4. 8. 2020 od 19:30
a. schválení předsedajícího, zapisovatele, ověřovatele
b. schválení programu
VOLEBNÍ VÝBOR
1. shrnutí úkolů VM
PKS
1. zhodnocení úkolů + zadávání úkolů do redmine
2. shrnutí úkolů SpKS
3. cestovné a sdílené cesty
4. podání 31129
5. specifikace povolební strategie pro volby do ZKV 2020
6. informace o činnosti PKS
7. vyjádření PKS k VŘ Blanka
Přítomni:Blanka Lednická, Roman Pašek, Miroslav Vácha, Pavel Knežik (od 20.00), Jan Břížďala, Jan Pošvář (od 20.00)
Hosté:Tereza Mašková, Marek Křejpský, Jiří Wiche, Eva Nováková, Vít Žáček, Petr Kozel (20.40), Zdeňka Lišková
Zapisovatel:Tereza Mašková
Ověřovatel: Miroslav Vácha
a. schválení předsedajícího, zapisovatele, ověřovatele zápisu
předsedající - BL, Zapisovatel -TM, ověřovatel -MV ,
Schváleno
b. schválení programu
Schváleno
Volební výbor
1. Shrnutí úkolů VM
RP - v minulém týdnu nejvíce práce Den pro rodinu Třebíč, domlouvám Ivan tour-náročné, hledáme další účastníky. Sháním pirátskou skákací loď. WEB - hlavně kvůli vypuštění online reklamy, zatím nefunguje vše na 100%, jde to pomaleji než by mělo, ale zvládáme.
MV - dotaz na přesnější časový harmonogram Ivan Tour a kde kdo kdy musí být
RM - od 10.00 asi do 14.00 Havl. Brod, v Jihlavě cca od 15.00 do večera, nemusí tam být nutně celá desítka, sháním moderátora na talk show s Ivanem mezi kapelama, a ještě jednu kapelu. Budou asi i veřejně známí Piráti.
MK - budou plakáty?
RP - určitě ano, zvážíme Rengla
EN - budou Terne čhave i dřív, na talk show s Ivanem?
RP - zatím není žádný přesný plán, můžeme zvážit a zahrnout
BL - určitě to probereme a domluvíme
BL - výlep plakátů určitě probereme a rozvozíme je dle dohody mezi sebou po obcích
RP - ukázka plakátu, ještě není finální podoba. Osobně se mi líbí čistá podoba plakátu pouze s textem
MV - připomíná nápad OT, že by šlo dodatečně (odstup cca 14dnů) spojit textové plakáy s obličeji kandidátů
RP - úplně nesouhlasí, lidi si zapamatují lídra, víc ne, možná vyloženě lokálně - v místě kde je kandidát známý. Další dvě akce - Vyosení v Jilavě a Třebíči
JB - chtěl bych vyzvednout akci Den pro rodinu, výborná organizace, veliký úspěch. Přispělo velmi k propagaci Pirátů, Bára zasluhuje pochavlu.
RP - průšvih s “Pirátskou akcí jako agitkou” nakonec nebyl, vše proběhlo hladce
PKS
Program druhé části schválen
1.zhodnocení úkolů
https://redmine.pirati.cz/projects/ukol ... s/easy_wbs
JB - bez úkolu
PK - výkop ke komunikačním kanálům jsem provedl, WIKI zatím ne
BL - komunikace s Radkem ohledně KoKS - provedeno; náplň práce KoKS - vyřešeno, email pro lidi, kteří nabízeli pomoc ohledně bannerů - odpovídat budu zítra
JP - dohoda o podobě výstupu čiností PKS v newsletteru- neuzavřeno, inventura neuzavřeno, volba vedoucího MO - provedeno
MV - dlouhodobě spolupráce s KoKS téma péče o členy, příznivce. Nutná schůzka. Nastavení PR po volbách - kolik lidí budeme po volbách potřebovat. Probereme s Hankou zítra. Téma odměn pro Hanku
BL - rozhovor s Adéla Hradilová ohledně způsobu odměňování, možností je málo, jde o formu, budeme dál řešit
3.cestovné a sdílené cesty
potřebujeme zvýšit dostupnost pro členy bydlící daleko od Jihlavy
návrh na prolácení cestovného (nadefinovat podmínky)
organizovat sdílené cesty (nebát se zajížděk)
obnovit streamování
JP - není úplně fajn, když někteří členové by chtěli být aktivní, ale mají to daleko a je to finančně náročné. Rád bych probral možnosti proplácení těmto lidem, jeli - cesta opodstatněná, popřípadě se pokusili vymyslet způsob jak sdílet cesty. Dále bylo by dobré promyslet možnost prav. streamování ze zasedání KF, zakoupit techniku?
JB - tehnika na streamování je potřebná, řešilo se v minulosti, ale zapadlo. Lze se inspirovat u ostatních krajů.
RP - jako KS máme dobrý mikrofon, jde spíše o obraz a platformu kde budeme sdílet. Pokusím se zjistit jakou platformu používat - Sweat?
PK - angažoval jsem se já s OT, trochu jsem prověřoval, technika cca 20-30tis, Sweat nekomentuju, nefungoval dobře
EN - bylo by lepsší aby mohli účastníci všichni i mluvit, ne jen poslouchat a dívat se
BL - souhlasím, dobře funguje Jitsi, nevim jak funguje ta druhá platforma, Jenda má s tím zkušenosti
PK - většinou se řeší přes OBSko, streamuje se na Youtube nebo FB, tzn. je to jednosměrné, na FB se nechá chatovat, lidé mohou dotazy psát
JP - ta cena je akceptovatelná bude-li jistota, že to bude fungovat využijeme při jiných příležitostech (přednášky, tiskovky). I podle mě by bylo vhodnější aby účastníci mohli mluvit
RP - lze komunikovat i na Youtube, ale dlouhá zpětná odezva cca 3min, Jitsi lepší
JP - na klubu používáme Jitsi a jde to dobře, přes mobily a notebooky to má horší kvalitu, ale jde to. Jde spíš o nalezení platformy, která bude funkční, pak můžeme řešit nákup techniky
EN - jaký je problém s JITSI?
BL - Pavle jaká byla kvalita Jitsi v pátek při přednášce o uložišti?
PK - kvalita je strašná, problém může být v připojení, můžu vyzkoušet. Možná spíše byl problém v mobilu.
BL - bohužel jsem neviděla, nevím jestli je záznam
RP - to není o zařízení, je to fakt o té platformě, můžeme otestovat i Peytube
BL - jsem pro otestování. Ohledně sdílených cest - jestli přes FB skupinu- tím si nejsem jistá, je jich moc. Viděla bych to na vyhození vlákna před každým KFkem na několik míst kdo kam jede, kolik může vzít lidí. Tabukla pro zapisování. Proplácení řidičům při sdílené cestě kdyby si člověk zajel, nebo jich pojede víc?
JP - to zní dobře, šel by z toho úkol pro OT, vyhazoval by tabulku před každým KF
BL - jakým způsobem řešit proplácení prověříme, peníze jsou, ta možnost je - proplácí se cesty správci, KoKS, ale omezit tou spolujízdou, abysme neplatili 4 auta ze stejného směru
EN - určitě, ale ať je to víc vidět, dát to vědět všema možnýma kanálama
4. podání 31129
https://redmine.pirati.cz/issues/31129
JP - neuzavření úkolu dlouhodobě. RP měl požadavek na ozřejmění kde komunikovat
RP - aktuální to je, není nikde zvěřejněno kde komunikovat tak, aby to bylo transparentní. Bral bych vytvoření vlákna na fóru kde chat bude zveřejněn ať se mohou přidat ostatní
JP - nezapsal bys to do redminu?
RP - můžu
5. specifikace povolební strategie pro volby do ZKV 2020
v současnosti je schválena povolební strategie pro volby do ZKV 2020, která upravuje ustanovení vyjednávacího týmu, podníky pro účast v koalici, podmínky konstruktivní opoziční práce a pravidla zastupitelského klubu. Z mého pohledu je potřeba v ní specifikovat některé nejasnosti, abychom předešli případným problémům ve chvíli, kdy to bude aktuální. Možná jsou tyto interpretace a metodiky zřejmé, ale budu rád, pokud se k nim vyjádři PKS a KF:
a) “Jakmile budou výsledky známy s dostatečnou jistotou, sejdou se zvolení kandidáti s krajským předsednictvem a zvolí tří až pěti členný vyjednávací tým, ve kterém bude alespoň jeden člen mimo řady zvolených zastupitelů.”"
Navržená metodika: Jelikož se předpokládá, že někteří zvolení kandidáti budou z řad krajského předsednictva, rozumí se, že každý člen skupiny volící vyjednávací tým s touto kumulací funkcí má právo pouze 1 hlasu. Například bude-li za stávající situace zvoleno prvních 7 kandidátů, pak bude vyjednávací tým volit skupina 9 lidí: Hanka, Honza B., Blanka, Jiří W., Pavel, Eva, Roman, Jan P., Mirek. Volba vyjednávacího týmu bude dvoukolová, v prvním kole bude řešena přijatelnost kandidáta, ve druhém proběhně volba nejvýše 5 členů vyjednávacího týmu. V případě, že nejsou zvoleni alespoň 3 členové vyjednávacího týmu, koná se dovolba. Jestliže nebudou všichni volitelé fyzicky přítomní na volebním štábu, volba bude probíhat online (helios). Nominovat lidi do vyjednávacího týmu může kdokoliv, kandidát musí vyslovit s nominací souhlas nebo klidně nominovat i sám sebe. Do volby jsou připuštěni všichni nominovaní. Termín pro podávání nominací bude dán do soboty 3. října 2020 16:00 (to již budou se rýsovat obrysy výsledků krajských voleb).
b) “Vlastní jednání o koaliční spolupráci budou zahájena nejdříve den následující po druhém dni voleb.”
Navržená metodika: Komunikovat se zástupci ostatních politických stran je oprávněn předseda zvolený v souladu s povolební strategií. V den druhého dne voleb se mohou domlouvat se zástupci ostatních stran termíny vyjednávání, nejdříve na neděli 4. října 2020. Jestliže padne dotaz na přijatelnost určitého navrženého koaličního uspořádání, bude odpovězeno v souladu s povolební strategií a odkázáno na navazující jednání, kde by se řešily podmínky této spolupráce.
c) “Nominanty Pirátů do výborů a komisí určí klub v dohodě s PKS a odborně příslušným krajským programovým týmem.”
Navržená metodika: Volba členů výborů a komisí bude probíhat obdobně, jako volba vyjednávacího týmu. Termín pro podávání nominaci však bude pozdější, až se zjistí, jaké pozice budou obsazovány. Samotnou volbu provádí členové zastupitelského klubu a krajského předsednictva, přičemž odborně příslušný krajský programový tým určí ke každému zájemci pouze jeho přijatelnost (doporučuje - nedoporučuje - bez stanoviska). Obdobný postup bude použit také při obsazování míst v dozorčích radách a jiných orgánech kraje.
Návrh usnesení:
PKS Vysočina pověřuje Jana Břížďalu zahájením jednání krajského fora o specifikaci povolební strategie pro volby do Zastupitelstva Kraje Vysočina 2020.
BL - nemám nic proti
PK - nevím jak se k tomu postavit, koho hlas je důležitější, bude to nejspíše o gentlemanské dohodě, předsedictvo bude mít nejspíše navrh, bude muset ukázat praxe
JP - neřešil bych obsah, téma je to diskuzehodné
BL - MV aktuálně nemůže hlasovat, proto prosím o hlasování na fóru
6.informace o činnosti PKS
JB - líbí se mi praxe Rep.P, které zasílá po zasedáních email o proběhlém jednání. Problematické je čekání na zápis, šlo by pouze stručně vypsat obsah a po ukončení jednání zaslat emailem členům KF - návrh jak to lze prakticky udělat
JP - byl by to ideál, ale bude to hodně náročné na provedení. Je otázka, jestli pak udržovat newslettery. I když toto by asi bylo podrobnější. Můžeme to vyzkoušet a zjistit, zda se to dá provést a jestli o to je zájem.
BL - nenám na to už kapacitu, i OT toho má opravdu hodně. Nebráním se diskuzi v tomto ohledu, pokud se najde někdo, kdo bude ochoten se tomu věnovat
TM - mě se nápad líbí, co kromě zapisovatele ještě někoho, kdo udělá “výcuc”?
JB - můžeme to nastavit tak, že každý kdo odprezentuje svůj bod, ho zároveň jednoduše popíše v několika větách a zpracuje ho tedy sám.
BL - je potřeba pak ale mít na kompletaci jednoho člověka, ne pokaždé jiného.
JB - nebudu alibista a ujmu se toho a můžeme vyzkoušet
JP - souhlas
PK - já Honzovi určitě bránit nebudu
MV - není plně přítomen
BL - jsem pro to, to zkusit
JP - pokusím se to zpracovat již dnes
7.vyjádření PKS k VŘ
BL - řešili jsme tuto otázku s MV, jestli budeme dávat vyjádření a jaké. Necháme spíše zatím běžet debatu na fóru, musíme zveřejnit veškeré zápisy, OT má dovolenou, musíme tedy počkat. S vyjádřením PKS počítám, chtěla bych však reflektovat právě i otázky pokládáné ve vláknu. Dávám nyní prostor pro vyjádření přítomných.
MV - doporučil bych tomu, kdo to chce opravdu pochopit, musí opravdu hluboko, což jsou desítky hodin. Nyní to vypadá jednoduše, ale nebylo to tak. Minimálně to chce prostudovat poslední jednání s Janou Kolaříkovou, kde jsme se snažili dosáhnout nějakého výsledku, což se povedlo. Chtěl bych vyzvat k respektu názoru druhého, neútočte, mějte pochopení, že jsme každý jiný. Interpretace veškerého psaného je jiná než osobní.
RP - nesleduju vlákno, ale v něm si to každý najde. Bylo by dobré, aby PKS a PO zastoupený Janou Kolaříkovou (JK), se ve vlákně stručně vyjádřili k proběhlému.
PK - souhrnná zpráva od PO nepůjde z důvodu nemoci JK. Počkáme na její návrat.
BL- ano, Jana je mimo na delší dobu. Jsem v kontaktu s Adélou Hradilovou, ale ta má vše zprostředkovaně. Bude to teď složitější ve smyslu nějakého stručného souhrnu. Na foru probíhá vysvětlování jasně, s mým vyjádřením ještě počkám, objevují se věci a otázky které mě samotnou nenapadly a potřebuji je zvážit. To že někdo má nějaký názor neznamená, že ho takto musí vidět stejně i ostatní. Dávám prostor k vyjádření ostatním.
EN - kde jsou záznamy z jednání? Nebylo by dobré dát je do vlákna na fóru?
BL - budou k dispozici na mraku, budu dodávat další po ukončení dovolené OT. Odkazy na audiozáznamy přikládáme (tam kde můžeme) jako odkaz k zápisům. Kde nejsou, doplníme je.
EN - bylo by dobré zveřejňovat zápisy a sjednotit ty postupy
BL - jasně, už je složka na mraku, tam kde mohl být záznam zvěřejněn
JB - já už záznamy nemám, poslal jsem je OT, domluvili jsme se na stručnějších zápisech, když bude chtít někdo aby v záznamu něco zaznělo, požádá o uvedení do zápisu
PK - jsme limitování technickým zázemím, souhlasím že není třeba řešit přepisy. Co můžeme udělat více, než dát k dispozici záznam, kterým se dle chuti může kdokoli prokousat. Kdo nechce ať si přečte zápis.
EN - zápis by měl odpovídat realitě, bez toho, aby poslouchali záznam
PK - jako člen fora můžeš upozornit, že zápis neodpovídá realitě a taková připomínka se bude řešit
BL - bod co se týká zápisu - může se jistě uvést, že debata byla složitější. Člen může vždy upozornit, že zápis zcela neodpovídá. Dostatečně se dá upravit. Buďte aktivní a ozvěte se. Příští týden má bod k zápisům OT.
Různé
RP - chci se zeptat na “revokaci” dokumentu o komunikačních kanálech, mě to nepřijde že by to bylo nutné.
PK - já než něco provedu, několikrát to ověřím. Dokument samotný, tak jak nyní zní, není podle mě korektní. Proč je nutné podsouvat PKSku nějaký komunikační kanál? Podle mě by se o tom mělo hlasovat, protože mi několik členů potvrdilo, že je to dokument, který byl schválen jako zavazující a oni ho tak berou, čili to vyznívá spíše jako nařízení než doporučení. Nemám čas revidovat a upravovat text jak chtěl JP. Vycházím z předpokladu, že člen který se mnou chce komunikovat, mě vyhledá osobně spíše než online. Podle mě je tedy ten dokument zavazující a proto jsem navrhl usnesení o zrušení. Někteří členové se tím budou řídit slepě a to je špatně, je potřeba ho zrušit (vášnivý Pavlův monolog)
RP - myslím, že ho vnímáš jinak než zní, není to nařízení, jen doporučení. Zulip je dobrá věc, mrzí mě, že to musíme pořád řešit
EN - rozumím revokaci, ale chtěla bych se zepatt - chybí mi jednotná platforma, kde sdílet informace
JP - vím že byli nějaké předpojatosti ohledně závaznosti toho dokumentu. Je to spíše jen seznam komunikačních platforem. Zajímalo by mě, kdo to vidí jako dogma, jak říká Pavel. Já ta data nemám, mě to lidé neříkali. Chtělo by to možná členskou anketu a jejím výsledkem se řídit a pracovat s tím.
ZL - ať si PKSko domluví kde bude komunikovat,mě jako řadového člena zajímá, jak bude komunikováno se mnou, ale musí to být jedno místo, ne 10
JB - dvě poznámky. Jednotná platforma pro komunikaci, nejsme schopni se dohodnout. Jendotná patforma je face to face. Druhá věc je jak se kontaktovat s určitými skupinami lidí. Těch skupin by nakonec mohlo být víc než lidí samotných. Dobrý by byl jakýsi styčný důstojník.
RP - face to face to přece pořád nejde, byť by se mi to líbilo. Bylo by právě dobré, mít jeden transparentní systém, kde každý bude sledovat jen to, co chce
JP - no a vidíte, že to ty členy zajímá, Zdeňka se vyjádřila. Myšlenka jednotné platformy je trochu utopie, úplně to nejde. Nikdo nikoho nenutí, ale donutí nás okolnosti. Napasovat se do jedné platformy je nesmysl.
EN - navážu na Jana, chápu že jedna platforma je ideál, ale proto bychom tedy měli zjistit, jak to vidí členové, co oni rádi používají. Jinak se totiž snižuje naše akceschopnost a ztrácí se čas.
RP - je možné tuto debatu přenést na KF?
PK - já podám za tebe členský podnět, přestože jdu proti sám sobě, vyžádám si podporu fóra. Beru si to na sebe.
RP - zvládnu to sám
RP - já jen abys ten podnět nepsal ty, udělám to
EN - vnímám že Pavel naráží i na mě a můj dle mnohých “dogmatický” zájem, nebazíruju na konkrétní platformě, mě jde o tu možnost týmové komunikace a jsem ráda, že se to bude projednávat
JB - nevím jestli týmovou komunikaci řeší nějaký dokument, který je někde vyvěšen
BL - komunikace se tedy bude řešit na Foru, další PKS příští týden, díky za účast a přívětivý přístup všech
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Report z jednání krajského předsednictva 4. srpna 2020
Jan Pošvář
Již dlouhodobě trpíme na to, že pro některé členy je Jihlava obtížně dostupná. Bydlí na odlehlých místech, neexistuje vhodné spojení hromadnou dopravou a vlastními silami to ohrožuje jejich osobní či rodinné rozpočty. Rozhodli jsme se proto zajistit streamování a hledáme vhodnou platformu. Nově budeme pravidelně organizovat sdílené cesty před každou schůzí krajského fóra a rozhodli jsme se, že po volbách přijdeme s mechanismem, jak tyto cesty členům proplácet.
Jan Břížďala
Od loňského podzimu máme schválenou povolební strategii pro krajské volby 2020. Některé její pasáže jsou psané obecně a bude zapotřebí je specifikovat. Dopředu by mělo být jasné, kdo volí členy vyjednávacího týmu, které informace smí zaznít směrem k ostatním politickým stranám v den vyhlášení výsledků voleb či jak se budou obsazovat výbory, komise a další krajské orgány po volbách. V tuto chvíli je připraven návrh metodiky výkladu povolební strategie a krajskému předsednictvu bude předložen návrh na zahájení jednání krajského fóra o specifikaci tohoto dokumentu.
Blanka Lednická
Vyjádření ze strany PKS k výběrovému řízení zatím nevydáváme - členové PKS budou reagovat v diskuzi, běžící ve vlákně KF Vys 10/2020. V případě dotazů jsme k dispozici, ať už ve vlákně, nebo při jednání PKS, případně na telefonu, mailu apod. Zápisy a záznamy k VŘ budou postupně zveřejněny na fóru.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------