Březnový newsletter týmu Životního prostředí

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Nikola.Havlova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 17
Registrován: 13 lis 2019, 13:28
Dostal poděkování: 9 poděkování

Březnový newsletter týmu Životního prostředí

Příspěvek od Nikola.Havlova »

Milí piráti a příznivci,

hlásíme se s prvním newsletterem Poslaneckého resortního týmu pro životní prostředí (PoŽiv) a Resortního týmu životní prostředí roku 2021. I přestože se situace nelepší a při jednání Poslanecké sněmovny má pochopitelně přednost legislativa související s pandemií koronaviru, nevzdáváme se a i nadále řešíme aktuální problémy v ochraně životního prostředí.

Čemu jsme se v prvním čtvrtletí roku 2021 věnovali?
  • Pracovali jsme na legislativě: Konkrétně jsme se zabývali vládním návrhem zákona o invazních nepůvodních druzích (ST 731). Invazní novela byla projednána na garančním Výboru pro životní prostředí, který jednomyslně podpořil možnost omezení pyrotechniky a lepší kontroly vjezdu vozidel mimo silnice v chráněných územích. Pozměňovací návrh Dany Balcarové na zavedení národního seznamu invazních druhů bohužel podpořen nebyl, stejně jako možnost vyšší kontroly nad skladbou českých lesů cíleným rozšiřováním douglasky tisolisté. Naštěstí neprošel ani návrh poslance Zahradníka na zrušení předkupního práva státu k pozemkům v těch nejcennějších územích. V rámci projednávání na plénu Poslanecké sněmovny podala Dana Balcarová další dva pozměňovací návrhy, které zajistí náhradní výsadbu po kácení dřevin a zachování současné úrovně ochrany přírody. Ve spolupráci s RT Zemědělství i nadále pracujeme na pozměňovacích návrzích k novele zákona o myslivosti (ST 954).
  • Připravovali jsme volební program: V posledních měsících probíhá projednávání programu do voleb v roce 2021 ve spolupráci s hnutí STAN. Programový tým schválil konkrétní body, které budou dále rozpracovány — za životní prostředí jde o body Ochrana vodních zdrojů, Adaptace sídel na změnu klimatu, Vliv ŽP na zdraví, Odpady a Biodiverzita. Z oblasti zemědělství se jedná o body Les, Produkce potravin a Odolná krajina. Odkazy na jednotlivé programové oblasti naleznete zde.
  • Řešili jsme aktuální kauzy: Bedlivě sledujeme vývoj v kauzách otravy řeky Bečva a rozšiřování těžby v polském dole Turów. V případu zářijové otravy Bečvy stále čekáme na odhalení původce škody. Česká inspekce životního prostředí již několik měsíců mlčí a v přímém rozporu s informačními zákony odmítá zveřejnit některé své úkony a zjištění. Proto Piráti na Výboru pro životní prostředí navrhli odvolání ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse. To neprošlo o jediný hlas. Po tlaku Pirátů vyzval Výbor pro životní prostředí vládu, aby podala žalobu k soudnímu dvoru EU kvůli nezákonné těžbě v polském dole Turów. Vláda ČR následně podání žaloby na Polsko 22. 2. schválila. Součástí žaloby by mělo být předběžné opatření na zastavení těžby do vydání rozhodnutí.
  • Hlídali jsme Vládu: Vylepšili jsme Státní politiku životního prostředí 2030, z našich 49 připomínek bylo 18 zapracováno, Pirátům se podařilo prosadit například měření úniků z kanalizací, které zajistí bezpečnější pitnou vodu pro tisíce domácností. Upozorňovali jsme na nedostatky v dosahování cílů obsažených ve Zprávě o naplňování Agendy 2030 a související Zpráva o kvalitě života a její udržitelnosti v ČR. Největší mezery jsme odhalili v oblasti oběhového hospodářství, ochrany klimatu a ekosystémů. Také jsme tlačili na Vládu, aby odložila rozhodnutí o termínu ukončení spalování uhlí. Piráti po celou dobu otevřeně prosazují ukončení spalování uhlí nejpozději do roku 2033.

Co se dělo v oblasti životního prostředí na půdě Evropské unie?
  • Od prvního ledna není Velká Británie součástí EU. Jejímu odchodu předcházely peripetie s dohodou o podobě budoucí spolupráce. Nejdůležitější aspekty popsal Mikuláš Peksa v tomto článku. Z hlediska životního prostředí je třeba vyzdvihnout to, že dohoda o Brexitu - jako první obchodní dohoda na světě – obsahuje velmi silnou retoriku v oblasti spolupráce při řešení klimatické krize.
  • S týmem neustále monitorujeme přípravu plánů pro čerpání financí z Fondu pro spravedlivou transformaci. Když z předběžného dokumentu vyplynulo, že Ústecký kraj plánuje část peněz z fondu přiklepnout i Lovochemii z holdingu Agrofert, nedalo nám to, a Mikuláš Peksa se zeptal Evropské komise na podmínky čerpání pro velké firmy.
  • V posledních měsících proběhla také bouřlivá debata na o CBAM, tedy Mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích. Před časem k tématu napsal Mikuláš Peksa tento článek. Při nedávném projednání v Evropském parlamentu bohužel došlo k vypuštění výzvy ke zrušení volných emisních povolenek.

Chybějí vám podklady o životním prostředí?
  • Více o Zelené dohodě pro Evropu naleznete zde.
  • Budeme rádi, pokud nám se shromažďováním podkladů pomůžete. Momentálně sháníme průzkumy veřejného mínění týkající se životního prostředí, v budoucnu je naleznete zde.
Chcete o nás vědět víc?
  • Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazem. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Od našeho posledního newsletteru zasedal výbor dvakrát, 3. února výbor hlasoval o odvolání ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse. To neprošlo o jediný hlas. 17. února výbor vyzval vládu, aby podala žalobu k soudnímu dvoru EU kvůli nezákonné těžbě v polském dole Turów a projednal podané pozměňovací návrhy k invazní novele (ST 731).

Napište nám, jaké kauzy řešíte u Vás v regionu. Bude dobře, když svoje aktivity budete medializovat, i příspěvek na sociálních sítích má smysl. Ukažme, že Piráti chrání životní prostředí i v konkrétních kauzách, při práci zastupitele či jako volný radikál.


Pirátské platformě životního prostředí i našim příznivcům přejeme pevné zdraví!

Za tým životního prostředí PSP - PoŽiv
Dana Balcarová, poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro životní prostředí
Nikola Havlová, odborná asistentka

Za resortní tým Životní prostředí
Lukáš Blažej, vedoucí

Za EU tým
Mikuláš Peksa, europoslanec
David František Wagner, odborný asistent
Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“