Petr.Vileta píše: ↑09 led 2021, 09:38
Facebook i Twitter jsou soukromé společnosti a co na jejich sítích bude viset mají plné právo rozhodnout ony. Kdyby to byla platforma provozovaná státem, pak samozřejmě ať rozhoduje soud. Ale jestli si na vlastní soukromý balkón vyvěsím srp a kladivo, nebo vlajku konfederace, o tom rozhoduji já, pokud neporuším žádný platný zákon. A nikdo mě nemůže nutit, že musím strpět, když mi tam soused pověsí plakát "nejezděte na ponících".
opakuji rant z TW
1/ on nikdo ani nyní nebrání Trumpovi, aby se obrátil na soud a FB/TW žaloval, že ho smazat neměly. Ale posuzovat se to bude podle smlouvy, kterou s nimi registrací uzavřel, nikoli podle 1. dodatku, protože ten se prostě vztahuje na zásahy veřejné moci, nikoli vztahy mezi soukromými subjekty. Hezky k tomu xkcd:
https://xkcd.com/1357/
2/ problémem soc. sítí je jejich monopolní postavení, kdybychom měli 10 FB, nikoho by až tolik netrápilo, že někdo někde dostal ban. Není nutné vymýšlet nové nástroje, stačí důsledně aplikovat současné antitrustové americké předpisy, aby se nemohlo stát, že FB vlastní whatsapp, IG, atd. Dtto google a pod.
3/ používání pojmů jako cenzura znemožňuje normální debatu o té situaci. Je to jako hlášky, že daně jsou krádež, nebo nějaká statistická nerovnost útlak patriarchátu. Když ty pojmy zcela vyprázdníme, ztratí jakoukoli popisnou a komunikační funkci.
4/ dobré řešení, zohledňující skutečný charakter soc. sítí, nabízí Eric Posner a Glen Weyl v Radical Markets: Uprooting Capitalism and Democracy for A Just Society. Kde správně identifikují, že kromě toho monopolního postavení je problémem sociálních sítí jejich obchodní model, kdy je uživatel zbožím, za které platí objednavatelé reklamy. Řešením, i když prakticky složitým, by bylo zavést povinnost povinných plateb uživatelům za jejich data. Naproti tomu návrhy páně Kolaji jsou teoreticky i prakticky nesmyslné (z pohledu práva i IT) a své místo mají fakt jen na těch parláčích nebo videích Daniela Vávry, no offense.
We are all heroes: You and Boo and I. Hamsters and rangers everywhere! Rejoice!