Ženy ve straně i na kandidátkách

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vit.Fux
Příspěvky: 1319
Registrován: 24 led 2012, 16:41
Profese: Programátor
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 9886 poděkování
Dostal poděkování: 2538 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Vit.Fux »

Napřed bych chtěl vyjádřit ostrý nesouhlas s axiomem, že nepoměr je špatně. Na nepoměru nezáleží, do funkcí si volíme lidi, kteří mají čas, schopnosti a odvahu dělat to co je potřeba. Náš obecný problém je málo lidí, kteří mají průnik těchhle tří věcí. V okamžiku, kdy bereme cokoliv co má páteř, tříciferné IQ a je ochotné se podepsat pod náš program, tak mluvit o diskriminaci je přinejmenším divné. OFFTOPICV primárkách jsem s klidným svědomím volil polovinu čela a to je sakra málo pro kvalitní demokracii. Klidně bych na kandidátku navolil 70 % žen, kdyby v těch primárkách byly. A mám pocit, že v takovém stavu je spousta našich vnitřních voleb.

Druhá věc, která tu zaznívá jsou otázky prostředím apod. ale dobré (pracovní) prostředí a spolupracující kolektiv není výsadou a potřebou žen. Takový předpoklad je nechutný sexismus - muži si zaslouží taky dobré a přívětivé prostředí a strana si zaslouží zlepšovat vnitřní kulturu i kdyby poměry pohlaví byly 40:60 ve prospěch žen.

Takže víte o nějakém prahu který blokuje specificky ženy nebo se můžeme vykašlat na virtue signaling, okázalé zděšení se nad nicneříkajícími čísly a zbytečné nálepkování obecných problémů jako "diskriminačních" a přejít k pointě: jak zlepšit stranu a přitáhnout víc lidí bez ostrých loktů?
Uživatelský avatar
Magdalena.Opletalova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 171
Registrován: 25 bře 2019, 09:29
Profese: ředitelka Fokus Praha
Dal poděkování: 509 poděkování
Dostal poděkování: 469 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Magdalena.Opletalova »

Děkuji @Adam.Rut za otevření diskuse, kterou potřebujeme. Asi se shodujeme na potřebě rovných příležitostí všech Pirátů a Pirátek, ovšem neshodujeme se na tom, zda je tato potřeba uspokojena, případně jak bychom měli postupovat, aby uspokojena byla.

Shoda je i na tom, že by nikdo neměl být diskriminován ba ani zvýhodňován na základě svého pohlaví, rasy, věku, ovšem jako toho dosáhnout? Rovnost žen a mužů je demokratickým principem a lidským právem. Bereme ženy na palubu, ale nedaří se nám docílit zastoupení žen na špičce, což nelze zdůvodnit jejich nezájmem. Příčiny vidíme každý jinde na základě vlastní žité skutečnosti, ovšem objektivní data nám chybí.

Jako hlasatelé evidence based policy bychom v tuto chvíli měli, dle mého názoru, zadat analýzu, která by nám pomohla najít příčiny, abychom je v budoucnu mohli efektivně odstranit. Přejít od dojmologie k datům. Materiál už je asi pohromadě – grilování se nahrávala, obsahové analýze lze podrobit i diskuse na Fóru, kvůli verifikaci lze uspořádat fokusní skupinu nebo rozeslat on line dotazníky. Možností je řada, ale bylo by užitečné mít použitelné výsledky do kampaně, jinak se obávám oslabení našich šancí ve volbách – pro řadu našich voličů, těch mladých a vzdělaných, nevyrovnanou kandidátkou ztrácíme přízeň.

Obecně lze říci, že politickou reprezentaci nějaké konkrétní skupiny lze charakterizovat jako přítomnost členů této skupiny ve viditelných politických institucích s rozhodovací pravomocí. Teorie politické reprezentace říká, že zastupitelé jednají jménem skupiny, kterou reprezentují. U některých témat je opravdu důležité, aby je reprezentovali ti, jichž se – převážně – týkají. U mého tématu, tedy domácího násilí (a dalších, znásilnění, zneužití, incest) je zastoupení žen docela zásadní.
Uživatelský avatar
Jakub.Dedek
Koordinátor/ka krajského sdružení
Příspěvky: 1650
Registrován: 05 led 2017, 10:46
Profese: Student matematiky
Dal poděkování: 2666 poděkování
Dostal poděkování: 2319 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Jakub.Dedek »

Ještě nějaká data k tomu. Dělal jsem to v rychlosti, takže prosím o shovívavost. Zdroj. Data vychází z primárek zde.

Ženy dostali celkem 49% všech hlasů o přijatelnosti. Zásadní problém vidím, že kandidovalo 24 kandidátů a jeden hlasující dal v přijatelnosti v průměru hlas pouze 8,71 lidem. To má Praha tolik nekompetentních kandidátů nebo ty důvody leží jinde? Ve sbírání nominací tomu že by kandidáti byly nekompetentní nic neodpovídalo. To ukazuje že máte v Praze zásadní problém ve fungování a důvěře nebo že se tam cíleně podporují jen lidé z některých oblastí nebo skupin. Nebo si ty problémy vy najděte, to leží na Praze. čísla ukazují, že tam je problém. V čem? Já bych až moc spekuloval.

Mrkněme se na rozdělení graf rozdělení pravděpodobnosti u žen a mužů v této volbě. Zde se ukazuje, že ženy mají větší preference kolem středu, kdežto muži mají větší směrodatnou odchylku, tak se pohybují více v extrémech. V momentě, kdy se hlasuje o přijatelnosti v průměru pouze pro 8,71 lidí z 24, tak to bohužel nahrává tady v tomto případě mužům nebo zdůvodnění může být i kandidátům, kteří jsou známí v celém KS.
1.png
To samé jde vidět i na tomto grafu...
2.PNG

První zásadou je, že nesmíte klamat sami sebe, a že vy jste ten nejsnazší člověk, kterého lze oklamat.

Richard P. Feynman

Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 983
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Ahoj všem a díky za diskuzi, která je nám podle mě strašně třeba.

Padá tu nápad na zadání analýzy. V MRT Lidská práva už jsme obdobný audit diskutovali, tak jen abychom odznova nevynézali kolo - audit neslouží k tomu, aby jeho produktem bylo řešení. Audit jen mapuje současnou situace, vyhodnocuje data a dává jen zběžná vodítka a příklad dobré praxe.

Shodli jsme se v zásadě na tom, že provedení takového auditu svépomocí je nereálné, nedisponujeme ani časovými, natož odbornými kompetencemi. Máme ale nabídky od externích subjektů.

Pro Vaší představu se nabízí zhruba 3 možnosti genderového auditu:
a) Stručná analýza provedená jednou osobou, hrubý nástin toho, jak věci fungují,
Cena cca 20.000 Kč

b) Analýza vnitřních a vnějších procesů strany ve vztahu k rovnosti žen a mužů (takový genderový audit lite), de facto od stolu, cca ve dvou lidech a jen zmapování situace na základě dostupných dokumentů a pár konzultací, výstupem závěrečná zpráva pro další postup
Cena cca 60.000 Kč

c) Genderový audit, podle metodiky a standardů, náplň cca:
o Analýzy: interní dokumenty, webové stránky, volební politické program/y.
o Dotazníkové šetření mezi členstvem
o 2 x focus groups (jedna s ženami aktivními političkami na různých úrovních)
o 3 x rozhovory (vedení strany, zástupce/kyně personálního oddělení-rovina zaměstnavatelská, aby byla také alespoň trochu podchycena).
o Závěrečná zpráva s doporučeními plus návrhem vzdělávacího workshopu na míru na základě výsledků auditu (případná realizace v rámci nové zakázky)
Cena cca 100.000 Kč

Takový audit trvá cca 3 měsíce, ale jeho výhodou je, že vedle vnitřních politik se dá uplatnit i průřezově na ty vnější - gender pay gap, harmonizace rodinného života, atd. atd.

Rozhodnutí, zda se do toho pustit, by mělo každopádně vycházet z nějaké konsenzuální stranické shody. Nápad na zřízení pracovní skupiny vítám, @Sarka.Vaclavikova! Strašně moc nechci za dalších 5 let řešit stejná mrzení, jako letos. Už je to trochu začarovanej kruh a je zjevný, že dětský koutky na akcích nás fakt nespasej.
Naposledy upravil(a) Katerina.Stojanova dne 21 led 2021, 12:01, celkem upraveno 1 x.

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Uživatelský avatar
Tomas.Martinek
Republikový výbor
Příspěvky: 844
Registrován: 31 kvě 2012, 19:34
Profese: Student doktorského studia, OSVČ
Bydliště: Česká Lípa
Dal poděkování: 602 poděkování
Dostal poděkování: 1136 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Tomas.Martinek »

Sarka.Vaclavikova píše: 20 led 2021, 23:59 V jiných stranách se k tomu často postavili čelem a založili buď čistě ženské kluby nebo kvóty (ovšem snad důležitejší než zastoupení žen ve straně je jejich zastoupení ve funkcích a v tom ty strany až tak před námi nejsou, často spíš naopak).
Ahoj, ať jednáme na základě deminima, tak by mě zajímalo, co je tím myšleno? Jaké strany se k tomu postavili a jakým způsobem? Nevím o tom, že by to nějaká parlamentní strana řešila, tak budu rád za podklady 😉 Naopak si spíše vybavuji, že například v předsednictvu ODS není žádná žena, a ve 22 členném výkonem výboru ODS je žena jedna. V prvním příspěvku je zmiňovaná KDU s více než 50 % členů něžného pohlaví, kde je situace taková, že do strany vstupují téměř vždy oba partneři, takže u KDU, prosazující "manželství je muž a žena", pak poměrně logicky je podíl členů 1:1, díky delšímu průměrnému věku dožití vychýlen ve prospěch žen. Když se ovšem podívám do Sněmovny má naopak KDU pouze 1 poslankyni z 10 poslanců, tedy nejhorší poměr ze všech stran... Jinak diskuzi vítám, sám nominuji ženy na kandidátku, abychom poměr vylepšili, ale chtěl bych jednat na základě faktů a znát tedy jiné možnosti než jsou kvóty, které myslím nejsou vhodným demokratickým řešením (pokud tedy nejsme muslimskou zemí jako třeba Tunisko, kde se to dá pochopit, protože tam skutečně existuje diskriminace pohlaví v jiných činnostech života) 😉
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Martinek za příspěvky (celkem 5):
Jakub.Dedek, Antonin.Stogr, Jan.Zavadil, Dalibor.Zahora, Vit.Fux

Ing. Tomáš Martínek, člen poradního týmu k důchodové reformě MPSV, člen resortních týmů Finance a Informatika. Více info zde.

Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 983
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 11:56 Jinak diskuzi vítám, sám nominuji ženy na kandidátku, abychom poměr vylepšili, ale chtěl bych jednat na základě faktů a znát tedy jiné možnosti než jsou kvóty, které myslím nejsou vhodným demokratickým řešením (pokud tedy nejsme muslimskou zemí jako třeba Tunisko, kde se to dá pochopit, protože tam skutečně existuje diskriminace pohlaví v jiných činnostech života) 😉
Ahoj,
abychom tu diskuzi nedevalvovaly hned v začátku, tak by mi přišlo dobré nedémonizovat pojmy, které se v té debatě budou chca nechca objevovat. Kvóty jsou pouze jedním z nástrojů, které se nabízí, a podle mého nemá smysl se uchylovat k tomu či jednomu řešení, dokud nemáme zpracovanou analýzu, která by ukázala kde jsou naše mezery (a ze které nám nakrásně může vzejít, že třeba právě kvóty nejsou vůbec něco, co potřebujeme).

Tedy jen pro upřesnění - kvóta sama o sobě je i to, že v Ústeckém kraji sestavujeme nějakou kandidátku a nějaký poměr Ústečáků jednou přijede do Prahy zasednout do PSP. Druhů kvót je celá řada a je to opravdu jenom o tom, jak si je případně nastavíme, pokud dojdeme k závěru, že je to nástroj, který by mohl řešit problém, který považujeme za palčivý. Do doby, kdy o nich mluvíme čistě obecně, bych si je naopak dovolila považovat za velmi prodemokratický nástroj, který pomáhá zvyšovat reprezentativnost různých skupin společnosti v participaci na politice, která také na tyto různé skupiny dopadá. OFFTOPICTady je asi dobré ve vztahu k ženám rovnou podotknout, že ženy zároveň nejsou žádnou menšinou, pač tvoří přes 50 % populace... ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Katerina.Stojanova za příspěvky (celkem 5):
Magdalena.Opletalova, Klara.Votavova, Michaela.Davidova, Dalibor.Zahora, Romana.Korosi

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Uživatelský avatar
Tomas.Martinek
Republikový výbor
Příspěvky: 844
Registrován: 31 kvě 2012, 19:34
Profese: Student doktorského studia, OSVČ
Bydliště: Česká Lípa
Dal poděkování: 602 poděkování
Dostal poděkování: 1136 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Tomas.Martinek »

Katerina.Stojanova píše: 21 led 2021, 12:40
Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 11:56 Jinak diskuzi vítám, sám nominuji ženy na kandidátku, abychom poměr vylepšili, ale chtěl bych jednat na základě faktů a znát tedy jiné možnosti než jsou kvóty, které myslím nejsou vhodným demokratickým řešením (pokud tedy nejsme muslimskou zemí jako třeba Tunisko, kde se to dá pochopit, protože tam skutečně existuje diskriminace pohlaví v jiných činnostech života) 😉
Ahoj,
abychom tu diskuzi nedevalvovaly hned v začátku, tak by mi přišlo dobré nedémonizovat pojmy, které se v té debatě budou chca nechca objevovat. Kvóty jsou pouze jedním z nástrojů, které se nabízí, a podle mého nemá smysl se uchylovat k tomu či jednomu řešení, dokud nemáme zpracovanou analýzu, která by ukázala kde jsou naše mezery (a ze které nám nakrásně může vzejít, že třeba právě kvóty nejsou vůbec něco, co potřebujeme).

Tedy jen pro upřesnění - kvóta sama o sobě je i to, že v Ústeckém kraji sestavujeme nějakou kandidátku a nějaký poměr Ústečáků jednou přijede do Prahy zasednout do PSP. Druhů kvót je celá řada a je to opravdu jenom o tom, jak si je případně nastavíme, pokud dojdeme k závěru, že je to nástroj, který by mohl řešit problém, který považujeme za palčivý. Do doby, kdy o nich mluvíme čistě obecně, bych si je naopak dovolila považovat za velmi prodemokratický nástroj, který pomáhá zvyšovat reprezentativnost různých skupin společnosti v participaci na politice, která také na tyto různé skupiny dopadá. OFFTOPICTady je asi dobré ve vztahu k ženám rovnou podotknout, že ženy zároveň nejsou žádnou menšinou, pač tvoří přes 50 % populace... ;)
Jaké jsou tedy ty nástroje jiné než kvóty? Na to jsem se ptal v tom příspěvku. Srovnání s volbami v krajích mi přijde absurdní, pokud bychom chtěli pouze poslance z Prahy, tak si mohou všichni vyřídit voličský průkaz a odjezd odvolit do Prahy...

Ing. Tomáš Martínek, člen poradního týmu k důchodové reformě MPSV, člen resortních týmů Finance a Informatika. Více info zde.

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2184
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 942 poděkování
Dostal poděkování: 7343 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od David.Wagner »

Díky za otevření tématu!

pokud máme dlouhodobě menší zastoupení žen než by odpovídalo poměru ve straně a zároveň máme princip "každý člen CF je klíčový autonomní prvek nejvyššího orgánu strany" (jiné strany mají tu pyramidu moci postavenou naopak) tak je fakt asi na místě to aspoň probrat. Investovat do auditu, který ty problémy projede a nějak je z pohledu zvenku zpřítomní je super první krok.
A odpověď asi nebude nijak jednoduchá - typicky se můžeme bavit o tom, jestli náhodou necpeme ženy k nějakým těm "ženským tématům" když už jsou ve funkci nebo systematicky do "podpůrných rolí". Dlouhodobě se pak dá pracovat i na tom, že se budeme snažit aktivně vyhýbat manelům na konferencích i za cenu toho, že zatím třeba nemáme tolik žen se zkušeností s prezentací témat a bude třeba v tom trochu víc pomáhat, no. A podobných drobných věcí je spousta, nemusí nijak omezovat ničí právo svobodné volby a dobrej audit je může zmapovat.

OFFTOPICPS: Zdá se mi jako škoda, že při zmínění "asi volíme trochu nevyrovnaně, co s tím" se hned objeví strach z kvót a spousta obhajob že současný stav je v pohodě a hlavně to nepřehnat se změnami. To vnímám, že pozici lidí co jsou teď v nějakém diskomfortu docela zbytečně pozici ztěžuje.

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Katerina.Stojanova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 983
Registrován: 29 říj 2017, 11:54
Profese: studentka práv
Dal poděkování: 873 poděkování
Dostal poděkování: 2189 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Katerina.Stojanova »

Tomas.Martinek píše: 21 led 2021, 12:47 Jaké jsou tedy ty nástroje jiné než kvóty? Na to jsem se ptal v tom příspěvku. Srovnání s volbami v krajích mi přijde absurdní, pokud bychom chtěli pouze poslance z Prahy, tak si mohou všichni vyřídit voličský průkaz a odjezd odvolit do Prahy...
Přesně jak píše David, nabízí se i "soft" nástroje. Může to být prosté dohlížení na to, aby ženy byly zastoupeny v panelech na našich PirateConech, aby v našich volebních spotech byly vidět a sehrály v něm rovnocennou roli muže, abychom aktivně zkoumaly a věnovaly se individuálním i institucionálním překážkám, které u nás ženy brzdí atd. atd. To je něco, v čem by nám určitě mohli pomoci povolanější, pokud bychom měly dostatečný počet dat, na kterých by se dalo stavět.

V konečném důsledku půjde vždycky o rozhodnutí strany, jaký postoj chceme k otázkám rovného zastoupení zaujmout a není třeba se hned "strašit" kvótami a nějakou jejich domnělou nedemokratičností. Už jen ta samotná debata, kterou jsme podle mě nikdy strukturovaně a s cílem dospět k nějakému jednotnému závěru, nevedli, je strašně potřebná, pokud se shodneme na tom, že nám na rovném zacházení záleží a chceme jej řešit i dovnitř strany.

Kateřina Stojanová
-
Předsedkyně Mladého Pirátstva, místopředsedkyně MS Litoměřicko
Zastupitelka Ústeckého kraje

Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18655
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33839 poděkování

Re: Ženy ve straně i na kandidátkách

Příspěvek od Martin.Kucera »

Tak něco "shora" včetně těch soft nástrojů - https://www.vlada.cz/cz/ppov/rovne-pril ... ni-185985/
http://www.vlada.cz/assets/ppov/rovne-p ... strany.pdf (akorát tam mají zastaralá data a chyby v metodice)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
Katerina.Stojanova, Sarka.Vaclavikova, Tereza.Hubackova

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“