Zákaz používání olověných broků

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vlastimil.Bednarik
Člen KS Olomoucký kraj
Příspěvky: 425
Registrován: 10 bře 2018, 12:28
Profese: Sabatikl
Dal poděkování: 396 poděkování
Dostal poděkování: 420 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Vlastimil.Bednarik »

S celou problematikou historie zákazu niklu ve slitinách drahých kovů(*) Tě mohou seznámit odborníci z Puncovního úřadu.

Jako experta na slovo vzatého doporučuji emeritního Předsedu Puncovního úřadu Ing. Martina Novotného, který (snad) stále úřadu pomáhá svou radou.

Mezi další odborníky a pamětníky celé problematiky (a historie, kterak se Česká obchodní inspekce jala pokutovat tzv. bílé zlato :!: - čehož jsem se také osobně zúčastnil - kdy bílé povrchové barvy bylo dosaženo pokovením rhodiem) patří soudní znalec Mgr. Roman Kopečný.

Samozřejmě, proč chodit za králíčkem, když můžeme přímo ke králi, všechny potřebné informace má k dispozici Ředitel Puncovní inspekce Mgr. Josef Šťastný.

U ostatních zaměstnanců užšího vedení Puncovního úřadu si nejsem jistý odborností, což usuzuji na základě zkušeností ze své téměř pětadvacetileté odborné práce ve jmenovaném úřadu.

Práci soudního znalce jsem již pověsil na důchodový hřebík, do "provozního systému Puncovního úřadu", kde jsou k dispozici Tebou požadované dokumenty, jako osoba ve jmenovaném úřadu již nepracující, nemám přístup.
Doma nepotřebou literaturu neshromažďuji.

Kontakty na uvedené odborníky jsou uvedené na webových stránkách Puncovního úřadu v sekci "kontakty".
Základní informace o slitinách drahých kovů, bílozlatých slitinách a niklu jsou potom v sekci "časté dotazy".
___________________________________________________
* pozn.:
Pod pojmem "šperk" není automaticky myšlen předmět vyrobený ze slitin drahých kovů.
Aušus z obecného kovu pokovený niklem může být také, laicky řečeno, šperkem.
Orientace v oboru slitin drahých kovů předpokládá jistou, elementární, znalost chemie a technologických pojmů ze slévačství kovů, teprve potom nedochází k matení pojmů.
Proto, a jenom proto, kladu důraz na odbornost.
Lidskou ochotu u mnou uvedených tří odborníků, ze své dlouholeté každodenní zkušenosti, předpokládám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vlastimil.Bednarik za příspěvek:
Petr.Vileta
rivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 119
Registrován: 21 úno 2021, 13:45
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od rivan »

Oznámení moderátora:
Dovolil jsem si sloučit příspěvky do jednoho a zkrátit citované pasáže, to opravdu nešlo jinak číst. Nejsem k tomu přímo pověřen, ale doufám, že je to takto pro všechny lepší, případně přijímám reklamace. Dan L.
Zbynek.Janoska píše: 14 bře 2018, 23:28 Ahoj všem,

chtěl bych otevřít diskuzi k zákazu olověných broků. OFFTOPICEvropská Chemická Agentura na popud Evropské komise připravila návrh zákazu používání olověných broků na mokřadech.

Důvody pro zákaz jsou následující:
1) dochází k otravám ptactva (postřelení ptáci, z kontaminované vody nebo půdy, konzumací - vodní ptactvo sežere broky, dravci sežerou vodní ptactvo) (http://www.birdlife.cz/co-delame/vyzkum ... jak-ptaku/)
3) při konzumaci zvířat střelených olovem může dojít k otravě lidí, zejména jsou v ohrožení těhotné matky a malé děti (http://amjmed.org/lead-exposure-through ... wild-game/)

Celkový počet ptáků, kteří zemřou na otravu v olovem se ročně odhaduje až na 1 milion. (https://www.birdlife.org/europe-and-cen ... ng-goodbye)

Kromě toho je olovo toxické i pro člověka a nadlimitní množství se nachází i například ve zvěřině (https://www.scientificamerican.com/arti ... ition-ban/, https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 082601.htm)

Olověné broky lze nahradit pro lovecké i rekreační účely jinými materiály a například v Dánsku platí zákaz již od roku 1996 bez toho, aby myslivost nějak utrpěla.

V ČR platí zákaz používání olověných broků na mokřadech, kterými však Ministerstvo Zemědělství rozumí pouhých 14 lokalit, čili zákaz nemá žádný efekt.

Osobně si myslím, že by mělo dojít k plošnému zákazu používání olověných broků, protože je zde prokazatelný dopad na životní prostředí a existují plnohodnotné alternativy. Stejně jako se zakázalo olovo v pohonných hmotách a barvách.

Jak to vidí ostatní?

Disclaimer: pracuji pro Českou společnost ornitologickou, která zákaz olova rovněž prosazuje
Považuji váš příspěvek za naprostou šílenost. V odkazech nemáte nic jiného, než nepodložená tvrzení, a vámi uváděné "možnosti otrav" jsou výmysly a fabulace. Navíc popíráte fyzikální a chemické zákony lživými údaji o olovu. To se v přírodě nijak do prostředí nedostává, naopak se zapouzdří, viz dodnes zachované olověné koule ze středověkých válek. Aby došlo k otravě ptáků, je to možné pouze u ptáků, kteří používají kamínky k napomáhání drcení potravy, k otravě by mohlo dojít pouze při pozření většího množství broků, které by se pak obrušováním narušily, což je ale naprostý nesmysl, ke kterému by mohlo dojít jedině, že by pták narazil na celou krabici broků, rozhodně se to nemůže stát s broky rozptýlenými v lokalitě po výstřelech.
U dravců je možnost otravy z kořisti reálně nulová, protože při trávení se brok nestihne narušit a po několika hodinách je z těla dravce vyloučen.
Otrava z postřelení je absolutní nesmysl !!!
Otrava lidí taktéž- to může vyfabulovat jedině člověk, který nikdy drobnou zvěřinu nejedl !!!
Váš údaj o milionu ptáků zemřelých na otravu olovem nemá absolutně žádnou oporu v žádném výzkumu a chemických rozborech !
Stejně tak je naprostý nesmysl tvrzení o olovu ve zvěřině .
....
Olověné broky rozhodně nelze nahradit plnohodnotně jiným materiálem, protože žádný tak dostupný materiál nemá stejné balistické a fyzikální vlastnosti !!! A opravdu bych velmi rád věděl jak jste přišel na tu situaci s myslivostí v Dánsku ......
Osobně si myslím, a je to naprosto evidentní, že tématu vůbec nerozumíte, vaše tvrzení jsou pouze nepodložená tvrzení bez důkazů, výmysly, fabulace a i otevřené lži, a proto vás lze brát pouze jako učebnicový příklad aktivisty, který svými dojmy, pocity a spasitelským komplexem nahradil znalosti a rozum.
Ales.Jakl píše: 15 bře 2018, 07:17 OFFTOPICTuto iniciativu podporuji. Pokud existuje netoxická varianta pro náplň brokových nábojů, je třeba jí dát přednost. Vzhledem k tomu, že drobná zvěř u nás prakticky vymizela, používají se brokové náboje zejména k lovu kachen, bažantů v bažantnicích a drobných šelem. Při střelbě na krátkou vzdálenost by případná horší balistika ocelových broků neměla tolik vadit.

Pošli prosím podklady Radkovi Holomčíkovi, aby mohl námět přetavit v legislativní návrh.
Jenže ona plnohodnotná náhrada za olověné broky neexistuje !!! Drobná zvěř vymizela především kvůli ekologickým aktivistům, kteří chrání agresivní druhy ptáků- třeba krkavcovité, straky, sojky, kteréžto druhy působí škody právě především na ptactvu.
Vaše tvrzení o střelbě na kratší vzdálenost je totální blábol ... evidentně o lovu a střelbě nic nevíte... horší balistika ? Tady nejde o balistiku, ale nižší ranivost, vyšší průnikovost, vyšší odraz při menší deformaci atd.
Vzhledem k nesmyslům, jaké píšete, proboha jen se nesnažte vůbec tvořit nějaký legislativní návrh, protože z vašich názorů může vzniknout jedině nějaká šílenost. Nemáte znalosti, nemáte zkušenosti, ale chcete tvořit zákony .... to je prostě šílený stav.
Robert.Magni píše: 15 bře 2018, 08:26 Existují plastovo-keramické broky,takže jako laik nevidím důvod,proč olovo používat
plastovo-keramické broky neznám, ale rozhodně si myslím, že jejich vlastnosti budou od olověných naprosto odlišné a tudíž nemohou být jejich náhražkou
Robert.Magni píše: 15 bře 2018, 21:15 OFFTOPICSouhrn

Autoři popisují otravu olovem u pacienta, který požil nešťastnou náhodou 20 diabolek. Způsobil si těžkou otravu s hladinou olova v krvi dosahující až 2,4 násobku limitní hodnoty pro pracující s olovem (0,97 mg/l), 30 násobku limitní hodnoty koproporfyrinů v moči (1000 nmol/mmol kreatininu) a 2,7 násobku 5-aminolevulové kyseliny v moči (35,0 μmol/mmol kreatininu). Po prvním podání antidota – etylendiaminotetraoctové kyseliny (EDTA) vyloučil močí 9,0 mg olova za 24 hodin. Klinické obtíže a výsledky vyšetření vedly nejprve k podezření na vředovou chorobu gastroduodenální, ke stanovení základní diagnózy došlo až při podrobnějším vyšetřování a doplnění anamnézy. U pacienta se rozvinuly typické příznaky intoxikace – normocytární normochromní anémie a saturninské koliky. Eliminace broků ze zažívacího traktu a podání osmi dávek EDTA vedly k zásadnímu obratu a pozvolné úpravě stavu během měsíce. Článek má být zejména návodem ke včasnému rozpoznání otravy olovem.

Klíčová slova:
olovo, intoxikace, diabolky.
http://www.prolekare.cz/casopis-lekaru- ... rm_rules=1
na váš odkaz se nejde dostat, nicméně otrava olovem z 20 diabolek, které projdou trávicím traktem maximálně do 12 hodin od pozření, je totální nesmysl
Zbynek.Janoska píše: 16 bře 2018, 09:50 OFFTOPICTo je sice pravda, ale existují studie, které potvrdily, že děti, které častěji konzumují zvěřinu, měly snížené IQ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26161681), čili není to pouze hypotetické. Olovo se navíc přidává i do jiných nábojnic (nejsou to jen broky). Na druhou stranu je pravda, že tyto studie jsou zhusta ze severní Ameriky, kde je asi kultura lovu pro obživu mnohem rozšířenější než u nás.
(...)
Olovo se používá jako příměs i do nábojnic, vzhledem k tomu, že je měkké, se při nárazu "odlupuje" a podle rentgenových snímků se malé fragmenty olova nacházejí v oblasti několika (desítek) centimetrů kolem rány. Podle jedné studie (nemůžu teď najít) bylo v průměru v zastřeleném jelenu přes 300 fragmentů olova (a to poté, co byla ostraněna střela z rány).
jako tohle už je skutečně na hranici bláznovství ..... snížené IQ po konzumaci divočiny, když divočina je naopak doporučována jako mnohem zdravější maso, než z umělých chovů ...... který blázen tohle šmarjá zveřejnil ?

A vaše tvrzení, že se olovo používá do nábojnic je už otevřená lež !!! Opravdu by mne zajímalo, kam na tyhle nesmysly chodíte !!!
Zbynek.Janoska píše: 16 bře 2018, 10:21 OFFTOPICNemám praktické zkušenosti, ale v Dánsku došlo k fázovanému zákazu používání olověných střel a broků (1985-1996) a podle tohoto review (http://www.oxfordleadsymposium.info/wp- ... nstrup.pdf) je míra usmrcení olověnými i kovovými broky srovnatelná, došlo ke snížení počtu zraněných zvířat a protože je to dlouhodobější proces (obdobné zákony platí v Německu, Kalifornii), došlo i vývoji nových druhů zbraní a nábojnic pro ocelové nebo měděné broky, které mají srovnatelnou efektivitu.
skvělé .... nemáte praktické zkušenosti, ale klidně se tu tváříte jako odborník .... takže pro vás ... ocelový nebo měděný brok se chová naprosto jinak, než olověný... nedeformuje se, takže prolétá zkrz, tudíž závěry toho vašeho rewiew jsou naprostá lež. Ke snížení počtu zraněných zvířat nemohlo dojít, jedině, že ta postřelená nedohledali, protože po průstřelu tvrdým brokem to zvíře umírá déle a mnohem dál od místa postřelení. Prostě ta vaše "srovnatelná" efektivita je absolutní blábol a lež !!!
Zbynek.Janoska píše: 10 led 2020, 10:17 OFFTOPICPrávě vyšel velmi dobrý souhrnný článek se spoustou odkazů na literaturu včetně zajímavých českých studií:

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazo ... -bez-olova

Např:
Sledování kontaminujících látek v živočišných produktech v ČR odhalilo vysoký obsah olova ve zvěřině, přičítaný používání olověné munice při lovu zvěře. Olovo bylo zjištěno v 72 % vzorků; v 21 % (u jelenů, srnců aj.) až 43 % (u bažantů) byly dokonce překročeny limity pro obsah olova stanovené Ministerstvem zdravotnictví ČR (Tunegová et al. 2018).

Zatížení našich kachen olovem bylo odhadnuto na min. 35 % u jejich divokých populací (Havelcová & Havránek 1999)

V případě rentgenovaných živých hus velkých bylo v těle třetiny z nich nalezeno 2–9 broků. Rozlišení, z jakého jsou materiálu, nebylo jednoznačné, ale deformované, s největší pravděpodobností olověné broky, byly přítomny v každé z nich (Podhrázský 2019).

Chápu, že upozorňujete na článek, ve kterém jsou zmíněny všechny ty vaše nesmysly, co tu prezentujete od samého začátku, problém je ovšem to, že to jsou stále jen nesmysly, fabulace a také i otevřené lži. Jako tvrdit, že lovci vyřezávají okolí vstřelu , aby se neotrávili olovem .... to je fakt scifi ... pohybuji se mezi myslivci od dětství a NIKDO nic takového NIKDY Nedělá a nedělal !!! Konzumace broků člověkem při pojídání zvěřiny je také naprostý nesmysl .... autoři asi nikdy drobnou zvěřinu nejedli :D )))
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3073
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4850 poděkování
Dostal poděkování: 6419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Jan.Hora »

@rivan - prosím netapetujte po sobě jdoucími příspěvky, diskuse se stává nepřehlednou. Také moc nedává smysl reagovat na dva roky staré posty, už jsme se v debatě za tu dobu posunuli docela daleko ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvek:
V__

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3687 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Dan.Lestina »

Trochu jsem to poklidil, snad se nikdo nebude zlobit.

K věci - prosím @rivan o méně výkřiků a nadávek a více odkazů na zdroje a věcné argumentace.
Klidně navrhněte úpravu navrženého textu stanoviska, ovšem s patřičným odůvodněním.
Má to být "olovo ve střelivu neomezujme"?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvky (celkem 2):
Ales.Jakl, Jan.Hrubes

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34668
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31616 poděkování
Dostal poděkování: 25717 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Petr.Vileta »

rivan píše: 21 úno 2021, 14:09 plastovo-keramické broky neznám, ale rozhodně si myslím, že jejich vlastnosti budou od olověných naprosto odlišné a tudíž nemohou být jejich náhražkou
To bude tím, že nechodíte na airsoft :D :lol:
Airsoft Chrášťany píše:Airsoft je moderní druh vojenského sportu podobný paintballu, místo munice s barvou se v něm však používají malé plastovo-keramické kuličky (dle vojenské kategorie správně broky).
Jo a tchán byl fořt a občas jsme od něj nějakého toho bažanta nebo králíka dostali a faktem je, že se to muselo jíst opatrně a když člověk kousnul do broku, tak to vynadat z huby a nepolykat. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
V__

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

rivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 119
Registrován: 21 úno 2021, 13:45
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od rivan »

Petr.Vileta píše: 21 úno 2021, 16:37
rivan píše: 21 úno 2021, 14:09 plastovo-keramické broky neznám, ale rozhodně si myslím, že jejich vlastnosti budou od olověných naprosto odlišné a tudíž nemohou být jejich náhražkou
To bude tím, že nechodíte na airsoft :D :lol:
Airsoft Chrášťany píše:Airsoft je moderní druh vojenského sportu podobný paintballu, místo munice s barvou se v něm však používají malé plastovo-keramické kuličky (dle vojenské kategorie správně broky).
Jo a tchán byl fořt a občas jsme od něj nějakého toho bažanta nebo králíka dostali a faktem je, že se to muselo jíst opatrně a když člověk kousnul do broku, tak to vynadat z huby a nepolykat. ;)
..... airsoft rozhodně nepoužívá plastovo-keramické broky, které by mohly být alternativou k brokům na lov.... nejtěžší kuličky na airsoft mají při ráži 6mm váhu kolem 0,5g .... fakt by mne zajímalo, jak byste s tím chtěl lovit.
Jan.Hora píše: 21 úno 2021, 15:00 @rivan - prosím netapetujte po sobě jdoucími příspěvky, diskuse se stává nepřehlednou. Také moc nedává smysl reagovat na dva roky staré posty, už jsme se v debatě za tu dobu posunuli docela daleko ;)
tak to pardon, že jsem si dovolil reagovat na ta šílená tvrzení, která toto celé odstartovala ... a posun zas tak moc výrazný nevidím
Dan.Lestina píše: 21 úno 2021, 15:47 Trochu jsem to poklidil, snad se nikdo nebude zlobit.

K věci - prosím @rivan o méně výkřiků a nadávek a více odkazů na zdroje a věcné argumentace.
Klidně navrhněte úpravu navrženého textu stanoviska, ovšem s patřičným odůvodněním.
Má to být "olovo ve střelivu neomezujme"?
přesně tak, omezovat olovo ve střelivu na základě účelových nesmyslů a otevřených lží, prezentovaných ECHA na objednávku EK je prostě nesmysl, a nemá žádný smysl pro ochranu kohokoli a čehokoli, ale stejně jako směrnice o omezování zbraní je účel zákazu olova jen a pouze další kolečko salámu na cestě k odzbrojení občanů.

.... pokud skutečně chcete něco vědět, tak zde studujte: https://www.securitymagazin.cz/security ... 2102201239
Oznámení moderátora:
Dle bodu 3. formálních pravidel fóraNepřípustné je zejména přispívat vícekrát bezprostředně za sebou, pokud pro to není důvod hodný zvláštního zřetele (tímto důvodem rozhodně není citace dvou různých příspěvků)“. Všechny příspěvky jsem sloučil a za porušení pravidel ukládám nejmírnější disciplinární opatření, kterým je varování. V případě, že se bude porušení opakovat, přistoupím k přísnějším krokům. Fórum je pracovním nástrojem strany a nedodržování pravidel komplikuje jeho používání.
Naposledy upravil(a) Lukas.Blazej dne 22 úno 2021, 14:17, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučení tří příspěvků, udělení varování
Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3687 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Dan.Lestina »

Tak ještě jednou, @rivan , prosím, neplevelte nám tu diskusi po sobě jdoucími příspěvky s obrovskými citovanými pasážemi, mám i jiné věci na práci, než to po vás uklízet. Viz pravidla fóra: https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/forum

@Lukas.Blazej , moderace zde je asi na tobě, já bych dal nějaké oficiální varování.

Za článek děkuji, na první pohled tam nová tvrdá data nevidím, ale podívám se podrobněji i do odkazů apod.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvek:
Lukas.Blazej

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

rivan
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 119
Registrován: 21 úno 2021, 13:45
Dal poděkování: 60 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od rivan »

Dan.Lestina píše: 22 úno 2021, 02:29 Tak ještě jednou, @rivan , prosím, neplevelte nám tu diskusi po sobě jdoucími příspěvky s obrovskými citovanými pasážemi, mám i jiné věci na práci, než to po vás uklízet. Viz pravidla fóra: https://wiki.pirati.cz/ao/pravidla/forum

@Lukas.Blazej , moderace zde je asi na tobě, já bych dal nějaké oficiální varování.

Za článek děkuji, na první pohled tam nová tvrdá data nevidím, ale podívám se podrobněji i do odkazů apod.
Jako to si děláte srandu ? Dva příspěvky jsou zaplevelování ? Jó ... dejte varování, nebo rovnou vyhazujte ...pokud se tu nesmí reagovat, tak tu být nemusím, evidentně si vystačíte bez oponentury.
Jaká tvrdší data chcete než to, že "analýza" ECHA popírá chemické a fyzikální zákony, protože olovo se prostě v přírodě samo nešíří a nekontaminuje okolí? Nemluvě o těch nesmyslech o otravě ze zplodin po výstřelu, o sníženém IQ po konzumaci zvěřiny atd ....

P.S.: .... mohl by mi někdo vysvětlit jak odpovídat různým lidem na různé příspěvky tak, aby to tu nebylo komentováno jako "zaplevelování" ? Protože já tedy opravdu netuším, čím je citace s následnou odpovědí nepřehledná. Děkuji.
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3073
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4850 poděkování
Dostal poděkování: 6419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Jan.Hora »

Při odpovědích lze spojit jednotlivé citace do jediného příspěvku (prostě si vykopírujete z prohlížeče jednotlivé citace po kliknutí na "citovat" a pak je složíte do jediného postu a opatříte svými reakcemi). Zároveň můžete odstranit ty části citovaného textu, které nejsou k vaší odpovědi relevantní (je to pak přehlednější).

PS: je třeba rozlišovat tvrzení a data. To co uvádíte je tvrzení a to je potřeba podpořit daty např. odkazem na článek, tak jak jste ho uvedl v posledním příspěvku. Diskutující si mohou přečíst odkud čerpáte a čím jsou tvrzení podložena a udělat si názor.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 3):
Petr.Vileta, Jan.Zavadil, V__

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Zbynek.Janoska
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 1036
Registrován: 28 úno 2018, 10:54
Profese: programátor
Bydliště: Vracov [HO]
Dal poděkování: 2798 poděkování
Dostal poděkování: 1488 poděkování

Re: Zákaz používání olověných broků

Příspěvek od Zbynek.Janoska »

rivan píše: 22 úno 2021, 11:18 Jaká tvrdší data chcete než to, že "analýza" ECHA popírá chemické a fyzikální zákony, protože olovo se prostě v přírodě samo nešíří a nekontaminuje okolí? Nemluvě o těch nesmyslech o otravě ze zplodin po výstřelu, o sníženém IQ po konzumaci zvěřiny atd ....

P.S.: .... mohl by mi někdo vysvětlit jak odpovídat různým lidem na různé příspěvky tak, aby to tu nebylo komentováno jako "zaplevelování" ? Protože já tedy opravdu netuším, čím je citace s následnou odpovědí nepřehledná. Děkuji.
No tak ECHA ale netvrdí, že se olovo v přírodě šíří samovolně - do přírody se dostává lovem a rybařením. A proto ta regulace míří tímto směrem (stejně jako dřív mířila na barvy a paliva, která už jsou povinně bezolovnatá). Co se týká zdravotních následků konzumace masa zastřeleného broky, tady máte velmi podrobný článek se spoustou odkazů na původní zdroje: https://www.ehn.org/lead-ammunition-in- ... is-the-key

Jak je možné, že konzumace olova může mít vliv na například to IQ? Jednoduše: při zásahu zvířete se z náboje/broku odlupují mikroskopické úlomky olova, které se mohou dostat až několik centimetrů od rány. Když člověk sní maso, obsahující tyto kousky, tak žaludeční šťávy ho natráví a olovo se dostane do krve. Zvýšená hladina olova v krvi prokazatelně souvisí se spoustou zdravotních rizik, mimo jiné s poruchami neurologické soustavy, což se může projevit mimo jiné sníženým IQ. Je to úplně stejný princip jako například u těch olovnatých barev (jejichž zákaz nikdo nerozporuje).

Jinak jakýkoliv zákaz olova by se netýkal střelnic, jenom volné přírody, takže moc nechápu, jak to souvisí s ozbrojováním obyvatelstva? A co teprve rybářská olůvka - ta s obranyschopností souvisí jak?

Odpovědět na více příspěvku naráz nelze, ale se svém příspěvku můžete citovat jiné diskutující.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zbynek.Janoska za příspěvek:
Ales.Jakl
Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“