Nominace Heleny Buchtové do PKS Praha

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Zamčeno

Podporuji nominaci Heleny Buchtové do předsednictva KS Praha

Anketa končí za 27 říj 2020, 09:33

Ano
30
48%
Ne
19
31%
Zdržuji se
13
21%
 
Celkem hlasujících: 62 - Celkem hlasů: 62

Uživatelský avatar
Eric.Liam.Bibikov
Člen KS Praha
Příspěvky: 25
Registrován: 16 říj 2018, 04:59
Profese: Vývojář SW
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Heleny Buchtové do PKS Praha

Příspěvek od Eric.Liam.Bibikov »

Ahoj,

prosím o hlasování k nominaci @Helena.Buchtova do PKS Praha ve volbě PKS 2020, na všechny pozice.
Helena dokáže kvalitně jednat, spolupracovat, analyzovat situace. Je vnímavá a komunikativní.

Díky za vyjádření podpory ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Eric.Liam.Bibikov za příspěvky (celkem 6):
Bara.Soukupova, Michaela.Nepejchalova, Ondrej.Chrast, Blanka.Charvatova, Matej.Sandor, Jan.Zavadil

Liam Bibikov | MS Praha 3
Mediální tým P3, občanská práva, cyklodoprava, EU, Smart City

Uživatelský avatar
Helena.Buchtova
Člen KS Praha
Příspěvky: 33
Registrován: 09 bře 2018, 10:06
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 788 poděkování
Dostal poděkování: 118 poděkování

Re: Nominace Heleny Buchtové do PKS Praha

Příspěvek od Helena.Buchtova »

Děkuji za nominaci Liame, moc si vážím Tvé důvěry.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Helena.Buchtova za příspěvek:
Eric.Liam.Bibikov
Uživatelský avatar
Helena.Buchtova
Člen KS Praha
Příspěvky: 33
Registrován: 09 bře 2018, 10:06
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 788 poděkování
Dostal poděkování: 118 poděkování

Re: Nominace Heleny Buchtové do PKS Praha

Příspěvek od Helena.Buchtova »

Kandidátská řeč do PKS - Helena Buchtová

Milí členové krajského fóra (KF), kteří čtete tyto řádky. Předně vám chci poděkovat za vaši dlouhodobou aktivitu a angažovanost. Myslím si totiž, že právě to nás Piráty dělá silnými a ojedinělými v české politice.

Svou kandidaturu a případné zvolení členkou PKS vnímám především jako zodpovědnost. Zodpovědnost vůči nám všem i vůči pirátským hodnotám. Za nejdůležitější hodnotu považuji lidskost. Ta se občas vytrácí a myslím si, že je to škoda. Vím, že současné PKS čelilo mnoha výzvám a mně osobně připadá zbytečné jej kritizovat. Daleko radši se sama chopím práce, když vidím, že jsem v dané situaci něco platná.

Pár slov o mně

Jsem členkou místního sdružení na Praze 4 a působím zde od letošního května jako mediální spojka. V červnu jsem se stala hrdou členkou technického odboru, jemuž pomáhám v pozici asistentky vedoucího s nezbytnou administrativou. Mnoho z vás mě zná však především jako dobrovolnici a akční článek našeho lidského řetězce. Až už jste mě potkali na metru s novinami v ruce, za obrazovkou mého notebooku nebo na palubě lodi letošního Prague Pride, obvykle jsem v jednom kole. Umím si však práci rozvrhnout a zorganizovat. To mi umožňuje pracovat na více projektech současně a angažovat se v široké škále aktivit. Nejradši dělám tvůrčí, kreativní věci a propojuji lidi. Ostatně s lidmi, kteří oceňují můj holistický pohled na svět a vhled do situací i ráda přímo spolupracuji. Daleko radši než problémy hledám jejich rychlé a adekvátní řešení. Pokud mě něco nebaví, ráda to přenechám jiným. Mimo Piráty se věnuji širokému spektru zájmů od práce se zvířaty přes biohacking a péči o zdraví po umění v mnoha jeho podobách. Vystudovala jsem biologii se zaměřením na chování živočichů a člověka a navázala jsem doktorským studiem v oblasti neurověd. S délkou mého studia roste chuť věnovat se i jiným věcem mimo experimentální výzkum. Vzhledem ke svému profesnímu zaměření působím v pirátském týmu Návykové chování a zajímám se o oblast duševního zdraví a péče o něj. Má láska k přírodě se manifestuje skrze snahu o udržitelný životní styl.

Mé hlavní priority v PKS

1. Předpoklad dobré vůle - všichni děláme chyby a to je v pořádku. Chyba je přirozenou součástí procesu učení. Abychom s ní dokázali pracovat, potřebujeme cítit bezpečí a přijetí. Chci, aby v našem krajském fóru vládla pohodová a příjemná atmosféra. Všichni táhneme za jeden provaz a chceme se cítit dobře, nebo ne?

2. Otevřenost směrem ke KF - současný formát schůzí ne každému vyhovuje. Ráda otevřu diskuzi celého KF Praha spojenou s nalezením funkčního řešení, které bude lidem vyhovovat.

3. Koordinace a komunikace napříč Prahou - posílím a podpořím tok informací mezi magistrátem, krajským fórem, sněmovnou, odbornými týmy a místními sdruženími (orgány). Obousměrně. V pozici mediální spojky často narážím na zádrhele v komunikaci mezi jednotlivci i skupinami a považuji za důležité na ní zapracovat.

4. Zhodnocení situace - analýzu současného stavu věcí považuji za zásadní. Ráda si dělám názor na základě faktů, ne dojmů. Mnohdy jsou to dvě zcela rozdílné věci. Chci znát názor členů KF Praha i dalších zúčastněných orgánů. Spolu s bodem 5. mého seznamu priorit toto považuji za odrazový můstek pro činnost nového předsednictva.

5. Kontinuita práce - spojím se se současným předsednictvem a zjistím, co fungovalo, co naopak ne a převezmu jejich agendu.

Na tomto místě chci poděkovat vám všem, kdo ve mně vidíte potenciál. Pomáháte mi jít stále dál. Děkuji!
Uživatelský avatar
Helena.Buchtova
Člen KS Praha
Příspěvky: 33
Registrován: 09 bře 2018, 10:06
Bydliště: Praha 4
Dal poděkování: 788 poděkování
Dostal poděkování: 118 poděkování

Re: Nominace Heleny Buchtové do PKS Praha

Příspěvek od Helena.Buchtova »

Otázky & Odpovědi

Jak chceš stmelit PKS?

1. PKS ve smyslu předsednictvo
Tady bych nerada předbíhala. Dost záleží na konkrétních zástupcích, které si zvolíme. Nové předsednictvo si především potřebuje jasně určit role jednotlivých členů a definovat kroky, kterými se bude řídit, když dojde na nějakou krizovou komunikaci. Také by mělo především komunikovat mezi sebou a ujasnit si své stanovisko k věcem. Chápu, že 5 lidí ne vždy dojde ke kompromisu, nicméně pokud jsou zásadní neshody v PKS, nemůžeme se divit rozklíženosti KS.

2. PKS ve významu "pražské krajské sdružení"
KS Praha zahrnuje mnoho lidí s nejrůznějšími názory a motivacemi. Jsem však přesvedčená, že dobře uchopená komunikace může značně přispět k vyjasnění současné napjaté atmosféry a zabránění dalším krizím.

Jaké je podle vás pražské sdružení v současnosti, jak funguje?
Situaci dobře vystihuje vyjádření: "Pravá ruka neví co dělá levá". Nefunguje příliš dobře komunikace mezi jednotlivými MSky. Přitom jsou to právě MS, kde máme spoustu aktivně zapojených členů a kde vznikají dobré nápady a řešení. Právě k většímu propojení by měly přispět pravidelné krajské schůze - ovšem v jiném formátu, než aktuálně jsou.

Co by mohlo fungovat lépe, proč a jak?
Jednoznačně komunikace - všemi směry (mezi MSky vzájemně, MS a PKS, odbornými týmy typu KET, ZK MHMP, sněmovnou atd.), i mezilidská na úrovni jedinců. Svou roli v tom hraje existence uzavřených komunikačních skupin. Kde se uzavírá komunikace, tam se ztrácí otevřenost a přirozený pohyb informací.

Čemu se chceš věnovat?
1. Mezilidská komunikace a větší otevřenost vůči KF.
2. Větší míra zapojení KF do rozhodování o tom, jak bude naše KS fungovat.9 V souladu s pirátskými hodnotami a principy.
3. Zlepšení celkové atmoféry v KF s využitím obou předchozích bodů.

Jak vnímáš naši personální politiku - jak chceš řešit potřebu mít připravené kvalitní lidi pro různé funkce a úkoly (vědět, kde koho mám a na co se hodí, nebo naopak nehodí a nezaplácávat funkce lidma, který na to třeba úplně nemají, ale prostě byli k dispozici)?
Kíčová je práce koordinátorů - jak KoKS na krajích, tak KoDo a KoMS (koordinátoři MS - říká se jim miniKoDo, ale mně ten název není blízký) - zapojují se díky nim noví lidé. Jedná se o první lidi, s nimiž nováček navazuje kontakt, a to jak v pracovní, tak mezilidské/vztahové rovině.
Důležitým krokem je fungující CMS systém pro koordinátory. Umožňuje přehledně a snadno pracovat s velkými objemy personálních i jiných dat. Jeho zavedení významně napomůže vyřešení "směřování správných lidí na správná místa"
Příprava kurzů osobního rozvoje ve spolupráci s PO a zapojení aktivní členské základny (kurzy mohou být živě či on-line, navzájem se to nevylučuje) k rozšíření dovedností. Sebevzdělávání.

Jak bys řešil*a osobní konflikty mezi členy? Ne konkrétní příklady, ale systémové řešení.
Jakákoli komunikace se zbytečně vyostřuje, pokud probíhá on-line. Často totiž nevede ke konstruktivní diskuzi, ale k vleklým a vyčerpávajícím sporům i osobním animozitám. To je škoda.
-> Řešení konfliktů s aktéry osobně, formou schůzky v přítomnosti zkušeného nezávislého mediátora. Pracovat s lidmi aktivně a dál, případně jim poskytnout kontakty na vhodné podpůrné programy (často se do konfliktů dostáváme, když nám v nějaké oblasti života není dobře.)

Jak vnímáš pražskýho lídra? Máme ho vůbec? Pokud ano, kdo to je? Pokud není, kdo by to měl být? A pokud ne, jaký by měl být? K čemu je vůbec lídr potřeba?
Žádného konkrétního pražského lídra nevnímám. Lídr je především vyspělá osobnost, s pevně ukotvenými hodnotami, empatická a vnímavá vůči potřebám ostatních i svým vlastním. Umí pracovat s chybou coby přirozenou součástí učení. Lidé se v blízkosti takové osoby cítí dobře a uvolněně a nebojí se projevit. Roli lídra obecně vnímám především jako velkou zodpovědnost, nikoli čerpání výhod. Základ je být sám sobě dobrým lídrem.

Jak vnímáte vztah ZK - PKS - členská základna?
Jak by měl správně fungovat? Co uděláte, aby tak fungoval?

Zastupitelský klub Hl. města Prahy by měl reflektovat názory a postoje členské základny. Zprostředkovatelem je z logiky věci zástupce KF - čili PKS.
Máme v Praze spoustu lidí s dobrými nápady a energií něco měnit. Vzniká plno zajímavých, užitečných, lokálních projektů na úrovni MS i jednotlivců. Tento skvělý potenciál může ZK dost pomoct a inspirovat jej, pokud jim bude naslouchat.

Jakou roli by měla hrát členská základna v průběhu volebního období?
Havní. Upřímně řečeno bez členů bychom šli ke dnu. Je to právě nadšení, energie a touha měnit svět kolem nás, co je hnacím motorem Pirátů. Pojďme se podle toho chovat.

Měly by být zjišťovány názory členů formou anket v případech, které nejsou obsaženy ve volebním ani koaličním programu? Mají se zastupitelé o podobné ankety opírat a má to po nich PKS žádat?
Mně osobně to připadá jako dobrý nápad. Může přispět otevření komunikace mezi členskou základnou (potažmo KF) a ZK.

Jaký je význam stranických expertních týmů? Jak silná by měla být jejich pozice a jak mají podle vás fungovat?
Rezortní a jiné expertní týmy považuji za klíčové z hlediska zajištění odbornosti a kvality Pirátského programu a rozšiřování sítě odborníků.
Aktuálně zahrnují jak Piráty, tak veřejnost, což považuji za O.K. Sice tato diverzita může přinášet určitá rizika, nicméně se domnívám, že výhody převažují.

Je podle vás odborné obsazení KETů aktuálně dostatečné nebo je potřeba týmy personálně posílit? Pokud je třeba posílení, jakým způsobem pro ně zajistíte dobrovolníky z řad odborné veřejnosti? Měly by expertní týmy spolupracovat s externími odborníky? Pokud ano, jak budete tyto odborníky ke spolupráci motivovat?
KETy které znám osobně působí chaoticky. Především je potřeba KETy "učesat" - např. aby měly jednotnou komunikační platformu, aby si vedly zápisy atd. Toto by dle mého názoru měli zajistit členové KETů z řad Pirátů. V dalším kroku dát lidem včetně široké veřejnosti vědět, že o ně Piráti stojí a oceňují zájem dalších odborníků.

Co pro vás znamená deminimum? Jak byste přitoupili k rozhodnutí v otázce, které sami do hloubky nerozumíte, ale musíte se podílet na rozhodnutí? Jak byste postupovali v případě, kdy dojde k podezření, že někdo z pirátských zastupitelů rozhoduje bez dostatečných podkladů? Má podle vás PKS toto sledovat?
Pro mě osobně je deminimum poměrně zásadní. Ráda se rozhoduju na základě dostatku informací a pokud je nemám, raději se zdržuji. Důležité je vědět, kde informace v případě potřeby najít a pracovat na své schopnosti rychle pochopit podstatu. Dle mého názoru není chyba poradit se s někým, kdo problematice skutečně rozumí a chápe ji v širším kontextu. Vlastní rozhodnutí ale vždy vykonat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nenechat se ovlivnit cizím názorem.
Rozhodování ZK z mého pohledu PKS sledovat má a zprostředkovat takové podezření včas a srozumitelně KF.

Co pro vás znamená transparence? Jaký je význam veřejného diskusního fóra pmíro pirátskou politiku? Je podle vás důležité, aby významné otázky (u kterých není zvláště závažný důvod k utajení) byly řešeny na fóru? Jak byste se postavili k případu, kdy by zastupitel žádal členy, aby nepsali své názory na fórum?
Transparence je mi blízká a považuji ji za jednu z hlavních a důležitých pirátských hodnot. Z mého pohledu transparence prochází všemi úrovněmi pirátské strany, čili týká se i zastupitelů. Pokud bych takové chování ze strany zastupitele zaznamenala coby členka PKS, požadovala bych vysvětlení celé situace a pravděpodobně bych takové chování označila slovy: "Je v rozporu s pirátskými hodnotami". Fórum (v aktuální či jiné podobě) z výše uvedených důvodů považuji za nezbytné.

Co podle vás patří mezi nejdůležitější principy pirátské politiky?
Svoboda & zodpovědnost, otevřenost informací i mysli, odbornost, lidskost.

Dostačuje anti-diskuzní/předváděcí formát schůzí KS? Pokud ne, co byste na něm změnili?
Aktuální formát schůzí KS Praha mi nevyhovuje. Schůze jsou pro mě moc dlouhé, vyčerpávající. Komunikace se rozpadá do malých skupinek diskutujících o různých věcech. V rámci PKS bych především požádala KF o názor, jaký formát schůzí si přeje a spolu s ostatními členy předsednictva bych hledala optimální řešení. Sama za sebe bych pojala schůze méně formálně, avšak tak, aby měl každý příležitost promluvit. Kruhové uspořádání židlí v prostoru. Určitě bych na schůzích probrala důležitá témata, která se udála, nicméně bych dala více prostoru členům KF. Otevřela bych možnost vzdáleně se aktivně zapojit skrze Jitsi či jinou on-line platformu.

Trápí vás absence zápisů ze schůzí KS? Zavedli byste je a dbali na jejich vytváření?
Zápisy jsou potřeba už z hlediska transparence, natož pokud chceme znát reálnou práci a co aktuální stav věcí. Oceňuji také videozáznamy - ty mi mnohdy připadají více vypovídající než zápisy a osobně jsem pro jejich rozšíření a větší uplatnění např. i v případě jiných schůzí nebo seminářů.

Trápí vás absence/pozdní dodání zápisů ze schůzí PKS? Dbali byste na jejich vytváření a včasné dodání?
Ano. Nově v PKS pracuje asistentka, která věřím, že zápisy doplní a budoucí bude včas vytvářet.

Trápí vás absence zápisů/termínů schůzí KETů? Dbali byste na jejich vytváření a včasné dodání?
Ano. Informace prostě nejsou přehledně k dispozici. Nevím, kdo v kterém KETu je, co se v KETu reálně děje a o termínech + zápisech se dozvídám spíše náhodně než že by systematicky někde byly k nahlédnutí. Oceňuji zapojení některých odborných týmů na Zulipu - díky tomu jsem jich několik infiltrovala.

Trápí vás neznalost/nečinnost nováčků na systémech strany? Pokud ano, co uděláte pro jejich vzdělávání a zapojení?
Sama ten pocit tonoucího nováčka dobře znám. Líbila by se mi pravidelná školení práce se systémy - klidně osobně nebo přes Jitsi, protože ve finále je to efektivnější než on-line návody nebo videa. Navíc lidský kontakt s sebou přináší spoustu výhod - můžeme účinně propojovat lidi napříč projekty i stranou a zlepšit celkovou atmosféru. Win-win.

Změnili byste dosavadní formát a/nebo frekvenci krajských schůzí a pokud ano, jak?
Ano. uvítala bych častější schůze - 2x do měsíce a v jiném formátu - méně formálním, více diskuzním, viz jednu z mých předchozích odpovědí.

Napiš prosím jednu věc, která ti vadila na současném PKS a jak konkrétně bys ji dělal*a jinak?
Komunikace ze strany PKS směrem ke KF mi připadala poněkud nešťastná. Také mi přijde neadekvátní, aby členové PKS osobně dělali mediaci či jiné intervence vůči koordinátorům. Měl by to dělat odborník pod záštitou PO.

Kde vidí svoji roli v PKS.
\mé silné stránky jsou komunikace a propojování lidí. Včetně přenosu informací různými formami. Dále kreativní řešení a schopnost nahlédnout celek spíše než jednotlivé detaily. Naopak pozici hospodáře, moderátora na fóru apod. ráda přenechám někomu, koho to bude bavit.

Mělo by se krajské předsednictvo věnovat politice směrem ven (po vzoru třeba krajského výboru TOP09) a snažit se být "protiváhou" pražských poslanců či zastupitelského klubu MHMP? Nebo vidíte vaši roli spíše jako vnitrostranickou? Pokud za b), tak jak budete pracovat na zlepšení vztahů mezi jednotlivými městskými částmi, místními sdruženími, magistrátním klubem, poslaneckým klubem a vedením strany? Nebo považujete současný stav a nastavenou komunikaci a styl a frekvenci schůzí a nepříliš přátelské debaty za maximum možného?
PKS je z mého pohledu orgán, který by měl vyslyšet a zprostředkovávat, zastupovat, reprezentovat názor KF. Za mě jde o vnitrostranickou roli. Myslím, že vždycky je co zlepšovat a rozhodně to půjde, pokud všichni zúčastnění pojmou zlepšení frekvence a stylu komunikace za prioritu.

Plánují se kandidáti do PKS ucházet o nominaci v primárkách do PSP v nadcházejícím roce?
Neplánuji.

Jaké vnitrostranické a veřejné funkce jsi zastával*a, zastáváš a zvažuješ zastávat v následujících 2 letech? Prosím strukturovaně (období - funkce)
Vnitrostranické ani veřejné funkce nezastávám ani jsem v minulosti nezastávala
Jiné pirátské aktivity a činnosti:
- Pirátské divadlo - 2018 - 2019
- Mediální spojka P4: od května 2020
Placené pozice u Pirátů:
- Úklid PiCe, DPP - září - prosinec 2019
- Asistentka vedoucího TO na IČO - od června 2020

Má mít v PKS zastoupení důkladná znalost vnitřních předpisů? Můžeš jí zastoupit ty?
Určitě ano. Osobně nejsem velká milovnice předpisů a detailů. Zaměřuju se spíše na celek.

Má mít v PKS zastoupení důkladná znalost práce s fórem? Můžeš jí zastoupit ty?
Práce s fórem je potřeba. Otázka je, jestli fórum takové, jaké je, vyhovuje. Fórum je přehledné, pokud uživatel umí pracovat s filtry a notifikacemi. V tomto směru považuji za nutné důkladné a trpělivé proškolení nejen nováčků, ale i stávajících členů KF.

Má mít v PKS zastoupení důkladná znalost předsedání formálnímu jednání (zejména na fóru)? Můžeš jí zastoupit ty?
Ano, považuji tuto znalost za důležitou, nicméně ji ráda přenechám někomu, koho bude předsedání bavit.

Několik otázek si ještě nechávám k zamyšlení.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Helena.Buchtova za příspěvky (celkem 4):
Martin.Stanek, Ondrej.Kalis, Jan.Zavadil, Bara.Soukupova
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“