Nominační vlákno předsednictvo PP - EU 2020 - Jan Mareš

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční odbor

Odpovědět

Podporuji nominaci Jana Mareše do předsednictva PPEU

PRO
27
77%
PROTI
5
14%
ZDRŽUJI SE
3
9%
 
Celkem hlasujících: 35 - Celkem hlasů: 35

Uživatelský avatar
David.Wagner
Republikový výbor
Příspěvky: 2199
Registrován: 06 lis 2017, 23:35
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 945 poděkování
Dostal poděkování: 7378 poděkování

Nominační vlákno předsednictvo PP - EU 2020 - Jan Mareš

Příspěvek od David.Wagner »

Ahoj,

Janovu nominační řeč najdete zde viewtopic.php?p=714480#p714480.

Detaily k nominacím najdete zde viewtopic.php?p=716436#p716436.

@Jan.Mares jistě rád další doplní!
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Wagner za příspěvky (celkem 2):
Jan.Zavadil, Dalibor.Zahora

Podporuji myšlenky.

Uživatelský avatar
Jan.Mares
Zahraniční odbor
Příspěvky: 681
Registrován: 14 srp 2017, 19:48
Profese: Spisovatel slevových letáků
Dal poděkování: 237 poděkování
Dostal poděkování: 1547 poděkování

Re: Nominační vlákno předsednictvo PP - EU 2020 - Jan Mareš

Příspěvek od Jan.Mares »

Ok, tak trochu doplním to, co už zaznělo v původním nominačním vlákně, kde ta diskuze vyšla trochu do ztracena.

Základní problém PPEU je stejný jako u PPI - hodně energie spolyká řešení sebe sama. Tj. stanovy, statut strany, platformy na diskuzi, platformy na schůzování, účetnictví (to už je ale po letech celkem vyřešené), způsob streamování, atd
Mikuláš by rád přestal tyhle problémy řešit a to v zásadě organicky - zaměříme se na tvorbu contentu a organizování projektů, čímž pro řešení blbostí zmizí časová dotace.

Mě je tohle řešení v zásadě sympatický, ale trochu nereálný. Lidská schopnost kverulovat je nekonečná a spíš bude furt trpět ta opravdová práce tím, že ji zatlačuje do pozadí 865. debata o tom jestli je Mumble, Big Blue Button nebo Jitsi master race, jak zařídit streamování pro pět diváků,OFFTOPIC(V tomhle jsem prý jediný v boardu, který vidí streamování jako přebytečný luxus; nicméně na posledním zasedání měl po celou dobu zaplou kameru jen Mikuláš, takže :?: ; záznam+zápis by měly stačit každýmu) nebo snaha úpravy stanov, aby umožňovaly mrtvou členskou stranu rozložit v rámci struktur PPEU na dvě mrtvé členské strany.

To organické řešení také klade ohromné časové a organizační nároky na předsedu. Ne, že by to snad Mikuláš nezvládal, ale vždy se může stát, že nebude mít dlouhodobě čas, nebo se nějak jinak porouchá. To je pak ten krám okamžitě mimo provoz. Na opačné straně mu dává do ruky veškerou exekutivu. Takže kdyby byl čistě teoreticky následkem nezájmu o PPEU třeba za předsedu zvolen nějaký tydýt, co do toho bude jen házet vidle, tak je zase krám okamžitě mimo provoz. ,OFFTOPICProtože v zásadě nejde odvolat
Moje postulované řešení tohohle problému je (znovu)schválení jednacího řádu novým předsednictvem, který by témata s potenciálem k vysávání času a energie natvrdo restriktivně nadefinoval - např. platformu na setkávání, streamování. Taky by nebylo od věci v jeho rámci přeházet některé zodpovědnosti na místopředsedy, ať to netáhne jeden člověk sám.
Za tu hodinu, dvě na prvním zasedání to podle mě stojí, když se tím pak na zbytek období ušetří násobně víc času.


Co ale vlastně chci v boardu dělat?:

1)Expanze. Nalejme si čistého konopného macerátu, Pirátský hype je už dávná historie. Kolem roku 2014 vyprchala ta atmosféra, kdy vznikaly pirátské strany samy od sebe jak houby po dešti. Kromě těch pár úspěšných borců a borek na Islandů, Lucembursku a u nás, znají v různých zemích Piráty jako buď a) jedno z těch divných mileniálských hnutí, co zas zmizely, b) vůbec neznaj.
Je velmi nepravděpodobné, že nějaké nové strany samy od sebe vzniknou, nebo že by se mladí lidé z celé Evropy iniciativně obraceli na naše exponenty s tím, že mají o Piráty zájem.
Naopak ale existují konkureční subjekty, které přesně takto lidi po Evropě úspěšně oslovují. DieM a především Volt, který po Evropě vysál lidi, kteří by byli bývali třeba dělali pirátskou politiku.
OFFTOPICSice ta strana má program, který vypadá jako by si někdo vytiskl pirátský program a vytřel si s ním zadek a její jediný dosavadní achievement je zajištění doživotní renty pro jedno princátko z Německa, ale…
A to právě díky hodně jednoduchý možnosti zapojit se a diskutovat.
Proto jsem už v posledních primárkách navrhoval založit Europirátské forum. To je ale příliš náročný cíl a tak jsem „slevil“ na využítí/zneužítí komerčních platforem. Konkrétně jsem jako nenáročné řešení navrhl vytvořit subreddit r/EUPirates, kde bysme rozjeli nějaké diskuze a občas třeba AMA s europoslanci. Bohužel, v boardu nápad na plodnou půdu zatím nepadl. Převažuje názor, že Mattermost nám stačí. Europirátský Mattermost je určitě funkční platforma pro to, na co byla udělána. Ale na komunikaci se zájemci z celé Evropy je uzavřená (ne zrovna moc známá) platforma pro zvané nedobrá. Zvát tam úplně cizí lidi mi přijde trochu pofidérní, … jako rozdávat bonbony před mateřskou školkou.
Třeba se v tomhle poštěstí s novým předsednictvem, nebo se ještě do konce tohoto období domluvíme.

2)Nábor stran – Rozjet pomalu debatu o tom, zdali a jakou formou bychom mohli do PPEU zahrnout i ne-pirátské subjekty ze zemí, které jsou Pirátů prosté. Ať už rovnou jako členy, nebo nějakou formu partnerství, kterou zatímní Stanovy neumožňují.
Leckomu se to může zdát jako hereze a zrada pirátských idejí. Jenže toto předsednictvu už muselo od listopadu formálně pohřbít 3 pirátské strany, pokud správně počítám. To není úplně pomalé tempo, a další kandidáti na vyškrtnutí z důvodu faktické neexistence strany tu ještě jsou.
Chtělo by se to tedy poohlédnou po případných jiných námořnících do posádky, než se nám PPEU zredukuje ještě dál.

Jak už správně nastínil Mikuláš, tak existence PPEU jako opravdové eurostrany, která by měla i příslušný budget, předpokládá existenci aspoň 7 členských stran s volenými představiteli, nebo aspoň 3% ve volbách. Zatím máme 3 (Island se nepočítá) a ve střednědobé perspektivě bychom mohli mít možná 4 (Slovinsko).
Realisticky viděno se teda bez nabrání jiných kolegů jen tak „opravdovou stranou“ nestanem.
Problém bude v tom, jak to ostatním Pirátským stranám podat, aby to nebrali jako hození přes palubu.

3)Média – mediální tým v tomto období trochu osiřel. Vlastně to zůstalo většinově na Mikulášovi. V tomto volebním s tím ještě hodlám vypomoct a několik (no...2) příspěvků jsem i spolu-korigoval.
Co v této oblasti trochu chybí jsou samotné pirátské strany. Příspěvky jsou zpravidla dvojí provenience: 1) prohlášení boardu a 2) reposty Europoslanců.
https://twitter.com/EuropeanPirates
https://www.facebook.com/europeanpirateparty

Co by určitě bylo velké dobro by byly příspěvky o činnosti a úspěších jednotlivých stran. Tady by si museli máknout koordinátoři jednotlivých stran a sem tam dovalit nějaký content v angličtině. Sám jsem ochoten tohle dělat za PPCZ a PPDE.


To by bylo asi všechno k tomu o čem pirátském sním, když náhodou spím. Do zítřka dovalím nutné flexování, co jsem ve straně všechno udělal, a jakej jsem borec a jak byste mě měli všichni volit. Ale teď jdu náhodou spát.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Mares za příspěvky (celkem 4):
Jan.Zavadil, Dalibor.Zahora, Vojtech.Pikal, Lukas.Dolezal
Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“