Sociální sítě a "cenzura"

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Re: Sociální sítě a "cenzura"

Příspěvek od Ondra.kl »

cqace píše: 11 led 2021, 23:03 @Ondra.kl jsi vedle. Srovnání s revizorem je úplně mimo. Pokud nezaplatíš na místě (uznáš tedy přestupek), právě že to s tebou jen sepíše a řeší to další orgán. Z tramvaje tě pak nikdo nevyhodí, protože je v pokutě započítán lístek na dojetí.
To že uznáš přestupek, zaplatíš pokutu a zaplatíš jízdné je ale dodržování provozních předpisů = podmínek poskytování služby. Což ty nechceš. Ty chceš ať to řeší soud - takže by jsi měl chtít rozhodnutí soudu o tom že jsi jel načerno a příkaz soudu o tom že máš něco zaplatit.

Můžeme se ale bavit i o jiných běžných podmínkách které v provozních řádech najdeme, např.
Pověřená osoba dopravce je oprávněna vyloučit z přepravy:

cestujícího pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek a cestujícího, který pro mimořádné znečištění oděvu nebo obuvi anebo z jiných důvodů (např. výtržnictví) může být spolucestujícím na obtíž,
cestujícího, který se na výzvu oprávněné osoby neprokáže platným jízdním dokladem a nesplní povinnost zaplatit jízdné a přirážku,
cestujícího, který ohrožuje bezpečnost provozu, svou vlastní bezpečnost nebo bezpečnost ostatních cestujících,
cestujícího, který přes upozornění pověřené osoby dopravce nedodržuje Přepravní řád, pokyny a příkazy pověřené osoby, porušuje ustanovení Smluvních přepravních podmínek, znečišťuje vozidlo, svým chováním ruší klidnou přepravu cestujících nebo cestující jinak obtěžuje,
zavazadlo cestujícího nebo zvíře s ním přepravované, pokud jsou překážkou bezpečné přepravy nebo ohrožují-li zdraví cestujících nebo jejich přepravu neumožňují Smluvní přepravní podmínky, zejména obsaditelnost vozidla,
cestujícího s kolečkovými bruslemi na nohou,
děti do 6 let věku bez doprovodu osoby starší 10 let,
cestujícího, který přes upozornění pověřené osoby dopravce nedodržuje povinnost zakrytí dýchacích cest (nos i ústa), např. formou roušky, ústenky nebo šátku, přičemž tato povinnost byla stanovena rozhodnutím orgánu veřejné moci.
zdroj: https://www.dpo.cz/pro-cestujici/jizdne ... minky.html

a všimni si že v žádném z těch případú nerozhoduje soud.

cqace píše: 11 led 2021, 23:03 Informační bitva se dá vyhrát jedině informacemi.
Někoho, kdo opakuje vlastní mantru a ignoruje co se mu nehodí, nejde přesvědčit o ničem.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvek:
Petr.Vileta
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

cqace píše: 12 led 2021, 10:56
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 03:03 No asi nemá cenu pokračovat dál
1) Kamarádovi smazali účet, ale neřekl za co. Hodil tam fotku Hitlera, napsal tam "Smrt mohamedánům"? Nevíme.
Škoda, že jsi nepokračoval dál, protože za co konkrétně se mažou účty, tam pak řekl. A maže se i retroaktivně.
Hele dal jsem hodinu a půl, ale protože nejsem masochista a s tím člověkem z 99% nesouhlasím, víc psychicky nezvládnu. :D A proč kamarádovi smazali účet jsem se stejně nedozvěděl. Prý "napsal jméno toho, jehož jméno se nesmí vyslovovat, říkejme mu Voldemort." Jestli tedy víš, proč ten účet smazali, tak sem dej odkaz. Jd eo tohle Video
https://www.youtube.com/watch?v=OQ1eBSZvFSo

Jo a product placement je vlevo dole, ta hnědá lahev, někde tam o tom dokonce mluví.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Jakub.Backa, Petr.Karlik

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

cqace
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Zvědavec
Dostal poděkování: 80 poděkování

Příspěvek od cqace »

Ondra.kl píše: 12 led 2021, 16:50 To že uznáš přestupek, zaplatíš pokutu a zaplatíš jízdné je ale dodržování provozních předpisů = podmínek poskytování služby. Což ty nechceš. Ty chceš ať to řeší soud
...
a všimni si že v žádném z těch případú nerozhoduje soud.
Napsal jsem to nešťastně. Myslel jsem uznání přestupku = zaplacení na místě. Jinak to s tebou sepíše a jde to dalšímu orgánu a můžeš se klidně hádat u soudu.
Vykázat z přepravy tě může za cokoliv, ty však nemusíš uposlechnout. Nikdo kromě policie tě pak nemá právo z vozu vyvést. Po zásahu policie se to vše sepíše a můžeš se klidně automaticky hádat u soudu. A tady je ten rozdíl, protože ze sítě tě může "vyvést" nejen řidič, ale i jiný cestující! A není žádného dovolání. Když se s tebou provozovatel odmítá bavit, jsi v háji. Chápeš, jak moc je to špatně?
Ondra.kl píše: 12 led 2021, 16:50 Někoho, kdo opakuje vlastní mantru a ignoruje co se mu nehodí, nejde přesvědčit o ničem.
To je jen chiméra. Musíš mu nabídnout informace, které jsou pro něj zajímavé. Klást otázky, které nahlodají zdánlivě ucelený obraz. Je to těžké, ale jde to.
Oproti tomu když to jen mlčky smažu, celý názor se danému jen potvrdí a vyvstanou další konspirace. Když někdo kecá blbosti, nakonec si začne protiřečit - ale jak na to pak poukázat, když mu minulé příspěvky promažou?
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 17:17 s tím člověkem z 99% nesouhlasím
A proč kamarádovi smazali účet jsem se stejně nedozvěděl. Prý "napsal jméno toho, jehož jméno se nesmí vyslovovat, říkejme mu Voldemort."
To mi nějak nevychadza. Nejdříve 90 % faktů a 10 % výmyslů a teď už s ním nesouhlasíš v 99 %. Popíráš tedy fakta, která tam zazněla? Soudíš dílo dle autora?
Pořád se upínáš na "kamaráda", kterého nevysvětlil (taky to nebudu znovu projíždět, jestli to tam náhodou zaznělo) - klidně to můžeme vyhodit jako výmysl. Ale co ti ostatní lidé, kteří jsou DOLOŽENÍ? Napsání jména, sdílení fotky a to dokonce retroaktivně! Jako fakt ti to nepřijde krajně alarmující?
"Fire up TFTP"
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

cqace píše: 12 led 2021, 18:58
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 17:17 s tím člověkem z 99% nesouhlasím
A proč kamarádovi smazali účet jsem se stejně nedozvěděl. Prý "napsal jméno toho, jehož jméno se nesmí vyslovovat, říkejme mu Voldemort."
To mi nějak nevychadza. Nejdříve 90 % faktů a 10 % výmyslů a teď už s ním nesouhlasíš v 99 %. Popíráš tedy fakta, která tam zazněla? Soudíš dílo dle autora?
Pořád se upínáš na "kamaráda", kterého nevysvětlil (taky to nebudu znovu projíždět, jestli to tam náhodou zaznělo) - klidně to můžeme vyhodit jako výmysl. Ale co ti ostatní lidé, kteří jsou DOLOŽENÍ? Napsání jména, sdílení fotky a to dokonce retroaktivně! Jako fakt ti to nepřijde krajně alarmující?
Tak napřed jsem si poslechl jen asi prvních 10 minut a teprve když jsem si to poslechl skoro celé, zjistil jsem, že převážně nesouhlasím. A těch 90 a 10 procent jsem plácl jako příklad, to nemůžeš brát takhle exaktně, to se tak říká. Žádné ostatní lidi také nedoložil. On pouze tvrdí, že tomu a tamtomu smazali účet za něco, co udělal ještě v době, kdy se to údajně smělo. To je stejné, jako když já řeknu "všichni víme, že globální oteplování je problém". Opravdu se globálně otepluje? Opravdu na tom mají významný podíl lidé a ne třeba Slunce? Opravdu je to problém a pro koho? Pro lidstvo, nebo pro Zemi, která se snaží část lidstva vyhubit a tím si ulevit? Jo vím, Země není myslící živý organismus, to byla nadsázka. ;)
Nevím to přesně, ale mám ten dojem, že při změně pravidel mi z FB nebo Google (nebo odjinud) přišlo upozornění "Měníme pravidla, nově se nesmí XY, tak pokud jste to v minulosti udělali, máte měsíc na to, to napravit.". Například odstranit fotky nahatých dvouletých dětí, jak se koupou v moři, nebo zrušit album "Já s manželkou na nudapláži v NDR". :)

Já vím, že některá pravidla jsou velice omezující a třeba mě připadají puritánská, nábožensky motivovaná, nesouhlasím s nimi. Ale není základní lidské právo "mít účet na FB". Že přes to mohu psát články do Protiproudu, že přes něj mohu platit za čínské šmejdy, že blablabla, no jo, ale to je pohodlnost konkrétního člověka, že nechce mít 20 různých loginů a hesel, že nechce mít 2 platební karty, průkazku do MHD, do vlaku, že chce mít jednu službu, kde může kecat jako u piva a ještě při tom dělat cosi jiného. To je stejné, jako bych si šel koupit novou pračku a divil se, že ji na benzínce nemají, že tam přece mají motorový olej, bagety, dokonce vysavač na 12V, tak já tam chci koupit pračku, protože to mám z domu nejblíž. :D Nevyhovují ti pravidla TW, FB, YT, prostě se odpoj, najdi si jiné alternativy pro veřejný neomezovaný pokec, opravdu chráněnou soukromou komunikaci, pro šíření tvých vlastních (dez)informací, názorů a pro hledání cizích. Jen holt to nebude tak pohodlně na jednom místě. Hlavně nenuť to "jedno místo", aby se přizpůsobilo tvým nesmyslným požadavkům. Ostatně domnívám se, že totální anarchii bude těžko hledat, protože asi každý má nějaká pravidla. Dokonce i anarchisté. :D

Souhlasím, že by se mnohdy proti FB, Google a podobným firmám mělo postupovat podle antimonopolních zákonů a nedovolit jim, aby vlastnili víc služeb, které si mohou konkurovat (např. Messenger a WhatsApp), ale nechtějme po nich, aby se chovali jako veřejnoprávní média nebo Česká Pošta/Royal Mail.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvky (celkem 2):
Jakub.Backa, V__

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

cqace

Příspěvek od cqace »

Ještě jsem čekal, jestli někdo z pánů odpoví, ale asi už nic. Napsal jsem spoustu věcí, na některé jsem dostal reakci, na některé ne.
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 21:21 Není základní lidské právo "mít účet na FB".
A je základní lidské právo, že mě musí obsloužit ve veřejném obchodě nehledě na mé názory? To mi přijde jako "otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi".
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 21:21 ... je pohodlnost konkrétního člověka ... Nevyhovují ti pravidla TW, FB, YT, prostě se odpoj ...
Takže zastáváš tezi "kdo chce s vlky výti, musí s nimi býti"?
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 21:21 Souhlasím, že by se mnohdy proti FB, Google a podobným firmám mělo postupovat podle antimonopolních zákonů a nedovolit jim, aby vlastnili víc služeb, které si mohou konkurovat (např. Messenger a WhatsApp), ale nechtějme po nich, aby se chovali jako veřejnoprávní média nebo Česká Pošta/Royal Mail.
Fajn, máme tady jeden názor, jak by se to mohlo řešit. Druhý je pan Kolaja. Pak mám nějakou představu já. Vzhledem k tomu, že se už diskuse moc nevyvíjí, chtěl bych poprosit Piráty o oficiální stanovisko k této věci. Tedy stejně, jako jste se květnatě vyjádřili k uprchlíkům, byl bych rád za stanovisko strany k problematice globálních sociálních sítí a nadnárodních společností, které mohou masově ovlivňovat veřejné mínění.
Konkrétně tedy jestli si tyto společnosti mohou v rámci svých platforem dělat, co chtějí. A pokud ne, co by mělo být regulováno a kdo by to měl regulovat - a hlavně konkrétně jak, žádný relativismus. Nezapomeňte, že je tlak na platformy i ze strany inzerentů a věřitelů, kteří taky sledují své zájmy.
Vážení Piráti, očekávám vysokou angažovanost v této věci, protože se přece jedná o vaše moře. Předem děkuji @Petr.Vileta/komukoliv za předání žádosti kompetentním osobám.
Tito uživatelé poděkovali autorovi cqace za příspěvek:
Vojtech.Pikal
"Fire up TFTP"
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

cqace píše: 15 led 2021, 11:37
Petr.Vileta píše: 12 led 2021, 21:21 Není základní lidské právo "mít účet na FB".
A je základní lidské právo, že mě musí obsloužit ve veřejném obchodě nehledě na mé názory? To mi přijde jako "otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi".
No, v obchodě člověk většinou nakupuje, nikoli hlásá nahlas své názory.
Ale dovedu si představit pravidlo majitele obchodu "tento obchod je místem pro nakupování, nikoli ventilování svých názorů; kdo neuposlechen, bude vyveden". Obhajitelné třeba obavou z výtržností, pokud by na sebe narazili zákazníci s protichůdnými názory.
A dovedu si podobné pravidlo představit i v hospodě. (V o něco mírnější podobě, protože v hospodě si lidi chtějí i pokecat, ale klidně třeba "zákaz politických diskusí".)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Jakub.Backa

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj
Profese: ITak
Dal poděkování: 698 poděkování
Dostal poděkování: 1472 poděkování

Příspěvek od Jan.Prokop »

Imho základ je těmhle gigantům nedovolit v rámci antimonoponích pravidel žádné další fůze
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvek:
Vit.Fux
Jakub.Backa
Profese: advokát a insolvenční správce
Dal poděkování: 1179 poděkování
Dostal poděkování: 1733 poděkování

Příspěvek od Jakub.Backa »

Jan.Prokop píše: 15 led 2021, 13:13 Imho základ je těmhle gigantům nedovolit v rámci antimonoponích pravidel žádné další fůze
Já bych byl tvrdší, úplné minimum je rozbít je v rámci antitrustu. Minimálně FB musí prodat IG a Whatsapp a Alphabet si musí vybrat, jestli provozuje Google nebo Android.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Backa za příspěvek:
Vit.Fux
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!
David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 348 poděkování
Dostal poděkování: 3856 poděkování

Příspěvek od David.Wagner »

Jan.Prokop píše: 15 led 2021, 13:13 Imho základ je těmhle gigantům nedovolit v rámci antimonoponích pravidel žádné další fůze
Mnohem podstatnější je rozbít existující - plus problém nejsou často fúze jako takové (ty jsou kontrolované, nějak, byt nedostatečně), ale nákupy nápadů a firem ještě než je dokážou regulační orgány vůbec zaregistrovat a nemůže vzniknout konkurence.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Podporuji myšlenky.

cqace

Příspěvek od cqace »

Martin.Kucera píše: 15 led 2021, 12:12 No, v obchodě člověk většinou nakupuje, nikoli hlásá nahlas své názory.
Ale dovedu si představit pravidlo majitele obchodu "tento obchod je místem pro nakupování, nikoli ventilování svých názorů; kdo neuposlechen, bude vyveden". Obhajitelné třeba obavou z výtržností, pokud by na sebe narazili zákazníci s protichůdnými názory.
A dovedu si podobné pravidlo představit i v hospodě. (V o něco mírnější podobě, protože v hospodě si lidi chtějí i pokecat, ale klidně třeba "zákaz politických diskusí".)
Nepsal jsem "hlásat", ale jen "mít". Na sociálních sítích si může někdo něco myslet, ale já ho nemusím poslouchat - tzn. něco napíše a já to jednoduše nemusím číst, můžu si ho i vědomě dát do bloku. Oproti tomu tvé vyřvávání v obchodě je špatný příměr, protože ten člověk se nedá jednoduše selektivně umlčet.
Takže se dostáváme ke správnému příměru názor pouze mít - třeba na klopě placku Milionu chvilek. Mají tedy majitelé právo mě do veřejně přístupného obchodu nevpustit, případně mě z něj za to vyhodit? Jen tak, protože si to před pár minutami napsali do provozního řádu?

Jak vidím, jsou tu i další varianty. Budete tedy dělat oficiální stanovisko?
Tito uživatelé poděkovali autorovi cqace za příspěvek:
Vit.Fux
"Fire up TFTP"
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“