Ondřej Kališ - žádost o hostování [HOST]

V tomto fóru se představují příznivci Pirátů, kteří se chtějí stát členy.

Moderátoři: PKS Středočeský kraj, Personální odbor - celý

Pravidla fóra
V tomto vlákně se prosím ostatním členům stručně představte:
  1. Představení vložíte kliknutím na ikonu Obrázek, která se zobrazuje, pokud jste přihlášeni.
  2. Do předmětu napište svoje jméno a příjmení.
  3. V textu se nám prosím stručně představte a napište nám, co vás vede k zájmu o členství v Pirátech. Budeme rádi, když nám zároveň řeknete, jak byste se chtěli do činnosti strany zapojit a jaké máte zájmy, schopnosti a dovednosti.
Krajské předsednictvo vás bude informovat o nejbližší schůzi v tomto tématu nebo jiným vhodným způsobem.
Členství vznikne, jakmile na schůzi podáte písemnou přihlášku, budete přijati předsednictvem a zaplatíte členský příspěvek na transparentní bankovní účet (podrobnosti).
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ondřej Kališ - žádost o hostování [HOST]

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Ahoj, středočeští Piráti,

rád bych požádal o status hostujícího člena v KS SčK. Důvodů, které mě k tomu vedou, je hned několik:

1) Cca 12 až 15 posledních let se do hloubky zabývám regionální dopravou. Z podstaty se proto moje činnost zaměřovala zejména na území Středočeského kraje. Přeci jen ve městě s milionem obyvatel na jednom místě té regionální dopravy moc nemáme. ;)

2) Již v minulosti jsem aktivně spolupracoval na VHD s Honzou Ličkou (např. na návrhu alternativního řešení MHD v Benešově, který jsme za Piráty předložili, ale byli jsme přebyti lokálními klientelistickými vazbami OFFTOPIC- mírně řečeno). Vzhledem k úspěchu ve volbách, i když nebudeme mít VHD přímo v gesci, vnímám velmi silnou potřebu, abychom jako Piráti dopravu (i veřejnou) aktivně řešili, a rád bych se do této činnosti výrazněji zapojil.

3) Rozdělení republiky na umělé kraje mi přijde naprosto nesmyslné. Sám se cítím být úplně stejně doma v Praze i Středočeském kraji a jedno území bez druhého mi prostě nedává smysl. Nemohl bych žít v městském státě a nechtěl bych ani žít čistě v kraji bez Prahy.

4) Jako dopravák vnímám území a dopravní vztahy v něm jako přirozenou záležitost, kterou nemůžeme zásadně ovlivnit žádnou myšlenou čarou, můžeme ji jistě ovlivnit pokřivenou nabídkou dopravní obslužnosti nebo infrastruktury, ale přirozená poptávka je vždy ve své podstatě přirozená záležitost, kterou ovlivňuje zejména síla (velikost) zdrojových a cílových míst v kombinaci s jejich časovou vzdáleností. Čára na mapě naopak běžného člověka nezajímá - a přesto se chováme jako by měla obrovský význam, nejen v případě Prahy a SčK, ale i mezi ostatními kraji. A SčK má hranice s největším počtem dalších krajů.

Předem děkuji za kladné vyřízení mé žádosti. Samozřejmě všechny otázky rád zodpovím.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kalis za příspěvky (celkem 8):
Jiri.Snizek, Marek.Rebicek, Stepan.Drtina, Lukas.Kohout, Klara.Kocmanova, Jan.Zavadil, Jan.Caha, Martin.Martin

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Uživatelský avatar
Martin.Polak
Člen KS Středočeský kraj
Příspěvky: 1057
Registrován: 09 srp 2010, 20:51
Dal poděkování: 676 poděkování
Dostal poděkování: 1358 poděkování

Re: Ondřej Kališ - žádost o hostování

Příspěvek od Martin.Polak »

Už jsi nám prozradil na koho máš kontakt, tak nám ještě prozraď, ke které části Středočeského kraje máš největší vztah. Třeba jestli nemáš někde chatu, příbuzné a nebo nějaké místo kam pravidelně jezdíš a máš toho daného místa dobrou lokální znalost a mohl by jsi celkové posilnit lokální tým v dané oblasti ve všech aspektech.

Na bojištích v Iráků a Kuvajtu zůstalo po armádě USA 300 tun ochuzeného uranu ve formě prachu. *
Snaha o zákaz zbraní zabíjejících a ohrožujících zdraví ještě dlouho po skončení konfliktu má smysl.
Podpořte snahu, aby se Česko připojilo k 122 členům OSN a řekla ne rozhazování jaderného odpadu.
Když už máme to ministerstvo zahraničí, že jo ;-) **
Vlákno: viewtopic.php?p=588267#p588267

Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ondřej Kališ - žádost o hostování

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Martin.Polak píše: 04 lis 2020, 01:25 Už jsi nám prozradil na koho máš kontakt, tak nám ještě prozraď, ke které části Středočeského kraje máš největší vztah. Třeba jestli nemáš někde chatu, příbuzné a nebo nějaké místo kam pravidelně jezdíš a máš toho daného místa dobrou lokální znalost a mohl by jsi celkové posilnit lokální tým v dané oblasti ve všech aspektech.
Ahoj,

pocházím přímo z centra středních Čech (s malým ,,s"), nejblíž mám tedy právě k této oblasti, tedy nepochybně znám lépe oblast cca po první okresní město směrem od Prahy. Zmíněnou chatu jsme kdysi za Prahou měli, nicméně nepovažuji za relevantní její lokaci. Mojí výhodou je právě to, že mám znalost středočeského území poměrně vyváženou. Reálně opravdu nedělám rozdíly mezi různými lokalitami podle nějaké myšlené hranice, takže ani nedokážu odpovědět, ke které části regionu mám větší vztah.

V praxi jsem měl možnost hlouběji poznat zejména oblasti, kde jsem se věnoval nějakým dopravním aktivitám. Např. oblast mezi Prahou, Příbramí a Sedlčany jsem dělal bakalářskou a diplomovou práci, při integraci Kladenska jsme spolupracovali se Zákolany a Kolčí, aktivní spolupráci jsme měli i s obcí u Kostelce nad Labem a také u Kostelce nad Černými lesy.

Co se týče posílení lokálního týmu ve všech aspektech. Řeknu to zcela upřímně. V Praze 9, kde bydlím a jsem členem MS, taky nejsem aktivní téměř v ničem jiném než v dopravě, přesněji jsem na lokální úrovni skoro pasivní. Ke svému bydlišti mám vztah jako k místu, kde žiju a kam se vracím a mám ho i rád, ale to je celé, nevnímám nějakou hlubší emoční vazbu nebo povinnost, a vlastně ani možnost uplatnění toho, co umím. Veřejná doprava je téma, které sice úzce souvisí s konkrétními obcemi a má přesahy do celostátní úrovně, ale drtivá většina z ní se prostě řeší na úrovni kraje. Předpokládám, že i KS SčK bude mít zájem využít toho, co umím, a nikoliv mě zapojit lokálně do něčeho, v čem mám mnohem menší potenciál. ;)

V neposlední řadě bych zdůraznil, že nežádám o přestup. Nadále zůstanu členem MS Praha 9 a také KS Praha, nicméně rád bych byl hostujícím členem v kraji, kde budu pravděpodobně aktivní, možná i více než na území Prahy. :)

A ke zbytku rodiny. Polovina mojí rodiny pochází od Litomyšle ve východních Čechách, kde trávím nemálo času. S Pardubickým krajem samozřejmě plánuji aktivně spolupracovat také, ale když jsem se rozhodoval, jestli mám zájem v nějakém KS skutečně hostovat, byl jasnou volbou Středočeský kraj. Jeho hranice se nachází pouhých 6 km od místa, kde bydlím, a jeho území se moje dopravní aktivity vždy týkaly z naprosto drtivé většiny, nedávalo mi smysl být mimo. Zatímco z Pardubického kraje znám hlavně jeho východní polovinu, přeci jen to mám z domova docela daleko a i když se samozřejmě rád zapojím, včetně využití místní znalosti, ke středním Čechám mám vztah silnější.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kalis za příspěvky (celkem 2):
Jan.Licka, Jiri.Duchacek

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Uživatelský avatar
Klara.Kocmanova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 669
Registrován: 03 dub 2018, 14:28
Dal poděkování: 923 poděkování
Dostal poděkování: 1611 poděkování

Re: Ondřej Kališ - žádost o hostování

Příspěvek od Klara.Kocmanova »

Ahoj Ondro,
díky za představení. Líbí se mi tvůj pohled, že vlastně na krajích tak úplně nezáleží, já se taky cítím být doma stejně v Praze, jako ve Středočeském kraji OFFTOPIC(snad mi zapřísáhlí donutáři tuto herezi odpustí).
S tvým dovolením si tady odložím tvé původní představovací vlákno, když ses v r.2017 hlásil k pražským Pirátům, aby si i ostatní případně pročetli tvé tehdejší odpovědi. Jelikož myslím, že už jsem o tobě od Honzy Ličky taky slyšela, tak ho tady ještě označím, jestli by nám případně mohl dát nějaké osobní doporučení. @Jan.Licka :)

Za mě teď dvě otázky - změnilo se od té doby něco ve tvém pohledu na Piráty? Je něco, s čím vyloženě nesouhlasíš?

Jelikož už jsi člen, tak tě bez okolků zveme na středočeský mumble, který se koná každé pondělí od 20:00, kde by ses nám mohl představit "osobně" a rovnou bychom tě i pogrilovali. Pokud budeš moct už tohle pondělí 9. 11., tak dej vědět.
V neděli 15.11. budeme mít od 15:00 krajskou schůzi na jitsi, tam jsi taktéž vítán.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Klara.Kocmanova za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Kalis, Lukas.Kohout, Jan.Licka

„Někteří věří, že pouze velká síla dokáže udržet zlo pod kontrolou, ale moje zkušenost říká něco jiného: jsou to malé, každodenní skutky běžných lidí, které brání zlu růst. Drobné, milé, láskyplné činy.“
Gandalf

Klára Kocmanová
poslankyně
+420 733 765 433
klara.kocmanova@pirati.cz

Uživatelský avatar
Ondrej.Kalis
Člen KS Praha
Příspěvky: 1690
Registrován: 26 říj 2017, 09:26
Profese: dopravní inženýr
Bydliště: Praha 9
Dal poděkování: 3142 poděkování
Dostal poděkování: 1913 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ondřej Kališ - žádost o hostování

Příspěvek od Ondrej.Kalis »

Ahoj,

děkuji za Tvou reakci. Na otázky rád odpovím.
Klara.Kocmanova píše: 04 lis 2020, 10:32 Změnilo se od té doby něco ve tvém pohledu na Piráty?
V mém pohledu na Piráty se změnilo ohromně moc. Hlavně jsem je víc poznal, takže tehdejší vnější pohled jsem si výrazně zpřesnil. Poznal jsem hodně negativních, ale i pozitivních věcí, a to i v praxi. Všechno, včetně mnoha nepříjemností, ale nakonec posiluje moje přesvědčení, že pirátské myšlenky a pojetí pirátské politiky má smysl. Nejdůležitější podle mě je změnit přístup k politice - jednak skrze odborné složky strany, které by měly být budovány stejně důkladně jako její politické základy. Druhak skrze absolutní respekt k členské základně, na které strana stojí, a to i v průběhu volebního období.

Odborná složka je také to místo, kde vidím svoje hlavní uplatnění - ne že bych už nikdy nechtěl kandidovat a třeba i na pražský magistrát, bude-li to potřeba. Ale není to můj cíl a není to ani moje silná stránka. Nejsem dobrý v tom, abych prodával sám sebe, raději ,,prodávám" svůj obor a pomáhám něco zlepšit. K tomu je pro mě důležité, aby odborné týmy ve straně existovaly, byly kvalitní a pestře zastoupené, spolupracovaly s kvalitními externisty z praxe, a to hlavně aby byly respektované a poptávané ze strany našich volených zástupců. Nakonec jedno bez druhého nemůže být - protože odborník je často ochoten dělat práci zadarmo, ale musí v ní vidět jasný přínos. Pokud to děláme jen ,,pro stranu" získáme lidi z řad Pirátů. Pokud dokážeme přesvědčit, že máme opravdový zájem o podložené rozhodování, a že opravdu chceme měnit věci k lepšímu (nejen, aby to tak vypadalo), tak potom získáme mnohem víc odborníků, i takových, kteří se politice jinak vyhýbají.

V negativním smyslu jsem poznal Piráty třeba v Praze. Nemůžu se tajit tím, že působení Pirátů v pražské dopravě považuji trochu za fiasko. Jsem členem pražského KETu a věnuji se mu od doby po volbách, kdy jsem k němu byl přizván. Za tu dobu jsme řešili celou řadu témat, většinu z nich jsme otevřeli jako KET sami, mnohá jsem otevřel sám. A ve většině případů jsme nebyli úspěšní, nejenže nás nikdo nereflektoval, ale většinou s námi nebylo ani věcně diskutováno. Fakt je, že nemáme v gesci žádnou dopravní funkci (ani v komisi nebo výboru), ale teď mluvím o komunikaci v rámci Pirátů. Bylo vždy nadmíru náročné vůbec přesvědčit naše vlastní politiky, aby se s nám alespoň bavili. Ještě smutnější je, že dochází dokonce k ignorování řádně přijatého usnesení Krajského fóra, a není snaha o plnění programu, dokonce i přes upozornění byly schváleny i věci v přímém rozporu s pirátským programem. Takovéhle věci mě hodně mrzí, ale věřím, že do budoucna pro nás Praha bude velkou školou a že i v ní se s nás zase stanou Piráti, kteří si budou zakládat na programu, členské základně, odbornosti, transparentnosti, jednání s veřejností a dalších pirátských hodnotách.

A pak tu jsou příjemné zkušenosti. Kvůli nim Pirátům věřím čím dál víc a jsem přesvědčen, že být Pirátem má smysl. Mluvil jsem s mnoha lidmi (ano, mnohdy z jiných krajů), kterým to, co jsem popsal výše, vadí. A co ještě víc, mnozí se nebojí vyjádřit svůj kritický názor třeba i proti zastupitelům, poslancům, předsednictvům. Tohle je pro mě strašně důležité - že tu jsou lidi, kteří se nezaleknou před šarší. Jak jsem byl nespokojen s Prahou, naopak mě ohromně potěšila již zmíněná spolupráce s Honzou v Benešově. A nejde o to, jestli jsme uspěli. Jde o to, že jsem poznal, že přístup v Praze není jediný možný, a že existují Piráti, kteří když vidí něco nedobrého, snaží se to nějak změnit a udělat pro to maximum. Že existujou Piráti, kteří přesně znají své osobní schopnosti (ale také limity) a nebojí se věci konzultovat a třeba někoho zapojit proto, aby se dobrali co nejlepšího řešení.

A také pro mě byli Piráti velkou školou. Poznal jsem tu obrovské množství lidí, kteří umí velmi kvalitně diskutovat a argumentovat. Je tu i mnoho lidí, kteří jsou mnohem inteligentnější, dospělejší a zkušenější než já, a zjistil jsem, že přesně takové prostředí mi vyhovuje. Nemůžu to říct o každém, ale je tu takových lidí opravdu spousta. Setkal jsem se tu s velkou otevřeností k různým názorům a osobnostem a také se vzájemným respektem vůči prakticky každému, který ale nebrání konstruktivní a mnohdy i velmi kritické diskusi.
Klara.Kocmanova píše: 04 lis 2020, 10:32 Je něco, s čím vyloženě nesouhlasíš?
V podstatě asi ne, pokud jde o pirátské hodnoty, program, stanovy a podobně.

Nesouhlasím s přístupem některých Pirátů v Praze, a občas působím i naštvaně (někdy i naštvaný docela jsem). O tom jsem se ale vyjádřil už výše. Myslím si, že na jejich přístupu je leccos ne zcela správného, ale věřím, že tohle lze časem změnit. Volíme nové PKS, za 2 roky budou nové komunální volby. Faktem taky je, že Praha byla první kraj, kde jsme se dostali k vládě. Takže pro mě je celá situace velkým varováním a školou, na co si dát pozor v dalších regionech i případně ve vládě.

Stalo se, že jsem nesouhlasil s konkrétním rozhodnutím. Např. s tím, že KF Praha dalo podporu do Senátu Davidu Smoljakovi, se kterým mám osobně velký problém. Řešil jsem to tak, že jsem se k němu po primárkách veřejně nevyjadřoval (vyjma svého blízkého okolí) a volil jsem jeho protikandidáta.

Podobně třeba nevím, jak budu vnímat případnou koalici se STAN. Pokud mě něco zásadně nepřesvědčí, že jsou pro mě volitelní, tak to asi vyřeším tím, že budu kroužkovat Piráty. Demokratické rozhodnutí je pro mě důležité, ale považuji za důležité také rozlišovat rozhodnutí strany o postupu nebo podpoře a rozhodnutí občana, komu dám hlas.
Klara.Kocmanova píše: 04 lis 2020, 10:32 Jelikož už jsi člen, tak tě bez okolků zveme na středočeský mumble, který se koná každé pondělí od 20:00, kde by ses nám mohl představit "osobně" a rovnou bychom tě i pogrilovali. Pokud budeš moct už tohle pondělí 9. 11., tak dej vědět.
V neděli 15.11. budeme mít od 15:00 krajskou schůzi na jitsi, tam jsi taktéž vítán.
Díky za pozvání. K nejbližším termínům - bohužel 9. listopadu mám vyhlášení výsledků soutěže Mladý dopravák, které mám na starost, takže se připojit jinam nemůžu, a o prodlouženém víkendu budu na dovolené a přístup k internetu budu mít zřejmě velmi omezený. Proto bych se rád domluvil na pondělí 23. listopadu, jestli bude tradičně mumble, moc rád se připojím. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Kalis za příspěvky (celkem 2):
Klara.Kocmanova, Lukas.Kohout

Vedoucí KET doprava Středočeský kraj. Místopředseda KET doprava Praha.

Uživatelský avatar
Klara.Kocmanova
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Příspěvky: 669
Registrován: 03 dub 2018, 14:28
Dal poděkování: 923 poděkování
Dostal poděkování: 1611 poděkování

Re: Ondřej Kališ - žádost o hostování

Příspěvek od Klara.Kocmanova »

Díky za vyčerpávacíjí odpověď. Myslím, že to, co jsi popsal že ti vadí na Praze je přesně to, co vadí i mně jako vzdálenému pozorovateli a byla bych ráda, kdybychom se z toho - jak říkáš - poučili i u nás.
Náš nový ZK s námi zatím vše konzultuje a reportuje a nově zvolené předsednictvo by rádo dalo na příští roky větší podporu KETům, aby se naši zastupitelé mohli na odborníky obracet.
Budeme s tebou tedy počítat v pondělí 23.11., jen tě ještě poprosím, aby ses nám předtím připomněl a potvrdil to, abychom náhodou nezapomněli.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Klara.Kocmanova za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Kalis, Jan.Licka, Lukas.Kohout

„Někteří věří, že pouze velká síla dokáže udržet zlo pod kontrolou, ale moje zkušenost říká něco jiného: jsou to malé, každodenní skutky běžných lidí, které brání zlu růst. Drobné, milé, láskyplné činy.“
Gandalf

Klára Kocmanová
poslankyně
+420 733 765 433
klara.kocmanova@pirati.cz

Uživatelský avatar
Jan.Licka
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Příspěvky: 376
Registrován: 28 dub 2017, 14:15
Profese: Manufacturing Engineer
Bydliště: Benešov
Dal poděkování: 998 poděkování
Dostal poděkování: 835 poděkování

Re: Ondřej Kališ - žádost o hostování

Příspěvek od Jan.Licka »

Ahoj, Ondru jsem měl možnost poznat profesně i osobně - pomohl nám vytvořit funkční alternativu MHD v Benešově (byť nebyla v konečném důsledku schválena) a o jeho odbornosti v oboru veřejné hromadné dopravy nemám pochyb :) Věřím, že bude i Středočeskému kraji přínosem. S Prahou jako uzlovým bodem, kde se protínají nejen komunikace, ale i názory je to složité, ale o to jsou projekty s Prahou související zajímavější.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Licka za příspěvky (celkem 5):
Ondrej.Kalis, Stepan.Drtina, Lukas.Kohout, Klara.Kocmanova, Martin.Martin

Dávat druhým vyrůst
:idea: infrastruktura / automatizace / logistika

Odpovědět

Zpět na „Zájemci o členství Středočeský kraj“