Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, PKS Praha, Pražští předsedající

Podporuji nominaci Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Pro
95
77%
Proti
18
15%
Zdržuji se
11
9%
 
Celkem hlasujících: 124 - Celkem hlasů: 124

Uživatelský avatar
Bara.Soukupova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 788
Registrován: 31 říj 2013, 19:16
Dal poděkování: 744 poděkování
Dostal poděkování: 1285 poděkování

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Bara.Soukupova »

S Ondrou několik let spolupracuji, posledních 20 měsíců velmi úzce. Mám velkou radost, jakou podporu zde Ondra dostává. On je totiž jedním z těch lidí, jejichž činnost není tolik vidět v médiích, za to se projevuje skutečně množstvím odvedené práce. Ondra za 3 roky ve Sněmovně dokázal udělat ohromnou řadu věcí k Zákonu o právu na digitální služby a množství dalších větších či menších věcí k digitalizaci.
Nejvíc si však Ondru vážím za jeho obětavý a lidský přístup. Vždy, když je potřeba něco akutně řešit, Ondra se ochotně nabídne a pomůže. A to jak ve sněmovně - kde tak postupně kromě své Informatiky začal pomáhat i s tématy v kultuře, rovnoprávnosti a lidských právech, cyklistické dopravě, státní správě a místním rozvoji - tak i v mimopracovním životě - kdy je Ondřej vždy připraven s čímkoliv pomoct.
Ondřej je pro mě vzorem v pirátských hodnotách, a ráda bych ho viděla jak další 4 roky ve sněmovně, tak také více v pirátské reprezentaci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Bara.Soukupova za příspěvky (celkem 5):
Ondrej.Kalis, Ondrej.Profant, Helena.Buchtova, Pavel.Franc, Jan.Zavadil
Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 25/2020 - Volba čela kandidátky pro volby do PSP

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Vážené krajské forum,

rád bych vás požádal o podporu v rámci primárních voleb kandidátní listiny do sněmovních voleb 2021. Po pečlivém zvážení jsem se rozhodl kandidovat od 3. místa dále. Ačkoliv si nesmírně vážím shromážděné podpory, kterou jsem v tak velké míře neočekával a pro mě osobně hodně znamená, svou roli na kandidátce spatřuji spíše jako expert pro svou oblast než jako lídr nebo zastupující lídr. Má největší přednost tkví v odborných tématech a v důsledné práci na digitalizaci, ve které bych ve Sněmovně rád pokračoval.

O mně

Je mi 32 let, Piráty jsem pomáhal zakládat jako člen přípravného výboru, ve straně jsem tedy již skoro 12 let. Za tu dobu jsem zažil veškeré fáze její existence a mohu tak hrdě prohlásit, že se nám v našich hlavních tématech úspěšně daří držet kurz a přinášíme tím do české politiky trochu té naděje a pokroku. U Pirátů jsem působil ve spoustě vnitrostranických funkcích (předseda KS Praha, vedoucí TO, člen RV, člen RP...). Piráty jsem reprezentoval od roku 2014 jako zastupitel na MHMP, kde jsme jako zastupitelský klub obdrželi cenu za otevřené fungování. V říjnu 2017 jsem byl zvolen do Poslanecké sněmovny, kde jsem se ihned zhostil řešení mně nejbližších témat, tedy především digitalizace a Egovernmentu.

Podrobnější informace o mé historii si můžete přečíst u mě na blogu nebo na mém profilu na Pirati.cz. V případě zájmu si na mém blogu můžete přečíst také krátké zamyšlení o tom, co mě v roce 2009 vedlo ke vstupu do politiky a budování Pirátské strany.

Témata
Hlavním tématem, kterému se věnuji a chci v tom pokračovat, je digitální transformace. Čili jak úspěšně převést celý stát, tedy jeho procesy, uvažování úředníků a IT systémy od analogových a papírových postupů a myšlení k plně digitálnímu prostředí. Pro tuto transformaci je nezbytné se dále věnovat kyberbezpečnosti, veřejným zakázkám, ochraně soukromí a procesům veřejné správy.

K tomuto svému dlouhodobému hlavnímu tématu jsem si časem přibral ještě jeden důležitý okruh - lidská práva. Do těch spadá již zmíněná ochrana soukromí nebo nepřetržitý boj Pirátů proti cenzuře internetu. Zároveň jsem se seznámil s tím, jak moc tupá byrokracie (špatně nastavené procesy) škodí lidem. Proto jsem se vrhl do boje za svobodu žen vybrat si své přijmení a za ukončení barbarských sterilizací trans lidí, které by v civilizované společnosti neměly být vůbec zvažovány, natožpak přímo zákonem vyžadovány.

Vize pro příští volební období
V tomto volebním období se nám podařilo prosadit triádu revolučních digitálizačních zákonů: Zákon o právu na digitální služby (ZPDS), Digitální technické mapy (DTM) a bankovní a soukromoprávní identity v egovernmentu (SONIA). Do dvou měsíců by měl ještě přibýt další balík vylepšení, tzv. DEPO. Tím se digitalizace z pohledu legislativy posune ohromný krok vpřed.

To je však jen podmínka nutná. Aby se tyto vize naplnily a došlo k již zmíněné digitální transformaci, je potřeba kvalitně naplnit katalog služeb, respektovat odborné útvary (ochrana soukromí, kyberbezpečnost) a zodpovědně soutěžit IT systémy. A z předchozích zkušeností víme, že to se zatím v této zemi příliš nedařilo. Je proto nutné dohlédnout na to, aby rozumně připravené zákony, strategie a plány byly efektivně realizovány. Této úlohy se naštěstí lze zhostit jak z pozice vládní strany, tak i z opozice. Jako vedoucí resortního týmu Informatika se připravuji na veškeré možné eventuality.

Rád bych ale pokračoval i v řešení lidskoprávních témat. Pokud mi to časové vytížení jen trochu dovolí, chtěl bych více otevřít téma platové nerovnosti (nebo se alespoň podílet na odstranění tohoto problémů).

Odvedená práce
Práce poslance zdaleka není jen o tématech, které chce. Za uplynulé 3 roky jsem zpravodajoval 14 tisků, podal 26 pozměňovacích návrhů, stal jsem se spolupředkladatelem 44 zákonů a hlasoval jsem v 6679 hlasováních pléna. Na mém webu je 107 článků a na pirátských webech je víc jak dvě stovky tiskových zpráv, na kterých jsem se podílel.

Nejzajímavějších 23 výsledků naleznete na pirati.cz/vysledky. Každý měsíc také publikuji podrobný report a jednou za čtvrt roku je vydávám na webu.

Mé klady a zápory
Za svůj významný klad považuji své konzistentní a konsensuální působení po celou dobu svého členství ve straně. Konflikty se vždy snažím deeskalovat, i když to někdy nemusí být snadné. Jsem týmový hráč - což je poznat na způsobu mé práce. Vedu dva resortní týmy, mnoho výsledků sdílím společně s dalšími poslanci, se kterými úzce spolupracuji (tedy například Ivan Bartoš, František Kopřiva a Lenka Kozlová, ale samozřejmě i další). Mám široký tým spolupracovníků a dobrovolníků, na které se nestydím obrátit, když něčemu nerozumím. Jelikož prosazuji politiku založenou na skutečných datech, vždy se cítím lépe, když tématu rozumím opravdu do hloubky a mám svůj postoj podložený fakty.

Nikdo není dokonalý. Jsem si vědom, že v mnoha ohledech mám co zlepšovat. Své největší rezervy spatřuji ve svých mediálních výstupech. Pomalu se v nich snažím zlepšit (a děkuji MO za pomoc). Stejně tak si uvědomuji své mezery v oblasti své sebeprezentace, což bych rád řešil absolvováním mediálních školení. Také si uvědomuji, že bych se měl zaměřit na procvičování cizích jazyků (zejména pak gramatiky a výslovnosti). Zde bych si chtěl předsevzít, že čas mezi navolením kandidátky a začátkem ostré kampaně stravím pečlivou prací na sobě a svých komunikačních dovednostech. Myslím, že jsem dosáhl stavu, kdy je můj tým připraven jednat více samostatně, a tak to nebude na úkor mých povinností.

Závěr
Závěrem bych všem moc rád poděkoval za podporu. Tak intenzivní podporu v tak krátkém času jsem vážně nečekal. Budu rád, pokud by mi lidé, kteří hlasují proti mé nominaci, napsali zpětnou vazbu, abych se mohl zlepšit. Rád se také zajdu představit na schůzi vašeho MS. Těším se na vaše otázky.
Oznámení moderátora:
Přesunuto z hlavního vlákna v rámci moderování.
Přílohy
temata.jpg

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Moje kandidátská řeč: viewtopic.php?p=735027#p735027

Rozhodl jsem se kandidovat až na 3. místo. Jde o to, že nemám vnitřní potřebu být zastupujícím lídrem a raději se budu dále pečlivě věnovat tématům, které řeším. Omlouvám se všem, které tímto rozhodnutím zklamu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 7):
Jiri.Snizek, Zdenek.Hrib, Michaela.Krupickova, Martin.Sterba, Pavel.Franc, Jan.Zavadil, Magdalena.Opletalova

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Odpovědi @Ondrej.Kalis
Ondrej.Kalis píše: 19 pro 2020, 17:25
1) Jakým způsobem se dopravuješ do práce?
2) Jak budeš jezdit do Poslanecké sněmovny v případě zvolení?
Na kole, MHD a občas i autem. Z auta nejsem nadšen, avšak když člověk ráno začíná v 8 výborem a plénum končí v 21:00 a opakuje se to, tak to opravdu občas je těžké jinak zvládnout.
3) Jak by ses dopravil/a na služební cestu z Prahy do Vídně?
Rozhodně vlakem. Ale osobně moc do zahraničí nejezdím.
4) Jak vnímáš vztah mezi veřejným prostorem a dopravou?
Zkusím si to zjednodušit odkazem na můj článek, stačí?: https://www.profant.eu/2020/cyklistika-ve-meste.html
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 2):
Helena.Buchtova, Ondrej.Kalis

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Ondrej.Profant píše: 19 pro 2020, 22:08 Zkusím si to zjednodušit odkazem na můj článek, stačí?: https://www.profant.eu/2020/cyklistika-ve-meste.html
Co na to mám odpovědět? :) Víc takových politiků! :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kalis za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Profant, Jiri.Bruzek

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Administrativní odbor
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Michal.Zachar »

Ondra je prototypovým poslancem nejen proto, co bylo řečeno shora, ale také proto, jak zodpovědný je to člověk. Za to a nejen za to, jej podpořím kdykoliv, nejen v této volbě.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Kalis, Petr.Daubner, Magdalena.Opletalova

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Magdalena.Opletalova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 171
Registrován: 25 bře 2019, 09:29
Profese: ředitelka Fokus Praha
Dal poděkování: 509 poděkování
Dostal poděkování: 469 poděkování

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Magdalena.Opletalova »

No jasně, Ondru Profanta chceme ve sněmovně! Známe se z MS Praha 8 zhruba dva roky a je to čas plný velmi dobré spolupráce. Oceňuji pracovitost a nezpochybnitelnou erudici, schopnost nastavovat diskurz a eticky pevně nastavený lidskoprávní kompas. Neselhávající smysl pro humor, empatie, lidskost a nepřehlédnutelný intelekt z Ondry činí obdivuhodnou osobnost.
Věřím, že Ondrovy kvality jsou natolik nepřehlédnutelné, že nám přinese body i u těch voličů, kteří se o politiku blízce nezajímají. Chceme mít Ondru v čele kandidátky, čím výše, tím lépe.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Magdalena.Opletalova za příspěvek:
Ondrej.Kalis
Uživatelský avatar
Frantisek.Kopriva
Mladé Pirátstvo
Příspěvky: 2472
Registrován: 10 říj 2013, 20:37
Profese: Engagement manager
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 5502 poděkování
Dostal poděkování: 3437 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Frantisek.Kopriva »

Dovolím si udělat výjimku a explicitně vyjádřit v nominačním vlákně podporu svému kolegovi. S Ondrou totiž poslední tři roky sdílím kancelář, takže mám možnost jeho poctivou a důležitou práci sledovat doslova z první ruky. Kromě spolupráce na některých tématech (Vojenské zpravodajství, unijní legislativa v oblasti digitalizace, ochrana soukromí na internetu, lidská práva) spolu řešíme i každodenní sněmovní dění a je to právě on, s kým si tříbím průběžně své myšlenky a od koho mám vždy bezprostředně zpětnou vazbu. Musím říct, že Ondra má na spoustě mých úspěchů nezanedbatelný podíl a spolupráce s ním je pro mě opravdu cenná zkušenost.

Ondra má hluboký vhled do témat, kterými se zabývá a dlouhodobě se výrazně podílí na utváření pirátských politik nejen v oblasti digitalizace. Ačkoliv jeho témata nejsou většinou těmi mediálně nejzajímavějšími, dokáže je dobře uchopit a prezentovat. Kromě "svých" témat se ovšem podílí podle mě zcela zásadním způsobem na fungování poslaneckého klubu jako takového a troufám si tvrdit že i na konzistenci a soudržnosti Pirátů v mnoha ohledech. Navzdory tomu, že Ondra kvůli svým tématům i povaze není mediální hvězda, odvádí spoustu neviditelné práce navíc a pomáhá nezištně ostatním.

Zkrátka Ondru považuju za klíčový článek strany, poslaneckého klubu i případného vládního týmu, a dokud bude mít chuť dělat politiku, měl by mít možnost Piráty reprezentovat.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Frantisek.Kopriva za příspěvky (celkem 6):
Jan.Hora, Ondrej.Kalis, Adam.Zabransky, Karel.Nejedlik, Jan.Zavadil, Ondrej.Profant

Pirátský profil |< >| Engagement manager datově-analytických projektů |< >| začínající bubeník |< >| člen RT EZO & Lidská práva |< >| Emeritní politik, věčný aktivista

Uživatelský avatar
Martin.Stanek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 641
Registrován: 07 bře 2018, 11:05
Profese: geolog
Dal poděkování: 2930 poděkování
Dostal poděkování: 1084 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Martin.Stanek »

Ahoj, za MS Praha 8 s radostí informuju, že naše místní sdružení, jehož je Ondra Profant členem, vyjádřilo Ondrovi podporu pro kandidaturu od 2. místa dále, viz vlákno usnesení :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvek:
Ondrej.Profant
Uživatelský avatar
Ondrej.Profant
Technický odbor
Příspěvky: 7962
Registrován: 22 dub 2009, 23:55
Profese: Náměstek člena vlády
Bydliště: Praha 8
Dal poděkování: 15006 poděkování
Dostal poděkování: 8366 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Ondry Profanta na čelo kandidátky (2. místo a dále) pro volby do PSP 2021

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Tereza.Vovesova píše: 21 pro 2020, 15:14 Mám otázky na všechny kandidáty.
1) Jaký by podle vás měl být poslanec České pirátské strany?
2) Jaký je váš dosavadní největší pracovní úspěch?
3) Na kterém z aktuálních programových bodů do poslanecké sněmovny se podílíte/jste se podíleli a co z daného bodu v případě, že Piráti budou součástí vládní koalice, určitě během 4 let prosadíte?
4) Jak moc jsou pro vás směrodatné rozhodnutí a dokumenty resortních týmů?
Odpovědi na otázky @Tereza.Vovesova:

1) Jaký by podle vás měl být poslanec České pirátské strany?

Odpověď na takovou otázku není vůbec jednoduchá, proto se pokusím pouze stručně popsat několik vlastností, u kterých se domnívám, že by u žádného z našich poslanců neměly chybět:
  • Orientace na fakta, takže prosazování a důsledné uplatňování politiky založené na datech (data driven policy). Tím může každý poslanec sám o sobě zlepšit úroveň politické kultury a způsobu rozhodování.
  • Věrnost původním idejím pirátského hnutí, takže znalost kořenů našeho mezinárodního hnutí a upřímné pochopení našich základních hodnot.
  • Schopnost jako moderní politik reprezentující progresivní stranu kombinovat určitou dávku nekomformnosti, neotřelosti, ale zároveň dokázat vystupovat i seriózně a srozumitelně.
2) Jaký je váš dosavadní největší pracovní úspěch?

Svou odpovědl jsem rozdělil do více částí:

Poslanecký: Můžete si přečíst 23 úspěchů, ale jeden tam není, protože nesplňuje metodiku. Domnívám se, že jsem jedním z hlavních hybatelů a propagátorů používání open source technologií ve veřejné správě. Z pohledu Pirátů nám to může připadat jako samozřejmost, protože to tak drtivá většina z nás cítí. Vnímání open source se ale právě díky naší koordinované snaze podařilo za poslední roky velmi posunout vpřed. Zvláště jsem to pochopil, když jsem se bavil s lidmi na konferenci Fosdem 2020 (Free and Open source Software Developers’ European Meeting) a viděl jsem, jak v Belgii, ve Francii apod. jedou základní advokacii opensource, zatímco my tady tlačíme náš Akční plán pro boj proti vendor lock-in a podporu opensource do vládního plánu Digitální Česka.

Komunální: Ještě jako opoziční zastupitel na MHMP jsem dosáhl zavedení celopražského katalogu otevřených dat. Dostupnost otevřených dat je podstatnou součástí potřebné digitální transformace naší společnosti, zprovoznění katalogu pro hlavní město tak zřejmě mohu označit za svůj největší úspěch v komunální politice. Pražská open data jsou navíc zpřístupňována pomocí open source technologií, což považuji za další vítězství otevřenosti.

Programátorský: Vytvořil jsem drobnou knihovnu pro práci se soubory, kterou realně použilo několik dalších projektů. Z doby mého vedení TO bych pravděpodobně za úspěšný počin označil zavedení Dockeru u Pirátů. Tato technologie nám díky snadné správě a samodokumentaci pomohla překonat těžké časy čistě dobrovolnického odboru.

3) Na kterém z aktuálních programových bodů do poslanecké sněmovny se podílíte/jste se podíleli a co z daného bodu v případě, že Piráti budou součástí vládní koalice, určitě během 4 let prosadíte?

Jako vedoucí resortních týmů odpovídám za programové body v oblastech informatiky a místního rozvoje. Nad rámec toho se snažím podílet na MRT lidská práva.

Pokud budeme ve vládě, tak určitě budu nadále bojovat za realnou digitální transformaci, čili abych odcitoval programové body:
  • Moderní veřejná správa
  • Chytrý stát pomáhá všem
  • Ubráníme se i v kyberprostoru
Nedokážu ale zodpovědět, co všechno se nám podaří. V rámci resortních týmů pochopitelně připravujeme více variant pro možné postupy, vše ale pochopitelně záleží na rozložení sil a případném koaličním vyjednávání. Osobně chci ale samozřejmě prosadit maximum.

4) Jak moc jsou pro vás směrodatné rozhodnutí a dokumenty resortních týmů?

Domnívám se, že z hlediska programu je to docela jasné:
  1. Stanovy
  2. Program schválený RV, zde může být diskuse o prioritách mezi dlouhodobým a volebním
  3. Stanoviska schválená RV
  4. Doprovodné dokumenty schválené RT (dříve garantem)
Resortní týmy jsou pro mě velkou oporou a jejich činností si vážím (stejně tak i meziresortních týmů). Způsob fungování resortních týmů považuji za další evoluci při práci na našich programových cílech a prioritách. RT jsou také klíčové pro zapojování dalších lidí na odborné úrovni.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvky (celkem 4):
Tereza.Vovesova, Ondrej.Kalis, Bara.Soukupova, Michal.Macek

profant.eu
náměstek vicepremiéra pro digitalizaci
vedoucí resortních týmů Informatika

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“