Zároveň vám zde chci představit i svůj názor na možnou koalici. Doufám, že se tím někoho nedotknu, ale po několikaměsíčním zjišťování a vyhledávání informací a vyšších desítkách hodin analyzování a přemýšlení o silných a slabých stránkách a rizicích obou variant se považuji za člověka, jehož názor k tomuto tématu lze brát jako dostatečně informovaný a tedy relevantní.
V tuto chvíli jsem po všem tom přemýšlení a za nyní známých informacích
pro vstup do vyjednávání o koalici.
Co mě k tomuto názoru vede?
Vstupy do analýzy jsem si rozdělil do dvou hlavních skupin. Vnější vlivy a vnitřní vlivy. Vnější vlivy (např. volební systém, aktivity jiných subjektů…) nemůžeme ovlivnit vůbec nebo jen velmi těžko. Naopak vnitřní vlivy (např. priority či rozpory v programu, sestavení kandidátek…) můžeme ovlivnit snadněji a často i dost podstatně.
Hlavním bodem mého uvažování o obou variantách bylo, jak silné budou v případě jednotlivých variant vnější vlivy. V případě, že by proti jedné z variant bylo vnějších vlivů příliš mnoho, musí být tato varianta zcela logicky horší, protože budeme daleko méně schopní výsledný dopad těchto vlivů ovlivnit. A naopak pokud bude jedna z variant v souladu s většinou vnějších vlivů, bude ve výsledku výhodnější, protože nebudeme muset podstupovat energeticky náročné bitvy s vnějšími vlivy a uspořenou energii budeme moci využít k reakci na vnitřní vlivy a samotnou pozitivní kampaň.
V současné době vnější vlivy nepřejí samostatné cestě a naopak přejí cestě koaliční.
- Volební systém zvýhodňuje větší celky, tedy koalici.
- Velmi silná poptávka velké části našich potenciálních voličů (celkem 1,5 milionu lidí) požadující konec Andreje Babiše ve vedení státu i konec vlády založené na podpoře komunistů, kterou samostatná cesta neuspokojí. A nejen, že ji neuspokojí, ale může se otočit v negativní přemýšlení o Pirátech.
- Mediální tlak velké části i nám nakloněných influencerů a novinářů na spojování opozice. Je celkem jisté, že v případě samostatné cesty podstatná část komentátorů bude celý emočně vypjatý volební rok upozorňovat na vinu Pirátů, kteří “nechtějí porazit vládu Andreje Babiše”. V případě, že by pak volby dopadly tak, že si ANO udrží vládní pozici o jednotky poslanců, které by v případě naší koalice se STAN nemělo ANO, ale my, tak budeme celé volební období těmi, kteří za to budou moct.
- Koaliční dohoda ODS, KDU, TOP 09 jde naproti volebnímu systému, veřejné poptávce i možnosti mít premiéra a mít tak největší vliv na směřování případné vlády. V případě koalice máme šanci být úspěšnější, ale v případě samostatné cesty naše šance na silné slovo v možném povolebním vyjednávání i vládě výrazně klesají.
- Možný vznik projektu Mikuláše Mináře, který bude úspěšnější, když se opoziční strany nespojí. A pokud bychom byli my ti jediný, kdo spojování stran odmítnou, bude možný projekt MM přetahovat velkou část našich potenciálních ale i skalních voličů, kteří budou s naším rozhodnutím pro samostatnou cestu nespokojení.
- Již předložená nabídka STANu k vyjednávání, kdy se čeká na naši reakci. My budeme muset vysvětlovat, proč jsme do koalice šli či nešli. Na nás je nyní upřena hlavní pozornost a v případě odmítnutí koalice budeme vnímáni negativně, protože STAN a mnoho komentátorů prezentují koalici jako pozitivní cestu.
V komentářích zde na fóru i v otázkách, které jsme dostávali při video prezentacích, se nejvíc objevovaly obavy z náročné přípravy kandidátek, možných nepřijatelných lidí na kandidátkách, možného přeskakování našich kandidátů či rozporů v některých programových bodech. Ano, to vše v případě samostatné cesty odpadá. Do hlavních výhod samostatné cesty a naopak do možných rizik koalice jsme to s ještě dalšími argumenty v analýze umístili. Na druhou stranu jsou to ale de facto všechno vlivy vnitřní, které můžeme už při možném vyjednávání o koalici výrazně ovlivnit či úplně eliminovat.
Z mého pohledu jsme však nedokázali najít jediný podstatný vnější vliv, který by výrazně podporoval samostatnou cestu a byl proti koalici. Dnes v noci jsem si položil otázku, co bych odpověděl tomu jednomu a půl milionů potenciálních voličů na jejich případnou otázku:
“Proč jste koalici se STAN a větší šanci uspět ve volbách a porazit ANO odmítli?” A silnou, jasnou a pro voliče pochopitelnou odpověď jsem nenašel. “Bojíme se přeskákání na kandidátkách. Máme v některých bodech programu rozpor. Někteří lidé ve STANu nám nevyhovují. Chceme budovat vlastní značku…” Nic z toho mi ve srovnání s větší šancí na poražení současné vlády, o kterém i my sami vlastně celé volební období mluvíme, nepřijde obhajitelné.
Pokud tedy vyhodnocuji vše, co jsme v posledních měsících zanalyzovali, pak mi vzhledem k celkově vnímané situaci dává koalice rozhodně větší smysl. Věřím, že stejně jako jsme dokázali zespoda vybudovat druhou nejsilnější stranu v zemi, která kvalitně pracuje ve Sněmovně i mnoha městech a nyní výrazně uspěla v krajských volbách, tak že si poradíme i s koalicí. Kvalitní lidi, energii i morální a znalostní zázemí na to určitě máme.