Nominace Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: PKS Jihočeský kraj, Krajsti predsedajici, KoKS Jihočeský kraj, Administrativa-KS Jihočeský kraj

Odpovědět

Souhlasím s nominací Tomáše Gutha Jarkovsého do PKS JčK?

ANO
14
74%
NE
2
11%
NEVÍM
3
16%
 
Celkem hlasujících: 19 - Celkem hlasů: 19

Uživatelský avatar
Bohuslav.Svehla
Člen KS Jihočeský kraj
Příspěvky: 472
Registrován: 26 zář 2018, 13:21
Bydliště: České Budějovice
Dal poděkování: 727 poděkování
Dostal poděkování: 727 poděkování

Nominace Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK

Příspěvek od Bohuslav.Svehla »

Ahoj, tímto vláknem bych rád nominoval Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK. Tomáš s nominací SOUHLASÍ.

K nominaci jsem se rozhodl, protože se mi s Tomášem dobře spolupracuje i komunikuje a jako v mladém pirátovi v něm vidím potenciál, který bude přínosem pro rozvoj jihočeského KS.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Bohuslav.Svehla za příspěvky (celkem 5):
Jusuf.Traore, Dan.Lestina, Jan.Novak, Mikulas.Peksa, Veronika.Kovarova
Uživatelský avatar
Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor
Příspěvky: 411
Registrován: 01 pro 2017, 11:10
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 303 poděkování
Dostal poděkování: 1363 poděkování

Re: Nominace Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Vážené jihočeské fórum,

díky Bohoušovi na nominaci a teda díky i za tu podporu co jsem tu získal než jsem cokoli napsal. OFFTOPIC(Ale teda mračím se na vás, vy jedny deminima.)

Ty jo, váhal jsem nad tím, protože vím, že práce v předsednictvu je hodně o času a hodně o zodpovědnosti. Nakonec nominaci přijímám, ale jen na pozici místopředsedy.
Důvod je jednoduchý, a to jednak, že nedokážu garantovat, že bych předsednictví dokázal dát dostatek lásky a času, a také vlastně myslím, že obecně je lepší se tak nějak propracovávat pomalu. Přeci jen třeba ty stranické předpisy a postupy ještě nemám TAK nastudovaný, jak bych chtěl.

Nicméně, k samotné účasti v předsednictvu:
V tomto roce jsem se snažil chodívat na schůze PKS a přišlo mi, že fungovalo dobře, a vzhledem k tomu, že si to všichni pochvalujou, tak to asi je pravda. Doufám že co nejvíce best practices se přenesou i do následujícího období, třeba včetně pár členů, protože mám pocit že jsme neměli žádná problémy, a hlavní výzvu tohoto období - krajské volby - jsme zvládli vlasntě dost dobře.

Ale co nás čeká? Budoucí předsednictvo čekají hlavně dvě výzvy - nastavení synergie s krajským zastupitelstvem a sněmovní volby. Zdá se to snadno a zejméně volby už asi docela umíme, ale ve skutečnosti si myslím, že to bude muset být velká změna, ať už objemem peněz, tak prostě tím, že tím budou dva silné celky se silným mandátem, které musí spolupracovat OFFTOPIC(Známe kraje, kde z tohohle plyne hodně problémů). Bude to něco čím nemáme zatím zkušenost, ale zároveň to je něco co asi může být zajímavou výzvou s potenciálně zajímavými výsledky.

Něco o mě:
https://lide.pirati.cz/personProfile/768/
Asi k tomu není moc co dodat. Zhruba půlrok vedu místní sdružení českobudějovicko, kde teda byl většinu mého období speciální korovoný režim, ale nějakým způsobem jsme fungovali. Lidi chodí na schůze, když to jde tak pořádáme nějaké akce, a co nejvíce se snažíme zapojovt co nejvíce lidí a zapojovat registrované příznivce a zájemce o členství. Těžko se měřčí jak moc dobře sdružení funguje, ale nezaznemenal jsem žádné problémy a stalo se několik docela dobrých akcí.

Kupodivu jsem doposud nezmínil proč vlastně do předsednictva chci:
Člověk by měl zlepšovat svět tak, jak může, a v tuhle chvíli mi přijde že tohle je jeden z dobrých způsobů, jak rozvíjet sebe a Pirátskou stranu, které pořád ještě veřím. Myslím, že můžu být pro náš kraj přínosem, a protože tu máme naši krásnou digitální demokracii, můžete mi v hlasování dát najevo, jestli si to myslíte taky.

To je vše. Dík, a jsem připraven odpovědět na jakékoli otázky.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Guth.Jarkovsky za příspěvky (celkem 3):
Jana.Kolarikova, Josef.Spak, Jan.Novak

+420 728 jednajednatři 966

Uživatelský avatar
Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor
Příspěvky: 411
Registrován: 01 pro 2017, 11:10
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 303 poděkování
Dostal poděkování: 1363 poděkování

Re: Nominace Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Dan.Lestina píše: 09 říj 2020, 13:26 Milí kandidáti, rád bych měl v předsednictvu alespoň někoho, kdo nebude v hospodaření dělat takové divočiny jako v některých jiných krajích, kdo to fakt ovládá dle našich předpisů a nemotá záměry a rozpočtové položky a tak.
Mj. i proto, že relativním úspěchem v krajských volbách se KS stává ještě bohatší organizací a přestává to být legrace.

Představte si, že je jaro 2021 a PKS se z rozhodne, že chce dát 1 000 000 Kč do billboardové kampaně pro volby do PSP na podzim (záměrně snad nereálná věc, ale prachy na to reálně budou a vlastně to klidně zase někoho napadnout může...).
Dejme tomu, že rozpočet bude schválený přesně dle nyní platného rozpočtového výhledu.
Dejme tomu, že se např. dohodnete se všemi PMS, že je to super nápad a že vám na to dají všechny svoje prostředky.
Jaké přesně věci byste dali komu ke schválení, jak by zněl návrh?
Jak zhruba byste postupovali dál?

Kdo to udělá první, ten je samozřejmě nejdůvěryhodnější, že to od nikoho neopsal :)
Samozřejmě i odpověď "toto v PKS dělat nebudu" je úplně v cajku.
Snažím se odpovědět z paměti a s co nejméne googlením.

1) Teď z hlavy nevím jaký je rozpočtový výhled, ale tak jako první věc bych asi checknul, že je odkud čerpat a existuje dostatečně velká rozpočtová položka, odkud čerpat. Jestliže ne, jsou dvě možnosti:
1a) Odhlasovat změnu rozpočtu, což je jednání KF a teda trochu debilní měnit rozpočet na jaře stejného roku a nerespektovat výhled. Zároveň je tady potřeba samozřejmě někde peníze seknout. Tohle je také ideální čas vyjednat s MSky, kolik mají peníze jestli jsou ochotni sypat na billboardy. Změna rozpočtu by teoreticky mohla rovnou upravit i rozpočtovou položku na jejich MSka, ale už se to stává o něco prasáčtější, protože to znamená že by byly schválené záměry MSek na více peněz než mají v rozpočtu.
1b) Druhá varianta je ještě prásáčtější, protože asi by bylo možné neměnit rozpočet, když by bylo dostatek peněz jinde, které by bylo možné interním převodem převěst na záměr billboardů. To je trochu více prasácký, protože by si MSka musely po jednom schválit interní převody na billboardy, ale když by to byl dostatek peněz, tak to asi je legální dle předpisů. Tahle varinata je z těchto dvou ta horší, ale upřímně ani jedna není dobrá.

2) Jestliže jsou sehnané peníze (změnou rozpočtu nebo naplánované interními převody odjinud), je potřeba nechat záměr schválit KF, protože je nad 100k,- OFFTOPIC(Mám podezření, že výdaj 1M+ musí schválit i RV, ale potvrdím si ho, až tohle dopíšu. Pro fair game.). Asi bych to prasácky chtěl udělat do jednoho hlasování (jakože zároveň změna rozpočtu a zároveň schválení záměru) protože efektivita, ale je dost možný, že to ani předpisy nedovolují a vynucují to jako dvě jednání, což je v poho.

3) No, je čas designovat naše krásné tváře na papíry u silnic!.

Vím, že v PKS hospodaření nechci dělat a velmi vědomě jsem v postupu vynechával krok "Poradím se s někým hospodárně zkušenějším, jestli tohle je dobrý a legální postup.", který bych zejména v plánování billboardový kampaně za mega asi dělal docela dost.

EDIT: Inu, je tam několik chybiček, třeba že ne všechny změny rozpočtu jsou nutně jednání KF, a také tu věc s RV nevím odkud jsem vzal. Nicméně jak říkám, s hospodařením spíše nemám zkušenosti, nechci to dělat a když to budu dělat tak se budu radit. Takže jsem sort of spoko.

+420 728 jednajednatři 966

Uživatelský avatar
Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor
Příspěvky: 411
Registrován: 01 pro 2017, 11:10
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 303 poděkování
Dostal poděkování: 1363 poděkování

Re: Nominace Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Jana.Kolarikova píše: 08 říj 2020, 15:54 Dotazy na všechny kandidáty:
Čemu by ses chtěl/a v PKS věnovat?
Čemu se dle tebe předchozí předsednictvo nevěnovalo dostatečně?
Máš nějaké nápady na zlepšení fungování PKS?
Jaké činnosti by sis vzal/a na starosti (viz matice odpovědnosti)?
Jak by měl dle tebe vypadat ideální tým PKS?

Moc díky za odpovědi!
Odmítám tvou strukturu otázek a budu na ně odpovídat po blocích. :D

1) Čemu by ses chtěl v PKS věnovat? + 4) Jaké činnosti by sis vzal na starost?
Máme obrovskou matici zodpovědností, podle které bych asi mohl vypsat činosti na které se cítím, ale to by bylo na dlouho a takové ploché.
Proto využiju toho bodu k tomu, jaké by podle mě měly být priority PKS v následujících dvou letech, a které z nich bych se chtěl jak věnovat. Jsou uvedeny bez důrazu na pořadí.

Expertní transformace
- Nemáme kapacity a trpíme na to. Aby mohli naši místní nebo krajští zastupitelé fungovat, musí mít podklady a expertní zázemí. KETy nějaké jakž takž fungují, ale hlavně jako pracovní skupiny již etablovaných pirátů. To je v pohodě pro mnoho věcí jako třeba program, ale se vzrůstajícím počtem zastupitelů je potřeba do orajského odborného zázemí řádně investovat. Je potřeba vysávat mozky a chytrý lidi z kraje, aby věřili že se jim vyplatí investovat svoji expertýzu do naší strany. Nemám konkrétní plán, ale vzhledem k tomu, že bude mít PKS od příštího roku asi o dost více pěněz, nebál bych se například investovat do KETů vytvořením pozice koordinátora expertních týmů, který by nejen kultivoval organizaci KETů, ale také lovil a oslovoval lidi, kteří se zdají, že by mohli přispět. Ano, zrovna tohle je věc, kterou bychom určitě mohli teoreticky zvládat sami a dobrovolně, ale evidentně spíš nezvládáme, tak si nehrajme na superhrdiny. Do tohoto bych se nějakým způsobem chtěl jako místopředseda zapojit.

Synergie PKS a ZK
- Činnost a pozice PKS se asi dost změní, protože se na jihočeském paloučku objevil nový hráč ve formě zastupitelského klubu. Uvedl jsem to trochu humorně, ale je to imho největší výzva následujících měsíců se naučit fungovat v této synergii. Oba dva orgány mají dost vysokou legitimitu a tak nějak vidíme, že spory mezi nima jsou v jiných krajích velká marnost. Asi to trochu marnosti přinese i nám, ale je potřeba aby si ty orgány nebyly navzájem moc vzdálené, ani aby nebyli úplně extrémně propletené. Upřímně moc nemám představu, co to bude obnášet a jak se s tím vypořádáme, takže nevím jak moc se do toho budu chtít zapojit, ale vzhledem k tomu jakou tomu dávám důležitost, tak částečně určitě budu muset, ale mám pocit, že v tomhle budou hrát roli hodně mezilidské vztahy, které moc neumím, a zkušenosti ve stranických orgánech, které moc nemám. :D

Sněmovní volby 2021
- celkem zřejmě bude část příštího roku věnována sněmovním volbám. Není sice potřeba řešit lokální program, ale o to víc by se měla jet jasná předem připravená stupňovaná kampaň, ve které dokážeme lidem přiblížit nejen Pirátský program, ale taky naše kandidáty. V předsednictvu určitě musí být minimálně jeden člověk který bude hodně zaměřený na volby (kontrolu a řízení volebního manažera). Do tohoto bych se nějakým způsobem chtěl jako místopředseda zapojit.

Rozvoj krajské základy
- Toto má dva podbody. Jedná je jednak o rozvoj početní a také o rozvoj lidský/politický/expertní.
- Rozvoj početní je snadný - potřebujeme dobrovolníky a potřebujeme experty. Neříkám, že potřebujeme rovnou členy, ale potřebujeme lidi kteří budou součástí naší jihočeské komuny, ze kterých si pak můžeme vykultivovat členy, politiky a dobrovolníky. Kdo mě trochu četl v různých diskuzích, tak určitě víte, že budu kdykoli kopat do nerozumného rapidního přijímání členů, ale ta základna je potřeba budovat, i kdyby pomalu, a myslím, že to nám jde méně než by mohlo. Děláme docela dost dobrý akce pro veřejnost, ale neděláme zas tak dobře akce, po kterých by si člověk řekl, že přijde v neděli na schůzi sdružení nebo KETu.
- Druhý je lidský/expertní/politický rozvoj již existujích členů a dobrovolníků. V tom minulé PKS ke konci svého období začalo, a myslím, že to může směřovat dobrým směrem, když se tomu budeme věnovat a dáme tomu dostatek lásky. Jako dva příklady uvedu víkend v Ratmírově a minulou schůzi v Milevsku. To oba byly podle mě příklady směrů, kterými se vydat. Jednak máme ve straně spousty lidí ochotných sdílet svoje zkušenosti a moudra (O. Profant v Ratmírově), a také se sami navzájem můžeme zlepšovat a posouvat workshopama a rozvojovýma aktivitama (V Milevsku třeba workshop administrativy MS nebo trénink vyjednávání). Navíc obě ty zmíněné akce byly nejen znalostně přínosté, ale taky dle mě pomohly soudržnosti a vztahům v kraji, což je vždy supr. Obě ty akce měly své mouchy, ale myslím, že když si to někdo z příštího PKS vezme jako prioritu, tak to bude velký dobrý. Do tohoto bych se nějakým způsobem chtěl jako místopředseda určitě zapojit.

Z menších zodpovděnosti můžu řešit schůze, hlasování, spolupráci s jinými kraji a centrálou. Moc se mi nechce řešit hospodaření a mediální tým.

2) Máš nějaké nápady na zlepšení fungování PKS? + 3) Čemu se dle tebe předchozí předsednictvo nevěnovalo dostatečně?
Už jsem vlastně trochu naznačil výše, mám pocit že by mohl jít trochu lepší rozvoj členské základny a expertního zázemí. Jinak jsem ale hodně spokojen s fungováním, zejména otevření a digitalizace schůzí PKS je dost příjemná.

5) Jak by měl dle tebe vypadat ideální tým PKS?
Inu, aby zastával všechny potřeby údržby a rozvoje KS. Nyní navíc vznikla nová proměná, a to aby byl dostatečně vybalancovaný počet lidí co sedí i v PKS a ZK. Je potřeba aby si orgány nebyly moc vzdálené, ale zároveň aby si nebyly moc blízké a propletené. Pak teda samozřejmě bych rád v PKS viděl dostatek žen.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas.Guth.Jarkovsky za příspěvky (celkem 2):
Bohuslav.Svehla, Jan.Novak

+420 728 jednajednatři 966

Uživatelský avatar
Tomas.Guth.Jarkovsky
Republikový výbor
Příspěvky: 411
Registrován: 01 pro 2017, 11:10
Profese: dělník lidských práv
Dal poděkování: 303 poděkování
Dostal poděkování: 1363 poděkování

Re: Nominace Tomáše Gutha Jarkovského do PKS JčK

Příspěvek od Tomas.Guth.Jarkovsky »

Má tu 4tyři lidi co hlasovali nevím, a to nechci. I kdyby to měli být ne, tak má radši informované NE než nevědomost, takže do mě klidně sypte dotazy!

+420 728 jednajednatři 966

Odpovědět

Zpět na „Krajské fórum Jihočeský kraj“