Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha, Pražští předsedající

Podporuji nominaci Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Pro
101
78%
Zdržuji se
28
22%
 
Celkem hlasujících: 129 - Celkem hlasů: 129

Uživatelský avatar
Tereza.Vovesova
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1328
Registrován: 01 pro 2017, 22:10
Profese: rozpočtář, referent EU fondů a strategie
Dal poděkování: 1412 poděkování
Dostal poděkování: 2100 poděkování

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Tereza.Vovesova »

Ahoj Jakube,
děkuju za odpovědi na mé otázky. Protože otázku práce s programovými body jsme onehdá poměrně široce rozebírali na online setkání i s dalšími lidmi KF, kteří se účastnili, jsem s odpovědmi spokojená.
Navíc bych ti ráda poděkovala za čas, který si KF po dobu celých "4 let" věnoval, věnuješ a pevně doufám, že věnovat budeš i nadále.

Tereza Vovesová
Obrázek

Lukas.Wagenknecht
Senátor
Příspěvky: 139
Registrován: 07 bře 2018, 17:34
Profese: auditor
Bydliště: U Krematoria 2636, Pardubice
Dal poděkování: 162 poděkování
Dostal poděkování: 427 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Lukas.Wagenknecht »

Jakub je opravdu pracovitý člověk. Stejně jako já řeší věci přímo a má tah na branku. Jsem rád za to, že přijal nominaci a doufám, že bude dál ve sněmovně pracovat na tématech, kterým opravdu rozumí.

Lukáš
Uživatelský avatar
Petr.Springinsfeld
Republikový výbor
Příspěvky: 2025
Registrován: 29 srp 2015, 23:41
Profese: Zastupitel JmK
Bydliště: Brno-střed
Dal poděkování: 2697 poděkování
Dostal poděkování: 3190 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Petr.Springinsfeld »

Ahoj Jakube,

narazil jsem včera na Tvůj facebookový příspěvek, který mě poněkud zneklidnil. Chtěl bych se Tě tedy v souvislosti s tímto příspěvkem zeptat jako potenciálního kandidáta do Poslanecké sněmovny na některé programové otázky.

Ekonomická migrace
V příspěvku píšeš: „Piráti nejsou žádní proimigrantští vítači. Nesouhlasíme s přijímáním ekonomických migrantů, kteří si chtějí díky migraci akorát zlepšit svou životní úroveň.“

Naše loňské stanovisko však k ekonomické migraci píše mj. toto: „Česká i evropská ekonomika jsou v mnoha odvětvích závislé na pracovnících přicházejících odjinud. Pro vstup na evropský pracovní trh musí existovat transparentní, nebyrokratická a férová pravidla. Všichni pracovníci na evropském trhu práce by měli mít stejné podmínky při přístupu k sociální a pracovně-právní ochraně jako unijní občané. Zapojení cizinců na trh práce by mělo reflektovat potřeby zaměstnavatelů a také obcí, ve kterých cizinci pobývají. Musí být také nastaveny efektivní mechanismy, aby se zahraniční pracovníci mohli domáhat svých práv. (...)“

To mi opravdu nepřipadá jako nesouhlas s přijímáním ekonomických migrantů, kteří si chtějí zlepšit životní úroveň. V Jihomoravském kraji se snažíme cizince, kteří k nám přichází za prací, nejen přijímat, ale dokonce i lákat (talent attraction management je jedna z věcí, kterou se v JmK zabýváme mj. s @Jiri.Hlavenka).

Trochu to na mě působí, že místo vysvětlování našeho programu jsi v tomto příspěvku sáhnul po jednodušším populistickém vyjádření. Můžeš mi to nějak vyvrátit?

Legalizace psychotropních látek
V příspěvku také zmiňuješ toto: „Rozhodně nepropagujeme legalizaci všech drog, a už vůbec ne drog tvrdých. Prosazujeme ale legalizaci konopí například pro jeho léčivé účinky.“

Bod Psychotropní látky z dlouhodobého programu Pirátů ale mluví o legalizaci psychotropních látek v obecném slova smyslu, nikoliv jen o konopí.

Znáš tento náš programový bod? Budeš ho jako poslanec České pirátské strany podporovat a prosazovat?

Díky za odpovědi.

@Jakub.Michalek

Petr Springinsfeld
zastupitel Jihomoravského kraje a městské části Brno-střed
608 366 554, petr.springinsfeld@pirati.cz

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, díky za dotaz, připomínku a za to, že sleduješ mé příspěvky na facebooku, moc si toho vážím. :-)

Na facebooku se snažím vyvracet nálepky, které proti nám zneužívá Babiš a považuji to za důležitou součást své práce, aby voliči jasně viděli, co jsme a co nejsme.

Pokud jde o tvou první připomínku, můj tým pro správu facebooku udělal chybu, protože v textu, který jsem mu napsal, zněl daný odstavec takto:
1) Piráti nejsou žádní proimigrantští vítači. Nesouhlasíme s kvótami ani nevítáme nelegální ekonomické migranty, kteří ve snaze zlepšit si svou životní úroveň nedodržují pravidla. Jiná situace je třeba s válečnými uprchlíky, kteří jsou v nouzi a mají podle mezinárodních smluv právo na azyl. V tomto případě prosazujeme takovou politiku, která nejde do extrému ani na jedné straně. Chceme rozumná opatření - například aby mohli uprchlíci požádat o azyl co nejblíže své vlasti, ne až ve státech EU. Bohužel migrace je v ČR do velké míry téma zneužívané politickými podnikateli. Odmítám atmosféru nenávisti a pokrytectví, kde předseda vlády dští síru na imigranty a současně jen díky vynalézavosti potomků tureckých imigrantů se nechá očkovat proti covidu látkou firmy BioNTech.
Abyste mi věřili, stavte se někdy a ukážu vám to v historii. :oops: Můj kolega, který má na starosti copy a publikaci, to bohužel upravil tak, že mu tam podstatné slovo "nelegální" vypadlo. Díky tvé připomínce jsem s ním promluvil a poprosil ho o opravu. Věřím, že to rychle uvede na pravou míru. Příště budu takovou ožehavou věc znovu před publikací kontrolovat. Za tuto chybu se omlouvám, s legální migrací při dodržování pravidel nemám žádný problém a považuji si z velké části za přínosnou a děkuji za upozornění. :-)
V příspěvku také zmiňuješ toto: „Rozhodně nepropagujeme legalizaci všech drog, a už vůbec ne drog tvrdých. Prosazujeme ale legalizaci konopí například pro jeho léčivé účinky.“

Bod Psychotropní látky z dlouhodobého programu Pirátů ale mluví o legalizaci psychotropních látek v obecném slova smyslu, nikoliv jen o konopí.

Znáš tento náš programový bod? Budeš ho jako poslanec České pirátské strany podporovat a prosazovat?
Zde si naopak stojím za svým. Jsem jedním ze spoluautorů tohoto programového bodu.

V daném bodě se píše: "Legalizace pěstování a držení psychotropních látek pro osobní potřebu bude efektivním řešením v boji proti drogovým mafiím. (...) Neoprávněné nakládání s psychotropní látkou, například její prodej jiné osobě, poskytování nezletilým, užívání při řízení motorových vozidel či jiné činnosti, kde vliv psychotropní látky může způsobit obecné ohrožení, bude trestné."

Z dlouhodobého pohledu nám tedy jde o to, aby nebylo kriminalizováno držení pro osobní potřebu, tedy ti lidé, u kterých buď žádná rizika nejsou nebo kteří jsou v pasti závislosti a vyžadují komplexní asistenci státu, nikoliv nic neřešící represi. To ještě neznamená, že úplně u všech psychotropních látek, zejména těch nejnebezpečnějších, bude na místě legalizace jejich výroby a distribuce. To nepodporuji. Naopak jsem pro to, co program stanoví, tedy aby "Způsob výroby, prodeje a kontroly kvality byly stanoveny dle typu psychotropní látky." Konkrétní režim by měl být podle mého názoru odvislý od konkrétní látky, její společenské nebezpečnosti a měl by případně existovat tomu odpovídající distribuční model. Je možné, že zkušenosti nás posunou, ale bez jasných dokladů bych varoval před tím, abychom si nechávali vnutit hloupý a nepodložený příběh Babiše a Prchala o tom, že Piráti jsou feťáci, kteří chtějí legalizovat tvrdé drogy.

Ostatně jak mi bylo řečeno, i garantka programového bodu Janka Michailidu na včerejším grilování na KS Praha jasně řekla, že ona rovněž neusiluje o legalizaci heroinu, takže si myslím, že v tomto bodě jsme ve shodě. Pokud je tato parafráze zkreslená, prosím o uvedení na pravou míru, ale nemyslím si, že by toto vážně někdo chtěl mít ve volebním programu a řešit v příštím volebním období. ;)

Jsem přesvědčen, že jediný rozumný postup je v příštím volebním období usilovat o legalizaci konopí a její vyhodnocení a dále možnost přísně regulovaného testování psychotropních látek pro vědecké účely, plus samozřejmě další kroky v prevenci a omezování škodlivých účinků a dopadů na společnost. Naším cílem je evidence-based policy, a tedy teprve na základě odborných podkladů lze provést další kroky. Jak píše Jonathan Haidt, největším rizikem pro liberální politiku je nepřehnat to, prosazovat z drtivé části osvědčené věci a neodradit voliče od cílů, což by je mohlo znepřátelit a místo pokroku vychýlit kyvadlo na druhou stranu, tedy přinést posun zpět ke konzervativismu, jak ho pozorujeme v řadě sousedních států kolem nás.

Jako poslanec se snažím vždy postupovat v souladu s volebním programem a jím stanovenými prioritami a ujišťuji vás, že pokud budu zvolen, bude tomu tak i nadále.

Závěrem ještě jednou děkuji za dotaz i za jeho věcnou formu, byť během probíhajícího hlasování o mé nominaci :-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvek:
Jiri.Hlavenka

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Uživatelský avatar
Janka.Michailidu
Republikový výbor
Příspěvky: 2911
Registrován: 21 dub 2012, 19:19
Profese: Akademička na VŠCHT (biotechnologie)
Dal poděkování: 3751 poděkování
Dostal poděkování: 5970 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Janka.Michailidu »

Ahoj!
Nechci zasahovat do vláken ostatních nominantů, ale když už jsem byla zmíněna, nedá mi se nevyjádřit :)

Jakube, doporučuju si ten bod přečíst celý, než začneš tvrdit, co v něm je, nebo není. O odstavec dále se v něm totiž píše, že:
Obchod s drogami bude legalizován a zdaněn. Způsob výroby, prodeje a kontroly kvality budou stanoveny dle typu psychotropní látky. Povolení k obchodování s psychotropními látkami získá jen subjekt, který splní státem předepsané podmínky. Daň z prodeje psychotropní látky přinese do státního rozpočtu prostředky, ze kterých bude možné financovat léčbu závislých lidí nebo preventivní programy v oblasti ochrany veřejného zdraví, vzdělávání a volnočasových aktivit.
Tzn. trestný by byl jen prodej psychotropních látek MIMO STÁTEM LICENCOVANÉ PRODEJNY, ne prodej jako takový.

Janka Michailidu není už nějakou chvíli garant, ale vedoucí meziresortního týmu Návykové chování (to je ale celkem maličkost oproti tomu zbytku :)) ). Neřekla jsem, že neusiluji o legalizaci heroinu. Řekla jsem, že vnímám ten posun od aktivistické naivně idealistické pracovní skupiny, která hned všem chtěla říct, že máme v úmyslu legalizovat heroin, k legitimnímu týmu, který funguje na sněmovní úrovni atd. Kdo chce, může se sám přesvědčit na záznamu ze včerejší debaty viz https://youtu.be/VgCrmZZ8QGU?t=2872

Rozhodně jsem neřekla, že nemáme v úmyslu prosazovat regulovanou dostupnost heroinu. To totiž v úmyslu máme, jelikož je to dle světových odborníků na toto téma nejefektivnější cesta ke snižování rizik a omezení černého trhu. (Proto je to jak v dlouhodobém programu strany tak v nově schváleném programovém stanovisku)
Naposledy upravil(a) Janka.Michailidu dne 08 led 2021, 17:26, celkem upraveno 1 x.

  • vedoucí meziresortního týmu Návykové chování
  • zástupkyně vedoucího pracovní skupiny Duševní zdraví
  • členka republikového výboru
  • členka správní rady π

zulip: Janka Michailidu | mastodon: malajanka | matrix: malajanka | tel: 7▼7▼6 8▼6▼6 3▼1▼6
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů.

Uživatelský avatar
Michal.Ketner
Republikový výbor
Příspěvky: 2894
Registrován: 09 pro 2012, 13:16
Profese: Panda všeho druhu
Dal poděkování: 1909 poděkování
Dostal poděkování: 3390 poděkování

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Michal.Ketner »

Ja teda jako byvaly garant a predkladatel zmeny na nynejsi zneni musim prohlasit, ze Jakuba spoluautorstvi bylo ve forme par uprav, ktere jsem musel prijmout jinak mi neustale hazel klacky pod nohy pri predlozeni, ale jinak pravdu ma Janice, dokonce k tomu tematu v tu dobu byla vydana i toto stanovisko https://wiki.pirati.cz/stanoviska/pirat ... opni_latky, tak to prosim Jakube nelzi, dekuju. :fet:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Ketner za příspěvky (celkem 6):
Michaela.Nepejchalova, nepoveda, Rostislav.Reha, Ondrej.Kotas, Mikulas.Peksa, Dalibor.Zahora

Nejhorsi je lidska ublíženost :fet:

Sebeonanující popisky jaký mám funkce a jak jsem důležitej. :fet:

Uživatelský avatar
Petr.Springinsfeld
Republikový výbor
Příspěvky: 2025
Registrován: 29 srp 2015, 23:41
Profese: Zastupitel JmK
Bydliště: Brno-střed
Dal poděkování: 2697 poděkování
Dostal poděkování: 3190 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Petr.Springinsfeld »

Jakub.Michalek píše: 08 led 2021, 16:45 ...
Díky za rychlou reakci.

Ohledně migrace děkuji za upřesnění – taková chyba se samozřejmě stát může a já nemám důvod Ti v tomto nevěřit.

Ve věci psychotropních látek ale musím souhlasit s tím, co výše napsala Janka. Jestliže náš dlouhodobý program mluví o tom, že obchod s drogami bude legalizován a zdaněn a dle typu psychotropní látky budou pouze rozdíly ve způsobu výroby, prodeje a kontroly kvality, nelze to opravdu (tedy aspoň podle mě) vnímat tak, že chceme legalizovat pouze konopí.

Nějaká opatrná postupnost, která bude mít za efekt to, že v příštím volebním období se nám podaří legalizovat maximálně konopí (když to půjde dobře), je samozřejmě namístě. I proto je tento bod součástí dlouhodobého programu a ne programu pro letošní sněmovní volby.

Nakonec bych Tě chtěl ujistit, že položení dotazu v době hlasování o 2. místě pražské kandidátky z mojí strany nebyl žádný úmysl – pouze jsem reagoval na příspěvek, který jsi publikoval včera ráno; ke mně se dostal včera večer a dotaz jsem stihl sepsat až dnes.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Springinsfeld za příspěvky (celkem 7):
Janka.Michailidu, Karel.Nejedlik, Adam.Jaros, Michaela.Nepejchalova, Jakub.Dedek, nepoveda, Jiri.Hlavenka

Petr Springinsfeld
zastupitel Jihomoravského kraje a městské části Brno-střed
608 366 554, petr.springinsfeld@pirati.cz

Uživatelský avatar
Olga.Richterova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 748
Registrován: 12 čer 2009, 20:40
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Bydliště: Vršovice, Praha 10
Dal poděkování: 716 poděkování
Dostal poděkování: 2044 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Olga.Richterova »

Vzhledem k výsledku primárek, kdy Jakub obdržel nominaci na 2. místo pražské kandidátky, mu tímto gratuluju a těším se na spolupráci na kampani!
Tito uživatelé poděkovali autorovi Olga.Richterova za příspěvky (celkem 2):
Eva.Tylova, Jan.Lipavsky

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Uživatelský avatar
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 12338
Registrován: 22 čer 2009, 14:54
Profese: poslanec
Bydliště: Žižkov - Praha 3
Dal poděkování: 5381 poděkování
Dostal poděkování: 20691 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Jakuba Michálka na pozici č. 2 kandidátky do PSP ČR nebo do čela

Příspěvek od Jakub.Michalek »

Ahoj, chtěl bych tímto poděkovat všem, kteří mě podpořili v primárkách, kde jste mě dnes zvolili na druhé místo na kandidátce.

Každý hlas má pro mě velkou hodnotu a beru to jako mandát prosazovat věci, které máme společné. Mám radost, že budu moci pokračovat v naší práci ve sněmovně, kde se nám podařilo vytvořit skvělý tým, a využít všechny za ta léta náročně nasbírané zkušenosti.

Na některé věci můžeme mít různé názory, ale věřím že se nám podaří správně identifikovat priority, kde jsme pevní v kramflecích a tyto priority mají širokou podporu u členů i u voličů, a o těchto prioritách nejen mluvit, ale mít je podložené analýzami, zohlednit názory stran zastupujících další voliče a skutečně je ve sněmovně prosadit.

Taky bych rád podpořil, abychom ve sněmovně zajistili lepší vzdělávání všech kandidátů aspoň na volitelných místech, a předpokládám, že v případě schválení koalice se STAN se budu podílet na tvorbě společného programu, případně činnosti orgánů koalice. V rámci svých schopností budu samozřejmě maximálně podporovat Olču jako lídryni kandidátky a Ivana jako celostátního lídra.

Jak už jsem řekl na krajském fóru, moc bych si přál, aby se na kampani do sněmovny podílela všechna místní sdružení, protože je to jedinečná šance změnit politickou situaci v naší zemi. Už jsme to zvládli vícekrát, nicméně teď je to opravdu velmi důležité. Je to skvělá příležitost pro stmelení a růst místních sdružení. Hned příští rok budou následovat komunální volby, kde zkušenosti nejen ze sněmovní kampaně zúročíme, a úspěšní kandidáti nás budou reprezentovat na radnicích. Rád bych, aby se nám podařilo naše pohledy využít ke vzájemnému obohacení a abychom v kampani táhli za jeden provaz, včetně spolupráce s kolegy ze STAN, pokud celostátní fórum rozhodne, že do toho jdeme, tedy abychom do toho šli naplno a ty volby nejen v Praze konečně vyhráli. :-)

Ať už jste mě ve volbách podpořili nebo ne, budu rád, pokud mi napíšete zpětnou vazbu, abych ji mohl vzít v potaz. Kontakty naleznete zde, případně pokud ji chcete poskytnout anonymizovaně, můžete se obrátit na člena PKS, kterému věříte, který mi to může předat.

Přeju vám krásný zbytek večera. Mějte se fajn. :-)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 4):
Jan.Hora, Jan.Lipavsky, Gabriela.Lnenickova, Adam.Zabransky

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
Nenič mě, sloužím všem. :)

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“