CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Celostátní fórum tvoří všichni členové a je nejvyšším orgánem Pirátské strany.


Moderátor: Předsedající

Pravidla fóra

Na celostátním fóru se vyjadřujte slušně a k věci. Nepřístojnosti budou vykázány do samostatného vlákna.
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.

Zamčeno
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Bohuslav.Svehla píše: 06 led 2021, 11:42
Ivan.Bartos píše: 06 led 2021, 11:22
Dan.Lestina píše: 06 led 2021, 01:15 Děkuji předsedající za úklid, chci jen shrnout názor, že znát jména STANu na předních místech by bylo fajn, informaci, že se toho dá docílit hlasováním pro "Odročení na jednání CF" (a pak možná nějakým procesním návrhem, viz: viewtopic.php?p=738754#p738754), a názor Mikuláše F., že by to bylo paralyzující...
Faktické odložení hlasování navíc ještě do možné formy mimo referendum je totální paralýza na několik měsíců, neboť takováto věc nejde řešit ve smyslu 1000 lidí generuje "pozměňovány" a vyjednávací tým skáče sem a tam a jednou potvrzené věci mění. Podle mě to vlastně není paralýza, ale faktické zabití celé věci procesní cestou. Od počátku jsme šli metodou fast fail. Poslouchali jsem pozorně kritikům a věci postupně do řešení i smluv zakomponovali a věřím že úspěšně. Denně se bavím s lidmi ze strany, kteří od počátku tuto koalici nepodporují a proto hlasují proti. To je zcela legitimní. Tuto možnost měli a mají. Nevymýšlejme tedy prosím "důvody" proč by to najednou mělo být zase odloženo.... a co druhá místa, a co třetí...

Zároveň máme vyhlášený termín voleb, což má zásadní dopady na formu, jakou můžeme prezentovat naši práci a vznik kampaňových účtů a obsazení těles, které kampaň předpokládá v praktické rovině nelze odkládat. Proto tedy musí být jasno. Proces celé debaty má již délku téměř 7 měsíců od hlasování o "udělejme tedy analýzu" .

Na úrovni našich krajských sdružení navíc jistá představa o možných leaderech na straně STAN prostě je asi tak, jako se před našim 1. kolem primárek dalo tušit plus mínus autobus, kdo povede naše kraje. Stačí se bavit na lokální úrovni se STAN a ve vnitřním prostředí Pirátů s vedením kraje, se kterými jsme denně v kontaktu, jde li od nich tímto směrem požadavek.
A to je právě ono. Ta iniciativa o předvolební koalici nešla odspoda ze všech regionů, ale shora. A podle toho taky vypadá ta komunikace mezi Piráty a STAN v regionech dosud. Naši dva členové se chtěli stát příznivci STANu, což jim nebylo umožněno. Dovnitř tedy nevidíme a veškerá iniciativa tak musí jít z naší strany. A to mi taky nepřijde úplně ideální. Kdyby naše předsedkyně PKS jihočeský STAN nekontaktovala, nevěděli bychom nic o jejich "primárkách", jelikož STAN prostě není (a nikdy nebude) transparentní jako my. Moc si tu spolupráci stále neumím představit, jelikož jihočeské vedení STAN (alespoň v mojí bublině) není v našem KF vnímáno nějak extra pozitivně. A když to hodně přeženu, to je jako bys Ivane byl "nucen" komunikovat např. s panem Okamurou. Ono vše nejde tak hladce a spontánně, jak se to tady napíše.

Tento příspěvek píšu s vědomím, že si vyslechnu i možná nepěknou kritiku. STAN je řízen shora, my nikoliv. Má-li být nějaká celorepubliková spolupráce, mělo by asi proběhnout jednání všech vedení krajů za nás i za STAN, aby se ty ledy prolomily. Jinak z toho může být pěkná marnost, kterou mám často, když si čtu zdejší diskuse na toto téma.
Nic ve zlém, já za to nemůžu, že si tu cestu na úrovni kraje nebudujete. podle mě je přirozený se bavit na úrovni vedení politických stran na patřičné úrovni politiky. Včera jsem to zrovna řešil v LBK. Můžeš sedět u telefonu a čekat až se něco stane, nebo taky můžeš zvednout telefon a někam zavolat. A nic nepřeháněj, já se normálně s Okamurou bavím. Nebo co čekáš na úrovni kraje co se stane, kromě toho co sám neuděláš?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Rezek, Jiri.Snizek, Marek.Forster
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Jana.Kolarikova
Personální odbor
Příspěvky: 1845
Registrován: 03 srp 2012, 13:52
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 1798 poděkování
Dostal poděkování: 2748 poděkování

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Jana.Kolarikova »

Ivan.Bartos píše: 06 led 2021, 11:46 Nic ve zlém, já za to nemůžu, že si tu cestu na úrovni kraje nebudujete. podle mě je přirozený se bavit na úrovni vedení politických stran na patřičné úrovni politiky. Včera jsem to zrovna řešil v LBK. Můžeš sedět u telefonu a čekat až se něco stane, nebo taky můžeš zvednout telefon a někam zavolat. A nic nepřeháněj, já se normálně s Okamurou bavím. Nebo co čekáš na úrovni kraje co se stane, kromě toho co sám neuděláš?
Hele já se ale docela snažím se s nima bavit, problém je v tom, že oni neodpovídají. Telefon mi tedy pan tajemník zvednul, ale zase slíbil, že se ozve a neozval.
Takže mám dvě možnosti: konstantně je prudit nebo nemít informace. Raději bych vstřícnější jednání, ale co nadělám, ber to jen jako takový povzdech, že to asi nebude tak easy, jak bychom si všichni přáli.

Jana Koláříková
https://www.facebook.com/JaninkaToofree
jana.kolarikova@pirati.cz
To, že nemůžeme změnit svět, neznamená, že bychom se o to neměli alespoň pokusit.

Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2452
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2007 poděkování
Dostal poděkování: 3229 poděkování

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Jan.Prokop »

Ivan.Bartos píše: 06 led 2021, 11:17
Jan.Prokop píše: 06 led 2021, 11:12
Ivan.Bartos píše: 06 led 2021, 11:03 Dnes mám pro změnu já grilování před STAN online na jejich interních kanálech.
Bude z toho nějaký záznam pro nás? Že pro naše členy je vnitřní fungování STANu tajemný jak hrad v Karpatech, zatímco členové STANU můžou sledovat naše forum. A bylo by zajímavé sledovat, co si myslí a na co se ptají běžní členové strany se kterou máme jít do koalice..
Nevím. Nevidím důvod pro by to mělo být nutné, ale klidně se zeptám. Kdybych o tom vystoupení nenapsal, asi bych ti nenahrál na tuto otázku, že. Mě tenhle způsob komunikace nebaví a tvůj argument o tajemnosti je vyloženě tendenční. Ale já jsem na to zvyklý, bohužel spíše mimo Pirátskou stranu. Někdy se nestačím divit. Neměli by ještě stan přenášen na PituBe jednání svých krajských sdružení....? prosím jinak a lépe.
Nevím co je na tom špatného chtít znát věci, které se našeho lídra ptají členové strany, s kterou chceme jít do koalice?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 4):
Ludek.Blaha, Ondrej.Kalis, Michaela.Nepejchalova, Tomas.Vymazal
Uživatelský avatar
Ludek.Blaha
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 1465
Registrován: 23 čer 2014, 00:11
Profese: strategický zkompetentňovatel
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 1521 poděkování
Dostal poděkování: 1536 poděkování

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Ludek.Blaha »

Jan.Prokop píše: 06 led 2021, 12:06 Nevím co je na tom špatného chtít znát věci, které se našeho lídra ptají členové strany, s kterou chceme jít do koalice?
A také, co jim na to ten náš lídr odpoví.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ludek.Blaha za příspěvek:
Jiri.Snizek

Aby člověk mohl hlásat pravdu z radnice nebo z parlamentu, musí se tam nejdřív prolhat...
Demokracie je výborná věc. Umožňuje občanům, aby si zcela svobodně zvolili... diktaturu!
Umělá inteligence nedosáhne nikdy až takové úrovně, aby dokázala napodobit myšlení pitomce.

Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Dan.Lestina »

Ivan.Bartos píše: 06 led 2021, 11:43 Co jí asi tak pan tejmník s vědomím, že to zde odflákáte veřejně může jiného říci.
No já bych si představoval, že řekne "primárky dávno proběhly, tady jsme k tomu vysílali zasedání, jednička bude paní X, dvojka pan Y", žejo.
Čili... to není vůbec kritika toho, co a jak řekl pan tajemník OFFTOPIC(btw. se kterým si já osobně "buduju cestu" prostřednictvím dobré spolupráce v komisi rady města poslední dva roky, to jenom k tvé poznámce "nemůžu za nebudování cesty"), ale prostě informace o tom, že nevíme, s kým tedy tu koalici jmenovitě děláme. (A ano, stejné výhrady bych čekal od STAN směrem k nám, když o tom budou hlasovat, celkem se divím, že jsem je nezaznamenal.)
Oznámení moderátora:
Diskuse ke STAN v JčK oddělena do viewtopic.php?f=75&t=55569.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Dan.Lestina za příspěvky (celkem 4):
Ludek.Blaha, Jana.Kolarikova, Ondrej.Kalis, Michaela.Nepejchalova

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Jiri.Snizek
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2822
Registrován: 19 lis 2017, 10:01
Profese: školitel software pro veřejnou správu
Bydliště: Kolín
Dal poděkování: 7349 poděkování
Dostal poděkování: 3543 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Jiri.Snizek »

Ludek.Blaha píše: 06 led 2021, 12:16
Jan.Prokop píše: 06 led 2021, 12:06 Nevím co je na tom špatného chtít znát věci, které se našeho lídra ptají členové strany, s kterou chceme jít do koalice?
A také, co jim na to ten náš lídr odpoví.
Pokud to z naší strany neproběhlo, tzn. neumožnili jsme přístup STAN na grilování Rakušana u nás, tak to bychom to neměli po STAN chtít. Slušně se zeptat můžeme, ale vyžadovat to by nebylo fér.
Naposledy upravil(a) Jiri.Snizek dne 06 led 2021, 13:30, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Snizek za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Valek, Ondrej.Kalis

721 356 719, jiri.snizek@pirati.cz, středočeský radní pro regionální rozvoj a územní plánování, náměstek hejtmanky Středočeského kraje https://stredocesky.pirati.cz/lide/jiri-snizek/

Cílem politiky Pirátů je svobodná, vzdělaná a digitálně propojená společnost. Protože jedině ta vede k moderní, udržitelné a prosperující ekonomice, která umožní vysokou kvalitu života v budoucnosti.

https://swarmwise.pirati.cz/

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ahoj, vzhled k to tomu, že ve finiši vlákno bobtná, a po dohodě s dalšími lidmi jsem vypíchnul ty nejčastěji opakující se dotazy nejen v tomto vlákně, ale i dalších diskusích či z debat s krajskými předsednictvy a krajskými fory, kterých jsme měli možnost se na pozvání účastnit.
Nejdůležitějších odpovědí najednou viz viewtopic.php?p=738874#p738874
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvek:
Ladislav.Dvorak
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Jiri.Rezek píše: 06 led 2021, 10:51 Tady v tom článku se píše:
A zatímco Vít Rakušan musí přimět k souhlasu jen výbor o 45 lidech, předseda Pirátů Ivan Bartoš musí přesvědčit dvě třetiny z 1099 členů celostátního fóra.
Já ale žiju představou (někde se to muselo objevit, jinak bych si ji nevsugeroval), že taktéž u STAN to bude schvalovat celá základna....
Mám pravdu já nebo článek?
Oba, vzhledem k fungování stan je schválení sněmem formální záležitost, pokud to projde celostátním výborem.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvek:
Jiri.Rezek

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Uživatelský avatar
Milan.Dadourek
Rozhodčí komise
Příspěvky: 1736
Registrován: 11 pro 2017, 18:11
Profese: Ochrana přírody, trochuprávník, bača
Bydliště: Počítky 3, 591 01
Dal poděkování: 4566 poděkování
Dostal poděkování: 4384 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Milan.Dadourek »

Jana.Kolarikova píše: 05 led 2021, 16:44 Ahoj,
přidávám zkušenost z Jihočeského kraje.
Dneska ráno jsem mluvila s tajemníkem STAN JČK o jejich primárkách. Řekl mi, že vlastně ještě neví, jak je budou dělat, že o tom budou mluvit odpoledne a pak mi dá vědět a že to pravděpodobně navolí naráz na sjezdu v únoru. Takže při hlasování o koale ani nebudu vědět, kdo za ně bude na čele, což je pro mě dost důležitá informace. Nevím, jak je to v ostatních krajích a moc ráda bych předpokládala dobrou vůli, ale to personální obsazení je pro mě celkem důležité. Další zkušenosti vítány.
U nás to je trochu podobné. Asi máme představu o pravděpodobné jejich jedničce (ovšem nejspíš jí má být čerstvý radní, který nedávno při sestavování koalice na přímou otázku, jestli za rok neuteče z rady do PSP, odpověděl, že nikoliv), další místa ale netušíme. A ne že bychom nikoho neznali a nikoho se neptali. Může to být tím, že nevědí sami, možná nám nechtějí dát možnost se do toho "motat" OFFTOPIC(protože nedávno ještě do hry vraceli kandidáta, o kterém jsme už v říjnu vysvětlili, že pro nás není přijatelný), možná probíhají nějaké jejich vnitřní boje. Nevím.
Naposledy upravil(a) Milan.Dadourek dne 06 led 2021, 15:12, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Milan.Dadourek za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Snizek, Dalibor.Zahora, Ondrej.Kalis

Ještě se nestalo, aby to nějak nedopadlo. Vlasta Burian -- Profil -- Neužívám FB

Uživatelský avatar
Mikulas.Ferjencik
Kontrolní komise
Příspěvky: 14653
Registrován: 24 dub 2009, 00:25
Profese: lektor kroužků zábavné logiky
Bydliště: Choltice, okres Pardubice
Dal poděkování: 12022 poděkování
Dostal poděkování: 20479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: CF 25/2020 Schválení koaliční smlouvy se STAN

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Ještě jedna poznámka k těm primárkám STAN. STAN chce z pochopitelných důvodů vědět, jestli s námi bude v koalici ještě před primárkami, aby v případě samostatné varianty mohl nominovat i lidi, které my blokujeme. Domluvili jsme se na několika lidech, kteří jsou pro Piráty no-go a Vítek Rakušan interně dojednává, aby nebyli na kandidátce, ale pokud by šel STAN samostatně, tak by nejspíš normálně kandidovali. Pokud vím od STAN žádné požadavky na to, kdo od nás nemá být na kandidátce nevzešly, takže my jsme toto dilema nemuseli řešit.

Garant pro oblast veřejných rozpočtů, mikulas.ferjencik@pirati.cz, 737 943 770

Podporuji Rekonstrukci Pirátů www.rekonstrukcepiratu.cz

Zamčeno

Zpět na „Celostátní fórum“