Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.
  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.
  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.
  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Přihlášeným uživatelům se zobrazuje pouze tehdy, pokud jsou členy krajského sdružení nebo jeho registrovanými příznivci. Fóra místních sdružení se zobrazují pouze jejich členům a jejich registrovaným příznivcům.
  • Mezi registrované příznivce se můžete sami zařadit přidáním do příslušné skupiny v nabídce Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra.
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3069
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4840 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Jan.Hora »

Milí piráti a příznivci,

jistě všichni víte že se blíží termíny volby krajského lídra do parlamentních voleb a poté i krajské kandidátky. Vzhledem ke zkušenostem z minulých voleb, která ukázala že už jsme dorostli velikosti kdy je vhodné si lépe vyprecizovat pravidla volby, abychom nejen vybrali dobré kandidáty, ale povedlo se nám to rozumně rychle a ideálně na první pokus (viditelné to bylo například při poslední volbě PKS).

Proto členové pražského volebního výboru vytvořili dokument inspirovaný obdobným dokumentem KS Plzeňského kraje, který vám dávám k připomínkování. Vzhledem k termínům není mnoho času na připomínkování, projednání a schválení, pokud chceme stihnout podle nového VŘ už výběr a volbu lídra. Proto všechny, které téma zajímá, snažně prosím aby si našli na přečtení a připomínkování dokumentu čas. Pro vaši představu přidávám harmonogram:

22.11. - konec připomínkování dokumentu
23.11. - 27.11. - rozprava k volebnímu řádu
27.11. - 30.11. - hlasování o volebním řádu
30.11 - vyhlášení rozpravy k volbě krajského lídra

Samozřejmě je možné i v rámci rozpravy předkládat návrhy na vylepšení, jako vždy si je může předkladatel osvojit a můžeme tak sestavit konsensuální dokument, samozřejmě je ale lepší provést takové úpravy skrze neformální připomínkování už nyní, aby rozprava byla co nejpřehlednější. Technické detaily jako číslování odstavců budou doplněny na závěr připomínkování.

Přikládám shrnutí nejpodstatnějších úprav, dokument naleznete zde: https://mrak.pirati.cz/s/K96THW7nNjap9XZ. Preferovanou formou připomínek jsou příspěvky tady ve vlákně, abychom předešli případné ztrátě dat při online komentování na mraku (pokud vím, problém stále nebyl zcela odstraněn)
Shrnutí návrhu krajského volebního řádu
V poslední volbě do krajského předsednictva jsme si ozkoušeli, že se hlasování mohou vícekrát opakovat, výsledek trvá velmi dlouho, těžko se orientuje ve velkém počtu kandidátů, vznikají nejasnosti, např. ohledně nominací a jejich platnosti. Někdy je kandidátů tolik, že spolu ani nemohou vést debatu. Proto je na místě hledat zlepšení současného systému, aby byl systém přehlednější, abychom více zapojili do hry místní sdružení, vyjasnili záležitosti týkající se nominací, neprotahovali primární volby, které nás čekají do sněmovny a příští rok do zastupitelstva hl. m. Prahy, více než je zdrávo. Také bychom měli maximálně vyjít vstříc členům, aby měli přirozenou možnost se s kandidáty seznámit a svoje preference mohli označit pokud možno na jedno kliknutí.
Proto jsme zpracovali nový návrh krajského volebního řádu, který předkládáme do krajské vnitrostranické diskuse. Hlavní zlepšení, která návrh přináší, jsou následující:
  1. Jako první krok se zavádí místní nominace. Znamená to, že když budu chtít získat nominaci do některé funkce, třeba čelného kandidáta do sněmovny, o což bude teď asi největší zájem, budu začínat na místních sdružení. Za každé místní sdružení, které mi schválí nominaci, dostanu počet hlasů, které mou nominaci podpořili. Jakmile takto dosáhnu 20 hlasů (na lídra a 2. místo jsou čísla vyšší), získávám místní nominaci. K tomu mi tedy budou stačit třeba 2 velká sdružení nebo více malých místních sdružení. Je jasné, že abych získal nominaci, měl bych tam zajít a představit se a popsat svoje vice a předpoklady, protože ti lidé za mě svým způsobem ručí.
  2. Jakmile získám místní nominaci, mohu se ucházet o krajskou nominaci, která znamená 40 hlasů (dvojnásobek). Tyto hranice jsou o něco vyšší než dnes, abychom se soustředili na menší počet kandidátů s větší šancí na zvolení. Pokud jde o krajskou nominaci, buď si jako doteď mohu založit vlastní členský podnět, ale nově budu mít i pohodlnější cestu. Stačí napsat kandidátskou řeč a předsedající založí hromadnou nominaci, kde u každého uvede, na která kandiduje místa, a rozešle ji k hlasování všem členům ve sdružení 7 dnů po otevření rozpravy. Členům se pak značně zjednoduší hlasování, protože nebudou muset rozklikávat desítky členských podnětů, ale budou to mít pěkně na jednom místě a vyřídí to několika kliky.
  3. Dále po skončení rozpravy proběhne hlasování o podpoře kandidátů, které bude hromadné pro všechny čelné kandidáty a v podstatě nám odpovídá na otázku, jestli si daného konkrétního člověka dovedeme představit jako poslance a zda má nadpoloviční podporu. Tím získáme užší skupinu; pokud to bude potřeba, tak se kandidáti rozdělí do skupin po 5, které budou postupně debatovat, někdy online, někdy na fyzickém zasedání, pokud to situace s covid umožní.
    Následně se bude konat volební zasedání. Stejně jako na celostátním fóru se všichni jednu sobotu sejdeme, abychom zvolili čelo kandidátní listiny.
  4. Čelo se bude volit postupně, nejdřív 2. místo (zástupce lídra), 3.-4 místo (jistá místa), 5.-7. místo (realisticky volitelná místa) a 8.-12 místo (volitelná místa při velkém úspěchu), abychom realisticky zohlednili preference hlasujících. Na zasedání proběhne debata kandidátů.
  5. Na zasedání proběhne druhé kolo hlasování, kde je možnost udělit preferenční hlasy (45 min).
  6. Zasedání bude případně pokračovat dalšími debatami a hlasováními o dalších částech kandidátky, prostě co se stihne, tak se stihne. Kdo již debatoval, tak se pouze představí a v dalších debatách opakovaně vystupovat nebude, nicméně jeho nominace bude platná po celé primární volby. Zbytek se dovolí čistě online. Důležité je, abychom aspoň akceschopný základ kandidátky zvolili brzo a tým mohl začít pracovat na kampani.
Děkuji všem, co dokumentu věnují svůj čas ;)

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Prohlédl jsem si celý dokument a tak nějak si říkám, že jde o poměrně značné zesložitění. Vůbec jsem nepochopil, proč chceme posilovat význam místních sdružení v případě, že se konají primární volby do celostátních, případně celopražských funkcí. Podle mě to nelogicky zvýhodňuje ty, kteří jsou aktivní na místních úrovních. Hlavně mi ale přijde, že návrh volebního řádu tak nějak nepřímo vede ke zvýhodnění kandidátů, kteří budou známější v rámci lokální úrovně. A úplně si nemyslím, že je to žádoucí trend.

Docela mi uniká, proč by měl kandidát obíhat místní sdružení a získávat si v několika z nich většinovou podporu. Nepřijde mi, že většinová podpora z několika MS má jakoukoliv relevanci vůči celokrajské kandidatuře, a obdobně si nemyslím, že pokud má kandidát dostatečnou podporu průřezově v rámci kraje (protože se třeba věnuje tématům, která mají spíš celokrajský rozsah), měl by zároveň získávat nominaci v MS. Smysl by mi dávalo, kdyby místní nominace nebyla podmínkou, ale pouze jednou z možností, a došlo by tak k rozšíření způsobů, jak získat nominaci.

Současně mi ale nedává smysl ani to, proč bych jako člen MS Praha 9 měl udělovat nominaci kandidátovi, který nemá s naším MS naprosto nic společného. Logiku mi to dává u našeho člena, kterého díky působení v místní politice znám, případně u kandidáta, který s naším MS aktivně spolupracuje. Ale nevím, jaký smysl má na úrovni MS hlasovat o kandidátovi, který nás přišel žádat o podporu, protože se to musí, ale nic o něm z minulosti nevíme.

Divné je i to, že by hlasování probíhalo ve zkráceném termínu někde na zasedání. Vím, že to je možné odhlasovat, ale připadá mi to zcela nevhodné nastavení pro tak důležitá rozhodnutí jako jsou primární volby. K procesním záležitostem, případně k volbám předsednictva, je zajímavá změna, pokud se jednou ročně uskuteční zasedání CF. Navíc je to opravdu výjimečné, většina lidí si najde čas přijet nebo alespoň být ve střehu. Ale zavádět to jako praxi pro primárky mi fakt připadá nevhodné. Držel bych se osvědčeného hlasování přes víkend, kterého se může zúčastnit kdokoliv, i když se mu zrovna termín zasedání nehodí. Myslím si, že taková úprava by zvýhodnila určitou skupinu členů, která tato zasedání vyhledává, ale nepřispěla by k větší kvalitě rozhodnutí (rozumějme lepšímu zhodnocení podkladů a splnění deminima).

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Uživatelský avatar
Blanka.Charvatova
Příspěvky: 785
Registrován: 20 črc 2018, 10:04
Profese: Na dovolené, nerušit.
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 719 poděkování
Dostal poděkování: 2176 poděkování

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Blanka.Charvatova »

Jan.Hora píše: 19 lis 2020, 21:11
Shrnutí návrhu krajského volebního řádu
V poslední volbě do krajského předsednictva jsme si ozkoušeli, že se hlasování mohou vícekrát opakovat, výsledek trvá velmi dlouho, těžko se orientuje ve velkém počtu kandidátů, vznikají nejasnosti, např. ohledně nominací a jejich platnosti. Někdy je kandidátů tolik, že spolu ani nemohou vést debatu. Proto je na místě hledat zlepšení současného systému, aby byl systém přehlednější, abychom více zapojili do hry místní sdružení, vyjasnili záležitosti týkající se nominací, neprotahovali primární volby, které nás čekají do sněmovny a příští rok do zastupitelstva hl. m. Prahy, více než je zdrávo. Také bychom měli maximálně vyjít vstříc členům, aby měli přirozenou možnost se s kandidáty seznámit a svoje preference mohli označit pokud možno na jedno kliknutí.
Proto jsme zpracovali nový návrh krajského volebního řádu, který předkládáme do krajské vnitrostranické diskuse. Hlavní zlepšení, která návrh přináší, jsou následující:
  1. Jako první krok se zavádí místní nominace. Znamená to, že když budu chtít získat nominaci do některé funkce, třeba čelného kandidáta do sněmovny, o což bude teď asi největší zájem, budu začínat na místních sdružení. Za každé místní sdružení, které mi schválí nominaci, dostanu počet hlasů, které mou nominaci podpořili. Jakmile takto dosáhnu 20 hlasů (na lídra a 2. místo jsou čísla vyšší), získávám místní nominaci. K tomu mi tedy budou stačit třeba 2 velká sdružení nebo více malých místních sdružení. Je jasné, že abych získal nominaci, měl bych tam zajít a představit se a popsat svoje vice a předpoklady, protože ti lidé za mě svým způsobem ručí.
  2. Jakmile získám místní nominaci, mohu se ucházet o krajskou nominaci, která znamená 40 hlasů (dvojnásobek). Tyto hranice jsou o něco vyšší než dnes, abychom se soustředili na menší počet kandidátů s větší šancí na zvolení. Pokud jde o krajskou nominaci, buď si jako doteď mohu založit vlastní členský podnět, ale nově budu mít i pohodlnější cestu. Stačí napsat kandidátskou řeč a předsedající založí hromadnou nominaci, kde u každého uvede, na která kandiduje místa, a rozešle ji k hlasování všem členům ve sdružení 7 dnů po otevření rozpravy. Členům se pak značně zjednoduší hlasování, protože nebudou muset rozklikávat desítky členských podnětů, ale budou to mít pěkně na jednom místě a vyřídí to několika kliky.
  3. Dále po skončení rozpravy proběhne hlasování o podpoře kandidátů, které bude hromadné pro všechny čelné kandidáty a v podstatě nám odpovídá na otázku, jestli si daného konkrétního člověka dovedeme představit jako poslance a zda má nadpoloviční podporu. Tím získáme užší skupinu; pokud to bude potřeba, tak se kandidáti rozdělí do skupin po 5, které budou postupně debatovat, někdy online, někdy na fyzickém zasedání, pokud to situace s covid umožní.
    Následně se bude konat volební zasedání. Stejně jako na celostátním fóru se všichni jednu sobotu sejdeme, abychom zvolili čelo kandidátní listiny.
  4. Čelo se bude volit postupně, nejdřív 2. místo (zástupce lídra), 3.-4 místo (jistá místa), 5.-7. místo (realisticky volitelná místa) a 8.-12 místo (volitelná místa při velkém úspěchu), abychom realisticky zohlednili preference hlasujících. Na zasedání proběhne debata kandidátů.
  5. Na zasedání proběhne druhé kolo hlasování, kde je možnost udělit preferenční hlasy (45 min).
  6. Zasedání bude případně pokračovat dalšími debatami a hlasováními o dalších částech kandidátky, prostě co se stihne, tak se stihne. Kdo již debatoval, tak se pouze představí a v dalších debatách opakovaně vystupovat nebude, nicméně jeho nominace bude platná po celé primární volby. Zbytek se dovolí čistě online. Důležité je, abychom aspoň akceschopný základ kandidátky zvolili brzo a tým mohl začít pracovat na kampani.
Děkuji všem, co dokumentu věnují svůj čas ;)
Ahoj,

díky Honzo. Nedávná volba PKS byla lehce únavná a možná by bylo načase začít přemýšlet o změně hlasování - myslím si, že například první kolo přijatelnosti je pro spoustu lidí nečitelné a nechápou, proč to tak vlastně máme nastavené (když nejdřív musím nasbírat podporu, pak se hlasuje o přijatelnosti a pak je teprve druhé kolo, takže vlastně řešíme třikrát skoro to samé). To bych řešila spíš než ten způsob, který je nyní navrhován. Za prvé mi to tedy nepřijde jako zjednodušení, ale jako přesný opak zjednodušení. Za druhé mi to přijde jako sakra velké znevýhodnění členů malých MSek. Budeme biti za to, že pocházíme z malých oblastí, protože nezískáme tolik hlasů a budeme muset obcházet mnohem více jiných sdružení? Když pocházím z nějakého většího MSka, třeba Prahy 3 nebo 6, kde mě dobře znají všichni členové, dostanu od nich podporu a moje startovací pozice je o dost lepší než když pocházím třeba od nás z Prahy 21, nebo třeba 15?
Tohle opravdu chceme? Chceme ještě víc otevřít nůžky mezi malými a velkými sdruženími? Nedojde tím ke koncentraci moci do rukou lidí z velkých sdružení? Bojím se totiž, že z malých dostane šanci jen opravdu někdo velmi průbojný a viditelný, kdo se o to bude chtít sakra poprat.
Nelíbí se mi to a to hodně.
Já vím, že vy z velkých částí Prahy si to neuvědomujete, ale my z malých částí to už takhle máme stížené. Pozornost, která nám je věnována, je menší, než jaká se věnuje těm větším. Koho zajímá MSko o pár členech? Ač jsme třeba aktivní víc než dost, tak nikdy nebudeme mít takový dosah, jako v jiné městské části, kde mají třeba sto tisíc obyvatel. My jich máme jenom deset tisíc a jsme absolutní periferie, ale nepřijdu si o to víc méněcenná.
Takže za mě velký špatný a jsem proti.
Naposledy upravil(a) Blanka.Charvatova dne 20 lis 2020, 16:28, celkem upraveno 1 x.

Na dovolené, nerušit.

Uživatelský avatar
Ondrej.Vojta
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 413
Registrován: 26 led 2017, 18:35
Profese: PR
Bydliště: Praha - Petrovice
Dal poděkování: 682 poděkování
Dostal poděkování: 1277 poděkování

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Ondrej.Vojta »

Ahoj,
Osobně z toho mám rozporuplné pocity.

Zkráceně: Trochu faul, že na připomínkování stěžejního 15tistránkového dokumentu (který mění docela dost) máme tři dny. Dokument mi přijde byrokratický a neohrabaný.

Delší komentář: (beru to popořadě tak, jak mě to napadá, nemám úplně čas to učesávat a vypisovat všechno, dopřesním to v případné rozpravě.)

1) Myšlenka místních nominací je jednoznačně fail. Myslelo se na (imho) vcelku velkou množinu členů, kteří nejsou zařazeni v ŽÁDNÉM MS? Vážně to bude v praxi znamenat, že docela podstatné množství členů bude vyseparováno z prvotního nominačního kroku?

2) Pasáží "Očekávání kandidátů" je míněno co? Není tam docela dost těch bodů očekávání vcelku subjektivních? A teda, není to přebytečná pasáž? Nebyla by jediná.

3) Je dobré slučovat volby do veřejných funkcí a do stranických funkcí? Do těch stranických (tzn. o krajské nominace do RP, RV se nám zas toliko lidí nehlásí, tak není třeba byrokratizovat i toto :) ).

4) Primární volby do veřejných fcí, cituji: „(1) Primární volby lídra v městské části, kde není sdružení, koná krajské fórum." To jako tímto automaticky nebude možné schvalovat celou kandidátku, např. na miniaturní MČ, kde se nepolitikaří, en bloc?

5) Citace: „§ Volby krajského předsednictva, (1) Krajské předsednictvo má 5 členů." ... Tzn. si Volebním řádem zároveň schvalujeme pevný počet členů PKS? Já jen, že doteď tomu tak nebylo (neříkám, že to bylo dobře, ale čekal bych, že to bude prezentováno víc nahlas).

6) Abych nebyl šťoura, oceňuju sbírání podpory prostřednictvím hromadného vlákna.


Kolem a kolem, tohle vyzobávám, aniž bych to četl slovo od slova (nemám teď čas to pročítat podrobně, do rozpravy si ho najdu), není trošičku hloupý za 10 dní schvalovat dokument, kde je velké množství nejasností a významných změn? Chápu pokus o dobrou myšlenku, vidím tam zajímavé prvky, které by mohly po správně dlouhé diskusi dostat prostor a oceňuju čas, který tomu pisatel věnoval, ale jestli nebudou v rozpravě otázky podrobně vysvětlené, tak se osobně obejdu bez tohoto a rád si primárkami do PSP ČR projdu stávajícím volebním řádem za cenu všech rizik.
Naposledy upravil(a) Ondrej.Vojta dne 20 lis 2020, 16:37, celkem upraveno 1 x.

toho času 1. místopředseda KS Praha a zastupitel MČ Praha-Petrovice | Profil na lidé
tel.: +42O 736 726 061 | e-mail: ondrej.vojta@pirati.cz

Uživatelský avatar
Bara.Soukupova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 788
Registrován: 31 říj 2013, 19:16
Dal poděkování: 744 poděkování
Dostal poděkování: 1285 poděkování

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Bara.Soukupova »

Ahoj,
budu stručná, protože spoustu nedostatků tohoto dokumentu i postupu již odhalili*y předchozí diskutující.

Líbí se mi:
  • myšlenka fyzických volebních shromáždění a debat (i když o konkrétnostech by měla proběhnout delší diskuze)
Nelíbí se mi:
  • způsob schvalování dokumentu - takto zásadní dokument nelze schválit bez patřičné diskuze
  • místní nominace - narušují představu KF jako jednoho týmu, berou nominační hlas těm z nás, kteří nemáme MS a jsou zbytečnou byrokratickou zátěží
  • způsobu volby v primárkách, konkrétně volbu některých míst současně - ráda bych viděla naši kandidátku alespoň na čelných místech genderově vyrovnanou. Hlasování po skupinách (dohromady 3.-4. místo, 5.-7. místo a 8.-12. místo) tuto genderovou vyrovnanost nejenže nezaručuje, ale dle mého názoru jde proti ní. Navrhuji hlasovat každé volitelné místo zvlášť tak, aby voliči mohli postupně vyrovnanost kandidátky korigovat.
Otázku vidím nad zachováním současného volebního systému, který je obtížně čitelný a chová se jinak, než lidé očekávají, jak ukázaly uplynulé volby do PKS
Uživatelský avatar
Georgia.Hejdukova
Rozhodčí komise
Příspěvky: 1203
Registrován: 25 čer 2017, 17:02
Profese: studentka práv, rešeršistka
Bydliště: Praha 6
Dal poděkování: 734 poděkování
Dostal poděkování: 2468 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Georgia.Hejdukova »

Já jen předesílám, že budu hned po začátku rozpravy dávat procedurální návrh pro její prodloužení. 15stránkový dokument nejde schválit za tři dny, kór takhle zásadní.

Můžu mít otázku proč tohle nikdo apriori nekonzultoval s KRK? Já v tom dokumentu vidím minimálně několik porušení volebního řádu a jednacího řádu, který se v Praze používá.

“It does not do to dwell on dreams and forget to live”
― prof. Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, O.M
+420 775 864 103 / georgia.hejdukova@pirati.cz
LinkedIn / Facebook / Twitter / Instagram / Web

Uživatelský avatar
Michaela.Nepejchalova
Kontrolní komise
Příspěvky: 2429
Registrován: 12 led 2016, 14:28
Profese: sociální pracovnice
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 10857 poděkování
Dostal poděkování: 4881 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Michaela.Nepejchalova »

Stanovy píše:(1) Orgány strany si schvalují jednací a případně volební řády, které vydávají v souladu s obvyklými demokratickými zásadami, zejména s ohledem na rovnost hlasů.
V tomto navrhovaném systému dáte každému dva hlasy, místní a krajský, a omezíte možnost členů kandidovat.
Volební řád píše:(1) Primárních voleb se může účastnit každý, kdo splňuje podmínky kandidatury
V podmínkách kandidatury není "získat místní nominaci", ať už to znamená cokoliv, nemůžete jejím získáním podmiňovat kandidaturu na kraji.

Nemyslím si, že si můžete vytvořit volební systém, který není mezi těmi schválenými RV (https://wiki.pirati.cz/rules/volebni_systemy) - a že vám to koliduje se Stanovami a Volebním řádem, to mi přijde celkem důležitý (předpisy vyšší síly a tak).
Připadá mi, že se snažíéte zbytečně byrokraticky vytvářením směrnic vyřešit něco, co by se dalo řešit diskusí a informovaností základny... Což je IMHO přesně to, čeho se snažíme zbavit stát.

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

správce FB a Twitteru MRT Návykové chování
What mind-bogglingly pathetic and emotionally stunting little rules they make up. - Graham Chapman
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing. - Edmund Burke

Uživatelský avatar
Karel.Nejedlik
Člen KS Praha
Příspěvky: 238
Registrován: 23 črc 2014, 16:36
Profese: Informatik
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 2541 poděkování
Dostal poděkování: 578 poděkování

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Karel.Nejedlik »

Díky za (pokus) od předjednání.
Určitě podpořím návrh na prodloužení rozpravy. Hodně zvážím návrh na odložení celého volebního řádu na dobu, až budou zvolena všechna (podstatná) místa na kandidátce do PS nebo bude rovnou po volbách.

Pár otázek:
1. Bude návrh předložen jako zásadní?
2. Kdo jsou autoři návrhu a s kým byl návrh konzultován?
3. Proč se navrhuje kompletní překopání volebního systému (systém hlasování, počty hlasů nutných k nominaci, nominace...)?
4. Pokud by se to překopání opravdu poodvedlo a fungovalo to líp než aktuální systém - budou autoři vyvíjet snahu změnit takto i jednání na půdě CF?
Dopravní zamyšlení: OFFTOPICIndividuální automobilová doprava - největší omyl lidstva?
O trolech: OFFTOPICObrázek
Uživatelský avatar
Jan.Hora
Kontrolní komise
Příspěvky: 3069
Registrován: 19 led 2016, 15:51
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 4840 poděkování
Dostal poděkování: 6417 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Jan.Hora »

Doplnil bych pár věcí alespoň ve stručnosti, tam kde odpovědět dokážu:

1) Nikomu tento VŘ neupírá právo kandidovat, pouze vede kandidáty k tomu, aby aktivně získávali podporu ostatních členů skrze místní nominace. Vzhledem k tomu že máme velký počet místních sdružení, tak to automaticky řeší rozdíly v jejich velikosti, protože kandidáti budou potřebovat získávat širokou podporu a tedy musí být schopni oslovit více MS.

Hlavním smyslem je umožnit členům se snadno zorientovat v tom, kteří kandidáti reálně soutěží o volitelná místa a kteří kandidují jak se říká "pudově" OFFTOPICbuď to pude nebo to nepude. To jednak usnadňuje splnění deminima (snáze si vyberu, které kandidáty budu zkoumat detailně a kterými se nebudu zabývat), jednak samotnou administrativu procesu rozpravy a volby, jednak motivuje kandidáty aby se hodně aktivně představovali členům nejen na úrovni kraje, ale i MS a jednak to umožňuje uspořádat grilování s vypovídající hodnotou (naše kandidátky jsou otevřené i lidem mimo Piráty, klidně se nám může stát že budeme mít 30 nebo víc kandidátů s dosaženou podporou. Standardní grilování, kdy každý kandidát bude mluvit v součtu 5-10 minut by pak trvalo tři až pět hodin, což je naprosto nereálné zvládnout a přitom by se kandidáti ani nijak extra nestihli prezentovat (2 minuty úvodní řeč a odpovědi na 3-4 otázky je tak zhruba maximum, co v tom čase stihnou).

Osobně bych byl radši za jednodušší mechanismus, ale žádný lepší nápad v tomhle směru nemám, pokud jej někdo má, sem s ním.

2) Schvalování kandidátek ze strany KS tam kde není MS je historicky běžné, to není novinka, jen je popsáno jak to teď reálně funguje

3) Volba na zasedání je používána pro jednání CF. U důležitých voleb na úrovni KS se tak jedná o využití téhle praxe a zrovna tohle mi připadá jako návrh s vysokou přidanou hodnotou (CF má vždy vysokou účast a samotné volby na CF fungují bezproblémově, šetřilo by to čas a zvedalo kvalitu procesu i na úrovni KS)

4) Šibeniční termín bohužel vychází z termínů primárek - pokud chceme zachovat jednotná pravidla pro všechny pozice, tak to buď musíme schválit do konce příštího týdne nebo to nestihneme před zahájením volby lídra. V takovém případě je lepší VŘ odložit, protože by volba lídra měla jiné podmínky než volba ostatních míst. Volební harmonogram byl dokončen a finalizován teprve nedávno, takže jakmile jsme se začali o myšlence VŘ bavit, ukázalo se že vlastně máme minimum času.

5) Draft vznikl jako iniciativa volebního výboru, jádro napsal Jakub Michálek a první kolo úprav proběhlo v pondělí ve složení Jakub Michálek, Míra Beránek, Dan Mazur a já (Ondra Chrást posílal připomínky písemně). Tohle vlákno slouží jako připomínkovací rovnou se všemi členy ve snaze uspořit čas (na fóru ho najdou všichni a odkázal jsem ho z FB i zulipu). Vícestupňové připomínkování (VV->PKS>KT a KRK->KF) by bylo lepší, ale nešlo by stihnout včas. Pokud by systém fungoval dobře, dávalo by mi smysl ho zkusit překlopit na celostátní úroveň (tj. dává mi i smysl ho hlasovat jako zásadní návrh aby bylo zajištěno, že projde konsensuálně nebo vůbec)

Další komentáře už nechám na ostatních ;)

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Volební řád krajského fóra - draft připomínkování

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Jan.Hora píše: 22 lis 2020, 16:03 1) Nikomu tento VŘ neupírá právo kandidovat, pouze vede kandidáty k tomu, aby aktivně získávali podporu ostatních členů skrze místní nominace. Vzhledem k tomu že máme velký počet místních sdružení, tak to automaticky řeší rozdíly v jejich velikosti, protože kandidáti budou potřebovat získávat širokou podporu a tedy musí být schopni oslovit více MS.
Přímo neupírá, ale značně ztěžuje možnost kandidovat. Nelze říct, že návrh VŘ ,,pouze vede kandidáty k tomu, aby aktivně získávali podporu ostatních členů skrze místní nominace", protože místní nominace jsou nezbytnou podmínkou. Ztížit proces získání nominace osobně nepovažuji za vhodné řešení ke zpřehlednění procesu voleb. Kdybychom se usnesli např. na větším počtu požadovaných hlasů (třeba 2 odmocniny místo jedné), tak by mi to dávalo určitý smysl a zachovalo rovné podmínky pro všechny.

Ale tenhle návrh jednak zvýhodní ty, kteří jsou z velkých MS nebo kteří jsou celoměstsky známí (např. mají historii v pražském zastupitelstvu, v parlamentu, v PKS atd) a ty ostatní znevýhodní. Bez ohledu na to, jestli jsou třeba velmi aktivní v některé menší MČ, kde na to často bývají téměř sami, nebo jestli mají nějaké jiné (např. odborné) kompetence nebo vykonávají aktivity, které nejsou tolik vidět. Reálně pokud by bylo potřeba stejné množství hlasů pro nominaci jako dnes, ale byly by koncentrovány do MS, tak to znevýhodní ty, kteří jsou aktivní napříč městem, oproti těm, jejichž aktivity jsou více lokální, a to ve větších MČ.

Další zásadní problém vidím v té nerovnosti hlasů. Pokud člen není v žádném MS (např. v jeho MČ žádné neexistuje), tak nemá možnost hlasovat v místních nominacích. Obdobně člen z malého MS bude mít výrazně nižší sílu hlasu, protože reálně bude výhodnější získat podporu ve větších MS (započítává se absolutní počet těch, kteří hlasovali pro usnesení, takže větší MS má reálně větší váhu). Zatímco členové větších MS se tedy s nominačními usneseními skoro nezastaví, o podporu v menších MS se moc lidí ucházet nebude.

Tím pádem by návrh vedl ke koncentraci většího vlivu ve větších MS a omezení vlivu menších MS a vlivu členů nezařazených do MS. A to je přesně opačný směr, než kterým bychom podle mě měli postupovat. :)

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Odpovědět

Zpět na „Praha“