Jednání CF ke kauze Štrébl a věcem souvisejícím
Moderátor: Předsedající
- David.Wagner
- Profese: vykonavatel vůle
- Dal poděkování: 624 poděkování
- Dostal poděkování: 5451 poděkování
Re: Jednání CF ke kauze Štrébl a věcem souvisejícím
Nenapadá mě žádnej dobrej výsledek, kterej z tohodle návrhu jednání může vzejít, jenom symbolický trest. A na ty snad jako strana nejsme nijak zaměřený, nebo jo?
- Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 15):
- Robert.Magni, Jakub.Backa, Dalibor.Zahora, Vit.Fux, Lenka.Kozlova, Adam.Jaros, Jiri.Ulip, Marek.Krejpsky, Pavel.Kralicek, Jan.Hora, Jiri.Belsan, Frantisek.Dosedel, Michal.Gill, Frantisek.Navrkal, Ondrej.Vykoukal
Podporuji myšlenky.
- Jakub.Michalek
- Republikový výbor
- Profese: poslanec
- Dal poděkování: 3791 poděkování
- Dostal poděkování: 13846 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zatim jsem nicmene nezaznamenal, ze by Stepan v teto veci udelal neco nekaleho. To, ze kritizujeme premiera, ktery ridi zemi, schvaluje dotacni tituly a ukoluje ministry a pobira 20 miliard dotaci, nelze srovnavat s komunalnim politikem, kterych jsou tisice a jejich vliv v sousedni obci, kde navic vladne strana oponenta, je nula.
Po pravde tenhle podnet jako zpusob reseni nejake veci se spis jevi jako klasicky pripad utoku na nekoho kvuli historickym animozitam. Je kazdemu jasne, ze kdyz se takovahle vec, zacne verejne vnitrostranicky resit, muze vest k verejne dehonestaci pres media, i kdyz zde neni ani zadna informace o nicem nekalem, coz je z povahy veci dost neferove. A kdyz nekde neni ani duvodne podezreni, tak to neni uplne fer to strelbou na prazdno prizivovat. Uplne stejne by nekdo mohl skandalizovat Daliborovu kauzu, vzpomenme si na ten barak, co prevadela jeho rodina, kdyz se to resilo a pak se vzdal kandidatury na medialni odbor. Ale nikdo to nedela, protoze skandalizovat nekoho plane je minimalne nekolegialni, tedy obdobna uroven prohresku, o kterem se tady bavime.
Chapal bych, kdyby byla snaha vec proverit, coz asi lze u dotcenych samosprav, nebo nastavit jasna doporuceni k prevenci stretu zajmu a zpusob konzultaci, ale tenhle zpusob otevreni veci za stastny nepovazuju, at uz jde o kohokoliv.
A prave o tom to je. Na jednu stranu, aby se lidi poradili, kdyz muze jejich jednani ovlivnit fungovani strany, na druhou stranu, aby se nozem rezalo tam, kde je nemoc, ne jinam, a aby se vsem merilo stejnym metrem.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 19):
- Robert.Magni, Zdenek.Hrib, Jakub.Backa, Vit.Fux, Vojtech.Pikal, Pavel.Tauer, Jan.Prokop, Mikulas.Ferjencik, Jiri.Ulip, anon146, Pavel.Kralicek, Jan.Hora, Jiri.Belsan, Michal.Marciniszyn, Jana.Kabelova, Frantisek.Dosedel, Lenka.Zdarska, Michal.Gill, Jan.Zavadil
Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 21191 poděkování
- Dostal poděkování: 17563 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
No vidíš a mě jo. Právě proto, že kámoš se o zakázce dozveděl, ale dalších 10, kteří se neznali se starostou, se to nedozvěděli a neměli šanci se o to ucházet.
Já osobně to beru tak, že když budu stavět počítače a současně jsem zastupitlem v Plzni, tak mohu prodávat do Ostravy nebo Budějovic, ale do Plzně ani šroubek, i kdybych byl objektivně nejlepší a nejlacinější. Je to jako s milenkami "Co je v domě, není pro mě".

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 4):
- Robert.Magni, Miloslava.Karfilatova, Jan.Zavadil, Roman.Sedlacek
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 628 poděkování
- Dostal poděkování: 530 poděkování
Jaká je výhoda politika oproti běžnému podnikateli i když podniká poctivě? Určitě je to i znalost byrokratických postupů. Proč se málokdo dívá navývěsky VŘ? Je to právě to množství dokumentů, které stát požaduje. Tento systém zjednodušit a zároveň zachovat nebo zvýšit férovost soutěže je úkol který čeká přesně na nás.
Výhoda obchodování se státem je celkem vysoká pravděpodobnost, že váš odběratel nezkrachuje a vše zaplatí. Ovšem pokud porušíte smlouvu a stát bude chtít své peníze zpět, tak jeho pozice je jako věřitele o dost silnější než vaše. Pokud tedy nejste AGFA.
Co se čínských produktů týká, tak si uvědomme, že tato debata by nemohla proběhnout bez mnoha součástek vyrobených v Číně. A pokud vím, tak když Štěpán Štrébl nakupoval pro Piráty merch, nikdo neprotestoval. Ani by to nemělo smysl. I kdyby se to koupilo u nás, tak jsou ty tretky stejně všechny z Číny.
A byla zde také zmiňována krátká doba pro doručení nabídky. Nechci nijak předjímat, ale co vám jako úřadu zbývá, když večer v televizi vystoupí mistr chaosu a vy máte dva dny na to sehnat něco, co nikde není.
Vidím v zde snahu dotlačit nás přesně k jedné z navrhovaných reakcí. To ovšem bude může být snadno vnímáno jako popření naší podpory svobodnému podnikání. V tuto chvíli tedy nepodporuji ani jedn z návrhů.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Tauer za příspěvky (celkem 15):
- Dalibor.Zahora, Robert.Magni, Jan.Prokop, anon146, Petr.Lysek, Martin.Stanek, Jiri.Hoskovec, Vit.Fux, Karel.Nejedlik, Frantisek.Dosedel, Jiri.Koudelka, Michal.Gill, Frantisek.Navrkal, Jan.Zavadil, Roman.Sedlacek
Život máme od toho, abychom jej co nejvíce prožili
- Jarmil.Halamicek
- Profese: programátor
- Dal poděkování: 171 poděkování
- Dostal poděkování: 1531 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To myslím fungovat nebude. KK netrpí přetlakem zájemců, přednedávnem rezignovali 2 její členové, a pokud KK hodíme na hrb, aby ještě navíc dobrovolnicky projížděla každý měsíc stovky pirátských zastupitelů, jestli někdo náhodnou nezačal obchodovat se státem (a čelila následné nevoli dotyčných), nebude už do kontrolní komise chtít vůbec nikdo. Je to i tak velmi nevděčná práce, ty lidi nikdo nechválí, spíš dostávají čočku a hejtíčky pod heslem "inkvizice".Pavel.Tauer píše: ↑19 bře 2021, 20:27 ... Můžeme navrhnout KK jednou měsíčně kontrolovat ve veřejně dostupných zdrojích podnikatelské aktivity se státem všech dotčených pirátských zastupitelů...
Bude-li mít CF zájem, klidně doprogramuju rozšíření Odměn, aby do nich zastupitelé mohli přidat více detailů ve smyslu transparence - třeba právě to obchodování se státem. Ale jestliže nám nestačí veřejné zdroje (a asi nestačí, když během měsíce řešíme už druhou kauzu - řekněme nekompatibilního - pirátského podnikání) a chceme mít jako CF o svých zastupitelích větší přehled, musíme povinnost informovat dát jim. Určitě ne dobrovolníkům.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jarmil.Halamicek za příspěvky (celkem 14):
- Robert.Magni, Dalibor.Zahora, Miloslava.Karfilatova, anon539, Roman.Pasek, Martin.Stanek, Vit.Fux, Karel.Nejedlik, Frantisek.Dosedel, Michal.Gill, Jan.Zavadil, Marek.Necada, Jan.Novak, Roman.Sedlacek
Autor pirátských Odměn a projektu GreenOrDie. Člen Technického odboru. Jarmil.com
Face your fears, live your dreams.
-
- Dal poděkování: 628 poděkování
- Dostal poděkování: 530 poděkování
Stačilo by tam nalinkovat příslušné VŘ. To by asi nikoho nezabilo. Případy se objevují, protože to důkladné scanování dělá teď naše konkurencepíše:Bude-li mít CF zájem, klidně doprogramuju rozšíření Odměn, aby do nich zastupitelé mohli přidat více detailů ve smyslu transparence - třeba právě to obchodování se státem. Ale jestliže nám nestačí veřejné zdroje (a asi nestačí, když během měsíce řešíme už druhou kauzu - řekněme nekompatibilního - pirátského podnikání) a chceme mít jako CF o svých zastupitelích větší přehled, musíme povinnost informovat dát jim. Určitě ne dobrovolníkům.

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Tauer za příspěvky (celkem 3):
- Robert.Magni, Frantisek.Dosedel, Michal.Gill
Život máme od toho, abychom jej co nejvíce prožili
- Dalibor.Zahora
- Profese: zakládající člen
- Dal poděkování: 26294 poděkování
- Dostal poděkování: 12578 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nikde nepožaduji zákaz podnikání pro politiky (byť je to na diskuzi, jistá omezení třeba u vlády již jsou). Znovu zdůrazňuji základní chybu, že to Štěpán oficiálně nikde neoznámil a s nikým to neprojednal - kdyby toto proběhlo, úroveň řešení by dnes byla o dost jiná.
S tím merchem máš pravdu, už jsme na to v téhle debatě narazili na Zulipu, díky, že si mi to připomněl.
Myslím, že je to dobrý point se od toho odrazit, zamyslet se nad tím a rozhodnout se jak dál v této oblasti, takže anketa.
Tak samozřejmě, že jednání by mělo mít nějaký výsledek, můžeš podat jiný návrh nebo i já jsme ochoten o změně těch návrhů diskutovat. Nemyslím ani, že je to popření svobodny podnikání. Je to o tom, jaké věci považujeme v oblasti politiky a podnikaní za přijatelné a které ne.Vidím v zde snahu dotlačit nás přesně k jedné z navrhovaných reakcí. To ovšem bude může být snadno vnímáno jako popření naší podpory svobodnému podnikání. V tuto chvíli tedy nepodporuji ani jedn z návrhů.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
- Michael.Polak
zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz
- Dalibor.Zahora
- Kontaktovat uživatele:
Budiž, proč k tomu nepřistupovat s pochopením. Zkus mi ale vysvětlit, proč s podobným pochopením nepřistupuješ k Mladým pirátům a měl si pro ně jen odsudek? Nebo se to změnilo?Jakub.Michalek píše: ↑19 bře 2021, 14:36 Stepan udelal lidsky chybu, ze nam o tomto svem byznyse nerekl.
To právě nevíme, jaká byla přesně role Štěpána v tom obchodě. Věci by prospělo, kdyby to více vysvětlil.Pokud svoje kontakty do Ciny vyuzila jeho rodinna firma k tomu, aby sem dovazela levne respiratory v dobe, kdy jich byl nedostatek a vsechno probehlo zcela radne, tak pochybuji, ze by k tomu mel nekdo namitek.
Víme, že Štěpán byl v inkriminované době jediný jednatel firmy, ale samozřejmě to mohlo být do značné míry formální.
jednatel:
ŠTĚPÁN ŠTRÉBL, dat. nar. 22. listopadu 1990
Školní 714/30, Stará Role, 360 17 Karlovy Vary
Den vzniku funkce: 25. ledna 2012
zapsáno 12. listopadu 2015
vymazáno 19. září 2019
jednatel:
ŠTĚPÁN ŠTRÉBL, dat. nar. 22. listopadu 1990
Ondříčkova 1246/13, Žižkov, 130 00 Praha 3
Den vzniku funkce: 25. ledna 2012
Den zániku funkce: 5. prosince 2020
zapsáno 19. září 2019
vymazáno 5. ledna 2021
jednatel:
ZDENKA ŠTRÉBLOVÁ, dat. nar. 17. května 1951
Školní 714/30, Stará Role, 360 17 Karlovy Vary
Den vzniku funkce: 5. prosince 2020
zapsáno 5. ledna 2021
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-f ... &typ=UPLNY
Já to nesrovnávám, zároveň Babiš není pro nás žádnou mírou, naopak.Zatim jsem nicmene nezaznamenal, ze by Stepan v teto veci udelal neco nekaleho. To, ze kritizujeme premiera, ktery ridi zemi, schvaluje dotacni tituly a ukoluje ministry a pobira 20 miliard dotaci, nelze srovnavat s komunalnim politikem, kterych jsou tisice a jejich vliv v sousedni obci, kde navic vladne strana oponenta, je nula.
Víš dobře, že tohle je na dlouho, politika někdy vyžaduje rychlejší reakce a to je i tento případ. Ale nevylučuje to aktivitu v tomto směru.Chapal bych, kdyby byla snaha vec proverit, coz asi lze u dotcenych samosprav, nebo nastavit jasna doporuceni k prevenci stretu zajmu a zpusob konzultaci, ale tenhle zpusob otevreni veci za stastny nepovazuju, at uz jde o kohokoliv.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
- anon539
zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
- Tomas.Pastircak
- Profese: Informatik, student práv
- Dal poděkování: 384 poděkování
- Dostal poděkování: 2599 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, v A se rozcházíme, i proto jej nepodpořím. Takové ty situace "podejte si ruce a vzájemně se omluvte" si pamatuju možná ze školky a ani tam si nemyslím, že by to fungovalo. Vždycky bude konání nějakého člena dopadat na všechny, ať s tím budeme souhlasit nebo nesouhlasit, ale nedovedu si představit, že bychom takhle pokaždé někoho vyzývali k omluvě, to je prostě ztráta času, a už to, že se to takhle řeší na fóru je docela velký "trest" (zejména v ohledu nějaké vnitrostranické reputace).Dalibor.Zahora píše: ↑19 bře 2021, 14:01Zkusím vysvětlit.
A) V tom se rozcházíme. Já postrádám omluvu či náznak sebereflexe, že z jeho strany mohlo být něco špatně a že něco mohl udělat jinak. Vlastně to, že firmu prodává může být chápáno jako nějaká jeho velkorysost nad rámec. Tenhle přístup a formu komunikace prostě neberu. Ukazuje se na tom přesně jeden ze střetů zájmů, pokud je radní za stranu a jeho byznys nečekaně naroste zvláště ještě za pandemie a řeší se to až když je to téma médií, tak je to špatně. Strana se bohužel musí zabývat tím co dělá, protože je jejím členem a byl za ní zvolen a jeho konání logicky dopadá na nás na všechny. X lidí to již týden řeší, řeší jednoho člena, který si jel čistě soukromou aktivitu a neměl ani tolik kolegiálnosti, aby s tím nedřív někoho seznámil. To mi přijde buď jako čiré sobectví nebo nedostatek vnímavosti, která je v politice prostě nutná.
bod B) je také k bodu A) v opozici, jedno nebo druhé
bod C) Jsem záměrně nekonkrétní, ačkoli bych mohl být konkrétní. Ale stejně jako s omluvou chci dát další šanci, aby lidé měli možnost přehodnotit svůj postoj. Ono se v tom týdnu dělo celkem dost věcí, ale část z nich jen třeba na online setkání a nejsou z nich třeba ani zápisy, nicméně ten message dovnitř strany byl jasným, veřejně tuhle kauzu nekritizovat. Proč to nepovažuji za správné jsem již rozvedl v úvodu.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Pastircak za příspěvky (celkem 3):
- Robert.Magni, Frantisek.Dosedel, Michal.Gill
- Dalibor.Zahora
- Kontaktovat uživatele:
To se ale rozcházíme i v tom, že považuješ omluvu za trest. Já tedy omluvu považuji za něco, co naopak umožňuje tu věc uzavřít a jít dál a v té omluvě je tedy v ideálním případě obsaženo i to, že dotyčný souhlasí s tím, že se něco stalo špatně a že si to uvědomil. A právě proto může být ta věc uzavřena a právě i ta omluva přispívá k nápravě.Tomas.Pastircak píše: ↑20 bře 2021, 09:21 Je to tak, v A se rozcházíme, i proto jej nepodpořím. Takové ty situace "podejte si ruce a vzájemně se omluvte" si pamatuju možná ze školky a ani tam si nemyslím, že by to fungovalo. Vždycky bude konání nějakého člena dopadat na všechny, ať s tím budeme souhlasit nebo nesouhlasit, ale nedovedu si představit, že bychom takhle pokaždé někoho vyzývali k omluvě, to je prostě ztráta času, a už to, že se to takhle řeší na fóru je docela velký "trest" (zejména v ohledu nějaké vnitrostranické reputace).
Jinak konkrétně, já nebudu trvat na tom, aby ta omluva byla přesně tak, jak jsem ji navrhl, jsem přístupen k nějakým kompromisům, je navržena v jisté maximální míře, je to vhodnější, aby byla právě i možnost někam ustoupit, pokud protistrana ukáže dobrou vůli.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvky (celkem 5):
- Robert.Magni, Michael.Polak, Janka.Michailidu, anon539, Jan.Zavadil