Zápisy z jednání pro členy RV (pravidelná jisti)

Fórum pro vnitřní organizaci republikového výboru.

Moderátoři: asistent/ka RV, Jednatelé, Republikový výbor

Pravidla fóra
Toto fórum slouží pro organizaci jednání a zasedání republikového výboru. Je takovým organizačním podvýborem.
Odpovědět
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mimořádný mumble RV s Ivanem Bartošem k tématu „Podpora pro analytické práce k volbám 2021 - varianty postupu“
- datum: 21.7.2020
- vzhledem k délce je zápis v OT
OFFTOPIC
- Ivan Bartoš: Mohlo by to být dneska stručný. Zásadní dokument jsem dal formou PDF do redmine. Uvedu kontext. Před každými volbami diskutujeme o formě nadcházejících voleb z pohledu, zda v daných volbách máme ambice jít samostatně nebo chceme vytvářet koaliční kandidátku. Tentokrát máme kandidátku společnou jen v Olomouci. Ten systém je takový, že s 10% v SčK postupují 3 lidi a se stejnými procenty v Plzni nikdo. To rozhodnutí, jestli jít samostatně nebo v koalici, je finálně vždy na Pirátech. V ČR je teď apel Milion chvilek na nějaký koalice proti Babišovi. A novináři v ČR ignorují krajské volby a mluví jen o sněmovních. My ve sněmovně spolupracujeme na přípravě zákonů se všemi stranami. Hodně komunikujeme se STANem. Kdybych přistoupil na tezi, že by piráti měli/mohli dělat koaliční kandidátku, tak jediný sněmovní subjekt, kde to má myslím smysl, je ten STAN. Již nyní bychom měli provést základní analýzu. K předložení CF je tam do 15.10, čímž jasně řeknem, že to analyzujem. Má to být rozhodnuto na základě dat, ne pocitů. Získáme čas do po krajských volbách, alespoň. Jsem si vědom toho, že se STANem někteří z nás nemají dobré zkušenosti. Kdyby ta analýza dopadla dobře a vyřešily se personální otázky, nebyly by ohroženy naše postupy. Analýzu jsem nezadal sám z pozice předsednictva. Máme oddělení moci, RP nemůže vyvolávat referenda CF, a proto bych chtěl vyzvat RV, aby zvážilo tento můj návrh.
- Jiří Rezek: Bude to analýza dělaná interně? Nebo externě?
- Ivan Bartoš: Ten pragmatický průzkum by dělala agentura, kterou máme rámcově zasmlouvanou. Zadalo by to MO. Programové shody by byly analyzovány pod vedením analytiků resortními týmy.
- Tomáš Trčka: Do analýzy bych zahrnul komunál. Jak chceš zajistit, aby nás nepřeskákali na kandidátce?
- Ivan Bartoš: U toho přeskákání nelze v danou chvíli pracovat z pohledu komunální a krajské politiky, ale teda je to důležitý. Analýza přeskákání by se udělalo podle přeskoků z minulých sněmovních voleb. Je otázka, jsme-li schopni dělat koaliční kampaň. U té Olomouce se myslím dozvíme zkušenosti z terénu, které zatím nemáme.
- Jan Bednařík: Děkuju, že to předkládáte CF. K Tomovi, čím vyšší volební zisk, tím vyšší je laťka pro přeskok. Bylo by dobré, aby lidi, u kterých bude vysoký potenciál pro přeskok, byli rovnou nahoře.
- Ivan Bartoš: Podle mě je třeba taky důležitý, kteří lidé za ten STAN půjdou.
- Janka Michaillidu: Jak přesvědčíme STAN, že je to pro ně výhodné?
- Ivan Bartoš: Situace šesti zástupců ve Sněmovně je devastující. Jeden člověk chodí na čtyři výbory. STAN půjde nejspíš s někým. Kdyžtak asi s ODS.
- Lydie Bartošová: Jakou pozici bude mít analýza při rozhodování? Já chci, aby bylo zohledněno, jak moc přesvědčivý to „pro“ nebo „proti“ bylo.
- Ivan Bartoš: Řešme jakým způsobem budou předkládané výsledky. Ale nyní jsme ve fázi analýzy a odpovídání na spousty otázek, které např. anketa Michala Gilla vyvolala.
- Dan Leština: Ohledně skákání mi není jasné, v čem se liší volby krajské volby a komunální? Já bych rád, aby to nebylo v referendu a byla možnost to zadání trochu „spravit“, např. nápady na to, co dalšího přidat do analýzy. Chápu teda ale, že je to potřeba schválit co nejdřív.
- Ivan: No, jiní voliči a jiný poměr. Taky jiná volební účast, struktura lidí. Klasický usnesení je naformulovaný tak, že [čte usnesení]. Tady dole jsou příklady, které můžeme rozšířit během zadání. Je to psané v „bychom“.
- Dan Leština: Podívám se na to, jaké by to bylo zdržení a jestli to je schůdné. Plánuje se v té voličské analýze nějaké testování, kdo by koho jak kroužkoval? Nevím, jak moc je pravda, že pirát kroužkuje piráta a staňák kroužkuje STAN. Piráti obecně kroužkují méně.
- Ivan Bartoš: Pro mnoho lidí to je neinformovaná poptávka: "Prostě se spojte", ale my třeba nevíme, jestli ta spolupráce nemá šanci třeba přilákat někoho, kdo by jinak nevolil ani piráty ani STAN. Naopak také moc nevíme, jaký počet voličů by odpadl spojením, protože jsou proti.
- Jan Bednařík: Čím víc dostaneme hlasů celkově, tím méně se bude skákat.
- Ivan Bartoš: Tohle všechno by měla zodpovědět ta analýza. Ta strategie musí jít i mimo ty demokratický bloky, musíme si sáhnout i na pool hlasů mimo tuto bublinu.
- Jan Bednařík : My měli taky analýzum a i když to podle ní vypadalo dobře, tak jsme to odmítli. V parlamentu budeme mít zkušenosti z Olomouckého kraje, což je víc, než ten komunál.
- Daniela Weissová: U nás v Liberci by třeba Piráti na společné kandidátce prostě neměli šanci.
- Ivan Bartoš: My tu nerozhodujeme teď o tom, jestli se to má stát nebo ne.
- Dan Mazur: Bylo by dobrý zmapovat blokátory spolupráce v jednotlivých krajích., např. nepřijatelné osoby. Dřív, než ty kandidátky uděláme.
- Ivan Bartoš: Na SVÝTu jsem říkal, že už dostávám tipy na to, které lidi ne. Furt se tváříme, jak jsme všichni super, ale musím říct, že máme taky několik jmen, která by pro partnery v předvolební fázi byla neprůchozí.
- Dana Balcarová: A co programový soulad?
- Ivan Bartoš: Je pravda, že když chtějí piráti odmítnout kandidáta na grilování, tak mu položí otázku na konopí a stejnopohlavní manželství. I když to třeba v Senátu není směrodatné. To, jak ta analýza bude zadána, je další krok pro to, co nám to bude schváleno. V rámci analytických materiálů bychom chtěli rozpracovat:

1. Zjištění preferencí voličů - jak by se postavili k případné spolupráci voliči a jaký by byly celkové preference a celkový potenciál a jeho struktura
2. Vyjádření a zpětná vazba z předvolební koalice v Olomouci, z klubu v PSP a Senátu, z krajů při tvorbě povolebních koalic
3. Rozpracování možností spolupráce na úrovni ČR, krajů a EP a formulace možných strategií ke zmírnění rizik
4. Analýza efektu kroužkování při společné kandidatuře - zvážení významu lokální známosti osobností a preferencí strany, strategie zmírňující riziko přeskákání našich lidí
5. Analýza programové kompatibility dlouhodobého a volebního programu
6. Rozpracované teze k vyjednávání modelu před


- Ivan: Čím dřív na tom začneme dělat, tím líp. Tohle je rozhodnutí o akceptovatelnosti toho, vůbec o tom přemýšlet. Nerad bych se dostal do zacyklené debaty o tom, jestli to dělat nebo ne. Chci prostě zjistit, jestli se to může dělat nebo ne. Můžem to udělat na 5 dní třeba, tu dobu na rozmyšlenou?
- Jan Bednařík: To lze.
- Stanislav Štipl: I v referendu lze podávat alternativní návrhy, ale musí být podpořeny skupinou členů ještě před zahájením jednání. Mě vadí, že si tu schválíme drobnou analýzu, ale až ji budeme mít, tak bude těžký říct ne.
- Ivan Bartoš: Analýza není čistý průnik voličských skupin. Já myslím, že když říkám „ne“, tak musím taky umět říct proč.
- Petra Smutná: Proč bychom v tomto případě měli mít alternativní usnesení? Je důležitý vědět, koho by tato koalice urazila a proč. Případné povolební spolupráce - stejně budem sahat tímto směrem.
- Jan Bednařík: Pokud nepomůžeme těm, se kterými by se nám dobře spolupracovalo, tak budeme spolupracovat s těmi, kterým bychom ruku nepodali. Nemyslím, že máme STAN zachranovat, ale stran na vypadnutí je spousta a bude to zásadní pro další fungování. Kdyby zůstalo ANO, my a ODS, tak to pro nás stejně nebude ideální situace.
- Janka Michaillidu: Pokud chceme udělat návrh Dana Leštiny, tak jedině tím postupem, co říkal Standa.
- Ivan Bartoš: Tak tedy třeba referendum s delší dobou na rozmyšlení a jinak standartní termíny?
- Jan Bednařík: CF hlasuje pátek až pondělí, tento týden to CF nestihne projednat a prohlasovat. Takže se to vyřeší samo.
- Dan Lešina: Alternativní návrhy bych dal do nejbližšího newsletteru.
- Stanislav Štipl: To se nestihne. Předpokládám, že ten newsletter půjde na hraně a ten druhý pozdě. V rozpravě se normálně může diskutovat, ale nemohou být alternativní návrhy.
- Jan Bednařík: Myslím, že je důležitější říct lidem že můžou dávat podklady pro to, co by mělo v analýze být. Např. pokud chtějí odpověď na nějakou otázku. To mi přijde důležitější než alternativní návrhy,
- Janka Michaillidu: Jsme domluvení na dalším postupu a díky všem.
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV 3.8.2020 od 19:00
Přitomni: Jan Bednařík, Dana Balcarová, Karsten Sachs, Kristina Kubcová, Tomáš Trčka, Michal Gill, Janka Michailidu, David Witosz, Martin Šmída, Dan Leština, Petra Smutná, Marek Řebíček, Jiří Demel, Stanislav Štipl, Rostislav Řeha, Lukáš Wagenknecht, Andrej Ramašeuski, Jan Hošek

1. Statut interního auditu,
- Rostislav Řeha: Pod KK, třetí verze na fóru. Chce vyřešit připomínky od Standy Štipla, otázky ohledně VŘ na auditora, pak je tu otázka ohledně transparence sdílení výsledků auditů.
- Stanislav Štipl: Už je spokojený.
- Lukáš Wagenknecht: Plný úvazek auditora by byl lepší, tohle je fajn tak pro první půlrok.
- Rostislav Řeha: Výsledky auditu je možné zaslepit pro KK a auditovaný subjekt. Plný úvazek by byl cca 50 000,- měsíčně na smlouvu. Mělo by to schválit CF a až po schválení by udělali záměr, v rámci něhož by se domluvil úvazek.
- Jan Bednařík: Já navrhuji zveřejňovat věci, kde není vážný důvod je tajit - např. bez citlivých údajů, jako je jméno. Je třeba citlivě zveřejňovat věci týkající se jednoho člověka. Ale i tak by mělo co nejvíc lidí mít možnost se ze závěrů poučit.
- Rostislav Řeha: Prosím, připomínky mi dejte ASAP. Ten proces nekončí zprávou o auditu. Měla by být lhůta na nápravu. Zjištěme prosím, jestli má Lukáš Wagenknecht přístup do vlákna na fóru.
- Lukáš Wagenknecht: Zveřejňuje se to až když je to vypořádané finálně. Taky na zasedání CF by mohla být zpráva pro členy CF.
- Tomáš Trčka: Je dobrý zveřejňovat už hotový a napravený.
- Rostislav Řeha: Prosím o připomínky ASAP. Je před námi ještě dlouhá procesní cesta.
- Stanislav Štipl: Je standardní výběr auditora na dva roky? Taky kdyby byly systémové změny, co by muselo schvalovat RV a CF, jak by to bylo s opodvědností za nesplnění změn?
- Lukáš Wagenknecht: Interní auditor by měl fungovat dlouhodobě a neměl by se moc střídat, měl by společnost znát. Ale samozřejmě by měla být možnost ho odvolat, asi u KK.
- Rostislav Řeha: U porušení předpisů to auditor předá KK. Kdyby třeba někomu chyběl předpis, tak je potřeba lokální náprava. No a pak nějaká nedostatečnost celého předpisu, a to by šlo za původcem předpisu.

2. Volební dohled
- Janka Michaillidu: Je to celý tristní. Ty kandidátky jsme měli dostat snad v únoru nebo březnu, tři týdny před odevzdáním jsme to měli mít a zdaleka to nebyla pravda. U senátních kandidátů to je 6 týdnů a zdaleka to nebylo. S Martinem Kučerou jsme se shodli, že by to chtělo segment na SVÝTu a PKS by měla dostat „za uši“ za to, jak se k tomu postavila.
- Tomáš Trčka: Možná jsme si to mohli rozdělit už v únoru a už tehdy je začít uhánět.
- Dan Leština: Taky bychom měli mít vzorový příklad, jak by to mělo být udělaný. Ideálně jeden systém, kde to má být.
- Petra Smutná: Dan to řekl za mě - sjednotit systémy pro všechny volby do budoucna. Mít tři stejné profily na třech různých adresách, protože... nevím, prostě nechceš.
- Tomáš Trčka: Kraje mají nový weby, to je myslím to ideální místo. Tam by měly být aspoň odkazy.
- Jan Bednařík: Do budoucna se počítá s jedním profilem, jen to ještě není dořešené.
- Janka Michaillidu: U programu a strategie je třeba vyhledat nesoulady s dlouhodobým programem, na nás není korektura nebo kosmetické úpravy programu. Na nás je zajistit, že se to neodkloňuje od dlouhodobého směřování strany. Povolební strategie měly kraje dodat už dávno, teď už tím ubližují jen samy sobě.
- Jiří Demel: Místo PKS jsem upravoval program. To, co říkal Honza, že to mělo být na volebních webech, to myslím není pravda. Když se volí kandidátka, tak přece ten kandidát na webu ješě nebude.
- JB: PKS může doplňovat kandidátku usnesením v případě, že si nějaký lidi rozmyslí kandidaturu pár dní před podáním kandidátky.
- Jan Bednařík: Nevím, jestli souhlasím s tím, že by povolební strategie měla být několik měsíců před volbami.
- Marek Řebíček: My v SčK ani nezvažujeme, že bychom tu novou strategii schvalovali. My máme rok starou už schválenou.
- JB: Povolební strategie je součást programu a měla by být předložena spolu s programem.


2. Vyhláška PO (VŘ), Janka Michaillidu

- viewtopic.php?f=248&t=53130
- Janka Michaillidu: Buď by to muselo schválit CF a nebyla by to vyhláška odboru, nebo by se z toho udělal návod, který není závazný, a to by mohlo schválit PO nebo my.
- Michal Marciniszyn: Souhlasím s Rosťou, tedy tou variantou schvalování CF, a ne pochybnou vyhláškou, u které lidi budou říkat, že nad nima nemá žádnou moc.
- Tomáš Trčka: Já s Janou mluvil o víkendu a s Vojtou prý tvoří další verzi.
- Dan Leština: No tak tedy na to bych počkal. Můžeme se na to zeptat Vojty. Ať se to nezapomene prodloužit.
- Rostislav Řeha: Asi to přehoďme na Vojtu nebo sub-tým. Ať se to nezakope na měsíc nebo víc.
- Tomáš Trčka: Ale Jana říkala, že to s Vojtou mají hotový.
- Honza Bednařík: Do toho jednání to může hodit kdokoliv.
- Rostislav Řeha: Definice případů, kdy se bude VŘ dělat a kdy ne, by mohla být v povolební strategii.

4. Check-list hodnotových východisek bodů volebního programu, Dana viewtopic.php?f=1446&t=52736
- Dan Leština: Podle mě je to Jakubovo nepochopení tenhle check list.
- David Witosz: Dělat šest axiomů pirátské strany bez filosofické diskuse... S hodnotami bych počkal na pirátský institut. Zvlášť když máme problém lidem vysvětlit, jak piráti fungují, a to i těm vevnitř.
- Dana Balcarová: Tuto tvorbu inicioval Jakub Michálek, který chtěl od RV nějaké stanovisko.
- Dan Leština: Navrhuji návrh usnesení vzít to na vědomí a alternativní návrhy může podat, kdo chce.
- Janka Michaillidu: Pojďme to dohodnout na zulipu, nikdo nebyl proti. Měli bychom řešit, jestli bude zasedání i v sobotu.

8. Zasedání/SEx, Janka Michaillidu
- Janka Michaillidu: 20.9 bude SEx, naše zasedání tím pádem asi sobota 19.9, Kristina kontaktuje Šárku, ať nám dá info o programu a tak.
- Jan Bednaříka: Co takhle napůl, že bychom tam naplánovali něco online?
- Janka Michaillidu: Kdyby vás napadly další věci na probrání k tématu, tak napište asi na zulip


6. Vedoucí jednatelství, Míša Kleslová
- Janka Michaillidu: Moc ten institut nevyužíváme, naše jednatelská skupina je organická, popošoupává nás Kristina.
- Dan Leština: Asi by bylo dobrý, kdyby vedoucí jednatel byl schopen jednat jménem RV při kontaktech na venek.
- Došlo k domluvě, že Jan Bednařík bude hospodářem. Je třeba usnesení celého RV. Míša to rozjede.
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV 3.9 v 19:00
Přítomni: Dan Leština, Janka Michailidu, Jiří Demel, Marek Řebíček, Michaela Kleslová, Michal Gill, Petra Smutná, Stanislav Štipl, Jan Bednařík, Daniela Weissová

TLDR:
- Marek Řebíček dá návrh pirátských cen do redmine
- Kristina zařadí na další mumble RV v říjnu harmonogram voleb 2021

OFFTOPIC
1. Jednací řád RV (hlasovací systém; lhůty, prázdniny) (Janka, 20 minut)
- Marek Řebíček: Marek preferuje projednat na zasedání. Chce, aby doby na rozmyšlenou byly delší a nehlasovalo se jenom o víkendu. Chápe, že RV musí být akceschopné... Je otázka, kolik potřebujeme té doby na rozmyšlenou. Asi to spoustě lidí vrtá hlavou.
- Janka Michaillidu: Pokud nechceme prodlužovat lhůty, lze taky nepočítat nepracovní dny (víkendy, svátky, ...). Brainstorming může proběhnout i na zulipu. Je otázka, jestli mít na zasedání nezávaznou diskusim, nebo se spíš posouvat ke změně jednacího řádu.
- Dan Leština: Já bych naopak spíš potřeboval, aby se nepočítaly pracovní dny, než víkendy.
- Jan Bednařík: Co takhle mít to jako CF od pátku do pondělí? Kdyby bylo třeba jednat rychle, tak to můžeme zkrátit. U doby na rozmyšlenou bych doporučil např. 4 dny od posledního nového návrhu.
- Marek Řebíček: A nemůžeme mít systém jako CF a KF?
- Jan Bednařík: Zamysleme se nad tím do zasedání, můžeme klidně i vykopnout na foru.
- Daniela Weissová: Bylo by dobrý to nastavit tak, že hlasování od pátku do pondělí, klidně třeba jenom jeden víkend v měsíci.

2. Pirátské ceny - kdo pomůže?
- Dan Leština: Dej to do redmine.
- Janka Michaillidu: Je na to lepší forum nebo zulip?
- Dan Leština: Cokoliv.
- Jan Bednařík: Redmine, prosím.
- Marek Řebíček: Tak já to tam podám.

3. Volby, průběh, personální obsazení kampaně - reálná hrozba vyhoření (Daniela W.,15 min)
- Daniela Weissová: Čekají nás další a další volby a spousta věcí se už nedá dělat dobrovolnicky. Musíme se chovat jako politická strana, která prostě nějaký věci fakt zaplatí a udělá to dobře. Hrozí vyhoření lidí, kteří tomu dávají všechno
- Jirka Demel: 11 let řešíme ty stejné volební problémy.
- Jan Bednařík: Myslím, že jdeme do šířky, která nás personálně příliš vyštavuje a je otázka, jestli chceme dělat všechno a zachraňovat všechno. Nebo jestli se budeme soustředit třeba jen na některé volby.
- Dan Leština: 1) Měli bychom se víc zajímat o to, jakým směrem se hýbe fundraising. Jeho reforma je slibována už snad rok a půl. 2) Měli bychom víc hlídat plýtvání stranickými prostředky. 3) Musíme taky aktivně hledat další dobré a aktivní členy. 4) Taky bychom měli kraje i centrálu hned po krajských volbách tlačit k přípravě na sněmovnu 2021. 5) Souhlasím s Honzou Bednaříkem a myslím, že tuhle diskuzi bychom mohli otevřít po krajských volbách (otázka je, jestli to bude k něčemu, jelikož to už budeme na všech čtyřech úrovních). V reformě odborné sekce vidím možnost víc propojit členskou základnu se Sněmovnou a centrálou.
- Daniela Weissová: Souhlasím s Danem. Ve volebním výboru jsme říkali, že je potřeba začít myslet na volby do poslanecké sněmovny. Nemám recept, ale bylo by fajn, kdybychom měli jednoho člověka (dobře zaplacenýho), kterej dovnitř ohlídá všechny ty procesy. Liberecký kraj je malý, nestěžujeme si, ale čím dál obtížněji komunikujeme.
- Dan Leština: Primárky se musí řešit dřív, do toho my můžeme zasahovat. Ta otázka, že furt řešíme stejný věci dokola, už se tu řešila milionkrát - zavedl se stálý volební štáb a volební koordinátor.
- Petra Smutná: Lidi se mění a budou měnit, nevím, jeslti to dokážeme ustát na tom, že máme volební štáb.
- Dan Leština: Mohli bychom si pozvat Pavla Štěpánka na příští mumble. Mohli bychom probrat, jak by to mohl přenést dál, než „ve své hlavě“ - např. návody, zkušenosti.
- Jan Bednařík: Spousta věcí je záležitostí technického dluhu a nedokonalostí technického systému, který máme. Snažíme se ty technické procesy posouvat. Měla by vzinkout poptávka na automatizaci. Spousta těch věcí a problémů se dá řešit technickými řešeními.
- Jiří Demel: Já jsem přesvědčen, že příští volby budeme dlěat v MSK sami. Problém s lidmi na wiki a lidé.pirati.cz - já jsem schvaloval do kandidátky lidi, co to ještě neměli, už to v životě neudělám a chci, aby se to příště dodržovalo.
- Michaela KLeslová: Po volbách 2021 na tomhle dělal upgrade tým.
- Daniela Weissová: Ted je otázka to, jak to know how dostaneme do všech těch voleb.
- Janka Michaillidu: Pořád běží tvorba programu na zasedání a můžeme to probrat tam ve více lidech.
- Dan Leština: Pokusil jsem se formulovat 4-5 bodů, které by mohly pomoct, ale neslyšel moc dalších možností, co s tím. Otázka je, jestli ne to na nás v RV, nebo třeba na VV. Konkrétní kroky:
- Zjistit jak funguje fundraising?
- Co růst členské základny?
- Hned po krajských volbách rozjet přípravu na sněmovnu 2021. (zařadit na další mumble)
- Plýtvání stranickými prostředky.
- Jiří Demel: Komunikoval jsem před 14ti dny s Martinem a AO pracuje na harmonograu voleb 2021.
- Jan Bednařík: Fundraising - rozjelo se dary.pirati.cz (to byl velký blocker); růst členské základny - měla by se rozjet náborová kampaň MO (dneska nebo zítra); tyto věci by se měly rozhýbat, ale musíme to dál sledovat; je otázka jestli ty zkušenosti jsou na nás nebo na volební výbor; určitě je na nás ten dohled, ale bylo by dobré se potkat nejen s Pavlem Š., ale udělat meeting RV a VV a povykládat si o tom, co je v plánu dále atp.
- Daniela Weissová: Vždycky alespoň jeden člen VV zůstane, aby mohl přetahovat věci do novýho týmu. Fundraising: to by myslím prostě měl být dobře zaplacený profík s hodně volnou rukou. Na to musí mít člověk vlohy.
- Jan Bednařík: Na centrální funraising máme dva lidi, kteří by měli být profíci.
- Kristina zařadí na další mumble RV v říjnu harmonogram voleb 2021

5. Pirátská putovní versus institut (Daniela W., 10 min)
- Daniela Weissová: Já chěla, abychom si uvědomil, že vedle té obří lidské investice do pirátského institutu tu tři roky běží něco, co je v tý pirátský lajně.
- Janka Michaillidu: My nevidíme problém v tom, aby se lidi z putovní univerzity stali členy dobrovolnických kruhů institutu. A pokud ta univerzita bude dělat výstupy na úrovni.
- Daniela Weissová: Já bych chtěla, aby ta pirátská putovní dostala vítr do zad a fakt jako plula. Doteď to myslím bylo takový trpěný dítě. Když se to někde potká, tak super, když ne, tak se nic neděje, ale ať je to nějak jasný.
- Janka Michaillidu: Unvierzita je projekt s velkým potenciálem a bylo by škoda, aby to zaniklo. Pokud to bude mít dobrou úroveň, tak to beru pozitivně.

7. Neveřejnost pracovních verzí programu 2021 a procesu zpracovávání (Dan L., 20 min)
- Dan Leština: Nemám podchycené pozvání Jakuba sem. Prosím podpořte to v programu na zasedání, a podpořte i ostatní témata.
- Janka Michaillidu: Měli bychom probrat, ale prosím možná trochu přejmenuj svůj navržený bod (aby byl obecnější) a měli bychom na to dát dostatečnou časovou dotaci. Na poslední schůzce to vypadalo, jako by se Olga poprvé dozvěděla, že má program vyjít formou knížky. Dál už o tom prosím nemluvme, chci respektovat přání Jakuba, že u takovýchto diskuzí chce být. Podporu nemá spoustu bodů, tak prosím dejte podporu potřebným bodům.

8. Vlastnictví technických systémů za CF (Jan B., 15min) viz [fórum](viewtopic.php?f=638&t=53374)
- Jan Bednařík: Máme cca 60 různých systémů, u spousty z nich nevíme proč. Mapuje to nyní Honza Hamal Dvořák. Vlastník by měl rozhodnout, jestli se to vypne nebo ne, a měl by určit věcného správce. Chce se po nás, abychom převzali vlastnictví některých existujících systémů.
- Stanislav Štipl: U věcí, které by mohly být u RV, je myslím zrovna správce jasný, a je to AO.
- Jan Bednařík: Je důležitý ten akt toho převzetí. Vedoucí TO ted může vypnout cokoliv.
- Stanislav Štipl: Možná by to mohll vlastnit jednotlivec/malý tým a zasáhnout by mohlo RV, kdyby někdo chtěl udělat nějakou nekalost.
- Dan Leština: No a jaké jsou další úkoly toho správce, kromě rozhodování o rušení toho systému?
- Janka Michaillidu: Jestli vás to zajímá, tak doporučuju stream „centrála“ na zulipu.
- Stanislav Štipl: Máme vůbec zmocnění o tomto rozhodovat?
- Jan Bednařík: RV rozhoduje dle stanov v dalších záležitostech, kde by svolání CF nebylo účelné. Tady je myslím na místě, aby RV CF zastoupilo.

9. Zápisy týmů - jejich nezbytnost a konkrétní podoba (Janka, 20 minut)
- Janka Michaillidu: Na půdě RV je vůle a chuť řešit to nějakým způsobem . Nejde jen o zápisy, ale i avízo předem (prostě a jednoduše, není plošně dodržován ZaTyS). Další separátní problém je, že nemáme vůbec žádnou správnou praxi toho, jakým způsobem se zápisy dělají. Mně v tomhle vadí zápisy z předsednictva PPK.
- Dan Leština: Souhlasí, buďme přísnější a ukládejme jim úkoly.
- Jan Bednařík: Udělal bych k tomu usnesneí, jak to mají dělat. Často ti lidi asi nevědí, jak přesně na to.
- Michal Gill: Naopak na SVÝTu se tepalo za to, že jsou některé zápisy moc steno. Za mě je lepší, mít to kratší.
- Dan Leština: Co takhle udělat nějaký návod? Jako věci, které nechceš, aby nebyly v zápisu, tak to tam přeci nenapíšeš rovnou.
- Jan Bednařík: U nás na schůzi se ví, že jsou zápisy veřejný, a tak se tam automaticky nikdo nevyjadřuje špatně.

10. Rozpočet 2021 - jen nutné záměry? (Jan B., 20min)
- Jan bednařík: V rámci rozpočtu by se imho měly schvalovat jen nutné záměry. Jen výdaje nutné a přepdokládané na celý rok, zbytek schvalovat v průběhu roku podle potřeby.
- Stanislav Štipl: Souhlasí pouze s mandatorními výdaji, členové by si měli skutečně nastudovat, na co ty peníze jdou, aby nedocházelo k plýtvání.
- Jan Bednařík: Můžeme v remdine rozjet usnesení ve smyslu: „RV nebude schvalovat nemandatorní záměry v rámci schvalování rozpočtu“, ať těmi záměry netráví zbytečný čas.
- Stanislav Štipl: Všechny ty věci jsou propojený, tohle je částečně v rozporu s těmi lhůtami hlasování. Neumím si představit, že bychom pak mohli ty záměry schvalovat takhle jednotlivě.

11. Odvolání Petry Smutné z krajské kandidátky (Marek 5 min, jen info o žádosti PKS)
https://redmine.pirati.cz/issues/32547? ... 0fHW0sXNfM
- Marek Řebíček: Řešme to naživo v sootu. Jde mi o proces. Budeme schopni to na živém jednání vyřešit.
- Jan Bednařík: Lhůta je 24-48 hodin před zahájením voleb, plsu nevím co covid.
- Dan Leština: Budeme to muset nějak rozhodnout, pravděpodobně bude zahájeno jednání, ta rozprava určitě poběží i na foru, nevím, jestli se tam bude hlasovat.
- Jan Bednařík: Určitě bychom měli rozjet na foru, osobně probrat s PKS i Petrou na zasedání. Co se týče natištěných kandidátek, není náš problém, že PKS prřipustily do primárních voleb kandidáty, kteří nesplňují podmínky. Musíme dát jasnou zpětnou vazbu, aby se to do těch parlamentních voleb neopakovalo.
- Daniela Weissová: Upřímně, já si myslím, že tohle je trochu kaše toho LbK a my si to tam vyřešili taky sami.
- Marek Řebíček: SčK nemá na výběr, jen RV je v tuto situaci legitimováno rozhodnout, jestli nějakého kandidáta stáhne.

12. Volební dohled, Dan L.
- Dan Leština: Pokud jde o formální přestupek, já bych lidi nechal kandidovat a pak dal předsedající primárek a RV ke KK, že jsme to neuhlídali. S návrhem zákazu předsedajícím primárek a třeba i volebního dohledu těm, co to neuhlídali, na nějakou dobu.
- Petra Smutná: Lidi už mají ve schránce natištěné kandidátky, mysleme na to, jestli chceme odvolávat nějak víc lidí.
- Jan Bednařík: Ty kandidáti museli všichni osobně podepsat prohlášení kandidáta, které se dává na úřad. Když ho je nědo schopen podepsat, tak se asi zvládne stát RegP.
- Petra Smutná: Jestli někde dole jsou lidi, kteří tam jsou, aby to nebylo prádzný...
- Dan Leština: Možná podrobnější návod, co všechno musí kandidát splnit?
- Janka Michaillidu: Máme bod na SEX, zvu vás na zulip, měli bychom si zformulovat postoj a říct si, co tam budeme říkat.
- Stanislav Štipl: Tak pojďme nemít zákony, které nedodržujeme a toleruje se to.
- Da Leština: Za mě lepší 20 lidí na kandidátce, které známe, než dalších 40, o kterých nic netušíme.
- Petra Smutná: Upozornuje na problematiku víc systémů.
- Stanislav Štipl: Nemyslím i, že by toho na RV mělo padat příliš mnoho.
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV 10.10.2020 od 18:00

Přítomni: Andrej Ramašeuski, Dan Leština, Václav Žídek, Stanislav Štipl, Dalibor Záhora, Janka Michailidu, Michal Marciniszyn, Jiří Demel, Jan Bednařík, Daniel Mazur, Lukáš Černohorský, Martin Šmída, Michaela Kleslová, Jan Hošek, Karsten Sachs, Daniela Weissová, Karsten Sachs, Marek Řebíček, Michal Marciniszyn, Martin Šmída
Omluveni: Michal Gill, Petra Smutná, David Witosz, Ondřej Tůma, Hana Ančincová
Hosté: Vojtěch Pikal, Jan Hamal Dvořák, Ivor Kollár, Rostislav Řeha

TLDR:
  • Za RV má volební dohled na starosti Janka, hlavní bičování (myšleno: administrativní) bude provádět Kristina
  • Janka Michaillidu mezi členy RV rozhází volební dohled do PSP, ať to máme rozdělené včas
  • Kristina pomůže Vojtovi vyeditovat manuál na volební dohled
  • Honza Bednařík navrhl založení dokumentu, kde mohou členové RV brainstormovat, na co by se mělo dohlížet při volebním dohledu
  • Doporučení: přidat si na zulipu stream RV-redmine
  • Vlastnictví technických systémů: Na fóru je k tomuto rozjeté jednání v sekci organizace, proběhne také mumble, kde se probere, co se řešilo ve streamu „Centrála“ na zulipu. Anketa o termínu proběhne na zulipu
OFFTOPIC
1. Harmonogram voleb 2021
- Dan Leština: Spousta věcí v harmonogramu nebylo dodrženo a byly z toho problémy a stresy. Dá se dělat spoustu věcí - například znovu vyhubovat KS nejen za nedostatky, ale i za ty termíny. Mělo by být dost času na vychytávání much. Vím, že na tom pracuje RP, ale v kompetenci to má AO.
- Janka Michaillidu: Lidi někdy vůbec nevěděli o harmonogramu. Je zakopaný někde na wiki, kam lidi moc nelezou.. Je potřeba jim to dát vědět včas a připomínat jim to v průběhu.
- Dan Leština: Je třeba začít dělat volební dohled předtím, než ty lhůty uplynou.
- Daniela Weissová: Měli bychom apelovat, aby od AO šla výzva k PKS, aby ve chvíli, kdy přijímají člena a ten se registruje do systému, tak si odkontrolovali, že má profil.
- Jan Bednařík: Na SVÝTu zaznělo, že je problém, že spousta PKS neví, jak to dělat, a bylo by fajn jim udělat nějakou instruktáž.
- Michal Marciniszyn: Podle mě bychom k tomu měli přistoupit jako k projektu.
- Vojtěch Pikal: Vše, co je povinnost, je ve VŘ. Jediná další možnost je napsat návod. Bylo by vhodné založit volební komisi na celostátní úrovni, která ideálně bude sloužit jako pomoc pro předsednictva tak, aby zvládly primární volby kvalitně provést.
- Karsten Sachs: Pojďme dohled pro sněmovní volby začít řešit už v listopadu. Rozhoďme si ty kraje a začněme jim s tím proaktivně pomáhat.
- Jan Bednařík: Podle VŘ primárky probíhají přiměřeně k jednacímu řádu KF, někde to může znamenat, že primárky mají probíhat trošku jinak. Bylo by dobré těm „punkovějším“ sdružením trochu pomoct.
- Andrej Ramašeuski: Bez manuálu se neposuneme nikam.
- Janka Michaillidu: Myslím, že se čím dál víc potýkáme nejen s neznalostí předpisů, ale i jejich nepochopením.
- Jiří Demel: Je třeba do předsednictev volit lidi, kteří mají aspoň základní poznatky okolo jednání a tak.
- Janka Michaillidu: Byl návrh rozdělit si to v listopadu, už před zimou.
- Michal Marciniszyn: My bychom se první měli dohodnout, co všechno budeme vynucovat. Bylo by dobré pomoct Vojtovi s manuálem.
- Vojtěch Pikal: Bude otázka, jak nastavit proces volby čela.
- Jiří Demel: Měl jsem v kalendáři nastavený harmonogram na volbu lídra a první požadavky na lídry na 25.10, a pak se to celé nabouralo tou debatou se STANem.
- Jan Bednařík: To, jestli půjdeme se STANem, má vliv na zbytek kandidátky. Ale lídra a čelo můžeme zvolit i tak.
- Janka Michaillidu: Můžeme to začít tedy řešit na Zulipu, můžeme si nechat tu tabulku, je otázka, jestli si nechat to rozdělení z krajských voleb.
- Andrej Ramašeuski: Navrhoval bych to zamíchat znovu, nechci znovu ten kraj, co jsem měl.
- Janka Michaillidu: Já to mezi nás rozházím. Tohle + pomoc Vojtovi s manuálem je myslím dobrý výkop.
- Zde Vojta nastřeluje návod: https://codimd.pirati.cz/7_qDFeLNSWWpdXyxfBH1lw
- Dan Leština: Taky bychom se mohli podívat na to, co kontrolovat. Nevím, jestli jsme všude dělali kontrolu souladu.
- Janka Michaillidu: Během kontroly kandidátky jsem nevěděla, nakolik se mám soustředit i na proces jednání.
- Jan Bednařík: Mně přijde, že se to smrklo na formální náležitosti, ale to bychom teoreticky vlastně vůbec neměli dělat. Ten dohled by měl být o proklepnutí kandidátů, vygůglení daného člověka a zjistit, jestli je to dobrý člověk, který by nás měl reprezentovat. To by tedy měli dělat i členové fóra, ale my bychom měli potvrdit, že bychom za ty lidi dali ruku do ohně.
- Michal: U nás se čelo volilo na krajské schůzi, bylo to broadcastované a přes helios. Nevím, jak to dělali ostatní. Neměl by ten člověk být alespoň remotely přítomen? Ale zase tady to trvalo skoro celý den.
- Janka Michaillidu: My volebním dohledem ručíme i za procesní a předpisovou stránku primárek. Měli bychom udělat codi, už nám tu krystalizujou věci, na které si jednotliví členové RV myslí, že by se mělo dohlížet. Tam si dáme checklist těch věcí.
- Jan Bednařík: Toto by mohly být věci do návodu, tzn. minimálně pro lídra kandidáty by bylo vhodné udělat osobní setkání se členy fóra.
- Michal Marciniszyn: Část kontroly by měla být provedena už před volbou.
- Jiří Demel: Na parlamentky jsem se to snažil rozplánovat tak, aby se ti lidé s těmi kandidáty mohli setkat online i na fóru. První kolo se navolí přijatelní členové, budou odpovídat fyzicky i online.
- Dan Leština: Neměli bychom PKS moc kecat do věcí.
- Jan Bednařík: Navrhl jsem fix VŘ, dle kterého bychom mohli důsledně kontrolovat, že kandidáti do primárek splňují náležitosti.
- Janka Michaillidz: Doporučuji přidat si na zulipu stream RV-redmine.

2. Technické systémy strany a jejich patroni, janka, 30 minut
- Komentář vedoucího TO: https://codimd.pirati.cz/W9N3gEtjQfS981eF1FlYfA?view
- Jan Hamal Dvořák: Přál bych si, aby naše technické systémy měly nějakého vlastníka, který by reprezentoval stranickou poptávku po tomto systému. Vás s tím „otravuji“ proto, že mi nepřijde dobré jít za CF a ptát se ho, jestli chce forum, redmine atd. Moje představa je, že byste TO a AO uložili nějakým způsobem připravit podklady pro to, abyste mohli roli vlastníka vykonávat.
- Janka Michaillidu: Takže ty si to představuješ jako usnesení RV? Nebo má RV táhnout iniciativu a pak to bude série usnesení různých orgánů, které určí ty vlastníky?
- Jan Hamal Dvořák: Jsou to věci, které nejsou objednané konkrétní organizační složkou. Což je třeba případ kanceláře a Piroplacení. Podobně bych vnímal třeba PO a Nalodění. Měli byste si probrat nástroje, které považujete za široce užitečné a u kterých byste vydefinovali poptávku, na základě které by TO řekl: „RV nám řekl, že strana potřebuje takovéto systémy a například pro ně budeme potřebovat třeba správce”.
- Jan Bednařík: Schvalování CF není účelné. Na základě tohoto usnesení bychom CF mohli zastupovat a definovat správce systémů, např. forum spravuje AO. Můžeme ale každé to jednání vlastně odročit CF. Myslím, že technické systémy patřící straně můžeme vlastnit a definovat u nich technického správce. Na fóru je k tomuto rozjeté jednání, co jsem vykopnul, a výstupem by mohlo být nějaké „Ano, zastupujeme CF ve vlastnictví systémů“.
- Janka Michaillidu: Někde byl dokument, kde bylo sepsané, co všechno používáme.
- Jan Bednařík: Formálně by to mělo mít myslím podobu nějakého uložením úkolu TO.
- Jan Hamal Dvořák: Taky byste myslím u některých systémů měli dát správu AO.
- Janka Michaillidu: Dejme si prosím jitsi k tomuto, měl by to IMHO v RV táhnout Honza Bednařík, já mu ráda pomůžu. Měli bychom probrat to, co se řešilo ve streamu „Centrála“ na zulipu.
- Jan Hamal Dvořák: RV by se mělo myslím usnést ve smyslu: Doporučujeme systémy, které objednáme, straně k užívání. Třeba že pro instant messaging doporučujeme zulip. To bych ocenil i z pohledu člena MS, že bych mohl říct, že RV doporučuje ty a ty systémy, abychom byli technologicky sjednocení. Vznikl by větší tlak k užívání. Třeba bychom mohli dosáhnout vyšší efektivity.
- Jan Bednařík: Historicky jsme měli technické systémy, které TO vydal vyhláškou, ale pak výhledově ztratil pravomoc ty systémy definovat. Takže nikdo ted třeba nemůže říct zulip je messaging systémem strany. Ale i to doporučení RV má svou sílu.
- Rostislav Řeha: Měli bychom si být vědomi důsledků, co to bude znamenat. Chtělo by to nějaký návodný dokument/předpis, co to bude určovat. Logickým důsledkem bude, že si budete v rozpočtech muset vybojovat na ty své systémy peníze. Dosud to myslím byl technický odbor tahle role, tady už víceméně dojde k nějakému rozdělení na levely lidí, co budou zodpovědni za nějakou část toho vývoje.
- Jan Hamal Dvořák: Jo, je to tak, na druhou stranu jsme v situaci, kdy TO nemá povinnost ty systému udržovat. Je na libovůli vedoucího, že třeba od zítra nebude jitsi. To mi nepřijde rozumný. Když to nebude zaštítěné nikým vážnějším než vedoucím TO, tak budeme ětžko rozvažovat co má jakou prioritu a váhu. To těžiště se vychyluje směrem k finanční úspoře a peotěžuje se centrála na úkor nástrojů pro zbytek strany.
- Jan Bednařík: My jsme chtěli aplikaci na volební dohled, bylo nám doporučeno obrátit se na AO, aby to převzal a donesl na jednání odborů s předsednictvem. Chceme, aby rozvoj probíhal rovnoměrně i u systémů, které nám na první pohled nepřináší...
- Rostislav Řeha: Dneska vedoucího TO bereme jako politickou funkci se zodpovědností, nechtěl bych se dostat do situace, kdy bude jen manažerská ta funkce. Kdy bude jen zařizovat management toho odboru samotného a tím to pro něj končí. Chápu to po věcné stránce, TO nemůže mít představu, co je potřeba, protože nemá praxi z jednotlivých těch částí starajících se o systémy. Po politické stránce je to těžší, protože když rozdělí všechny aplikace mezi jiné, tak se smrskne na úlohu jen technického zabezpečení.
- Jan Hamal Dvořák: Otázka logiky uspořádání... Je spousta prostoru pro utváření koncepce vedoucím. Ale nevím, jestli by měl reprezentovat tu potřebu. Může přijít s podnětem, snažit se ten systém někomu nabídnout.
- Rostlislav Řeha: Chci, aby TO byl v roli strategického vůdce technické části strany.
- Janka: Myslím, že k tomuto potřebujeme samostatné posezení, u kterého určitě budeme já, oba Honzové, asi k tomu vykopnu stream v zulipu a uděláme nějakou anketu o termín.
- Jan Bednařík: V RV mám hodně členů TO, jsme dost personálně provázáni.
- Dan Leština: Vezme si za úkol někdo zahájit jednání.
- Janka Michaillidu: Ne, to se musí pořádně promyslet. Teď nejsme schopni od boku vystřelit usnesení, se kterým můžeme zahájit jednání.
- Jan Hamal Dvořák: Je několik variant, jak vážně to brát. Buď jen jako jeden z orgánů poprosíme TO, aby systémy spravoval, nebo to můžeme zkusit uchopit nějak líp a definovat tomu nějaký pořádný proces. Tím pádem bych potřeboval pomoct s vyhláškou. Snad dáme s někým, kdo má lepší přehled, dohromady nějaký návrh funkčního postupu.
- Jan Bednařík: Je k tomu téma na fóru v sekci organizace, kde to také můžeme řešit.
- Janka: Super. Řešení nemusí být otevřené jen pro členy RV a ne všichni to sledují na zulipu.

3. Strategy tým, janka, 20 minut
- Janka Michaillidu: Shrnu to, myslím na to už několik měsíců, jak chodím na zasedání RP. K týmu není moc informací, nějakým způsobem vznikl ze strategického týmu k eurovolbám. To se změnilo v únoru, kdy RP usnesením dalo vzniknout tomu strategy týmu, který je složený nějakým způsobem. Tento tým je poradním orgánem RP, nečiní žádná politická rozhodnutí, řeší strategii a mediální výstupy na další týden. Bohužel ačkoliv RP tým zřídilo, tak zápisy ze zasedání tohoto týmu nejsou nikde k nalezení a není známo, kdo se tam vyskytuje a co tým řeší. Nebo kdy se vlastně schází a komunikují. O tomhle usnesení jsem se dozvěděla od Martina Kučery, moje první volba koho pozvat k řešení byl Ivan Bartoš, ale ten je na dovolené. Ten tým už prý ale nevede Ivan, ale Jakub. To je info od asistentky Ivana a není úplně 100% potvrzené. Pak se tam také začal ozývat Vojta, upřesnil, co se tam řeší, ale došli jsme k tomu, že zápisy nejsou k nalezení. Ten tým také nedávno přestal fungovat, jeho roli přebral krizový štáb PK. Chtěla jsem se tu pobavit o tom, že mi to nepřijde dobrý a měli bychom myslím vyvolat iniciativu, aby se situace zlepšila a tým fungoval transparentněji.
- Vojtěch Pikal: Jak na část první vlny, tak na druhou vlnu, byl zřízen krizový štáb PK. Zápisy jsou dotupné. Ten měl mezitím vždycky fungovat.
- Dan Leština: Já bych ty zápisy z krizového štábu rozhodně neoznačil za kvalitní. Přijdou mi neinformativní.
- Vojtěch Pikal: Pokud vám zápisy přijdou nedostatečné, řekněte, v čem vám přijdou nedostatečné.
- Janka Michaillidu: Musíme udělat předpis k zápisům, dáme dohromady nějaké upřesnění toho, jak to má vypadat.
- Vojtěch Pikal: Nepamatuji si, že by se ve strategy týmu někdy rozhodlo něco jiného než „osoba A udělá věc B“. To samé platí o krizovém štábu, i když tam se tedy hlasovat může. Je tam někdy důvod k neveřejnosti.
- Jan Bednařík: Věci mohou být uzavřené, dokud nepomine důvod k uzavření. Ty zápisy nemusí být předpis, můžeme dát jen dohromady jako doporučení, můžeme to dát do kupy po mumble.
- Rostislav Řeha: Rozlišoval bych mezi tím krizovým štábem a strategy týmem.
- Dalibor Záhora: Já do toho chtěl zapojit KK.
- Vojtěch Pikal: Prosím, předpis o zápise - tak ten vydejte prosím jako vzorový jednací řád. Co se týče krizového štábu, to je orgán poslaneckého klubu. Strategy tým je schůze mediálních lidí a lidí z vysokých volených funkcí, kde se řekne, jaká budou tento týden mediální témata a jak je budeme komunikovat. Taky za co nás natřou a jestli jsme připravení na to reagovat.
- Janka Michaillidu: S předpisem jsem se přeřekla, my jsme dosud neuvažovali, že by to byl předpis.
- Dan Leština: Chtěl jsem doplnit, že původně bylo v návrhu, že strategy tým by měl mít výhradní navrhovací právo do programu 2021. Ten proces tam měl být tak nastíněn, že udělají návrhy a RT udělají ten obsah, pak se to vybere mediálním atd. Takto to bylo původně, pak se to z toho naštěstí vypustilo.
- Janka Michaillidu: Fakt někde musí transparentně viset, co to je za tým, co dělá, kdo je jeho vedoucí a členové, a také místa a čas konání setkání.
- Jan Bednařík: Chci říct, že tyto informace o týmech - v tom je bordel na všech úrovních strany. Je to jedna z prioritních věcí, co řešíme jako TO.
- Vojtěch Pikal: A kde tedy máme jako RP tyto informace vyvěsit o strategy týmu?
- Janka Michaillidu: Na webových stránkách týmu. (Janko chytla jsem to správně?)
- Michal Marcniszyn: Mně nepřijde dobrý teď tu diskuzi dál takhle vést, měli bychom se domluvit, kde máme resty.
- Jan Bednařík: No mělo by to být myslím vyvěšené na wiki, to je myslím momentálně nejlepší místo.
- Janka Michaillidu: Mně došel nepoměr toho, jak často slyším o strategy týmu a jak málo se dočtu o tom, co skutečně dělá.
- Rostislav Řeha: Michale, hele ty prostředky existují, i kdyby měl ten zápis být skrytý v subfóru na fóru. Nebo odkaz na redmine třeba.
- Vojtěch Pikal: Podle všeho strategy tým fungoval celé minulé předsednictvo.
- Dalibor Záhora: A o co RV tady tedy usiluje?
- Janka Michaillidu: Mně jde o to, aby se dodržoval ZaTys.
- Vojtěch Pikal: Usiluje se o web týmu. Ten tým fakt většinou řeší aktuální mediální taktiku.

4. Volební dohled a porušení VŘ, Jan B., 20 minut
- Jan Bednařík: Chyb bylo vícero, měli bychom si je sepsat pro poučení. Měli bychom dořešit, co s těmi dohledy a námi, kdo jsme volební řád nesplnili. Nám se nepodařilo rozjet jednání, které jsem navrhnul. V mém kraji se snažili a úplně bych je ke KK nehnal. Chcete to ještě nějak řešit, třeba přes KK? Co dál?
- Janka Michaillidu: Zlínský kraj se snažil, nezvládli to jen u člověka, se kterým byly fakt technické potíže.
- Andrej Ramašeuski: Teď po volbách už bych neřešil nic, než hrubé porušení.
- Jan Hošek: Pár věcí se sice nepodařilo pořešit, ale vyřešilo se deset jiných. Zpětně už bych to neřešil. Bral bych to jako poučení.
- Daniela Weissová: Souhlasím, už bych teď netrestala, ale tu zpětnou vazbu PKS bych dala, at si to řeší průběžně a rozdělí si lidi, které mají a ověří to, furt jsou lidi neověření. Ať si to ti lidi dají co nejdřív do pořádku.
- Dan Leština: Co lidi v KVK? Chceme tam někomu dát zákaz primárek třeba?
- Janka Michaillidu: Byly porušeny předpisy, takže pojedeme není žalobce není soudce?
- Jan Bednařík: Ted už tedy zbývají jen tři lidi. Nicméně KvK tu visí stále stejných 6 lidí. Nechcí hledat obětního beránka, ale vypadá to, že to neřešili zas tolik.
- Michal Marciniszyn: My si to hodně kontrolovali, ale třeba ohledně popisu profilu to nebylo přesně jasný. Chce to přesnější metodiku. Za dva roky bude komunál a to bude hustý.
- Vojtěch Pikal: Chtělo by to třeba minimální vzor, mustr. Co se týče trestu zákazu primárních voleb, tak at je to na konkrétní osoby z předsednictev prosím.
- Janka Michaillidu: Tady bude těžké ten dohled udělat, u komunálu. Ale zároveň bychom už mohli mít ten systém, to by mohlo pomoct. Dalibore ty páky vyplývají z volebního řádu, doporučuji k nastudování.
- Michal Marciniszyn: K většině zákonů existuje prováděcí vyhláška. Neúplná kandidátka je problém a ovlivňuje volební výsledek. Teď už je myslím pozdě na sněmovní volby, ale na primárky do komunálu za rok by bylo dobré mít to zpracované a začít se tomu věnovat rok dopředu.
- Václav Žídek: Pokud budeme to chtít důsledně kontrolovat už před hlasováním, potřebujeme, aby rozpravy byly zahájeny měsíce dopředu a ne na poslední chvíli.
- Dalibor Záhora: Děkuji za poučení volebním řádem, může mi někdo vysvětlit, proč se tedy nepodařilo ty zádrhele vyřešit?
- Janka Michaillidu: Zahlcené KS, nedodržení termínů,
- Vojtěch Pikal: RV má zasáhnout, když dostane kandidátní listinu v souladu s harmonogramem a najde kandidáty, co nesplňují podmínky. Co se týče vyhlášek, tak na konci předpisu VŘ je napsané, kdo by měl ty vyhlášky vydat - je to MO a AO.
- Jan Bednařík: Když většina krajů nedodala kandidátku včas tak RP nemělo čas, aby to všude sestavilo samo. Jedna věc je, že jsou podmínky kandidatury blbě definované VŘ.
- Jiří Demel: Některá sdružení nekomunikovala a nesnažila se chybu napravit. Pár lidí u nás na kraji asi týden před podáním kandidátky nechtělo být na kandidátce. Nedalo se to posunout, chvost se musel znova dovolit.
- Michal Marciniszyn: Pojďme se bavit o tom, jak uvažovat o tom jako o projektu.
- Dalibor: Podle mě není v našich silách to udělat a nabrat pomocné síly, které to udělají za nás. Měli bychom nabrat asistenty, jinak to nebude.
- Dan Leština: S kontrolou politické přijatelnosti by mohla stačit výzva, aby lidé hlásili pochybnosti.
- Vojtěch Pikal: Volební dohled není jen o procesech, ale taky o tom, aby nám na kandidátku nepřišel nikdo divný. Možná by byl vhodný tlak na to, abychom nekandidovali všude a neměli všude plné kandidátky.
- Dan Mazur: S výhledem na komunální volby si myslím, že by volební dohled měl být přinejmenším dvouvrstvý. I kontrola, že jsou ti lidé známí a ověření. To by měla dělat PKS. Myslím, že nejsou kapacity a nemáme jak zkontrolovat tisíce lidí. Asistenti nepovedou k faktickému cíli, tedy zaručit se za naše všechny kandidáty.
- Jan Bednařík: U komunálek podepisuje předseda PKS.
- Michal Marciniszyn: At volební dohled . RV by měl v komunálkách podle mě řešit kandidátky statutárních měst. V místních volbách je důležité plnou kandidátku, každý chybějící člověk masivně odebírá hlasy.
- Jan Bednařík: Zodpovědnost je na nás, ze stanov. S nějakou delegací bych počkal po sněmovních volbách, kdy uvidíme, jestli se problémy budou opakovat.
- Michal Marciniszyn: Pojďme to diskutovat na foru, už je to dlouhý.

5. Různé
- Daniela Weissová: Na RV přistálo hlasování ohledně auditora. Prosím pomůžete mi někdo se zorientovat?
- Janka Michallidu: Koukni na zápis ze zasedání Plzeň nebo první SVÝT.
- Lukáš Černohorský: RV o tom jednalo zde: viewtopic.php?f=248&t=53160
- Jan Bednařík: Já nahodil novelu Jdř RV, která čeká na podporu. Týká se to těch dnů na hlasování.
- Janka Michaillidu: Ve stanovisku k migraci jsem navrhla zkusit hlasovat podle nového systému, nikdo nebyl proti, takže to tak bude a vyzkoušíme to ještě před přijetím.
- Vojtěch Pikal: K hotfixu PaRo. Vím, že Honza Bednařík měl nějaký super složitý systém hlasování, upozorňuji na toto jednání, že to běží. Já tam zkusím ASAP dodat i něco za sebe.
Tito uživatelé poděkovali autorovi exasistent.RV za příspěvky (celkem 3):
Daniela.Weissova, Vojtech.Pikal, Dalibor.Zahora
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV v úterý 3.11. od 19:00
  • Omluvy: Daniela Weissová, Dan Mazur, (Dan Leština: budu přepínat mezi různými schůzkami), Martin Šmída (bude přepínat mezi třemi schůzkami :-)
  • Přítomni: Andrej Ramašeuski, Dalibor Záhora, Dan Leština, Dana Balcarová, Jan Bednařík, Janka Michaillidu, Jiří Demel, Jiří Rezek, Michal Gill, Michal Marciniszyn, Petra Smutná, Jan Hošek
  • Hosté: Lukáš Blažej, Milan Daďourek, Vojtěch Pikal, Ivor Kollár
TLDR:
  • Vznikla pracovní skupina k volebním stížnostem ve složení Rostislav Řeha, Vojtěch Pikal, Dalibor Záhora. Dan Leština předá Lukášovi Blažejovi info z chatu o preferencích RV.
  • Po minulém mumble se sešel tým k zápisům. Vytvořili jakýsi návod s věcmi, které jsou podle skupinky při psaní zápisu důležité. Můžete na to kouknout tady a na zulipu v tématu „Zápisy týmů“ můžete dávat své podněty. Tým se blíží k navrhnutí usnesení, jehož součástí by tento návod měl být.
  • Co se týče novely stanov, vznikla pracovní skupina ve složení Milan Daďourek, Vojtěch Pikal, Rostislav Řeha, Janka Michaillidu, Honza Bednařík.
  • Vznikla pracovní skupina na zvýšení akceschopnosti RV ve složení: Dalibor Záhora, Jan Bednařík, Janka Michaillidu, Jirka Rezek. V RV se mluví o tom, jestli je nyní vhodná doba dělat dovolbu členů.
  • Janka Michaillidu si vzala na starost vedení pracovní skupiny k reformě odborné sekce. Janka napíše Kristině, která setkání skupiny zorganizuje. Jirka Rezek se přihlásil jako nový člen skupiny.
  • Kristina zjistí od Šárky, kdy je další SVÝT.
  • Kristina prosí o feedback, co dělat jinak/líp, aby se lidé cítili více informovaní; je potřeba se nad tím zamyslet a dodat podněty, aby se daly věci zlepšit.
  • Pracovní skupina k řešení kontinuální zpětné vazby MO, členové: Dalibor Záhora, Milan Daďourek, Janka Michaillidu, Dan Leština.


Celý zápis zde nebo v OT

OFFTOPIC1. Úprava volebního řádu (https://redmine.pirati.cz/issues/33211) - volební stížnosti - doručení usnesení RP, 20 minut[/b]
- Lukáš Blažej: Podle mě jde o to, komu přísluší, že se podá stížnost na proběhlé volby, nebo jak se strana bude vyjadřovat ke stížnostem, co přijdou. Bývají jich desítky/jednotky. Byly stížnosti o tom, kdo to má schválit a čím jménem se to podává. Teď se řeší, že by se to mělo upravit. Lukáš si myslí, že by to měl dělat organizátor voleb nebo nadřízené předsednictvo. Co se týče těch věcí, co přijdou k vyřízení, tak může pomáhat právní tým, nebo může RP zřídit kontaktní osobu.
- Milan Daďourek: Souvisí to s následujícím bodem, chci upozornit na dvě věci. RV podle mě není podle stanov oprávněn toto dělat. Podle OZ zastupování strany navenek musí řešit stanovy.
- Vojtěch Pikal: Potřebujeme postup, který bude říkat, kdy se objeví návrh na stížnost na volby, kdo ho podává a kdo ho bude posílat. Pak jsou taky stížnosti různých druhů, třeba ta, že je škoda, že nemůže být senátorem člověk pod 40. Zodpovědný může být třeba i člověk, co podepisuje kandidátní listinu. Je to každopádně třeba dát do VŘ, a to jak oprávnění, tak nějaký časový limit.
- Lukáš Blažej: Milan zmiňoval celý problém s nastavením organizačního řádu. Jestli budeme vkládat většinu interních předpisů do stanov, tak tohle může být součástí.
- Vojtěch Pikal: Nejsem příznivcem dlouhých stanov.
- Janka Michaillidu: Já také ne.
- Milan Dadourek: Já taky ne, ale jsem příznivcem toho, dodržovat právo. Upozorňuji, že je vyřešené, kdo to má dělat. Podle OZ statutární orgán, tedy RP.
- Dan Leština: Tady to nevyřešíme, pojďme založit pracovní skupinu.
- Lukáš Blažej: Máme jako RV zbytkovou působnost RP. Máme všude možně, že místní předsednictvo odpovídá za politickou agendu. Jedna z možností je, že to má dělat RP, ale není ani vyloučená možnost, že to mají dělat krajská předsednictva. Nemyslím, že bych měl být ten, kdo určí, jak by to mělo být. Otázka na začátku je politická: subsidiarita (nejnižší úroveň) nebo centralizace (RP)?
- Jan Bednařík: Ty problémy teď byly s tím, že RP ten podnět podat nechtělo, aby to nepoškodilo stranu. Kdyby stížnosti jménem strany podávala KS, mohl by z toho vznikat konflikt.
- Milan Daďourek: Dovedu si představit, že se dovysvětlí, že ta oblastní fora to můžou dělat. Ale zase stanovy říkají, že si oblastní sdružení řeší svoje věci samy. Takže se dá říct, že to je to provádění politiky na oblastní úrovni.
- Vojtěch Pikal: Tohle určitě je provádění politiky strany. Je potřeba rozlišovat, že podání stížnosti na celostátní volby je mimo politiku na místní úrovni.
- Lukáš Blažej: Souhlasím. Byť myslím, že náš VŘ rozlišuje, že u ceostátních voleb svěřuje organizaci voleb a sestavení kandidátní listiny krajům. Otázka je, jestli tohle mají dělat na oblastní úrovni nebo celostátní. V tomto případě rozhodlo KS, že se to má podat, a RP, že se to podat nemá. Kdo za to má zodpovídat? A má RP zodpovídat za všechny?
- Vojtěch Pikal: To se zjistí u schvalování, ne?
- Lukáš Blažej: Já bych chtěl, aby to prošlo, jinak bychom to museli celé předělat. Za mě odesílá návrh RP na návrh KS nebo MS. RP asi nemusí mít povinnost poslat každou stížnost. Ale asi není možné, aby RP řešilo každou stížnost do hloubky.
- Vojtěch Pikal: Potřebuji nějaký čas na to, aby se RP s tím návrhem nějak seznámilo.
- Dan Leština: Je tam hrozně krátká lhůta. Proto myslím, že nemůžeme předpokládat diskusi.
- Lukáš Blažej: V komunálkách jsou stžností stovky, ale podáváme je v řádech jednotek. Lhůta končí ve stejnou dobu. Pak se hledá shoda ke zpracování, zpracování a pak je ještě třeba mít to schválené ofiko. Lhůta je prostě moc krátká na schvalování více orgány
- Rostislav Řeha: já se bojím, že to je spíš technické a malé celky nebudou mít know how na zpracování
- Michal Marciniszyn: Mějme odborný orgán, který bude před volbami dávat doporučení.
- Lukáš Blažej: To ale nemá myslím ani RP.
- Janka Michaillidu: Co takhle pracovní skupinu posbírat na foru?
- Dan Leština: Pojďme to rozhodnout tady.
- Janka Michaillidu: Dobře, kdo se rozhodnout tady?
- Dalibor Záhora: Ale Lukáš nechtěl pracovní skupinu, ale aby RV dalo nějaký směr.
- Janka Michaillidu: Ale můžem si tu přece říct, kdo má zájem se o tom dál bavit, až bude zadání? Rostislav Řeha. Vojta Pikal. Dalibor Záhora.
- Dan Leština: Nedělejme usnesení k zadání pracovní skupiny, ale napišme každý do chatu vlevo, kdo má rozhodovat o volebních stížnostech. Řešme to prosím za celostátní volby, ty nás čekají nejdříve. Dan Leština předá Lukášovi Blažejovi info z chatu o preferencích RV.

2. Předložení záměru větší organizační novely Stanov (https://redmine.pirati.cz/issues/33223), 30 minut, (host Milan Daďourek)
- Milan Daďourek: Aniž bych chtěl kohokoliv z něčeho obviňovat, pirátské právo se vyvinulo do stavu, ve kterém by myslím nemělo zůstát, jestliže aspirujeme na vládní angažmá. Některé orgány si uzurpují pravomoci, které nemají, orgán, který to má dozorovat, to nedorozuje, orgán, který má vykládat předpisy, tak kvůli presumpci správnosti musí předpisy vykládat tak, že lidem vysvětluje povinosti, o kterých ví, že je ve skutečnosti nemají. Jednou možností je novela, přepracovat klíčové předpisy a předložit CF. Týká se to hlavně RŘ a OŘ, jsou otazníky ohledně VŘ.
- Janka Michaillidu: Já byla součástí původní skupiny, je mi líto, že to pak odumřelo. Je to velmi důležitý. Když jsem to procházeli, našli jsme spoustu nesrovnalostí. jsem pro, abychom dali special schůzku.
- Vojtěch Pikal: Děkuju za práci, která byla udělána. Pro mě je zásadní otázka, jestli to míří na lednové/letní zasedání CF.
- Rostislav Řeha: Vidím dvě velké nášlapné miny v novele. Systémová věc: návrh na zřízení krajských kontrolních komisí. Kdybychom měli krajskou KK, tak v tom procesu řízení volební stížnosti nedojde k tomu, že by se dalo odvolávat k celostátní krajské diskusi. Ty diskuse můžou být dlouhé a je třeba to dopilovat. Měli bychom si sednout a jít to bod po bodu.
- Milan Daďourek: OŘ je přijatý nepříslušným orgánem, RV to nemůže udělat, tohle nemůže udělat ani CF. Pokud ve stanovách není nic, co by to umožnovalo, tak se při soudním napadení ukáže, že naše orgány jednají mimo zákon. K času. Chtěl bych to směřovat k tomuto CF. Projděme to a vyhoďme sporné věci. Návrh ke krajským KK je tam, ale nemám problém celou tu věc vyhodit.
- Jan Bednařík: Souhlasím s tím, abyhom to udělali v lednu. Ty věci, co jsou sporné, můžeme odložit na léto.
Rostislav Řeha: Jaké jsou časové milníky?
Vojtěch Pikal: Zjistím během tohoto jednání.
Milan Daďourek: Drobné úpravy čl. 3 členství - názvosloví nového OZ
Pozastavení členství - i pro případy, kdy ztratí svépravnost (ztráta členství).
Zvenku to může vypadat jako nevhodná praktika, naskakovaly by tomu člověku povinnosti na příspěvky.

Úprava v čl. 5
Jakým způsobem se zakládají místní sdružení, mělo by být ve stanovách, nejstručnšjší převzetí z Org. řádu.
A ještě sem začlenit oblastní rozhodčí komise a oblastní odbory. A je zde sporná krajská KK, ale může být klidně vyhozena.

čl. 7 Oblastní sdružení
Musí se určit kdo na oblastní úrovni přijímá předpisy, navrhuje se, aby to dělala fóra.

čl. 8
Nemáme určenou působnost CF, není to ideální stav.
CF může mluvit do všech záležitostí.

čl. 9
RV: Prostě nevím, jestli je to dobrá cesta a prosím, rozmyslete si to. Přišlo mi, že se do toho ty skupiny začaly motat, ukázalo se to složitější a ukázalo se, že když půjdem touto cestou, budeme chtít po CF něco, na co členstvo není ready. Chceme legislativce ze všech pirátů (cf) nebo rv? Ale jestli rv, tak musíme upravit stanovy. Tady se z něj dělá orgán, který má oprávnění, která odpovídají současné praxi.

čl 10
RP: výjímečné oprávnění účastnit se jednání všech orgánů, což je neštastné z hlediska RK a KK. Navrhuje se tedy drobná výjimka.

čl 11
Komise: chce se, aby komise mohly ve své oblasti rozhodovat. Dál rozvolnění toho, jak může vypadat. Nyní 3-7 členů, předseda, místopředseda. Když třeba rv řekne, že je rv finanční komise, ne tým, tak nebude spor o to, jestli oprávnění má nebo nemá.

čl 12
Odbory: aby odbory mohly přijímat vyhlášky, ale nechci, aby mohly být libovolného obsahu.

Upravy čl. 6 - budeme se tvářit, že předpisy přijaté dosud RV, platí, jako by je přijal s novými kompetencemi

- Janka Michailidu: Navrhuji založit pracovní skupinu.
- Vojtěch Pikal: Říká, že má pořad být vyhlášen předem. A můžeme ten pořad vyhlásit dřív. 60 dnů je moc, ale 30 dní je podle mě dost málo. Návrh bodu musí přijít na jednání o zařazení na pořad a pak bude zařazen, zatím je čas.
- Janka Michalidu: Pojďme si říct, kdo chce být členem pracovní skupiny? Milan Daďourek, Vojtěch Pikal, Rostislav Řeha, Janka Michaillidu, Honza Bednařík
- Milan Daďourek: Máme 65 dní do CF, tzn. celkem 25 dní na sehnání podpory členského podnětu. Apeluji na to, aby se skupina sešla v řádu dní. Nebo ať mi RV řekne, že ta novela není podporyhodná. Skupina by se měla sejít do soboty. Závěr: pracovní skupina se sejde dnes v 21:30.

3. Apel na vyšší (pro)aktivitu členů RV, Janka Michaillidu, 20 minut
- Janka Michaillidu: Cítím zodpovědnost za to, jak ten náš výbor funguje. Přijde mi, že valná většina RV je aktivní jen ve smyslu hlasování. Je výjimka, že někdo něco dělá nad rámec. Jsme do toho orgánu zvoleni s důvěrou členstva. Co si o tom myslíte?
- Dan Leština: Mohlo by pomoct udělat dovolbu na místa, která nejsou obsazená.
- Petra Smutná: Dovolba nepomůže. Navolit nové lidi nepomůže.
- Jan Bednařík: Souhlasím. Když se přihlásím, tak pracuju. Já vím, že spousta z vás má jiné funkce, a chápu to. Ale osobně vnímám, že jsme hrozně pomalí.
- Vojtěch Pikal: Horší se to, stále víc členů RV má povinnosti v jiných orgánech. RV je široký orgán a příliš široký na akceschopnost. Za mě pracovní skupiny/podvýbory, každý člen by měl být členem alespoň jednoho.
- Janka Michaillidu: Potřebujeme změnu organizace práce. Nevím, jestli jsme schopni takovouto změnu zvládnout svépomocí. Nechceme na tohle taky sestavit pracovní skupinu? Je někdo proti vzniku pracovní skupiny zaměřující se na zvýšení akceschopnosti RV? Kdo se zapojí? Dalibor Záhora, Jan Bednařík, Janka Michaillidu, Jirka Rezek. Nechceme přizvat třeba někoho z PO na pomoc? Taky je myslím třeba udělat dovolbu, ale je otázka, co je dobré načasování.
- Jan Bednařík: Někde máme samodestrukční tlačítko. Nechcem taky zauvažovat, že by se RV nevolil celý naráz?
- Dalibor: Musíme se také aktivně prodávat. Já myslím, že by se RV mohlo volit losem.
- Petra Smutná: Začněme s aktivitou sami u sebe.

4. obsazení volebního výboru, Janka Michaillidu, 20 minut
- Janka Michaillidu: Vojta Pikal mě přivedl na myšlenku, jak je obsazen stranický volební výbor. Možná se špatně dívám, ale myslím, že tam není většina členů strany, což by podle VŘ měla být. Členy jsou Lukáš Wageknecht (člen), Petr Fojtík (který není člen), Karolína Sadílková (není člen), Aleš Krupa (není člen), Daniela Weissová (člen) a Klára Kocmanová (člen). Vychází mi, že to je 3:3. To myslím odporuje pravidlům.
- Dalibor Záhora: Na wiki je ještě Pavel Štěpánek, který je člen.
- Dan Leština: Já myslím, že Pavel tuto otázku neúspěšně řešil. Jestli je členem a jestli je to v pořádku. Nevím, jestli řešil, že tam má být většina členů. Dotaz na něj by to myslím mohl posunout.
- Dana Balcarová: Já myslím, že je Karolína členem.
- Jan Bednařík: Ne, není. A podle skupiny VV také Pavel Štěpánek není členem VV.

5. update: pravidla pro zápisy, janka, 10 minut
- Janka: My se minule po mumble k zápisům sešli. Vytvořili jsme jakýsi návod věcí, které jsou podle nás v tomto kontextu důležité. Prosím kouknete na to [tady](https://codimd.pirati.cz/-xVCwIHZRx6OK89_nBesug#) a na zulipu na tématu „Zápisy týmů“ nám dejte podněty. Kodrcáme se k usnesení, jehož součástí by tento návod měl být.

6. ne-update: reforma odborné sekce: nechce si někdo vzít organizaci? (Dan, 10 min)
- Janka Michaillidu: Chtěli jsme si vyžádat update a plán, co se bude dít dál.
- Dan Leština: Přihlásili jsme se s Danou a Honzou Bednaříkem. Omlouvám se za nás, že se to nehýbe. Naposled v červenci Vojta slíbil svolání další schůzky a to se nestalo. Prosím, našel by si na to čas někdo jiný?
- Radek Holomčík: Potřebujeme stabilizovat RT, kde garant nějakou dobu nebyl garant aktivní. Usnulo to z části i kvůli covidu. Já se s Vojtou domluvím a zkusili bychom do konce týdne vyhlásit termín nové schůzky. Prosím, pokud Dan nebude pokračovat, můžete pověřit někoho jiného? Řešíme tři varianty, co dělat s granty. Některé projekty nad čarou nelze realizovat, chceme to v pondělí na RP rozseknout. Také se samozřejmě budeme snažit zakomponovat do rozpočtu na příští rok rozšířené financování. Já vykopnu ten doodle.
- Janka Michaillidu: Pokud si to nevezme na starost Honza nebo Dana, tak si to vezmu já. Mám toho hodně, ale přijde mi to extrémně důležité. I když máte pocit, že je grantový způsob dobrý... Já si myslím, že to dobrý není, ale chápu, že se dneska svět ubírá tímto směrem. Janka napíše Kristině, která setkání skupiny zorganizuje.
- Jan Bednařík: V tom týmu jsme si dali zodpovědnost, že to dotáhneme a není to tedy jen o tom, že za to může jeden člověk. Nechali jsme to usnout kolektivně.
- Jirka Rezek: Taky se hlásím do skupiny.
- Jan Bednařík: https://codimd.pirati.cz/upgrade-odborne-sekce

7. Příští zasedání RV, Kristi, 10 minut
- Kristina Kubcová: Poslední bylo v půlce září, chceme ještě jednou před Vánoci, nebo dáme až na začátku ledna?
- Janka Michaillidu: Na RP se řešil další SeX, zpaměti nevím, co tam padlo. Asi bychom měli znova řešit, jestli to chceme spojovat nebo to nebylo až tak užitečné.
- Kristina: Tak já zjistím od Šárky, kdy je další.

8. Feedback na fungování výboru, Kristi, 10 minut
- Je něco, co by asistentka mohla dělat jinak/líp, aby se lidé cítili více informovaní in the loop; je potřeba se nad tím zamyslet a dodat podněty Kristince, aby se daly věci zlepšit

9. ustanovení oponentního týmu - sbírá podporu (Dan, Janka)
- Janka Michaillidu: Vznikne oponentní tým, který vypíchne slabá místa analýzy, na základě kterých se dotáhnou nedostatky. Požádáme o ustavení toho týmu. Už byla úvodní shcůzka, další meeting bude ve středu večer. K projednání to je v referendu.
- Petra Smutná: Piráti fungují na dobrovolné aktivitě jedinců, takže nežádáme o povolení, maximálně žádáme o prominutí zpětně. Je dobře, že vznikají „samozvané“ skupiny.

10. Různé
- Dalibor Záhora: Mám návrh. Viděl jsem od členů negativní reakce na dvou našich social media postech. A pak mi došlo, že není kanál pro zpětnou vazbu MO. Hledám pdporu, kdyby to někoho zajímalo, propojíme se a můžeme to řešit také v nějaké pracovní skupině.
- Janka Michaillidu: Myslím, že bychom to minimálně neformálně měli začít řešit. Ptala jsem se PO na newsletter. Prý byly stížnosti na to, že newsletter nebyl čtivý, tak na to nasadili copywritera z MO. Prý to výhledově chtějí pouštět nečlenům. Dokonce to prý může copywriter krátit, když těch informací bude moc.
- Jan Bednařík: My teď s TO měli taky velmi špatnou zkušenost, zmizely nám zásadní informace.
- Milanďourek: Ten newsletter, také tam byly nějaké zmršené právní informace.
- Dalibor Záhora: Tak kdo to chce řešit kontinuálně? Milan Dadourek. Janka Michaillidu. Dan Leština.
- Dan Leština: Je zápis z jednání, kde se toto rozhodlo?
- Janka Michaillidu: Zeptám se zítra. Budu informovat na zulipu.
- Dan Leština: Tak rovnou doplňující otázka. Kde je? Plus jak se člověk dozví o tom, že taková schůzka bude?
Tito uživatelé poděkovali autorovi exasistent.RV za příspěvek:
Dalibor.Zahora
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV 3.1. od 19:00
Omluvy: Daniela Weissová (nejde jí mumble)
Přítomni: Andrej Ramašeuski, Dalibor Záhora, Dan Leština, Dana Balcarová, David Novák, David Witosz, Jan Bednařík, Jan Hošek, Janka Michaillidu, Jiří Demel, Michal Gill, Vojtěch Pikal, Ivor Kollár

TLDR:
- Pracovní skupina k volebním stížnostem - Dalibor jen něco řešil s Milanem Daďourkem, rozpohybuje skupinu
- Rozpočtová skupina: chce se zapojit David Witosz
- RV se domluvilo na tom, že usnesením umožní trvalé pracovní skupiny RV, jejichž členy budou moct být jen členové RV. Je možné do usnesení přidat poznámku o oprávněnosti jednat jménem RV ve vymezené působnosti. Formát usnesení: „ RV zřizuje konkrétní skupiny, co to je za skupinu a jaký bude její účel“.
- Do 11.1 je dle domluvy čas komentovat codi dokument k pracovním skupinám. Do téhož data je také možné vymyslet další skupinu či upřesnit stávající skupiny.
- Příští zasedání RV bude 27.+28.2., Kristina se na konci lednaozve s výzvou k vyřešení, zdali bude zasedání online nebo offline
- RV se s Vojtěchem Pikalem domluvilo na tom, že sestaví rozpočtovou skupinu a její složení dá RP jako podání do podatelny. Janka v návaznosti na to slíbila, že až RV skupinu složí, uděláme anketu o termínu rozpočtového setkání s odbory pro všechny zmíněné účastníky.
- RV udělá dovolbu jednatelů.
- RV diskutovalo o možnosti ustanovit nějakou přechodnou pracovní skupinu o osobním kampaňování, který by měla za úkol zjistit, jestli by se k tomu nedala udělat nějaká doporučení. Členy této skupiny by se chtěli stát David Witosz, Janka Michaillidu a Dana Balcarová. Dalibor své členství ještě zváží.

Odkaz na zápis: https://codimd.pirati.cz/yyEITG6ARqmVFfPm9KfWSg. Z důvodu archivace také vkládám celý zápis do OT.

OFFTOPIC

1. Kontrola úkolů, 20 minut, Kristina
- Pracovní skupina k volebním stížnostem - Dalibor jen něco řešil s Milanem Daďourkem, rozpohybuje skupinu
- Tým zápisy - máme zahájené jednání, navrhování do středy, Dan Leština chce ještě předělat, spíše jazyková korektura, a připomínky Vojty Pikala. Kristina provede jazykovou a stylistickou kontrolu poté, co se Janka vypořádá s připomínkami Vojty Pikala.
- Pracovní skupina novela stanov: řešilo se, kdo za nás bude reprezentovat na CF a doručí usnesení, které RV přijalo.
- Janka Michaillidu: funkce našeho zástupce bude spíš o tom, proč to RV doporučuje, nemusíme vysvětlovat změny, si myslím, to bude navrhovatel, klidně půjdu, ale klidně může i Honza
- Dan Leština: Pokyn byl jedna hlava, ale asi nebude problém, když budou dva.
- Andrej Ramašeuski: Už jsem to nastavil.
- Pracovní skupina skupina zvýšení aktivita RV
- Janka Michaillidu: vytvořila jsem vlákno o trvalých pracovních skupinách, máme PaRo, Programová a technická, ale dál nikdo neodpověděl, diskuze se nerozběhla...
- Dalibor Záhora: Členové zvolení za CF budou končit, tak je otázka zda má smysl je aktivizovat, pokud nebudou chtít pokračovat.
- David Witosz: Chci se zapojit do rozpočtové skupiny, i když bych nepokračoval, nemělo by to záviset na jedincích.
- Janka Michaillidu: Souhlas, rozpočtová skupina se bude řešit ještě v bodě 5.
- Janka Michailidu: Jakým způsobem založíme skupiny, uděláme usnesení? Budou trvalé?
- Dalibor Záhora: Jsem pro usnesení, při řešení s MO padala námitka, že není usnesení.
- Janka Michailidu: Bylo by to i na webu - záložka „pracovní skupiny“.
- Vojtěch Pikal: Zabudovat od Jdř RV.
- Dan Leština: Mě to přijde zbytečné dávat do JdŘ, vznikly konsensem, námitky MO nejsou relevatní.
- Jan Bednařík: Nedávat do Jdř, není potřeba.
- Janka Michailidu: Usnesení, jaké skupiny se zřízují a co je náplní jejích práce. Není potřeba to přebyrokratizovat
- Vojtěch Pikal: Když vidím rozpočtovou skupinu - předjednává výroční zprávu, zprávu z kampaně, předjednává rozpočet, účastní se jednání RP.
- Dan Leština: Trvám na tom, že mi to přijde zbytečný. Co není zbytečný je, kdo bude odpovědný za fungování skupin.
- Vojtěch Pikal: Myšlenka - očekával bych předpisovou skupinu, probrat to ve více lidech. Obecně by měla být pravidla, jak a proč skupiny vznikají - členové mohou být členové RV, vedoucího skupiny jmenují jednatelé nebo členové.
- Janka Michailidu: Nevím, jestli to máme dělat takhle formalizovaně, nevím jestli je dobrý to mít v usnesení, protože co když se to změní, tak co s tím.
- Vojtěch Pikal: Udělal by to dvoustupňově - jak se zřízují skupiny a vznik skupin.
- David Witosz: Ať to bude kterákoli z forem, ale ať to má mandát, ať nevisíme ve vákuu.
- Dalibor Záhora: A podle zásad týmové spolupráce?
- Vojtěch Pikal: Asi by to šlo, ale některé věci bude stejně chtít upravit,
- Janka Michailidu: Potřebují skupiny nějaké přenesené pravomoci?
- Vojtěch Pikal: Není možné dělat něco mimo stanovy.
- Dalibor Záhora: A co členové spolupracující mimo RV?
- Janka Michailidu: Mohou klidně spolupracovat.
- Jan Bednařík: Dává smysl si je ustanovit, nemyslím, že musí mít speciální pravomoce, stejně to bude muset schválit celé RV. Řekne se: „tyhle skupiny existují“, ale víc bych to neformalizoval.
- Janka Michailidu: Snad už nebude potřeba skupina „přestavba odborné sekce strany“.
- Vojtěch Pikal: Je potřeba říct, aby skupiny spolupracovaly.
- Dan Leština: Já to nazval rozvoj, nemyslím si že by se měla rozpustit, aby to nedopadlo jako v r. 2017, kdy se po usnesení nic nedělo.
- Janka Michailidu: Ale shodli jsme se že to nebude jmenovat odborná...
- Dan Leština: Máme tu věci jako grantová komise pro resorní týmy a pracovní skupina k reformě, které snad zaniknou, budou-li takové existovat, tak to má smysl; a i jinak je třeba pečovat o rozvoj resortních týmů.
- Jan Bednařík: Pokusil bych se vyhnout speciálním pravomocím. Viděl bych to spíš neformálně. Chtěl bych se vyhnout tomu, aby muselo být pověření na to, aby se někdo s někým bavil.
- Vojtěch Pikal: Chci uvést, že grantová komise a pracovní skupina k reformě nejsou pracovní skupiny RV. Tvoří je i jiné orgány
- Dan Leština: V rámci RV bude skupina k odborně-politické sekci, její členové se můžou pak účastnit těch meziorgánových skupin. Je důležité, aby skupiny fungovaly dlouhodobě.
- Janka Michailidu: Konseznzus: bude usnesení, RV umožňuje trvalé pracovní skupiny, členové mohou být jen z RV (možnost poznámky o oprávněnosti jednat jménem RV ve vymezené působnosti), RV zřizuje konkrétní skupiny, co to je za skupinu a jaký bude její účel.
- Janka Michailidu: Ještě musíme sehnat lidi, termín do 11. 1. vymyslet si další skupinu či upřesnit stávající skupiny.
- Kristina Kubcová: A co pracovní skupina reforma odborné sekce, je nějaký progres?
- Dan Leština: Obživli jsme v prosinci.
- Kristina Kubcová: Sešli jste se? Udělali jste něco?
- Dan Leština: Hlavní novinka je návrh věcného záměru, jak by reforma mohla proběhnout, jak by to mohlo fungovat a jak se tam dostat. Přesný návrh vkládám do zápisu, bude schůzka skupiny 15.1. 16:00
- Zápis ze setkání 20.12: https://codimd.pirati.cz/Xn3zsG4yQCaUCPCZNzTJAA
- Věcný záměr: https://codimd.pirati.cz/JFeI6OdVRiG5TZS6WDbyuw
- Kristina Kubcová: Termíny SVÝTů: Neděle 21.3., Pátek 18.6., Neděle 12.9., Pátek 26.11

- Kristina Kubcová: Chceme to spojovat se zasedáním RV nebo ne?
- Janka Michailidu: Poslední zasedání bylo od 10 do 19:30 a bylo to náročné, musíme se pobavit o tom, jestli to spojení dává smysl.
- Jan Bednařík: Kdyby se to spojilo, nebyly by to dva zabitý dny, ale změnil byse formát SVÝTu. Myslím, že to není nutné spojovat. A teď, když je to online, tak už to odpadá úplně.
- Dan Leština: Souhlasím s Honzou, nedává to smysl spojovat, pokud je to online.
- Janka Michaillidu: S prvním bych se nespojovala, u dalších uvidíme.
- Kristina Kubcová: A co pracovní skupina ke zpětné vazbě pro MO?
- Dalibor Záhora: Aktuální úkol splněn, MO založilo interní vlákno v sekci fóra, na zulip bohužel jít nechtělo. Další věci k řešení zatím nevyplynuly.
- Jan Bednařík: Také začal fungovat redmine MO, ale ještě se to musí doladit.
- Dan Leština: Ano, oživení podatelny je zásadní věc.
- Dalibor Záhora: Zápis z jednání se zástupcem Jiřím Hoskovcem MO: viewtopic.php?p=732722#p732722


2. Zasedání RV roce 2021
- Janka Michaillidu: Začněme tím, že si řekneme, kdy bude to první zasedání. SVÝT je 21.3. Co takhle na konci února nebo 1. týden v březnu?
- Jan Bednařík: Já jsem spíš pro konec února. Tzn. 27.+28.2.
- Dan Mazur: Jsem pro online jako default.
- David Witosz: Bobtná práce, online ať je priorita, ale ať je připravený i offline.
- Jan Bednařík: Víme, že zasedání bude. Asi bude online, ale můžeme se o tom pobavit na konci ledna. Myslím, že nejpozději 14 dní předem to bude třeba rozhodnout. Kristina se ozve s výzvou k vyřešení na konci ledna.
- Dan Mazur: PKS Praha schválilo nové regule a v Praze to nebude pokud nebudeme ve stupni 3. Příští zasedání RV bude toho 27.+28.2.

3. Stálé pracovní skupiny RV
- Janka Michaillidu: Mělo by viset na webu, kde komunikují. Má být součástí usnesení to, jak komunikují?
- Dalibor Záhora: Podle mě to v usnesení být přímo nemusí, ať si to skupiny určí samy, třeba na zulipu nebo na foru.
- Jan Bednařík: Chtěl bych mít adresát a přehled všemožných týmů.
- Dan Leština: Dodal jsem doplňující návrh k usnesení do codiMD.

4. Hlasování o rozpočtu 2021 - tématika přílepků, 20 minut
- Janka Michaillidu: Hlasovali jsme o rozpočtu 2021, součástí usnesení bylo zvýšení prahové hodnoty pro RP a taky tam bylo přenesení pravomoci na schvalování záměrů pod PK. Já myslím, že minimálně ta usnesení o PK jsou přílepky a nesouvisí s předmětem jednání. To, že se ty návrhy týkají peněz, neznamená, že se to má hlasovat současně.
- Andrej Ramašeuski: Já jsem upřímně nasranej.
- Dalibor Záhora: Myslím, že to jsou přílepky. Nebylo to možné odmítnout primárně? A priori? Teda třeba Vojta si myslí, že to přílepky nejsou.
- Jan Bednařík: Když řešíme rozpočet, máme se zabývat penězmi pro odbory a na kampaň. Myslím, že bychom v rámci rozpočtu neměli schvalovat takhle obrovské množství záměrů.
- Dan Leština: Souhlasím s Honzou. Projednávání záměrů spolu s rozpočtem je brutální přílepek. Zasloužilo by si to samostatnou debatu o limitech pro jednotlivé týmy, ostatně to je to, co jsme si schválili, že teď nastane.
- Vojtěch Pikal: Mělo se to oddělit na začátku. Doufám, že to do budoucna zachrání rozpočtová pracovní skupina. Ted nám zůstávají ty dvě věci k dojednání.
- Dan Leština: Koukám, po jaké době jsem oznámil svůj záměr na rozdělení jednání o rozpočtu a jednotlivých záměrů, bylo to 10 hodin.
- Janka Michaillidu: Jsem ráda, že jsme si tohle mohli vyjasnit

5. Rozpočet, čerpání, setkání (jaro)
- Janka Michailidu: Olga souhlasí se setkáním rozpočtové skupiny na jaře. Budou tam zástupci kanceláře, odborů, RP, a zástupci RV, co to budou chtít řešit. Budeme vyhodnocovat čerpání minulý rok a začátek čerpání v roce 2021. Budeme se bavit o tom, jak to dělat líp, koncepčněji ap. To bude asi první větší aktivita pracovní skupiny. V návaznosti na to se asi rozjedou nějaké další aktivity. Nevím, jestli to setkání máme zorganizovat my jako RV, nebo to udělá RP. Vojto, bavili jste se o tom na RP?
- Vojtěch Pikal: Sestavte rozpočtovou skupinu a dejte nám podání.
- Dan Leština: Doporučuji všem, kdo by se chtěli zúčastnit, aby si to zorganizovali dle vlastních představ, nebo to bude jindy a jinak, než by si představovali.
- Janka Michailidu: Ustavíme skupinu a přizveme k výběru schůzky všechny zmíněné účastníky.

6. Dovolba jednatelů + vedoucí jednatel
- Janka Michailidu: Udělejme dovolbu jednatelů. Těch pět je myslím to, co potřebujeme. To, jestli budeme řešit volbu vedoucího jednatele, je mi celkem jedno.

7. vnitrostranické osobní kampaňování
- Janka Michailidu: Opět někteří lidé jedou na soukromých profilech kampaně za sebe nebo preferované kandidáty. Není deklarovaná kultura ani přesná pravidla. Jenže jsou hlasy že to stejně není rovná soutěž, protože ti, kdo už poslanci jsou, mají kampaň v podstatě zadarmo. Někdo říká, že to osobní kampaňování je jedna z cest, jak se mohou ti neznámější piráti dostat do povědomí ostatních. Myslím, že by bylo fajn ustanovit nějakou přechodnou pracovní skupinu a zjistit, jestli by se k tomu nedala udělat nějaká doporučení.
- Jan Bednařík: Mně už ohledně toho volala Lydie před Vánoci, že existuje návrh nějakého kodexu. Z té předchozí kauzy. Že by bylo dobré to v rámci RV vykopnout.
- David Witosz: Kodex je fajn, to se tady objevuje pořád dokola. Ta vymahatelnost bude vždycky problém. Spíš bych se možná zaměřil na to, aby primárky byly více atraktivní. Grilování je takový. No, možná by bylo lepší se zaměřit na to, jak primárky provádět. Nechci navrhovat přímo americký způsob. Kodex podle mě vše ještě přenese do šedé zony.
- Jan Hošek: Podle mě je dobré si sjednotit, co je a co není v pořádku.
- Jiří Demel: Chci říct, že tyto skupinky (co se týče externích náborů a jednání ohledně lobby), vznikají od roku 2009. Řeší se to neustále dokola. Deklarací to myslím neovlivníme, protože jsou ty skupinky různě zalezlé, kam nevidíme.
- Jan Bednařík: Dávalo by mi smysl mít registr vnitrostranického lobbingu, ale lepší by mi přišlo se bez toho obejít. Forum je super protože tam mají všichni stejný prostor.
- David Witosz: Vnitrostranický lobby kontakt je imho šílenství. Já jsem pro tu kulturu. Pojdme zatraktivnit grilování a primárky.
- David Novák: Jsem pro přístup z druhé strany, kodex kandidáta a kodex hlasujícího. Člen má možnost porovnávat řeči kandidátů, kdyby to šlo uživatelsky zpříjemnit, bylo by to lepší.
- Dalibor Záhora: Nefunguje nám ideálně ani současná evidence lobbingu, už dnes v ní chybí řada kontaktů a není kapacita to kontrolovat, nějaký průšvih se ukáže jednou za čas. Tedy nemyslím, že by mohl fungovat vnitrostranický lobbingový registr. Ty debaty kandidátů na americký způsob, když jsme dnes v situaci, že na čelní místa máme jednoho kanidáta a ostatní si ani netroufnou proti němu kandidovat, tak v to nevěřím, možná tak na nižších funkcích, tam se pobijou.
- Dana Balcarová: Ve všech organizacích se časem vytvoří skupina, která rozhoduje a nemusí to být vždy ve prospěch organizace. Mám tip na tuto knihu: https://socialsciences.mcmaster.ca/econ ... lipart.pdf.
- Jiří Demel: My přece máme profily na wiki a lidé. Při posledních volbách mi vyplynulo, že lidé ve funkcích většinou dostávají spíš záporné halsy.
- Dan Leština: Chci navázat na tu informovanost. Malinko by mohlo pomoct zpřehlednění otázek a odpovědí na otázky. Chci tady také upozornit na zajímavý (a negativní) fenomén žádosti o podporu dodavatelů strany, de facto vlastních zaměstnanců.
- David Witosz: Z druhého konce. Něco nám vadí a je za čárou. Do budoucna to budeme řešit víc a víc. Co takhle mít kuchařku, jak vést kampaň? Spíš než furt říkat, co je špatně.
- Janka Michaillidu: Kdo by se chtěl přihlásit do pracovní skupiny? Dalibor Záhora uvidí. David Witosz se hlásí. Janka Michaillidu. Dana Balcarová.

8. Prováděcí předpis ke koaliční smlouvě - Dalibor
viewtopic.php?p=736682#p736682
- Dalibor Záhora: Tohle je apel, abyste na to vlákno koukli. Podle mě se tam dějou zcela zásadní věci. Zjednodušeně, koaliční smlouva je nade vším. Je k tomu velmi zajímavá diskuse. Já bych byl rád, abychom k tomu zahájili jednání, nějak si to vyříkali a ideálně přijali usnesení. Důležitý je paragraf 2, cituji:
- *§ 2 Přednost koaliční smlouvy. Koaliční smlouva byla schválena celostátním fórem jako zásadní návrh, má uvnitř Pirátské strany platnost vnitřního předpisu a je přímo použitelná. Stanoví-li vnitřní předpis něco jiného než koaliční smlouva nebo tento prováděcí předpis, použije se koaliční smlouva nebo prováděcí předpis.*
- Vojtěch Pikal: Ten předpis bude určitě projednávat RV. Pravidla hospodaření koalice pravděpodobně bude také schvalovat RV. To ustanovení o přednosti smlouvy je tam z důvodu, že v té smlouvě jsou nějaké závazky pro kandidáty a členy strany. Prostě říkáme, že je platný ten text, který se dá vztáhnout na členy strany. Týká se to porgramových východisek a zákazu kroužkovací kampaně atd.
- Jan Bednařík: Je zásadní, aby naše předpisy měly přednost před koaliční smlouvou. Aby věci jako schvalování programu zůstaly RV a nikoliv koaliční radě.
- Dalibor Záhora: Pokud tam Milan Daďourek napíše, že přijetí má potenciál rozvrátit náš pirátský systém, tak bychom se tomu myslím měli prioritně věnovat.
- Vojtěch Pikal: V koaliční smlouvě je jasně stanoveno, že si mají strany interně stanovit, že nějaké věci nebudou moct jejich zástupci v orgánech koalice hlasovat/konat, pokud nebudou mít nějaké vnitřní pověření. Přece není možné říct, že naše předpisy mají přednost před koaliční smlouvou, protože to v tuto chvíli není vnitřní dokument strany. Samozřejmě je možné se tímto směrem vydat. Dokud nebude stanoveno, jak mají naši zástupci v radě/koaliční orgáně fungovat, tak tam nic schvalovat nebudou.
- Dan Leština: Ten princip není nikde jasně vysvětlený a napsaný. Je otázka, jestli budeme mít možnost náš názor na konkrétní ustanovení programu vyslovit. Asi tak 4x jsem jenom já říkal různým lidem, že jestli ten program ted vypadá nějak teď, tak je možné ho napravit v posledním kroku u RV. Když předložíte velmi dobře odůvodněný alternativní návrh, můžeme schválit něco jiného. Pokud bychom něco měli schválit a potom si koaliční rada něco dohonde a trochu to opraví podle svých představ, tak je to úplně špatně, ale to tam nečtu.
- Vojtěch Pikal: Koaliční smlouva předpokládá výhradu schválení. Pokud to ti lidé nedodrží, jak je zavázal ten orgán, tak pokud oni budou konat proti tomu rozhodnutí, tak kdyby někdo pak šel do nějakého sporu, tak potom to, protože je to v té smlouvě, tak je potom možné to usnesení právně vymáhat. I pokud bychom předpis nepřijali, tak platí volební řád, podle kterého volební program koalice schvaluje RV. RV tedy ten volební program musí schválit, aby naši zástupci to mohli schvalovat v koaliční radě. Samozřejmě je lepší to mít ve společném předpisu aby tam byly upravené i ostatní programy. Proces; RV se rozhodne, jak to chce projednávat (referendum nbebo ne). Když to neschválí, tak to v koaliční radě nikdo neschválí.
- Dan Leština: Chybí mi tam, kdo překládá návrh RV, a celý ten proces nikde není nikde dobře napsaný. Tohle je zatím to nejlepší, co jsem slyšel. Dáme možnost koaliční radě něco schvalovat bez předchozího souhlasu? Tohle tam dosud není přehledně napsané.
- Vojtěch Pikal: Tohle vidím v tom návrhu koaliční smlouvy, asi to znamená, že to tam je napsané nesrozumitelně. Není nicméně možné, napsat, že někdo nějaké pravomoce nemá. JdŘ Rv řeší, kdo může RV předkládat návrhy. Já myslím, že je to dostatečný.

Odloženo - Příprava info pro newsletter (Dalibor)
- týdenní report - uzávěrka každou středu - report shrne maximu dění v RV a do NL se následně vybere to důležité
- dávat na reporty na web RV
Odloženo - Květnová dovolba RV za CF (Dalibor)
- kdo hodlá znovu kandidovat? kdo ne? (založit vlákno na foru, kde to probrat?)
- co učinit proto, aby bylo zvoleno dost členů do RV, nároky na člena RV
- diskuze o výhledové úpravě volby do RV - část RV volbou losem
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV 3.1. od 19:00
Hosté: Jakub Michálek, Vojtěch Pikal, Martin Kučera
Přítomni: Andrej Ramašeuski, Jan Hošek, Lydie Bartošová, Michal Marciniszyn, Jiří Demel, Dan Leština, Dana Balcarová, Jan Bednařík, Martin Šmída,
Petr Třešňák, František Kopřiva, David Novák, Marek Řebíček, Dalibor Záhora, Bohdan Vaněk

TLDR:
  • Dalibor Záhora rozpohybuje pracovní skupinu k volebním stížnostem.
  • Rozpočtová skupina: není update, čeká se na schválení stálých pracovních skupin, Dan Leština chce být členem. Po vzniku skupiny dá RV info o složení RP jako podání do podatelny. Janka potom udělá anketu o termínu rozpočtového setkání s odbory pro všechny zmíněné účastníky.
  • Příští zasedání RV 27.-28.2 bude online
  • RV diskutovalo o možnosti ustanovit nějakou přechodnou pracovní skupinu o osobním kampaňování, který by měla za úkol zjistit, jestli by se k tomu nedala udělat nějaká doporučení. Členy této skupiny by se chtěli stát David Witosz, Janka Michaillidu a Dana Balcarová. Dalibor své členství ještě zváží. Tady není update. Lydie se tomu chtěla věnovat s Petrem Kapounkem a Jankou. Zapojí se do toho a pokládá za nejefektivnější dát do redmine usnesení.
  • Ad vyhodnocování důvěryhodnosti: Marek Řebíček udělá pracovní skupinu na zulipu, zájemci hlaste se. Dan inicioval to, že se vláknu dá normální značka a bude převedeno do normálního jednání.
  • Ad návrh úpravy volebního řádu: obnovíme jednání, vyhlásíme nové lhůty a další postup. Honza Bednařík dá vědět navrhovateli, jestli v tom chce pokračovat. Dalibor si vezme předsedání.
  • Dalibor Záhora by být ostatními připravoval různé kandidáty na to, aby začali sbírat podporu do dovolby RV a stala se z toho celkově větší událost. Možná by pomohlo, kdyby členové výboru za CF řekli, zda budou chtít zase kandidovat. K 15.3 by mělo být doručeno, že bude 15.4 končit RV. Jan Bednařík a Dalibor Záhora zvažují, že by se usnesení upravilo tak, aby mandát „starých členů“ skončil v momentě zvolení nových zástupců.

Odkaz na zápis: https://codimd.pirati.cz/h0KxlBsCSpSoTOsG0rNjQA. Z důvodu archivace také vkládám celý zápis do OT.

OFFTOPIC
### Program:
### 1. Příprava koaličního programu (Dan, 45 min) viewtopic.php?p=744173#p744173 (předřazeno kvůli potřebám Jakuba a Vojty)
- Jakub Michálek: Jedna změna v koaliční spolupráci - dílčí úprava - expertní tým na zemědělství (požadavek Radka Holomčíka) samostatný, ne společný s životním prostředím (STAN má tým dohromady). ETK - kontrolujeme, zda dodali rozpis bodů. Za Spravedlnost máme konzultováné s Polčákem (STAN). Výhled - měli jste možnost se seznámit s podklady na foru, termín pro program květen, v dubnu hotový po obsahové stránce. Forma se bude řídít naším programovým dokumentem. Je draft od Tomáše Mrkvičky, 7 hlavních témat. Volební štáb chce nechat zpracovat tématický průzkum (zařizuje M. Ferjenčík), bude to něco hmotného (sešit, kniha, etc.). Volební štáb bude dodávat kopíky za zvolené body. Vedoucí exeprtních týmů jsou informování, je možnost obracet se přímo na ně.
- Dan Leština: Prosím o lepší komunikaci, viz ten nový tým Zemědělství. Např. před půl hodinou neměl Lukáš Blažej tyto informace. Moje otázka na foru byla ta, co jsme tady posledního půl roku dělali. Jestli jsem se dobře díval, tak tam nebyl závazek pro naše zástupce, navázat na dosavadní tvorbu programu. Strávili jsme na tom tisíce hodin. A nyní je tu návrh, jak udělat program koalice, že si to dohodnou lidi nominovaní shora, co si to dohodnou sami spolu nebo s tím, koho si nanominujou, to bude zadáno ke zpracování, a pak to teprve dostaneme my, a to už bude pozdě. Co mi v tom chybí je jediná věta: Zástupci pirátů vycházeji z dosud zpracovaných programových bodů a ty prosazují.
- Vojtěch Pikal: Není to tak, že nejdřív ty body dorazí do koaliční rady, a pak až do RV. Ty body budou nejdřív na RV. Rozpracovávají se body v prioritách koalice - jsou tam prakticky všechny.
- Jakub Michálek: S Lukášem to proberu, je to čerstvý, je možné, že to k němu ještě nedoputovalo. Co se týče přípravy programu jaako materiálu, musíme si uvědomit, že CF schválilo, že jsme v koalici. Máme jiné procesy, ty věci se musí vyjednávat. Z toho vzninke první draft, který vymezí rozsah práce. Pokud do toho chcete nějak zasahovat, pošlete připomínky vedoucímu expertního týmu, seznam bodů bude zveřejněn průběžně dovnitř strany. Můžete přijmout doporučení, pokyn atd. My to vezmeme a probereme s koaličním partnerem.
- Dan Leština: Byly spory o tom, které body a kolik mají být součástí programu, byly to velké spory. Pokud se expertní tým koalice shodne že má být deset a takových, tak je to obrovský zásah, o které byly pokusy už v minulých fázích. Můj strach myslím není planý. Kvituju prohlášení Vojty, že věci půjdou do koaliční rady přes RV. (Vojta: Je to tak v prováděcím předpisu). Nebylo to v diagramu. Půjde i zadání, co se bude zpracovávat přes RV?
- Jakub Michálek: Ne.
- Dan Leština: Mělo by být řečeno, aby zástupci Pirátů vycházeli z dosavadních příprav k programu 2021.
- Vojtěch Pikal: Já mám zpracovaný bod, vezmu ho a půjdu za koaličním prostorem.
- František Kopřiva: Kdo chce vyvinout iniciativu, nechť ji vyvyine. Kdo bude schvalovat sporné body? Já mám na starost manželství pro všechny. V koaliční smlouvě je kompromis s nejednotným výkladem. Prý může vzniknout nějaký třetí institut, což teda nechtějí ani odpůrci, ani podporovatelé manželství pro všechny. Obávám se, aby koaliční rada nenašla řešení, které bude nepříjemné jedné či druhé straně. Program jsme dávali dohromady po vzoru jednotného inkasního místa a tam myslím bude obtížné i ty prioritní bdoy napasovat tímhle stylem, natož nějaké neprioritní body.
- Jakub Michálek: My jsme o tom spolu mluvili 40 minut po telefonu. Ty si s protistranou řekneš, že podáte návrh a domluvíte se, co uděláte, jestli to neprojde (nebo nedomluvíte, to je na vás). Potom se to bude konzultovat na koaliční radě, dostanou to interní orgány stran ke schválení. Pokud vysloví souhlas, tak půjdou do nějakého schvalování. Počítáme zatím s tou šablonou, kterou máme. To, co chceš, aby se dělo, už se dávno děje. Nelze to napsat do koaliční smlouvy, protože si tam Piráti prostě nemůžou psát své věci.
- Dan Leština: Vy jste měli Dano spory s jiným RT (MPO?) a byla dosažena dohoda. No a v momentě, kdy by si průmysl a obchod v rámci expertního týmu koalice dal něco trochu jiného, než na čem jste se pracně shodli, tak by to nebylo dobrý, a mělo by se vycházet z toho, co jsme si v minulém půl roce pracně vydiskutovali. ted se předpokládá, že si koaliční rada dohodne, co se bude zpracovávat a za nějaké týdny nebo kdy se zjistí, co je zpracováno, a to se potom schválí koaliční radou a bude to program koalice.
- Petr Třešňák: My měli návrh od Dany, potom jsme jim to doplnili a na jednání jsme řešili ten náš připravený sheet a šli to se STANem bod po bodu. No problem, já bych ty problémy řešil, až když vzniknou.
- František Kopřiva: Chápu Danovy obavy a taky členy RV, co nejsou úplně v centru dění, vyvíjí se to dynamicky a deadlines jsou šílený. Za slabinu považuju to, že to lidi musí hodně aktivně sledovat a členové RV, co nejsou členy RT, mouhou ztrácet informační flow. Já myslím, že náš vyjednávací tým mohl být progresivnější a víc si u manželství pro všechny dupnout.
- Dan Leština: To jsou zajímavé informace. Rozumím správně, že jednotlivé ty odrážky budou ty programové body? Protože jich je víc a jsou jiné.
- Dana Balcarová: To jsou priority, které v programu budeme mít. Ty jsou shodné pro nás a pro STAN a jsou tak významné, že je chceme mít v koaliční smlouvě.
- František Kopřiva: Ty priority, které se nedostaly do koaliční smlouvy, se budou řešit později. Bylo by dobré ty otázky tady někam sepsat, ať to neřešíme u Jakuba.
- Dan Leština: My jsme ti, kdo za to mají politickou zodpovědnost. Já se velmi divil, když jsem zjistil, že před pár lety shodilo RV celý komunální program a schválilo něco, co napsalo pár lidí na Vysočině.

### 8. CF 3/2021 Prováděcí předpis ke koaliční smlouvě (Dalibor 10 min)
- Dalibor Záhora: Na CF leží do 8.2 tuším prováděcí předpis ke koaliční smlouvě. Nevím, jestli jste to studovali, ale vidím tak tři nebo čtyři věci k probrání. Přednostně, jsou tam věci týkající se programu a týmů. Např. paragraf 10, bod 2 píše: „sestavení dobrovolných týmů a vládního týmu“. Já si tím sám za sebe nejsem jistý.
- Michal Marciniszyn: Mě to v pořádku přijde. Představa, že budeme ve vládě, něco jiného si domluvíme na RT. Z pirátských reosrtních týmů pak bude znít, že je všechno špatně, to mi nepřijde dobrý a budeme myslím vypadat jako totálně neseriozní parta.
- Dalibor Záhora: Nechci polemizovat.
- Dana Balcarová: Všichni myslím trpíme tím, že jsme byli zvyklí tlačit naše myšlenky a neumíme udělat shodu s nějakým partnerem.
- Dalibor Záhora: Myslím, že není třeba omezovat naše expertní týmy a nechat je pracovat na nějakých našich věcech. Dá se tam napsat, že na některých věcech mohou pracovat, ale nebudou se prezentovat, že je prosazují. Ještě se zamyslím. Každopádně: schvalování programu koalice. Tam se zdá, že nějaké body mohou prosazovat pirátští poslanci sami, ale není závazek, že ho budou prosazovat koaliční partneři. Může v krajním případě dojít k tomu, že to, co bude programem, stanoví koaliční rada. Že i když RV něco schválí, tak to v konečném důsledku nebude mít až tak rozhodující vliv.
- Lydie Bartošová: Mně nepřijde, že oni si to vycucají z prstu. Oni tady říkali, že to budou brát z toho, co už je rozpracovaný. Já doufám, že to nebudou brát z něčeho, co už je mimo.
- Dana Balcarová: Já myslím, že v tom procesu budou členové RT a nebudou to vyjednávat jeden nebo dva lidi.
- Dan Leština: Představ si, nejsi v expertním týmu koalice, a ten, kdo tam je, není úplně v souladu s tím, jak si to představuješ.
- Dana: No teď je to domluvený tak, že bude vyjednávat jeden člověk, ale ti lidé z týmu na tom budou dál pracovat. Já jsem paranoidní, ale myslím, že tomu procesu musíme trochu věřit.
- Dalibor: Zvláštní je i paragraf bodu 5. A pak apragraf 11, bod 2 s KK.

### Kontrola úkolů z minulého mumble
* Pracovní skupina k volebním stížnostem: Dalibor Záhora se kaje, nerozpohyboval to, napraví to.
* Rozpočtová skupina: není update, Dan Leština chce být členem
~~* RV se domluvilo na tom, že usnesením umožní trvalé pracovní skupiny RV, jejichž členy budou moct být jen členové RV. Je možné do usnesení přidat poznámku o oprávněnosti jednat jménem RV ve vymezené působnosti. Formát usnesení: „ RV zřizuje konkrétní skupiny, co to je za skupinu a jaký bude její účel“. Kdo si vezme na starost formulaci usnesení, prosím?~~
~~* Do 11.1 je dle domluvy čas komentovat codi dokument k pracovním skupinám. Do téhož data je také možné vymyslet další skupinu či upřesnit stávající skupiny.~~
* Příští zasedání RV bude 27.+28.2 bude online
* RV se s @Vojtěch Pikal domluvilo na tom, že sestaví rozpočtovou skupinu a její složení dá RP jako podání do podatelny. @malajanka v návaznosti na to slíbila, že až RV skupinu složí, uděláme anketu o termínu rozpočtového setkání s odbory pro všechny zmíněné účastníky. Tady čekáme na vznik pracovních skupin.
~~* RV udělá dovolbu jednatelů. @Lukáš Černohorský prosím,měl bys chvilku na to, to zprocesovat?~~
* RV diskutovalo o možnosti ustanovit nějakou přechodnou pracovní skupinu o osobním kampaňování, který by měla za úkol zjistit, jestli by se k tomu nedala udělat nějaká doporučení. Členy této skupiny by se chtěli stát David Witosz, Janka Michaillidu a Dana Balcarová. Dalibor své členství ještě zváží. Tady není update. Lydie se tomu chtěla věnovat s Petrem Kapounkem a Jankou. Zapojí se do toho, nejefektivnější by bylo dát do redmine usnesení.

### 5. [Vyhodnocování důvěryhodnosti](viewtopic.php?p=737977#p737977 )
- Dan Leština: Dospělo to do fáze, kdy jsem napsal 8 bodů a zeptal se vás před necelým rokem, co si o tom myslíte. Na tom to víceméně skončilo. Pak tam napsal Petr Kapounek svůj názor.
- Marek Řebíček: Za mě je to takový náročný téma. Možná, že by něco takovýho vzniknout mohlo. Já se přihlásil k tomu, že to, co kluci napsali, jsem schopen se svými profesními zkušenosti posunout.
- Lydie Bartošová: Já myslela, že jsme tehdy prohlásili, že to není stranický dokument a tak se k tomu můžeme chovat. Že je to metodika, která má spoustu much.
- Dalibor Záhora: Marku, ty bys ten původní materiál našich analytiků navrhoval zjednodušit, aby nebyl tak komplexní?
- Marek Řebáček: Já se s klukama spojil. Když ta prověřování mají nějak vypadat, tak se těch lidí musíš na nějaké věci zeptat. Ten dokuemnt není špatný, ale chybí mu nějaké techniky a zdroje. Kdyby to mělo opravdu fungovat, tak se tomu musí dát ten začátek.
- Dalibor Záhora: Aby to byl předpis, tak by to mělo mít nějakou kontinuitu. Není to akademická, ale velmi akutní debata.
- Lydie Bartošová: Myslím, že nemá smysl zopakovat debatu, kterou už jsme vedli. Dokument nerozeznává různé úrovně zapojení, nerozlišuje, jestli je někdo ve vysoko postavené pozici nebo je to obyčejný člen. Je tam také problematický jazyk, ze kterého se mi ježí chlupy. Je otázka, nakolik to může fungovat jako prevence. Já myslím, že bychom takhle neměli lustrovat všechny a dělat si na lidi složky. Kdo má navíc ty věci vědět?
- Marek Řebíček: My se s tím nějak vypořádali, já z toho s analytiky zkusím udělat něco dobrého, a pak uvidíme, jak se na to ta strana dívá.
- Dan Leština: Za mě fjan, když si to někdo vezme, navrhuju přijmout usnesení v tomto smyslu:

> Myslím, že kritika by se dala shrnout tak, že dokument není přiměřený vůči jednotlivým účelům, pro které by se měl používat:
> Mezi osoby, na které je vhodné vztahovat tento manuál z hlediska jejich důvěryhodnosti, řadíme zejména:
> ● osoby nominované (nejen) do vedení institucí v rámci české státní správy;
> ● osoby nominované (nejen) do vedení a orgánů firem a společností, které jsou ve vlastnictví státu, měst
> a obcí;
> ● osoby nominované (nejen) do vedení a orgánů privátních firem a společností;
> ● osoby nominované (nejen) do vedení a orgánů neziskových a jiných organizací;
> ● kandidáti, kteří jsou volení do funkcí Poslaneckou sněmovnou nebo Senátem (např. členové Rady České televize, členové Rady Českého rozhlasu apod.);
> ● osoby v pracovním (nebo jiném) vztahu k politickým stranám;
> ● političtí kandidáti a ideálně i členové politických stran.
> A to bych usnesením doporučil, že pokud se takovýto dokument má vydávat, musí být přiměřený jednotlivým účelům. A konstatoval, že ten současný to nesplňuje.
- Dalibor Záhora: Je někdo proti tomu, aby se na tom dál pracovalo, nebo má nějaký alternativní návrh? Uzavřít jednání a Marek navrhuje pracovní skupinu na zulipu, zájemci hlaste se. Nikdo není proti, aby Dan inicioval to, že se vláknu dá normální značka a bude převedeno do normálního jednání.

3. [Návrh úpravy volebního řádu](viewtopic.php?p=737992#p737992) - co s tím? - max 20 minut
- Dan Leština: Obsahem je v podstatě to, že si nikdo nemá upravovat program po volbách.
- Honza Bednařík: Je tam otázka toho, kdo ten kodex kandidáta mohl měnit, což je asi příslušné sdružení a toto usnesení to nějakým způsobem zakazuje. Já bych to uzavřel a až na to bude mít někdo chut, tak to může otevřít znova.
- Dalibor Záhora: A jsi ochoten to tam takto naformulovat?
- Honza: Ano.
- Dan Leština: No podle mě by se to mělo zase rozběhnout jako jednání. Takže obnovme jednání, vyhlašme nové lhůty a další postup. Celé to tam je, včetně návrhu usnesení, a mělo by to běžet. Mě to takhle nepřijde korektní. Je shoda na tom, že to jednání znova oživíme a budeme pokračovat nějakým směrem.
- Jan Bednařík: Pokud tam dáme návrh postupu na ukončení, tak někdo může být proti, neukončí se to a povede to k nějakému finálnímu usnesení. Honza Bednařík dá vědět navrhovateli, jestli v tom chce pokračovat. Dalibor si vezme předsedání.

### 7. Odborná sekce - viz: viewtopic.php?p=743863#p743863 (Dan, 45 min)
- Dan Leština: Přijde mi to důležité, protože je nyní prostor pro připomínky k návrhu, který skončí za týden od teď. Prezentace: https://docs.google.com/presentation/d/ ... 674816_0_0. Členství v široké platformě má být primárně skrz podtýmy a lze požádat vedoucího o přijetí. Vedoucí v podstatě nemá pravomoci. Nenavrhují se změny současných vedoucích RT. Už to řešíme rok a jsou tendence to shodit ze stolu s tím, že není vhodná doba. Já to nepovažuju za vhodný argument. Ještě minimálně týden poběží připomínkování věcného záměru. V pracovní skupině pak připravíme změny předpisů, které jsou potřeba. Pak rovnou přikročíme k tvorbě předpisů a na celé RV se obrátíme o něco později. Ty termíny nám v této pracovní skupině upřímně nejdou, zatím není s čím zahájit jednání.
- Lydie: Já nechápu, proč se na to tak spěchá.
- Dan Leština: Šlo to už před časem newsletterem a maily, tu lhůtu jsme si dali předem. Apel na členy RV, aby se s materiálem seznámili a připomínkovali ho. Ty tři týdny byly na základě domluvy s RP.

### 9. Volba zástupců RV do Institutu (Dalibor 10 min)
- Dalibor Záhora: Toto je spíš avízo. Až bude schválena zakládací listina, tak by měla proběhnout volba CF a zástupců v celostátní radě. Doporučený postup je, že nejdřív navolí tři zástupce v radě CF, pak RV a nakonec doplní RP své dva zástupce. Možná budeme moct vybrat z kandidátů nezvolených za CF.

### 11. Dovolba RV za CF zahájení 15.března (Dalibor 10 min)
- Dalibor Záhora: Myslím, že může být problém navolit zástupce za CF, jako byl v minulosti. Rád bych proto připravoval různé kandidáty na to, aby začali sbírat podporu a stala se z toho větší událost. Možná by pomohlo, kdybyste vy za CF řekli, že budete chtít zase kandidovat. K 15.3 by mělo být doručeno, že bude 15.4 končit RV.
- Jan Bednařík: To usnesení se dá upravit tak, že mandát končí v momentě zvolení nových zástupců.
- Dalibor: Já se na to podívám, tohle je každopádně dobrý nápad.
- Dan Leština: Já bych navrhl, aby pracovní skupiny které ted na něčem pracují byly pověřeny jmenovitě bez ohledu na mandát v RV (jako Jakub s programem mimo RP). Je na nás, co uděláme na reformě odborné sekce. Mně by to vyřešilo dilema, jestli znovu kandidovat nebo ne.
- Jan Bednařík: Klidně můžeme ustanovit nějaké skupiny, které to budou řešit.

### Info na okraj
- Dalibor Záhora: U nás v SČK se na sedmé místo kandidátky hlásí kandidát Láskova SEN 21. viewtopic.php?f=406&t=55956
- Martin Kučera: Řešili jsme to na RP a myslím, že to je v zápise. Řešili jsme to i v kontextu dalších subjektů, které se k nám hlásily.
- Jan Hošek: viewtopic.php?f=408&t=55847 U nás taky, zatím ani nenasbíral podporu pro nominaci.
- Daliboir Záhora: Samozřejmě nejde jim zakazovat kandidovat v primárkách a schválně kouknu, jestli se nějak aktualizovala ta dohoda.
- Dan Leština: Pokud si chcete udělat obrázek o komunikaci, tak koukněte do zprávy volebního manažera.
Tito uživatelé poděkovali autorovi exasistent.RV za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Jan.Bednarik
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble RV 3.1. od 19:00
Hosté: Vojtěch Pikal
Omluvy: Daniela Weissová, Dan Leština, Marek Řebíček
Přítomni: Jiří Rezek, Tomáš Unger, Dalibor Záhora, Janka Michailidu, Jiří Demel, Michal Marciniszyn, Michal Gill, Martin Šmída, Dan Mazur, Jan Bednařík, Bohdan Vaněk

TLDR:
- Kristina se zeptá Šárky na zápis ze setkání s odbory, kde se neřešil rozpočtet
- ttps://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=248&t=51780 Dalibor Záhora rozjede
- Dhttps://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=248&t=52606&start=40 Dalibor se s tím vypořádá
- Do skupiny k pirátské strategii, kterou představila Janka Michailidu, se přihlásili Dan Mazur, Andrej Ramašeuski, Jan Bednařík a Tomáš Unger
- Janka Michailidu se zeptá vedoucího TO, jestli je appka na volební dohled realistická letos, při využití externí sílx. Musí se to celé vymyslet a zkoordinovat.
- Skupina ke strategii se pobaví o formě zprávy předsedy.

Zápis v PDF příloze nebo zde.!
Přílohy
Jitsi RV ve středu, 10.3 od 19_00.pdf
(251.57 KiB) Staženo 36 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi exasistent.RV za příspěvek:
Jan.Bednarik
exasistent.RV
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 271
Registrován: 26 úno 2019, 10:14
Dal poděkování: 52 poděkování
Dostal poděkování: 253 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od exasistent.RV »

Mumble / Jitsi RV 6.4. od 19:00
Přítomni: Janka Michailidu, Jan Bednařík, Andrej Ramašeuski, Dalibor Záhora, Dana Balcarová, Dan Leština, Jiří Demel, Daniela Weissová, Jan Hošek, Michal Gill, Tomáš Unger, Martin Šmída, Lydie Bartošová, Marek Řebíček, David Novák, Václav Židek (od 19:15), David Witosz, Bohdan Vaněk, Daniel Mazur

Odkaz na zápis: zde

Úkoly:

  • RV chce vyzkoušet rotaci na pondělních RP ještě před převolením. Jednatelé si berou za úkol vytvořit nějakou tabulku, ideálně do příštího RP v pondělí

  • Nový kalendář na mraku dáme i na náš web

  • Členy pracovní skupiny k „pirátské ideologii“ chtějí být David Witosz, Lydie Bartošová, Daniel Mazur a Dalibor Záhora

  • Dan Leština zahájí jednání o usnesení RV: Republikový výbor pověřuje Dana Leštinu, Janku Michailidu, Jana Bednaříka a Danu Balcarovou, aby v rámci příslušné pracovní skupiny ve spolupráci s republikovým předsednictvem připravili a předložili návrh úpravy předpisů ohledně odborně-politické sekce strany, resortních týmů a souvisejících témat.. Podpora sebrána na schůzce: Dalibor Záhora, Bohdan Vaněk, Václav Židek, David Novák, Tomáš Unger.

Archivace v OT:
OFFTOPIC
# Jitsi RV 6.4.2021 v 19:00
- Přítomni: Janka Michailidu, Jan Bednařík, Andrej Ramašeuski, Dalibor Záhora, Dana Balcarová, Dan leština, Jiří Demel, Daniela Weissová, Jan Hošek, Michal Gill, Tomáš Unger, Punkie, Lydie, Marek Řebíček,D avid Novák, Václav Židek (od 19:15)


### 1. Je v rámci volebního dohledu RV  zodpovědný za proaktivní zkontrolování kandidátů nebo za vyřešení případných sporů? - ze zasedání RV / ? / ?
- Janka Michailidu: Jak moc má být RV proaktivní? Bylo i setkání s koaliční radou, RP a tak, a tam Ivan říkal, že to vůbec nemáme řešit - náš čas je prý teprve tehdy, když jsou hotové kandidátky. Požadavek na to, abychom si to nějak vyjasnili vevnitř toho orgánu. My si říkali, že když se na nás obrátí někdo s problémem v naší gesci, tak ho přece neodmítnem. My navíc volební dohled vždy řešíme už tehdy, když se sestavují kandidátky. Zkontaktovaly jsme se s kraji, aby daly report, jestli se situace zlepšila nebo ne. (ad Dan Mazur, který chce mluvit o odstoupení z kandidátek v LbK). Má tu někdo ten stejný názor jako Ivan? Ať to není tak, že jsme tam prezentovali názor, který nemá oporu.
- Dana Balcarová: Řešilo se to na SVÝTu, že je to vyjednávání citlivé a mělo by být nějak koordinované.
- Dan Leština: Z naší problém strany není problém nevůle ke koordinaci. My naopak chtěli být zapojení a chtěli jsme informace. Janko dokud to nebude jasný, měli bychom do kotnroly primárek být zapojení předem. Naše role je i předcházet škrtání a opakování primárek.
- Dalibor Záhora: Souhlasím s Danem. Dano, my jsme daleko toho, abychom vedli nějaké paralelní jednání s kraji nebo někým jiným. Já myslím, že my jsme fakt spíš poslední pojistka. Citlivý je to třeba i u senátních voleb, kde je to ještě navíc jasně založený na osobnosti a proto je nutné mít volební dohled co nejřív.
- Dan Mazur: Já myslím, že Ivan chtěl říct, že jsme v nestandartní, koaliční situaci. Nám zbyl volební dohled na pirátskou stranu kandidátky, společné věci řeší koaliční rada. Ale prostě nejsou to dva nezávislý systémy a je logický, že se na nás lidi obrací a dál to řešíme. Myslím, že my můžeme zvýšit tlak na tu naši stranu koaliční rady.
- Dan Leština: Na tom nevím, jestli je shoda Dane - jestli se naše práce týká jen Pirátů.
- David Witosz: Je to nová a nestandartní situace. Chápu Ivanův přístup, ale pokud už někdo přijde za námi, tak to myslím ignorovat nemůžeme. Měli bychom vyslechnout argumenty.
- Dalibor Záhora: Konkrétní příklad, někde v Hradci byl skokan na kandidátce a odmítal se tomu podřídit. Nemůžem úplně zasahovat do kandidátů STANu, ale můžem nějak vyvíjet tlak a apelovat, aby byla dodržováno to, co se dohodlo v koaliční smlouvě.
- Dana Balcarová: Někteří no go lidi se dostali vysoko na kandidátky...
- Dan Mazur: Směřujeme myslím ke shodnému názoru. Nemyslím, že je pravda, že je všechno nestandartní - už absolvujeme několikáté sněmovní volby.
- Janka: Je shoda na tom, že nemáme odmítat kraje, když za námi přijdou. Je dohoda, že to celé děláme, jak nejcitlivěji to jde.

### 3. Komunikace mezi RV a RP - ze zasedání RV / 15 min
- Janka Mihailidu: Je otázka, nakolik je to věc institucionální / věc osobních preferencí. Opakované problémy na lince RV/RP. Za sebe chci říct, že si uvědomuju, že nikdo nejednáme na nějaké zelené louce - jsou tam nějaké sympatie a antipatie a podobně. Ale já se snažím být právě proto opatrná. Často to nestačí. Podobné problémy má i Dan a Dalibor (ten si to imho občas zaslouží). Dá se to třeba řešit tak, že by s RP jednali jiní lidi - ale tam je problém s tím, že je část RV neaktivní. Já nemám problém v té komunikaci pokračovat, ale myslím, že jsou ty vztahy zralé na mediaci a myslím, že to pirátům neprospívá.
- Lydie Bartošová: Vnímám, že se to vleče. Možná by si to zasloužilo personální výměnu. Mohli bychom si to rozdělit jako služby. Kdybych věděla, že se mám někdy někde připojit, tak to asi dokážu - co nedám je kontinuálně to dělat. Nebo nechce se toho někdo zhostit na zkoušku?
- Dan Leština: Mediace by možná mohla pomoct. Ivan ji teda se mnou vyloženě odmítl. Prosím, RV, hlavně si svá témata sledujte a když se řeší, budte tam, kde se řeší.
- Janka Michailidu: Já bych o tu mediaci taky měla zájem. Ale to točení se souvisí s tou všeobecnou aktivitou.
- Lydie Bartošová: Já neříkám, at tam nechodí lidi, kteří se tam personálně nesnesou. Ale pojdme zkusit něco nového, ty vztahy jsou teď asi zasekané na mrtvém bodě.
- David Witosz: Udělat si kolečko je dobrý nápad.
- Janka Michailidu: Shrnuji. Takže chceme rotaci členů RV na jednání RP. Je super, že to přijde s převolbou, takže příští RV by si to mohlo jet od začátku takhle.
- Lydie Bartošová: Udělají tedy jednatelé třeba rotační kalendář?
- Janka Michailidu: Asi je dobrý to vyzkoušet, než se převolíme. Jako jednatelé si to můžeme vzít za úkol ale je třeba se ještě domluvit, jestli do toho chceme zapojit všechny (např. dvojce CF:kraj)? Nebo třeba nechat jen na těch za CF?
- Dan Leština: Rád bych tam chodil v ty dny, kdy tam mám co řešit. Mít třeba rotaci s tím, že tam může být někdo nad rámec, když je tam její/jeho téma. Problém je, že je to v pondělí okolo poledne. Je třeba čekat na link...
- Janka Michailidu: Beru to tak, že členové, kteří tam mají téma, tam samozřejmě být můžou. Takhle zajistíme, že tam vždycky někoho budeme mít a že se s tím postupně seznámí všichni v RV. Není fér, že je uzavřená část na pevný čas a ta veřejná je v blíže neurčenou hodinu. Někdy to lítalo i v rozmezí tří hodin a člověk musí být neustále na příjmu, aby mu to neuteklo.
- Dana Balcarová: Myslím, že kvůli aktivizaci by do toho měli jít všichmi, včetně krajský zástupců. Taky by měli být dva náhradníci.
- Dan Leština: My bychom RP měli dávat úkoly a je naším zástupcem, když zrovna nehlasujeme. Není to tak, že jsou nějaké čáry, co řeší oni a co řešíme my.
- Janka Michailidu: Souhlasím s Danem. Já se vždy snažím zdůrazňovat, že máme kooperovat. Na minulém zasedání to šlo do úplně bizarních rovin kde mi bylo řečeno, že se snažíme uzurpovat moc. Není mi z toho dobře. Asi to stihneme do příštího RP, do pátku by se to mělo hnout.

### 4. Nový kalendář na mraku / Kristina / 5 minut
- https://mrak.pirati.cz/apps/calendar/dayGridMonth/now
- Janka Michailidu: Lze integrovat, zejména na IOS je to fakt easy. Pojďme dát kalendář na náš web.
- Dan Leština: Udělejme návod na to, jak to integrovat doo google kalendáře.
- Andrej Michailidu: Jdi na mrak, nastavení, pak na ikonku s fotkou/bez fotky -> možnost nastavení a je tam položka mobilní a desktop a tam je propojit pirátskou aplikaci s cloudem.
- Janka Michailidu: Toto bude součástí průvodce člena RV.

### 5. Knihovna zdrojů k pirátské ideologii, základu, 20 minut, Lydie
- Lydie Bartošová: Název je hrozný. Ale někdo se zas ptal, jestli jsme praví nebo leví, k čemu se hlásíme, z čeho vycházíme. Že bez kořenů jsme jenom populisti. Zkoušela jsem odpovědět, poslat pirátský kolo, ale moc to nerezonuje. Já nevím, jak lidem vysvětlovat, co jsme zač. Lidem se to zdá nečitelný a je to myslím škoda. Nedokážeme ani mezi sebou sdílet nějakou pirátskou filozofii. Každý má nějakou představu pro sebe, ale máme to každý zvlášt nebo sdílíme v menších komunitách. Třeba piráti z Boskovic napsali fajn článek o vzniku strany a proč se aktivistům v oblasti autorského práva začalo říkat piráti. A díky nim je k dispozici článek, který se dá lidem poslat. A říkat někomu, přečti si třetí vlnu, to je nesdělitelný. Dalo by se přes newsletter a po rozeslat nějaký sběrač informací týkajících se core i přidružených témat a udělali bychom z toho místo, kde bychom mohli čerpat jak sami pro sebe, tak třeba pro nějakou formulaci pirátské filosofie.
- Dalibor Záhora: To je asi toto. https://www.piratiboskovice.cz/aktualne ... ske-strany
- Janka Michailidu: Ono je to potřebné, zejména jak rosteme. Noví lidé se k nám dostávají i přes témata, která v původním záběru vůbec nebyla. Co kdyby se přihlásili lidi, které to zajímá, dává jim to smysl a chtěli by pomoct?
- David Witosz: mě mrzí, že lidi neznají pozitivní stránku námořního pirátství. Na těch lodích se praktikovala demokracie, měli zdravotní pojštění a další věci. Byli rovnostářští, ale tohle lidi neznají. Znají jen propagandu ODS typu somálských pirátů.
- David Novák: Přijde mi úsměvné nyní se snažit vysvětlovat název Piráti, který beru jako sarkasmus. Tyhle nálepky dali lidem protipirátské organizace. To je jak s volama, kdybysme se snažili vysvětlit jejich pozitivní význam.
- Dan Mazur: Napadlo mě, jaká literatura je o tom nebejt svině, jak tak nějak říká Ivan. Normální je dodržovat zákony, samotnýho by mě zajímalo, jaká literatura na tohle je. Takže začnu pátrat.
- Lydie Bartošová: Tahle debata podle mě ukazuje, jak ty zdroje potřebujeme. Každý k tomu přistupuje z různých úhlů, což je skvělé. Hnutí technologů, tam se taky dají najít nějaké kořeny.
- David Witosz: Já už si nějakou literaturu našel a Davide, já bych se klidně nazýval volem. [cituje něco z pirátské historie].
- Janka Michailidu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Pirates, https://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_code
- David Novák: Historii Pirátů nechť zkoumá a propaguje institut - vědecký. My se do toho zbytečně zamotáme.
- Dalibor Záhora: Já se taky částečně hlásím do skupiny, linky naposílám.
- Janka Michailidu: Členy pracovní skupiny chtějí být David Witosz, Lydie Bartošová, Daniel Mazur, Dalibor Záhora. Já to nestíhám bohužel. Ale budu vděčná, když s námi budete průběžně sdílet svůj postup.
- Lydie Bartošová: Ať se do toho vloží institut, ale primárně bychom myslím měli vytěžit know how a názor našich členů. Ať na tom institut pak klidně maká, ale jak vidíš ted, tak to fakt potřebujem.

### 6. Osobní kampaňování ve vnitrostranických volbách, 30 minut, janka, https://codimd.pirati.cz/HI9ZcGxMQHOzvs1OyLXVMg#
- Janka Michailidu: Už jsme to řešili na posledním zasedání. Bohužel jsem na to v rámci skupiny neměla prostor. Ale mluvily jsme se s Lydií, že mi pošle dva zdroje, které pokládá za relevantní - např. Honza Kechert ve vlákně k této problematice (viewtopic.php?f=75&t=52788&start=100). Druhý zdroj byl mail od PKS ohledně kampaňování na různých kanálech. Obojí má myslím nějaké dobré principy, které bychom mohli přednést a představit nějakým způsobem v doporučujícím usnesení. Líbilo by se mi, kdybychom z toho přehledu něco sestavili před CF.
- Lydie Bartošová: Já myslím, že už je to hodně prodiskutovaný na CF a je třeba to jen učesat.
- Dan Mazur: Jemná kodifikace ze strany RV bude určitě užitečná.
- Janka Michailidu: Prosím koukněte do toho codi, kdyby vám to chybělo nebo vám něco přišlo přehnaně omezující nebo podobně.
- Dalibor Záhora: Já si codi prošel a schází mi tam to, že někdy jen lidem připomeneš hlasování.
- Janka Michailidu: Je tohle práce pro nějakou pracovní skupinu?
- Daniela Weissová: Co ta senátní?
- Dalibor Záhora: Důvodem, proč s zajímám o senát je to, že ty senátní volby jsou celkově zanedbávané. Takže bych to senátní skupiny nevčleňoval, ale nejsem proti vzniku samostatné skupiny.
- Jan Bednařík: Já myslím, že by se ty pracovní skupiny měly soustředit na jedno téma.
- Janka Michailidu: Chtěla bych, abychom příští týden vylezli s usnesením, které dáme do redmine a začneme jednat.
- Dana Balcarová: Nasdílíš nám to, až to dopíšeš? Pokud to budeš dávat do dvou dokumentů.
- Janka Michailidu: Bude to v zulipu, kde dám i odkaz.

### 7. kontinuita pracovních skupin po skončení volebního období, Dan, 15 min (viz diskuse zde)
- Dan Leština: I jako jednatelé RV jsme odmítáni z různého přístupu k informacím. Převolení RV může výrazně ztížit dotažení některých věcí. V rámci usnesení k pracovním skupinám jsme jmenovaní, ale věřím, že se tím rozumí, že když nebudeme členy, dále nejsme v pracovní skupině. Mohli bychom mít usnesení, že ty skupiny jsou i po konci našeho volebního odbobí.
- Jan Bednařík: Já vnímám, že jsou pracovní skupiny trvalé s jádrem členů RV a pak je to širší skupina lidí, co se chtějí zapojit.
- Janka Michailidu: Souhlasím Honzo s tou otevřeností.
- Dana Balcarová: Podle mě si do RV dáváme praktiku, že když nějaký orgán zaniká, někteří lidi si tam zajistí trvalý pozice. Podle mě to není štastný.
- Janka Michailidu: Nám ale přeci můžou kamkoliv chodit jakýkoliv členové...
- Dana Balcarová: Obdorná sekce se ale bude vyvíjet neustále a na uchopení se myslím bude furt pracova.t
- Janka Michailidu: My si nerozumíne. Ty mluvíš o trvalé odborné pracovní skupině, my mluvíme o konkrétní skupině, která byla vytvořena k upgrade odborné sekce se kterou kandidovali Vojta a Radek do RP. Ta věc je už předhotová a ta skupina ukončením své práce skončí.
- Dan Leština: RV pověřuje lidi k tomu, aby ve spolupráci s RP předložili návrh předpisů ohledně odborně-politické sekce strany.
- Jan Bednařík: Může se stát, že o všem budou rozhodovat lidé s funkcemi a aktivita dobrovolníků bude slábnout.
- Dan Leština: Ještě bych se pobavil na schůzce pracovní skupiny, koho tam jmenovat a nejmenovat. Probereme na příštím jednání když to do tý doby nevyřešíme.
- Usnesení RV: Republikový výbor pověřuje Dana Leštinu, Janku Michailidu, Jana Bednaříka a Danu Balcarovou, aby v rámci příslušné pracovní skupiny ve spolupráci s republikovým předsednictvem připravili a předložili návrh úpravy předpisů ohledně odborně-politické sekce strany, resortních týmů a souvisejících témat. --> janka: dane tak asi přes jednání (podpora sebrána na schůzce: Dalibor Záhora, Bohdan Vaněk, Václav Židek, David Novák, Tomáš Unger)

### 9. Komunikace s VV - Daniela 5 min - společná schůzka
- Daniela Weissová: Přenesla jsem na půdu VV naší debatu, jak budeme dělat volební dohled v komunálu, když se nám kandidátky rozrostou. Měl by tam být i apel na PKS, aby se na to připravili. Bude to chtít nějaké společné jednání, s tím VV souhlasí.
- Dalibor Záhora: Na květnové jednání RV je už pozván Lukáš Wagenknecht k senátu, můžeme to spojit, respektive dva body, které budou navazovat.

Tito uživatelé poděkovali autorovi exasistent.RV za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Jan.Bednarik
alena.rickova
Asistent/ka RV
Příspěvky: 184
Registrován: 02 črc 2021, 10:17
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 79 poděkování

Re: Zápisy z mumble pro členy RV

Příspěvek od alena.rickova »

Mumble / Jitsi RV 4.7.2021 19:00

Program:

1) Aktivita členů RV (Janka, 20 minut)
2) Volební dohled (Janka, 10 minut)
3) Kampaň (Janka 15 minut)
4) Otázky kolem personálního složení vládního týmu - (Dalibor, 30 minut) zkusit pozvat RP
5) Příprava programu, druhá vlna, samostatný pirátský program (dfw, 30 minut)
6) Příprava na čtvletní zasedání RV srpen (Dalibor, 15 minut)
7) Pirátská knihovna (Lydie, 5 minut)
8) Různé

Přítomni:
RV: Janka Michailidu, Jan Bednařík, Dalibor Záhora, Tomáš Unger, David Wagner, Dan Leština, Tereza Vovesová, Jiří Demel, Andrea Hoffmannová, Jakub Michálek, Bára Soukupová, David Witosz, Andrej Ramašeuski, Jan Hošek,Dominika Michailidu

Hosté:
Vojtěch Pikal(RP), Martin Kučera(RP), Antonino Milicia, (s Bárou i Anna Domova, Ondřej Profant a Zuzka Böhmová), Martin Martin, Ivor Kollar, Veronika Murzynová

Odkaz na zápis https://codimd.pirati.cz/rv072021?view Z důvodu archivace vkládám celý zápis do OT
OFFTOPICČervencová jitsi RV - 4.7.2021 v 19:00

Program:

Aktivita členů RV (Janka, 20 minut)
Volební dohled (Janka, 10 minut)
Kampaň (Janka 15 minut)
Otázky kolem personálního složení vládního týmu - (Dalibor, 30 minut) zkusit pozvat RP
Příprava programu, druhá vlna, samostatný pirátský program (dfw, 30 minut)
Příprava na čtvletní zasedání RV srpen (Dalibor, 15 minut)
Pirátská knihovna (Lydie, 5 minut)
Různé
Přítomni:
RV: Janka Michailidu, Jan Bednařík, Dalibor Záhora, Tomáš Unger, David Wagner, Dan Leština, Tereza Vovesová, Jiří Demel, Andrea Hoffmannová, Jakub Michálek, Bára Soukupová, David Witosz, Andrej Ramašeuski, Jan Hošek,Dominika Michailidu

Hosté:
Vojtěch Pikal(RP), Martin Kučera(RP), Antonino Milicia, (s Bárou i Anna Domova, Ondřej Profant a Zuzka Böhmová), Martin Martin, Ivor Kollar, Veronika Murzynová,

Zapisovatelka: Alena Říčková
Ověřovatel zápisu: Tomáš Unger

Janka Michailidu všechny přítomné přivítala a jednání RV zahájila v 19:05 hod.

1) Příprava programu, druhá vlna, samostatný pirátský program (dfw, 30 minut)start 19:05

předřazeno na žádost Dana Leštiny

David: dorazila druhá vlna,máme body, které jsem si odhlasovali, že musíme doplnit, byl nedostatek času sledovat rozdílkovku, což budeme s pomocí asistence řešit nejspíše v červenci
Jakub Michálek: posílal jsem mail, ve kterém jsou odkazy na body, kreré jsou již připravené, z nichž velká část je schválená programovým týmem, ale neschváleny Koaliční radou. Jsou tam další 3 body, které je ještě potřeba probrat - např. vysoké školy. Další věc, na které pracujeme jsou výcucy pro cílové skupiny - je téměř hotovo: senioři, podnikatelé, mladí a ještě 1 se bude zpracovávat
Dan Leština: psal jsem prosbu, abychom dostali seznam programových bodů, které jsem navrhoval, ale bohužel to neprošlo. Ještě jednou tedy apeluji, zda můžeme dostat seznam bodů, které byly zamítnuty
Janka Michailidu: chtěla jsem se zeptat, zda se plánuje výcuc pro ženy. Za další v průřezových programech jsou nějaké nové sliby a doplňkové části - kdo to vytváří, zda je to koordinované s resortními týmy
Jakub: každý výcuc má svého zpracovatele, což je většinou člověk z resortního týmu. V definitivní podobě je možné, že některý výcuc nebude potřeba ani schvalovat, protože bude marketingovou agregací toho, co již v programu je.
David: nám pak zbývá adresovat otázku samostatného programu, minimálně část památková péče a svoboda volby vzdělávací cesty, která tam nyní není. Měli bychom tento závazek naplnit. Pořeší se s resortními týmy
Terka: chtěla jsem se zeptat na soupis prioritních bodů programu, aby měli informace lidi, co jsou v ulicích,aby věděli, co mají přednostně komunikovat. Zda se něco takového připravuje.
Jakub: Materiály pro dobrovolníky připravuje volební štáb a koaliční noviny, tam bude také uveden výcuc z programu.
Dan Leština: vnímám jako velký rozdíl výcuc z programu a priority programu. Priority by měl schvalovat RV
Jan Bednařík: pozn. k pirátskému programu - vůbec bych se neohlížel nato co se prezentuje a co ne, dle informací ze streamu s volebními managery - kampaň začně až v polovině srpna. Máme programový tým koaliční a pirátský pod republikovým předsednictvem, který má za úkol sestavit program, kde bychom kandidovali samostatně. Takže pokud zde máme body, které bysme chtěli řešit jako samostatný pirátský program, je potřeba to koordinovat s RP.
David: já souhlasím, že musíme pracovat na kampani. Přišla nám povolební strategie k připomínkování, bylo by vhodné snažit se o konzistenci hlavních bodů povolební strategie s tím co budeme priorizovat v programu. Rád bych apeloval nato, abychom kladli stejnou váhu nato co chceme slibovat a a nato co chceme dělat - důležité v rámci transparentnosti politiky.
Vojta: pokud je vůle dělat samostatné pirátské volební body, já se tomu nebráním, ale přeposlal bych na pirátský resortní tým, zda mají zájem, že jim něco chybí. Další věc - máme priority v koaliční smlouvě, očekáváme nějaké priority v povolební strategii - je potřeba, aby to spolu korespondovalo.
David: tech. připomínka - body, který se chtějí dodělávat jsou nějaké už schválené a byly připraveny v souladu s rezortními tými a na jejich žádost, takže Vojty podmínka je z mého pohledu dodržena
Martin Kučera: pouze připomínka, že nějaké priority nastavilo kdysi celostátní fórum - zaznívaly stížnosti, že k nim nebylo přihlíženo, takže vzít nato ohled, pokud to ještě jde
Dan Leština: to je důvod proč znovu apeluji nato, abychom dostali body, které byly odmítnuty. Jsme zde od toho, abychom tyto body dodrželi.
Vojta: myslím, že resortní týmy nejlépe vědí co chtěly a co nedostaly v rámci sloučení a je to pro ně důležité, takže proto bych se obracel nejdříve na resortní týmy. Potřebujeme deadline, kdy už primárně přestaneme řešit program a začneme se primárně soustředit na jiné věci - dlouhodobý program apod.
Jakub: věci, které jsme chtěli prosadit, se nám v drtivé většině podařilo prosadit do koaličního programu. Pokud jsou tam požadavky, které vzešly z výhrad, tak nám dejte vědět, že se jimi máme zabývat - ideálně přes RP.
Dan Leština: třetina nebo polovina bodů neprošla z důvodů, které neznáme. To potřebujeme vědět jak to probíhalo.
Janka: vnímám, že je zde vůle, že oslovíme resortní týmy my nebo Republikové představenstvo, co mají v programu a nedostalo se.
David: zdá se mi to jako náročný proces a nejsem si jistý, zda jsme schopní říct, že máme určitý počet lidí, který se tomu budou věnovat a proberou s resortníma týmama co jim tam chybělo.
Janka: jde spíše o samostatný pirátský program, rozhodně je to v jiné fázi přípravy, než 2 body, které jsou připravené v usnesení a se kterými počítáme, že se tam přidají. Dotaz na resortní týmy by byl, zda tam mají body, které neprošly do koaličního programu a měly by se objevit v našem pirátském programu do těchto voleb
David: i přesto se mi zdá, že se jedná i z pohledu RV i resortních týmů o velmi náročný procest. Navrhuji dát call, pokud někdo cítí extrémní nespravedlnost, tak to můžeme řešit. Ale zdá se mi to jako rizito teď to řešit.
Vojta: za svůj resortní tým to vidím podobně jako Janka, byl bych nerad, aby zůstalo ve vzduchu tvrzení, že třetina bodů byla vyškrtnuta, raději dostanu odpovědi od rezortních týmů
Janka: jen uvádím, že končím hlášení do rozpravy
David: v dopravě také řešíme problém - je po nás požadováno odsouhlasit bod cyklistika, který mi bereme spíše jako komunální téma. Řešíme, že spíše o něj je zájem marketingově než programově
Janka: nevím, zda Jakub má info, kde se konkrétně vzal bod “cyklistika”
Jakub: dělali jsme shrnutí jak jsou zastoupeny jednotlivé programové body v rámci cílových skupin a zda existují cílové skupiny, které bychom měli ještě oslovit. Přislo nám rozumné oslovit tuto cílovou skupinu - cyklistika a to z důvodu toho, že tato skupina je docela rozsáhlá
David Witosz: chápu Jakuba, je to logické. Ovšem máme tu jiná stěžejní témata např. vrtky, dlouhodobá strategie na kterých pracujeme dlouhá léta. Cyklistika je navíc obsažena v “bezmotorové dopravě” a zastíní důležitá témata. Navrhuji udělat cyklistiku spíše jako podbod než samostatný bod
Janka: zbytek dořešíme v zulipu ve vlákně RV a v topic “program 2021”
2) Aktivita členů RV (Janka, 20 minut) start 19:55

Janka: Myslím si, že se nám částečně nepovedlo zapojit nové tváře, ani některé delší dobu fungující zástupce krajů, což je škoda. Měli bychom co nejrychleji uspořádat fyzické zasedání - potřeba osobního kontaktu, hrozba omezení na podzim. V srpnu bychom měli to zasedání uspořádat. Další věc je možnost separátního call, aby řekli členové, jaké jsou bariéry, co by vedlo ke zlepšení, co jim brání se více zapojit. Avizovala bych a více inzerovala připojení lidí do pracovních skupin - projednáme na fyzickém zasedání.
Dalibor Záhora: 2 věci, jsou tady jednatelé RV - 3 osoby z celkového počtu 5. Je zde zájem kdo by se chtěl ucházet o místo jednatele? Pokud bude potřeba hlásí se Andrej. Návrhuji po tomto bodu dát bod organizaci fyzického zasedání.
Vojta: navazuji na Dalibora, doporučuji volbu losem ze všech členů. V případě odmítnutí - opakování losu. Plánuje se propagace pracovních skupin?
Janka: ustanovení pracovních skupin - inzerováno v newsletteru a na webu. Souhlasím s tím, že bychom to meli zainzerovat více. Nevím však ještě jakým způsobem
Honza: plánujeme jitsy nebo stream k etickému kodexu pro vnitrostranické volby, myslím, že to můžeme spojist s pracovníma skupinama. Přiblížit co RV udělalo pro členy, takové setkání s RV více do šířky
Janka: navrhuji také více prostoru nějakou variantou pro prezentaci naší práce členům a zároveň jim dát prostor pro zapojení, dotazy. Připojíme pracovní skupiny do jitsi.
Dalibor Záhora: zhodnotím dnešní účast, která je zhruba poloviční, možná by pomohlo aktuálně zveřejňovat účast nejen na účast na jitsi, ale i účast na hlasování apod. Zatím se nic souhrnně neděje. Vnímám jako problém, že spousta členů je neaktivních.
Janka : na tom jsme domluvení, bude dělat asistentka. Budeme to mít na webu, stejně jak to má Rozhodčí komise. Musíme se ještě domluvit na formě.
je nutno tedy ještě prodiskutovat do budoucna, vzhledem k tomu, že ne všichni s tím souhlasí a berou to jako represivní metodu
3) Příprava na čtvrtletní zasedání RV srpen (dalibor 15 min) start 20:15

Dalibor: probírali jsme to na Zulipu, reagoval Andrej, který nabízí, že by to zvládli zorganizovat v Pardubicích. Můžeme otevřít diskuzi
Andrej: máme zde v Pardubickém kraji organizační tým,máme vytipovaných několik lokalit nemusí být přímo Pardubice, do měsíce bychom to doorganizovali
Jirka: nevím o nějaké veřejné žádosti, ale poslední RV se dělaly způsobem, že se točily mezi kraje
Janka: myslím, že Pardubice byly zmiňovány již dříve, jsou dobře dostupné. V druhé polovině srpna bych to viděla ideální
4) Volební dohled (Janka 10 min) start 20:21

Janka: vykonáváme v současné době dohled nad kandidátkami do Poslanecké sněmovky. Tabulka, skrz kterou se dozvíte, který kraj máte na starosti je na “mraku”. Máme zde vlastní složku. Volební dohled se týká toho, že procházíme jednání ohledně primárních voleb v tom daném fóru a procházíme splnění náležitostí kandidátek (zda mají profil, foto, životopis apod.) V dohledu je vždy ve dvojici jeden, který to již vykonával - pokud se sejdou 2 nováčci, dejte mi vědět. Odkaz na tabulku (https://mrak.pirati.cz/f/887085)
Jan Bednařík: kandidátky bychom měli řešit poté co přijdou do podatelny RV, schválené, hotové. Sledujeme jednání, schvalování kandidátek od začátku
Terka: je někde dostupná informace kdo měl kraje před náma?
Janka: nikde jsem neměnila oba dva lidi, kromě jednoho kraje a tam ty konkrétní lidi vědí
Jirka: máme vypracovaný manuál, bylo by dobré ho dát na viditelné místo
Janka: prosím dohledejte manuál a vložte do volebního dohledu na zulip
Martin Kučera: poznámka k Honzovi - jsem přesvědčený, že v této chvíli by všechny kandidátky již měli být RV předloženy
5) Kampaň (Janka 15 min) start 20:29

Janka: udělala jsem výcuc z callu “feedback ke kampani”, probrala jsem co se dá ještě opravit, poslala jsem ho Radkovi Holomčíkovi a budeme mít na toto téma ještě call, kde budeme mít návrhy řešení k jednotlivým bodům. A s tím půjde Radek na RP. Byl i stream ke kampani, záznam je na fóru. Doufám, že vznikne rozcestník, kde budou linky ke čtení na hlavní důležité dokumenty např. s harmonogramem kampaně.
Martin: jen poznámka k newsletterům, mám pochybnosti, zda chodí všem členům - začnu prověřovat
Janka: doufám, že s naší vypracovanou SWOT analýzou (včetně rizik a možných procesů, kterýma těmto rizikům předcházet) nějakým způsobem budou pracovat. V diskuzi je, zda takové eventy opakovat a zda je to vhodný formát, že lidé to sledují jako stream a pokládají otázky skz dotazovací platformu. Zda by nebylo lepší to mít v diskuzním formátu.
Jan Bednařík: byla tam zásadní výtka, že se neprobral obsah co prezentujeme, jak a kde děláme chyby. Obsahově se toho moc probrat nestihlo. Bylo by dobré k tomu udělat další stream, aby to byla jako diskuze, kde budou zastoupení lidí, kteří se budou chtít zúčastnit. Chtělo by to udělat formou demokratické diskuze.
Janka: souhlasím, Linda se pokusí s managery kampaně domluvit
6) Otázka kolem personálního složení vládního týmu (Dalibor 30 min) start 20:40

Dalibor: u STAN se vyskytly kontroverzní jména, debata pokračuje v uzavřeném vláknu, bohužel bez informací, zda se to řeší na koaliční radě. Jedná se o 5 osob.
Vojta: zkusil jsem svolat setkání členů Koaliční rady za Piráty, abychom se o těchto věcech pobavili. Protikorupční analýza na kandidáty nějaká proběhla.
David Witosz.: smiřme se s tím, že jsme šli do koalice s někým, kdo má v některých věcech delší historii. Naši kandidáti mají mnoho výhod např. nejsou zatíženy jakokoliv takovou kauzou. Nesuďme však před vyjádřením druhé strany.
David František: kauzy nejsou náhodné, důraz na povolební strategii
Jan Bednařík: je na čase zaúkolovat RP, aby otevřelo jednání. Myslím si, že zde jsme v zásadním bodě, kde bychom neměli ustupovat
Dalibor: myslím, že by to měl RV projednat a nějak se k tomu postavit, jako uzavřené jednání
8) Pirátská knihovna (Lydie 5 min)

bod neprobrán z důvodu nepřítomnosti Lydie
7) Různé start 20:55

Terka: na minulé schůzi jsme nadhodili otázku politických náměstků. Způsob procesu :
–političtí náměstci u našich kandidátů na ministry, nominovaných lidí do vládního týmu již představili přibližně tým, se kterým by tam chtěl jít
–političtí náměstci, kteří by šli na ministerstva, které bychom neměli obsazené, tak by nominovaly resortní týmy… si myslím, že je to nejadekvátnější místo, které by mělo doporučit případně politického náměstka, který by šel na tuto pozici.
Zda jsme s tím všichni ok?
Vojta: upřesňuji, objevují se dotazy na pozice politických náměstků. 2 případy:
-obsadíme ministerstvo my tzn. primárně by si je měl přivést náš kandidát (otázka povolebního vyjednávání, dohody)
-my posíláme politického náměstka na ministerstvo primárně z vládního týmu, sekundárně někoho v rámci diskuze v resortním týmu. Ale já osobně nejsem příznivcem
-pak jsou jiné mezivládní pozice (k tomu nyní nic nemám)
Ještě dodám, že v rámci pracovní schůzky ve čtvrtek, jsme se domlouvali, že by STAN měl dodat seznam prioritizovaných resortů, své preference.
-Janka: ještě jednou vyzývám “členové RV připomínkujte povolební strategii, máme čas do 9.7.”, máte to v mailu od Jakuba.
Janka Michailidu poděkovala Všem za účast a jednání RV ukončila v 21:10 hod.

Odpovědět

Zpět na „Organizace“