Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Moderátoři: KoKS Zlínský kraj, PKS Zlínský kraj

Pravidla fóra
  • Toto je veřejné fórum. Stanoviska nevyjadřují názor Pirátů, pokud nebyla schválena příslušnými orgány. Stanoviska se publikují na krajském webu.

  • V anketách mohou hlasovat i návštěvníci bez přihlášení. Ankety proto nelze v žádném případě považovat za závazná hlasování.

  • Moderátorem tohoto fóra je krajské předsednictvo.

  • Toto fórum je viditelné pro návštěvníky bez přihlášení. Kdokoliv do něj může psát nebo hlasovat v anketách.

  • Registrovaní uživatelé (včetně členů a RegP) si mohou fórum zneviditelnit, viz návod.

Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti,
Dovoluji si zde založit vlákno, které nahrazuje má dřívější hlášení ve zlínském FB podpalubí a na fóru v sekci MS Zlín. Vzhledem k tomu, že se okruh mých činností rozšířil, tak se mi zdá praktičtější založit nové vlákno na úrovni kraje, než se snažit informovat v různých sekcích. Ono je to stejně tak, že se jednotlivé sekce prolínají a mají vliv jedna na druhou.
Zopakuji svoje přání, aby toto vlákno sloužilo výměně informací či plodné diskuzi nikoliv k chytání za slovíčka. Vzhledem k tomu, že fórum je veřejné a nemohu sdělovat všechny podrobnosti, případné dotazy na mail zuzana.fiserova@pirati.cz nebo osobně 😊

Shrnutí činnosti během podzimu.

Zlín
V září jsem měla jsem schůzku se zlínským radním pro dopravu M.Čížkem, probírali jsme investice do oprav chodníků (dle mého názoru jsou chodníky v řadě částí Zlína v žalostném stavu a není mi jasný systém oprav a investic. Byla bych ráda, aby obyvatelé Zlína viděli, kdy jejich část města přijde s opravami na řadu). Bylo mi řečeno, že odbor se dlouhodobě potýká s nedostatkem lidí (nemocnost, podstav) a je velmi těžké zajistit otevřený dokument pro veřejnost, ačkoliv i oni by s tím souhlasili. Mělo by proběnout i zmapování stavu chodníků, ale dosud není připravena zakázka. V říjnu se podařilo prosadit zvýšení rozpočtu na opravy pro r. 2021.
Majetkový odbor – řeším zde problematiku výpůjček městského majetku (chodníky, cesty) pro stavební firmy. Upozorňuji na problém, že veřejnost nemá informace o tom, kterou část chodníku/cesty a na jak dlouho mají firmy vypůjčené a firmy toho často zneužívají a zabírají větší část pozemku, což způsobuje problémy v běžné činnosti. Nějaké věci jsem nafotila a budu toto dále řešit. Je sice třeba umožnit stavařům, aby ve Zlíně mohli stavět, ale zároveň se nesmí vytvářet nebezpečné situace pro občany (např. když děti chodí do školy nebo imobilní občané musí překračovat nějaké překážky či auta stavařů celý den stojí na blikačkách a brání provozu).
Již druhým rokem se snažím posunout téma trailů a pumptracku. Dostala jsem dokonce přiděleného pracovníka, abych to všechno neřešila jen já, ale ten byl měsíc v pracovní neschopnosti a nic se neposunulo. Pumptrack řeší majetkový odbor (směnu pozemku) a paní byla rovněž v PN. Na mail, který jsem napsala řediteli Lesů ČR ZLK, mi pan ředitel vůbec neodpověděl a neodpověděl ani na mail, který mu zaslal pracovník města…
Nordic walking – nyní probíhá příprava trasy. Mělo to být hotové na podzim, ale město prý objednalo ty tabulky pozdě, tak část je hotová, ale část tabulek (po trase) se osadí později.
Dále mi vyšel článek na str. 19 mag. Zlín (listopadové vydání) o ZOO (prosazuji myšlenku přesun části nákladů ZOO na Zlínský kraj spolu s tím, že ZLK by se stal spoluzřizovatelem)
https://www.zlin.eu/clanky/dokumenty/81 ... 1-2020.pdf
Dále se již delší dobu snažím prosadit osvětlený okruh pro běh, narážím na "ochotu" odboru zeleně... Navrhovaný okruh pod Tlustou horou byl zamítnut panem Divokým (kůrovec, zvířata, honitba), nyní budou prověřovány další varianty. Navrhla jsem Barabáš (část pozemků je Lesů ČR) a zde opět zopakuji svůj povzdech nad tím, že svah koupil od Sportovních klubů Synot a nikoliv město. Bylo by to všechno jednodušší.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice
Zde řešíme především dopady covidu na provoz společnosti a na možnost investic. To bohužel dopadá i na mnou prosazovaný bezdotykový odbavovací systém. Nyní se vede debata, zda tuto investici zafinancovat nyní nebo odložit. Zřejmě se diskuze přesune na úroveň obou měst, je to širší téma, protože dopady covidu na rozpočet DSZO budou citelné a vlastníci by měli probrat, jak dál investice směřovat a jak zajistit příjmy. Já osobně se domnívám, že by stopka neměla postihnout relativně malou investici do odbavovacího systému, neboť je to jedna z možností, jak veřejnost přimět vrátit se do MHD. Více o tom v článku, který připravuji do Magazínu Zlín

Dále jsem buď napsala nebo připravila podklady pro tyto příspěvky na FB Zlín:
- Výzva pro přihlašování projektů do Kulturního fondu
- Informace o možnosti veřejnosti připomínkovat Strategickou koncepci Zlína
- Informace pro den bez aut, kdy byla MHD zdarma
- Informace do pozvánky na zastupitelstvo

Kraj
O výsledku krajských voleb už jsme v jiných příspěvcích napsali dost. Já za sebe bych chtěla poděkovat všem, kteří se na tomto (podle mého názoru) vynikajícím výsledku podíleli. Chci popřát nám všem zastupitelům hodně štěstí a energie a přála bych si, aby tento volební úspěch posílil soudržnost našeho krajského sdružení, abychom spolupracovali, podporovali se a sdíleli své zkušenosti.
Jak víte, na pozici radní Zlínského kraje jsem dostala svěřenou oblast školství a kultury (mimochodem, za minulého vedení to měli na starosti dva lidi 😊 Nyní se aktuálně věnuji přebírání oblastí, které mám na starosti. Procházím koncepce, rozpočty, financování a seznamuji se od vedoucích odborů s aktuální problematikou. Bohužel je dost krátká doba do schvalování rozpočtu (již na příštím zastupitelstvu 14.12.)
V oblasti školství jsem již navázala kontakty s pirátskými radními, kteří mají na starosti školství na jiných místech ČR a budeme pořádat pravidelné online hovory s cílem ujednotit strategie či sdílet vzájemně zkušenosti. Příští týden se rovněž účastním online setkání se školskou komisí Asociace krajů ČR.

Ostatní:
Věnovala jsem se tématu dotací z EU, kdy jsem zaznamenala informaci, že vláda vyškrtla podporu na stavbu cyklostezek z dotačních titulů EU React. Vyvinula jsem značné úsilí ke zjištění informací a medializaci celého případu (oslovila jsem primátora Hřiba, poslance, Asociaci krajů ČR, cyklo instituce ad.) a napsala k tématu 2 komentáře, které byly hojně sdíleny a rovněž jsem byla požádána, abych napsala komentář do Kroměřížského týdeníku s tímto tématem. Mám radost, že nakonec po četných protestech nedošlo k defitivnímu vyřazení podpory ekologické mobility. Téma budu dále sledovat, protože černé na bílém to ještě není…
https://zlinsky.pirati.cz/tiskove-zprav ... lodopravy/
https://zlinsky.pirati.cz/tiskove-zprav ... -fiserova/
Dále pokračuje moje snaha sjednotit přístup státního podniku Lesy ČR k podpoře aktivního trávení volného času (v různých krajích se liší). Zde mi v září psal Radek Holomčík, že bude domluvena schůzka s šéfem Lesy ČR, na které bude on, já a zástupce asociace cyklistiky. Nahodili jsme nějaké termíny, ale bohužel zatím jsme dále nepostoupili, je to teď v době covidové těžké něco domlouvat (informace o společné schůzce byla ještě před lockdownem), budu se s Radkem dále domlouvat.

Přeji všem pěkný den, Zuzka
Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti,
Přeji Vám krásné novoroční dny a přináším pravidelný report o mé činnosti:
Kraj
Jak už jsem psala v přechozím reportu, převzala jsem činnost na pozici radní pro školství a kultury. V uplynulých týdnech bylo nejdůležitější „poprat“ se se sestavením rozpočtu a s vyrovnáním se ztrátami v mnou spravovaných gescích v roce 2020. Podařilo se mi doslova vybojovat pro kulturu navýšení původně plánovaných 3 milionů na na 5 milionů pro dotační program na podporu živé kultury. Tím můžeme plnit náš program pro krajské volby ( Zajistíme podporu kulturního vyžití i v odlehlých částech krajů, Budeme podporovat regionální spolky a jednotlivce, Rozvoj a podpora folkloru). Také můžeme rozjet i podporu letních kin, ale zde je třeba, aby se subjekty se žádostí „vešly“ do nastavených parametrů programu (https://www.kr-zlinsky.cz/vyzva-k-predl ... 16701.html) . To si vzal na starosti @Jiri.Knotek který coby předseda výboru pro kulturu provede osvětu u těch, kteří chtějí provozovat letní kina, případně jemu známých starostů a spolků. Program bude vypsán ve dvou kolech, žádosti pro první kolo se budou předkládat od 23.1., musíme to předtím intenzivně zpropagovat, aby se informace o možnosti čerpání dostala k co nejvíce lidem. Spousta organizázorů už rezignovala po „covidovém roce“ a je třeba, aby věděli, že svoji akci se mohou pokusit uspořádat. Dvě kola jsou proto, aby ti, co se v prvním pololetí neodváží akci uspořádat z důvodu covidu, budou mít šanci to zkusit ještě ve druhém pololetí. Termíny čerpání se překrývají, takže na léto lze žádat v obou kolech, a šanci tedy dostanou i ti, kteří v lednu či únoru nevěděli, zda svoji akci uspořádají. Myslím, že se podařilo vyjednat v tomto ohledu maximum pro pořadatele kulturních akcí a mám z toho velkou radost, že hned v prvním roce našeho působení na kraji takto dokážeme plnit body našeho programu.
Školství – zde nyní řeším sladění jednotlivých částí programu, který se aktuálně podává k MŠMT a který by měl přinést do Zlínského kraje 200 miliónů korun na vzdělávací projekty, přičemž z rozpočtu kraje půjde jen 5%, a zbytek doplatí EU a stát. Je to obrovský projekt, do kterého je zapojeno 44 subjektů (školy, univerzita, Technologické a inovační centrum nebo příspěvkové organizace, které spadají pod kraj, například valašskomeziříčská hvězdárna) a neustále něco mění s ohledem na covid, nebo jiné organizační věci. Každopádně během třech let se bude moci uskutečnit řada projektů pro nadané děti, technické vzdělávání, finanční gramotnost a podporu digitalizace ve školství – vše, co mají Piráti v programu 😊
Je celá řada dalších věcí, které řešíme na kraji. Ve věci nemocnice postupujeme s ostatními kolegy-Piráty z rady a výboru společně a snažíme se vyjednat takovou cestu, která by odpovídala tomu, co jsme slibovali před volbami voličům. Tedy oponentní posudek, dále jednáme o zrušení těch nehorázných smluvních pokut u některých smluv a usilujeme o to, aby se co nejdříve v baťovce začaly slibované investice. Krom toho hlídám evropský dotační program React-EU (ten, kde jsem protestovala proti přesunutým miliardám z cyklodopravy), kde jsou velké peníze na investice ve zdravotnictví a bohužel ve ZLK nikdo včas nepřipravil projekty pro čerpání těchto dotací, takže hrozí, že jiné kraje si dosáhnou na tyto evropské peníze a Zlínský kraj ne (a logicky pak bude nutné investice hradit ze svého rozpočtu). Také se ptám na to, jak vyjednává odbor zdravotnictví o zřízení letecké záchranné služby, což je bod našeho programu. Bohužel promrhaly se 2 roky, kdy mohli vyjednávat. Prostě se smířili s tím,že leteckou záchranku nemáme, na mapě je bílé místo, kde letecká záchranka služby nepokrývá a v případě nutnosti je dolet 18 minut. Osobně považuji jednání v těchto věcech za větší prioritu než natáčení videí s politiky, kteří lidem ukazují, že se mají dodržovat 3R😊
Zlín
V rámci mého zastupitelského mandátu pokračuji v „tlaku“ na příslušné úředníky při prosazení trailů, osvětleného okruhu a pumptracku. Zde je to hodně těžké a opravdu to neuvěřitelně dlouho trvá a vyžaduje to velké množství mailů, telefonátů a schůzek. Každopádně za velký uspěch považuji to, že se podařilo konečně dotáhnout do konce směnu pozemků před galaxií (od státu), kde by měl být vybudovaný pumptrack. Takže až se to zprocesuje (je podepsána smlouva), tak stavbě pumptracku nebude stát nic v cestě!!!!
Dalším úspěchem je proznačení stezek pro nordic walking, ke kterému došlo v listopadu. Vice zde: https://www.zlin.eu/mesto-zlin-obnovuje ... -5894.html. Zde jsem se velmi angažovala a ještě se budu angažovat, protože chci, aby Tlustá hora byla více otevřená sportovcům.
Dále je v jednání osvětlený okruh, kde jsem ovšem narazila na velký odpor nejmenovaného úředníka. Dohodli jsme se že do konce roku mi dá vědět, kde je možné okruh proznačit, ale zatím se neozval...
Na majetkové komisi jsem prosadila, aby ve smlouvě, kde město dává do výpůjčky společnosti provozující svah (zde jsem již dříve psala o svém nesouhlasu) pozemky po stranách tohoto areálu, že bude podmínka, aby zde umožnili proznačit traily pro MTB. Budu na to dále navazovat a jednat o možnosti využít pozemky synotu i města v okolí svahu pro MTB a běžce.
DSZO – zde trvale a neúnavně bojuji o zavedení bezdotykového systému pro cestující. Je dobré, že na kraji máme nyní možnost být u zavádění integrovaného systému, bohužel MHD Zlín je ve svém plánovaném systému „napřed“ (chce to na bankovní kartu) a kraj to chce na čipovou kartu, což je z mého pohledu krok zpátky. Každopádně na kraji už proběhla řada kroků směrem k čipové kartě, a těžko teď realizovat jinou variantu, když i čipová karta je ve velkém skluzu. Musí si to obě strany spolu vyjednat, věřím, že se společná cesta najde a bezdotykový systém v MHD ve Zlíně a Otrokovicích bude do nejdříve, zde jsem ráda, že máme ve výboru dopravy @Jakub.Zach, který integrovanou dopravu na kraji řeší. Snažila jsem se toto téma více zpopularizovat, napsala jsem k tomu článek do Magazínu Zlín (prosincové vydání) a rovněž na FB Zlínských pirátů. Článek je zde https://zfiserova.cz/bezdotykovy-odbavo ... amPmnWJYDg.
Určitě jsem ještě na něco zapomněla, v případě dotazů mi prosím pište na zuzana.fiserova@pirati.cz
Přeji vše nejlepší do Nového roku!
Zuzka
Uživatelský avatar
Rudolf.Daniel
Člen KS Zlínský kraj
Příspěvky: 43
Registrován: 08 čer 2019, 11:35
Profese: Stavební inženýr
Bydliště: Kvítková 6965, Zlín
Dal poděkování: 55 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Rudolf.Daniel »

ahoj, píšeš jen o nákladech na el.odbavovací systém,ale neušetří se i za tisk lístků, provoz automatů, prodej u řidičů a další? Kolik by to mohlo ročně uspořit? První etapa (možnost platby kartou v MHD) se odhaduje na 15 milionů, 2. etapa (navázání časových kupónů na platební kartu) se odhaduje na 3 miliony korun.
Rudolf Daniel
www.rudolfdaniel.cz
Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti,
Níže shrnutí mé činnosti za uplynulé období od minulého zápisu. Pokusím se být stručnější než minule, abych neodradila příliš mnoho čtenářů. Pokud by někoho zaujalo cokoliv, napište na zuzana.fiserova@pirati.cz nebo sem, doplním:
Kraj – co řeším (mimo jiné)
Školství:
- Zavedla jsem pravidelné online porady s řediteli mých příspěvkových organizací (celkem vedu 99 PO z oblasti školství a 8 z oblasti kultury). Napoprvé jsem měla se všemi, dále už to budu dělit dle skupin. Na první poradě jsme řešili obecné věci, peníze, investice do budov a hřišť a slovní hodnocení vs. Známky. Máme model pro ostatní školy, budu se snažit na asosciaci krajů tento model posunout dál. Další jednání mám příští týden, s řediteli dětských domovů. Na toto jednání jsem na 15 minut zvala i Olgu Richterovou (téma řešíme s její asistetnkou i jako pirátské téma celostátní), zatím mi účast nepotvrdila. Bylo by to ale super, kdyby se pohledy ředitelek
- On-line setkání s ministrem Plagou (v rámci asociace krajů) – spolu s Jirkou Jarošem. Zde jsem za ZLK vznesla otázku, proč nejsou otevřeny ZUŠky (výuka 1 učitel 1 žák) a kdy umožní sportovat dětem. Oboje zůstalo bez smysluplné odpovědi.
- Budujeme hřiště pro děti. Aktuálně je otevřená výzva „hniličkovy“ národní sportovní agentury a já společně s jirkou Jarošem chci, aby si ZLK sáhnul na maximum dotací než se výzva vyčerpá. Apeluji na ředitele škol, aby vytáhli ze šuplíků projekty na opravy hřišť (ty dost často jsou až v pořadí za nutnými opravami např. střech atd., proto je ředitelé nedávají do zásobníku investic, protože prioritou jsou jiné opravy). Odbor projektového řízení (který na kraji funguje na jedničku) pak připraví žádost, která je podána do NSA. Takto už byly podány 4 žádosti (Uh. Brod, 2x Valmez, Liptál), nyní čekáme na výsledek. Teď jsem mluvila s dalšími 2 řediteli, kteří projekt pošlou a dále s místostarostkou Valmezu, se kterou na rekontrukci dalšího hřiště budeme spolupracovat. DĚTI BUDOU SPORTOVAT, JUPÍ!
- ZUŠ Luhačovice – předchozí garnitura bohužel nechala ve vzduchoprázdnu skutečnost, že děti ze ZUŠ (patřící pod kraj) nemají odpovídající zázemí, jsou provizorně ve třech budovách poté, co po restitucích skončil nájem v zámku Luhačovice. Nyní řešíme s městem, jak to vyřešit. Město má budovu, ale chce peníze na opravu. Pro kraj je problematické investovat do cizího majetku, ale potřebuje někam přemístit ZUŠ. Vedu jednání, snad v březnu bude výsledek, který je OK pro všechny strany

Kultura
- Na konci roku budou vypsány dotační tituly z EU, je potřeba připravit možné projekty pro to, abychom je podali. Jedním z nich je Čiperova vila, rekonstrukce části výstavních prostor Malenovického hradu nebo zámku Vsetín. Všechny tyto objekty objíždím a připravuji možné varianty tak, abychom byli schopni dosáhnout na externí zdroje
- Vypsali jsme dotační tituly (živá kultura, akce nadregionálního významu, oprava památek), nyní některé tituly končí, a budeme vyhodnocovat.
- Sleduji, jak vláda přistupuje k kulturním poskytovatelům na úrovni kraje a snažíme se krajským organizacím zajistit stejné podmínky jako mají státní kulturní organizace
Zlín:
- Zde asi nejdůležitější info, že jsme na zastupitelstvu schválili
- Absolvovala jsem 2 schůze Kulturního fondu, kde jsme rozdělovali dotace za nájemné a živou kulturu. Jsem ráda, že se „odvážili“ přihlásit noví zájemci a že jsme opravdu spravedlivě podělili všechny, ne jen Zlínský zámek o.p.s. 
Ostatní
- PUSTEVNY – zrealizovala jsem jednání mez Moravskoslezským krajem a Zlínským krajem o problematice úpravy běžeckých stop a dalších problémů na Pustevnách. Jednání bylo z mého pohledu velmi přínosné, budou na ně navazovat další dílčí vyjednávání (např. s biskupskými lesy, Lesy ČR ad.). Vneslo to nový impuls i pro dobrovolníky, kteří ze svého nakoupili sítě a pomáhají upravovat tratě a mají další nápady pro to, aby se pustevny staly místem pro sport a turistiku a méně pro komerci. Se všemi jsem v kontaktu, ještě nás čeká spousta práce, ale výsledky jsou vidět už nyní a to je super
- Cyklistika – sleduji kauzu EU-React, kde bohužel nakonec podpora cyklistiky vypadla – blíže zde: https://zfiserova.cz/cyklomiliony-z-eu- ... epritecou/
V případě dotazů napište.
Přeji pěkné zimní dny, skol!
Zuzka
Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti,
Níže stručné shrnutí mé činnosti za uplynulé období od minulého zápisuPokud by někoho zaujalo cokoliv, napište na zuzana.fiserova@pirati.cz nebo sem:

Kraj:

Školství
- Jednání ohledně otevření (nebo hrozby uzavření) škol ve Zlínském kraji
- Jednání ohledně nevhodnosti testů, které ZLK má (řešíme to společně s radními jiných krajů) – bohužel např. Praha je dál, neboť na rozdíl od našeho (a jiných krajů) má kapacity na vyhodnocení PCR testů
- Věnovala jsem pozornost tzv. určeným školám, které se staraly o děti pracovníků, kteří v nouzovém stavu patřili ke krizové infrastruktuře. Snažila jsem se prosadit, aby byli očkováni přednostně (stejně jako zaměstnanci dětských domovů), ale bohužel k tomu nedošlo. Nyní v pandemickém zákoně některé kategorie zaměstnanců vypadly a byl asociací krajů odeslán dopis MŠMT, aby byly tyto kategorie zpět zařazeny. Zatím ministerstvo nevyhovělo. Pokud nevyhoví, budeme to v kraji řešit pravomocí hejtmana (jiné kraje to budou také tak řešit)
- Problematika návratu dětí do škol a řešení problémů i psychických a dalších, které s tím souvisí: Příprava webináře „Až se sejdeme ve škole“ , spuštění Sociální pedagogické poradny – snaha co nejvíce pomoci dětem a učitelům při návratu do školy, spuštění platformy Sborovna, která je určena pro učitele ZŠ a SŠ pro výměnu zkušeností a poznatků
- Společná jednání v rámci školské komise Asociace krajů ČR (úzká spolupráce s pirátskými radními), na jednání jsou i zástupci ministerstva, vč. ministra Plagy (zde jsem vytrvale od ledna prosazovala usnesení týkající se možnosti výuky v ZUŠ 1 žák 1 učitel prezenčně a sportování více dětí s trenérem venku)

Kultura
- První schůzka stran digitalizace v kultuře (já, odbor kultury, oddělení , @Jiri.Jaros ) – k tomu má pomoci také pracovník, kterého právě hledáme. Pokud byste někoho dobrého a vhodného znali, ať se přihlásí: https://www.kr-zlinsky.cz/volna-pracovn ... -2246.html
- Setkání s velvyslancem při Vatikánu (jednání o Cyrilometodějské kulturní stezce)
- Účast na on-line kulatém stole o věznici v Uherském Hradišti.
- Hodnocení podaných žádostí v dotačních titulech (živá kultura, akce nadregionálního významu, památky, individuální dotace-např. Slovácké divadlo)
- Jednání se zástupci knihoven (v EU dotačních titulech by měly být peníze pro regionální kulturní centra, je otázka, zda by knihovny na to dosáhly)
- Účast na komisi pro kulturu památkovou péči AKČR - řešili jsme dopady nového stavebního zákona na péči památky a také jsme řešili dotace z Min. kultury
- Pozvání a realizace návštěvy náměstka Ministerstva kultury (pro oblast kulturního dědictví a příspěvkových organizací) Vlastislava Ourody – jednání o Čiperově vile, gobelínce ve Valmezu a fojtství v Jasenné
- Setkání signatářů výzvy “Za kreativní česko” (online), Schůzka kulturních a kreativních odvětv


Ostatní
- Účast Regionální stálé konferenci Zlínského kraje
- Pustevny – setkání Moravskoslezský kraj (náměstek Krkoška), Zlínský kraj (já a hejtman), Biskupské lesy a Lesy ČR – schůzka o vzájemné spolupráci, údržbě lesů s ohledem na návštěvníky, příprava na cyklosezónu, vybudování nástupních míst mimo přelidněné Pustevny. Dále schůzka se zástupcem Klubu českých turistů
- Snažím se v rámci časových možností účastnit i videokonferencí zasedání krizového štábu (přestože nejsem člen) a videokonferencí jednání hejtmanů (nyní se to hodně týká školství)

Město Zlín
- Poslední jednání Správní rady kulturního fondu Zlína, kde jsme odhlasovali možnost online realizace některých akcí, které měly přidělenou dotaci a kvůli lockdownu nemohou akci realizovat fyzicky (nyní členství přebírá @Martina.Urbankova )
- Zamítnutí možnosti vybudovat osvětlený okruh pod Barabášem
- Definitivně se odhlasovala investice do bezdotykového systému v MHD, nyní by měly být zahájeny práce na vysoutěžení zakázky-jupí!!! :lol:
- zlínská ZOO jednání s ředitelem ZOO Zlín o situaci v ZOO, nakonec jsme na radě ZLK prosadili ind. Dotaci 2 mil. pro ZOO
- stezky kolem Zlína na kole – stále se to nikam nehýbe. Snažím se přemluvit svého muže, ať to nakonec zrealizujeme sami (trasy mi vytipuje a udělá mi mapu těch tras) a mluvila jsem se zástupcem Klubu českých turistů, že by na cedulích, které KČT používá, mohly být aspoň nějaké směrovky pro ty naše bikové trasy. Už mě to naplňuje zoufalstvím a jsem odhodlaná to vyznačit i sama než se pořád s někým scházet a domlouvat….

Pokud jste to dočetli až sem tak díky že jsem to nepsala zbytečně 8-)
Zuzka
Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti,
Po čase sem dávám shrnutí mé práce, jejíž souhrn dáváme i společně za zastupitelský klub sem: viewtopic.php?f=1469&t=54337.
Nevím, nakolik takto dlouhý text budete číst, tak bych Vás spíš odkázala na můj web a FB stránku (@piratkafiserova a www.zfiserova.cz), kde se snažím pravidelně informovat o své činnosti tak, aby všichni veřejně věděli, na čem coby politik pracuji, čemu se věnuji a jaká témata řeším. Velmi bych ocenila, když moje příspěvky budete sledovat, případně sdílet mezi další lidi.
Zde je tedy shrnutí mé činnosti v obou oblastech, které mám na starosti (školství a kultura), případné podrobnosti ráda doplním….

-Účast na jednání školské komisi Asociaci krajů – řešíme systémový problém, kdy na krajích fungují tzv. „akční plány“ a MŠMT je chce nahradit tzv. Dlouhodobými záměry. Probíhá řada schůzek, protože na tuto systémovou změnu je navázána řada projektů, které na krajích fungují na školách ad. institucích.
-Účast na jednáních Komise pro kulturní a památkovou péči Asociace krajů
-pokračují práce na projektech s dotací IROP – návštěva a schůzky stran těchto projektů (včetně jednání Řídícího výboru pro realizaci projektů z oblasti kultury)
-Muzeum totality v UH – schůzka s ředitelkou ÚZSVM a s lidmi, kteří se na expozici budou podílet.
-Čiperova vila – proběhlo několik setkání ve vile (s náměstkem Min. kultury, radou ad) a podařilo se na radě prosadit vyčlenění peněz na studii, která by měla předcházet rekonstrukci vily a jejího okolí. Je potřeba to neprodlužovat, aby se stihl podat projekt na dotace IROP II.
-2x zasedání Poradního sboru hejtmana k problematice sociálně právní ochrany dětí (společně s Hankou)
-Jednání Chropyně – zde bych to raději nechala až bude podepsaná smlouva, ale jde o nevyřešený majetkový vztah mezi krajem a Arcibiskupstvím olomouckým, který se táhl několik let a který doufám bude brzo uzavřen.
-Schůzky stran požadavků nemocnic na rozšíření VOŠ. V září plánuji kulatý stůl, na kterém bychom diskutovali (ředitelé zdravotnických škol, nemocnic, případně další strany) problematiku nedostatku zdravotních sester v nemocnicích a především zodpověděli otázku, proč řada absolventů zdrav. Škol nenastoupí do nemocnice, případně sektor zdravotnictví zcela opustí…
-Digitalizace v kultuře- od srpna nastoupil na odbor nový pracovník vzešlý z výběrového řízení, který by digitalizaci v kultuře (resp. V příspěvkových organizacích v oblasti kultury) posunul dál. Věřím, že s touto posilou se mi podaří téma digitalizace v kultuře posunout. Ráda bych téma řešila i na celostátní úrovni – na jednání komise pro kulturu a PP Asociace krajů.

  • Setkání starostů obcí a knihovníků – projekty z EU a nastavení čerpání rozvoje a komunitních center.
  • Podpora různých soutěží dětí – například festivalu animovaných filmů – ANIMÁG, výtvarné soutěže ad
  • Prosazení navýšení rozpočtu o 3 mil. pro kulturu na definované investice v příspěvkových organizacích (na které se jim nedostávaly peníze) a předvším 15 mil na vybavení škol notebooky (k tomu už jsem psala na FB – že školy spadající pod kraj nedostaly ze strany státu žádný příspěvek, proto bylo potřeba zmapovat vybavení a poskytnout jim možnost IT dokoupit. Nemyslím si, že v příštím školním roce bude výuka stále jen prezenční, je potřeba aby na přípravu online výuky měly potřebné vybavení.
  • Lockdown – komunikace stran měnících se opatření na školách, testování, zavírání, otvírání apod.
    Kulturní kreativní platforma – jednání - jsem člen skupiny, kterou řídí Lukáš Trčka z TIC příprava podkladů pro otázku regionálního financování vysokých škol – budu řešit na podzim.
    Investice – bohužel to má na starosti jiný odbor a jiný radní a tak nám zbývá „jen“ neustálé doplňování investic do tabulek, které nám odbor investic posílá. Aktuálně jsme provedli pro každou oblast „prioritizaci“ investic a mělo by se to schvalovat na radě…
  • Výběrová řízení na ředitele v oblasti školství – jsou v pravidelných invervalech, i stávající ředitel může obhájit před komisí své další působení. Zavedla jsem pravidelná setkání s nově jmenovanými řediteli, kde je více prostoru na debatu o konkrétní škole. Krom toho jezdím i na školy osobně – celkem jich je 99 :roll:
  • Tornádo v Luhačovicích – poškodilo Domov mládeže, která patří pod školství. V JMK byla poškozena škola v Hodoníně, bavili jsme se s tamním radním přes školství, že by ZLK nabídl žákům možnost odborných exkurzí než bude škola opravena. V září ještě tam výuka zahájena nebude....
  • Účast v hodnotících komisích – malé regionální projekty 2.kolo, nadregionální projekty, lidová stavba roku...
  • Dále řeším - Příprava rozpočtu na rok 2022. Zde zodpovídám za oblast školství a kultury a ráda bych to postavila tak, abychom co nejvíce dostáli programovému prohlášení a především krajskému pirátskému programu. Kromě „mých“ oblastí se snažím navrhnout nový dotační titul pro podporu trailů (tak jak jsme to měli v pirátském programu), kde by obce/spolky/jednotlivci mohli zažádat o příspěvek na projektovou dokumentaci nebo přímo tvorbu trailů. Byla bych ráda, aby ta výzva měla 2 části (zvlášť na projekt, zvlášť na traily), aktuálně o tom jednám s kolegy z rady, pod které to spadá. Co se týče dalšího tématu našeho programu (ZOO se spoluúčastí kraje), tak zde bohužel není podpora ostatních koaličních partnerů. Nespadá to pod mou kompetenci, ale pevně věřím, že postupem času dojdeme všichni k přesvědčení, že k nejnavštěvovanějšímu turistickému cíli Zlínského kraje by se Zlínský kraj neměl chovat macešsky, ale mateřsky ...Každopádně jsem ráda, že v době, kdy ZOO bylo nejhůře, přispěl kraj 3 milióny na provoz.
  • dále jsem nechala zmapovat bezbariérovost v kulturních institucích spadajících pod kraj a v následujících 2 letech bych ráda měla "Kulturu bez bariér". Vyžaduje to samozřejmě finance na investice , ale bezbariérovost máme v progr. prohlášení, takže věřím, že "Kultura bez bariér" dostane zelenou. Samozřejmě by bez bariér měly být ideálně všechny oblasti, ale tady je ta finanční náročnost na přebudování mnohem vyšší.

Pokud byste znali někoho, kdo by mohl být nominovaný na cenu „PRO AMICIS MUSAE“ (za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu) – nezapomeňte poslat do 31.8.

Přeji krásné letní dny a v případě dotazů jsem samozřejmě k dispozici
Zuzka

Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí piráti,
níže doplňuji souhrn věcí, na kterých pracuji...
Školství
Pokračující Program IKAP II (200 miliónů korun na vzdělávací projekty, přičemž z rozpočtu kraje půjde jen 5%, a zbytek doplatí EU a stát) - je zapojeno 44 subjektů, podpora rozvoj jednotlivých projektů(nadané děti, technické vzdělávání, finanční gramotnost a podporu digitalizace ve školství). Řeší se jednotlivé projekty, některé mají dosah i celostátní (např. inspirační burzy v oblasti čtenářské a matematické gramotnosti, které se vysílají celostátně ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem). Dále se připravuje velmi zajímavý projekt (zatím nemohu prozradit), na kterém spolupracuje i UTB...
Propojení s KAP – kde lze pružně reagovat na změny (např. webináře „Až se sejdeme ve škole“ , spuštění Sociální pedagogické poradny – snaha co nejvíce pomoci dětem a učitelům při návratu do školy, spuštění platformy Sborovna, která je určena pro učitele ZŠ a SŠ pro výměnu zkušeností a poznatků)

  • 15 mil na vybavení škol notebooky (k tomu už jsem psala na FB – že školy spadající pod kraj nedostaly ze strany státu žádný příspěvek, proto bylo potřeba zmapovat vybavení a poskytnout jim možnost IT dokoupit
    Koncepce – spolu a asociací krajů, jednání s MŠMT - příprava podkladů pro otázku regionálního financování vysokých škol – budu řešit na podzim
    Investice do hřišť – obeslala jsem všechny školy s projekty do NSA (podány 4 žádosti (Uh. Brod, 2x Valmez, Liptál). Bohužel program byl ze strany NSA zrušen a vyhlášen nový, který bohužel školské tělocvičny už nezahrnuje. K tomuto jsme (radní za školství) vyzvali NSA k jednání na Školské komisi Asociace krajů ČR, bohužel na zasedání zástupce NSA nedorazil
    -zasedání Poradního sboru hejtmana k problematice sociálně právní ochrany dětí (společně s Hankou)
  • Výběrová řízení na ředitele v oblasti školství, osobní návštěvy škol
    Tornádo v Luhačovicích – poškodilo Domov mládeže, která patří pod školství, nyní se řeší oprava - došlo k drobnému posunu
    Plány – žákovské parlamenty, Sebeobrana dětí, Příprava rozpočtu 2022, Memorandum školství a kultura - knihovny (podepsáno ze strany MK a MŠMT) - velký potenciál pro další rozvoj

Kultura
Dotace - 2. kolo živé kultury (celkem rozděleno 5 mil)
IROP II – Čiperova vila, Malenovický hrad (ten nedosáhl na norské fondy), zámek Vsetín - připravuje se na další výzvu
Digitalizace v kultuře – od 1.8. nový pracovník,

  • věznice v UH – v rozpočtu 14 mil, deklarace spolupráce, schůzky u kulatého stolu, zorganizováno vícestranné jednání. Nutno řešit především praktické otázky při plánování expozice a justiční části
  • Jednání se zástupci knihoven (v EU dotačních titulech by měly být peníze pro regionální kulturní centra, je otázka, zda by knihovny na to dosáhly)
  • Komise pro kulturní a památkovou péči AKČR - řešili jsme dopady nového stavebního zákona na péči památky a také jsme řešili dotace z Min. kultury
  • Řídící výbor pro realizaci projektů z oblasti kultury – projekty, které se aktuálně realizují, podfinancování, odpisy, nutné promítnout provozní náklady do rozpočtu
    -Jednání Chropyně – nevyřešený majetkový vztah mezi krajem a Arcibiskupstvím olomouckým, který se táhl několik let - dotaženo k podpisu smlouvy.
    -Schůzky stran požadavků nemocnic na rozšíření VOŠ.
    -Účast v hodnotících komisích – malé regionální projekty 2.kolo, nadregionální projekty, mistr rukodělné výroby, lidová stavba roku...
    Plány:
    "Kultura bez bariér". digitalizace v kultuře
    Mějte hezký den a na viděnou na schůzi,
    Zuzka
Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti, zde jsem doplnila info o mých aktivitách. Pravidelně to dáváme i do zápisů ze zastupitelského klubu a také si vše můžete přečíst na mém FB a webu, kde dávám většinou aktuální info, co dělám. Také jsem založila skupinu na FB (KET školství a kultura), kdo v ní ještě není a chtěl by, tak mi napište.
Zde tedy souhrn od začátku roku, děje se toho hodně, rozhodně se nenudím a za své dvě svěřené oblasti bojuji jako lvice a neváhám se vlamovat do dveří ministerstev ;)
Duben –

  • Zakládání domu zahraniční spolupráce - pilotní projekt, který chci přitáhnout do Zlínského kraje - výhodou by byla bližší a těsnější spolupráce s touto příspěvkovou organizací, která spadá přímo pod MŠMT a má spoustu peněz (výjezdy do zahraničí studenti a učitelé)
  • konzultace Čiperova vila na MK (chceme dotace EU)
  • schůzka MŠMT ohledně záměru zrušení KAP (chce MŠMT, ZLK a jiné kraje protestují)
  • setkání s ministrem kultury Martinem Baxou (u příležitosti návštěvy muzea Jana Ámose Komenského) - téma hlavně dotace z národního plánu obnovy a témata propojování kultury a školství (zejména řeším edukátory a kreativní vzdělávání)
  • stala jsem se členkou pracovní skupiny k naplňování memoranda o spolupráci MŠMT a MK, setkání bude v květnu
  • online jednání školské komise (téma olympiáda, národní sportovní agentura a dlouhodobý záměr ad.)
  • konkurzy ředitelé škol
  • hodnotící komise obnova památek
  • návštěvy krajských kol soutěží (dějepis, bubeníci), záštita nad sérií přednášek o mediální gramotnosti
  • Řídící výbor inovační strategie
  • vyhodnocení projektů k sebeobraně
  • ukrajina - poskytujeme internáty, v této souvislosti se objevily nějaké problémy, které se musely řešit. dále komunikace v souvislosti s přijímáním dětí na školách ap.

Březen

  • řešení situace s poskytováním pomoci ukrajincům, děti se směřují do škol zřizovanými obcemi, poskytování metodické pomoci na zkola.cz
  • připomínkování zákona lex ukrajina
  • poskytování ubytovacích kapacit obcím
  • usnesení v Radě pro kulturní příspěvkové organizace, kterým bude umožněno jednodušší jednání v uprchlické krizi
  • setkání se zaměstnanci PO v kultuře, jednání ohl. národního plánu obnovy. Zaměstnancům v kultuře se podařilo navýšit platy!!!!
  • schůzka na konkurzy na školy
  • otevření zámku Kinských ve VM
  • hodnotící komise programů na podporu kultury
  • pozvána Kreativním Českem do Prahy do debaty o kreativním vzdělávání (vytvořila se skupina "aktérů", která se dále bude scházet a toto téma komunikovat)

Únor

  • řeší investice v kultuře a školství,
  • seminář pro kariérové poradce (pro větší rozptyl nabídky studentům),
  • Národní plán obnovy - upřesňují se parametry,
  • memorandum MŠMT a MK - zatím je to jen papír, mnoho nápadů ze strany knihoven na řešení,
  • rozhovor v rozhlase na téma nabídek škol (jaké obory vznikají a zanikají),
  • chystání společného setkání s VOŠkami,
  • problém s investicemi, přetrvávající stav – investice nejsou schopny (odbor) plnit termíny, prodlužuje se, opakuje a dopadá to na odbory školství, kultura sociál, které jsou na odboru investic závislé

Leden

  • hlavní téma investice, problém s nízkou částkou na investice ve školské oblasti,
  • Národní plán obnovy, příprava do šuplíku a čeká se na výzvy,
  • osobní obhlídka testování žáků,
  • zjišťování informaci o možném prodeji budovy, kde sídlí ZUŠ,
  • příprava na změny v rozpočtu (peníze pro zaměstnance kulturních příspěvkových organizací), snaha o navýšení peněz v kultuře

Jakékoliv dotazy ráda zodpovím. Díky že jste dočetli až sem :roll:
Zuzka

Zuzana.Fiserova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 158
Registrován: 31 říj 2018, 14:12
Profese: ekonom
Dal poděkování: 120 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od Zuzana.Fiserova »

Milí Piráti,
níže přehled o tom, co se dělo v mých gescích v uplynulém čase.
Květen

  • konkurzy a rekonkurzy na ředitele škol, které kraj zřizuje
  • křížová cesta v Kvasicích (snažíme se ji prohlásit za kulturní památku a tím ji zachránit) – spolupráce spolu na záchranu plus obce
  • proběhlo velké setkání zástupců školství a kultury (úředníci, ředitelé kult. PO, pracovníci krajského akčního plánu v oblasti školství), cílem je větší propojení kultury a školství zejména v oblasti získávání dotací, zejména Národní plán obnovy
  • Národní plán obnovy – výzva kreativní vzdělávání, která bude vypsaná
    -kulturní krajská koncepce, smart aktvity v kultuře – na schůzce byla přítomna i Rút Bízková. Na podzim by měla být vypsaná dotace na tvorbu kulturní koncepce kraje.
  • porady školství a kultury a investičního odboru
  • předání ceny Gloria Musealis – tu získalo krajské muzeum Muzeum regionu Valašsko za výstavu „Někdo to rád sušené“ – na výstavu se běžte podívat do Zámku Kinských ve Valašském Meziříčí
  • příprava projektu Čiperovy vily (mělo by tam být kulturně kreativní centrum pro kreativní a edukační aktivity a budeme chtít na rekonstrukci získat dotaci z Národního plánu obnovy)
  • jednání ve věci Pionýrské louky (byla vytvořena pracovní skupina, která tento prostor bude řešit – zástupce školy, která má areál v majetku, zástupce města KM (které chce areál využívat), zástupce odboru investičního a školského.

Červen
-Národní plán obnovy - příprava - kreativní centra, vzdělávání, dohoda o partnerství se zapojenými subjekty, příprava provozního modelu,
-chystá se schůzka ohledně Pusteven, rozvoj (tato schůzka nakonec byla ze strany jednoho účastníka z MSK zrušena a další termín dosud nebyl stanoven
-program na audiovizuální tvorbu - vyhodnocení

  • malý program na dotace v kultuře (2. kolo) – rozdělujeme 2 miliony
  • schůzky z oblasti kultury a školství,
  • Uherské Hradiště – prezentace úspěšného podnikatelského projektu FineWorld na Obchodní akademii UH
  • Dům zahraniční spolupráce – ve ZLK spustila kancelář regionálního zástupce, slibuji si od toho větší spolupráci škol a zahraničních partnerů, chci aby se co nejvíce zapojily jak školy tak i jiné organizace (kulturní, neziskovky ap), s regionální manažerkou jsem v úzkém kontaktu, pomáhám jí jak propagačně, tak i metodicky z pohledu mých gescí.
  • nastavení užší spolupráce s Národním pedagogickým institutem, pravidelné schůzky, prolínání témat
  • výběrové řízení na vedoucí odboru školství (odchod do důchodu)
  • ocenění žáků Zlínského kraje 2022
  • účast na UTB – konference Barcamp – podnikání studentů. Jeden celý den byl věnován středoškolákům a učitelům eko předmětů.
  • spolupráce DOFE (zapojení ve školách ve ZLK, vyhodnocení dosavadní spolupráce)
  • Charitativní koncert na platformě Baťova institutu
  • rozloučení s dlouholetým ředitelem gymnázia v UH, který odchází do důchodu
  • sněm studentských rad (cílem je posílit větší zapojení studentů, participativní rozpočty atd). Sněm byl první vlaštovkou spolupráce, dále jsme provedli průzkum aktuální praxe na školách a v příštím roce budeme realizovat projekt participativních rozpočtů na školách zřizovaných ZLK
  • pracovní skupina Vzdělávání (příprava krajského akčního plánu a schválení plánu investic, které budou žádat o dotace v programu IROP)
  • jednání Komisí asociace krajů - pro kulturu a památkovou péči a školské komisi
  • účast na velmi krásné akci pro školy Zlína – výtvarná soutěž „Všichni můžeme být umělci“
  • závěrečné zkoušky na školách, přijímačky
  • hodnocení Lidové stavby roku
  • vernisáž „Chemie objektivem“ – jde o to, že na chodby úřadu jsou umístěny obrazy, které vznikly na škole (v rámci soutěže) a tím zkrášlíme veřejné prostory. Výstava je k vidění na odboru školství. Chci v tomto pokračovat a realizovat krátkodobé výstavy ve veřejných objektech
  • charitativní akce „Na hrad za korunk(o)u“ – spolupráce filharmonie, muzea, školy – vše zřizované Zlínským krajem a ZUŠky - na hradě Malenovice proběhla sobotní akce, kde se prodávaly obrazy studentů Umprum, zdarma vstup na expozici a hráli umělci a veškerý výtěžek šel na oběti mimořádných událostí
  • tématické setkání ředitelů SŠ a VOŠ – pravidelné setkání ředitelů škol zřizovaných krajem – hlavní témata spolupráce s Domem zahraniční spolupráce a participativní rozpočty – zapojení studentů. Obě témata se setkala u ředitelů s velkým ohlasem, mám velkou radost, že sdílíme podobné vize 
  • stala jsem se členem pracovní skupiny pro Evropský rok mládeže (zřizována MŠMT), proběhlo 1 online setkání
  • výbor pro kulturu a památky ZLK
  • jednání Regionální stálé konference (klíčové pro Národní plán obnovy a dotace IROP)
  • jednání ohledně růstu cen energií v příspěvkových organizacích (zejména školy) - navýšili jsme podporu, a bude se to muset řešit především v rozpočtu na rok 2023

Červenec

  • na radě 4.7. došlo z mého pohledu ke klíčovému posunu – a to jaké projekty budou usilovat o dotaci z Národního plánu obnovy (program pro kulturní kreativní centra).
  • schůzky v rámci Domu zahraniční spolupráce – koordinace aktivit a zahájení přípravy na akreditaci (chci, aby Zlínský kraj požádal o akreditaci a tím zjednodušil cestu k dotacím pro různé subjekty, tohle je první krok)
  • jmenování nových či staronových (kteří obhájili v rekonkurzu místo) ředitelů
  • další jednání pracovní skupiny Evropský rok mládeže
  • jednání s novým vedoucím odboru školství
  • dohody o spolupráci v rámci projektů, které budeme podávat do Národního plánu obnovy
  • připravujeme koncerty k Open-air v Baťově insititu (oživení platformy zlínského Baťova institutu během léta, budou tam koncerty)

Co se týče oblastí, které řeším coby zlínská zastupitelka a jednatelka DSZO, tak úspěchem je už dokončená zakázka (jedna ze dvou) , která bude znamenat zavedení bezdotykového systému. Co se týče trailů, tak si myslím, že ty je nutné přesunout do dalšího volebního období (nic se kolem toho neděje), ale o pumtracku jsem už od dvou politiků z jiných (koaličních) stran četla, že pumtrack zmiňují. Předpokládám, že to tedy v nějaké omezené podobě do voleb stihnou otevřít. Bohužel bez zásluh Pirátů .... :x Pumptrack by měl být na místě, které jsem prosazovala dlouhodobě, ale bohužel už mě nikdo neinformuje, v jaké je to fázi, takže víc informací k tomuto nemám.
V případě jakýchkoliv dotazů jsem k dispozici...Můžete se podívat i na www.zfiserova.cz a na FB.
Mějte se hezky! Zuzka

BenjaminPierce
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 251
Registrován: 16 říj 2016, 00:37
Dal poděkování: 214 poděkování
Dostal poděkování: 518 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zápisník zlínské zastupitelky Zuzky - reporty ze Zlína, kraje a dalších oblastí

Příspěvek od BenjaminPierce »

Ahoj,

prosím z podnětu rodičů Základní školy Čtverka zřízenou Krajem, se na tebe obracím jako na pirátskou krajskou zastupitelku odpovědnou za školství a která za zřizovatele může níže e uvedenou situaci efektivně řešit s majitelem nemovitosti i přilehlých pozemků a cest.

Od rodičů, kteří připravují petici, vzešel podnět na bezbariérovost přístupu jak v bezprostředním okolí školy, tak zjevně i bezbariérovost uvnitř budovy a tak i na samotný přístup ke škole, kdy u zdravotně postižených je přístup autem velmi důležitý. V obou případech by mohl kraj jako zřizovatel této školy pomoci efektivněji a rychleji vyvolat jednání s městem jako majitelem nemovitosti i pozemků, případně poskytnout dotaci, pomoci vyhledat dotační titul jinde atd.. Rodiče dětí se zvláštními potřebami toho už tak mají sami dost a může se stát, že díky těm zvýšeným každodenním starostem mohou podobné odstranitelné překážky nést hůře než my, kterých se to osobně netýká. Na jednu z maminek co to jako aktivní řeší jsem si vyžádal kontaktní údaje a bylo by super, kdyby ji někdo z kraje vyslechl a pomohl a vzal si to pod svá křídla, údaje posílám do emailu.

V jednom komplexu budov celkem sídlí ZŠ Na Výsluní, ZŠ Čtverka, část Katolické školy, navíc je v místě bývalého bytu školníka už i mateřská školka a ještě překvapivě i soukromý pobočný spolek politicky aktivní paní ředitelky nejprotěžovanější ZŠ Na Výsluní OFFTOPICurčený na přijímání dotací který díky tomu, že výrazně vstupuje resp. manipuluje s rozvrhem a jeho často povinné aktivity tváří se jako vyučování už dokonce řeší i její političtí ochránci a spolukandidáti, překvapivě jsou z těch co to řeší nejaktivnější. Provoz aut, i lidí je tam tak zvýšený, přístupové cesty pro auta rodičů zdravotně postižených dětí a jejich současná kvalita tomu také nepomáhá.

OFFTOPICDíky komunálním volbám se rodiče už stávají součástí předvolebních slibů kandidujících subjektů a ten kdo v Brodě nekandiduje ani Piráti to může z pohledu svých pravomocí řešit apoliticky. Ona i paní ředitelka ZČ Čtverka, která o problému evidentně musí vědět ho buď neřešila nebo neřešila dostatečně efektivně a stejně tak paní ředitelka ZŠ Na Výsluní jsou na kandidátkách současných stran vedení města.

Předem moc díky za pomoc s vyřešením té pro rodiče nepříjemné situace ať se jim alespoň v něčem uleví.

R.

,,To nejde" je jen rychlá a jednoduchá výmluva, v devíti z deseti případů to zpravidla jde.

Odpovědět

Zpět na „Zlínský kraj“