Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Podporuji nominaci Jana Lejčka:

Ano
61
77%
Ne/zdržuji se
18
23%
 
Celkem hlasujících: 79 - Celkem hlasů: 79

Uživatelský avatar
Daniel.Mazur
Republikový výbor
Příspěvky: 746
Registrován: 25 lis 2013, 10:23
Profese: fyzik
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 744 poděkování
Dostal poděkování: 1572 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Daniel.Mazur »

Vážené krajské fórum,

předkládám vám k úvaze a rozhodnutí nominaci Jana Lejčka, člena z místního sdružení Pirátů Prahy 6, na 11. místo a dále pražské kandidátní listiny pro sněmovní volby 2021.

Dan
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Mazur za příspěvky (celkem 5):
Vladimira.Sykorova, Jan.Lejcko, Michal.Gill, Tomas.Liskutin, Eva.Tylova

Daniel Mazur

+420-602-439-639
daniel.mazur@pirati.cz

"Hey, what does this button do?" (Curiosity)

Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Vážení pražští kolegové, vážené krajské fórum,

děkuji moc za nominaci od @Daniel.Mazur na 11. místo a dále na kandidátní listině KS Praha pro volby do PSP ČR 2021 a tímto ji slavnostně přijímám.

Budu velmi rád za vaši podporu mé kandidatury. Svůj záměr ucházet se o místo na kandidátní listině jsem dlouho zvažoval, po konzultacích s kolegy cítím potřebu do toho praštit a jít do toho :-).
Jen dodávám, že s ohledem na přijetí procedurálního návrhu je nyní třeba pro moji podporu 41x hlasů namísto původních 31x.

Svoji kandidátskou řeč dodám do 24 hodin, prosím tedy o "chvíli" strpení. Pevně věřím, že valná většina případných dotazů bude zodpovězena v ní. Do té doby dávám k dispozici oficiální odkazy na Pirátský profil a FB stránku.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lejcko za příspěvky (celkem 3):
David.Lux, Eva.Tylova, Tomas.Liskutin
Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Vážené krajské fórum, Piráti, příznivci,

ještě jednou děkuji za nominaci a velkou podporu @Daniel.Mazur, vážím si toho.
Pokud má nominace dostane určité kvórum hlasů i ve volbách na kandidátní listinu, bude mým hlavním cílem nezklamat vaši důvěru, a též posunout Piráty a společnost o další krok vpředu.

Nejdříve si dovolím sem dát nominační řeč a až poté budu odpovídat jednotlivé dotazy, některé z nich registruji už teď. Věřím, že valná většina případných dotazů budou obsaženy už v tomto úvodním příspěvku. Nerad bych vynechal některý dotaz, proto jim jsem otevřený.

Pro ty z vás, kteří nemají čas číst tento dlouhý příspěvek, jsem si připravil audio nahrávku. Nahrávka je namluvena mým hlasem, takže pro ty z vás, kteří mě neznají osobně, tak alespoň uslyší můj medový hlas :-). Snažil jsem se to udělat tak, aby jste si mohli přehrát tu část, která vás zajímá. Zároveň uvádím, že nahrávka je "pouhé" čtení, okořeněné mou intonací. Snažím se být co možná nejefektivnější i pro ty z vás, kteří nominačním vláknům svůj čas věnují a studují si do hloubky a do detailu svého kandidáta. Původně jsem se chtěl natočit, udělat krátký video-spot, kde bych se vám představil trošku "jinak"/akčněji, ale čas je v tomto můj nepřítel číslo jedna. Na druhou stranu mě zaráží, že to do této doby nikdo z nás neudělal, přece jenom jsme Piráti a technika a internet je naším domovem, možná na zamyšlenou. Na druhou stranu jsou přednější věci, než blbnout s technikou 8-) a ne každý na to má čas.

Ti z vás, kteří upřednostňují písemný projev před tím zvukovým/ústním, jsem témata graficky a systematicky od sebe oddělil tak, abyste si mohli eventuálně přečíst/poslechnout jen tu část, která vás zajímá. Snad to tak pomůže k lepší orientaci všem.

Můj příspěvek nebude úplně stručný a za to bude výstižný. Nicméně pokládám za důležité se představit všem, které osobně neznám. Jsme strana, která je dynamická a roste. Ve straně jsem od 6/2017 a od té doby se zvětšila tak 3 - 4x. Proto bych rád, aby mě poznali i ti noví členové, registrovaní příznivci, které tak úplně osobně neznám. Protože předpokládám, že valná většina z vás si bude vybírat a volit buď jen na základě osobní zkušenosti anebo na základě nominační řeči, proto si myslím, že je důležité, aby to člověk vzal od podlahy. Proto raději napíšu delší příspěvek, než abyste pak byli překvapeni, jak uvažuji a přemýšlím a co vlastně chci dělat, eventuálně jaké hodnoty zastávám. Obecně si myslím, že je lepší být pro druhé a své okolí čitelný, než být pak v následujících čtyřech letech překvapený (a nečitelný).

O mně
Je mi 28 let a před sebou mám tento rok, pevně doufám, úspěšné dokončení studií (ZČU - PRF). Pro rýpálky, troufám si říci, že nejsem věčný student :-), prostě jsem začal později. Po maturitě jsem vzal pevně otěže života do svých rukou a živil jsem se jako administrátor IT-sítí. Poté jsem doslova přesedlal na jiný obor. Snažím se právo a IT skloubit dohromady, jak jen to jde, a i proto se věnuji kryptoměnám a jejich právní -legislativní části. Více jak polovinu svého života jsem aktivní sportovec, nejdřív pár let jako nejlepší brankář na FK DUKLA Praha :-D (bylo mi 6 - 7 let) a pak jako tenista na SK Aritma, nejvíce času jsem však věnoval basketbalu, a to buď v mládežnických a později dospělých kategoriích na ligové a krajské úrovni nebo později jako basketbalový rozhodčí (od r. 2012 ligový - do teď). Ve stručnosti se dá říci, že se celý svůj život pohybuji a věnuji technologiím a sportovnímu prostředí. A v neposlední řadě také politice. Do budoucna plánuji být členem veterán klubu Jawa a SAAB 8-).

Snažím se v rámci svého času psát krátký blog na FB stránce, do budoucna bych jej chtěl rozšířit na stránky, které jsou v "rekonstrukci".

Pirátská část
Piráty jsem začal vnímat a podporovat na přelomu roku 2016/2017. Později jsem do strany vstoupil (6/2017). Ve straně jsem tedy přes 3,5 roku (de facto 4 roky) k tomuto dni. Za tu dobu jsem zažil "hype" strany od parlamentních, po krajské a komunální volby. Zažil jsem však vlnu nedůvěry, odtažitosti v to, co děláme a jak to děláme, ale přes všechnu tu negativní kritiku jsme se dostali tam, kde jsme teď. V hlavních a nosných tématech jsme udělali napříč obcemi/kraji/ČR obrovský kus práce, jsme transparentní, jsme viditelní a čitelní a naše témata jsou veskrze pozitivně hodnoceny společností. Pirátské barvy zastupuji na MČ Praha 6 jako zastupitel, kde je moje pole působnosti ohraničeno hřištěm, věnuji se primárně sportovní problematice. Vedle toho jsem členem komise pro sport a volný čas na Praze 6 [KSVČ], členem KET SPORT na hl.m.P. Od přelomu září/října 2020 se kontinuálně snažím vzbudit vášeň Pirátů na celostátní úrovni o problematice SPORTU (pohybová gramotnost, reformy TV na ZŠ/SŠ, vzdělávání trenérů a rozhodčí, sportovní infrastruktura, dotace, atd.). Vedle toho jsem dostal v roce 2019 od celostátního fóra důvěru k výkonu soudní moci strany v orgánu - rozhodčí komise. Veřejně se zde musím pokárat, že moje aktivita v RK do půlky r. 2020 nebyla lichotivá (ale už jsem to napravil). OFFTOPIC@Petr.Springinsfeld, @Milan.Dadourek, @Viktor.Derka, @Ondrej.Rucka, @Marian.Babic V rámci strany jsem ještě členem Mladých Pirátů, a proč? Protože splňuji formální znaky :-) (věk do 35 let a členská práva) a hlavně jsem rád v kontaktu se stejnou věkovou skupinou.

Klíčová témata, s kterými do toho jdu:
  • SPORT, e-SPORT
Hlavním tématem, kterému se věnuji a chci v tom pokračovat, je SPORT. V roce 2017 jsme měli v programu jednu strohou větu, věřím, že letos v programu bude, díky pracovní skupině pro sport, více jak jedna věta. Nakonec v posledních měsících vidíme, jak je to důležité téma i na celostátní úrovni. V roce 2019 nám do kompetenčního zákona přibyla jedna kolonka navíc - Národní sportovní agentura (NSA) a od té doby se začalo sportovní prostředí v České republice otřásat, postupně nám bobtnal rozpočet NSA z 1,5, na 3/7 a nyní 11,5 mld. Jsem člověk, který má trošku větší přesah a rozhled do sportovního prostředí do sportovních federací - ČBF, kde jsem členem, FAČR - byl jsem členem, ČOV, ČUS a musím vám zcela otevřeně říci, že minimálně v těch jmenovaných je situace na spadnutí. Není to dáno jen mocenským rozložením, ale situací sportu v ČR, který zaštiťuje ČUS. Co chci pro sport? Dotační prostředí, které je viditelné, a to až na úroveň obce/klubu - nastavit povinnost příjemců veřejných prostředků tak, aby je bylo možné dohledat a vidět. Na jedné straně u klubu na straně druhé u poskytovatele/státu/kraje/obce. Umožnit větší začlenění trenérů na výuku v TV ZŠ/SŠ. Vytvořit centralizovaný rejstřík trenérů, který by pomohl k jejich zviditelnění a zároveň zvýšil prestiž ČR. Zvýšit pohybovou gramotnost dětí kontinuální prací s trenéry (na místní bázi), popř. se začleněním výuky studentů v rámci jejich praxí (FTVS). OFFTOPIC@Lukas.Barton, @Andrea.Hoffmannova, @Arnost.Stepanek, @Vit.Snajdr Obezita dětí, dle statistik má česká společnost největší problém s věkovou hranicí 9/10 let, kdy téměř třetina dětí trpí nadváhou či obezitou. Obecně česká společnost z více jak 55 % trpí nadváhou, což je docela alarmující číslo. Proto je dle mého zcela na místě, zda by jsme neměli uvažovat o tom, zda nezvýhodnit ty, kteří jsou "v normě". Myslím si, že lidé trpící nadváhou a obezitou budou větší přítěží pro zdravotní systém, než ti, kteří o sebe "pečují". Samozřejmě na druhé straně budou vždy lidé, kteří za svůj zdravotní stav prostě nemohou, už jen z toho důvodu, že mají vrozené zdravotní vady či je v průběhu života potkalo něco nečekaného (COVID-19). V každém případě je to citlivé téma a co jsem si udělal menší screaning, tak to sami do hloubky neřešíme. U problematiky e-SPORTu, prohlásit e-SPORT za sport a vytvořit tak v rámci EU z ČR "Švýcarsko". Nicméně vzhledem k tomu, že je to velmi nové téma, tak k tomu nemám relevantní data. Nechci však, aby e-SPORT byl vnímám tak, že chceme, aby děti a dospělí seděli u PC a "pařili", vůbec ne, v dnešní době je to forma obživy a chceme-li být moderní stranou, která chce věci tohoto typu řešit, tak musíme vyvíjet úsilí k tomu, abychom to mohli realizovat či vykomunikovat, proč to nejde. To že je to současný fenomén potvrzuje i skutečnost, že v rámci ČR vznikají spolky a společnosti, které to řeší s mezinárodním přesahem, např. GDA a Hospodářská komora ČR, Česká hra roku. OFFTOPIC@Marek.Houser
  • Kryptoměny
Vzhledem k tomu, že se kryptoměnám věnuji už nějaký ten pátek, nejenom jako holder, ale též po právní stránce, tak bych se zde přikláněl k tomu, aby Česká republika vytvořila specializovaný úřad, který by kryptoměny uchopil tak, aby byly vnímany jako další alternativní prostředek směny. Z praxe víme, že kryptoměny dávno překonaly klasicky platební prostředek pro potřebu směny - peníze, a jsou využívány globálně. Za kryptoměny si lze koupit auto, dům nebo pizzu :-). Estonsko nás tak trochu předběhlo, když v rámci digitalizace veřejné správy vytvořilo úřad, který registruje vlastní kryptoměnu pomocí získání tzv. licence DLT, která umožňuje vlastníkovi nakládat s virtuální měnou s tím, že je určitým způsobem podpořena státem. Pokud chceme být v něčem výjimeční, vidím zde velkou příležitost. Např. ve Švýcarsku kanton Zug umožnil svým obyvatelům platit místní poplatky BTC ve výši max ekvivalentu 5000 Kč (např. komunální odpad, poplatky za popelnice, pokuty atd.) Dnes jsem dokonce našel, že povolují i platit Bitcoinem a ETH i daň viz zde. Čili to rozhodně jde, jen musí být vůle. OFFTOPIC@Ivor.Kollar
  • Rozšíření kompetencí/působnosti NKÚ
Na rovinu se přiznám, že nevím v jaké fázi je zákon či ústava o NKÚ v PSP. Vím, že tam ležela novela o NKÚ na stole v PSP, ale pak z toho nějak sešlo. Ze své pozice však vnímám za potřebné, aby se působnost NKÚ vztahovala i na kraje a na obce a nikoliv jen na majetkem státu. Jako negativní prvek v tom spatřuji, že by se "opět" rozšířil stát o podstatnou část těch lidí, kteří by tuto agendu byli schopni odbavit. Jako pozitivní ovšem spatřuji to, že by NKÚ mohlo obec/kraj prohlásit jako nehospodárnou veřejnoprávní korporaci s tím, že by se v rozhodnutí mohlo vymezit vůči tomu, kde spatřuje nehospodárnost a jak ji popř. napravit. Jednotlivé obce a kraje by mohly mít nový index po vzoru hlídacího psa (web), který vlastně hodnotí efektivitu použití veřejných prostředků v rámci dané veřejnoprávní korporace.OFFTOPICVím, že jsi to řešil @Lukas.Cernohorsky
  • Justice
Vzhledem k tomu, že jsme měl možnost a tu čest pracovat v justičním, nezávislém prostředí a setkávat se soudci - jako kolegy, vím, že situace na soudech napříč kraji je relativně na pokraji lidských sil. Proto si myslím, že by bylo dobré justiční prostředí více otevřít studentům a zatraktivnit jej. Jsou studenti, kteří v rámci svých studií absolvují studentské stáže povětšinou v advokátních či notářských kancelářích, ale do justičního prostředí jich mnoho nezamíří i proto, že je relativně dost uzavřené. Vím, že se touto problematikou do hloubky zabývá Jakub Michálek OFFTOPIC@Jakub.Michalek, ale tento prvek mi tam obecně chybí a je to škoda. Já sám jsem si chtěl udělat kolečko, abych věděl jaké prostředí mi více vyhovuje, ale v rámci skloubení studia, politiky a práce to nešlo dohromady. Čili obecně k tomuto, navýšit odbornou kapacitu, personál tak, aby rozhodování bylo atraktivní i pro soukromý sektor, což je de facto funkční prvek ve světě, kdy advokáti s celoživotní praxi "na stará kolena" oblékají talár.

Závěr
Věřím, že jsem vám poskytl dostatek informací ke své odbornosti, kompetenci a plánům. Vím, že je to dlouhé, ale ne každý den člověk kandiduje a shání podporu do PSP/na kandidátku do PSP. Věřím, že ten pravý kandidát nejen do PSP by měla být osobnost, která je schopna věci sunout vpřed, jde si za tím a je schopen naslouchat a popř. na některých věcech tolik nelpět.
Co budu dělat, když nebudu zvolen?
  • V posledních 5 měsících do práce kolem budoucího programového bodu SPORT a tématu ktyptoměn investuji velké penzum svého času. Byl bych tam mírně zklamán, ale nebudu to vnímat jako prohru, protože pevně věřím, že témat kolem sportu a kryptoměn je a bude do budoucna mnoho. Moje výhra spočívá vůbec v tom, že nám není lhostejný sport, kryptoměny a že se mi povedlo vůbec toto téma u Pirátů zpopularizovat. Prostor pro moji realizace v tomto segmentu zcela nepochybně vidím i přes možné překážky a moje nasazení věc řešit a rozvíjet "nezvolením" rozhodně neskončí. Byl bych však rád, abych se mohl více podílet právě na výše zmíněných bodech. Přeji pevnou ruku, při rozhodování, vím, že to není vůbec lehké.

Audio nahrávka zde nebo na SPOTIFY

Časové označení, sekvence nahrávky

OFFTOPICÚvod: 00:00 - 03:57
O mně: 03:58 - 06:13
Pirátská část: 06:14 - 09:28
Klíčová témata: 09:29 - 10:04
SPORT: 10:05 - 18:34
Kryptoměny: 18:35 - 20:53
NKÚ: 20:54 - 22:33
Justice: 22:34 - 24:05
Závěr: 24:05 - 24:49
Co když? 24:50 - 25:46
Poděkování: 25:47 - 26:12


PS: časová dotace tohoto příspěvku převyšuje "klouzavý" průměr..
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lejcko za příspěvky (celkem 9):
Jan.Hora, David.Lux, Vera.Marusiakova, Jiri.Belsan, Matej.Sandor, Eva.Tylova, Gabriela.Lnenickova, Tomas.Liskutin, Jan.Zavadil
Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Vážení, děkuji všem podporujícím, hlasujícím za získanou nominaci.

S ohledem na to, že mi valná většina z vás napsala zprávu (soukromou zprávu), nikoliv sem na fórum, uvedu nejfrekventovanější otázky, abyste se případně netázali v budoucnu na totéž;

Jak moc jsou pro tebe důležité rozhodnutí a dokumenty resortních týmů?
  • Jsou pro mě důležité. Ne všem ovšem sám věnuji takovou pozornost, jež by si zasloužily. Jelikož sám působím v pracovní skupině, která se věnuje sportovní problematice, vím, jak je v některých kontroverzních bodech dosáhnout konsenzu. O to větší váhy by měly mít pro stranu, resp. pro naše zástupce v PS. Nemá cenu si nalhávat, že je poslanec schopen obsáhnout celou agendu, proto RT a jejich práce dává smysl, je třeba ovšem, aby v nich byli kompetentní a schopní lidé (ale to máme) :-). Na druhé straně je třeba vnímat i osobní faktor poslance, který je de facto vázán jen svým slibem, zákony, ústavou a svým nejlepším vědomím a svědomím. Takže ne vždy musí být RT vyslyšeno.

Kontaktoval jsi s žádostí o podporu v těchto primárkách přímo nebo nepřímo jiné členy Pirátů?
  • Ano, kontaktoval jsem členy KF napříč Prahou. Nejdříve MS P6, ze kterého pocházím a následně známé i "neznámé" - nové kolegy. Seznámil jsem své okolí se svoji kandidaturou, s žádostí o nominaci a vyrozuměl je s tím, proč a s jakým tématem vůbec kandiduji. Navíc zcela na rovinu přiznávám, že vnímám daleko větší pozornost členů o volbách do nějakého 10 místa, pak už to není tolik "žhavé". Mnoho členů poté už fóru nevěnuje tolik pozornosti. A proto jsem i některým kolegům napsal s tím, že když jim to bude dávat hlavu a patu, tak budu rád za podporu. Obecně si myslím, že to není nic špatného, ne každý sleduje fóru 24/7. V minulosti mi napsalo i pár již zvolených kolegů, zda bych jim svým hlasem nepodpořil - nevidím v tom prostě problém. Navíc jsem za to i rád, sám vidím jejich iniciativu, že mu o to skutečně jde a když uvede z jakých důvodů a proč kandiduje - o to líp.

Co ty a přijetí € vs. otázka EU, jaký k tomu máš postoj?
  • Z hlediska setrvání v EU je to striktní - ANO. Členství v EU nám přineslo nespočet výhod, které si třeba ani neuvědomujeme, anebo jsme je přijali jako samozřejmost. Poslední v čem nám EU pomohla jsou "zlevněné" tarify a data v rámci EU, což je úžasný benefit. Pamatuji si ty doby, kdy jsem vyjel za hranice ČR a 100MB dat stálo nekřesťanské peníze, vycházelo líp, když si člověk na tu chvíli pořídil SIM kartu té dané země, do které vycestoval. No a pak poslední krok s "finančním" balíkem, který míří na pomoc s vyrovnáním ztrát/ekonomiky zemím EU. Co se týče otázky přijetí € tady jsem už více skeptický. Jsem prostě rád za to, že máme svojí měnu. Ovšem nemám takové penzum znalostí, abych mohl jednoznačně prohlásit, že euro prostě chci. Vím, že by to ohromně pomohlo exportu. Obecně podnikatelům, když by nemuseli směňovat a v některých fázích tratit na hodnotě měny, ale o tom ten svět taky je. Forexový trh je na směnném kurzu založen, sám rád sleduji, jak česká koruna vůči některým měnám hezky bobtná :). Nicméně obecně k národním měnám si myslím de facto jedno, v dnešní době jsou již překonány, jen si to nechceme přiznat. Digitální měny - cryptoměny mají k dnešnímu dni tržní hodnotu větší, než je rozpočet ČR, včetně 500 mld. "sekery".

Jak jsi hlasoval o koaliční smlouvě se STAN
  • Na svém FB profilu už jsem se veřejně vyjádřil. Byl jsem PRO. Je to pro nás významný partner. Jediné čeho se bojím, že ztratíme tvář. Nerad bych, aby jsme byli další stranou, která se spojuje s ideály a hodnotami nějaké jiné strany je proto, abychom ve volbách uspěli. Nicméně politická situace v České republice je rozhodně jiná. Být na stejném místě v r. 2017 před volbami do PS, tak říkám jasné NE. Jsme odlišní, ale politika je prostě o hledání společného konsenzu a hodnotách, osobní antipatie zde musejí jít stranou. Pakliže chceme ČR posouvat a poučit se z chyb ostatních politických stran/hnutí, pak jednoduše musíme přemýšlet v této situaci jinak. Navíc je to dobrý kompromis, který nezasahuje tolik do integrity Pirátů. Doufám však v jediné, že se to povede a na podzim tohoto roku budeme mít vládu a možná i historicky ministra, který se narodil do svobodné země - do ČR (nikoliv ČSSR, ČSFR..). Navíc podpora přes 80% je jasný signál.

Jaký je tvůj postoj k Zeleným a jejich výzvě k možnému připojení se do koalice se STAN?
  • No na celorepublikové úrovni bych k tomu měl své výhrady, ovšem na komunální úrovni napříč republikou vidíme, že si povětšinou rozumíme. Čili na republiku spíše ne, na komunál a kraj - ano. Zároveň si myslím, že by bylo dobré, aby nás podobně smýšlející spolky veřejně podporovaly. Každopádně si neumím představit nynější vyjednávání a spojení do bloku třech stran. Podléhalo by to dalšímu zdlouhavému procesu a nyní i povolení ze strany STAN. Určitě by se ale u Zelených našli odborníci, kteří by nám mohli pomoci v "zelených" tématech životního prostředí.

Jaký je tvůj názor na spolupráci se STAN
  • Částečně jsem již odpověděl, viz téma se STAN o řad výše. Ve směs kladný, protože nám to politicky pomáhá a přináším nám to "plusový" body. Poslední únorové preference oscilují nad úrovní 20 %. Je to takový sňatek z rozumu. Co vnímám ovšem trošku negativně je to, že spolupráce a spojení se STAN, dle mého, pomůže výrazně právě STAN. Doufám, však v to, že spojení bude úspěšné a přinese vytoužený výsledek. Jde nám o to sestavovat vládu a realizovat svůj program. Obecně to považuji za přínos.

Co ty a očkování proti COVID-19? Jaký k tomu máš postoj?
  • Zatím jsem v životě neměl problém s žádnou větší nemocí. Ani rýmičkou! :-) Snažím se o sebe dbát, baštit vitamíny a prostě zdravě žít. Nicméně toto je zcela odlišná situace, nerad bych sám nikoho ohrožoval a na druhé straně byl pod palbou kritiky, proč jsem do toho nešel. Na P6 jsme jako zastupitelé přijali veřejnou deklaraci toho, že půjdeme příkladem a že se očkovat necháme. Nerad bych se ovšem nechal očkovat něčím, čemu nedůvěřuji nebo nemám ověřené, že mi to "neuškodí". Ale jakmile tu bude možnost a relevantní data, tak do toho půjdu.

Podporuješ zahraniční politiku ČR směrem k EU/NATO?
  • Politické záležitosti tohoto typu nesleduji, ale na svoje čisté svědomí mohu prohlásit, že členství ČR v EU/NATo nemá jiný ekvivalent, o kterém bych věděl a byl pro nás relevantní. Každopádně není to moje téma, to zcela otevřené přiznávám.

Jaká je tvoje frekvence a sledovanost zpráv, jaká jsou tvoje oblíbená média?
  • Frekvence - každý den (ob pár hodin - mobil/PC). Popravdě na TV jsem již rezignoval, raději si pustím co chci, bez toho, aniž bych musel trávit hodiny času svého života u reklam. Čili média v TV podobě u mě nemají moc šanci, až na ČT, které si občas pustím z mobilu/PC. Co se týče psaných zpráv/on-line médií, tak obecně sleduji ČTK/ČT/DVTV/Reflex/Seznam. Jestliže jsem v autě, tak jednoznačně Čro. Někdy též zamířím na jiná média, ale to spíš sporadicky.

Proč by tě měli lidé volit, jsi natolik známa osobnost, u které hrozí možnost vykroužkování?
  • Praha je velký obvod. Člověk by musel mít cca 5 000 - 15 000 preferenčních hlasů, ne-li víc. Ve sportovním prostředí jsem sice známý, ale asi ne natolik, abych přeskočil třeba našeho krajského lídra :-). Navíc ne každý bude zrovna naladěn na Pirátskou vlnu. No a proč zrovna já? Snažím se věci řešit komplexně, věnuji se sportovní problematice, jak můžete najít v mé kandidátní řeči. V PS za aktuálního stavu není nikdo, kdo by sport řešil jako svoje primární téma, když jej ovšem někdo řeší je to vyloženě okrajově. Což bych rád změnil, je to přeci jenom prostředí, které sčítá přes 1,1 milionu lidí. A pakliže se nám podaří e-SPORT prohlásit regulérně za sport, pak toto prostředí bude sčítat kolem 2 milionu sportovců ;-). A to už je pořádný počet..

Zveřejňuješ někde odměny z veřejných rozpočtů?
  • Ano, dokonce si myslím, že jsem velmi pravděpodobně jeden z prvních politiků v České republice, který od začátku výkonu svého mandátu veřejně zveřejňuje své příjmy na veřejném transparentním účtu. Jednak je zveřejňuji zde, no a pak na veřejném účtu.

S kým by jsi chtěl sedět v PS lavicích a naopak s kým nikoli?
  • To je hrozně těžká otázka. Jsou lidé s kterými nemám prostě společné téma a v tom případě je komunikace o to výrazně složitější. Na druhé straně již teď jich tam sedí mnoho, s kterými si mám co říct, a právě to společné téma máme. No a pak jsou lidé, kteří o post poslance ani neusilují, ale mají toho mnohdy víc na srdíčku, než jiní.

Jak chceš naložit s platem? Budeš část z něj věnovat na charitativní účely?
  • Ano s tím, že bych chtěl primárně podporovat nejdříve individuálně osoby (např. ježíškova vnoučata), poté organizovanou skupinu (spolky/kluby/nadace). A asi přednostně území, ze kterého pocházím (Prahu 6, obecně Prahu) a až poté, po zvážení, ostatní.

Plánuješ v případě získání mandátu udržovat kontakt se svým MS/KS? Popřípadě omezit své koníčky/zaměstnání?
  • Určitě, snažil bych se minimálně jednou měsíčně udržovat aktivní kontakt s MS P6 i KS Praha. Pokud mi to čas povolí. Je potřeba, aby člověk nevyšel z reality a byl v kontaktu i s "komunální/krajskou" problematikou. Co se týče koníčku - nerad bych, jen v případě, že to bude zasahovat do mé činnosti natolik, že by to prostě nešlo skloubit. Zaměstnání by bylo pro mě pasé.

Budeš podporovat kampaň do PS i pokud by jsi se nedostal na čelní místa nebo na kandidátní listinu vůbec?
  • Určitě ano, již v roce 2017 jsem pomáhal velmi výrazně, aniž bych byl na "soupisce" a byla to fuška. Uvidíme však jaké budou možnosti. Podporovat budu určitě i na sociálních sítích, kde se snažím šířit dobré jméno Pirátů už nějaký ten pátek.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lejcko za příspěvky (celkem 3):
Vaclav.Fortik, Eva.Tylova, Stepan.Rattay
Uživatelský avatar
Georgia.Hejdukova
Rozhodčí komise
Příspěvky: 1210
Registrován: 25 čer 2017, 17:02
Profese: studentka práv, rešeršistka
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 735 poděkování
Dostal poděkování: 2475 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Georgia.Hejdukova »

Honza má zápal, energii a znalosti být skvělým politikem a určitě by se jeho jméno mělo na kandidátce objevit.

“It does not do to dwell on dreams and forget to live”
― prof. Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, O.M
+420 775 864 103 / georgia.hejdukova@pirati.cz
LinkedIn / Facebook / Twitter / Instagram / Web

Uživatelský avatar
Martin.Stanek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 641
Registrován: 07 bře 2018, 11:05
Profese: geolog
Dal poděkování: 2930 poděkování
Dostal poděkování: 1084 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Martin.Stanek »

Jan.Lejcko píše: 21 úno 2021, 00:40
Kontaktoval jsi s žádostí o podporu v těchto primárkách přímo nebo nepřímo jiné členy Pirátů?
  • Ano, kontaktoval jsem členy KF napříč Prahou.
Ahoj, jestli se nepletu, mě jsi kontaktoval messengerem aniž bys mě (nejdřív) kontaktoval přes nějakou pirátskou platformu, typicky Zulip, případně SZ na fóru.
Tak tedy pokud se nepletu: proč jsi upřednostnil messengera?
Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Martine, děkuji za otázku. Proč jsem tě kontaktoval právě přes FB? Z jednoduchého důvodu, jsou lidé, kteří mají těch našich platforem plné zuby a raději používají jen FB/forum, já sám jsem sice na všech aktivní, ale ne každou z nich používám na denní bázi. Do budoucna bych rád redukoval používání některých platforem na minimum.
-> zulip, mrak, codiMD, whatsapp, signal, telegram, e-mail, telefon, forum, redmine, FB, to jsou všechno platformy/komunikační kanály, přes které nějakým způsobem komunikuji s Piráty. Celkem 5x jich je v tom výčtu navíc.
Myslím si, že těch přehršel platforem má hodně Pirátů až po krk, a když se koukneš kolik máme aktivních skupin na FB, tak mi přišlo nejjednodušší kontaktovat lidi "na přímo" právě přes tuto platformu (FB). Každopádně vnímám i aktivitu a posun z TO, kteří zahájili debatu týkající se právě používání komunikačních platforem. Tak doufám, že v blízké budoucnosti budeme mít třeba nějaký hezký systém, který bude sloužit pro komunikaci/mailing/úložiště/poznámky/zápisy/podatelnu, atd.

OFFTOPIC@Martin.Stanek
Uživatelský avatar
Gabriela.Lnenickova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 169
Registrován: 19 dub 2018, 19:23
Profese: projektová manažerka
Dal poděkování: 395 poděkování
Dostal poděkování: 282 poděkování

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Gabriela.Lnenickova »

Ahoj Honzo,

gratuluji k rychlému zisku nominace, kterou jsem také podpořila. Chtěla jsem se zeptat, do jaké míry se věnuješ sportu z hlediska prevence nemocí/obezity. Považuješ za důležité propagovat sport také jako volnočasovou neorganizovanou aktivitu (např. chůze, běh, jízda na kole, apod.), která výrazně přispívá ke zlepšení zdraví a posílení imunity? Měl by být "zdravý pohyb" zakotven jak v národních strategiích prevence nemocí tak v strategických dokumentech měst a obcí a aktivně podporován samosprávami?

Gabriela Lněničková
Vedoucí RT Doprava a KET Doprava Praha
Zastupitelka hl. města Prahy, členka výborů pro dopravu a územní rozvoj ZHMP
Projektová manažerka v oblasti udržitelné mobility
E: gabriela.lnenickova@pirati.cz

„Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě.“

Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Ahoj Gabčo,

děkuji za dotaz a veřejnou podporu. Nicméně jak sama víš podpora pro nominaci je jedna věc a finální volba druhá, ale taková jsou pravidla.

K dotazu;
Do jaké míry se věnuješ sportu z hlediska prevence nemocí/obezity?
  • Toto je hrozně široká otázka, kterou lze uchopit z několika směrů. Vezmu to zkrátka;

    1) MŠMT v minulosti vydalo předpis (nevím, zda to byla vyhláška/nařízení), kterým omezili nabídku v automatech ve školství, čímž chtěli, jednak zamezit přílišnému nakupování "cukrových" výrobků v době přestávky mezi hodinami, jednak podpořit zdravější stravu. V průběhu několika let můžeme pozorovat ohromný posun ve zlepšení kuchyňského prostředí škol, kdy se nabídka jídel rozšířila. Školy se snaží nabízet různorodou a pestrou nabídku jídel (obědů). Bezmasá x s masem x dietní x těstoviny x bez lepku. Problém je však, že ne všechny ZŠ/SŠ mají možnost dosáhnout na kvalitní potraviny a dodavatele. Preventivní prvek zde je, alespoň v rámci stravy.

    2) Min. zdravotnictví ve spojení s MŠMT postupně rozvíjí program, ve kterém chce nabídnout školám výživového poradce. Jaký to má význam pro školství a pro sport? Máš problém s nadváhou/obezitou = výživový poradce se ti koukne na "zoubek" a podá pomocnou ruku i rodině. V praxi, v řadě případů není problém ve "školní stravě", ale "doma". U sportu je výživový poradce taky velmi užitečný. Víme-li jaké jsou hodnoty dané osoby, můžeme mu k tomu přizpůsobit jídelníček tak, aby jeho tělo nemělo deficit na výdajové x příjmové stránce. Posun zde je také velký. Myslím si, že v praxi nebude tolik lidí, kteří by o tuto "školní pozici" měli zájem. Soukromý sektor je prostě výhodnější..

    3) Nemoci vs. prevence. Nemoci bych tady rozdělil do dvou skupin; a) vrozené (genetické), b) způsobené vlastním jednáním. Vrozené by se daly zase rozdělit do dvou skupin (vyléčitelné x neléčitelné, obtížně léčitelné), ale to bych šel asi opravdu zbytečně do hloubky. V zásadě jde o to, že se skupinou a) se pracuje daleko lépe i ze zdravotního preventivního hlediska. Má-li člověk, v rodině, přes dvě generace problémy se srdcem - je velká pravděpodobnost, že i jeho generace a následující bude mít podobný problém. Víme-li však, že tento typický problém sužuje rodinu už nějaký čas, lze s tím pracovat. A efektivně se vyhnout nečekaným problémům do budoucna. Nechci si hrát na doktora, ale asi všichni máme v podvědomí, že nejčastějším a nejproblémovějším nemocím vedoucí k nadváze/obezitě je cukrovka, vysoký krevní tlak, cévní choroby, slabé srdce, srdeční chlopně atd. Co se týče skupiny b), tak to jsou spíše nemoci způsobené návštěvou třeba cizího státu, jiného klimatu. Zde je možné preventivní očkování (některé hrazeno z veřejných prostředků x doplatek/vlastní prostředky) nebo následná zdravotní péče - veřejné nemocnice x soukromé podle typu. Toto se týká zejména vrcholových sportovců, kteří v rámci působení ve svém domovském klubu jsou v určitých chvílích povinni podstoupit očkování, aby neohrozili sebe, své kolegy, ale také svoje zdraví a sportovní kariéru. Ale tady narážím na tenkou stěnu soukromého vs. veřejného sektoru. Velké kluby si podobné záležitosti řeší po vlastní ose, byť s nutnou spoluprací se státem. U varianty nemocí způsobených vlastním jednáním. Lze tuto kategorie označit jako nepředvídatelnou, anebo kategorii, kterou lze těžce předvídat, čemuž odpovídá i absence nějakého programu, podpory ze strany státu/pojišťoven. Určitě by se něco našlo, ale v tuto chvíli mě nic nenapadá.

    4) Pojišťovny a prevence. Na to navážu tím, že právě zdravotní pojišťovny mají programy, které pomáhají svým pacientům, jak v boji s nadváhou, tak v prevenci. Nadváha typicky - poradenství, úprava jídelníčku, doporučení na základní cviky, léky až po chirurgické/kosmetické zákroky. Prevence - programy, které přispívají na vyšetření na přístrojích, které zahrnují analýzu složení těla bioelektrickou impedanční metodou (BMI), procentní složení svalů, tuků v těle, zavodnění. Na toto pojišťovny přispívají pojištěnci příspěvkem v řádů 100 Kč/ročně. Co se týče kosmeticko-chirurgických zákroků, zde je typickým příkladem bandáž žaludku atp.
Považuješ za důležité propagovat sport také jako volnočasovou neorganizovanou aktivitu?
  • Rozhodně ANO. Za sebe mohu říci, že se nám to daří velmi dobře, alespoň na MČ P6 (tedy z mého pohledu). Na Praze 6 máme možná jako jediná městská část Prahy dotační titul běhy, turnaje/soutěže. Takže u nás si běžci a sportovní nadšenci přijdou na své. Však na svém území máme možná největší sportovní plochu (v součtu, a to napříč Prahou, možná i republikou :-) ). Kdo z Prahy může říct, že na svém území má atletický areál, přírodu určenou k volnočasovým/sportovním aktivitám, vodní nádrž, plavecký bazén, nespočet fotbalových hřišť (Strahov, Dukla, Střešovice, Aritma, Bílá hora), zimního stadionu atp.. Čili ano, na druhé straně je potřeba i medializace a pro některé i motivace - zúčastníš se nějaké akce a budeš v nejlepší desítce? Dostaneš vstup do bazénu, vstupenky na sportovní utkání atp. Naše radnice má svoje vlastní periodika a vedle toho "zpřísněná" lokální periodika, které jsou s různými tématy/akcemi dost propojeny. Myslím si, že na lokální úrovni je docela dobrá obslužnost a propagování volnočasových aktivit. Je však škoda, že se významná část z nich nedostane přes hranice dané obce/městské části. Nicméně otázka míří na neorganizované aktivity. Těžko lze podporovat, jak finančně, tak mediálně něco o čemž nevíme, že existuje na našem území. Propagovat to obecně lze, záleží jak se k tomu přistoupí. Nicméně ona propagace by městskou kasu zcela jistě něco stála. Dle mého názoru rozhodně není tolik projektů, které by municipalita veřejně, mediálně podporovala, bez toho aniž by v tom neměla svůj "prostor"/podíl.
Měl by být "zdravý pohyb" zakotven, jak v národních strategiích prevence nemocí, tak ve strategických dokumentech měst a obcí a aktivně podporován samosprávami?
  • Dle mého názoru ANO. Nicméně, co je to "zdravý pohyb"? Na komunální úrovni je v řadě případů podporován dotačními tituly směřující pro efektivní využití volného času a sportu. Leckdy jsou spojeny i s kulturním vyžitím.
    Např.: u nás na P6 v roce 2020 jsme měli na Vypichu výročí 400. leté bitvy na Bílé hoře. V rámci výročí se mohli návštěvníci zúčastnit průvodu od Brašné brány až na Vypich, zkusit si jízdu na koni, lukostřelbu atp., je-li toto zdravý pohyb, tak proč ne :-). Někdo však označuje zdravý pohyb 8000 kroky denně a má vystaráno. Dle mého by zdravý pohyb, kdybych to měl uchopit nějak koncepčně, měl mířit právě na využití i jiných pohybových partií těla, než těch klasických, na které jsme zvyklý. U nás na Praze 6 můžeš využít "služeb" města v tom, že si v zimních měsících půjdeš zabruslit, "zaběžkařit", zabobovat a v letních měsících zaplavat, zaběhat na udržované sportovní plochy. Ne všichni mají ale takový komfort, a i proto zde vnímám silnou potřebu těch, kteří chtějí být aktivní a využít služeb města na maximum možného. V tomto směru lze podpořit volnočasové aktivity a sport několika způsoby. Jedním z nich je např. zavedení speciální MHD linky, která bude v určitý čas obsluhovat dané území pro konkrétní účely. Druhým je pak samotná medializace, propagace. A jako třetí aspekt mě zase napadá právě ona motivace, typicky; nejsi profi, polo-profi plavec a uplaveš vzdálenost 1000 km v bazénu za měsíc? dostaneš další měsíc zdarma nebo poukázku do sauny. Ale co se týče nějaké kontinuální podpory a koncepce ze státu na zdravý pohyb, tak tady budu zdrženlivý na odpověď. Stát má již teď několik možností, jak podporovat zdravý pohyb, ať to je od MŠ/ZŠ přes SŠ/VŠ, přes sportovní centra a dotační tituly samospráv až po organizovanou a opakující se podporu skrze místní kluby, spolky, kroužky.

Jak vidíš minimálně z této odpovědi. Sport je prostě odvětví, které je spojeno s dalšími obory, ve zkratce zdravotnictví - pojišťovny, školství/zemědělství - výuka/strava, doprava - infrastruktura, rozvoj - stavby/území, finance - dotační tituly. Každopádně obecně se tématu prevence nemocí/obezity zabývám, ale asi zase ne do takové hloubky, to si myslím, že by měla naplňovat práce a metodika ministerstva zdravotnictví.

Snad jsem odpověděl fundovaně :-).

OFFTOPIC@Gabriela.Lnenickova
PS: omlouvám se možná za tu šíři, ale u sportu speciálně platí, že jedno souvisí s druhým.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lejcko za příspěvek:
Gabriela.Lnenickova
Uživatelský avatar
Jan.Lejcko
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 623
Registrován: 02 čer 2017, 18:33
Profese: Student práv, "ajťák".
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 1328 poděkování
Dostal poděkování: 804 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jana Lejčka na 11. místo a dále kandidátky KS Praha pro volby do PSP ČR 2021

Příspěvek od Jan.Lejcko »

Vážené krajské fórum, kolegyně a kolegové

chtěl bych Vám touto cestou poděkovat za Vaši nominaci a podporu úžasných 36,66% hlasujících (66 hlasů ze 180) při volební účasti 70,86% :-) OFFTOPIC(z 254 180 hlasujících)
Výsledek 11. - 16. místo PS
Výsledek 11. - 16. místo PS

Moc si toho vážím a rád se budu ucházet o podporu ve volbě ve zbytku kandidátky, o místa 17. a dále.

Díky

OFFTOPIC@Ondrej.Vojta, @Daniel.Mazur, @Ondrej.Chrast, @Jan.Hora, @Zuzana.Freitas, @Jaromir.Beranek
Naposledy upravil(a) Jan.Lejcko dne 05 bře 2021, 15:31, celkem upraveno 3 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Lejcko za příspěvek:
Jan.Hora
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“