Metodika trasování

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Zdravotnictvi

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Zdravotnictví. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
ok_Sauron
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 58
Registrován: 19 úno 2020, 11:04
Profese: metodik
Dostal poděkování: 17 poděkování

Metodika trasování

Příspěvek od ok_Sauron »

Dobrý den

Velmi se omlouvám, pokud jsem netrefil správný kanál, ale nedá mi to a musím ventilovat svou frustraci. Snad tímto způsobem probublá až na kompetentní místa, nebo alespoň do medií.

MZ (hlavní hygienička Rážová i ministr Blatný) opakovaně v mediích vykazují 75% a podobné úspěšnosti trasování. Ministr Blatný dokonce pro Lidovky použil výraz "fantastické výsledky": https://www.lidovky.cz/domov/blatny-hod ... omov_lihla

Domnívám se, že tato prohlášení jsou v přímém rozporu s realitou a nepřijatelně zamlžují fungování hygienické služby a schopnost státu kontrolovat i monitorovat epidemii.

Aktuální metodikou se úspěšnost trasování počítá jako podíl těch, kterým se hygiena dovolala ku počtu nakaženými označených rizikových kontaktů. Přičemž zároveň nízký počet hlášených rizikových kontaktů (0,75) MZ označuje za znak toho, že se lidé neshlukují. Obojí je dle mého úplně mimo realitu: Smyslem trasování je najít všechny nakažené dřív, než mohou nemoc šířit. V případě Covidu, který je infekční před příznaky (tzn. mj. před diagnostickou indikací k testům), by úspěšné trasování mělo znamenat, že každý nakažený je nalezený dříve, než byl diagnostikován jinak. Při zvládání trasování by počet nevytrasovaných nakažených (diagnostikovaných aniž by před tím byli epidemiologicky indikovaní) měl být ideálně 0: úspěšnost trasování by se měla počítat jako podíl vytrasovaných nakažených ku všem diagnostikovaným, tzn. 100 % = všichni diagnostikovaní byli vytrasovaní (tj. epidemiologicky indikovaní k testu/diagnóze). Což implikuje, že by počet provedených epidemiologicky indikovaných testů měl vysoce převyšovat počet diagnosticky indikovaných testů (na diagnostickou indikaci by chodili jenom ti, kteří mají podezření z jiných důvodů (např. kašlou), přičemž podíl pozitivních by měl být ve zlomcích procent, ideálně 0). Ovšem podle nově zveřejňovaných dat už od 1. 9. počet diagnostických indikací trvale násobně převyšuje počet epidemiologických. Z toho IMHO jednoznačně plyne, že trasování neplní svůj účel již nejméně od 1. 9. (dřívější data nejsou), kdy byl denní počet nakažených pod 500.

Děkuji za pozornost, případné připomínky a ideálně navedení na způsob, jak tyto informace účinně zveřejnit, či ještě lépe promítnout do praxe hygienické služby.
OKubicek
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Příspěvky: 84
Registrován: 10 říj 2017, 16:36
Profese: molekulární mikrobiolog
Bydliště: 66404 Hostěnice 126
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 110 poděkování

Re: Metodika trasování

Příspěvek od OKubicek »

Takto funguje trasování.
Pacient onemocněl. Již den před vypuknutím příznaků však mohl nakazit další lidi. Zavolal lékaři, ten mu řekl, ať dodržuje karanténu, a buď ho poslal na vyšetření hned nebo jej, dle doporučení, poslal na vyšetření až po třech dnech horečky. Pacient se objednal na vyšetření, a když měl štěstí, dostal se na vyšetření za 5 dní. Byl pozitivní a jím nakažení lidé již v této době začali roznášet virus dál. Měl oznámit, s kterými lidmi se setkal v posledních 5 dnech, jenže to byl v karanténě, a tedy pouze s rodinnými příslušníky. V této době již pozitivní rodinní příslušníci roznesli virus dál a ti, co nakazil ještě před propuknutím příznaků, trasování unikli a šířili virus dál. Tak po 1-2 dnech po pozitivním testu šli na základě trasovaní do karantény i rodinní příslušníci. Přihlásili se na testování, tam se dostali za 5 dní. Byli pozitivní a měli nahlásit, s kým se setkali v poledních 5 dnech. Vzhledem k tomu, že byli v karanténě, opět nahlásili jen stejné rodinné příslušníky a ti, které nakazili před odchodem do karantény, tak mohli volně šířit infekci dál.
Mají pravdu nejméně 75% nakažených unikne, spíš více. Pokud je cílem umožnit šíření infekce tak to sedí.

O.Kubíček
Tito uživatelé poděkovali autorovi OKubicek za příspěvek:
Anna.Ungerova
Odpovědět

Zpět na „Zdravotnictví“