daly najít i nějaké startovní prostředky. Zkuste se možná domluvit s ním a pošlete Verče a mě do příštího tejdne koncept.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Lukas.Dolezal, Janka.Michailidu

Podporuji myšlenky.

David.Wagner

Ahoj, nikdo se neozval, takže ty zdroje použijeme nejspíš jinak pokud teda to nechcete dohrotit a chcete zvolit jinou variantu.

Podporuji myšlenky.

Lukas.Dolezal
Kontaktovat uživatele:

Ahoj,
co se týká toho projektu, tak o něm nic nevím (možná by stálo za to ho nejdřív představit). Dohrotit to asi nemá smysl, nerad bych něco dělal takhle narychlo a měli bychom se o tom (na Zulipu) jako tým pobavit.

David.Wagner

Tak postup je jednoduchý.

Honza přišel s tím, že je nutné komunikovat se zahraničními médii, dokonce, že by si to zasloužilo vlastní odbor a že to je zásadní.
Navrhl jsem mu, že je řešitelné dělat to co je popsané výše (tj. digest stranických tiskovek do EN, které se dají posílat dalším pirátským stranám a zahraničním médiím), ale že musí představit projekt, říct co kdo udělá a pak na to rád použiju nachystané peníze pro dobrovolnické projekty. Což je teda tak nějak věc, která by asi řešila i zde zmíněnou situaci a dá se libovolně přizpůsobit návrhu, ale potřebuju k tomu někoho kdo řekne "budu to řešit a budu to řešit takhle", nikoliv "mělo by se, asi, nějak, je to důležité".

Podporuji myšlenky.

Jan.Mares
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 1040 poděkování

Příspěvek od Jan.Mares »

@David.Wagner Jak jsem už při tom brainstormování podotkl, tak nemám teď hned momentálně časové rezervy abych se do toho digestování/komunikace hned vrhl. Konec června by za mě šel. Mám do té doby dovalit nějaký koncept toho, jak by to mělo vypadat? Nebo radši už teď?

Lukas.Dolezal
Kontaktovat uživatele:

5. schůze - 11. května 2021

Přítomni/ny: Lukáš Doležal - LD (PPCZ), Mia Utz - MU (PPDE), @Petr.Kocourek - PK, @Sarka.Vaclavikova - ŠV (PPCZ), @Mikulas.Peksa - MP (PPCZ, PPDE), @MatejBelohoubek - MB.

Agenda:

1. Petrův návrh strategie médií a komunikace

https://etherpad.pp-international.net/p ... RB14WWSH4x

PK: Návrh se zaměřuje hlavně na vytváření obsahu pro sociální sítě PPEU a navrhuje primárně dvě věci. 1) otevřený seznam témat 2) prioritní zdroje.
MP: Je to vyčerpávající přehled, přechod přímo ke konceptu. Uvedené instituce EU jsou v pořádku, zmínil bych třeba ještě Účetní dvůr.
Země mimo EU jsou také nad rámec naší činnosti (země ESVO, země Rady Evropy, které jsou geograficky součástí Evropy).
MP: Zahrnuje to téma autorských práv? Je to jakási tradice, že zahrnujeme problematiku autorských práv.
PK: Rád bych začlenil více témat.
MP: Dal bych autorským právům prominentní místo.
LD: Bude nám to sloužit jako vodítko.
MK: Nechal bych návrh schválit boardem.
MU: Je skvělý nápad, představíme na boardu.

2. Young Pirates of Europe (YPE) - Šárka a Matěj

ŠV: Po období nefunkčnosti jsme restartovali naše sociální média, bylo by užitečné se od vás učit.
LD: Používáme GitLab a tam koordinujeme sociální média.
MP: Je to trackovací systém, YPE tam mají vlastní tlačítka.

Gitlab_YPE.JPG
Gitlab_YPE.JPG (23.89 KiB) Zobrazeno 2544 x

MP: Pokoušíme se do systému zahrnout členské strany. Máme zaměstnance delegace, kteří jsou zvyklí publikovat obsah MEPů.
LD: Problém je nedostatek lidí, snažím se shromáždit dobrovolníky pro tým Média a komunikace.
ŠV: Jsem v YPE jediná, kdo tvoří obsah, máme dobrovolníka @FilipKristek, který dělá grafiku.
MP: Každý MEP má vyhrazené (placené) zaměstnance na média, tzn. že nemohou pracovat pro stranu. Plně legitimní je, aby lidé, kteří pracují pro EP, mohli publikovat na jiných platformách.
MP: Navrhuji sloučit odpovědnosti, aby byla jedna osoba pro PPEU a YPE.
VŠ: Kdo by to měl být?
MP: Přístup mají Niki, Bastian, Lucka, Mia, Lukáš, Marcel a Mikuláš. Navrhuji delegovat dva nejaktivnější lidi.
ŠV: Navrhuji mě a Matěje.
MP: Doporučuji jmenovat více lidí.
ŠV: Mohl by mě někdo naučit s GitLabem?
MP: Můžu to ukázat na sdílené obrazovce. Požádáme board o oficiální restrukturalizaci procesu publikování. Členové PPEU mohou získat přístup do GitLabu, můžete tam pracovat, jak chcete - je to v rukou YPE. Pošlu vám oficiální přehled. Existuje nějaký mailing list pro YPE?
MP: Použili bychom e-mailový alias pro YPE board a mohli bychom vám poskytnout doménu.
ŠV: To je otázka na Matěje.
MP: Jaký je váš web?
MB: https://young-pirates.eu/
MP: Je to na vašem rozhodnutí.
MP: Navrhuji, aby o tom hlasoval YPE board.
ŠV: Zveřejním zprávu na Mattermostu.
MP: Máte YPE maily? Jsou oddělené?
ŠV: Ano, jsou oddělené.
MB: Používáme Google.
MP: Pojďme použít open-source, ale to je na jinou diskuzi.
ŠV: Google se používá snáze, je to dlouhodobý cíl, přejít na open-source. Uspořádáme call k tomuto tématu. Šárka udělá doodle.

3. Vyjasnění přístupu na Facebook a Twitter

MP: Hlavním problémem bylo, že Facebook provozovala jedna osoba, Twitter druhá. Navrhuji reorganizaci, mělo by mít přístup víc lidí. Měli bychom tam mít lidi z PPEU a YPE. Navrhuji Lukáše a Miu na Facebook, Twitter a web. Pojďme také říct Tomášovi.
LD: A co asistenti a asistentky dalších MEPů?
MP: Můžeme je kontaktovat.
LD: Mohou nám nějak pomoct zaměstnanci delegace (Ondřej, Niki)?
MP: Ohledně Ondřeje jde o jeho profesní rozvoj. Mohou být kontaktními osobami na sociálních médiích (odpovídači). Měli bychom mít nějaké pokyny pro odpovídání na otázky.
MU: Já a Petr bychom měli být prostředníky mezi PPEU a členskými stranami.
LD: Znamená to, že byste měli být v kontaktu se všemi členskými stranami nebo jen s některými?
MP: Problém je v tom, kdo by měl být kontaktní osobou. Měli bychom nastavit e-mail něco jako "media@PPEU.eu"?
LD: Souhlas s Mikulášem.
MU: Zní to efektivně.
MU: Umožňovalo by to vytvářet příspěvky na Facebook, Twitter, web a komunikovat prostřednictvím tohoto e-mailu.
LD: Máme PPEU podpis do e-mailů?
MP: Obávám se že ne.

PK: Rád se připojím.
PK: Mohli bychom to nazvat "editorial".

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 2):
Petr.Kocourek, Filip.Kristek

Lukas.Dolezal
Kontaktovat uživatele:

6. schůze - 9. září 2021

Přítomni: Lukáš Doležal, @Mikulas.Peksa, @Petr.Kocourek.

Pozvánka šla přes emaily PPEU a YPE a přes stranický newsletter 3. září 2021.

Agenda:

1. PPEU logo registration

As it was mentioned at the Council and last board meeting we need to register our PPEU logo. We brainstormed at the last PPEU Media and Working group meeting on Thursday and we suggest the following.

1. We take this logo.
  2. Mikuláš paints the logo stars which are on Wikipedia with the shade of yellow - the reason is that we already have stickers and other merchandising with this shade of yellow and we do not know if we can submit this SVG from Wikipedia to the respected authorities. (Is it a violation of Creative Commons?)
  3. We agreed to register the logo only without texts such as European Pirate Party, European Pirates, etc. - we need to figure out how problematic it is to add text to the logo after the registration.
  4. Petr volunteered to research how it should be in a legal way and the result will be available in the Working group Media and Communication on Mattermost. We need to clarify the details with a lawyer.

2. Any other business

Petr volunteered to proofread PPEU social media posts.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvek:
Petr.Kocourek

Odpovědět

Zpět na „Flagship“