Ženy ve straně i na kandidátkách

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tomas.Martinek
Republikový výbor
Příspěvky: 843
Registrován: 31 kvě 2012, 19:34
Profese: Student doktorského studia, OSVČ
Bydliště: Česká Lípa
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 1136 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Tomas.Martinek »

Katerina.Stojanova píše: 21 led 2021, 13:00
Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 12:47 Jaké jsou tedy ty nástroje jiné než kvóty? Na to jsem se ptal v tom příspěvku. Srovnání s volbami v krajích mi přijde absurdní, pokud bychom chtěli pouze poslance z Prahy, tak si mohou všichni vyřídit voličský průkaz a odjezd odvolit do Prahy...
Přesně jak píše David, nabízí se i "soft" nástroje. Může to být prosté dohlížení na to, aby ženy byly zastoupeny v panelech na našich PirateConech, aby v našich volebních spotech byly vidět a sehrály v něm rovnocennou roli muže, abychom aktivně zkoumaly a věnovaly se individuálním i institucionálním překážkám, které u nás ženy brzdí atd. atd. To je něco, v čem by nám určitě mohli pomoci povolanější, pokud bychom měly dostatečný počet dat, na kterých by se dalo stavět.

V konečném důsledku půjde vždycky o rozhodnutí strany, jaký postoj chceme k otázkám rovného zastoupení zaujmout a není třeba se hned "strašit" kvótami a nějakou jejich domnělou nedemokratičností. Už jen ta samotná debata, kterou jsme podle mě nikdy strukturovaně a s cílem dospět k nějakému jednotnému závěru, nevedli, je strašně potřebná, pokud se shodneme na tom, že nám na rovném zacházení záleží a chceme jej řešit i dovnitř strany.
Ok, mě tedy přijde nějaké povinné zastoupení v panelech nebo povinné zastoupení v klipech také jako kvóty. Proto mě zajímá, jestli nejsou jiné možnosti. Každopádně díky za odpovědi.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Martinek za příspěvek:
Vit.Fux

Ing. Tomáš Martínek, člen poradního týmu k důchodové reformě MPSV, člen resortních týmů Finance a Informatika. Více info zde.

Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 982
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2187 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 13:07 Ok, mě tedy přijde nějaké povinné zastoupení v panelech nebo povinné zastoupení v klipech také jako kvóty. Proto mě zajímá, jestli nejsou jiné možnosti. Každopádně díky za odpovědi.
Mně zase přijde, že to "povinné" sis tam přidal tak trochu sám .) Všechno může zůstat v rovině nějakých deklaratorních doporučeních nebo metodik. Často narážíme na to, že na problém s nerovným zastoupením upozorníme až ve chvíli, kdy se věc děje nebo se stala a zjišťujeme, že odpovědného člověka ani nenapadlo dívat se na to optikou genderu, jakkoliv to komukoliv v daném případě ublížilo. Takové metodiky mohou v začátcích pomoc si alespoň rozšiřovat obzory a nakonec k tomu zaujmout vlastní svobodné stanovisko, aniž by se nad někým houpala sankce. Ale jak říkám, to opravdu nemá smysl předjímat, dokud nemáme data, která by tu debatu nad konkrétními nástroji trochu racionalizovala.

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Uživatelský avatar
Martin.Mareda
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 237
Registrován: 26 úno 2016, 13:47
Profese: místostarosta,adiktolog
Dal poděkování: 208 poděkování
Dostal poděkování: 176 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Martin.Mareda »

klara.dvorakova píše: 21 led 2021, 08:48 Zaznělo tu něco v tom smyslu, že je třeba nějak rozumně pracovat s ženami ve straně již od začátku, motivovat je k většímu zapojení. Já si však po tom čtvrt roce nepřipadám více motivovaná (respektive ani více, ani méně, že když jsem se přidala k Pirátům). Na začátku by mi pomohlo, kdyby mě někdo seznámil s procesy na komunální úrovni či krajské úrovni. Učím se za pochodu, snažím se vyznat v radách, zastupitelstvech, krajských fórech, setkáních místních sdružení...
Ahoj Kláro, díky za tuhle zpětnou vazbu. I když jsem si vzal za úkol více komunikovat a doprovázet příznivce na začátku v našem MS, tak je vidět, že to není dostatečný. Budu rád, když se o tom při nejbližší setkání pobavíme konkrétněji. A díky za Tvou práci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Mareda za příspěvek:
Dalibor.Zahora
Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Dan.Lestina »

Mám za to, že se nám tu míchá cíl, cesta k němu a metriky, jak poznáme ten dobrý směr.

Myslím, že cílem by měla být otevřená komunita, kde si věci umíme říkat napřímo, kde se vzájemně podporujeme, kde není potřeba používat ostré lokty, kde přistupujeme k ostatním s porozuměním. A tak dále a tak podobně.

Věřím, že budou nějaké dobré důkazy pro to, že když to takhle funguje dobře, tak to zvedne procento účastnících se žen na různých úrovních (třeba je sem někdo doplní). Tedy ano, souhlasím, že vychýlený poměr pohlaví je blbě, protože může ukazovat na nezdravé prostředí.

Jestli je větší procento žen ve vedoucích pozicích i ta cesta, jak těchto cílů cíle dosáhnout, to nevím. U Pirátů jsem se setkal s nepěkným chováním z pohledu výše jmenovaných cílů jak ze strany mužů, tak žen. Možná jsou to vzácné výjimky, ale nejsem o tom přesvědčen. Jsou na to nějaká data?

Byl bych ale fakt nerad, abychom si stanovili zastoupení žen jako samotný cíl. Neházejme muže do jednoho pytle, i mezi námi jsou ti, kterým nepřátelské prostředí hodně vadí. Skoro bych si tipnul, že je to velká většina. Pokud procento žen budeme brát jako cíl, a ne jen jako jednu z metrik zdravého prostředí, můžeme se dostat někam, kam fakt nechceme.

OFFTOPIC(A osobní zpověď: Sere mě to prostředí velmi. Sám jsem se obrnil a nenechávám si kálet na hlavu, ale je to velmi náročné a určitě ne zábavné nebo příjemné. Být o něco méně zarputilý, půjdu z organizace pryč. A věřím, že méně zarputilých asi bude více žen než mužů [zde opravena chyba ve formulaci]. Ale podporu, pohodu, odstranění bariér potřebuje spousta lidí obou pohlaví.)
Naposledy upravil(a) Dan.Lestina dne 22 led 2021, 11:42, celkem upraveno 2 x.

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2176
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 934 poděkování
Dostal poděkování: 7319 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od David.Wagner »

Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 13:07 Ok, mě tedy přijde nějaké povinné zastoupení v panelech nebo povinné zastoupení v klipech také jako kvóty. Proto mě zajímá, jestli nejsou jiné možnosti. Každopádně díky za odpovědi.
Mě přijde, že máš obavu z nějakého řešení jak kdyby to mělo zasekávat drápy do masa.
Třeba ty diskuze - tam nemusí být nic povinného, je to věc kultury. A do velké míry věc nějaký zvykový automatizace a přehlédnutí u interních věcí, kde často i lidi který věci organizují automaticky vyhledávají primármě muže, protože jsou prostě shodou nějakých okolností ve veřejném prostoru viditelnější a hlasitější a standardně jsou v panelech muži. A je pak fajn to při přípravě panelů zohlednit. Když jsem zjistil, že mám mluvit na panelu pouze s muži tak jsem poprosil organizátorky ať místo mě radši najdou ženu, protože, no, věřím, že to tak je o něco lepší dlouhodobě. Nikde žádná povinnost, drobný posun k tomu, že "zahraniční politika může být i pro holky", Linda se Zuzkou nakonec našli výbornou reportérku o řád lepší než co bych já kdy kde mohl vyprávět. Win win, jen bylo potřeba jít přes první instinkt.
Když jsme chystali Digital conference OFFTOPIC(reklama, vypustíme snad do 14 dnů komplet dobra) tak jsme neměli tvrdé kvóty, ale aktivní snaha vyhledávat ženy vedla k některým vyloženě super objevům, občas ti vnitřní "omezení" kreativitu podpoří.

U volebních klipů a materiálů ven si teda navíc troufnu říct, že to je podstatná část komunikace. Pokud chceme oslovit celou populaci a mluvit o rovnosti, tak se k materiálům ve kterých je to zastoupení rovnější je prostě výhodný ukázat i ženy. A popravdě věřím, že kdyby někdo tenkrát autorům řekl "kluci, když se na to podíváte z nadhledu, nezdá se vám to vlastně takový trochu stereotypní?" tak řeknou "no jo vlastně, díky za upozornění".

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Adam.Rut
Člen KS Praha
Příspěvky: 396
Registrován: 29 říj 2017, 21:07
Profese: analytik v Oživení
Dal poděkování: 402 poděkování
Dostal poděkování: 680 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Adam.Rut »

Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 13:07
Katerina.Stojanova píše: 21 led 2021, 13:00
Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 12:47 Jaké jsou tedy ty nástroje jiné než kvóty? Na to jsem se ptal v tom příspěvku. Srovnání s volbami v krajích mi přijde absurdní, pokud bychom chtěli pouze poslance z Prahy, tak si mohou všichni vyřídit voličský průkaz a odjezd odvolit do Prahy...
Přesně jak píše David, nabízí se i "soft" nástroje. Může to být prosté dohlížení na to, aby ženy byly zastoupeny v panelech na našich PirateConech, aby v našich volebních spotech byly vidět a sehrály v něm rovnocennou roli muže, abychom aktivně zkoumaly a věnovaly se individuálním i institucionálním překážkám, které u nás ženy brzdí atd. atd. To je něco, v čem by nám určitě mohli pomoci povolanější, pokud bychom měly dostatečný počet dat, na kterých by se dalo stavět.

V konečném důsledku půjde vždycky o rozhodnutí strany, jaký postoj chceme k otázkám rovného zastoupení zaujmout a není třeba se hned "strašit" kvótami a nějakou jejich domnělou nedemokratičností. Už jen ta samotná debata, kterou jsme podle mě nikdy strukturovaně a s cílem dospět k nějakému jednotnému závěru, nevedli, je strašně potřebná, pokud se shodneme na tom, že nám na rovném zacházení záleží a chceme jej řešit i dovnitř strany.
Ok, mě tedy přijde nějaké povinné zastoupení v panelech nebo povinné zastoupení v klipech také jako kvóty. Proto mě zajímá, jestli nejsou jiné možnosti. Každopádně díky za odpovědi.
Beru to tak, že náš obrázek nyní samovolně odpovídá tomu nerovnoměrnému rozložení, to znamená působíme jako strana mužů, ve které se tu a tam objeví i žena. To jistě není dobrá motivace pro ženy k nám vstupovat, pro některé možná dokonce nás volit. Těžko se ten obrázek změní, pokud se nebudeme věnovat systematicky aspoň těm panelům, PirateConům, klipům, kampani zaměřené na ženy (když to u seniorů lze, proč ne v tomto případě) apod. Měnit samovolný nevyhovující stav tím, že to dál necháme jen samovolně plynout, lze jen těžko.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Adam.Rut za příspěvky (celkem 6):
David.Wagner, Katerina.Stojanova, Lukas.Hejduk, Michaela.Nepejchalova, Magdalena.Opletalova, Dalibor.Zahora
Uživatelský avatar
Tereza.Maskova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 79
Registrován: 05 zář 2019, 17:07
Profese: Zdravotní sestra
Dal poděkování: 304 poděkování
Dostal poděkování: 283 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Tereza.Maskova »

Ráda bych přidala do diskuze můj pohled na věc :-)
Když jsem se přidala k Pirátům, byla jsem paf z toho, kolik skvělých, inteligentních a schopných žen ve straně je. Nezdá se mi možná šťastné koukat na procenta zastoupení v naší nebo jiných stranách. Jde spíše fakticky o to, kolik žen v té straně odvádí práci, než kolik jich je na seznamu členů. Za mě, jste-li žena, není lepší strana kde se prosadit, než ta naše. Zcela jistě se dá vše ještě zlepšovat. Ideální by byla investice do provedení analýzy jak je psáno výše.
Já osobně jsem od mých spolustraníků zažila spíše podporu a zájem. Někdy bych řekla že dokonce až přehnanou a nereálnou :-)
Podle mého názoru je neoddělitelnou skutečností, která negativně ovlivňuje chuť žen uplatnit se v politice, zejména nastavení společnosti a výchova (ať již v rodině, nebo ve vzdělávacím systému). Myslím, že tyto dva póly nelze oddělovat. Až se změní společnost - a já tu změnu vnímám ( i když by mohla být rychlejší :-)) změní se i celkové zastoupení aktivních žen v politice. A když jim Pirátská strana pomůže i zevnitř, tak se to nemůže nepovést. A šlo by to udělat jemně, prostě na ženy myslet, až budeme točit volební spot, až budeme mít vybrat někoho do TV debaty - aktivně dávat ženám ty možnosti a podporovat je, ukazovat že za nimi stojíme a úplně prostě je UKAZOVAT. Protože, co si budeme povídat, ženy mají tendence se podceňovat a potřebují slyšet podporu více než muži. Potřebují slyšet, že na to mají. Dodejme jim to sebevědomí.
Zlatá střední cesta! Aneb hledat rovnováhu vždy a ve všem.
klara.dvorakova
Příznivec Pirátů – Jihočeský kraj
Příspěvky: 4
Registrován: 22 zář 2020, 19:49
Dal poděkování: 6 poděkování
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od klara.dvorakova »

Martin.Mareda píše: 21 led 2021, 13:17
klara.dvorakova píše: 21 led 2021, 08:48 Zaznělo tu něco v tom smyslu, že je třeba nějak rozumně pracovat s ženami ve straně již od začátku, motivovat je k většímu zapojení. Já si však po tom čtvrt roce nepřipadám více motivovaná (respektive ani více, ani méně, že když jsem se přidala k Pirátům). Na začátku by mi pomohlo, kdyby mě někdo seznámil s procesy na komunální úrovni či krajské úrovni. Učím se za pochodu, snažím se vyznat v radách, zastupitelstvech, krajských fórech, setkáních místních sdružení...
Ahoj Kláro, díky za tuhle zpětnou vazbu. I když jsem si vzal za úkol více komunikovat a doprovázet příznivce na začátku v našem MS, tak je vidět, že to není dostatečný. Budu rád, když se o tom při nejbližší setkání pobavíme konkrétněji. A díky za Tvou práci.
Martine, díky. Je potřeba zdůraznit, že zrovna Ty projevuješ zájem a iniciativu. Moc si toho cením, opravdu. Svůj příspěvek jsem směřovala obecněji, myslím, že tohle by se mělo nastavit centrálně, nemělo by se spoléhat jen na ochotu jednotlivců z MS.
Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Dan.Lestina »

Tereza.Maskova píše: 21 led 2021, 13:45 aktivně dávat ženám ty možnosti a podporovat je, ukazovat že za nimi stojíme a úplně prostě je UKAZOVAT. Protože, co si budeme povídat, ženy mají tendence se podceňovat a potřebují slyšet podporu více než muži. Potřebují slyšet, že na to mají. Dodejme jim to sebevědomí.
Prosím, dávejme všem ty možnosti, ukazujme všechny, pomáhejme všem, kteří mají tendence se podceňovat a potřebují slyšet podporu a že na to mají...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvky (celkem 5):
klara.dvorakova, Martin.Arden, Eva.Novakova, Simona.Mikusova, Veronika.Nurnbergerova

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Tereza.Hubackova
Republikový výbor
Příspěvky: 600
Registrován: 10 dub 2016, 10:11
Profese: sociální pracovník
Dal poděkování: 2233 poděkování
Dostal poděkování: 1161 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Tereza.Hubackova »

Edit: sorry, to mi uniklo. Díky, @Jakub.Dedek, za věcná data.
Naposledy upravil(a) Tereza.Hubackova dne 21 led 2021, 21:04, celkem upraveno 1 x.

Tereza Hubáčková
PMS Praha 6
Republikový výbor
Zastupitelka v Praze 6
RT sociálních věcí, pracovní skupina pro SPOD

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“