Hledání kandidátů na prezidenta republiky

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Hledání kandidátů na prezidenta republiky

Příspěvek od Petr.Vileta »

Zbynek.Janoska píše: 25 srp 2021, 22:43

Problém Marka Ebena je, že ho sice zná celé Česko, ale nikdo neví, co si myslí. Je skoro neuvěřitelné, jak někdo může být desítky let společensky aktivní a přitom o sobě nedat znát, co si myslí o světě. Rozhodně to není plus. I ty jeho písničky jsou takové roztomilé hříčky, které nikoho neurazí a nemají žádný obsah, jenom formu.

Takže za mě Marka Ebena opravdu ne.

Tak říkáš, že slušnost, poctivost a vzdělanost na prezidentskou funkci nestačí? :?
Pokud jsi někdy koukal na seriál Na plovárně, tak ono se hodně dá poznat z výběru hostů i otázek jim položených.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/109 ... arne/dily/

Já si právě myslím, že prezident si nemá co myslet, má reprezentativně vykonávat vůli vlády a obou komor parlamentu.

Univerzita dospěla k závěru, že pan XY by měl být profesorem. Prezident bez keců a otálení jmenuje, potřese packou, předá lejstro.

Vláda dospěla k názoru, že ten či onen policajt, hasič, voják nebo tajný agent by měl být generálem. Prezident bez keců a otálení jmenuje, potřese packou, předá lejstro.

Sněmovna a posléze i Senát dospěli k názoru, že by měl začít platit nějaký nový zákon. Prezident bez keců a otálení podepíše to lejstro.

Konec konců, funkce prezidenta by se, pro mě za mně, mohla klidně zrušit. :P

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Oldrich.Dosedel

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Zbynek.Janoska
Komunální zastupitel/ka
Profese: programátor
Dal poděkování: 798 poděkování
Dostal poděkování: 386 poděkování

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

Petr.Vileta píše: 26 srp 2021, 03:17

...

Tak říkáš, že slušnost, poctivost a vzdělanost na prezidentskou funkci nestačí? :?
Pokud jsi někdy koukal na seriál Na plovárně, tak ono se hodně dá poznat z výběru hostů i otázek jim položených.

Já si právě myslím, že prezident si nemá co myslet, má reprezentativně vykonávat vůli vlády a obou komor parlamentu.

Univerzita dospěla k závěru, že pan XY by měl být profesorem. Prezident bez keců a otálení jmenuje, potřese packou, předá lejstro.

Vláda dospěla k názoru, že ten či onen policajt, hasič, voják nebo tajný agent by měl být generálem. Prezident bez keců a otálení jmenuje, potřese packou, předá lejstro.

Sněmovna a posléze i Senát dospěli k názoru, že by měl začít platit nějaký nový zákon. Prezident bez keců a otálení podepíše to lejstro.

Tak on je ale prezident i vrchním velitelem ozbrojených sil. Tím, koho vybírá do centrální banky, ovlivňuje měnovou politiku. Jmenuje ústavní soudce. Tím, komu dává státní vyznamenání, symbolicky oceňuje nějaké chování (třeba ocenění bývalým komunistům a kulturním prominentům režimu, mezi které i ten Marek Eben trochu patřil). Měl by se vyjadřovat k zásadním otázkám (manželství pro všechny, eutanázie, emigrace, integrace v rámci EU). Marek Eben by mohl být fajn prezident pro čas, kdy už skončí dějiny, nic důležitého se neděje a prezident jenom klade věnce. Ale ve světě, kde je krize vždycky za rohem, je lepší mít někoho, o kom víme, jak se zachová. Vynikající by býval třeba Jan Sokol (bohužel jsme dostali Hovňouska) - ten by též do vládnutí nemluvil, ale zároveň by bylo jasné, jaké jsou jeho postoje. Proto bych mnohem raději než Ebena volil Fischera, i když je to lidovec, ale člověk ví, co od něj může čekat.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

No a já bych rád měl prezidenta, který je "nejvyšší státní úředník", oficiál, ale jen úředník :D Až dojde ke změně Ústavy a stane se z nás prezidentská republika, jako je Francie, pak ať prezident má názory, ovlivňuje, atd. Dokonce bych, pro jistotu" do Ústavy přidal nějaké termíny typu "do 30 dnů" a povinnosti typu "je povinen jmenovat" a některé kompetence ještě ubral. Proč by vrchním velitelem nemohl být náčelník generálního štábu? Měli bychom z prezidentské funkce konečně setřít ten povlak "mocnáře" :D

Věř, ale komu věříš měř.

Miroslav.Sedlar
Komunální zastupitel/ka
Profese: Front-end developer, programátor, kodér
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 13 poděkování

Příspěvek od Miroslav.Sedlar »

Zbynek.Janoska píše: 26 srp 2021, 08:35
Petr.Vileta píše: 26 srp 2021, 03:17

...

Tak on je ale prezident i vrchním velitelem ozbrojených sil. Tím, koho vybírá do centrální banky, ovlivňuje měnovou politiku. Jmenuje ústavní soudce. Tím, komu dává státní vyznamenání, symbolicky oceňuje nějaké chování (třeba ocenění bývalým komunistům a kulturním prominentům režimu, mezi které i ten Marek Eben trochu patřil). Měl by se vyjadřovat k zásadním otázkám (manželství pro všechny, eutanázie, emigrace, integrace v rámci EU). Marek Eben by mohl být fajn prezident pro čas, kdy už skončí dějiny, nic důležitého se neděje a prezident jenom klade věnce. Ale ve světě, kde je krize vždycky za rohem, je lepší mít někoho, o kom víme, jak se zachová. Vynikající by býval třeba Jan Sokol (bohužel jsme dostali Hovňouska) - ten by též do vládnutí nemluvil, ale zároveň by bylo jasné, jaké jsou jeho postoje. Proto bych mnohem raději než Ebena volil Fischera, i když je to lidovec, ale člověk ví, co od něj může čekat.

U Fischera ale zrovna máme jednu nemilou zkušenost s nejmenováním ústavních soudců, pokud by to byli homosexuálové. Už si toto nějak srovnal v hlavě, nebo ne? Hledejme dál...

Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Sedlar za příspěvky (celkem 4):
Michael.Polak, anon539, Pavel.Moravec, YjM
David.Novak
Příznivec Pirátů – Olomoucký kraj
Profese: Analytik
Dal poděkování: 85 poděkování
Dostal poděkování: 292 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David.Novak »

Petr.Vileta píše: 26 srp 2021, 16:33

No a já bych rád měl prezidenta, který je "nejvyšší státní úředník", oficiál, ale jen úředník :D

Asi je to má averze k určitým typům osobností, ale myslím si, že "jenom úředník" nemůže prostě dobře vykonávat ani tu reprezentativní funkci. Nemluvě o tom, že prezident může být v určitých situacích postaven k tomu, aby udělal důležité rozhodnutí. A "jenom úředník" jej neudělá podle sebe, ale podle toho, kdo mu co nakecá.
Prezidenta (pozn.: generické maskulinum) chci jako osobnost. Osobnost, která v 90 % situací dokáže potlačit své ego a v 10 % situací dokáže být rozhodnou protiváhou vládní politiky.

A abych jen tak nekecal, tak do poolu přidám jedno jméno, které potěší jak "nadšence kandidátů s armádní historii", tak nadšence do šoubyznysu i nezávislé kultury: Václav Marhoul ;) "Nejmenuj!"

Pirát od září 2018, MS Olomouc, komise dopravní Olomoucký kraj, zastupitel města Olomouce.
"Yes, we are all individuals!" (Life of Brian)
“Every lie we tell incurs a debt to the truth. Sooner or later that debt is paid.” (Chernobyl)

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

David.Novak píše: 27 srp 2021, 10:02

Asi je to má averze k určitým typům osobností, ale myslím si, že "jenom úředník" nemůže prostě dobře vykonávat ani tu reprezentativní funkci.

Zrovna tady máme německého prezidenta a podle tohoto https://www.bundespraesident.de/DE/Amt- ... -node.html má zdánlivě pravomoci podobné jako náš, ale
"I když v základním zákoně není žádné ustanovení, které by federálnímu prezidentovi výslovně zakazovalo dělat politická prohlášení, hlava státu se obecně zdržuje veřejných prohlášení o aktuálních politických otázkách. Federální ústavní soud hovoří o ústavním očekávání úřadu spolkového prezidenta a zavedené ústavní tradici, že si spolkový prezident udržuje určitý odstup od cílů a aktivit politických stran a sociálních skupin"
Zato náš "lektor angličtiny" kecá úplně do všeho a jeho bamberské kufříky a "vlevo dole" jsou pověstné.

Věř, ale komu věříš měř.

anonym53077
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 235 poděkování
Dostal poděkování: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anonym53077 »

Problém OFFTOPICMarka Ebena je, že ho sice zná celé Česko, ale nikdo neví, co si myslí.

Takže za mě OFFTOPICMarka Ebena opravdu ne.

To mi připomíná, že si tam Pražská kavárna chtěla tragikomicky dosadit Drahoše, čímž opakovala ubohou a trapnou frašku s Karlíkem.

Marek.Krejpsky
Člen KS Vysočina
Profese: konzultant IT
Dal poděkování: 892 poděkování
Dostal poděkování: 333 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Krejpsky »

Tomas Babicky píše: 27 srp 2021, 20:05

Problém OFFTOPICMarka Ebena je, že ho sice zná celé Česko, ale nikdo neví, co si myslí.

Takže za mě OFFTOPICMarka Ebena opravdu ne.

To mi připomíná, že si tam Pražská kavárna chtěla tragikomicky dosadit Drahoše, čímž opakovala ubohou a trapnou frašku s Karlíkem.

Jestli tím myslíte pana Karla Schwarzenberga, bývalého ministra zahraničí, který má právem velmi dobrou pověst v ČR i v civilizovaném světě, tak s vámi opravdu nesouhlasím. Jeho dlouholetá politická činnost ČR jednoznačně prospěla a spolu s Václavem Havlem dokázal reubliku etablovat na světové diplomatické scéně jako svéprávný a spravedlivý stát.

Byl by to býval byl velmi dobrý prezident, v porovnání s tou fraškou která je tam teď. Bohužel doplatil na slušnost a noblesu která neměla šanci proti snůšce lží, pomluv a hulvátství Zemanových agentů (vzpoňme na Šloufa či Nejedlého)
Zeman republice neprospívá dlouhodobě a zdá se že kope za jinou stranu.

Drahoš byl slabý kandidát, v tom souhlasím a proto hledejme někoho silného, slušného a poctivého, někoho komu lze věřit že republiku neprodá na východ ani na západ

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Krejpsky za příspěvek:
Petr.Vileta

Marek Křejpský
emeritní místopředseda KS Vysočina, zakládající člen MS Žďársko
profil na webu
Instagram profil

LinkedIn profesní web

anonym53077
Kontaktovat uživatele:

Karel Schwarzenberg je vrcholný pokrytec, který přivedl do politiky a založil TOP09, neřekl nic proti Drábkově "sociální reformě" a fanatizoval mnoho lidí, naprosto změnil vnímání politiky a rozdělil lidi na dva nesmiřitelné tábory. Ano, skutečně již Karlík, nikoli Miloš Zeman v roli prezidenta. Tento člověk patří k tomu nejhoršímu, co se kdy v české politice vyskytlo. Po říjnových volbách naštěstí již bude pospávat jinde, než v poslanecké sněmovně. Od roku 2013 ztratil Karel Schwarzenberg morální kredit pro výkon jakékoliv další veřejné funkce v České republice, ale drze kandidoval znovu.

Naposledy upravil(a) anonym53077 dne 30 srp 2021, 21:50, celkem upraveno 2 x.
anonym53077
Kontaktovat uživatele:

Tomas Babicky píše: 30 srp 2021, 21:28

Od roku 2013 ztratil Karel Schwarzenberg morální kredit pro výkon jakékoliv další veřejné funkce v České republice(...)

https://www.youtube.com/watch?v=Ws7kWQMpI_c
https://www.youtube.com/watch?v=lZkjlJmTo9U
https://www.youtube.com/watch?v=W638_f-kLjU
https://www.youtube.com/watch?v=KtpVbVBah9k

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“