Reporty z DR VFO, a. s.

Moderátoři: Krajští zastupitelé, Komunální zastupitelé, Zastupitele - HMP

Uživatelský avatar
Hynek.Melichar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 300
Registrován: 24 led 2018, 11:13
Profese: odborný asistent na FF UP
Bydliště: Olomouc
Dal poděkování: 309 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Reporty z DR VFO, a. s.

Příspěvek od Hynek.Melichar »

Oznámení moderátora:
Jelikož nejde o jednání, přesunuto z Místního fóra do sekce Zastupitelstvo - Olomouc.
Vážení,

byť o dění ve VFO, a.s. pravidelně reportuji zastupitelskému klubu na koaličním fóru i členům osobně na schůzích MS Olomouc, chtějí se po mně i veřejné reporty. Níže tedy shrnutí dosavadních tří setkání DR VFO, a.s. s mou účastí. Z pochopitelných důvodů vynechávám detaily a obchodní tajemství.

Zasedání 22. 6. 2020

Mé první zasedání. Konalo se mimořádně v prostoru Rozária. Z mé strany šlo především o první seznamovací setkání.
Na pořadu schůze byly jen tři body: žádost na provozní dotaci od města k pokrytí ztráty způsobené první vlnou pandemie Covid-19 a následného zrušení jarní výstavy Flóra. V rámci bodu jsem se ptal, zda existují plány na efektivnější hospodaření společnosti a daší zdroje příjmů či úplnou privatizaci společnosti. Hlavním argumentem je, že VFO je třeba brát jinak než jako standardní společnost jejímž jediným cílem je zisk. Po delší rozpravě jsme hlasovali. Podání žádosti o dotaci jsem podpořil s výhradou, že bude skutečně použita k dalšímu rozvoji společnosti - zejm. na zkvalitnění letní etapy jak byli přislíbeno. Druhý bod byl pouze informační a týkal se stížností na bezdomovce a nepořádek v parcích- dojde ke zvýšení frekvence hlídek MP a redukci křovin. Třetí, rovněž informační bod, se týkal dohody o mimosoudním vyrovnání reklamací se společností GEMO.

Zasedání 4. 8. 2020

Leitmotivem jednání byla opět finanční situace společnosti poškozená zrušením jarních akcí v důsledku pandemie Covid-19, ale i douhodobě deštivého počasí. V úvodu byly vyhodnoceny proběhlé výstavnické akce, kde účast i hospodářský výsledek ovlivnilo také nepříznivé počasí. Zde jsem se vyjádřil především k akci Význání růžím, jíž jsem se osobně zúčastnil a která měla dle mého názoru řadu problematických bodů. Ptal jsem se rovněž, zda pro pravidelné Selské trhy VFO aktivně oslovuje nové prodejce. Dalším bodem byla příprava na letní a podzimní etapu Flóry. Pochválil jsem hlavní téma letní Flóry "Zahrada za zdí" - zeleň v prostoru vnitrobloků, dvorků, zahrádek, balkónů, zelené střechy apod...., které považuji za vhodně vybrané a progresivní. Následovala obecná diskuse o budnoucnosti VFO a dalších scénářích, jíž jsem se aktivně účastnil. Dále jsme byli jako DR informováni o finančních požadavcích VFO vůči městu a o výsledcích hospodaření v prvním pololetí 2020 - opět logicky zasažených pandemií Covid-19 a nepřízní počasí. Další informace se týkaly dopracovaného plánu úklidu parků, řešení situace s bezdomovci a probíhajících reklamací. V závěru se rozvíjela myšlenka, že by VFO do budoucna pořádala olomoucké vánoční trhy, již jsem podpořil (i při vědomí některých úskalí). Následná diskuse jíž jsem se opět aktivně účastnil, přinesla řadu zajímavých nápadů na změny.

Zasedání 8. 9. 2020

Hlavním tématem jednání bylo vyhodnocení letní etapy Flóry a příprava podzimní výstavy Hortikomplex ("podzimní Flóra"). Na letní Flóru, jíž jsem se předtím sám zúčastnil, panovaly v DR rozporuplné názory. Já jsem stál s předsedou DR Flekem na straně kritiků. Letní Flóra pro mě představuje - zejména pro slibně zvolené hlavní téma - promarněnou příležitost, hlavní expozici v pavilonu A považuji za nezdařilou. Samotné trhy se oproti minulým etapám a ročníkům v zásadě příliš nezměnily, ale jako nadšený pěstitel všeho možného si vždy přijdu na své. :) Podpořil jsem ovšem myšlenku, že doporovedné expozice (UNESCO a sochařská expozice) byly poměrně zdařilé. Dále byla DR informována o přípravách podzimní etapy (Hortikomplex) s hlavním tématem "zdravá rostlina" - ekologické způsoby pěstování (opět považuji za vhodně zvolené téma). Podzimní výstava se však připravuje na zakázku pro Ovocnářskou unii ČR, je tedy třeba respektovat i jejich požadavky. V prezentaci nám byla představena dosti problematická vizualizace plánované hlavní expozice, jíž jsme takřka unisono zkritizovali. V následné diskusi, jíž jsem se aktivně účastnil, padlo několik návrhů na zlepšení, které pak byly do výsledné podoby skutečně zapracovány a díky nimž nakonec výsledná podoba dopadla velmi dobře. Je fajn vidět praktické dopady působení v DR. :) Podzimní Flóry jsem se (stejně jako obhlídky areálu před zahájením) samozřejmě zúčastnil a hodnotím ji velice pozitivně - zejm. oproti letní etapě. Přesto neustále na DR opakuji,že je potřeba cílit i na mladší návštěvníky a hledat progresivnější témata. Dále jsme byli informováni o chystané revitalizaci květinových záhonů v Rudolfově aleji, kde budou vysazeny nové cibuloviny v nových zajímavých vzorech. Závěr opět patřil diskusi o budoucí finanční situaci VFO, kde padly některé návrhy řešení. Ty jsou však zatím nedotažené a proto jsem podpořil předsedu DR ve stanovisku neschválit navržený plán a podpořit další jednání VF s městem.

Zasedání 13. 10. 2020

Zasedání jsem se bohužel nemohl zúčastnit, neb jsem onemocněl infekcí Covid-19 a musel zůstat v domácí karanténě.
"But I tried, didn't I? Goddamnit, at least I did that." Randle P. McMurphy, One Flew Over the Cuckoo's Nest

předseda MS Olomouc
předseda zastupitelského klubu Piráti a Starostové Olomouc
člen KMČ 18 Olomouc - západ
Odpovědět

Zpět na „Zastupitelstvo - Olomouc“