Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Uživatelský avatar
Marketa.Gregorova
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 1179
Registrován: 15 dub 2012, 21:18
Profese: europoslankyňa
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 1224 poděkování
Dostal poděkování: 4283 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Marketa.Gregorova »

Ahoj!

Ráda bych reagovala na informace zveřejněné v tomto vlákně, byla jsem však upozorněna, že se jedná o sekci Oznámení a členové tam nemohou volně diskutovat; přijde mi tedy lepší založit diskuzní vlákno k tomuto oznámení, svůj původní příspěvek v daném vlákně odstraním. Děkuji za pochopení. .)

Reaguji na úvodní příspěvek @Jakub.Michalek, který zde do OT pro pořádek zkopíruji:
OFFTOPIC[quote=Jakub.Michalek post_id=743925 time=1611834775 user_id=747]
Ahoj všichni,

rád bych tímto informoval členskou základnu o přípravě volebního programu koalice Piráti a Starostové pro volby do Poslanecké sněmovny konané v roce 2021 a o zřízení programového týmu a expertních týmů koalice (ETK neboli „ETKy“), o němž v souladu s koaliční smlouvou rozhodla koaliční rada.

Čeká nás náročný projekt s ambicemi, abychom v květnu měli kvalitní a propracovaný program, se kterým vyhrajeme volby a budeme připraveni sestavit kvalitní programové prohlášení vlády a kompetentně podle něho vést tuto zemi. Jsou to velké cíle a budou vyžadovat to nejlepší, co v sobě máme a budeme se muset překonat, abychom to zvládli :)

V souladu s koaliční smlouvou byl zřízen programový tým jako tým koalice zodpovědný za přípravu programu, v čele jsem já za Piráty a Petr Gazdík za STAN; budeme mít tým potřebný pro zvládnutí takového projektu (projekťáci, expertní konzultanti). Byly zřízeny expertní týmy koalice (ETKy) - celkem 13 kousků vesměs podle ministerstev, které budou zpracovávat jednotlivé resortní oblasti, přičemž v čele je vždy jeden Pirát a jeden STAŇák, kteří si přizvou další členy včetně nezávislých odborníků, jak uznají za vhodné. Rozdělení vychází z koaliční smlouvy, z půdorysu ministerstev a ze stávajících odborných skupin v Pirátské straně a uvnitř STAN. V rozhodování se bude uplatňovat princip kolegiality, tj. musí se shodnout obě strany.

Přednostně ETK jmenuje konkrétního zpracovatele (jednoho nebo dva) pro body z programových východisek z koaliční smlouvy, které jsou také dle gesce přikázány konkrétním týmům a body přikázané koaliční radou nebo programovým týmem. S návrhy na zpracování dalších bodů se obrací ETK na programový tým, ETK hlídá termíny a atd. Naši zástupci by měli jednat s kolegy ze STAN o tom, abychom maximálně využili dobře připravené materiály z přípravy programu, která dosud probíhala sólo. Vstupem pro tvorbu programu bude také tematický průzkum veřejného mínění objednaný volebním štábem koalice. Proces je navržen tak, že program bychom měli 1. 5. 2021 již po editaci, copy a schválení příslušných orgánů stran, v případě Pirátů republikový výbor, kterému bude návrh programu předložen (po projednání s RP a orgány koalice) ke schválení v dubnu. Další podrobnější instrukce budeme zasílat průběžně.

Zpracované programové body budou vstupem pro online aplikaci s možností programu na míru a pro artefakt s programovými tématy (kniha), což ale již bude v gesci volebního štábu koalice. Vedle toho určitá přesně specifikovaná témata, kde je třeba dosáhnout shody již na začátku příštího volebního období (mediální rady, jednací řád atd.), budeme řešit s potenciálními koaličními partnery ještě do voleb.

Snad vám v orientaci v novém uspořádání pomůže následující schéma:


Příprava koaličního programu.png


Veškeré podrobné instrukce, odpovědnosti a termíny naleznete v přiloženém dokumentu, který schválila koaliční rada, a bedlivě vás prosím, abyste si tyto základní zásady přečetli, aby každý věděl, co má dělat a dohromady nám to fungovalo:


Příprava koaličního programu.pdf


Název týmu: vedoucí za Piráty
Programový tým: Jakub Michálek
ETK Doprava: David Witosz
ETK EU, zahraničí, obrana: Jan Lipavský
ETK Finance: Mikuláš Ferjenčík
ETK Veřejná správa a e-government: Ondřej Profant
ETK Kultura: Ondřej Chrást
ETK Místní rozvoj: Matouš Vanča
ETK Sociální: Olga Richterová
ETK Podnikání: Martin Jiránek
ETK Vzdělávání: Daniel Mazur
ETK Spravedlnost: Jakub Michálek
ETK Bezpečnost: Lukáš Kolářík
ETK Zdravotnictví: Josef Pavlovic
ETK Životní prostředí a zemědělství: Lukáš Blažej

Nominace vycházely z toho, kdo danou věc řeší (např. v roli vedoucího resortního týmu či garanta) a chce v tom pokračovat i v příštím volebním období.

Aktuální quest je tedy:
do 31. 1. 2020 sestavit ETK a uspořádat setkání každého ETK – zodpovídají vedoucí ETK,
do 4. 2. předložit návrh návrh zadání programových bodů ke zpracování, které vyplývají z priorit a východisek - předkládají vedoucí ETK programovému týmu.


Pokud máte již zpracované návrhy bodů v různých skupinách, obracejte se prosím ETK, která je k danému bodu příslušná, případně se poraďte s jejím vedoucím, kam bod spadá, případné nejasnosti pomůžeme vyřešit, aby v přípravě byl pořádek. Stávající čistě Pirátské týmy samozřejmě mohou pokračovat, nicméně jimi vytvářené body musí být v souladu s programem koalice.

Při posuzování toho, zda má ETK zpracovat koaliční bod je třeba dodat, že na prvním místě je z hlediska alokace času, energie a pozornosti zpracování priorit koaliční smlouvy a bodů k programovým východiskům koaliční smlouvy, teprve až toto bude zajištěno, budeme se věnovat dalším bodům.

Těším se na budoucí spolupráci! :)
[/quote]


Má otázka:

Ahoj!

Měla bych několik dotazů:

a) Proč jsou některá ministerstva sloučena do jednoho ETK, je to kvůli personálnímu nedostatku u nás, či z nějakých praktických důvodů; a pokud praktických důvodů, kdo se podílel na daném rozhodnutí?
b) Proč chybí ETK reprezentující ministerstvo vnitra?
c) Pod jakou ETK jsou zařazena lidská práva?

K tomu vysvětlím: Vnímám jako problematické, že existuje téma lidských práv vně státu (to by bylo pod ETK EU, zahraničí, obrana, předpokládám, leč trochu na sílu) a vni státu (rovné manželství, rovnoprávnost žen a můžů, domácí násilí, paygap apod.) a to by tak odhadem mohlo být pod ETK sociální či spravedlnost - ale takhle se téma rozmělňuje. Ptám se mj. proto, že proponent lidskoprávní tématiky vně i vni, současný poslanec @Frantisek.Kopriva, se zabývá oběma oblastmi a etabloval Českou pirátskou stranu na lidskoprávních tématech tak dobře, že se na nás v tomto ohledu obrací prakticky každá organizace i občané. Považuji tedy (nejen proto) za logické adekvátně modernizovat představu o našem státu a počítat s ETK Lidská práva jako samostatnou jednotkou.

Děkuji předem za odpovědi, @Jakub.Michalek

Europoslankyňa.
Místopředsedkyňa.
Vedoucí RT EZO.

Pravda bolí.
Politika je pro všechny.
NEklikat.
Píše se to AI.

Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5256
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7644 poděkování
Dostal poděkování: 8838 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Jakub.Michalek píše: 28 led 2021, 12:52 do 31. 1. 2020 sestavit ETK a uspořádat setkání každého ETK – zodpovídají vedoucí ETK,
do 4. 2. předložit návrh návrh zadání programových bodů ke zpracování, které vyplývají z priorit a východisek - předkládají vedoucí ETK programovému týmu. [/b]
Ten rok je hadam preklep, ale i tak na to mit 2 dny je docela overkill - predpokladam, ze vsichni vedouci uz jsou informovani a maji oslovene cleny?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvky (celkem 3):
Jan.Zavadil, Dalibor.Zahora, Milan.Dadourek

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Dan.Lestina »

No jestli tomu dobře rozumím, tak RV následně bude v pozici "berte, nebo nechte být", to se mi věru nelíbí.
A co se vůbec bude zpracovávat, se určí tak, že si to jeden člověk z každé ze stran, neznámo jak vybraní shora, vymyslí za pár dní, popř. zkonzultují s týmem, který si sám sestaví.
@Jakub.Michalek pak se lidi diví, když má RV problém se schválením programu...

Mohli bychom to prosím těsněji svázat s dosavadním postupem přípravy programu?
Ten se podařilo držet jakž takž otevřený a pod kontrolou, přestože to nebylo snadné a přes určitá jednotlivá pochybení.
Toto prostě vytváří prostor pro to, aby si pár lidí někde dohodlo něco jiného, než se dosud připravovalo. Jakkoli rád bych věřil, že to riziko nebude naplněno.
Závazné termíny píše:● 31. 1. 2020 Sestavit programový tým koalice – zodpovídají vedoucí programového týmu
● 31. 1. 2020 Sestavit ETK – zodpovídají vedoucí ETK
● 31. 1. 2020 Uspořádat setkání každého ETK – zodpovídají vedoucí ETK týmu
● 4. 2. Hotový návrh ETK na programové body priorit a východisek - předkládají vedoucí ETK
programovému týmu.
● 9. 2. Programový tým vydává přehled bodů ETK ke zpracování - zodpovídají vedoucí
programového týmu
● 10. 2. 2020 Přidělit body z programových východisek koaliční smlouvy (dále jen „PV“) jednomu
zpracovateli nebo dvojici zpracovatelů z každé koaliční strany – zodpovídají vedoucí ETK týmu
● 22. 2. 2020 Zpracování tematického průzkumu veřejného mínění
● 1. 3. 2020 Hotové priority z koaliční smlouvy odsouhlasené ETK – zodpovídají zpracovatelé
bodů (hlídají a konzultují vedoucí ETK a programového týmu)
● 14. 3. 2020 Hotové priority z koaliční smlouvy včetně oponentury, pak copy – zodpovídají
vedoucí programového týmu
● 1. 4. 2020 Hotové body z PV včetně copy a oponentury – zodpovídají zpracovatelé bodů (hlídají
a konzultují vedoucí ETK a programového týmu)
● 1. 5. 2020 Hotový a schválený program (koaliční radou a příslušnými interními orgány
koaličních stran)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvky (celkem 7):
Michaela.Nepejchalova, Ivor.Kollar, Dalibor.Zahora, Milan.Dadourek, Rostislav.Reha, Lydie.Bartosova, MarianB

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 4111
Registrován: 18 čer 2009, 12:09
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 795 poděkování
Dostal poděkování: 4099 poděkování

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Ondra.kl »

... Piráti se mění na stranu multivůdcovského typu se stádečkem kývačů?
MirekS
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 1000
Registrován: 16 zář 2018, 04:29
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 132 poděkování
Dostal poděkování: 502 poděkování

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od MirekS »

Dan.Lestina píše: 30 led 2021, 01:51 Mohli bychom to prosím těsněji svázat s dosavadním postupem přípravy programu?
Ne mohli, ale při sestavování ETK by se mělo (mělo by jít o požadavek) vycházet z dosavadního postupu přípravy programu včetně jeho personálního zajištění. Jsou-li programové priority koalice subsetem priorit dosavadní přípravy programu Pirátů, pak by personální zajištění mělo odpovídat tomuto subsetu, včetně vedoucích ETK ze strany Pirátů.
Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
Milan.Dadourek
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12026 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Marketa.Gregorova píše: 29 led 2021, 17:31

Příprava koaličního programu.pdf


Název týmu: vedoucí za Piráty
Programový tým: Jakub Michálek
ETK Doprava: David Witosz
ETK EU, zahraničí, obrana: Jan Lipavský
ETK Finance: Mikuláš Ferjenčík
ETK Veřejná správa a e-government: Ondřej Profant
ETK Kultura: Ondřej Chrást
ETK Místní rozvoj: Matouš Vanča
ETK Sociální: Olga Richterová
ETK Podnikání: Martin Jiránek
ETK Vzdělávání: Daniel Mazur
ETK Spravedlnost: Jakub Michálek
ETK Bezpečnost: Lukáš Kolářík
ETK Zdravotnictví: Josef Pavlovic
ETK Životní prostředí a zemědělství: Lukáš Blažej

b) Proč chybí ETK reprezentující ministerstvo vnitra?
Odpovím na to vnitro. Bezpečnost má na starosti Lukáš Kolářík - to je podstatná číst agendy Ministerstva vnitra - a zbytek je pod veřejnou správou. Pokud to půjde, budeme se snažit tímto směrem přeskupit i ta ministerstva samotná (vnitro a MMR).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 5):
Vojtech.Pikal, Marketa.Gregorova, Petr.Vileta, Jan.Hora, Frantisek.Kopriva

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34642
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31595 poděkování
Dostal poděkování: 25704 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Petr.Vileta »

počítá se s ETK/ministerstvem/centrálním úřadem pro informatiku a digitalizaci?

Jak se v posledních cca 20 letech spouští a předělávají různé systémy, od Sbírky zákonů přes PES, dálniční známky až po elektronické recepty, je to průser za průserem, pokud si to dělá každý resort sám. Koordinace a propojitelnost žádná, vendor lock-in kam se podíváš, prostě HRŮZA :roll:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Milan.Dadourek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Matous.Vanca
Příznivec Pirátů – Středočeský kraj
Příspěvky: 84
Registrován: 13 úno 2018, 11:56
Dal poděkování: 82 poděkování
Dostal poděkování: 345 poděkování

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Matous.Vanca »

Petr.Vileta píše: 31 led 2021, 02:24 počítá se s ETK/ministerstvem/centrálním úřadem pro informatiku a digitalizaci?

Jak se v posledních cca 20 letech spouští a předělávají různé systémy, od Sbírky zákonů přes PES, dálniční známky až po elektronické recepty, je to průser za průserem, pokud si to dělá každý resort sám. Koordinace a propojitelnost žádná, vendor lock-in kam se podíváš, prostě HRŮZA :roll:
Viz výše, v seznamu je ETK Veřejná správa a e-Government. Co se týče budoucí existence úřadů a ministerstev, resortní týmy (ve vzájemné koordinaci) mají svoje náměty na změny kompetenčního zákona, ale to bude právě předmětem nynějších koaličních jednání.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Matous.Vanca za příspěvky (celkem 4):
Petr.Vileta, Vojtech.Pikal, Milan.Dadourek, Frantisek.Kopriva
Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5256
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7644 poděkování
Dostal poděkování: 8838 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Rostislav.Reha píše: 29 led 2021, 17:37
Jakub.Michalek píše: 28 led 2021, 12:52 do 31. 1. 2020 sestavit ETK a uspořádat setkání každého ETK – zodpovídají vedoucí ETK,
do 4. 2. předložit návrh návrh zadání programových bodů ke zpracování, které vyplývají z priorit a východisek - předkládají vedoucí ETK programovému týmu. [/b]
Ten rok je hadam preklep, ale i tak na to mit 2 dny je docela overkill - predpokladam, ze vsichni vedouci uz jsou informovani a maji oslovene cleny?
Btw: jak to s naplnenim prvniho terminu dopadlo?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Rostislav.Reha za příspěvek:
Dan.Lestina

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Příprava volebního programu koalice Piráti a Starostové 2021 - diskuze

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, omlouvám se, nesleduju každý den internetové fórum, kdyžtak mi napište na mail nebo telefon, kdyby něco spěchalo. ;)

ETK vycházejí z ministerstev, existujících komisí STAN a resortních týmů Pirátů, resp. někdy výborů ve sněmovně - je to ostatně napsané v textu, návrh jsme připravili já a Petr Gazdík, draft jsme probrali v editorském týmu a výsledek schvalovala koaliční rada tak, jak to stanoví koaliční smlouva. Body týkající se lidských práv jsou zařazeny tak, kam daný bod tematicky spadá, jako u jiných podobných bodů. ETK už jsou s výjimkou jednoho případu v kontaktu a ví, co mají dělat. Pokud chce někdo pomoci, určitě může, obraťte se na příslušného vedoucího.

Ve čtvrtek bude programový tým, kde si dame update, ustavíme další členy programového týmu a možná schválíme seznam programových bodů k rozpracování. Monitorujeme případy, kde dochází k posunu, např. kvůli dovoleným. Ve středu bude volební štáb koalice řešit zadání tematického průzkumu. Připravujeme cross-check pro sociodemografické skupiny.

Je plánovano koaliční jednání ke kompetenčnímu zákonu, kde se budou řešit půdorysy ministerstev. K podnětům proběhla schůzka RT, řeší Matouš Vanča, nicméně jde o agendu vládnutí.

Dovolím si na úvod poprosit, jestli bychom mohli vynechat spekulace a podsouvání špatných úmyslů, máme hodně práce a tohle lidi podílející se na programu zbytečně demotivuje.

Rád odpovím na případné dotazy na zítřejším setkání na půdě republikového výboru. :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvek:
Frantisek.Kopriva

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“