Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, Resortni tym Finance

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Finance. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Vaclav.Subrt
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 162
Registrován: 28 úno 2017, 21:48
Profese: finanční účetní
Dal poděkování: 173 poděkování
Dostal poděkování: 232 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Vaclav.Subrt »

Ales.Jakl píše: 28 lis 2020, 23:11 Ovšem máme taky mediálně neviditelné oddenky a listy... a stále platí osvědčené „Nezáleží na tom, co říkáte, ale jen na tom, co děláte: to pomáhá všem, kteří chtějí pochopit svět" (Zelený).
Jasně, politika je a vždycky bude umění možného. A bez volebních hlasů nejde prosadit nic. Teď jde o to, najít rovnováhu, mezi těmi idejemi a těmi hlasy. A vůbec si říci, jestli opravdu Piráti stojí o všechny hlasy, i o takové, které ideově stojí úplně jinde. Protože takové široce rozkročené strany mají pak ten problém, že ztratí kompas a směr, a politika se v jejich podání nevyhnutelně promění na technologii (udržování) moci.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Subrt za příspěvky (celkem 2):
Ales.Jakl, Josef.Kadlecek
Uživatelský avatar
Robert.Magni
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 5558
Registrován: 18 led 2013, 17:08
Profese: dělník
Bydliště: Břasy 264,okr.Rokycany
Dal poděkování: 22539 poděkování
Dostal poděkování: 4545 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Robert.Magni »

Přestan blbnout.
Jako bonus už funguje sleva na dítě a žádný problém to není.
Většina lidí ani netuší,jak daně,slevy a bonusy vůbec fungují. Dokonce plno lidí ani neví,že to existuje.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvky (celkem 2):
Vit.Fux, kolemjdouci

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

kolemjdouci
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 100
Registrován: 25 zář 2020, 22:30
Dal poděkování: 79 poděkování
Dostal poděkování: 110 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od kolemjdouci »

MirekS píše: 28 lis 2020, 16:59
Robert.Magni píše: 28 lis 2020, 15:03 Pokud by VZP svou výší skutečně nahradil všechny dávky/běžné životní náklady, bylo by možné minimální i zaručené mzdy atd... úplně zrušit.
To leda v případě společnosti mající možnost čerpat finanční zdroje z nerostného bohatství (Aljaška, Norsko) nebo z bohatství přidané hodnoty (Lucembursko, Dánsko,...), Ale v podmínkách ČR? Jsem toho názoru, že je to iluzorní, shodneme-li se na tom, že zde není dostatečně početná střední společenská vrstva (viz. https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/ ... raji-dvere, obsahující odkaz na obsáhlou studii OECD dotýkající se této problematiky), která by umožnila takový projekt uskutečnit. Do střední třídy patří podle studie člověk, který vydělává od 75 do 200 procent mediánu. Ten v Česku činil na konci roku 2018 29247 korun.
Nepovažuji za moudré rušit minimální i zaručené mzdy i po zavedení NZP, jelikož by to vedlo k ještě většímu útlumu naší společnosti, jak poukazuje "MirekS" na článek o chudnoucí střední třídě, a tím pádem pravděpodobně i ostatního, co je svým způsobem závislé na daní z mezd jako je například důchodový systém, zdravotní systém, školství ap., takže bych se zatím vydal opačnou cestou jak mám v návrhu a až by mzdy a důchody byly na úrovni západu, tak pak by se dalo uvažovat o nějakém zmírnění, ale například i v Německu mají tzv. odvětvové minimální mzdy, což je obdoba naších zaručených mezd.
Vaclav.Subrt píše: 03 pro 2020, 14:56
kolemjdouci píše: 29 lis 2020, 00:00 Nevidím to až tak negativně. Myslím si, že už malý balónek vyslali tím, že si představují, aby nespotřebovaná sleva na poplatníka byla pro pracující nízkopříjmové vyplacena jako daňový bonus a dokonce to tvrdil sám Rakušan 12:14, že to dlouhodobě navrhovali a Piráti se o něco snažili již dříve a pak už je to jen malý krůček k tomu, aby se z toho udělal NZP pro všechny, takže už bych ten STAN, poté co se změnilo vedení za až tak moc konzervativní s jistým odstupem času nepovažoval i když konzervativních tam jistě nemalá část stále bude.
Jen takový mezikrok je podle mě, jako když chci nastoupit do vlaku, udělám krátký krok a spadnu do kolejiště. Nedovedu si zkrátka představit, že by taková věc nebyla v Česku hromadně zneužívaná, že by lidi nezatajovali příjmy, když teď by odměnou nebyli jen nízké daně, ale dokonce by mohli dostat ještě něco navíc.

Myslím, že k NZP, pokud ho myslíme vážně, se nedá dospět podobnými principiálními kompromisy (tím myslím kompromisy dotýkajícími se jeho principu - tedy té nepodmíněnosti). Můžou být samozřejmě kompromisy ohledně jeho výše (tím, že se začne od relativně nízkých částek např. na úrovni životního minima).
Nevyjádřil jsem souhlas nebo nesouhlas zdali je daňový bonus dobrý začátek, ale obecně nemám rád polovičatá řešení. Reagoval jsem na ten balónek. Zkrátka není to u Pirátů úplně na bodu mrazu, co se NZP týče, ale zajisté by to mohlo být lepší.
Tito uživatelé poděkovali autorovi kolemjdouci za příspěvek:
Vaclav.Subrt
kolemjdouci
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 100
Registrován: 25 zář 2020, 22:30
Dal poděkování: 79 poděkování
Dostal poděkování: 110 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od kolemjdouci »

Ve smyslu tohoto návrhu považuji zavedení NZP jako výborný nástroj ke zjednodušení, zesvobodnění a zespravedlnění fungování celého systému a to hned z několika pohledů:
1) Z levicového pohledu je snahou odstranit tzv. extrémní nebo absolutní chudobu, která u nás téměř není, ale návrh určitě nebude mít za cíl odstranit i relativní chudobu, protože to zkrátka z podstaty věci odstranit zcela nelze, nehledě na to, že pod chudobou si každý představí něco jiného.
2) Větší možnosti pro neziskový sektor, který nebude závislý pouze z příspěvků od dárců, ale také na NZP od těch, kterým se bude snažit nějakým způsobem pomoci.
3) Dalším důležitým faktorem je snaha o odstranění strachu ve společnosti a aby se neztratila v lidech taková ta přirozená dětská radost, zvídavost a touha po poznání.
4) Považuji za důležité, aby každý měl přiměřeně podobné základní startovací podmínky do života, aby se svobodně mohl rozhodnout jakou cestou se vydá, což by do značné míry NZP umožnil.
5) Zjednodušení systému takovým způsobem, který každý pochopí a zároveň z velké části odstraní vítr z plachet populistům nebo extrémistům ve smyslu rozmělnění tvrzení, že člověk na dávkách se může mít lépe nežli poctivě pracující člověk.
6) Z pravicového pohledu jednoznačně zeštíhlení státní byrokracie, zjednodušení a snadnější start podnikání.
7) NZP poskytne trhu větší pravomoc, aby si většinu věcí vyřešit sám, což souvisí se zeštíhlení státu a také parlament se díky tomu může zabývat důležitějšími tématy, které jsou často upozaďovány.
8) V případě krize nastane zmírnění propadu pravděpodobně dříve, jelikož lidé díky větší jistotě nepřestanou tak moc utrácet a když proběhne elektronizace státní správy, tak bude i snazší cíleně pomoci zasaženým sektorům případně bude stačit mírně pozměnit některé parametry v daňové soustavě, aby došlo k rychlejšímu uvedení do rovnovážného a udržitelného stavu.
9) Zkvalitnění pracovního prostředí, protože práce by ztratila punc nutnosti k přežití a probíhala by více na dobrovolnosti. Lidé by méně setrvávali na pozicích, které by jim nevyhovovaly a ve výsledku by to mohlo vést k větší produktivitě práce, jelikož práce, kterou nebude chtít nikdo vykonávat, tak buď bude lépe ohodnocena a nebo to povede k větší automatizaci dané činnosti a navíc když by lidé pracovali opravdu na tom, co je baví, tak i produktivita by byla z podstaty věci větší.
10) Dalo by se tedy říci, že návrh s NZP stojí na principu mírně pravicového liberalismu/libertarianismu, který umožní, aby si každý našel to, co je mu nejbližší.
Tito uživatelé poděkovali autorovi kolemjdouci za příspěvky (celkem 2):
Ales.Jakl, Vaclav.Subrt
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Ales.Jakl »

Zdravím piráty,

pár týdnů volna je tady, čas na trochu legrace...

Dávám k diskuzi nástřel otázek pro obecnou anketu o NZP. Čekám na vaše hodnocení a návrhy na změny či doplnění.

Základní nepodmíněný příjem musí být pravidelný (například v měsíčních intervalech), musí být vyplácen penězi (nikoli poukázkami a podobně), musí ho dostávat jednotlivec (a ne tedy kupříkladu domácnost), být univerzální (je vyplácen všem) a nepodmíněný (je vyplácen bez toho, aniž by bylo nutné vykazovat práci či ochotu si práci sehnat).

Návrh otázek:

A) Přijatelné důvody pro zavedení NZP

1) snížení míry chudoby
2) volitelně větší množství volného času
3) prevence proti sociální deprivaci
4) ohodnocení neplacené práce (péče, výchova dětí, spolková činnost)
5) přinese zjednodušení daňové legislativy
6) přinese odstranění nadbytečné byrokracie
7) přinese materiální základ pro naplnění některých základních lidských práv

B) Důvody pro odmítnutí zavedení NZP

1) NZP způsobí demotivaci k práci
2) NZP zapříčiní neúměrné zatížení veřejných rozpočtů
3) NZP pohltí inflace-zvýšení cen a nebude mít žádný efekt
4) NZP je utopistický nesmysl

C) Důvody pro odložení zavedení NZP

1) současná zdravotní krize
2) současná klimatická krize
3) současná ekonomická krize
4) současné bezpečnostní hrozby (výdaje na obranu bezpečnost)
5) nedostatečná digitalizace a robotizace výroby
6) nutnost omezení daňových rájů na globální úrovni
7) musí proběhnout dlouhá a důkladná vysvětlovací a vzdělávací kampaň
8) musíme počkat, až získáme většinu ve Sněmovně

D ) Zdrojem pro nepodmíněný příjem by měla/y být:

1) redukce sociálních podpor
2) zrušení slevy na poplatníka
3)zrušení slevy na dítě
4)úspory z redukce státní byrokracie
5)vyšší zdanění práce
6)zvýšení daní z nemovitostí
7)zdanění nejbohatších
8)daň ze znečištění prostředí
9)zrušení zemědělských dotací
10)zvýšení daně z přidané hodnoty
11)zavedení daně z obratu
12)vyšší daň z majetku
13)zrušení daňových slev, vyjímek a bonusů
14)část emise peněz centrální banky
15)výnosy z těžby nerostných surovin
16)výnosy ze získávání obnovitelných zdrojů
17)vyšší zdanění monopolů nebo oligopolů
18)vyšší daň z příjmu právnických osob
19)vyšší daň s příjmu OSVČ
20)lepší výběr daní
21)zdanění dividend
22)pronájmy a prodeje státního majetku
23)pronájem frekvencí pro TV, rozhlas, mobilní operátory a poskytovatele internetu

Do přílohy dávám návrhy otázek ke konkrétnímu návrhu z tohoto vlákna od Kolemjdoucího, rovněž k diskuzi a úpravám + mojí neumětelskou, ale věřím, že maximálně srozumitelnou prezentaci k NZP s obrázky, kterou jsem použil na jedné dávné přednášce v sousední vesnici. Třeba vás inspiruje...

Možné termíny na jitsi meeting příznivců NZP
18.12. 10:00
19.12. 10:00
21.12. 10:00
22.12. 10:00
Zkouška připojení cca 9:45. Uvítal bych výpomoc se založením on-line schůzky od někoho technicky zdatného, aby to šlo hladce...Díky
Přílohy
Daňová reforma kolemjdoucí - anketa1.pdf
(24.59 KiB) Staženo 33 x
Nepodmíněný základní příjem.odp
NZP Jakl prezentace
(2.41 MiB) Staženo 40 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 3):
kolemjdouci, Vit.Fux, Petra.Mackova

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Vit.Fux
Příspěvky: 1319
Registrován: 24 led 2012, 16:41
Profese: Programátor
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 9886 poděkování
Dostal poděkování: 2538 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Vit.Fux »

Postrádám otázky, které nejsou samozřejmé:

E) Na koho to vztáhnout?
1) dospělé občany ČR
2) všechny občany ČR (včetně dětí)
3) dospělé obyvatele ČR (trvalý pobyt)
4) všechny obyvatele ČR (trvalý pobyt včetně dětí)

F) Jakého uvolnění pracovního trhu a byrokracie bychom rádi docílili?
1) zrušení minimální mzdy
2) zrušení povinné výpovědní doby
3) povolení výpovědi bez udání důvodu
4) zrušení zaručené mzdy
5) ...?

Protože obrovské množství regulací pracovního trhu existuje jen kvůli tomu, aby tlumily potenciální "hlad" zaměstnance. A bylo by dobré vědět, čeho bysme se chtěli zbavit, když zmizí z pracovního trhu alternativa "hlad".

G) Důvody pro urychlení zavedení NZP

1) současná zdravotní krize
2) současná klimatická krize
3) současná ekonomická krize
4) současné bezpečnostní hrozby (extremismus krmený soc. nejistotou)
5) tlumení centrálního braindrainu a podpora venkova (a obecně ekonomicky méně aktivních oblastí)
6) bezdomovectví
7) řešení šedé oblasti psychických problémů, nižších invalidních důchodů apod. kde je jednoduché propadnout sítí

A doplnění C) Důvody pro odložení zavedení NZP
9) napřed se musí vyřešit otázku návazné migrace (aby NZP nepřitáhnul velké množství lidi, kteří zvednou náklady na NZP, ale jejich sekundární aktivita nezvýší příjem státu)
10) potřeba napřed vyřešit exekuce, jinak spousta lidí stejně nic v peněžence neuvidí
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Fux za příspěvky (celkem 2):
Ales.Jakl, kolemjdouci
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Ales.Jakl »

Ladil jsem ankety do podoby, použitelné na fóru. Doplnil jsem připomínky a něco jsem vypustil...

Odkazy na současnou pozici v NZP v programu Pirátů:

https://www.pirati.cz/program/dlouhodob ... ni-system/

Základní příjem. Jedním z možných komplexních řešení sociálních otázek je základní příjem. Jedná se o model přerozdělování prostředků, ve kterém každý občan, nezávisle na své ekonomické situaci či jiných podmínkách, získává rovný základní příjem zajišťující důstojný život. Základní příjem zmírňuje strach z nezaměstnanosti, z nemožnosti zajistit sobě a své rodině nejzákladnější životní potřeby. Nahradil by většinu podmíněných dávek současného sociálního systému a slev na dani z příjmu, tedy i byrokratický aparát s ním související. Základní příjem by mohl nahradit minimální mzdu, protože člověk by měl větší svobodu v rozhodování, zda a za jakých podmínek bude pracovat. Zavedení základního příjmu není jediná možnost, jak zajistit důstojný život pro všechny občany. Předpokládáme širokou celospolečenskou diskusi a schvalování dlouhodobých řešení v referendu. Výše případného základního příjmu se musí odvíjet od možností ekonomiky.

https://www.pirati.cz/program/psp2017/p ... alni-veci/

Necháme experty zpracovat analýzu jak zvládnout budoucí společenské změny. Variantou je základní příjem v rámci EU.

https://www.pirati.cz/program/temata/euro/

Měnovou unii je třeba co nejdříve doplnit i společnými pravidly pro státní rozpočty států eurozóny (fiskální unií). Ta by měla směřovat i k vytvoření chybějícího sociálního pilíře. Budeme v tomto směru prosazovat evropský nepodmíněný příjem.
Přílohy
Anketa - daňová reforma s NZP Kolemjdoucí.odt
(25.55 KiB) Staženo 35 x
Anketa k NZP Jakl2.odt
(25.8 KiB) Staženo 38 x
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 2):
kolemjdouci, Milan.Dadourek

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

kolemjdouci
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 100
Registrován: 25 zář 2020, 22:30
Dal poděkování: 79 poděkování
Dostal poděkování: 110 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od kolemjdouci »

Takže @Vaclav.Fortik, pokud považuješ zvýšení zdanění zaměstnání o 1.5 procentního bodu za zásadní problém, tak proč ne, je to tvůj názor. Celkové zdanění je ale díky základnímu nepodmíněnému příjmu znatelně nižší. Pro představu přikládám aktuální tabulku i sem. Oproti předchozímu roku by si polepšilo více jak 90% lidí s "nízkými" příjmy, a pokud by měli děti, bylo by to ještě více % lidí (stejně tak v dalším sloupci). Podle distribuce mezd je 9. decil těsně pod 60 tisíci hrubého měsíčně viz Graf: "Distribuce mezd" CR_202_MZS.pdf str. 15 a oproti aktuálnímu zdanění by si polepšilo přibližně 70% zaměstnanců s "nízkými" příjmy, což značně eliminuje problém současného zbytečného zadlužování, na který poukazuje například výzkum CERGE-EI, kde 5. kvintil (vysokovýděleční) si z pomyslného koláče ukrojí nejvíce.
Přílohy
Porovnání mezd.PNG
Tito uživatelé poděkovali autorovi kolemjdouci za příspěvek:
Ales.Jakl
Uživatelský avatar
Ales.Jakl
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 1902
Registrován: 24 kvě 2014, 16:20
Profese: Lesník
Bydliště: Tachov
Dal poděkování: 2500 poděkování
Dostal poděkování: 2624 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Ales.Jakl »

Doporučuju všem, aby si navržený model pozorně pročetli a promysleli. Je to spočítané dobře a poskytuje to velmi dobrý základ pro další vylepšování nebo rozpracování do variant.

Model Kolemjdoucího dokazuje, že zavedení NZP je možné již dnes v ČR samostatně, i když všichni chápeme, že preferovaný model je zavést NZP na úrovni EU a získat pro financování dodatečné prostředky zdaněním spekulativního kapitálu, technologických gigantů a např. zkrocením daňových rájů....

K takové té vulgární námitce vůči příznivcům NZP že:
Aha, vy chcete peníze zadarmo a nevíte kde na to vzít haha :!:
Myslím, že autor návrhu ani ostatní členové pracovní skupiny NZP nepotřebují pár tisíc Kč od státu, aby mohli bezpracně vegetovat. Za sebe mohu říct, že jsem vystudoval vysokou školu a ovládám 2 řemesla, kterými se velmi dobře uživím za každého režimu. Neživí mě Piráti ani stát. Pracuju mnoho let dobrovolnicky pro Piráty i např. pro místní šachový klub. Zavedení NZP by mělo naopak lidi povzbudit k větší aktivitě ve veřejném prostoru i v soukromém podnikání.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ales.Jakl za příspěvky (celkem 3):
kolemjdouci, Vit.Fux, Vaclav.Subrt

D.Taxis Tramway

Strakovka a veverka

..a nic na tom nemění ani to zúžení.

Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: Komplexní daňová reforma se základním nepodmíněným příjmem

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Vaclav.Subrt píše: 03 pro 2020, 15:10 ...široce rozkročené strany mají pak ten problém, že ztratí kompas a směr, a politika se v jejich podání nevyhnutelně promění na technologii (udržování) moci.
Tak tato slova prosím vytesat do té nejtvrdší žuly pro budoucí mlaďasy-lehkoživky (co se chtí živit jen hubou), a kteří v angažmá u Pirátů začnou vidět easy money! ;)
------------------------


Nicméně dotaz, ke kterému mě přivedl velmi, velmi vlažný příznivec Pirátů:

Piráti prý chodí na rozumy k Vlastimilu Tlustému (info od jeho dlouhodobého dobrého přítele).
Navzdory tomu prý (něco jako přílepkem či jak) prosadili do zákona následující:

Člověk třicet let podniká-buduje firmu, zaměstnává, příkladně platí odvody i daně, nemá žádný škraloup a pak (děti nemá anebo firmu po něm nechcou převzít) firmu prodá.
A dle toho člověka je nemravné, že musí nějakou zvláštní novou (a pirátskou) daní dodanit příjem z prodeje té firmy.

Jak to je? Co mu na to mám říct?
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Odpovědět

Zpět na „Finance“