KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Jihomoravský kraj, KoKS Jihomoravský kraj, Krajsti predsedajici

Zamčeno
Miroslav.Barta
Vedoucí krajského odboru
Příspěvky: 330
Registrován: 12 črc 2017, 12:24
Profese: Specialista na nemovitosti
Dal poděkování: 194 poděkování
Dostal poděkování: 428 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Miroslav.Barta »

Tomas.Kolacny píše: 23 lis 2020, 19:42 Ahoj Piráti,
ahoj kandidáti,

na úvod si dovolím zmínit svůj názor, že jako mladá a ambiciózní strana si nemůžeme dovolit pohrdat zkušenostmi. Z toho důvodu na první dvě místa podpořím naši brněnskou vlajkovou loď legalizace @Tomas.Vymazal a usilovného bojovníka za zelenou krajinu plnou života i pro naše děti @Radek.Holomcik. Zkušenost pro mě bude důležitým faktorem i při výběru ostatních kandidátů na volitelných místech.

Jelikož zvolení poslanci budou s plnou odpovědností rozhodovat o životech a budoucnosti nás všech, dovolím si pár otázek:
  • Participace veřejnosti se v řadě případů prokázala jako účinný způsob, jak zvýšit zájem lidí o veřejné dění a jak posílit vztah a identifikaci lidí k místu, ve kterém žijí. Legislativa však pojem participace veřejnosti nezná a i když v některých specifických příkladech prvky participace využívá ( např. územní plánování), užití participace veřejnosti v širším pojetí je balancováním na hraně legislativy, což z mého pohledu není šťastný stav. Mojí otázkou pro kandidáty na lídra a čelo je, zda a případně jak byste podpořili zanesení participace do českého právního řádu? OFFTOPICV červenci 2018 jsem připravil návrh novely zákona o obcích, který by elegantním přidáním jedné odrážky do práv občanů možnost participace veřejnosti na obecní úrovni zavedl a je určitě přenositelný i na vyšší úrovně veřejné správy. Bohužel návrh doposud nedoputoval do legislativního procesu.
  • Chtěl bych žít ve svobodné společnosti, ve které mi stát nediktuje, jak se mám starat o svoje tělo a jestli smím umřít. Zajímalo by mě, jak se stavíte k tématům legalizace konopí (regulovaně i pro komerční účely) a jelikož je to aktuální, tak by mě také zajímalo, jak se stavíte k legalizaci psilocybinu a případně diethylamidu kyseliny lysergové? A jak se stavíte k euthanásii?
  • Důležitý problém, k jehož řešení bych uvítal pomoc budoucích poslanců, je financování vícesouborových uměleckých institucí, zejména divadel. Současný stav kdy město Brno a další krajská města zřizují vícesouborové divadelní domy (a nemusí jít nutně jen o národní divadlo) prakticky kompletně z vlastního rozpočtu, s podporou vyšších stupňů veřejné správy v jednotkách procent, je neudržitelný. Výše ročních vstupů z rozpočtu města Brna (až 13 % z daňových příjmů) nemá v Evropě obdoby a říkám to jako kritiku k přístupu zejména státu, který nám soustavně odmítá s tímto břemenem závazků pomoct. Zajímá mě tedy, jak se stavíte k návrhu zákona o veřejné kulturní instituci, což je právní forma, která by umožňovala pro vícesouborové umělecké domy více zřizovatelů (rozložení financování mezi město, kraj a stát) a souvisejícímu zajištění potřebných financí na kofinancování veřejných kulturních institucí alespoň ze třetiny ze státního rozpočtu?
  • Brněnská spádová metropolitní oblast dlouhodobě trpí nevyhovující a prakticky neřešitelnou situací v dopravě, které by významně pomohlo regionální mimoúrovňové řešení obslužnosti centra města z regionů. Město si za vlastní zdroje zpracovává studii tzv. severojižního kolejového diametru, který by rozšířením úrovní dopravy ulevil dopravě pozemní a zároveň zajistil zkrácením cestovních dob významné zvýšení perspektivy hromadné regionální dopravy. Město Brno se nezříká kofinancování projektu, ale ani kraj, ani město projekt v hodnotě desítek miliard bez pomoci státu ufinancovat nedokáže. Zajímalo by mě, zda jste připravení prosazovat v rámci státního rozpočtu vyčlenění financí na kofinancování SJKD, v jaké procentuální výši a jak velká je to pro Vás priorita?
  • Předvídatelnost je základním stavebním kamenem smysluplného přístupu k rozvoji města a dnešní doba je bohužel poněkud nepředvídavá. Jak se stavíte ke schválenému daňovému balíčku? Jak budete přistupovat ke kompenzacím pro obce a kraje, kterým v průběhu příštích dvou let vypadne v součtu s krizí přes 30 % příjmů?
  • Zvířátka na závěr. Pirátovi @Jan.Posvar se podařilo prosadit zákaz klecových chovů slepic. Pokud však do problematiky intenzivních průmyslových chovů zvířat nahlédnete detailněji, tak uvidíte spoustu dalších problémů, které způsobuje pojetí zvířete ne jako živého tvora, ale jako mašiny na živočišné produkty (chovy bez přístupu denního světla, ustájení zvířat ve výkalech, odebírání mláďat od matky bezprostředně po narození a separovaný odchov, nedostatek prostoru pro volný pohyb, nedostatek podnětů, neřešené patologické chování zvířat, či invazivní forma řešení, ...). Vyspělost společnosti se dle mého názoru pozná podle toho, jak se daná společnost chová k menšinám a není podstatné, zda jsou to menšiny náboženské, genderové, rasové a nebo v tomto případě druhové -> že nějaké zvíře skončí v chlaďáku supermarketu podle mě neznamená, že by mělo i celý život prožít v utrpení a bez naplněných etologických potřeb. Moje poslední otázkou tedy je, zda a případně jak se plánujete aktivně zapojit do řešení problematiky nevyhovujících chovů všech druhů hospodářských zvířat a jak je pro vás oblast welfare chovaných zvířat důležitá?
Předem díky za odpovědi a přeji hodně štěstí ve volbě.
Ahoj Tomáši,

Participaci zcela podporuji. Participaci vnímám ve dvou rovinách, a to "finanční" (např. projekt Dáme na vás) a v rozhodování o různých krocích politických autorit. Při rozhodování si umím představit participaci ne pouze jednotlivců, ale také skupin (spolky, odborníci,..), kterých se to týká. Mám za to, že v současnosti participaci občanů v komunále uplatňovat lze, ale politici musí chtít. Návrh tvé novely neznám, tak nevím, zda máš na mysli povinnost participace, nebo jen její zanesení do paragrafů s dobrovolným využitím. Osobně jsem spíše pro dobrovolnost. Necítím se být tím pravým, kdo by participaci do právního řádu zakotvil, ale rozhodně bych to podpořil. Minimálně k tomu navedl kompetentní osobu v PSP.

Svobodu vnímám jako nejdůležitější hodnotu. Proto ji také uvádím ve své řeči jako jednu z priorit. Legalizace konopí zcela podporuji, jak pro léčené, tak rekreační užívání. Jsem pro jeho regulaci pouze věkem. Pěstování, zpracovávání a užívání dospělými má být legální. Houbičky (psilocybin) jsem nikdy neměl, tak pořádně nevím jak s rekreačním užíváním. Ovšem jsou již klinicky prokázané ozdravné účinky především při některých duševních chorobách, hlavně depresích. LSD (diethylamid kyselina lysergová) se také již dlouho zkoumá k léčení psychických poruch. Za mě mohou být obě látky nebezpečné, ale také prospěšné. Proto pro rekreační účely s větší regulaci a povolit užití k léčebným účelům tam, kde to pomáhá a pacient s užíváním souhlasí. Eutanazie by měla být svobodným rozhodnutím každého z nás, takže jsem pro.

Nákladné kulturní instituce jsou velkou finanční zátěží lokálních rozpočtů. Pokud se budu věnovat pouze ND v Brně, tak více než 500mil. ročně z rozpočtu města je dále neudržitelné. Zvláště v této době. Z mého pohledu je to VIP instituce, která brňákům moc nepřináší. Jsou pouze dvě cesty - převod pod státní rozpočet, nebo razantně snížit dotaci na vstupenku. Ruku na srdce, kdy jste naposled byli v ND Brno? Napadá vás jiné využití 500mil.? Budu se aktivně zasazovat o možnost více zřizovatelů, jak píšeš, prioritně o 100% financování státem. Ať už dlouhodobou dotací na kraj a město, nebo převodem pod stát. Tome, jsi zastáncem participace. Co nechat o osudu ND rozhodnout občany? Minimálně by to mohlo vyvinout tlak na změnu financování.

Doprava je palčivé téma snad všech oblastí ČR. Severojižní kolejový diametr Piráti propaguji delší dobu a i já jsem pro. Ovšem jako případný poslanec bych zhodnotil dopravní priority celé země a následně prosazoval reálný plán realizace jednotlivých staveb. Samozřejmě jako jihomoravský a potažmo brněnský poslanec, bych tento záměr maximálně tlačil do předu.

Daňový balíček toho moc (spíše nic) neřeší, možná naopak. Propad financí pro města a kraje bude obrovský a musí se rychle vyřešit. Jinak se můžeme očekávat velké problém. To bude práce pro novou PSP. Urychleně by se měly přijmout mechanismy na kompenzaci rozpočtů krajů a obcí. Ovšem rozhodně se budu aktivně věnovat změně rozpočtového určení daní a pravidel financování sociálních služeb v krajích, na čemž je JmK dost bito.

Zvířátka. Pokud bych se měl více rozepsat, tak vlastně budu pouze kopírovat tvůj text. Nejsem odborníkem na chov zvířat, ale vždy budu hájit odpovídající životní podmínky. Pokud se chceme nazývat lidmi, tak se jako lidé musíme chovat k dalším druhům na planetě, a to ne pouze k hospodářským zvířatům. Nejsem žádný vegetarián, ale rozhodně chci, aby kravka byla na louce a ne aby stála ve výkalech v úzkém boxu. Welfare zvířat je pro mě velmi důležitý.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Barta za příspěvky (celkem 2):
Tomas.Kolacny, Ivo.Vasicek

Zastupitel Jihomoravského kraje
730 896 278

Základním právem každého, je právo volby.

Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4793
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6558 poděkování
Dostal poděkování: 5606 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Konecne jsem se dostal ke zodpovezeni vsech otazek z Robertovy jedenactky otazek najednou. Snazil jsem se maximalne kratce, odpovedi se nikde nevyhybam, tak snad OK.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 1. je správné iniciovat/podporovat svolání mimořádné schůze PSP, i když je zřejmé, že neprojde ani program a bude se tím pádem jednat převážně o exhibici osob s přednostním právem na vystoupení?
Otazka je na spravnost, chapu to jako moralni spravnost. Tak moralne spravne je to podle me jen ve dvou pripadech:
a) Pokud vsichni svolavatele z rad opozice (typicky) hodlaji aktivne poslouchat projevy (on topic samozrejme, nikoliv prazdne zvaneni a osobni utoky) vsech predstavitelu vlady a koalice, kteri maji prednostni pravo a program svolavane schuze se jich primo tyka -- tuto situaci jsem myslim jeste nezazil, mozna se pletu.
b) Pokud je potrebna zbrzdit nebo zastavit konkretni kroky vlady (za predpokladu moralne ciste motivace) za kazdou cenu.
Vsechny ostatni moznost, ktery jsem promyslel, bud nejsou moralne OK, nebo pro ne existuje i jina moznost, jak toho dosahnout. Zaroven jsem taky neresil situace, kdy je dana politicka strana donucena jit do tech jemne nemoralnich variant. Tam to pak neni spravne, ale muze to byt nezbytne. Nic to uz se rozkecavam.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 2. je v zájmu daňových poplatníků čerpání náhrad na nájem/provoz poslanecké kanceláře, která je velkou většinu času prázdná a nevyužívaná?
Pokud se ti sami danovi poplatnici maji moznost transparentrne informovat o jejim umisteni a platnych urednich hodinach, jsou tam schopni potkat asistentku/asistenta nebo primo poslance ci poslankyni, kdyz tam podle zverejnenych urednich hodin byt maji, a jsou si tam schopni pres asistentku domluvit schuzku na jiny termin nebo si po telefonu ci jinak domluvit schuzku, ktera se pak odehraje tam, tedy v neverejnem prostoru, aby se mohli bez obav sverit s tim, co je trapi, tak ANO. Podotykam, ze vsechny ty moznosti povazuju za podminky nutne spojene logickym AND.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 3. platíte si ze svých vlastních prostředků nějaký prostor, který je většinu času prázdný a nevyužívaný?
Platim si v Brne pulku bytu, kde spim prinejlepsim 8x do mesice. Platim pomerne velky podil na Pirate Space Brno, kde mam chvilkama problem existovat mezi neporadkem ostatnich osadniku. Platil jsem si zahradu, kam jsme s Ondrou Kotasem chodili tak jednou za tyden na dva speky a otrhat par rajcat. To jsou hned tri priklady investic srovnatelne zpochybnitelnych s investici ČR do mnou obyvane kancelare.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 4. jste v tuto chvíli pro společnou kandidátku (do PSP) s hnutím STAN?
Jsem, hlasoval jsem pro a snazil jsem se lidi neovlivnovat ani jednim smerem. Pokud bude vyjednavani v otazce regulace navykoveho chovani mit neuspokojivy vysledek (nemluvim o konopi, to je az aburdne nizka latka), tak budu hlasite proti v nasledujicim hlasovani o koalicni smlouve.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 5. je politická korektnost důležitější než svoboda projevu?
To teda kurva neni. Ale nevnimam to v ČR ani jako tema v tradicnim smyslu toho spojeni, v politice se spis objevuje hulvatstvi, ktere si volici zvladnou zregulovat bez metodiky shury.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 6. podporujete možnost občanů vyjádřit svou volbu preferenčním hlasem (kroužkování)?
Ano, jen si nejsem jisty tim, jestli chci, aby to fungovalo tak, jako to funguje u nas ted.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 7. věříte, že jsou někde ve vesmíru dosud neznámé formy inteligentního života?
Ano, myslim, ze ve vesmiru nejsme jedinou formou inteligentniho zivota, jen jsme na ty ostatni jeste nenarazili. Ale Fermiho paradox me znepokojil natolik, ze jsem dosel k nazoru, ze pokud jsme tu sami, tak jsme v simulaci, kterou si nejake bytosti, ktere jsou inteligentnejsi nez jsme my, spustily za kdovijakym pochybnym ucelem :)
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 8. podporujete kvóty pro vyrovnané zastoupení žen v politice?
Nepodporuju, zeny jsou vic nez dostatecne schopne obsadit libovolnou pozici v politice i mimo ni ciste ucasti v politice. Naopak vnimam cim dal vetsi zajem o zeny v politice a malo prilezitosti je "draftovat", na pozizi asistenta se mi hlasilo tak 5x vic muzu nez zen. Jejich zastoupeni v politice +- odpovida jejich zajmu o to ucastnit se soucasne macho politiky, ktery neni velky, ale kazda dalsi ma pozici jednodussi, takze holt musime jeste pockat, nez se to zlepsi. Kdybychom zavedli kvoty, dostalo by se do PS treba 50% zen, ktere by okamzite bez ohledu na svoje schopnosti mely prostredky a cas na to, aby samy zabranily jinym schopnejsim zenam uspet misto nich.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 9. jste pro zákaz politické reklamy a povinnost veřejnoprávních médií a obcí poskytnout všem subjektům stejný prostor?
Kdyby to opravdu vsichni dodrzeli, tak ano. Ale neumim si predstavit, ze by se nenasla klicka pro velkovyrobce potravin a jine podnikatele, aby mohli propagovat treba stranu VodnanskeKure2020 apod. Jsem pro kazdou spatnost, ale jen aby se pak volby nerozhodovaly u soudu jako v USA... Legitimita vysledku je mega moc dulezita.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 10. je správné usilovat v případné dohodě se STAN o nějaký mechanismus, aby kandidáti hnutí nepřeskákali naše kandidáty?
Je to spravne i nezbytne, a to i v pripade uspokojivych vysledku vyjednavani o programu. My jsme garanti Piratskeho programu, STAN zase toho jejich.
Robert.Cuma píše: 22 lis 2020, 13:44 11. podporujete omezení mandátu poslance na max. 2 funkční období?
Jop, podporuju. Dycky jsem vtipkoval, ze poslanci by meli mit dve obdobi, jedno v PS a jedno v kriminale :) Ja sam vidim, jak se mi poslancovani podepisuje na dusevnim zdravi, takze bych si v idealnim pripade chtel dat po druhem obdobi prinejmensim pauzu a ziskat nejaky odstup. Problem je samozrejme v tom, ze kaprici si rybnik nevypusti, takze dokud nemame pro poslance duchody obdobne rentam bezpecnostnich sboru nebo duchodum poslancu EP a dokud jsou asistenti poslancu placeni tak mizerne, jak jsou, tak je to pro me obtizne predstavitelne udelat (dobrovolne si dat pauzu) na zaklade racionalniho rozhodnuti a zaroven se cti. Nedavno jsme to probirali s @Robert.Veverka a dospěli jsme k tomu, že kdyby PS (myslel jsem Piratska strana nebo Poslanecka Snemovna -- oboji mi dava smysl -- ale mozek napsal proste PS) bývalé poslance dorovnávala na nějakou přežitelnou úroveň and rámec jejich případných asistentských mezd, tak by urcite toceni "kadru" (poslanec asistentem a naopak v ramci jednoho tymu) vedlo k naprosto nejvetsimu prinosu pro obcany bez nutnosti neustaleho stridani zamereni zeme (pravice <> levice; nackove<>vitaci; atd. atp.).
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 3):
Jiri.Kaderavek, Ivo.Vasicek, Robert.Cuma
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4793
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6558 poděkování
Dostal poděkování: 5606 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Lukas.Hejduk píše: 22 lis 2020, 14:48 Ahoy kandidáti! Moje 'otázka' na všechny z Vás:

a) Představte si pomyslnou škálu 1-10 na ose levice - pravice (kdy 1 je největší levice, 10 největší pravice) a zkuste se číselně zařadit.
b) Představte si pomyslnou škálu 1-10 na ose liberálnost - konzervativnost (kdy 1 je nejvíc liberální, 10 nejvíc konzervativní) a zkuste se číselně zařadit.
Ahoj, uz to je nakej patek, co jsem si delal politicky kompas, ale nastesti jsem nasel svuj stary profil na wiki Piratu https://wiki.pirati.cz/lide/Tomas_Vymazal, kde je dole odkaz na vysledek, ktery je z toho roku. Chvilku mi trvalo to prepocitat na tvoji skalu (kdyby zacinala nulou, dal bych to z hlavy), ale vychazi mi:

Levice - pravice: 3.52*
Liberalnost -- autoritarstvi (konzervativnost, budiz): 1.36

*poznamka k hodnote v ekonomicke ose: S tim, co ted vidim diky covidu vsude kolem sebe, ale predevsim pokud jde o spravu statnich hmotnych rezerv a nulovou svobodu podnikani vymenou za prijeti souvisejici zodpovednosti, tak se moje smysleni presouva chte nechte doprava. Porad chci ale vsechny ty dobre veci, ktere socialni stat dava, jako je dostupne skolstvi, zdravotnictvi apod., ackoliv mame samozrejme vsichni ke vsem temhle vydobytkum pravem svoje vyhrady.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvek:
Ivo.Vasicek
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4793
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6558 poděkování
Dostal poděkování: 5606 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Lukas.Mamula píše: 22 lis 2020, 15:05 Zdravím vás kandidáti
Chtěl bych od každého kandidáta do čela,aby zde napsal jeho časové možnosti během poslednich 3 týdnů před volbami. Můj názor je takový,že tato fáze kampaně je nejdůležitější. Pokud budeme mít opět stanek v Brně (doufam a věřím že ano), bude nutné,aby zde někdo z prvních 5 kandidatu byl každý den až do konce. Ať už se to někomu líbí nebo ne, Brno je důležitý point, kde chceme získat hlasy a kde se točí převážná část peněz z celého jihomoravskeho kraje, proto tato otázka. Chci, aby zde vaše odpovědi zůstaly a každý si pak mohl během kampaně zkontrolovat, jak plnite své sliby vůči členské základně.
Ahoj Lukáši, v roce 2013 to bylo poslednich nekolik tydnu kampane, v roce 2017 to bylo tusim dokonce od zacatku horke faze kampane nekdy v lete, co jsem si bral neplacene volno v praci na nejakych 80% casu (max 1 den týdně v praci, spis necely den týdně), abych se mohl takovym ci onakym zpusobem ucastnit kampane. V roce 2013 to byla prakticky ekonomicka sebevrazda a krome me snad nikdo neveril, ze bychom to pres pet procent mohli dat a ze by se to mohlo nakonec "vyplatit", hodne jsem se tehdy spalil a nektere dluhy jsem splacel zhruba do roku 2015. V roce 2017 jsem mel to obrovske stesti, ze jsem prisel k netrivialni castce penez, kterou jsem z poloviny utopil ve vybaveni na tezbu kryptomen a z poloviny (bezmála) ji behem toho neplaceneho volna v praci projedl. V obou dvou pripadech bychom mohli siroce debatovat o tom, jak dalece to bylo efektivni nebo nezbytne, ale proste to tak bylo. V obou pripadech to mimo jine znamenalo, ze jsem posledni tri tydny zil jenom z kampane a v kampani (nekdy v ni i bydlel XD).

V obou tech kampanich to bylo mozne takhle vyhrotit mimo jine jen proto, ze jsem aktualne nemel pritelkyni (2017), nebo jsme byli ve fazi, kde bylo mozne dotycnou vetsinu casu dost sebestredne ignorovat aniz by to znamenalo nejakou neprijatelnou pretrzku (2013). Pokud se ale tentokrat nic kardinalne nepodela, tak za rok porad budu mit ve svym zivote svoji soucasnou pritelkyni, u ktere by me ani nenapadlo neco podobneho navrhnout ci planovat, a to ani v najake "light" variante. Proste chci s Lucii travit cas a zaroven chci kampanovat zodpovedne a efektivne. Z tohoto souveti jednak plyne, ze pokud v tomto obdobi bude jednat Snemovna (vubec nevim, jak to tam tesne pred volbami chodi, ale matadori se tvari, ze se slusne receno moc zakonu uz neschvaluje) a bude nezbytne se toho jednani ucastnit (treba na druha cteni tam dost casto neni potreba byt vubec, protoze se nic nehlasuje, ale neni to uplne 100% predvidatelne, takze uvidime), tak proste Snemovna dostane prednost -- to bychom si asi snadno vydiskutovali na volebnim stabu, pokud takove situace nastanou. A jednak z nej plyne, ze uz ted promyslim, jak to udelat, aby mohla Lucie po dobu kampane maximalne s nekolika kratkymi pretrzkami kvuli jeji pripadne nezbytne pritomnosti v Praze, byt se mnou v JmK, abych mohl v maximalni mozne mire kampanovat a zaroven si neznicil vztah, ktery je casto tim jedinym pozitivnim fenomenem, co v zivote po některých velmi zdeptanych vecernich prichodech ze Snemovny, jeste mam (je mi motivaci a utechou, garantuje dobry spanek i dobrou naladu a ma obrovsky vliv na odhodlani a vykonnost).

Pokud jde ciste o posledni tri tydny (analyzu toho, jak je to obdobi efektivni, jsem nevidel nebo uz zapomnel, tak tam dovedu slibit ucast kazdy den vcetne vikendu. Dal jsem to dvakrat, dam to znova. Ale taky budu chtit byt ve volenim stabu, budu v ruce chtit mit predem data o smyslu, predpokladane ucinnosti a oduvodnene delce trvani kazde akce, pokud mam na ni slibit ucast. Jsou tu konkretni lide, kteri meli vzdycky tendenci navhrovat ucast byt sto procent casu, za kazdeho pocasi, vsude a bez zjevneho duvodu -- uz dvakrat jsme se takovym lidem snazil vyhovet a dvakrat si overil, ze akce, kde kandidati na poslance sami nebo v minimalnim poctu lidi hroti svoji ucast, aby tam hlavne byli, nejsou ve srovnani s temi akcemi, kde je dost dobrovolniku, vsichni si rozdeli praci tak, ze se pak muzou na lidi kolem sebe usmivat, a maji cas si i navzajem popovidat, ani by se tim nejak vyrazne narusil planovany program, zdaleka ale fakt hodne zdaleka tak efektivni. Cili to klasicke "je potreba byt videt" chci nahradit "je potreba byt viden v dobrem rozmaru, pri sile a pripraveni." A tomu chci jit naproti.

Omlouvam se, ze jsem se tak rozepsal, ale prislo mi, ze odpoved ciste na tvoji otazku by nepredala tu informaci, o kterou realne jde, v cele siri.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvky (celkem 2):
Adam.Zemek, Marcel.Kolaja
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Uživatelský avatar
Jan.Wagner
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 498
Registrován: 04 čer 2010, 21:37
Profese: Elektromechanik
Dal poděkování: 532 poděkování
Dostal poděkování: 652 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Jan.Wagner »

Ahoj kandidáti, mám na vás taky pár otázek:

1. Věříte oficiálnímu vysvětlení atentátu na JFK?

2. Věříte oficiálnímu závěru vyšetřovací komise ohledně útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001?

3. Považujete skupinu Bilderberg a Trilaterální komisi za transparentní a demokratické?

4. Myslíte si, že Krymský poloostrov anektovaný Ruskem bude někdy navrácen Ukrajině?

5. Souhlasíte se způsobem, jakým nakonec prošla Lisabonská smlouva? (opakované irské referendum)

6. Podporujete přijetí eura v ČR?

7. Podporujete vznik evropské armády?

8. Podporujete federalizaci EU?

9. Jste pro zákaz spalovacích motorů?

10. Jste pro zákaz kouření v hospodách?

Stačí stručné odpovědi ANO/NE/NEVÍM

Dále bych se vás rád zeptal na to, jak se stavíte k problematice GMO, jaderné energetice, programu PRISM, americké zahraniční politice a izraelsko-palestinskému konfliktu.

Opět mi stačí stručné odpovědi.

Děkuji a těším se na sobotu.

Bouři voleb vstříc!

Vaše Hlava
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Wagner za příspěvky (celkem 9):
Miroslav.Barta, Martin.Svadlenka, Antonino.Milicia, Tomas.Kolacny, Vit.Fux, Lukas.Mamula, Patrik.Dolezal, Lukas.Dolezal, Filip.Vitek

Миру мир!

Uživatelský avatar
Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Příspěvky: 2453
Registrován: 04 pro 2018, 19:58
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 3178 poděkování
Dostal poděkování: 3499 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30 Ahoj kandidáti, mám na vás taky pár otázek:
...

Děkuji a těším se na sobotu.
Bouři voleb vstříc!
Vaše Hlava
Ahoj Hlavo,
ty ses tedy do nás pustil, skoro samé špeky :)

Společně pro 1), 2), 3),...
Žijeme v mnohostranné informační válce, tedy jsem už obezřetný ke všemu. Zvlášť k věcem, které si nemohu ověřit a lze předpokládat, že na jedné straně lže vláda či jiný zájem, ale na druhé straně mohou konspirace rozvíjet její nepřátelé. Z hlediska nákladů je to velmi efektivní a za některými konspiracemi stálo SSSR/Rusko. Pak je tu i show business, který si s pravdivostí také moc hlavu nedělá a ovlivňuje naše mínění. Ostatně konspiracím a hoaxům čelí i Piráti. Opakované lži se stávají pravdou... Sakra, žijeme v hrozný době. Ale ono to vlastně dříve nebylo lepší, jen byly jiné prostředky... Zbývá tedy jen velká opatrnost, a priori nedůvěra a kritické myšlení. Mé některé opatrné odpovědi níže jsou proto vědomím tohoto, nikoliv politickou opatrností, že bych se vyhýbal přímé odpovědi, byť třeba tuším, co by jsi chtěl slyšel.

1. Věříte oficiálnímu vysvětlení atentátu na JFK?
Nemohu ho vyloučit, ale určitě mu ani aktivně nevěřím. Pasivně spíše nevěřím.

2. Věříte oficiálnímu závěru vyšetřovací komise ohledně útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001?
Mohlo to tak být a nemuselo. Co, věřím, že americká vláda/tajné služby, jsou schopné/ochotné takovou věc zinscenovat. Válka ve Vietnamu i v Iráku stojí na lži, to už se má dnes za prokázané. Podobně připravovali šílené projekty proti vlastním obyvatelům. Tedy zopakuji to samé: nemohu ho vyloučit, ale určitě mu ani aktivně nevěřím.

3. Považujete skupinu Bilderberg a Trilaterální komisi za transparentní a demokratické?
Tohle je věc, o které nemám dostatek informací a je kolem toho velmi mnoho mlhy. Nevím. Můžeme někdy probrat.

4. Myslíte si, že Krymský poloostrov anektovaný Ruskem bude někdy navrácen Ukrajině?
Skoro jistě nikoliv.

5. Souhlasíte se způsobem, jakým nakonec prošla Lisabonská smlouva? (opakované irské referendum)
Neznám detaily. Diplomacie je holt někdy pragmatická (proto nejsem diplomat).

6. Podporujete přijetí eura v ČR?
Dlouhodobě ano, ale Euro si musí udělat pořádek na svém dvorečku ((ne)krachující státy, jejich nezodpovědné hospodaření atd.) a musí to být pro nás výhodné. Je kolem toho mnoho co řešit. Každopádně to není "nejlépe hned!", ale opravdu férově do zdravého systému, třeba pokud se eurozóna rozdělí na dvojrychlostní...

7. Podporujete vznik evropské armády?
Ano. Nejsem nadšený z toho, že jsme ve vojenském svazku (NATO) se zeměmi, které vedou útočné války. NATO bez podmínek dávalo smysl, když jsme se vymanili z okupace SSSR/Ruskem. Nyní můžeme uvažovat trošku citlivěji. U současných zemí Evropy je podstatně větší naděje, že budou mírumilovnější (horší by to ale bylo z jejich bojeschopností :| ).

8. Podporujete federalizaci EU?
To vnímám jako velmi široký pojem, ale v tomto okamžiku takovou vizi nemám. Musíme dát nejdříve EU do kupy a pak řešit případnou užší provázanost.

9. Jste pro zákaz spalovacích motorů?
Ne. Jsem pro chytrou práci s externalitami, aby se technologický přesun udál postupně a svobodně. Proto také nejsem ani nekritický zastánce elektromobilů (spousta věcí je nedořešených - výroba elektřiny z uhlí, kapacita přenosové soustavy atd.). A fakt nechci hodit jeden z našich klíčových průmyslů do náruče Číny. S nadějí koukám po vodíku, které je spojen s ukládáním energie, tedy ho lze spojit s masivnějším využíváním obnovitelných zdrojů energie.

10. Jste pro zákaz kouření v hospodách?
Sorry Hlavo, ano.

11. GMO
Stále to vnímám jako určitou neznámou. Vedle toho to umožňuje masivní využití pesticidů, což je velký problém. Pak jsou tu korporace typu MONSANTO... Argumentaci, že jsou GMO nutné kvůli hladu, nevěřím. Je to jen otázka businessu a velmi špatné koncepce zemědělství (a výživy). Já osobně preferuji biologické hospodaření a konec energetickým plodinám (a dotacím na ně).

12. Jádro
Nemám s ním problém. Je třeba jen zajistit maximální bezpečnost, byť nikdy nebude plně 100%.
Společnost by ale měla více investovat do dalších generací energetických zdrojů.

13. PRISM
Fuj. Na to není moc co říci. Proto taky Piráti jsou pod Sluncem, aby učinili svět lepším...

14. Zahraniční politika USA
Viz výše. Je velmocenská. I díky nim je svět spíše ve zhoršujícím se stavu. Nicméně USA budou čím dál více čelit vnitřním problémům, protože hendikep demokracie, který mají, není udržitelný. Proto je hrozně důležité, aby se Evropa dala do kupy a zajistila si vlastní geopolitickou konkurenceschopnost.

15. Izraelsko-palestinský konflikt
Když stručně, tak třeba nespravedlivost plodí nespravedlivost a nenávist plodí nenávist. A neměří se všem stejným metrem.... Taky je blbý, že nejsme v tak svobodné společnosti, že lze být bez následků zcela kritičtí...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Antonino.Milicia za příspěvky (celkem 2):
Vit.Fux, Jan.Wagner

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)

Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4793
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6558 poděkování
Dostal poděkování: 5606 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Jan.Brodzak píše: 22 lis 2020, 16:071. Souhlasíte s povinným přerozdělováním uprchlíků?
Ahoj, tohle je slozita otazka, na to jak jsi ji malo specifikoval. Ja myslim, ze kdyby a) byl postup EU spolecny a nejednalo se jen podle tlaku tech nejvetsich a panickych reakcich na jejich medialni zblepty, b)kdybychom primely zeme, odkud se prekracuje hranice Schengenu, nebo zeme, kde se naseda na lode, ktere se pak vyklopi u pobrezi zemi v Schengenu, k tomu, aby zridily zachytavaci tabory, umoznily uz tam vyplnovat zadosti o azyl v EU a umoznily EU patricny screening tech zadatelu a c) kdyby v te dobe vladla v CR vlada, ktera by nebyla orientovana 100% populisticky, ale treba jen ze 70%, takze by ji sice na nazoru lidi mega zalezelo, ale nehodlala by se mu proste bez usili podridit, aniz by se napred pokusila lidem dodat pravdive informace, at se maji lidi na zaklade ceho rozhodnout (tim fakt nemyslim kampan ve stylu kampane za vstup do EU s billboardy s napisem "ANO" a logem EU, ale fakt jako informace...), tak by bylo mozne takove tema komunikovat, z uprichliku si jeste nejakym rozumnym tempem vybirat a nasledne je take skutecne prerozdelovat.

Kdyz jsem se dival na dokument z uprchlickeho tabora Moria, kde maly deti obou pohlavi za jidlo slouzi jako sexualni otroci (prostituci se to imho nazvat neda) a doktori bez hranic a clovek v tisni zvladaji tak maximalne semtam nekoho pribrzdit na ceste k nevyhnutelne smrti, ale vlastne nevidi absolutne zadnou pomoc od statu, ze kterych sami pochazeji, a tak nevidi ani zadnou nadeji, kterou by tem lidem mohli predat, tak jsem byl naprosto zdesenej. Bylo mi jasny, ze na zadny prerozdelovani nemuze za dane situace dojit, a vzpomnel jsem si, jak zhruba pred rokem a ctvrt do PS dorazila delegace reckych zakonodarcu, kterak byla prijata mimo jine i na peticnim vyboru, kde to jeho predsedkyne Helena Valkova evidentne nedokazala vyuzit k zadnemu realnemu pokusu neco napravit, tak si aspon prizvala za ceskou stranu lidi, jako jsem ja, kteri to tema absolutne neresi, nebo Monika Jarosova z SPD, ktera ma nazor predem znamy, abychom si je poslechli. Nevim, co kolegove, ale ja k tomu prisel opravdu jak slepej k houslim. Slo o delegaci z peticniho vyboru jejich parlamentu a informaci jsem mel takovou, ze se budou ptat na peticni pravo apod., takze bych tam jako clovek, co nastoluje lidskopravni issue legalizace konopi mel byt (realne to stejne jako s tema zbranema letos v lete udelala proste proto, aby rozmnelnila svoji politickou zodpovednost a rozprostrela ten prusvih napric stranami, ale tehdy mi to ani nedoslo]. Ti jejich delegati mluvili jen o migraci respektive o prijeti tech deti ve veku do 14 let (nebo jak je ta skupina definovana, nechce se mi hledat post z toho dne na FB, kdyz sis s tou otazkou dal asi tak 15 sekund prace), vyslechli si nazory za nasi stranu (Valkova smutne konstatovani nalady v ČR, Vymazal mlci a tvaří se soucitně, protoze o tematu absolutne nic nevi, Jarošová zpochybnuje deti, jejich vek, ze nemaji zbrane, zpochybuje jejich existenci a veskery idealy demokraticky spolecnosti -- jak uz to tak u SPD byva, a pak tam byla jeste jedna kolegyne za ANO, podobne soucitne hovorici jako pani predsedkyne, ptala se na lekarskou peci, recka protistrana nas ujistovala, ze v tomhle ohledu je vsecko tip top) a pak nam rekli, ze vlastne nechapou, jak to, ze je takovy problem pro celou bohatou EU prijmout par tisicovek deti. Pak jsme sli na obed, rozdali nam obrazky Parthenonu a valili na recepci na Vlade nebo tak nekde. Dneska uz chapu, ze ty deti nebyly prvni vlastovka, ktera mela znamenat nejakou dalsi vlnu, ale jejich posledni pokus, aby si pred svymi volici zachovali tvar, ze se pokusili "podivejte, zbytek EU necha chcipnout i deti, je jim to uplne fuk". Nechci spekulovat, ale vlastne mam dojem, ze se jim ta zapalena Moria dost hodila, protoze to je tlusta cara, po ktere uz neni mozny nic zpetne napadnou, vysetrit, prokazat. Krom toho i v ČR se neustale vede debata o tom, jestli postavit dalsi veznici, zatimco nam podminky v tech 32 jinejch veznicich klesaji na zebricku niz a niz a niz, ted jsme uz na urovni balkanu nebo pod. Mame hned po Rusku nejvic veznu na obyvatele a furt premyslime, jestli teda veznici jo nebo ne. No jasne ze jo, deset veznic, pokud jde o me. Zadna z moznych lokalit tu veznici nechce? Tak dostanou kazda po jedny, aby se lidi nehadali. A podobne vnimam i ten pozar v Morii -- kdyz uz jeden tabor shorel, lidi se sami namotivuji k souhlasu se stavbou noveho. Stejne jako politici EU k jeho financovani. "Prece byste nechteli, aby ti uprchlici... uprchli dal. Nebo ano?"

Kazdopadne si myslim, EU ma jednoznacne podil na tom, ze ta migracni "vlna", jestli se tomu tak jeste rika, dopada, jak dopada. A predevsim politici, kteri nemluvi narovinu presne 100% casu, ti za to muzou. Proto ani nechci predstirat, ze tematu rozumim. Proste ale odmitam verit recem, ze tyhle temata nejde komunikovat, nebo ze je naivni predstava, ze bychom integrovali miliony uprchliku, jako to bylo v USA pred druhou svetovou a behem ni, protoze maji jinou kulturu. To jsou jen kecy lidi, co z te debaty nemuzou vyjit, aniz by priznali, ze se v necem mylili, nebo to tema nechteji resit, protoze pro ne neni prioritni. A ja se jim nedivim, ze ho nechteji resit. Kdo by chtel. Ani v ramci Piratskyho poslaneckyho klubu nenajdete druhyho blazna, co chce lidem radit v boji s GIBS nebo jinou statni mafii. Mikulas Ferjencik to zkusil na prvni schuzi komise pro GIBS, projevil se zrejme jako ultra od reality odtrzenej hippik, vsichni ho zhejtili, a tak prisel s nabidkou, jestli to nevezmu za nej. Jojo, strelcu jednoduchych reseni pres FB mame v te strane hodne. Ale lidi co dany tema nastuduji do detailu nez zacnou rozdavat rady, uz mame min. Zrovna tematu migrace se to netyka, ale k veci to je: Myslim, ze je potreba zachovavat mezi poslanci rozmanitost odbornosti a nazoru, protoze kdyz tam bude tucet odborniku na stejny tema, tak se nikdy neshodnou a nic v tematu nevyresi. Kdyz tam nebude zadnej odbornik na dany tema, tak o nem bude do medii mluvit nekdo bez znalosti, a tim zpusobem, ze je to neresitelny, protoze pro nej to je neresitelny. A jen kdyz tam bude jeden nebo max dva odbornici na dany tema, kazdej s nejakou jemnou specializaci, tak budou z te strany lizt konzistentni a kvalitni nazory. Tady by to ale chtelo fakt to stridani onech odborniku po dvou obdobich, jak jsem odpovidal Robkovi, protoze jinak by klub musel byt plnyu takovych Marku Bendu, aby mohla mit ty odborniky na vsechna temata, a to by nebylo vubec dobry,

Rad si pripadne necham vysvetlit, proc v necem z toho nemam pravdu.
Jan.Brodzak píše: 22 lis 2020, 16:072. Jste pro zvýšení koncesionářských poplatků?
Nevim o tom, ze se chysta. Nedokazu reagovat. Rozhodne nejsem pro jejich zruseni, dokud se nenajde jiny zaruceny model financovani, ktery nebude poplatny aktualni vlade. Pokud mi to dovysvetlis, muzu odpovedet lip. Zamerne si nectu odpovedi protikandidatu, abych se nesnazil se jim podobat ani nepodobat.
Jan.Brodzak píše: 22 lis 2020, 16:073. Souhlasíte v současné situaci s navýšením výdajů na obranu?
Bohuzel jde zatim jen o vydaje na utok a to utok bez jakekoliv statistiky co byl uspech a co byl neuspech. Takze tam bych dalsima penezma neplytval, jinak si jen pestujeme dalsi teroristy, co nas prijdou podrezat, az se to turkum nebo jinym "spojencum" bude hodit. Kdybychom skutecne chteli investovat do obrany, tzn. zbrane vyvijene jen pro ČR v domacich zbrojovkach urcene napriklad zakonem ciste na obranu naseho uzemi (abychom meli neco specialniho jako je napriklad rusky protiletadlovy system S400 Triumf, neberte me za slovo, jde mi o ten princip), tak bych s investici souhlasil. Ale posilat penize do zahranici, aby se ministri mohli fotit v letadylkach a podavat si rucicky s dustojnikama z NATO, to mi prijde jako kratkozrakost nebo pripadne zamerna kratkozrakost AKA vlastizrada. O pripadech, kdy se k nam nakoupi zbrane a pak se z armadnich skladu odprodaji do zemi, kde se dostanou do rukou povstalcum, se kteryma tam bojuji nasi vojaci, se ani nebudu bavit, za to by mel nekdo letet oknem, ale je to stejnej hnus jako prodavat zbrane Saudske arabii a dalsim podobnym zemim. Myslim, ze jestli to vypovida o necem, tak o tom, ze ministrem obrany musi byt nekdo, kdo to tema resi delsi dobu. Ne Slechtova a podobni tajtrlici. Ale rad si necham vysvetlit opak.
Jan.Brodzak píše: 22 lis 2020, 16:074. Souhlasíte s prodlužováním ekonomických sankcí proti Rusku?
Stejne jako na vsechna predchozi temata, co te zajimaji, nejsem odbornik. Ale myslim si, ze jen delame USA uzitecneho idiota. Fungujeme jako proxy a jeste na to ekonomicky doplacime jen my, protoze Rusum je to zatim celkem jedno. Verim, ze na ekonomickych ukazatelich trpi i Rusove, ale oni maji plyn, velkou armadu, vesmirnej program a celou radu dalsich bargaining chips, takze kdyz pujde do tuhyho, muzou leccos obetovat a z te slamastiky se vylizat, zatimco my mame jen schopnost si neustale min vyhodne pujcovat prachy a nasi politici maji schopnost fotit se se statnikama aktualne friendly mocnosti presne v ty spravny momenty, abychom nakonec nemeli jako spojence nikoho nez ty americany, kteri i na nasem uzemi radi otestuji svoje aktualni zbrane, az to bude pro nas vyhodne, protoze se tu najde ropa, nebo v madarsku bude chybet demokracie. Neverim zemim, ktery obchoduji s Saudii a nevoni jim Rusko. Vzdyt jsou to jen dve strany ty samy krvavy mince. S tema sankcema nesouhlasim. Ale jsem otevrenej diskusi, kde mi to nekdo muze vysvetlit.
Jan.Brodzak píše: 22 lis 2020, 16:075. Souhlasíte se snížením hranice trestní odpovědnosti?
WoW, konecne tema, kterymu aspon trochu rozumim. Pokud to snizovani pujde ruku v ruce s adekvatnim snizenim hranice nabyti nekterych prav (volebni pravo, sex, rizeni motorovych vozidel, apod.) a pokud dojde k vyraznemu dofinancovani Probacni a mediacni sluzby, aby se vsem odsouzenym nezletilym mohla venovat abych temto nezletilym bylo moznost udelovat v 99% pripadu alternativni tresty jako je "domaci vezeni" nebo "verejne prospesne prace" apod., aby VTOS zbyl jen pro TČ vraždy a podobne nasilne TČ (a i jejich pachatele by meli skoncit co mozna nejmekcich veznicich, dokud je jeste aspon titerna sancena napravu), tak se tomu nebranim. Jinak je to presne tema, ktere se z dalky zda byt jasne jako facka "kdyz krades, tak mas jit do basy, at je ti kolik chce"j, ale to je jen tim, ze lidi netusi o tech pricinach, pro ktere nezletili pachaji trestnou činnost.
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Uživatelský avatar
Tomas.Vymazal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 4793
Registrován: 23 dub 2009, 16:31
Profese: designér legálních konopných produktů
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 6558 poděkování
Dostal poděkování: 5606 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Tomas.Vymazal »

Preskocim mimo poradi, protoze jsem to uz nakousl v predchozi odpovedi.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:301. Věříte oficiálnímu vysvětlení atentátu na JFK?
Spis neverim, ale narozdil od dalsi otazky v tom nejsem pevnej, takze nevim. Nekdy nam prosta nahoda pripada prilis nenahodna a nekdy je to presne naopak. Nemuzu najit nazev tehle konkretni logicke fallacy, tak necham popis takhle.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:302. Věříte oficiálnímu závěru vyšetřovací komise ohledně útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001?
Ne. Ale nemyslim si, ze je daleko od pravdy. Budovy fakt spadly kvuli letadlum, letadla fakt ridili teroristi, jen si myslim, ze to americky sluzby nechaly probehnout v domneni, ze to stejne nevyjde (napriklad ty baraky podle dokumentace mely naraz letadla prezit, jen to bylo spatne spocitane) a ze i zbabranej utok bude staci k utoku na zemi, ktera s nim nemela nic spolecneho. Vztahy USA a Saudie jsou prokazane, vysetrovaci zprava Saudy jasne jmenovala, ale nikdo zadny krok vuci Saudum nepodnikl. Uz podle toho je jasny, ze to bylo nejak jinak nez je cela ta oficialni linka.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:303. Považujete skupinu Bilderberg a Trilaterální komisi za transparentní a demokratické?
Hodne dobre Hlavo, jasne ze ne. I kdyz clenove by si urcite pochvalili "vnitrni demokracii" :D Co tam mas dal?
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:304. Myslíte si, že Krymský poloostrov anektovaný Ruskem bude někdy navrácen Ukrajině?
Mozna az nekdo anektuje celou ukrajinu a pak si k ni od momentalniho vlastnika dokoupi Krym jako balicek. Jinak si to fakt nemyslim.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:305. Souhlasíte se způsobem, jakým nakonec prošla Lisabonská smlouva? (opakované irské referendum)
Nesouhlasim, ale to uz je jen tresnicka na dortu. Myslim, ze struktura EU je hodne nevyhodna pro obycejny lidi v mnohem sirsim meritku, takze je jedno, jestli by se takove referendum muselo opakovat tam nebo u nas, kazdopadne by nakonec proslo, kdyby to bylo potreba. A tady to zjevne bylo potreba, protoze byly temata, do kterych EK nemohla kecat, ale moc moc chtela. Doufam, ze se nestane podobna vec i ve snaze zacit mluvit i do regulace psychotropnich latek, jakmile se vetsi mnozstvi statu EU zacne snazit vystoupit z Umluv OSN, ktere se PL tykaji, nebo jakmile tyto Umluvy zacnou staty EU ignorovat. Dneska si vsechen fet regulujeme sami, tzn neregulujeme a jen utracime penize za policii. Pokud se to nekdy zmeni, rad bych, abychom to mohli dotahnout. Takze by to mela udelat prvni dovazna vlada, co v tehle zemi prijde k moci. Moc sanci dostat nemusime. Rady si od Marketky nebo kohokoliv jineho necham vysvetli, v cem se pripadne mylim.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:306. Podporujete přijetí eura v ČR?
Furt nevim.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:307. Podporujete vznik evropské armády?
S jakym mandatem? Pokud obrannym treba bez moznosti prekrocit hranice Schengenu o vic nez 500 km (strilim od boku s tim cislem) a pod podminkou samozasobeni vsemi inteligentnimi zbranovymi systemy s exkluzivitou pro zeme EU dojednano u vyrobce, tak ano. Pokud by to melo byt nase vlastni unijni "NATO", tak nevim, v cem by byl kvalitativni rozdil. Evrope hrozi napadeni jen v reakci na nase pricmrndavani rozpinavym mocnostem. Teda aspon si to myslim.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:308. Podporujete federalizaci EU?
Ze bychom prisli o posledni zbytky moznosti cokoliv si regulovat sami? Po te diskusi o zbranich a po tom, co vsechno vidim kolem psychotropnich latek, ani za sto prasat ne. Jsme tam za onuci bez ohledu na to, jestli za nas jednaji Chovancove a Schillerky nebo odbornici z ministerstev. Jak by nam mela federalizace pomoci? Nikdy jsem to tema nezachytil jasne vysvetleny, takze nevim o zadne vyhode. Jo a dokud nema EP zakonodarnou iniciativu, tak uz absolutne ani za tisic prasat.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:309. Jste pro zákaz spalovacích motorů?
Jsem pro emisni limity, jejich ucinny mereni a likvidacni pokuty automobilkam za afery typu dieselgate. Dokud totiz nemame energii pro nabijeni elektroaut z cistych nebo aspon carbon-neutralnich zdroju, tak je vyrazne horsi elektroauto nez spalovaci motor s vychytavkou proti mereni emisi.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:3010. Jste pro zákaz kouření v hospodách?
Ne, kurarny se daly udelat spravne, takze nikdy nemel byt zaveden. Pravda je, ze mel jednu vyhodu -- kuraci zjistili (WOW, objev tisicileti), ze existuje vaporizace, protoze byl Phillip Morris donucen (pravdepodobne ten protikurak spis prolobbovali sami jeho lidi) k diverzifikaci portfolia. Zli jazykove z rad byvalych narodnich protidrogovych koordinatoru dokonce tvrdi, ze to byl perfektni zpusob (a taky ten jediny), jak dostat slova "cigareta", "kourit", "kurak" a "tabak" tolikrat do televize a radia, v tak kratkem case, a navic je ta reklama nic moc nestala a byla vysilana normalne i ve zpravach, nikoliv v reklamnich pauzach. Masakr.

Kazdopadne, kdyz uz teda dneska kuraci vedi o vaporizaci tabaku, tak by bylo nejlepsi ten zakaz zas zrusit, jen nastavit povinnou vaporizaci pripadne koureni v kurarnach. Vedlo by to k tomu, ze by lidi zapremyslel, jestli jim ty IQOSy a dalsi nekvalitni vapiky opravdu chutnaji a treba by zjistili, ze jsou i dalsi moznosti, ktery jsou vic sofistikovany a mnohem levnejsi. No a nebo by se vratili ke koureni cigaret, pripadne by u nej zustali, a kourili by je nejenom venku ale i v kurarnach, takze by zmizel ten nocni hluk z ulic a co se tyce nemoci srdce a cev, tak by zustal vicemene stejnej kladnej efekt. Malokdo chce umrit driv, pokud nemusi. Ale zakaz koureni v restauracich sam ten pokles neprinesl, to ta vaporizace. V tomhle pred autory zakona, pokud to opravdu nebylo zaplacene PM, smekam. Opet mi vadi jen ta arogance, ale bez ni by to proste nezafungovalo, jak melo. Achjo, zas uz ten Machiavelli :-(
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30Dále bych se vás rád zeptal na to, jak se stavíte k problematice GMO
GMO je nezbytny krok ve vedeckem poznani. Co mi vadi je snaha vyrabet organismy resistentni vuci tomu, ceho pak chceme do priroridy lit jeste vic. Mluvim samozrejme o glyfosatu (RoundUP ready odrudy kukurice, soji a dalsich), ale neverim, zeje jedinym takovym svinstvem.

Cokoliv cim nicime diverzitu prirody, nas postupne prijde draho. A neprirozene rezistence, ktere byť chybou cloveka pri manipulaci s osivem, dojdou rozsireni na prilis velkem uzemi, budou diverzitu snizovat jednoznacne a dlouhodobe.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30jaderné energetice
Nezbytny vyvojovy stupen pro zastaveni spotreby fosilnich paliv. Nechapu, lidem vadi skladovani vyjeteho paliva. Stejne jak u tech veznic.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30programu PRISM
Nejvetsi psycho a zasadni ujisteni, ze ta nase strana ma svoje velmi dulezite misto v nasi politice. Kdyz to navic srovnam s pristupem naseho vojenskeho zpravodajstvi ke kritice novely zakona o VZ z nasi strany, tak tleskam urovni nasi demokracie a moudrosti predstavitelu VZ. Pokud americky Senat opravdu nevedel, ze tohle frci, tak v te zemi maji jeste mnohem vetsi bordel, nez jsem si myslel. Pokud to nekteri z nich vedeli, ale tvarili se, ze ne, tak je nelze povazovat za spojence a tu zemi za duveryhodnou.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30americké zahraniční politice
Myslel jsem si, ze je to ciste motivovany nerostnym bohatstvim a fosilnimi palivy, ale ted mi stim zamichala Francie, kdyz na jeji zadost byli vyslani vojaci z ruznych zemi NATO vcetne ČR do Mali dalsich zemi, aby tam pry bojovali proti islamistum. Ja jsem mimochodem tentokrat hlasoval pro souhlas se zahranicni misi a zpetne toho lituju. Nechal jsem se zvyklat velkou podporou v klubu, coz me az prekvapilo. Uveril jsem tehdy, ze jsem fakt tak neukotvenej a nevzdelanej, jak vyzniva z kritiky, kterou jsem od nejmenovaneho predsedy nasi strany obdrzel, ze jsem nedal na svuj pocit v brichu a radsi hlasoval pro. Uz to neudelam, to slibuju jaks sobe tak vam. Proslo byto stejne, ale to neni omluva.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30izraelsko-palestinskému konfliktu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Vymazal za příspěvek:
Jan.Wagner
Tom Vymazal, podporovatel phpBB a bojovník za legalizaci heroinu
Takovej ten stav, když seš uprostřed stavu a myslíš si, že nemáš stav. -- Michal Wagner, tč. garant programového bodu Drogy
Uživatelský avatar
Michal.Marciniszyn
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 554
Registrován: 07 dub 2016, 13:48
Profese: Manager, Software Engineering
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 544 poděkování
Dostal poděkování: 574 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Michal.Marciniszyn »

Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30 Ahoj kandidáti, mám na vás taky pár otázek:

1. Věříte oficiálnímu vysvětlení atentátu na JFK?
Ano. Vím, že se vyskytují různá alternativní vysvětlení, věřím, že v závěrech mohou být tu i tam chyby, ale obecnému závěru věřím.
2. Věříte oficiálnímu závěru vyšetřovací komise ohledně útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001?
Ano. I když jsou tajné služby občas schopné lecčehos, v až takovouto prasárnu si nemyslím, že by udělaly. Docela věřím části, že jedním z důvodů neodhalení útoku bylo i složité předání moci po velmi těsných volbách v roce 2000, které se rozhodly vlastně až u amerického nejvyššího soudu. Tak snad nezažijeme příští rok něco podobného.
3. Považujete skupinu Bilderberg a Trilaterální komisi za transparentní a demokratické?
Obě skupiny považuji za diskusní skupiny "elit", které jsou ze svého principu vždy nedemokratické a netransparentní. Tím ovšem neimplikuji, že musí být nutně škodlivé.
4. Myslíte si, že Krymský poloostrov anektovaný Ruskem bude někdy navrácen Ukrajině?
Ne. Rusko tradičně nerespektuje mezinárodní dohody, v tomto případě Budapešťské memorandum, kde se zavázalo respektovat územní celistvost Ukrajiny. Vzhledem k Ruskému vojenskému arzenálu a to především jaderným hlavicím nečekám, že by se dobytého území vzdalo.
5. Souhlasíte se způsobem, jakým nakonec prošla Lisabonská smlouva? (opakované irské referendum)
Ano. Koneckoncú již smlouva z Nice byla Irskem raifikována až napodruhé (také opakovaným referendem).

Co se mi spíš někdy nelíbí je způsob komunikace různých, především nadnárodních, mluv. Myslím, že se velmi málo investuje do řádného vysvětlení a diskuze. Toto jen ulehčuje situaci různým dezinformacím.
6. Podporujete přijetí eura v ČR?
Ano, koneckonců jsem podporoval i updatované stanovisko k Euru vypracované naším finančním teamem a dost s ním souzním. Bohužel naše společenská nálada není Euru nakloněna. Pokud by se to změnilo, myslím si, že Euro by pro nás bylo spíše přínosem. Důvody bys našel ve výše zmiňovaném dokumentu.
7. Podporujete vznik evropské armády?
Ano, důvody shrnu dále v zahraniční politice USA.
8. Podporujete federalizaci EU?
V opravdu dlouhém běhu ano. V současné době si ale myslím, že je nejdřiv třeba odstranit demokratický deficit EU, především způsob jmenování komise, ten by mohl být mnohem demokratičtější než dnes. Také vidím jako velký problém v Evropském parlamentu, jež nemá dostatečné pravomoci, například právo navrhovat legislativu. Pokud se nám podaří tyto věci vyřešit, EU by dále dobře fungovala, je možno se bavit o větší integraci. Více vysvětlím opět v zahraniční politice USA.
9. Jste pro zákaz spalovacích motorů?
Já jsem v obecné rovině spíš pro finanční zatížení než pro zákazy tam, kde to jde. Tedy než zakazovat spalovací motory, raději bych šel cestou výrazného zdanění.
10. Jste pro zákaz kouření v hospodách?
Ano, zde je dle mého zákaz na místě. Alespoň pokud se jedná o klasické cigarety. U nahřívaného tabáku nemám problém s tím, aby byl v uzavřených prostorech povolen, neboť jeho dopady na ostatní (tedy nekuřáky) jsou snesitelné a při dobrém větrání velmi malé. Osobně si myslím, že zákaz cigaret donutil tabákové korporace inovovat a nalézt produkt s výrazně menším dopadem na zdraví jak kuřáků, tak i pasivních kuřáků. Někdy je zákaz prospěšný.

Jedním z důvodů, proč je tu zákaz na místě, jsou samotné tabákové firmy. Jejich dlouhá PR válka proji jakýmkoli zákazům, i přes dost jasná data o škodlivosti kouření, vedla ke zbytečnému vyhrocení situace. Poté už moc prostoru na racionální diskuzi nezbývalo. Je to trochu podobné boji ropných společností s uznáním klimatických změn.
Dále bych se vás rád zeptal na to, jak se stavíte k problematice GMO
Jsem podporovatelem GMO, za podmínky přísné certifikace takto získaných potravin. Myslím tím něco na úrovni schvalování léčiv, tedy sledování vlivu takto vytvořených potravin nejen na konzumenta, ale i na okolní prostředí minimálně po několik sezón.
jaderné energetice
Jsem podporovatelem jaderné energetiky.
programu PRISM
Je to z pohledu velmocenské politiky USA pochopitelná věc, ale to z ní nedělá menší svinstvo. Největším problémem je, že je pro zbytek světa, snad kromě Číny, velmi těžké se mu bránit, neboť nemáme technologické firmy, které by byly schopné zaujmout místa gigantů, kteří s talnými službami USA musí spolupracovat.
americké zahraniční politice
Začnu více zeširoka. Obecně jakákoli velmocenská zahraniční politika je velmi pragmatická a zlá věc. Ať už se jedná o USA, Rusko, Čínu nebo v minulosti Německo, Britské impérium, Francii, Španělsko, nebo třeba Římskou říši. USA primárně chrání své zájmy. Na rozdíl od dalších dvou současných velmocí a to Ruska a Číny si ale mýslím, že k tomu ještě mají další agendu a to je rozšiřování demokracie. Nemyslím, že by se jim to dařilo, dokonce si ani nejsem jistý, zda-li to je dobrý způsob jak demokracii šířit, ale jsou případy kdy se o to skutečně snaží.

USA by pro nás, stejně jako ostatní státy, měli být partnerem. Bohužel se pro Evropu stali protekrotem, neboť my sami se nejsme schopni ubránit hrozbě na našem kontinentu, Rusku. Dle mého to někdy vede ke zbytečnému hrocení situace, kdy vztahy nás a Ruska mohou zbytečně chřadnout kvůli zájmům USA, které nemusí mít s našimi vlasními zájmy nic společného.

Všechny tři velmoci hrají s Evropou "divide et impera", tedy aktivně brání větší integraci proto, aby na mezinárodním poli nevznikl další stejně silný celek, schopný hájit své zájmy. Myslím, že sebevědomá a jednotná EU, má sílu srovnatelnou s ostatními velmocemi. Doufám, že to objasňuje i mé odpovědi v ostaních otázkách, ze kterých jsem se odkazoval.
izraelsko-palestinskému konfliktu.
Kořen konfliktu leží vlastně už v dobách římské říše, kdy židé po prohraných povstáních měli zakázáno praktikovat náboženství a v pricipu z palestiny prakticky vymizeli. Je obdivuhodné, že si i přes obří rozptýlení a pravidelnou perzekuci udrželi po celou tu dobu - přes 1800 let, svou identitu. Další ránu této oblasti zasadili angličané a francouzi Sykes-Pickotovou dohodou. V oblasti to vedlo k vytvoření nemalého množství států s poměrně komplikovanými vztahy, typicky vládnoucí minoritní náboženská skupina - Sýrie, Irák, případně velký národ bez vlastního státu - kurdové.

Vznik Izraele byl do jisté míry důsledkem holocaustu, ale bohužel, jedna křivda nejde napravit křivdou druhou. Za mě je dost obdivuhodné, že se Izrael byl schopen udržet, vzhledem ke své velikosti nemůže žádnou válku prohrát.

Dnešní situace je strašně nepěkná, na jedné straně je terorismus muslimů vůči (nejen) židům, na druhé straně pak jsou muslimové v Izraeli občany druhé kategorie. Upřímně jsem doufal, že se vztahy zlepší po jednáních v 90. letech, ale k tomu nedošlo. Bohužel i židé mají své extremisty, například jejich ultraortodoxní křídlo. V současné době si nemyslím, že existuje jakákoli možnost dohody. Vždy jsem byl spíše na straně Izraele, ale po anexi palestiny už to je pro mě dost těžké. Tady by to chtělo spíš magickou hůlku, protože cokoli jiného si nemyslím, že by mohlo pomoct. Jak židé tak palestinci, každý z pochopitenlých důvodů, považují tuto zemi za své svaté místo. Přestože jsou v podstatě "bratranci", přirovnal bych to třeba k nám a polákům, nejsou schopni se domluvit.

Nevím, zda-li to je odpověď jakou jsi čekal, i takhle to je jen heslovitě a hrozně zjednodušené, ten konflikt je strašně složitý, bolestný a v nejbližší době neřešitelný.
Opět mi stačí stručné odpovědi.

Děkuji a těším se na sobotu.

Bouři voleb vstříc!

Vaše Hlava
Promiň, snažil jsem se zkracovat, ale na tyto otázky dle mého krátké odpovědi nejsou. Pokud je něco nejasné, rád rozepíšu víc.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Marciniszyn za příspěvky (celkem 3):
Jan.Wagner, Adam.Zemek, Filip.Vitek

Předseda MS Brno
Zastupitel Brno-střed
Tel: 736 538 973
Email: michal.marciniszyn@pirati.cz

Uživatelský avatar
Patrik.Dolezal
Člen KS Jihomoravský kraj
Příspěvky: 960
Registrován: 04 srp 2009, 17:13
Profese: pirát
Bydliště: Brno
Dal poděkování: 2598 poděkování
Dostal poděkování: 1291 poděkování

Re: KF JmK 24/2020 - Primární volby pro volby do Poslanecké sněmovny PČR 2021

Příspěvek od Patrik.Dolezal »

Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:301. Věříte oficiálnímu vysvětlení atentátu na JFK?
NE. (30/70 % věřím/ nevěřím a chybí)
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:302. Věříte oficiálnímu závěru vyšetřovací komise ohledně útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon 11. září 2001?
NEVÍM. (50/50)
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:303. Považujete skupinu Bilderberg a Trilaterální komisi za transparentní a demokratické?
NE. Btw Bilderberg považuji především za „nalívárnu názoru“. Pro většinu účastníků je to proces utvrzení v jejich výjimečnost, klíčovou úlohu, jediný možný postup a podporu té menší skupiny.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:304. Myslíte si, že Krymský poloostrov anektovaný Ruskem bude někdy navrácen Ukrajině?
NE.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:305. Souhlasíte se způsobem, jakým nakonec prošla Lisabonská smlouva? (opakované irské referendum)
ANO. Opakování referenda je principiálně správné, stejně jako voleb.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:306. Podporujete přijetí eura v ČR?
Rád bych Euro, ale prošvihli jsme dobrý čas, snad zase brzo bude, jen nevím jestli bude.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:307. Podporujete vznik evropské armády?
ANO. (souvislost s 8)
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:308. Podporujete federalizaci EU?
NE ve všem. V zahraniční politice ano, v dalších oblastech až po demokratizujících změnách (tj. provést možné institucionální změny předtím, něž by se měnila základní smlouva ve smyslu předávání pravomocí federálním institucím– některé změny jsou na to ale vázány), a něco nikdy.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:309. Jste pro zákaz spalovacích motorů?
NE.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:3010. Jste pro zákaz kouření v hospodách?
NEVÍM. Byl jsem pořád proti, jednak z principu, že ve své provozovně si každý může rozhodnout sám, a za druhé to kuřáky vyhnalo na ulici a tak se tomu vyhnu hůř. Ale když si představím jak legislativně i v praxi řešit všechny problémy s nekuřáckým personálem, těhotnou servírkou, etc., zdá se mě, že minimálně z hlediska personálu a majitelů je to takto jednodušší. Určitě lepší než pořád něco měnit. A osobně bych už do zakouřené hospody nešel, stačí spejs :) .
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30Dále bych se vás rád zeptal na to, jak se stavíte k problematice GMO
Zkoumat, nepoužívat.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30jaderné energetice
Vlažně podporuji, výhrady se netýkají samotné technologie.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30programu PRISM
Účel nesvětí prostředky.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30americké zahraniční politice
Chci abychom byli pro Spojené státy partnerem, ale neberou nás tak, maximálně jako velký bratr. Chtěl bych abychom byli partnerem i pro Rusko, ale tohle nechcou. Jsem rád na které straně hranice teď jsme, ale nechci, abychom byli pohraničí.
Jan.Wagner píše: 25 lis 2020, 20:30izraelsko-palestinskému konfliktu.
Zhruba jako mediátor k rozvodu, hlavně se do toho nenechat zatáhnout a ztratit nadhled.

Kruci Hlavo, díky že píšeš a doslova globálně, ale vyjádřit se jedním slovem je někdy na hlavu.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Patrik.Dolezal za příspěvek:
Jan.Wagner

Politika jest těžký,robotný úřad,vysilující duši,ochromující fantazii,pijící z organizmu.
Oponenti, leč často též kolegové, jsou zlé,svéhlavé,bludně vychované bytosti,rafinované,zlomyslné,zhýčkané,zbloudilé,instinktivně nepřátelské a ve velikém procentu úžasně neschopné. Vracím se fyzicky i duševně vysílen,disgustován,zatemněn,mdlý a sešlý. Pouze noc jest vyhražena mé práci a i tu nedostavuje se vždy dispozice, vstřebaná celodenním rozechvíváním nervového systému a stálým krvácením intelektuálním.
*1892

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Jihomoravský kraj“