MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Moderátoři: PKS Vysočina, PMS Jihlavsko

Uživatelský avatar
Vit.Zacek
Republikový výbor
Příspěvky: 504
Registrován: 17 kvě 2018, 00:37
Profese: student ekonomie
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 935 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Vit.Zacek »

Vážené místní fórum,

vzhledem k okamžité rezignaci 2. místopředsedkyně Míši Vodové zahajuji dovolbu, aby předsednictvo mělo předepsaný počet alespoň tří členů.

Podle stanov:
(5) Oblastní předsednictvo
a) sestává z předsedy a dvou až čtyř místopředsedů,
b) odpovídá oblastnímu fóru,
c) plní usnesení oblastního fóra, přijímá nové členy,
d) shromažďuje návrhy na kandidáty do voleb a zabezpečuje jejich odbornou a politickou přípravu, mj. předsedovi strany navrhuje volebního zmocněnce,
e) zabezpečuje primární volby ve své oblasti a určuje, zda v nich mohou hlasovat i registrovaní příznivci; pro tento účel může zřídit oblastní volební komisi.

Podle organizačního řádu má oblastní předsednictvo ve své působnosti následující úkoly:
a) vedení a organizace činnosti oblastního sdružení a plnění jeho úkolů, pokud není k jejich plnění určen jiný tým,
b) plnění usnesení oblastního fóra,
c) přijímání nových členů a vzetí na vědomí zániku členství

Doba pro podávání nominací a přihlášek trvá od 9. dubna do pátku 23. dubna 23:59. Potom budou následovat dva dny na rozmyšlenou a v pondělí 26. dubna začne první kolo hlasování, které potrvá do 28. dubna. Případné druhé kolo se bude konat bezprostředně poté od 29. do 30. dubna.

K přihlášce přidejte i kandidátskou řeč.

Přihlášení:
Eva Nováková
Vojtěch Prchal
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Zacek za příspěvek:
Tomas.Bouda
Uživatelský avatar
Eva.Novakova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 968
Registrován: 29 led 2018, 14:38
Profese: Metodička
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 4177 poděkování
Dostal poděkování: 1686 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Eva.Novakova »

Ahoj všem,

protože si vážím Míši práce a zkušeností, kterých nám i za ten krátký čas předala bezpočet, ráda bych na ně zkusila navázat a hlásím se tímto do volby na obsazení pozice druhé místopředsedkyně.

Byla jsem jednou ze zakládajících členek místního sdružení a první dva roky vykonávala pozici první místopředsedkyně. Teď vidím nejen to, kam jsme se za ty dva roky posunuli, ale i zvýšené nároky, které na nás současná situace klade. Věřím, že i já jsem se posunula a nabrala zkušenosti, které teď uplatním ve prospěch celého MS. Krátce jsem působila v krajském předsednictvu, mám za sebou zkušenost na pozici koordinátorky a celostátně se zapojuji například do projektu na zlepšení kultury ve straně ve spolupráci s Konsentem.

A co je to nejdůležitější - do předsednictva můžu přenést i přímou politickou zkušenost a zkušenost s několika kampaněmi. To bude totiž naše největší výzva pro příští období. Mým cílem je dát dohromady sehraný tým, který bude vycházet z principů pirátské sebeorganizace a spolupráce, dokáže zapojit další nadšence a odborníky a uspěje v příštích volbách. Toho samozřejmě nemohu dosáhnout sama, důležité pro mě proto bude nastavovat procesy, prostředí i kulturu tak, abychom byli efektivní a pracovali jako celek.

Tím nejdůležitějším předpokladem pro to vše je funkční předsednictvo, které dokáže udávat směr, podporovat, zastřešovat a zapojovat další aktivní lidi a týmy a přitom nezapomínat na to, že jsme Piráti a někdy je důležitá i cesta, nejen cíl.

Už na pozici KoKS jsem se snažila celé předsednictvo a zejména předsedu podporovat, a budu tak samozřejmě činit i nadále, ať už mě členská základna podpoří či nikoliv.

Přeju pěkné (snad už konečně) jaro, těším se na dotazy i na samotnou volbu a práci, která nás všechny čeká ❤️
Tito uživatelé poděkovali autorovi Eva.Novakova za příspěvky (celkem 7):
Roman.Pasek, Ondrej.Tuma, Vit.Zacek, Michaela.Vodova, Vojtech.Prchal, anonym94595, Tomas.Bouda

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů
web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Vojtech.Prchal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 93
Registrován: 07 úno 2018, 22:58
Profese: Zastupitel města Jihlava
Dal poděkování: 82 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Vojtech.Prchal »

Ahoj,

Předkládám místnímu fóru svou nominaci na 2. místopředsedu místního sdružení a zároveň děkuji Míše za čas a energii, které práci v předsednictvu věnovala a konstruktivnímu přístupu při řešení problémů.

U Pirátů jsem aktivní od začátku roku 2018, po volbách v koalici ŽIJEME JIHLAVOU jsem se stal jihlavským zastupitelem a v březnu letošního roku také členem strany. V souladu s důvody mého vstupu do strany a stanovenými cíli doručuji svou nominaci na 2. místopředsedu místního sdružení.

Uvědomuji si, že komplexní rozvoj MS je závislý na fungování předsednictva a já chci být v této věci aktivní nejen jako pravidelný host PMS, ale i jako tvůrce. Místní sdružení potřebuje postavit na nohy a být silné uvnitř a posléze i navenek směrem k veřejnosti a dalším politickým stranám. V následujícím roce jsou před námi dva velké úkoly – Vytvoření jednoho fungujícího týmu a příprava na komunální volby. Myslím si, že mohu předsednictvu pomoci s nastavováním cílů PMS, tvorbou vnitřní kultury a díky svému dosavadnímu aktivnímu působení na jihlavské radnici i s vyjednáváním s dalšími politickými subjekty. Jsem členem několika pirátských pracovních skupin a považuji za vhodné přenášet aktuální informace a výsledky naší práce právě do místního předsednictva.

Co dělám v politice

• Předseda zastupitelského klubu ŽIJEME JIHLAVOU!
• Představenstvo TENISCENTRUM JIHLAVA
• Dozorčí rada HC Dukla Jihlava
• Komise pro kulturu rady města Jihlava
• Komise pro IT rady kraje Vysočina
• Řídící výbor pro sportoviště kraje Vysočina

Co dělám u Pirátů

• Krajská koaliční rada - volby do PSP 2021
• Realizační tým - volby do PSP 2021
• Krajská expertní komise
• Krajský expertní tým - Informatika
• Pověřen PMS vedením pracovní skupiny pro přípravu komunálních voleb 2022

Rozhodl jsem se, že Piráti jsou ta správná cesta a jsem připraven dát všechen svůj čas konstruktivní práci pro místní sdružení a posléze přípravě komunálních voleb, protože chci konzistentně prosazovat pirátskou politiku.

Vojta
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Prchal za příspěvky (celkem 7):
Roman.Pasek, Eva.Novakova, Vit.Zacek, Ondrej.Tuma, anonym94595, Pavel.Knezik, Tomas.Bouda
anonym94595
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 6
Registrován: 15 pro 2020, 17:15
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od anonym94595 »

Zdravím všechny,

rád bych využil svého práva registrovaného příznivce (i když si nejsem jistý, jestli na správném místě a ve správnou dobu v rámci procesu, tak mne prosím když tak opravte) a navrhl volbou dvou místopředsedů namísto dovolby jednoho. Považuji Evu i Vojtu za velmi přínosné členy MS a současně potenciálně ještě přínosnější členy PMS, které jejich společným zapojením může nabrat na velmi zajímavé dynamice. Považoval bych za velkou škodu, kdyby jeden z nich zůstal za branami PMS.

Honza
Uživatelský avatar
Vojtech.Prchal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 93
Registrován: 07 úno 2018, 22:58
Profese: Zastupitel města Jihlava
Dal poděkování: 82 poděkování
Dostal poděkování: 213 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Vojtech.Prchal »

Ahoj,

asi by muselo jednání procesně upravit, nicméně mi to přijde jako zajímavý nápad. Evidentně oba dva, Eva i já, se chceme podílet na rozvoji MS a chceme Pirátům dávat svůj čas a byla by škoda toho nevyužít.
Za sebe bych ještě chtěl poprosit Vítka a Toma, zdali by nenašli způsob, jak jednání a hlasování trochu urychlit - ať už půjde o dovolbu jednoho nebo dvou místopředsedů. Členů (potažmo možných kandidátů) je nás tak málo, že dvoutýdenní lhůta pro přihlášky nedává velký smysl a upřednostnil bych spíš kompletní předsednictvo o dva týdny dříve (za předpokladu že jediný další možný kandidát Honza Spěváček nemá zájem o kandidaturu nebo netrvá na dodržení této lhůty). Myslím si, že pokud se shodneme na tom, že nechceme 3 týdny bez předsednictva a dohodneme na rychlejším postupu, který nám pomůže být rychleji back on track, tak já osobně to uvítám. Těch možností věru není mnoho...

Navrhuji tedy za sebe:

V případě dovolby jednoho místopředsedy - představit kandidáty na schůzce MS (nebo i dřív), dát kandidátům prostor a do konce víkendu po jednání MS nechat dvoukolově hlasovat dle harmonogramu Vítka.

V případě dovolby dvou místopředsedů - představit kandidáty na schůzce MS (nebo i dřív), dát kandidátům prostor a do konce víkendu po jednání MS nechat jednokolově hlasovat s tím, že úspěšnější kandidát se stane 3. místopředsedou a méně úspěšný 4. místopředsedou. Při rovnosti hlasů rozhodne druhé kolo.

Máme 1 místo a 2 kandidáty (resp. 2 místa a 2 kandidáty) a já za sebe vzhledem k aktuálním okolnostem a počtům upřednostním dřívější kompletní usnášeníschopné předsednictvo.

Vojta
Uživatelský avatar
Eva.Novakova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 968
Registrován: 29 led 2018, 14:38
Profese: Metodička
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 4177 poděkování
Dostal poděkování: 1686 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Eva.Novakova »

Zareaguju krátce na Honzův návrh a komentář od Vojty.

Ad počet místopředsedů: Ač rozumím, proč tohle navrhuješ, Honzo, tak mi čtyřčlenné předsednictvo přijde velmi nepraktické, a to hned z dvou důvodů. Prvním je, že jsme šestičlenné místní sdružení OFFTOPIC(samozřejmě s předpokladem růstu, ten teď ale nemůžeme predikovat v konkrétních číslech a termínech). A to je už při tříčlenném předsednictvu vyloženě na hraně zachování nějaké demokratické rovnováhy (ve smyslu kontroly a možnosti odvolání PMS). Druhým je sudý počet členů předsednictva. Není to asi překážka sama o sobě, měli bychom koneckonců vždy usilovat o konsensus, ale tady bych se držela zavedené praxe a lichý počet neměnila.

Ke zkrácení lhůt navrhovaných Vojtou: Podle mě je dobré si ten čas dát a dodržet stanovenou dobu pro navrhování. Je to i prostor pro kladení dotazů, diskusi. Zároveň si nemyslím, že musíme spěchat, rozhodovat můžeme i v rámci MS a nečeká nás žádné zásadní rozhodnutí, které by muselo udělat čistě jen PMS. Jsme malý tým, do jehož chodu se může zapojit každý, a i takovou situaci bychom měli být schopni zvládnout bez větších problémů.

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů
web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Vit.Zacek
Republikový výbor
Příspěvky: 504
Registrován: 17 kvě 2018, 00:37
Profese: student ekonomie
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 935 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Vit.Zacek »

V případě dovolby jednoho místopředsedy - představit kandidáty na schůzce MS (nebo i dřív), dát kandidátům prostor a do konce víkendu po jednání MS nechat dvoukolově hlasovat dle harmonogramu Vítka.
Představení na schůzi místního sdružení je určitě dobrý nápad, s tím souhlasím.
V případě dovolby dvou místopředsedů - představit kandidáty na schůzce MS (nebo i dřív), dát kandidátům prostor a do konce víkendu po jednání MS nechat jednokolově hlasovat s tím, že úspěšnější kandidát se stane 3. místopředsedou a méně úspěšný 4. místopředsedou. Při rovnosti hlasů rozhodne druhé kolo.
V případě místních sdružení bohužel nemáme jednací řád, podle kterého bychom mohli postupovat, takže je tu určitá volnost pro provedení. Nicméně dvoukolová volba je standardem pro všechny personální volby. Jako důležitý aspekt beru hlavně zjišťování přijatelnosti kandidátů (zisk nadpoloviční většiny), což v navrhovaném postupu chybí. V případě užití postupu ve druhém návrhu, při pouze dvou přihlášených, by měli kandidáti jistotu zvolení. Z hlediska principu mi tohle přijde špatné.

Momentálně žádné usnesení, jež by nesneslo odkladu nemáme, a ani se nám tu nehoufují zájemci o členství čekající na přijetí. Takže není nutné tak tlačit na urychlení dovolby. Stejně by navrhovaný postup zkrátil dovolbu nejvýše o pět dní, což mi přijde zanedbatelné. Podle jednacího řádu celostátního fóra trvá doba pro navrhování dva týdny a dva dny na rozmyšlenou OFFTOPIC i když podle nového krajského jednacího řádu se lhůty mění na 10 + 4, ten pro nás sice není závazný, ale v tomto ohledu je pro naši situaci adekvátní. Zároveň bych se držel zvyklosti, že hlasování začínají a končí v pracovní den.
Uživatelský avatar
Vit.Zacek
Republikový výbor
Příspěvky: 504
Registrován: 17 kvě 2018, 00:37
Profese: student ekonomie
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 935 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Vit.Zacek »

Vzhledem k tomu, že tu padl návrh na vytvoření čtyřčlenného předsednictva, který byl podpořen skupinou členů OFFTOPICpři velikosti našeho MF právě jedním členem :fet: a zároveň byl hlas proti, tak dávám tento návrh postupu ke hlasování. viewtopic.php?f=1016&t=56988

Návrhy na zkrácení doby pro hlasování nebo jednokolové hlasování nejsou podle mě akceptovatelné, takže o nich hlasovat nebudeme.
Uživatelský avatar
Michaela.Vodova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 4780
Registrován: 18 kvě 2011, 13:08
Profese: Sociální pracovnice, terapeutka.
Bydliště: okr. Třebíč
Dal poděkování: 4517 poděkování
Dostal poděkování: 5993 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Michaela.Vodova »

Námitka! Vitku nezlob se na mě, ale není možné při dovolbe jednoho člena předsednictva (kdy PMS již běží mandát nějaký čas) měnit celý koncept PMS (tj. Počet členů).

Na to si založ členský podnět a řeš to na půdě místního fóra, a pokud to projde a MS řekne, že chce mít více členů předsednictva než polovinu členů MS, fajn (za mě nesmysl, i ten sudý počet členů je... ), ale bude to zároveň čas na novou volbu celého PMS.
Také je to na diskuzi, která se musí vést, a to jinde, ne tady v této dovolbe.
A za další, idea počtu členů předsednictva přeci není návrh dalšího postupu jednání v dovolbe.

Imho nemusí být člen členem předsednictva, aby se mohl podílet na směřování MS.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michaela.Vodova za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Eva.Novakova
Uživatelský avatar
Vit.Zacek
Republikový výbor
Příspěvky: 504
Registrován: 17 kvě 2018, 00:37
Profese: student ekonomie
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 935 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: MF JIH 1/2021 Dovolba místního předsednictva

Příspěvek od Vit.Zacek »

Došlo k nejasnostem ohledně přijatelnosti hlasování o návrhu postupu, který by umožňoval zvolit více než jednoho kandidáta. Po konzultaci s AO vyplynulo, že tenhle postup je akceptovatelný. Aby byl dostatečný prostor pro diskuzi, tak prodloužím hlasování až do neděle 18. dubna 15:47.
Zamčeno

Zpět na „Místní fórum Jihlavsko“