Zájem o členství - Pavel Buršík

Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha, PMS Praha 3

Odpovědět
Pavel.Bursik
Člen KS Praha
Příspěvky: 39
Registrován: 12 zář 2014, 20:12
Profese: Krajský koordinátor pro Prahu
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování

Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Pavel.Bursik »

Ahoj Piráti a Pirátky ze Žižkova a Vinohrad!

To že chci být jedním z vás vím už nějakou dobu, čekal jsem jen na vhodný okamžik, až bude méně práce a tak... To by se ale člověk nemusel v životě dočkat. ;) Pracuji pro Piráty a bydlím na Žižkově. Na pozici krajského koordinátora pro Prahu jsem nastoupil na jaře 2020. Věnuji se především nováčkům, dobrovolníkům a pořádání akcí, ovšem s mnoha překryvy a dalšími ad hoc úkoly. Byť doba nepřeje setkávání, tak jsem za ten už skoro rok měl příležitost poznat poměrně detailně pražské pirátstvo a fungování strany. Velmi často spolupracuji s Nikol Marhounovou a Simčou Bártovou a je to spolupráce příjemná a kvalitní (přinejmenším z jejich strany ;)).

Pocházím ze Znojma. Mnoho let jsem žil v Brně, chvíli v Bruselu a Lublani. V Praze jsem 3 roky z toho přes 2 roky na Žižkově. Byť jsem jihomoravská naplavenina, tak jsem si Žižkov zamiloval a stal se lokálpatriotem. Mám i štěstí na činžák, kde žijeme docela komunitně a mohu pochytávat moudra místních starousedlíků.

Před prací pro Piráty jsem vedl fact-checkingový projekt Demagog.cz. Ještě předtím jsem vedl kampaně a dělal tiskového mluvčího spolku OBRAZ - Obránci zvířat. Zde jsem hrdý především na úspěch kampaně proti klecovému chovu slepic. V rodném Znojmě jsem také podnikal v pohostinství (mnou provozované podniky využívali na schůze a akce i znojemští Piráti, před volbami nás navštívil i Ivan Bartoš).

No a taky jsem čtvrt roku stážoval v Evropském parlamentu v dnešní frakci našich pirátských europoslanců. Jindy jsem v rámci kampaně spolku Iuridicum Remedium kriticky vystupoval proti úmluvě TTIP. A ještě dalších devět řemesel a jedna bída k tomu. ;) Mimo to jsem vždy byl docela občansky aktivní, především v Brně, kde jsem studoval.

Vystudoval jsem politologii a mezinárodní vztahy. Dlouho jsem studoval práva, v cílové rovince jsem to ale pokazil. :(

Byl jsem asi 3 roky řadovým členem Strany zelených, nikdy jsem ale nezastával žádnou veřejnou funkci a ze stranických jen spíše symbolické (například místopředseda 5-členného místního sdružení). Poněkud rozčarován především z nedostatku vnitřní demokracie a toxické atmosféry jsem vystoupil (2017?).

Zájem o členství v Pirátské straně jsem vyjádřil poprvé v roce 2017 ve svém rodném Znojmě, kde jsem s tamějšími piráty spolupracoval (Pavel Nevrkla, Lukáš Dubec - dnes náměstek hejtmana JMK). Z důvodu stěhování do Prahy a nástupu do práce, kde byla preferována nestranickost, jsem však tehdy žádost o vstup stáhnul.

Během uplynulých intenzivních měsíců práce pro pražské Piráty jsem se s tímto společenstvím a jeho cíli plně identifikoval a cítím se být jeho součástí. Trojkové piráty jsem spíše zanedbával, sice jsem byl na pár večírcích, na schůzích jsem však nebyl (teda, kromě těch večírkových). Budiž mi polehčující okolností, že v tom čase zájemcům o Piráty ověřuji identity. Chci se však polepšit a na nejbližší schůzi vás navštívit.

V lokální politice nemám velkých ambic. Rád vypomůžu na zvelebování čtvrti, kterou mám rád a která má unikátní kouzlo, ale spíše jako podpora ze zadních řad pro zkušenější a ty s více zapuštěnými kořeny. Práce koordinátora je pro mě zároveň natolik pohlcující, že ji nechci "podvádět" s jinou, byť bohulibou aktivitou pro Piráty. Zároveň bych si chtěl i nadále zachovat jistou neutralitu, která by měla být vlastní stranickému aparátu. Na druhou stranu si ale myslím, že zkušenosti získané vlastním členstvím ze mě mohou udělat o něco lepšího koordinátora.

Zajímá mě historie, geografie, politika a společnost. Rád jím rostlinná jídla a piju dobré pivo. Snažím se každý víkend chodit do přírody.

Budu se těšit na vaše dotazy a především na brzké setkání.
Krajský koordinátor pro Prahu (hlavně nováčci a eventy)
tel. 770 113 641
pavel.bursik@pirati.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.
Uživatelský avatar
Simona.Mikusova
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 295
Registrován: 29 dub 2017, 10:38
Dal poděkování: 1067 poděkování
Dostal poděkování: 439 poděkování

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Simona.Mikusova »

Ahoj Pavle, tak to mám vážně radost 🙂 určitě si, prosím, zapiš 22.2. 18.30, bude naše schůze a s největší pravděpodobností tvoje grilování 🙂 těšíme se na tebe!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Simona.Mikusova za příspěvky (celkem 3):
Pavel.Bursik, Frantisek.Dosedel, V__
Uživatelský avatar
Bohdana.Hola
Místní předsednictvo
Příspěvky: 999
Registrován: 09 srp 2018, 09:21
Profese: datový analytik
Dal poděkování: 1478 poděkování
Dostal poděkování: 1126 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Bohdana.Hola »

To bude moc prima mit mezi sebou Pavla!

Nezapomenu na jednu grilovacku loni v lete, kde s nami posedel. prisel tam take nejaky mlady zizkovsky umelec a prinesl sochu zabalenou v tricku. Ukazal nam sochu, ale tricko se nekam ztratilo. Umelec byl ponekud spolecensky unaven a zacal se dozadovat sveho tricka.
Pavel srdnate uhasil problem tim, ze svlekl sve tricko a venoval jej umelci na zakryti jeho sochy. Tak jsme mu koupili tricko Parukarky, aby nesel domu s holou hrudi a nedelal prihlizejicim damam pomysleni.
Pavle dekujem!
Tehdy to bylo opravdu to nejlepsi, co se dalo udelat, protoze ten typek uz byl v ponekud agresivnim modu a v rezimu samonase* a vykrikoval tam cosi na cely kopec a Tys mu proste takhle elegantne sebral vitr z plachet a upokojil jsi jeho touhu po tricku pro jeho sochu.
Tesim se na spolupraci!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Bohdana.Hola za příspěvky (celkem 5):
Pavel.Bursik, Frantisek.Dosedel, Nikol.Marhounova, Simona.Mikusova, V__

Motto: Pane Bože, dej mi sílu bojovat s problémy, se kterými můžu něco udělat
Dej mi trpělivost nebojovat s věcmi, se kterými nic udělat nemůžu
a dej mi moudrost rozeznat ten rozdíl.
Bohdana

Uživatelský avatar
Jan.Bartko
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 372
Registrován: 24 kvě 2018, 16:08
Profese: radní městské části
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 293 poděkování
Dostal poděkování: 404 poděkování

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Jan.Bartko »

Jé, ono to ještě běží! Já bych měl takovou nestandardní otázku - myslím, že máš celkem dobrý přehled, "jak to funguje jinde". Dokázal bys "ohodnotit" naše MS, jak ho v současnosti vidíš? Ve smyslu silných a slabých stránek, na co se v budoucnu zaměřit... Věřím, že si to nikdo nevezme jako osobní kritiku, ale samozřejmě to hodnotit nemusíš.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Bartko za příspěvky (celkem 3):
Nikol.Marhounova, Pavel.Bursik, V__
“Triviality is evil - triviality, that is, in the form of consciousness and mind that adapts itself to the world as it is, that obeys the principle of inertia. And this principle of inertia truly is what is radically evil.”
― Theodor W. Adorno
Pavel.Bursik
Člen KS Praha
Příspěvky: 39
Registrován: 12 zář 2014, 20:12
Profese: Krajský koordinátor pro Prahu
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Pavel.Bursik »

Jan.Bartko píše: 18 úno 2021, 09:40 Jé, ono to ještě běží! Já bych měl takovou nestandardní otázku - myslím, že máš celkem dobrý přehled, "jak to funguje jinde". Dokázal bys "ohodnotit" naše MS, jak ho v současnosti vidíš? Ve smyslu silných a slabých stránek, na co se v budoucnu zaměřit... Věřím, že si to nikdo nevezme jako osobní kritiku, ale samozřejmě to hodnotit nemusíš.
Díky za otázku. Můj pohled na MSko je zatím spíše zvnějšku než zevnitř. Ale pokusím se. Podle mě udělalo MS Praha 3 za uplynulý řekněme rok velký pokrok. Předtím bylo trhané velkými spory (včetně medializovaných), žižkovští piráti zdá se mi neměli moc dobré jméno ani ve straně, ani mezi některými informovanými občany na Praze 3.

Nyní ale vnímám MS Praha 3 jako poměrně stabilní, soudržné, plné velice šikovných a aktivních lidí. Práce s nováčky je jedna z nejlepších vůbec, Nikol a Simča tomu dávají systém i dynamiku. Místní sdružení docela rychle roste. Ve svých řadách máte některé z vůbec nejzajímavějších a nejnadějnějších pirátů.

Samozřejmě do strany nebereme úplně každého a nebo hned. Ale na úrovni městské části považuji velikost členské základny (případně aktivních RegP a sympatizantů) za jeden z nejsilnějších indikátorů dlouhodobého úspěchu. Více členů má více příbuzných a kamarádů (voličů), více členů zastane více práce a má více vhledu a odbornosti (např. do budoucna pracovní skupiny k velmi konkrétním tématům, případně i k místním "mikroregionům" - např. Flora, Ohrada, Olšanské náměstí a okol., atp.). Více členů také podle mě znamená větší výběr kandidátů na obsazování různých pozic včetně lepších kandidátních listin do voleb. Kus problémů v minulosti (a teď se pouštím na tenký led a možná se pletu) asi pramenil z personálního nedostatku - personálně nabitější MSko by asi třeba vyprodukovalo způsobilejší radní. A když je z čeho vybírat, tak personální volby u Pirátů podle mě dopadají docela racionálně, kolektivní inteligence v naší přímé demokracii funguje. :)

Na nějakou podrobnější analýzu si zatím netroufám, to bych si už hodně tahal z paty. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Bursik za příspěvky (celkem 3):
Simona.Mikusova, Jan.Bartko, V__
Krajský koordinátor pro Prahu (hlavně nováčci a eventy)
tel. 770 113 641
pavel.bursik@pirati.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.
Pavel.Bursik
Člen KS Praha
Příspěvky: 39
Registrován: 12 zář 2014, 20:12
Profese: Krajský koordinátor pro Prahu
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Pavel.Bursik »

Vyjádřil jsem se v jednom bodě neobratně: když píšu o způsobilosti radní, tak jsem myslel paní Belecovou, která poté přeběhla. Ostatní radní jsou nepochybně způsobilí. :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Bursik za příspěvky (celkem 2):
Frantisek.Dosedel, V__
Krajský koordinátor pro Prahu (hlavně nováčci a eventy)
tel. 770 113 641
pavel.bursik@pirati.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.
Uživatelský avatar
Frantisek.Pudil
Senioři na Palubě
Příspěvky: 285
Registrován: 23 lis 2017, 21:20
Profese: OSVČ Potápěč fotograf
Bydliště: koněvova 242 Praha 3
Dal poděkování: 111 poděkování
Dostal poděkování: 255 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Frantisek.Pudil »

Ahoj Pavle, mám dotaz poněkud mimo mísu. Podílíš se nějak na projektu Hydronaut?
Dík za odpověď.
F. Pudil
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Pudil za příspěvek:
V__
Pavel.Bursik
Člen KS Praha
Příspěvky: 39
Registrován: 12 zář 2014, 20:12
Profese: Krajský koordinátor pro Prahu
Bydliště: Praha 3
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Pavel.Bursik »

Frantisek.Pudil píše: 25 úno 2021, 12:56 Ahoj Pavle, mám dotaz poněkud mimo mísu. Podílíš se nějak na projektu Hydronaut?
Dík za odpověď.
F. Pudil
Ahoj, vůbec nevím, oč kráčí, takže nikoliv.
Krajský koordinátor pro Prahu (hlavně nováčci a eventy)
tel. 770 113 641
pavel.bursik@pirati.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.
Uživatelský avatar
Frantisek.Pudil
Senioři na Palubě
Příspěvky: 285
Registrován: 23 lis 2017, 21:20
Profese: OSVČ Potápěč fotograf
Bydliště: koněvova 242 Praha 3
Dal poděkování: 111 poděkování
Dostal poděkování: 255 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zájem o členství - Pavel Buršík

Příspěvek od Frantisek.Pudil »

"Zdar a tlak" je poněkud infantilní pozdrav autora projektu Hydronaut.. Tak mne to napadlo...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Pudil za příspěvek:
Frantisek.Dosedel
Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Praha 3“