Rezignace Adama Jaroše na členství v KK
Moderátor: Kontrolní komise
- Adam.Jaros
- Příznivec Pirátů – Praha
- Profese: Teoretický alchymista
- Dal poděkování: 1873 poděkování
- Dostal poděkování: 2073 poděkování
Rezignace Adama Jaroše na členství v KK
Vážení,
jak jsem předeslal na dnešním zasedání, oznamuji tímto rezignaci na svou funkci v kontrolní komisi.
Neměl jsem na začátku přehnaná očekávání, neměl jsem vlastně žádná. Chtěl jsem udělat nějaké to dobro v pozici, do které se lidé moc nehrnou. Vyšetřoval jsem pro CF v okamžik, kdy probíhalo odvolávání Honzy Nováka, řešil jsem kumulace funkcí v Praze a Ostravě, byl jsem zpravodajem u vylučování Jany Belecové ze strany.
Ačkoliv jsem se snažil, aby moje podání a vyšetřování byla dobře zpracovaná, jak po věcné, tak formální stránce, prakticky za ten rok neexistuje bod, kdy bych si mohl říct "ano, toto mělo smysl". Zatímco činovníkům, kteří organizují zasedání CF se pomalu staví sochy z mramoru, já se denně dozvídám jen lži a pomluvy na adresu činnosti kontrolních orgánů. Well, nikdo neříkal, že to bude vděčná práce. Není a nebyla by i kdybychom stokrát nemuseli vyvracet a vysvětlovat již vyvrácené a vysvětlené. Pokud ale svůj volný čas trávíte snahou být spravedliví a pomoct, a pak si čtete třeba to, jací jste nekompetentní nedouci od údajných aspirantů na ministerstvo spravedlnosti, hledá se ta vzývaná motivace dobrovolníků fakt těžko.
Představa, že si tuhle shitshow od butthurt jedinců (chtěl jsem pár příkladů orgánů i místních sdružení jmenovat, ale pak mi došlo, že bych mohl stejně tak napsat…) z celé strany, včetně nejvyšších pozic, budu užívat další rok, zatímco mám před sebou spoustu práce ve vědě i vzdělávání, zní nejen nelákavě, ale dokonce zcela absurdně.
S ohledem na výše napsané a na současné směřování strany a jejích členů mi nedává smysl pokračovat v dobrovolnické činnosti tohoto charakteru. Mým odchodovým přáním budiž to, abyste si to vzali jako zpětnou vazbu.
Dík za všechny ty ryby.
jak jsem předeslal na dnešním zasedání, oznamuji tímto rezignaci na svou funkci v kontrolní komisi.
Neměl jsem na začátku přehnaná očekávání, neměl jsem vlastně žádná. Chtěl jsem udělat nějaké to dobro v pozici, do které se lidé moc nehrnou. Vyšetřoval jsem pro CF v okamžik, kdy probíhalo odvolávání Honzy Nováka, řešil jsem kumulace funkcí v Praze a Ostravě, byl jsem zpravodajem u vylučování Jany Belecové ze strany.
Ačkoliv jsem se snažil, aby moje podání a vyšetřování byla dobře zpracovaná, jak po věcné, tak formální stránce, prakticky za ten rok neexistuje bod, kdy bych si mohl říct "ano, toto mělo smysl". Zatímco činovníkům, kteří organizují zasedání CF se pomalu staví sochy z mramoru, já se denně dozvídám jen lži a pomluvy na adresu činnosti kontrolních orgánů. Well, nikdo neříkal, že to bude vděčná práce. Není a nebyla by i kdybychom stokrát nemuseli vyvracet a vysvětlovat již vyvrácené a vysvětlené. Pokud ale svůj volný čas trávíte snahou být spravedliví a pomoct, a pak si čtete třeba to, jací jste nekompetentní nedouci od údajných aspirantů na ministerstvo spravedlnosti, hledá se ta vzývaná motivace dobrovolníků fakt těžko.
Představa, že si tuhle shitshow od butthurt jedinců (chtěl jsem pár příkladů orgánů i místních sdružení jmenovat, ale pak mi došlo, že bych mohl stejně tak napsat…) z celé strany, včetně nejvyšších pozic, budu užívat další rok, zatímco mám před sebou spoustu práce ve vědě i vzdělávání, zní nejen nelákavě, ale dokonce zcela absurdně.
S ohledem na výše napsané a na současné směřování strany a jejích členů mi nedává smysl pokračovat v dobrovolnické činnosti tohoto charakteru. Mým odchodovým přáním budiž to, abyste si to vzali jako zpětnou vazbu.
Dík za všechny ty ryby.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Jaros za příspěvky (celkem 58):
- anon539, Jakub.Backa, David.Marhold, Jan.Prokop, Jiri.Hoskovec, Vaclav.Fortik, David.Wagner, Petr.Springinsfeld, Marketa.Gregorova, Janka.Michailidu, Zdenek.Hrib, Tomas.Guth.Jarkovsky, Ondra.kl, Jan.Hora, Pavel.Moravec, Petr.Tkadlec, Jakub.Dedek, Vojtech.Pikal, Jan.Bednarik, Georgia.Hejdukova, Jan.Kochert, Eva.Novakova, Karel.Nejedlik, Renata.Gehringer, Marek.Krejpsky, Jan.Hrubes, Ondrej.Vojta, Jan.Novak, Lukas.Dolezal, Dan.Lestina, MarianB, Ondrej.Kalis, Bohuslav.Svehla, Jana.Kolarikova, Viktor.Derka, Frantisek.Dosedel, Marek.Necada, Vit.Fux, Frantisek.Kopriva, Dalibor.Zahora, Klara.Kocmanova, Petr.Vileta, Martin.Rejman, Milan.Dadourek, Filip.Matuska, Jakub.Michalek, Lukas.Hejduk, Lucie.Spacilova, Pavel.Nevrkla, Jan.Zavadil, Jan.Hamal.Dvorak, Michal.Stepanik, Lenka.Kozlova, Zbynek.Janoska, Ales.Jakl, Helena.Vondrakova, Jiri.Kaderavek, Michael.Polak
- Rostislav.Reha
- Komunální zastupitel/ka
- Profese: informatik
- Dal poděkování: 6213 poděkování
- Dostal poděkování: 7101 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rezignace Adama Jaroše na členství v KK
@Rostislav.Reha dislike this.
Diky Adame za vybornou praci, za nemalou inspiraci a i tu spetku humoru. Pevne verim, ze se otrepes a vratis se nekde/nekdy/nekam (ale zato se vsi paradou). Drzim nam vsem palce.
Diky Adame za vybornou praci, za nemalou inspiraci a i tu spetku humoru. Pevne verim, ze se otrepes a vratis se nekde/nekdy/nekam (ale zato se vsi paradou). Drzim nam vsem palce.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvky (celkem 17):
- anon539, Jakub.Backa, Jan.Bednarik, Pavel.Moravec, Adam.Jaros, Eva.Novakova, Karel.Nejedlik, Vaclav.Fortik, Jan.Hrubes, Jan.Novak, MarianB, Frantisek.Dosedel, Dalibor.Zahora, Milan.Dadourek, Lukas.Hejduk, Jan.Hamal.Dvorak, Lenka.Kozlova
- Milan.Dadourek
- Rozhodčí komise
- Profese: Ochrana přírody, trochuprávník, bača
- Dal poděkování: 3742 poděkování
- Dostal poděkování: 3727 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Co napsat: Sice chápu, přesto želím.
Pro stranu jako celek to je signál. Podle mne velmi varovný. Otřepaně se říká: "auto musí brzdit, když i jezdí, je to bonus". Myslím, že pro politickou stranu platí parafráze "kontrolní mechanismy musí být funkční, když fungují i ty další, je to fajn" .... nebo tak něco , však chápete. Pokud se staneme vládní stranou a nebudeme mít dobré přezkumné a kontrolní procesy, můžeme se sami stát nebezpečím - a to bych nerad.
Opakovaně jsem se snažil zdůrazňovat, že si práce KK vážím a považuji ji za důležitou. Podobný postoj vnímám i u svých kolegů. To, že se KK a RK někdy rozejdou v názoru na konkrétní věc by nemělo být interpretováno, jako zpochybnění respektu RK vůči KK. Práce v KK je velmi náročná, jedna z nejdůležitějších a zároveň asi nejméně oceňovaná vůbec. Vražedná kombinace.
Pokud přijde při debatách tady v kraji na přetřes KK (což nebývá často - naštěstí), cítím vůči ní vážnost. A jsem za to rád. Vím, že být kontrolován je nepříjemné. Chápu, že každý má potřebu se obhájit. Pamatujme ale prosím, abychom nenechali tyto pocity přetékat do zpochybňování našich přezkumných orgánů a nenarušovali jimi dlouhodobě vztahy mezi Piráty.
Jdu smutnit.
Pro stranu jako celek to je signál. Podle mne velmi varovný. Otřepaně se říká: "auto musí brzdit, když i jezdí, je to bonus". Myslím, že pro politickou stranu platí parafráze "kontrolní mechanismy musí být funkční, když fungují i ty další, je to fajn" .... nebo tak něco , však chápete. Pokud se staneme vládní stranou a nebudeme mít dobré přezkumné a kontrolní procesy, můžeme se sami stát nebezpečím - a to bych nerad.
Opakovaně jsem se snažil zdůrazňovat, že si práce KK vážím a považuji ji za důležitou. Podobný postoj vnímám i u svých kolegů. To, že se KK a RK někdy rozejdou v názoru na konkrétní věc by nemělo být interpretováno, jako zpochybnění respektu RK vůči KK. Práce v KK je velmi náročná, jedna z nejdůležitějších a zároveň asi nejméně oceňovaná vůbec. Vražedná kombinace.
Pokud přijde při debatách tady v kraji na přetřes KK (což nebývá často - naštěstí), cítím vůči ní vážnost. A jsem za to rád. Vím, že být kontrolován je nepříjemné. Chápu, že každý má potřebu se obhájit. Pamatujme ale prosím, abychom nenechali tyto pocity přetékat do zpochybňování našich přezkumných orgánů a nenarušovali jimi dlouhodobě vztahy mezi Piráty.
Jdu smutnit.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Milan.Dadourek za příspěvky (celkem 33):
- Jan.Hrubes, Karel.Nejedlik, Jan.Novak, Adam.Jaros, Vaclav.Fortik, Petr.Springinsfeld, Dan.Lestina, MarianB, anon539, Ondrej.Kalis, Bohuslav.Svehla, Viktor.Derka, Vojtech.Pikal, Frantisek.Dosedel, Marek.Necada, Vit.Fux, Jan.Bednarik, Frantisek.Kopriva, Rostislav.Reha, Dalibor.Zahora, Pavel.Moravec, Petr.Vileta, Jakub.Backa, Bohdana.Hola, Eva.Novakova, Marek.Krejpsky, Lukas.Hejduk, Jan.Zavadil, Jan.Hamal.Dvorak, Lenka.Kozlova, Tereza.Hubackova, kuryr, Ales.Jakl
- Ondrej.Kalis
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: dopravní inženýr
- Dal poděkování: 2464 poděkování
- Dostal poděkování: 1668 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Díky, Adame, za práci, kterou jsi v kontrolní komise pro všechny členy Pirátů dobrovolnicky dělal. Moje poděkování za příspěvek vnímej prosím jako souhlas s podstatnými tezemi, které jsi v něm řekl, a jsou (bohužel) velmi pravdivé. A také jako poděkování za práci v KK. Měl jsem možnost s Tebou komunikovat i ohledně mojí stížnosti a můj dojem byl, že jsi k práci v KK přistupoval velice věcně a co nejvíce nestranně, přesně tak, jak bych od člena KK očekával. Najít srovnatelnou náhradu bude těžké. Zejména v situaci, kdy jsou členové KK - tedy důležitého orgánu, který pro nás Piráty kontroluje dodržování toho, co jsme si schválili, a bez téhle kontroly ve vysoké politice jen těžko jako strana obstojíme - terčem neutuchávající nekonstruktivní kritiky, dokonce i pomluv a osobních útoků ze strany i nejvyšších představitelů strany.
Osobně do KK kandidovat nebudu. Moje dobrovolnická práce u Pirátů se zaměřuje na dopravní část odborné sekce, a je tam zatím pro mě práce několikanásobně víc, než můžu vůbec zvládat. Doufám, že někdo z kritiků KK teď vezme hozenou rukavici a půjde to dělat líp.
Osobně do KK kandidovat nebudu. Moje dobrovolnická práce u Pirátů se zaměřuje na dopravní část odborné sekce, a je tam zatím pro mě práce několikanásobně víc, než můžu vůbec zvládat. Doufám, že někdo z kritiků KK teď vezme hozenou rukavici a půjde to dělat líp.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kalis za příspěvky (celkem 10):
- Adam.Jaros, Marek.Necada, Jan.Bednarik, Jan.Novak, Pavel.Moravec, Jakub.Backa, Lukas.Hejduk, Jan.Hamal.Dvorak, Lenka.Kozlova, Ales.Jakl
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 24004 poděkování
- Dostal poděkování: 19790 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
No jo, no. Cajty nemá nikdo rád, obzvlášť když jdou po něm.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
- Jakub.Backa
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
- Bohdana.Hola
- Komunální zastupitel/ka
- Profese: datový analytik
- Dal poděkování: 1536 poděkování
- Dostal poděkování: 1117 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mrzí mě to. Asi jsem k tomu trochu přispěla svejma zobecňujícíma kecama, což mě teď zpětně taky mrzí (jsou lidé, se kterými budu ráda věcně diskutovat, když nebudu mít pocit, že ze mě někdo cíleně dělat malýho bílýho červa a ze sebe nějakýho kinga nebo kvínu.... nemám potřebu před kymkoli poklonkovat kvůli funkci. Buďto si ho vážim nebo si ho nevážim a žádnou funkcí to stejně nevyspraví.
U Tebe jsem neměla tenhle pocit, že se po mě snažíš vozit a vysmívat se na detailech a nesmyslech, i když to někdy bylo vostrý....(i když mě to samo s*alo). U některých viditelných členů KK mám ten pocit permanentně a tam diskuse fakt nemá smysl.... Nevim, proč bych na tohle nastavení měla dobrovolně přistupovat..... osobně si myslím že současné veřejné vystupování některých členů KK je renome KK spíše na škodu než že by jeho přirozené autoritě nějak výrazně pomáhalo nebo pomáhalo kontrolní komisi jako takové, aby k ní členstvo přistupovalo jako k respektuhodné autoritě.
I když to asi můžu tak trochu svádět na "zviřátka zahnaná do kouta". Ale nechci (to svádět). Je (mi) to jedno.
Jana Belecová na posledním zastupitelstvu P3 předvedla skvělou střelbu do vlastní nohy (přijala kandidaturu proti pirátskému kandidátovi), předtím porušila NDA a ještě něco docela podstatného (střihla si v podstatě takový hatrick) a tím si zpečetila osud jasněji, než by dokázala jakákoli komise. Díky Vám to proběhlo docela hladce. Dík! Bylo to dlouhé a vyčerpávající (aspoň z hlediska prostého pozorovatele z P3), ale zaplaťpúámbu už je to u konce. Co nás nezabije, to nás posílí....
U Jana Nováka mi vadilo, že KK to nechala v podstatě na něm osobně, čímž podle mého neměřili stejným metrem Týnu nad Vltavou a Praze.
Jenom nějaké dostatečně zřetelné "no tadyhle se Honza fakt trochu nechal unést...; KK přijala usnesení, že se omlouvá za nepřiměřený tlak a do budoucna si z tohoto případu vzala následující opatření a doporučení postupu a vystupování na veřejnosti...." by uklidnění docela prospělo. A kdyby ve veřejném vystupování členů KK by tohleponaučení bylo aspoň trošilinku vidět, tak to by bylo fakt super.
Jenom taková malá sebereflexe a virtuální "chycení se za rypák" by té všeobecně zjitřené atmosféře tehdy fakt neuškodila....
Nejde o to, že na hlavouny se neútočí. Hlavouni se mají kontrolovat. Na hlavouny se má útočit, pokud vědomě a schválně ujíždějí (Protože nedostatek veřené kontroly je přesně to, co dostalo třeba Babiše k moci.). Je potřeba je kontrolovat, ale dělat z někoho největšího gaunera jenom proto, že si dovolil mě osobně veřejně oponovat, nebo se na jeho jméně dostatečně zviditelnim jako velká drsňačka, tak to je podle mého fakt špatně.
Pro mě je docela podstatné, že podle redmine (a hlavně podle rozhodnutí RK) je ta kauza pražských výběrek prakticky něco naprosto jiného než podle toho, jak o živé kauze třeba Jan Novák veřejně reportoval. Myslim, že by bylo na místě odložit profesní kamaráčofty a sounáležitost v partě KK a tuhle kauzu prostě a jednoduše ve veřejném prostoru otevřít, reflektovat, rozebrat, narovnat a zneutralizovat. Protože jinak tam bude smrdět i v budoucnousti a vynoří se vždycky, když nám to nejvíc ublíží.
Neomylní lidé neexistují. Uznání vlastního pochybení a poučení z krizového vývoje nesvědčí o ubohosti, ale spíše o velikosti jedince.
Přeju Ti upřímně Fare Well! A je to škoda, že KK opouštíš, i když s Tebou občas nemůžu souhlasit.
U Tebe jsem neměla tenhle pocit, že se po mě snažíš vozit a vysmívat se na detailech a nesmyslech, i když to někdy bylo vostrý....(i když mě to samo s*alo). U některých viditelných členů KK mám ten pocit permanentně a tam diskuse fakt nemá smysl.... Nevim, proč bych na tohle nastavení měla dobrovolně přistupovat..... osobně si myslím že současné veřejné vystupování některých členů KK je renome KK spíše na škodu než že by jeho přirozené autoritě nějak výrazně pomáhalo nebo pomáhalo kontrolní komisi jako takové, aby k ní členstvo přistupovalo jako k respektuhodné autoritě.
I když to asi můžu tak trochu svádět na "zviřátka zahnaná do kouta". Ale nechci (to svádět). Je (mi) to jedno.
Jana Belecová na posledním zastupitelstvu P3 předvedla skvělou střelbu do vlastní nohy (přijala kandidaturu proti pirátskému kandidátovi), předtím porušila NDA a ještě něco docela podstatného (střihla si v podstatě takový hatrick) a tím si zpečetila osud jasněji, než by dokázala jakákoli komise. Díky Vám to proběhlo docela hladce. Dík! Bylo to dlouhé a vyčerpávající (aspoň z hlediska prostého pozorovatele z P3), ale zaplaťpúámbu už je to u konce. Co nás nezabije, to nás posílí....
U Jana Nováka mi vadilo, že KK to nechala v podstatě na něm osobně, čímž podle mého neměřili stejným metrem Týnu nad Vltavou a Praze.
Jenom nějaké dostatečně zřetelné "no tadyhle se Honza fakt trochu nechal unést...; KK přijala usnesení, že se omlouvá za nepřiměřený tlak a do budoucna si z tohoto případu vzala následující opatření a doporučení postupu a vystupování na veřejnosti...." by uklidnění docela prospělo. A kdyby ve veřejném vystupování členů KK by tohleponaučení bylo aspoň trošilinku vidět, tak to by bylo fakt super.
Jenom taková malá sebereflexe a virtuální "chycení se za rypák" by té všeobecně zjitřené atmosféře tehdy fakt neuškodila....
Nejde o to, že na hlavouny se neútočí. Hlavouni se mají kontrolovat. Na hlavouny se má útočit, pokud vědomě a schválně ujíždějí (Protože nedostatek veřené kontroly je přesně to, co dostalo třeba Babiše k moci.). Je potřeba je kontrolovat, ale dělat z někoho největšího gaunera jenom proto, že si dovolil mě osobně veřejně oponovat, nebo se na jeho jméně dostatečně zviditelnim jako velká drsňačka, tak to je podle mého fakt špatně.
Pro mě je docela podstatné, že podle redmine (a hlavně podle rozhodnutí RK) je ta kauza pražských výběrek prakticky něco naprosto jiného než podle toho, jak o živé kauze třeba Jan Novák veřejně reportoval. Myslim, že by bylo na místě odložit profesní kamaráčofty a sounáležitost v partě KK a tuhle kauzu prostě a jednoduše ve veřejném prostoru otevřít, reflektovat, rozebrat, narovnat a zneutralizovat. Protože jinak tam bude smrdět i v budoucnousti a vynoří se vždycky, když nám to nejvíc ublíží.
Neomylní lidé neexistují. Uznání vlastního pochybení a poučení z krizového vývoje nesvědčí o ubohosti, ale spíše o velikosti jedince.
Přeju Ti upřímně Fare Well! A je to škoda, že KK opouštíš, i když s Tebou občas nemůžu souhlasit.
Motto: Pane Bože, dej mi sílu bojovat s problémy, se kterými můžu něco udělat
Dej mi trpělivost nebojovat s věcmi, se kterými nic udělat nemůžu
a dej mi moudrost rozeznat ten rozdíl.
Bohdana
- Martin.Rejman
- Člen KS Liberecký kraj
- Profese: magician
- Dal poděkování: 368 poděkování
- Dostal poděkování: 1042 poděkování
@Adam.Jaros Díky za zpětnou vazbu, držím palce do dalších činností ... nyní asi spíš mimo Piráty
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Rejman za příspěvky (celkem 2):
- Adam.Jaros, Rostislav.Reha
- Lenka.Kozlova
- Člen KS Jihočeský kraj
- Profese: vychovatelka
- Dal poděkování: 6948 poděkování
- Dostal poděkování: 2907 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jak jsem měla radost, když jsem tě do KK volila a byl jsi zvolen, tak mám teď pocit zmaru. Dík, že jsi to aspoň na nějakou dobu vzal.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Lenka.Kozlova za příspěvky (celkem 6):
- anon539, Petr.Vileta, Pavel.Moravec, Adam.Jaros, Rostislav.Reha, Dalibor.Zahora
- Ales.Jakl
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Řidič
- Dal poděkování: 1923 poděkování
- Dostal poděkování: 1900 poděkování
Nějak mi do sebe začíná zapadat postupná rezignace většiny kontrolní komise Pirátské strany po tlaku od pražských funkcionářů a vedení strany a její souvislost s vyšetřováním možných pochybení pirátských politiků. Nemůžeme si dovolit nečinnou kontrolní komisi....
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mist ... omaci_vank
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3 ... lodn%C3%AD
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mist ... omaci_vank
Vypadáto, že nám v podpalubí i na můstku pomalu pracuje tato roztomilá bytost:Komu však úspěšná firma patří, nelze na první pohled z údajů v obchodním rejstříku zjistit, jejím vlastníkem je totiž společnost s akciemi na jméno. Až z notářských dokumentů ve sbírce listin lze vyčíst, že majitelem společnosti je Štěpán Štrébl.
Politika a podnikání vyvolává podezření ze střetu zájmů
SeznamZprávy upozorňují, že Štrébl není jen podnikatel, ale i politik. Přesněji jde o místostarostu Prahy 3 za Piráty. Jeho rodinná firma dodává respirátory, roušky či rukavice i úřadům, kde Piráti vládnou, či jsou v krajské koalici – konkrétně hlavnímu městu, Jihomoravskému a Karlovarskému kraji.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3 ... lodn%C3%AD
Opakování je matka opakování:Šášeň je hnědý až načervenalý podlouhlý mlž, připomínající červa. Většinou je dlouhý okolo 20 cm, ale může dorůst až do 50 cm, v průměru měří 1 cm. Šášeň nemá pevnu vápenitou schránku, místo ní má na hlavě dvě trojúhelníkové destičky o velikosti asi 2 cm. Tyto destičky používá k vrtání chodeb ve dřevě. Dokáže vyvrtat díru až 60 cm dlouhou o průměru 1 cm. Původ šášně je patrně v severovýchodním Atlantiku, odkud se díky lodní dopravě rozšířila po celém Atlantiku, Baltském moři, Středozemním moři i východním Pacifiku. Šášeň bývala postrachem námořníků, protože vrtá díry ve dřevě. Každá loď musela být čas od času vytažena na souš a vyspravena. V roce 1731 došlo v Nizozemí k povodni, k níž přispěly i vetché hráze poničené šášněmi.
Pirátští politici by si měli uvědomit, že existence naší politické strany je pouze dočasná a měli by se častěji zamýšlet, nad tím, co po nás jednou (kromě zkonzumovaných peněz daňových poplatníků) v české historii zůstane...
Dovolím si trošku parafrázovat Milana Lasicu a jeho teorii 3.etap politika:
1)Člověk jde do politiky, aby prosadil do praxe nějakou cennou myšlenku
2) Politik zjistí, že prosadit hodnotné myšlenky v politice je velmi těžké, ale je možné hromadit výhody, moc a profitovat
3) Politik se snaží za každou cenu udržet v mocenské struktuře, aby neskončil ve vězení...
TOP 09.11.24