Analýza možných postupů pro volby 2021

Diskuse členů a příznivců o věcech přesahujících působnost orgánů, netýkajících se programu nebo o straně jako celku.

Moderátoři: Administrativní odbor, Předsedající

Pravidla fóra
Než napíšete nový příspěvek, zamyslete se, zda má takovou hodnotu, aby ho musely číst stovky lidí.
  • Aktuální politické kauzy lze řešit v příslušné části veřejné diskuze.
  • Části programu, současné či budoucí, diskutujte na fóru Pirátský program.
  • Podání orgánům a jednoduché návrhy čiňte v příslušné podatelně.
  • Pokud chcete něco rozhodnout(usnést, zvolit, odvolat, přijmout), podejte členský podnět. Ale nejdřív zvažte, jestli by na to nestačil třeba republikový výbor.
  • Povídat o čemkoli si můžete v Podpalubí, což je skrytá část fóra otevřená všem zájemcům. (Je třeba se přidat do skupiny "Zobrazit - Podpalubí".)
Dodržujte prosím pravidla fóra.
Odpovědět
Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Pirátky a piráti, vážené členky a členové,

Piráti se rozhodují společně, je pro nás naprosto zásadní dodržovat principy demokracie, u nás má hlas každého člena stejnou váhu. Chceme, aby se mohl každý svobodně rozhodnout na základě co nejpřesnějších faktů, argumentů a čísel. Proto jsme dodrželi slib a připravili podrobnou analýzu, která srovnává zvažovanou předvolební spolupráci se STAN oproti dosavadní samostatné kandidatuře.

Analýzu si nyní může každý z členů v klidu prostudovat, na cokoliv se doptat. Analýzu najdete zde
Analýza možných postupů pro volby 2021.pdf
(1011.37 KiB) Staženo 2437 x

K analýze je okolo 200 stran příloh (některé v režimu veřejné a některé pouze pro členy v sekci fóra viewtopic.php?p=721772#p721772), kde jsou v detailu vyhodnoceny potřebné aspekty, které jsou nezbytné pro informované rozhodnutí.

Na tomto místě bych rád uvedl hlavní závěry analýzy:

1. Pohled voličů
  • Jádro voličů Pirátů v drtivé většině souhlasí s koalicí se STAN: 95 % pozitivní emoce. Na přímou otázku na koalici Pirátů a STAN odpovědělo z jádra Pirátů 68 % dobrá volba, 24 % přežiju to, 4 % to nechci, mají kandidovat zvlášť a 5 % je mi to jedno.
  • Z potenciálu Pirátů má ke koalici pozitivní emoci 83 % dotázaných. Jasně pro spolupráci bylo 66 % dotázaných, 29 % by ji tolerovalo nebo jim to je jedno, 5 % respondentů se k ní stavělo negativně.
  • V online populaci je cca 16 % lidí, kteří zvažují obě dvě strany, tedy to je velikost potenciálu, o který se Piráti a STAN potenciálně přetahují; 60 % potenciálních voličů Pirátů zvažuje i STAN.
  • Jak Piráti, tak STAN mají velký potenciál i samostatně (26 % a 35 % dotazovaných), ve volbách je nicméně rozhodující schopnost tento potenciál naplnit.
  • Případná koalice má podle podle průzkumu potenciál 35 % hlasů dotazovaných (což představuje zhruba 30 % všech oprávněných voličů). Jde o součet jádra i potenciálu.
  • Koalice nicméně umožní soustředit energii na přetáhnutí voličů jiných subjektů místo přetahování voličů navzájem mezi Piráty a STAN, což je potřeba pro získání většiny ve sněmovně.
2. Dosavadní spolupráce Pirátů a STAN
  • Zkušenosti z komunální úrovně jsou velmi různorodé. Z těch, kteří mají zkušenost z jednání se STAN z vyjednávání v obcích 2018, pozitivní zkušenost deklarovalo 56 % respondentů, naopak negativní zkušenost mělo 22 %. Negativní zkušenosti jsou koncentrovány na MČ v Praze.
  • Po krajských volbách 2020 budeme patrně společně vládnout v 8 krajích. V Olomouckém kraji, kde máme předvolební koalici, jsme získali post hejtmana. Máme nebo vytváříme vládnoucí koalici v Praze, Středočeském kraji, Jihomoravském kraji, Libereckém kraji, Královéhradeckém kraji, Plzeňském kraji a na Vysočině. Oba subjekty jsou v opozici v Jihočeském kraji a Ústeckém kraji. V Moravskoslezském kraji není STAN v zastupitelstvu kraje, zatímco Piráti jsou v opozici. V Karlovarském kraji jsme ve vyjednávacím bloku, výsledek není ke dni zpracování analýzy jasný. Na opačných březích jsme ve Zlínském kraji a Pardubickém kraji.
  • V Poslanecké sněmovně označili téměř všichni poslanci spolupráci za dobrou. Výstupem spolupráce Pirátů a STAN je např. společný postoj k výstavbě dalších bloků JE Dukovany, návrhy ohledně skutečných majitelů, exekucí, insolvencí, sucha, krizového štábu či společné nominace. Zástupce v Senátu označil spolupráci jako dobrou. Naopak jsme se neshodli např. na našem návrhu proti kumulaci platů u veřejných funkcí či na zveřejnění majetkových přiznání starostů malých obcí.
  • V EP je pouze jeden zástupce STAN, spolupráce není navázána a jsou zde negativní zkušenosti z osobních útoků.
3. Formulace možných strategií ke zmírnění rizik
  • Předseda strany jednal s PKS a dotazníkovou metodou a rozhovory jsme identifikovali možná rizika.
  • Personální rovina, transparentnost a předvídatelnost byly vyhodnoceny za oblasti, které vykazují poměrně vysoký výskyt výhrad a problémů. Naopak dimenze aktuální spolupráce a dimenze dlouhodobé spolupráce byly vyhodnoceny jako bezproblémové či téměř bezproblémové.
  • Byly jasně identifikovány konkrétní osoby napříč kraji, které vykazují prvky kontroverze, u kterých je pro nás nepřijatelné jejich zapojení do společného projektu; tyto personálie budou v případě vyjednávání předjednány na úrovni vedení ještě před sestavováním kandidátních listin.
  • Byly navrženy mechanismy řešení skutečných nebo fiktivních kauz, řešení personálních výhrad, mechanismus otevřené výměny informací, kodex dobré spolupráce a plnění programových priorit.
4. Kroužkování
  • Volič má 4 preferenční hlasy. Riziko skákání je v případě známých osobností či při kombinaci více faktorů (souběžné senátní volby, vlastní kampaň, lokální známost).
  • Kraje, které jsou velké a kde očekáváme vyšší preference, jsou méně rizikové (např. ve Středočeském kraji cca 8 tis. pref. hlasů); naopak vysoké riziko jsme identifikovali v Karlovarském a Libereckém kraji, střední v Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji.
  • K prevenci přeskákání se navrhuje stanovit klíč rozdělení volitelných míst v dohodnutém poměru, zařadit všechny potenciální skokany na volitelná místa a dohodnout, že nebudou vedeny kampaně na jméno a na kroužkování a tuto dohodu důsledně vynucovat, případně stanovit kompenzace.
5. Programová shoda
  • Výsledek analýzy programové kompatibility lze ve zkratce shrnout, že máme ze 70 % shodu.
  • Odborné týmy identifikovaly 103 důležitých témat, kde nalezly programovou shodu mezi Piráty a STAN a vedle toho 23 témat, kde nalezly neshodu.
  • V základních hodnotových a politických otázkách se velmi často shodujeme.
  • Odlišnosti vyplývají z akcentu STAN na komunální rozměr, větší konzervativnosti a některých postojů typických pro českou pravici.
6. Rozpracované teze k vyjednávání modelu spolupráce
  • Do jednání bychom šli v případě rozhodnutí CF s tím, že chceme oboustranně výhodné partnerství zohledňující podporu stran u voličů a význam uskupení v regionech podle dohodnutého klíče.
  • To znamená, že do případného vyjednávání chceme vstupovat s tím, aby díky spolupráci měli jak Piráti, tak STAN mandáty navíc, přičemž další volitelná místa oproti stávajícímu počtu mandátů by se rozdělila úměrně aktuálním preferencím 3:1.
  • Při výsledku 26 % odhadujeme, že koalice by měla 18 mandátů navíc, z toho Piráti by získali 13 mandátů navíc, tedy v každém kraji bychom získali mandát navíc nebo zůstali na svém. Při rozvržení mezi kraje a přípravě skládání kandidátek bychom vyšli z podpory voličů obou subjektů v daném kraji (volební model samostatné kandidatury do sněmovny).
  • Koalice by měla mít společný program, který bude vycházet z průniku programů. Základní programové cíle budou formulovány po vyjednávání obou subjektu v koaliční smlouvě schvalované CF, podle čehož bude program dopracován. Velkou roli by zde měly společné odborné týmy.
  • U prováděcích aktů (projednání programu, kandidátek) by bylo zapojeno širší vedení strany (u nás republikový výbor).
  • Lídrem spolupráce by byl celostátní lídr Pirátů, který by byl také kandidátem koalice na předsedu vlády. Do případného vyjednávání budeme vstupovat s tím, že STAN bude mít lídra kandidátky ve 3 krajích.
  • Kampaň by prováděl společný volební štáb spolu se společnými krajskými volebními štáby.
  • Koaliční smlouva by zakazovala kroužkovací kampaně a stanovila rychlá řešení případných porušení. Potenciální skokani by byli umisťováni pouze na dohodnutá volitelná místa.
  • Kandidáti obou subjektů by se zavázali, že k poslaneckému mandátu by zastávali nejvýše 1 neuvolněnou funkci.
7. SWOT analýza

viz https://mrak.pirati.cz/core/preview?fil ... 900&a=true

Tato komplexní analýza vznikla jako podkladový materiál pro jednání celostátního fóra ve věci rozhodnutí následujícího postupu Pirátů ve sněmovních volbách 2021. O postupu tak s respektem k principu demokratického minima rozhodnou v hlasování všichni členové Pirátské strany, tedy celostátní fórum.

Jednání celostátního fóra bude zahájeno v nejbližší době, jakmile republikové předsednictvo předloží návrh usnesení.

Chtěl bych tímto poděkovat desítkám resp. stovkám lidí, počítaje i respondenty dotazníkových šetření, kteří se na přípravě této důležité analýzy podíleli.

Určitě nikdo z nás nemá patent na rozum, takže budeme rádi, pokud přijdete s dalšími pohledy, které nám mohly uniknout nebo navrhnete možná zlepšení. Ideálně se prosím obraťte přímo na zodpovědnou osobu za danou část.

Děkuji
Ivan Bartoš

Přílohy:
5a - Analýza programové kompatibility.pdf
(109.17 KiB) Staženo 658 x
Edit: překlep
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Ludek.Blaha
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 1465
Registrován: 23 čer 2014, 00:11
Profese: strategický zkompetentňovatel
Bydliště: Písek
Dal poděkování: 1521 poděkování
Dostal poděkování: 1536 poděkování

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Ludek.Blaha »

Ivan.Bartos píše: 15 říj 2020, 20:12 3. Formulace možných strategií ke zmírnění rizik
Ono zmírnění rizik je strategický cíl... lze jej zřejmě dosáhnout různými cestami, tedy "formulovat možné" taktiky.
Všelijaké floskuloidní strategie se soustavně vytyčují především na ministerstvech. A jak to dopadá, lze vidět v přímém přenosu.
Státní správa, zdravotnictví a zejména pak školství i s těmi jeho 'kompetencemi' a 'formativními hodnoceními'.
Možná už nastal čas začít si ujasňovat pojmy. Namísto dojmů...
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ludek.Blaha za příspěvek:
Robert.Magni

Aby člověk mohl hlásat pravdu z radnice nebo z parlamentu, musí se tam nejdřív prolhat...
Demokracie je výborná věc. Umožňuje občanům, aby si zcela svobodně zvolili... diktaturu!
Umělá inteligence nedosáhne nikdy až takové úrovně, aby dokázala napodobit myšlení pitomce.

Ivan.Bartos
Republikové předsednictvo
Příspěvky: 10308
Registrován: 11 čer 2009, 09:44
Profese: Senior Oracle Database Engineer / Functi
Bydliště: U Botiče 1390/3, Praha 4 - Michle, 14000
Dal poděkování: 4199 poděkování
Dostal poděkování: 18242 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Ivan.Bartos »

Ludek.Blaha píše: 15 říj 2020, 20:34
Ivan.Bartos píše: 15 říj 2020, 20:12 3. Formulace možných strategií ke zmírnění rizik
Ono zmírnění rizik je strategický cíl... lze jej zřejmě dosáhnout různými cestami, tedy "formulovat možné" taktiky.
Všelijaké floskuloidní strategie se soustavně vytyčují především na ministerstvech. A jak to dopadá, lze vidět v přímém přenosu.
Státní správa, zdravotnictví a zejména pak školství i s těmi jeho 'kompetencemi' a 'formativními hodnoceními'.
Možná už nastal čas začít si ujasňovat pojmy. Namísto dojmů...
To jsi tak rychle přečetl? Nevěřím :-)
Ivan.Bartos píše: 15 říj 2020, 20:12 Chtěl bych tímto poděkovat desítkám resp. stovkám lidí, počítaje i respondenty dotazníkových šetření, kteří se na přípravě této důležité analýzy podíleli.

Určitě nikdo z nás nemá patent na rozum, takže budeme rádi, pokud přijdete s dalšími pohledy, které nám mohly uniknout nebo navrhnete možná zlepšení. Ideálně se prosím obraťte přímo na zodpovědnou osobu za danou část.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivan.Bartos za příspěvky (celkem 3):
Martin.Valasek, Martin.Stanek, Zbynek.Konvicka
předseda Pirátů
ivan.bartos@pirati.cz
Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2455
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2008 poděkování
Dostal poděkování: 3230 poděkování

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Jan.Prokop »

Zatím jsem se podíval na tu tabulku 6c a čekal jsem mnohem větší zisk z toho dhondta, rozdíl mezi kandidovat samostatně a v koalici tam vychází na zisk 3-4 mandátů.
Z jakým procentem propadlých hlasů se tam počítá?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 2):
Petr.Hladky, Jiri.Snizek
Uživatelský avatar
Martin.Smida
Republikový výbor
Příspěvky: 4042
Registrován: 12 črc 2012, 07:45
Profese: Kompostář
Bydliště: Majetín
Dal poděkování: 2916 poděkování
Dostal poděkování: 5340 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Martin.Smida »

Zdravíčko,
především díky všem, kteří se na tomto podíleli, za jejich práci, úsilí, čas a za snahu o objektivní zhodnocení. Už se těším, až si to přečtu.
Pokud se máme rozhodovat na základě dat, tak je toto zásadní. Taky vím, že budou dílčí výhrady, ale i tyhle výhrady můžeme zahrnout do toho celku, který si máme nějakým způsobem vyhodnotit. A taky moc díky za včerejší vysílání předsedů. Komunikace je stejnětak zásadní jako data.

A já neskrývám, že jsem od začátku spíše pro spolupráci. A to by se asi i dalo předpokládat, když jsme takto, jako "Piráti a Starostové", postupovali v Olomouckém kraji již při téhle krajské kampani a volbách. takže se o ten svůj pohled podělím se všemi.

A za sebe řikám, že ta moje osobní čerstvá zkušenost je veskrze kladná a že to proběhlo nad moje očekávání a obavy se vesměs nenaplnily.


- Na kroužky nás přeskákal jen ten, u kterýho jsme to předem trochu čekali a při sestavování kandidátky s tím počítali, takže poměr sil zůstal nezměněn. A u sněmovních voleb, pokud bude náš společný výsledek v takových výšinách, jak si představujeme, tak to bude skákaní ještě težší. Ostatně, měli bysme být taky tak silné osobnosti, abychom kroužky dostávali. A fakt se nebojím, že by v OLK někdo přeskákal Vojtu Pikala :-) ale to je příklad.

- STANaři navíc fakt makali při kampani, leckde víc než Piráti. (ale leckde zase my, to je jasný). A kampaňovali i v místech kde Piráti nikdy dřív nebyli.To pokrytí bylo fakt rázem dvojnásobný, ne-li víc. najednou jsme dosáhli na regiony, ne venkov, na starší lidi. Naše spojení se STAN mnohým voličům narušilo zažité předsudky o feťácích a neomarxistech. To taky přišlo vhod.

- programová shoda byla velká. Skoro jsem měl pocit, že STAN zkrátka přijal náš program, ikdyž vím, že to samozřejmě nebylo ze 100% , ale jestli můžu mluvit za dvůj KET ŽP, tak to tak skoro bylo. Ale ta hlavní výhoda bylo opět to, že jsem tam měl rázem víc lidí, tedy víc názorů, tedy argumentů a následně vyprecizovanějších odpovědí, což se promítlo do kvality toho programu.

- bylo pak super vědět, že jsme rázem získali další spoustu lidí, co prakticky prosazujou náš program. A výsledek jsme udělali 19,5%, máme hejtmana a ten program budem fakt realizovat, to je skvělý.

- i cítím, že na STAN máme vliv, co se týče požadavků na trasparentnost, nebo tu kukumalci funkcí. To jsme přece chtěli, mít vysokou politickou kulturu. A ostatně u toho STANu ji cítím taky, jenom jsou prostě starší, už jsou to starostové několik volebních období, jsou trochu ohoblovaný tou praxí. Což bylo zase nějakým způsobem obohacující i pro mě. No, ostatně tuším, že ta kultivace byla oboustranná. Třeba jsem postřehl že ani zdaleka nemluví tak sprostě jak my :-D jsem se fakt zamyslel :-D

- jak to bude teď fungovat v zastupku a v radě, uvidíme. Ale osobně bych si tipl, že se spíš rozpadnou ti tzv. Spojenci (KDU-TOP-Zeleni-Pro Olomouc) nebo ta ODS, která tam má nějaký pnutí asi už teď. Ale doufám, žesenerozpadne nikdo, protože se vzájemně potřebujem k tomu, abychom mohli něco dělat.

- Nám rozhodně pomohlo, že jsme si prostě společně zašli na pivo, nebo třeba i na víkend na chatu. Člověk pak ty lidi pozná doopravdy. A doufám, že my, jako Piráti, jsme udělali taky dobrej dojem (i přes toho špeka na terase :-D). Na mě nakonec ti Starostvé působili, že to jsou ideově, morálně i myšlenkově prakticky stejní lidi jako my, akorát, holt, o 10 - 15 let starší.
A nepochybuju o tom, že jsou u nich taky nějací... (jak to říct, abych necitoval Kalouska) ..., ale ti jsou u nás taky, že jo . Takže to je víc než fér. Třeba si je vzájemně dokážem odfiltrovat :-D

- celkově myslím, že nás to spojení posílilo. nejen volebním výsledkem, ale i těma sdílenýma zkušenostma, vědomostma, dalšími pohledy na věc, personálně, lidsky. Ono je zdravé občas uznat, že nevíme všechno nejlíp. A stejně tak je skvělý, když vysvětlíš ten svůj pohled na věc, vyargumentuješ ho a vidíš, že´s ty lidi přesvědčil a oni se taky dozvěděli něco novýho a berou si to za svý.
ostatně, ikdyby jsme nekandidovali spolu, tak po volbách bychom si na ty věci stejně sedli společně. Jenže v tom povolebním vyjednávání na to není vždycky tolik času. Takhle jsme si to mohli vklidu ladit na těch chatách v horách i s večerní after party. To je styl práce, co mám rád :-) politika je umění kompromisu. A v OLK jsme to zmákli. Povolební dohadování s ostatníma demokratickejma stranama bude podstatně težší, to mi věřte...

- ale mám i výhrady, někdy jsem měl pocit, že STAN je zvyklý snáz utrácet peníze a nakupovat služby, na který my jsme si věřili dycky dobrovolnicky - třeba copywriting a správa sociálních sítí, nebo nějaké nákupy merche a tak. novin nám spousta zbylo, ale asi ani to není zrovna věc, která by souvisela přímo s koalicí se SRAN. pravděpodobně by nám noviny zbyly, ikdyby jsme kandidovali sami. možná i víc, když by nás na ten roznostbezSTANu byla jen půlka. A teďka nevím přesně, kolik jsme vlastně celkem utratili, ale myslím, že jsme rozpočet ani celej nevyčerpali... což je ale vlastně taky trochu chyba. Ale to jde za volebním výborem a já tu nechci planě kritizovat, to si vyřešíme v OLK.


každopádně bych rád přidal i několik obecných argumentů, který se nezakládaj na mý aktuální konkrétní zkušenosti z našeho kraje.

- jsem obecně pro to, abychom měli tu politickou scénu přehlednou. Máme tam nějaký populisty (ANO), národovce (SPD, Kikolóra), tradiční levici (CSSD, KSČM) a pak ten rozdrobený zbytek... jako volič bych ocenil jeden konzervativní demokratický blok a jeden liberální konzervativní blok. každý z nich dost silný na to, aby opravdu mohl být hybatelem změn, které si jejich voliči budou přát.

- jakožto fanoušek svobodomyslnosti (liberalismu) se tedy budu dále zabývat pouze tím liberálním demokratickým blokem. ten chci co nejsilnější. Protože, jestli se něco zásadního nezmění, tak fakticky je to boj o druhé místo. A když pak budou mít ve sněmovně demokratické strany většinu, tak mají jakous takous morální povinnost se domluvit. A premiérem bude ten, kdo bude mít víc hlasů (právě jako u nás v OLK, nebo třeba i v Praze). A přiznám se, že by se mi Ivan bartoš v prmiérské pozici zamlouval moc. Ostatně nepochybuju, že by nás i touhle Covidovou krizí provedl líp, než ten plantala, co je tam teď (a zmiňuju ho tady poprvé a naposled, protože to případný spojení není a nemůže být jen anti-plantala) :-)
Ivan bartoš jako premiér by dokázal nasměrovat kromidlo tím správným směrem, nejen s ohledem na krize a hrozby, ale i s ohledem na příležitosti, který bychom mohli a měli využít. Ale na tom je tady asi vesměs shoda, ne? :-D Kdo chce Ivana premiérem, měl by podpořit společnou kandidátku STAN a Pirátů :-) Tak jednoduchý to je

- no, ale tak jednoduchý to není :-D já jsem za tu dobu slyšel dost námitek proti takové spolupráci. někdo se bojí o ztrátu identity, někdo se bojí, že ho na kandidátce někdo přeskočí, nebo dokonce, že se bude o místo na kandidátce s někým dělit. Myslím, že o stejnou věc se možná bojí i leckdo ze STAN. To mě celkem uklidňuje, že si svoje identity ohlídáme a že si dáme záležet na sestavování kandidátek. Pokud bude z obou stran dobrá vůle, tak jsou všechny problémy řešitelný.
Jenom se musíme opravdu chtít domluvit a ne vymýšlet, jak se vzájemně podělat.

Za sebe můžu říct, že budu plně respektovat rozhodnutí CF a budu se snažit o co nejlepší výsledek, ať už budem kandidovat sami nebo pospolu. A vlastně mě mrzí, že se vyskytli jedinci, kteří ultimativně prohlašovali, že pokud bude koalice se STAN, tak na to kašlou a už nic dělat nebudou. To vnímám jako dost nefér nátlak. naopak jsem neviděl nikoho, kdo by prohlašoval, že "bude dělat pouze, pokud bude ta společná kandidátka a jinak na to kašle". ať rozhodne CF jakkoli, doufám, že to budem respektovat.

Mohl bych přidat další argumenty, třeba o našem volebním systému a přepočtu hlasů na mandáty a tak dál, ale předpokládám, že to se tady objeví jinde.

Chtěl jsem prostě přidat pohled někoho, kdo tohle spojení už fakticky zažívá a je s ním relativně spokojenej. Protože hledáme způsoby jak spolu fungovat a ne důvody, proč se rozhádat.

To je zásadní. Ta motivace by měla být, že chceme udělat silnou liberální sílu, která bude provádět vytoužené změny v tomhle státě. proto bychom měli být partneři a né soupeři.

Tolik osobní pohled za mě. Díky za vyslechnutí.
Naposledy upravil(a) Martin.Smida dne 15 říj 2020, 20:55, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Dan.Lestina
Krajský zastupitel
Příspěvky: 2674
Registrován: 01 zář 2013, 22:18
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 3686 poděkování
Dostal poděkování: 3788 poděkování

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Dan.Lestina »

Díky, měl bych dotaz:
"Byly vybrány dva obdobné vzorky, každý čítal 1200 respondentů. Jeden vzorek byl dotazován na možnou kandidaturu Pirátů a STAN samostatně, druhý na kandidaturu Pirátů a STAN v koalici."
To zní jako správně a profesionálně provedený výzkum. Nikde ale nevidím odpovědi na tu kandidaturu samostatně. Předpokládám, že u našich voličů by to bylo také z většiny označováno jako "dobrá volba" a nevzbudilo by to negativní emoce.
Kde to prosím najdu?

edit: Vidím to samozřejmě u výzkumu těch jader a potenciálů (Záložka souhrn v 1a, kde máme XX % jádro, tj. jisté hlasy, a dalších XX % potenciálně zvažujících lidí, a pak je tam totéž pro koalici, což jsou nepatrně vyšší čísla). Co nevidím, je odpověď na dotaz "Piráti se rozhodli kandidovat samostatně, jaký z toho máte pocit?"
@Mikulas.Ferjencik
Naposledy upravil(a) Dan.Lestina dne 15 říj 2020, 21:39, celkem upraveno 4 x.

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Jiri.Rezek
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 5231
Registrován: 23 čer 2009, 19:35
Profese: výzkumný pracovník
Bydliště: Sokolovská, Plzeň
Dal poděkování: 2002 poděkování
Dostal poděkování: 3083 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Jiri.Rezek »

Rád si to celé pročtu, ale tohle mi přijde asi nejtřaskavější:
Lídrem spolupráce by byl celostátní lídr Pirátů, který by byl také kandidátem koalice na předsedu vlády. Do případného vyjednávání budeme vstupovat s tím, že STAN bude mít lídra kandidátky ve 3 krajích.
To si prostě zatím nedovedu představit, vzhledem ke stylu našich kampaní apod., že by to mohlo fungovat. Lídr by měl být ze silnější strany (my jsme dle preferencí dokonce 3x). Ale třeba se dál dočtu, jak je to myšleno..
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Rezek za příspěvky (celkem 5):
Jan.Prokop, Rudolf.Spotak, Milan.Dadourek, Michal.Ertl, Ondrej.Kalis
  1. místopředseda KS Plzeňský kraj tel.: 72tri 175 03devet
    místostarosta Plzeň 1
Uživatelský avatar
Jiri.Kaderavek
Republikový výbor
Příspěvky: 8029
Registrován: 21 dub 2009, 12:58
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 2793 poděkování
Dostal poděkování: 8202 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

Oponentura k této analýze nebyla zadána?
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2455
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2008 poděkování
Dostal poděkování: 3230 poděkování

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Jan.Prokop »

Ivan.Bartos píše: 15 říj 2020, 20:12
  • Při výsledku 26 % odhadujeme, že koalice by měla 18 mandátů navíc, z toho Piráti by získali 13 mandátů navíc, tedy v každém kraji bychom získali mandát navíc nebo zůstali na svém. Při rozvržení mezi kraje a přípravě skládání kandidátek bychom vyšli z podpory voličů obou subjektů v daném kraji (volební model samostatné kandidatury do sněmovny).
S tímhle mi nesedí tabulka 6C
Je tam KOALICE 26% - 59mandátů
pak jsou tam samostatně Piráti 17% - 39mandátů
STAN 6% - 7mandátů
celkem 23% - 46mandátů
tj rozdíl mezi koalice s 26% a samostaně s 23% dělá rozdíl 13 mandátů. tj kdyby se dopočítalo to do těch 26% tak by byl ten rozdíl ještě mnohem menší
průkazný srovnání je tam koalice 23% s 50 mandáty tj rozdíl je pouze 4

Prosím o vysvětlení.

Děkuji
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Prokop za příspěvky (celkem 7):
Zbynek.Janoska, Vojtech.Pikal, Milan.Dadourek, Michal.Marciniszyn, Dalibor.Zahora, Ondrej.Moravcik, kaze
Uživatelský avatar
Michal.Novak
Místní předsednictvo
Příspěvky: 146
Registrován: 28 črc 2017, 00:25
Profese: business konzultant
Dal poděkování: 520 poděkování
Dostal poděkování: 326 poděkování

Re: Analýza možných postupů pro volby 2021

Příspěvek od Michal.Novak »

Ahoj!

1. Díky za analýzu, oceňuji práci a úsilí těch, kteří se na ní podíleli! Oceňuji speciálně profesionální úroveň obsahu i zpracování. Je vidět, že máme know-how a schopnost se poprat i s takovýmito strategickými analýzami a dokumenty, a to mě velmi těší.

2. Jen v rychlosti a zcela na okraj: Ano, lehce zaskřípala komunikace. Mohla být napřed analýza a pak včerejší pokec s V. Rakušanem nebo prostě lepší komunikace co, kdy a proč. Ale žíly mi to netrhá.

Nicméně moje hlavní sdělení je toto:
3. Potvrzuji za svoji sociální (rodinou, přátelskou a profesní) bublinu, že možná spolupráce se STANem je pro řadu našich voličů (které jsem většinou k volbě Pirátům osobně přivedl) pozitivní signál. A chci vyzvednout jeden aspekt, který možná často nezaznívá: Pro některé (ano, i pro naše) voliče jsme sice ti "poctiví", ale také ti neschopní dohody a kompromisu jejichž koaliční potenciál je tedy velmi nízký. A pro tyto voliče tedy občas vyvstává otázka, jak chceme s takovým přístupem (spolu-)řídit stát a cokoliv v něm zásadně změnit. Chápu to tak, že pro řadu našich voličů tedy může být spojení se STANem důkazem toho, že máme jasnou cestu k tomu, jak převzít odpovědnost a potenciál reálně prosadit náš program (a ne být jen za buřiče a aktivisty). Možná si tedy takto můžeme dokonce pojistit důvěru našich voličů a jejich hlas.
Naposledy upravil(a) Michal.Novak dne 15 říj 2020, 21:19, celkem upraveno 1 x.

Michal

Odpovědět

Zpět na „Vnitrostranická diskuse“