KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Fórum pro vážná jednání členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: KoKS Moravskoslezský kraj, PKS Moravskoslezský kraj

Pravidla fóra
  • Na tomto fóru se vyhlašují závazná hlasování krajského fóra. Hlasovat mohou pouze členové místního sdružení.
  • Do tohoto fóra vidí a přispívají členové místního sdružení a jeho registrovaní příznivci (Obrázek Nastavit zobrazovaná fóra).
  • Jednáním předsedá zpravidla krajské předsednictvo.
Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Ahoj krajské fórum,

na základě pověření PKS zahajuji jednání o krajském předpisu s názvem Podmínky pro přijímání členů.

"Nechce se mi to číst. O co jde?" - TL;DR verze
- každý zájemce o členství musí...
1) ...absolvovat pohovor s příslušným předsednictvem či jeho částí.
2) ...naučit se přiměřeně pracovat s fórem.
3) ...mít představení na fóru alespoň 3 měsíce před přistoupením k hlasování příslušného předsednictva.
4) ...přijít minimálně na jednu schůzi příslušného MS a jednu schůzi KS (pokud nespadá pod MS tak přijít na dvě schůze KS).
5) ...zúčastnit se alespoň 2 pirátských akcí či projektů.
6) ...doručit vyplněnou přihlášku a zaplatit členský příspěvek.


Celá verze: "Proč?"
Česká pirátská strana je dnes již etablovanou politickou silou, která má své reprezentanty od komunální až po evropskou politiku. Jako taková je přirozeně atraktivní a stále více aktivních lidí má zájem přidat se do našich řad. V současnosti má naše krajské sdružení 81 členů a s úspěchem v krajských volbách můžeme očekávat, že zájem o členství ve straně poroste. Onehda jsme coby předsenictvo kraje schválili založení nového místního sdružení, což rozšířilo počet orgánů s pravomocí přijímat členy v rámci kraje na 5 (po ustanovení PMS FM nějakých 25 Pirátů). Z toho důvodu je na místě stanovit alespoň základní a podotýkám minimální požadavky, které bude muset každý uchazeč o členství splnit, než příslušné předsednictvo přistoupí k hlasování o jeho přijetí do strany. Vedou nás k tomu mnohokrát skloňované problémy, které přirozeně vyvstávají. Členové namátkou:
a) nepoužívají fórum a pirátský e-mailový alias, ipso facto jim nechodí upozornění, takže se třeba neúčastní voleb OFFTOPICjednoduše si nerozumí s našimi technickými systémy, na kterých je postavena stranická přímá demokracie a týká se to i zulipu, heliosu a dalších platforem
b) se navzájem neznají a vznikají zbytečná faux pas
c) jsou izolovaní od zbytku členů KS a máme jen velmi malé nebo žádné povědomí o jejich aktivitách v místě působení, z čehož opět vyvstávají zbytečná faux pas,
d) vyhoří a nikdo o tom neví, dokud příslušnému předsednictvu nepřijde e-mail s upozorněním na neuhrazení členského poplatku, atd.
- Tento dokument to nemá "spasit", ale nastavit nějaká elementární pravidla, aby dostal zbytek členské základny alespoň možnost a šanci se se zájemcem seznámit a abychom měli jistotu, že každý člen zná heslo od svého účtu na fóru, má nastavené přeposílání zpráv na aktivně využívaný mail apod.

Stručně o přípravách předpisu:
Vznik předpisu byl předmětem diskuze na první schůzi PKS s PMSky. Na druhém setkání jsem už prezentoval teze předpisu, které vznikly na základě sesbíraných podnětů. Teze jsme si tam schválili jako výchozí dokument pro přípravu paragrafového znění (které předkládám) a zároveň vznikla pracovní skupina pro přípravu paragrafového znění OFFTOPICzvláštní poděkování patří @Marian.Babic, který se mnou strávil několik pracovních callu na přípravě předpisu a obětoval tomu cenné hodiny osobního volna. Poslední kontrola a dolaďování detailů proběhla 13. října za přítomnosti širší pracovní skupiny.

F&Q
1) "Tohoto zájemce známe už 4 roky a kandidoval s námi už ve dvou místních volbách a pomáhal při kampani. Nechceme, aby musel čekat další 3 měsíce."
- Odpověď: V odůvodněných případech může příslušné předsednictvo lhůtu zkrátit. Odůvodnění by pak mělo zveřejnit ve vlákně s představením zájemce. Nicméně platí premisa, že i když někoho znáte dlouho a máte s ním pozitivní zkušenosti, zbytek členů KS toho člověka znát nemusí a proto je zde prostor, aby mohli členové zájemci po čtvrt roku klást otázky v jeho vlákně.
2) "Tohoto zájemce jsme museli dlouhou dobu ukecávat, abychom ho do té strany dostali. Nechceme mu teď dávat nějaké povinnosti, aby nevyhořel a zájem o členství neztratil."
- Odpověď: Je otázka, zdali má smysl někoho "tlačit" do toho, aby se stal členem strany. Členství ve straně má být otázkou zejména osobní integrity, zájmu a zápalu. To, že někdo není členem strany, neznamená, že s ním nemůžete spolupracovat či dokonce kandidovat na jedné kandidátce. Používání fóra k představení se apod. pak nelze pokládat za "zbytečnou a přebujelou byrokracii," protože fórum je něco jako základní páteř vnitrostranické diskuze a stranických procesů.
3) "Nelíbí se mi stanovené podmínky. I když nějaký zájemce vše splní do puntíku, může to být blbec a my ho nebudeme chtít za člena. Jenže nebudeme mít na výběr a musíme ho schválit? Tak to vůbec."
- Odpověď: Nároky na zájemce o členství nejsou check box, ale pouze minimální podmínky pro přistoupení k hlasování o přijetí do strany. Nikde není napsáno, že předsednictvo nemůže požadovat účast na více schůzích nebo pirátských akcích, stejně tak není uvedeno, že přesně po třech měsících musí předsednictvo hlasovat. Naopak je ale stanoveno, že předsednictvo nemůže hlasovat, pokud zájemce nesplnil alespoň stanovené minimální požadavky.
4) "Co všechno se počítá do "pirátské akce" a co do "pirátského projektu"? Kdo to bude určovat?"
- Odpověď: To je na uvážení příslušného předsednictva. Lze si např. představit, že jde zájemce sám rozdávat Pirátské listy v rámci předvolební kampaně a PKS/PMS to uzná jako cílenou participaci. Stejně tak si lze představit, že se zájemce bez vědomí ostatních Pirátů zúčastní demonstrace za práva zvířat, kterou my neorganizujeme a tak to PKS/PMS nemusí vzít na vědomí. Základním pravidlem je: rozhoduje příslušné předsednictvo. Nicméně naplnění podmínek by mělo okomentovat ve vlákně s představením zájemce.

Harmonogram jednání:
- rozprava do 29.10. 17:00
- doba na rozmyšlenou (24h) do 30.10. 17:00
- hlasování od 31.10. do 3.11.

Prosím, aby byly případné alternativní návrhy do rozpravy doručovány zřetelně a jasně po předchozím prodiskutování a aby byly výhradně parametrické, nikoliv stylem "nelíbí se i tato věta, napsal/a bych to jinak." Tímto zahajuji rozpravu.
Uživatelský avatar
Cyril.Koky
Místní předsednictvo
Příspěvky: 19
Registrován: 08 dub 2019, 21:17
Profese: Junior Elektro Projektant, Jednatel
Dal poděkování: 42 poděkování
Dostal poděkování: 26 poděkování

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Cyril.Koky »

Mě prostě chybí tzv. cesta nováčka, kdy by měl školení z různých oblastí pak by se šel grilovat ve stylu supervize alá MLM. Těch informací a používání pirátských platforem je opravdu hodně, návody jsou roztroušené. Manuály jsou/nejsou. Dle mého není ucelený a jednotný systém. Jak si jej sdružení vychová takový bude - mám na mysli např. Zulip, Forum atd. Specifikuj bod č.7 - Migrace. Bod č. 8 bych upravil teda spíše více "lidskou řečí". Článek č. 3 bod 3 e) nevím jak ostatní z FM ale pirátské platformy není je forum :-D a kdybych neměl zkušenost z torrentů tak bych byl mimo jak to funguje, je na to manuál/video či něco? Jako záměr dobrý ale byl bych rád za poskytnutí podkladů pro nováčka a školení "Jak zapracovat nováčka". Je také rozdíl aktivní nováček a člen a člen, který nemá ambice.
Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Ahoj. Při psaní předpisu jsme se drželi zásady být co nejméně konkrétní, protože konkretizace pak svazuje ruce. Na veškeré školení zájemce o členství, případně nového člena, zavádíme institut "průvodce", který je v předpisu definován a jsou tam navržené i některé jeho doporučené aktivity směrem ke svěřenci. Jinak pokud máš třeba sám problém s některými technickými systémy strany anebo víš o někom ze svého okolí, kdo má, tak včera jsme na schůzi MS Karvinsko iniciovali online workshop, kde zájemce naučíme platformy nastavit a používat. Je možnost se přidat - určitě budeme s @Jakub.Jezisek dávat vědět krajské členské základně i nějak plošně.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Galuszka za příspěvek:
Jakub.Jezisek
Uživatelský avatar
Rostislav.Reha
Republikový výbor
Příspěvky: 5254
Registrován: 15 říj 2013, 12:16
Profese: informatik
Bydliště: Ostrava
Dal poděkování: 7637 poděkování
Dostal poděkování: 8838 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Rostislav.Reha »

Ahoj - diskuze tu nejak moc nepostoupila (asi i vlivem jinych aktivit), navrhnul bych prodlouzeni rozpravy o tyden do 7.11.2020 16h.

Neverim na mensi zlo. Je jen velke zlo a zlo, co zatim nemelo sanci vyrust.
exJunior clen KK.
Podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Rosťo, nikdo tu nediskutuje, tak nevidím důvod to prodlužovat. Naopak jsem dneska měl v plánu uzavřít dobu na rozmyšlenou a zítra spustit hlasování. Nevím teď moc co s tím tvým návrhem dělat když byl navíc vznesen po ukončení rozpravy v době na rozmyšlenou.OFFTOPICOmlouvám se, dle JdŘ doba na rozmyšlenou slouží k návrhům postupu.
Uživatelský avatar
Martin.Kucera
Kontrolní komise
Příspěvky: 18636
Registrován: 23 dub 2009, 16:41
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 2165 poděkování
Dostal poděkování: 33830 poděkování

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Martin.Kucera »

Daniel.Galuszka píše: 20 říj 2020, 16:27 nepoužívají fórum a pirátský e-mailový alias, ipso facto jim nechodí upozornění, takže se třeba neúčastní voleb
Té části s aliasem nerozumím - jde jen o alias, který se přeposílá na registrační mail, takže "nepoužívat pirátský alias" by mohlo znamenat leda "nepoužívat mailovou adresu, ze které jsem se registroval".
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Rostislav.Reha

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Uživatelský avatar
Pavlina.Polaskova
Místní předsednictvo
Příspěvky: 623
Registrován: 20 kvě 2016, 12:41
Profese: úředník
Bydliště: Ostrava-Hrabůvka
Dal poděkování: 291 poděkování
Dostal poděkování: 404 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Pavlina.Polaskova »

Ahoj,

předpis shledávám jako validní a hlasovatelný, jen dotaz - členskou přihlášku můžeme řešit až jeden z posledních bodů v tom přijímacím procesu, ne? Kvůli GDPR a ať zbytečně nepapírujeme, pokud ho nepřijmeme. :) Jinak za mě fakt fajn kuchařka, takhle nějak se snažím už jakž takž fungovat a je dobré, že takhle budeme postupovat všichni ve funkcích. :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavlina.Polaskova za příspěvek:
Daniel.Galuszka
,,Když člověk dojde na konec života, měl by si při ohlédnutí říct víc než jen -Byl jsem tady-"
Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Pavlina.Novackova píše: 30 říj 2020, 18:53 členskou přihlášku můžeme řešit až jeden z posledních bodů v tom přijímacím procesu, ne? Kvůli GDPR a ať zbytečně nepapírujeme, pokud ho nepřijmeme.
- JJ. Odevzdání přihlášky ideálně krátce před samotným hlasováním. Z praxe vyplynulo, že se papírové přihlášky ztrácí, když je má někdo skladovat doma do doby, než je dotyčný přijat do strany.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Daniel.Galuszka za příspěvek:
Pavlina.Polaskova
Uživatelský avatar
Daniel.Galuszka
Mediální odbor
Příspěvky: 702
Registrován: 30 lis 2017, 19:52
Profese: social media team
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 790 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Daniel.Galuszka »

Hlasování bylo zahájeno zde.
Uživatelský avatar
Jakub.Jezisek
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 274
Registrován: 24 kvě 2018, 07:41
Profese: Správce sítě a systémů
Bydliště: Bohumín
Dal poděkování: 198 poděkování
Dostal poděkování: 285 poděkování

Re: KF MSK 19/2020 Podmínky pro přijímání členů

Příspěvek od Jakub.Jezisek »

Rostislav.Reha píše: 30 říj 2020, 13:01 Ahoj - diskuze tu nejak moc nepostoupila (asi i vlivem jinych aktivit), navrhnul bych prodlouzeni rozpravy o tyden do 7.11.2020 16h.
Nějak k tomu nevidím důvod. Pokud se někdo nevyjádřil za cca 10 dní, tak se už nevyjádří.
Martin.Kucera píše: 30 říj 2020, 15:06 Té části s aliasem nerozumím - jde jen o alias, který se přeposílá na registrační mail, takže "nepoužívat pirátský alias" by mohlo znamenat leda "nepoužívat mailovou adresu, ze které jsem se registroval".
Máme tu členy MS, kteří jsou technicky nezdatní a mají problém právě s tím, že nečtou mail, který si dali při registraci (resp. si tam dali nějaký, co moc nesledují) a nebyli schopni sami bez pomoci si tohle opravit. Tak na tohle @Daniel.Galuszka naráží

Jakub Ježíšek • místopředseda KS MSK / místopředseda MS Karvinsko. • mobil: +420 777 314 369 • jakub.jezisek@pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Moravskoslezský kraj“