PoŽiv - zápisy - Poslanecký resortní tým

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Nikola.Havlova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 17
Registrován: 13 lis 2019, 13:28
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: PoŽiv - zápisy - Poslanecký resortní tým

Příspěvek od Nikola.Havlova »

Poslanecký tým životního prostředí (PoŽiv) 27. dubna 2021

Schůzka proběhla online, zúčastnili se:
Jana Moravcová, Jana Míšková, Nikola Havlová, Dana Balcarová, Jiří Lehejček, Anna Boháčová, Tomáš Jungwirth, František Elfmark
na část schůzky: Mikuláš Peksa, David Wagner

Zápis:
  • Poslanecký tým životního prostředí přivítal mezi sebou dva nové členy – Tomáše Jungwirtha (člena RT PO) a Annu Boháčovou (novou asistentku Dany Balcarové).
  • Jana Moravcová stručně představila pozměňovací návrhy, které byly podány k invazní novele (ST 731), a které budou projednány na Výboru pro životní prostředí ve středu 28. dubna.
  • Dana Balcarová v krátkosti představila své pozměňovací návrhy, které podala k novele zákona o myslivosti (ST 954). Konkrétně se jedná o zákaz norování, nastavení podmínek držení lišek v zajetí a lov poraněné zvěře. Novela bude také projednána na VŽP.
  • Tomáš Jungwirth stručně představil novelu zákona o podporovaných zdrojích energie (ST 870), která je aktuálně v prvním čtení. Novela se týká především rozvojem obnovitelných zdrojů v ČR. Tomáš informoval PoŽiv, že Evropská komise minulý týden schválila klíčová kritéria pro to, aby mohl být vodík uznán jako udržitelná technologie. Dana doplnila, že pirátský tým životního prostředí bude ve spolupráci s týmem energetiky v blízké době definovat pirátské stanovisko k jádru.
  • Členové PoŽivu projednali program nadcházející 37. schůze Výboru pro životní prostředí. Kromě invazní a myslivecké novely výbor projedná také přípravu ČR na předsednictví v EU 2022 z hlediska agendy v oblasti životního prostředí a Společný plán komise na vytvoření Unie odolné vůči změně klimatu.
  • František Elfmark informoval tým o stavu vládního návrhu zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí (ST 1155 a 1156), který se týká jednorázových plastů a bude projednána v 1. čtení na plénu PS. František také zve všechny zájemce o toto téma na kulatý stůl, který proběhne 11. 5. od 10:00.
  • Jana Moravcová shrnula průběh spolupráce s kraji na přípravě připomínek do meziresortního připomínkového řízení, které je otevřené k novele vodního zákona týkající se změn v řešení havárií (jako reakce na ekologickou havárii na řece Bečvě). Lhůta na připomínkování novely je 3. 5., Olomoucký a Zlínský kraj již připomínky podaly, Praha a poslanecký klub Pirátů pod vedením Dany Balcarové avizovali, že se také zapojí.
  • PoŽiv v krátkosti projednal přípravy koaličního volebního programu 2021 v oblasti životního prostředí. Programové priority jsou aktuálně ve schvalovacím procesu RV. Zpracovatelé jednotlivých bodů je budou obhajovat 30. 4. Resortní týmy mají nyní možnost navrhnout do volebního programu další programové body.
  • Nikola Havlová informovala PoŽiv o schůzce pirátské pracovní skupiny týkající se transportu hospodářských zvířat a dalším postupu v této věci. Pracovní skupina bude podávat interpelaci k Evropské komisi, ve které se budeme ptát, kdo je odpovědný za dodržování podmínek při transportu zvířat. Dana Balcarová bude také reagovat ústní interpelací na odpověď ministra Tomana.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Nikola.Havlova za příspěvek:
V__
Nikola.Havlova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 17
Registrován: 13 lis 2019, 13:28
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: PoŽiv - zápisy - Poslanecký resortní tým

Příspěvek od Nikola.Havlova »

Poslanecký tým životního prostředí (PoŽiv) 22. června 2021

Zúčastnili se:
Dana Balcarová, Jana Moravcová, Lukáš Blažej, Tomáš Jungwirth, Nikola Havlová
na část schůzky: Jana Míšková, Markéta Řádková, Jiří Lehejček

Zápis:

  • Poslanecký tým životního prostředí se zabýval Zprávou o hospodaření Státního fondu životního prostředí ČR za rok 2020. Na základě dalších analýz si tým vytyčil cíl zhodnotit nakolik je podpora prostřednictvím SFŽP a jeho dotační programy kvalitní a porovnat politická prohlášení ministrů životního prostředí a zemědělství s realitou čerpání financí a dotací.

  • PoŽiv projednal plán práce do voleb na základě priorit, které byly určeny Pirátským poslaneckým klubem. Také jsme diskutovali přípravu legislativy na příští volební období, tedy zákony, které bychom za PoŽiv a RT ŽP rádi na začátku příštího volebního období prosadili. K tomuto tématu se uskuteční samostatná schůzka během první poloviny července.

  • V krátkosti jsme shrnuli aktuální kauzy v oblasti životního prostředí. V kauze otravy řeky Bečvy čekáme na svolání první schůzky poslanecké vyšetřovací komise, jejímž členem se za Piráty stal František Elfmark. V kauze polského dolu Turów došlo k vyjednávání české vlády s Polskem o další podobě těžby a možných finančních kompenzacích. Podoba aktuální dohody mezi Českem a Polskem není veřejná, je stále v procesu. K vývoji došlo také v kauze stavby rozhledny na evropsky významné lokalitě Králický Sněžník. MŽP a MMR se konečně, pod tlakem nevládních organizací a interpelace Dany Balcarové, rozhoupalo a provedlo kontrolu stavby rozhledny. Na výsledky si musíme počkat.

  • Tomáš Jungwirth představil PoŽivu klíčové součásti balíčku Fit For 55. Jedná se o nový evropský rámec, který umožní dosažení společného evropského cíle snížení emisí o 55 % do roku 2030. Tuto legislativu bude muset výhledově přijmout také ČR. Klíčovými součástmi balíčku je zvyšování ambicí a cen v oblasti EU ETS či zavádění uhlíkového cla.

  • Jana Moravcová informovala PoŽiv o obsahu vládní Zprávy o plnění programů prevence před povodněmi. Ta ukazuje především kolik finančních prostředků bylo uplatněno na programy prevence před povodněmi v ČR. Dana Balcarová na Výboru pro životní prostředí v souvislosti s touto zprávou navrhla usnesení, ve kterém zavazuje MŽP a MZe, aby bylo v příštím období do OPŽP prosazováno krajinné plánování a účinné zadržování vody v krajině.

Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“