Kontroly prováděné KÚ ZLK po událostech v kauze Bečva

Moderátoři: Vedoucí centrálních orgánů, Republikové předsednictvo - asistenti, Krajske expertni tymy - vedouci

Odpovědět
Uživatelský avatar
Hana.Ancincova
Příspěvky: 560
Registrován: 15 říj 2017, 22:18
Profese: účetní, ekonomka
Bydliště: Hulín
Dal poděkování: 738 poděkování
Dostal poděkování: 1134 poděkování

Kontroly prováděné KÚ ZLK po událostech v kauze Bečva

Příspěvek od Hana.Ancincova »

Vážení kolegové,
zde jsou informace o kontrolách a správních řízeních, které provádí KÚ ZLK:


Bečva – informace o průběžných kontrolách a správních řízeních

Krajský úřad Zlínského kraje, odbor stavebního řádu a životního prostředí zahájil v prosinci 2020 přezkum závazných podmínek integrovaného povolení společnosti DEZA, a.s. Valašské Meziříčí a kontrolu povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových (vodoprávní dozor) společnosti ENERGOAQUA, a.s. Rožnov pod Radhoštěm.
Správní řízení ve věci povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových (do vodního toku Bečva ve Valašském Meziříčí) z průmyslové čistírny odpadních vod společnosti ENERGOAQUA, a.s. je v současné době přerušené s výzvou k doplnění podkladů.


DEZA, a.s. Valašské Meziříčí

Přezkum závazných podmínek integrovaného povolení v "Zařízení provozu Vodního hospodářství" společnosti DEZA, a.s., byl zahájený krajským úřadem dne 01.12.2020. Šetření na místě samém bylo uskutečněno dne 09.12.2020 a 18.12.2020. Ze strany krajského úřadu byly provozovateli zařízení zaslány dvě výzvy k doplnění podkladů prokazujících plnění podmínek integrovaného povolení stanovených v platném rozhodnutí (výzva č. 1 dne 10.12.2020, výzva č. 2 dne 07.01.2021).
Požadované podklady byly ze strany společnosti DEZA, a.s. předloženy a momentálně jsou zapracovávány do protokolu z přezkumu, který bude hlavním výstupem. Předpokládaný termín pro zpracování protokolu a jeho odeslání provozovateli zařízení je začátek února 2021. Zástupce společnosti DEZA, a.s., má možnost podat ve smyslu ustanovení § 13 kontrolního řádu, tedy do 15 dnů ode dne doručení protokolu o přezkumu, námitky proti kontrolním zjištěním uvedeným v protokolu o přezkumu.
Následně bude v souladu s ustanovením § 18 odst. 8 zákona č. 76/2002 Sb., zákona o integrované prevenci s výsledky přezkumu seznámena Česká inspekce životního prostředí a Krajská hygienická stanice. Vzhledem k paralelně probíhající kontrole v "Zařízení provozu Vodního hospodářství" společnosti DEZA, a.s. ze strany České inspekce životního prostředí, oblastní inspektoráty Brno a Olomouc budou výsledky ukončeného přezkumu řešeny v součinnosti právě s ČIŽP.
V návaznosti na provedený přezkum a výstupů z něho, zahájí krajský úřad se společností DEZA, a.s. z moci úřední správní řízení o změně integrovaného povolení, v rámci kterého budou aktualizovány a upraveny podmínky integrovaného povolení.



ENERGOAQUA, a.s. Rožnov pod Radhoštěm
Vodoprávní dozor
Vodoprávní dozor nad dodržováním ustanovení vodního zákona, tj. rozhodnutí - povolení k vypouštění odpadních vod s obsahem nebezpečných a zvlášť nebezpečných závadných látek do vodního toku Bečva z odvaděče čistírny průmyslových odpadních vod (dále CHČOV) společnosti ENERGOAQUA, a.s., Rožnov pod Radhoštěm (dále jen ENERGOAQUA) byl zahájen 04.12.2020. Krajský úřad provedl v rámci kontroly šetření na místě a to dne 04.12.2020, 10.12.2020 a 26.01.2020 kdy proběhla prohlídka CHČOV, souvisejících lagun, výustního a měrného objektu. Kontrolovaný subjekt předal krajskému úřadu požadované doklady a dokumenty (dle Dílčího protokolu č. 1, č. 2 a č. 3). Krajský úřad v současné době provádí kontrolu a prověřování velkého množství doložených dokumentů a podkladů. Průběh a zjištění z prováděného vodoprávního dozoru jsou průběžně zapracovávány do protokolu z vodoprávního dozoru, který bude po ukončení dozoru předložen společnosti ENERGOAQUA k vyjádření.
Souběžně s vodoprávním dozorem provádí na CHČOV a souvisejících zařízení vodoprávní dozor ČIŽP Brno a šetření Policie ČR v souvislosti s událostmi ve vodním toku Bečva v měsících září až listopad 2020. Zástupci ČIŽP Brno a Krajského úřadu ZK se sešli v prosinci 2020 na dvou společných schůzkách a ze strany krajského úřadu zazněl požadavek na vzájemnou informovanost o zjištěných poznatcích z probíhajících vodoprávních dozorů obou správních orgánů. ČIŽP sdělila zástupcům krajskému úřadu, že v současné době poskytuje informace zjištěné z vodoprávního dozoru Policii ČR a do doby než bude ukončeno vyšetřování, nemohou krajskému úřadu sdělovat žádné poznatky z kontroly.
Vodoprávní dozor krajského úřadu na CHČOV společnosti ENERGOAQUA stále probíhá a není ukončen.

Správní řízení
Souběžně s úkony, které provádí krajský úřad v rámci vodoprávního dozoru na CHČOV ENERGOAQUA, řeší krajský úřad správní řízení ve věci prodloužení platnosti povolení k vypouštění odpadních vod z areálu společnosti ENERGOAQUA (zahájeno dne 28.08.2020) a nového povolení v téže věci (zahájeno dne 02.09.2020). Obě probíhající řízení byla na základě žádosti společnosti ENERGOAQUA ze dne 15.12.2020 spojená usnesením krajského úřadu ze dne 18.12.2020. Krajský úřad vyhodnotil listiny a doklady předložené žadatelem dne 15.12.2020 do spojeného řízení a po jejich kontrole zkonstatoval, že doklady doposud předložené nejsou dostačující pro posouzení žádosti. Proto vyzval žadatele k odstranění nedostatků v podání žádosti doplněním o nutné podklady a spojené vodoprávní řízení přerušil usnesením č. 1 ze dne 13. 1. 2021 v termínu do 30. 4. 2021.
Dne 14. ledna 2021 proběhla na Krajském úřadě ZK schůzka zástupců krajského úřadu a zástupců společnosti ENERGOAQUA k upřesnění rozsahu všech požadovaných dokladů, které bude společnost ENERGOAQUA postupně dokládat do spojeného správního řízení na základě uvedené výzvy k doložení dokladů.
Po dohodě zástupců ČIŽP Brno a Krajského úřadu ZK zasílá krajský úřad písemné úkony v prováděném správním řízením na vědomí ČIŽP Brno.

před dubnovým zastupitelstvem budou dané údaje aktualizovány.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Hana.Ancincova za příspěvky (celkem 2):
Zdenek.Tros, Frantisek.Elfmark
Statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje,
Členka Kontrolního výboru města Kroměříže.
Uživatelský avatar
Hana.Ancincova
Příspěvky: 560
Registrován: 15 říj 2017, 22:18
Profese: účetní, ekonomka
Bydliště: Hulín
Dal poděkování: 738 poděkování
Dostal poděkování: 1134 poděkování

Re: Kontroly prováděné KÚ ZLK po událostech v kauze Bečva

Příspěvek od Hana.Ancincova »

Krajský úřad Zlínského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství ukončil u společnosti DEZA, a. s., Valašské Meziříčí přezkum závazných podmínek integrovaného povolení a kontrolu povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových (vodoprávní dozor) společnosti ENERGOAQUA, a. s., Rožnov pod Radhoštěm.

DEZA, a. s., Valašské Meziříčí
Kontrola (Přezkum závazných podmínek integrovaného povolení dle zákona o integrované prevenci) v „Zařízení provozu Vodního hospodářství“ společnosti DEZA, a. s., byla krajským úřadem, odborem životního prostředí provedena na přelomu roku 2020/2021 a ukončena v březnu letošního roku. V rámci změny integrovaného povolení č. 7 byla řešena aktualizace rozhodnutí, která reflektovala zjištění vzešlá z přezkumu závazných podmínek integrovaného povolení, který krajský úřad prováděl v provozu zařízení od 01.12.2020 do 16.03.2021. Při kontrole bylo zjištěno, že v roce 2019 při přepojování staré a nové biologické čistírny odpadních vod došlo k překročení maximální hodnoty u jednoho z ukazatelů. Dále bylo shledáno, že stanovení dvou ukazatelů v několika odebraných vzorcích vypouštěné odpadní vody prováděly odborné laboratoře mimo rozsah své akreditace.

ENERGOAQUA, a. s., Rožnov pod Radhoštěm
Kontrola (vodoprávní dozor) nad dodržováním ustanovení vodního zákona, tj. rozhodnutí o povolení k vypouštění odpadních vod s obsahem nebezpečných a zvlášť nebezpečných závadných látek do vodního toku Bečva z odvaděče čistírny průmyslových odpadních vod společnosti ENERGOAQUA, a. s., Rožnov pod Radhoštěm byla zahájena dne 04.12.2020 a ukončena 27.08.2021. Kontrola byla prováděna i na vodním díle, tj. čistírně chemických odpadních vod a všech objektech, které souvisí s kontrolovanou kvalitou a množstvím vypouštěných odpadních vod do vod povrchových.
Ze závěrů kontroly vyplývá, že za kontrolované období od r. 2018 byla zjištěna porušení povinností vyplývající z vodního zákona, např. překročení některých limitů závadných látek obsažených ve vypouštěných odpadních vodách, nedodržení počtu povinných laboratorních rozborů a neprovedení rozborů u některých ukazatelů, taktéž užívání lagun nebylo v souladu se stavebním a kolaudačním rozhodnutím a stavebním zákonem. V rámci kontroly bylo uloženo provedení nápravy zjištěných nedostatků, jako jsou aktualizace provozních řádů vodních děl, kanalizačního řádu a havarijní plánu, instalace nepřetržitého sledování a evidence množství vypouštěných odpadních vod, provést zkoušky těsnosti v souladu s provozními řády, zpracovat zjednodušenou dokumentaci stavby čistírny průmyslových odpadních vod. Krajský úřad bude následně provádět kontrolu splnění uložených opatření.

Statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje,
Členka Kontrolního výboru města Kroměříže.
Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí a zemědělství“