15.12.2019 11:00
Přítomní: Členi: Lukáš Kolářík, Lukáš Mareš, Josef Špak, Zuzana Kudláčková, Jan Novák, Martin Kákona, Jan Hošek, Jiří Roubíček, Luděk Bláha, Jana Koláříková, Veronika Kovářová, Kamil Podzimek, Jan Lukavský, Michal Horák, Tomáš Guth Jarkovský, Václav Klecanda
Ostatní: Jana Čurdová, Vítězslav Lamač, Bohuslav Švehla, Lukáš Jílek, Klára Bidařová
Zelení: Edvard Sequens, Filip Holzer,
Hosté: Klára Kocmanová, Míša Vodová, Ivan Bartoš
Zapisovatel: Jana Čurdová, Klára Kocmanová, Jan Novák
Ověřovatel: Zuzka Kudláčková, Janča Koláříková
Jana Koláříková ověřila 17.12.
Zuzana Kudláčková ověřila 17. 12.
Program:
1. Přivítání,volba zapisovatele, schválení programu - 10 min. (11:00 - 11:10)
2. Představení zájemců o členství nebo registraci příznivce (zájemci) - 10 min. (11:10 -11:20)
5. Grilování kandidátů na lídra krajských voleb (Lukáš Kolářík) - 60 min. (11:20 - 12:20)
3. Zpráva předsedy (Josef Špak) - 5 min. (12:20 - 12:25)
4. Kontrola splněných úkolů vyplývajících z rozhodnutí krajského fóra (Josef Špak) - 5 min. (12:25 - 12:30)
9+6,. Představení volebního managera, pokud se stihne vybrat (PKS)
6. Brainstorming ke Krajským volbám (PKS) - 1hod. 15min. (12:30 - 13:45)
Oběd - 30 min (13:45 - 14:15)
7. Host (Kolis) - 10 min. (14:15 - 14:35)
8. Rozpočet 2020 (Kolis) - 15 min. (14:35 - 14:50)
9. Představení volebního managera, pokud se stihne vybrat (PKS)
BOD 9. JE SLOUČEN S BODEM 6.
10. Vzdělávání Pirátů (PKS) 10 min. (14:50 - 15:00)
11. Redmine - jeho užívání v praxi (PKS) 40 min. (14:50 - 15:30)
12. Dotazy na reporty z regionů - 10 min. (15:00 - 15:10)
13. Různé - 20 min (15:40 - 16:00)
a) Resumé roku 2019 : co se povedlo a nepovedlo u Pirátů (Andrea Protivínská)
14. Závěr (15:10 - 15:15) - Pozvání na večírek k Čertovi :)Weby
Změna programu:
Bod č.5 přesunout /představení Zelených na začátek programu (pevný bod v 11:30)- pro optickou většinou schváleno
vyřadit bod č. 11 (školení redmine může proběhnout na schůzi v lednu nebo v únoru) - optickou většinou schváleno
vyřadit bod č. 13 a) - Andrea P. není přítomná -optickou většinou schváleno
předřadit bod 9 k bodu 6 a spojit (představení volebního manažera přidat k brainstormingu) - optickou většinou schváleno
návrh nového uzavřeného bodu - report ze zastupitelstva - přidat do bodu č. 12. optickou většinou schváleno
schválení změněného programu: optickou většinou schváleno; schváleno
1) Představení zájemců o členství nebo registraci příznivce
Vítězslav Lamač, má vysokou školu, žil v cizině; momentálně žije v Třeboni; vystudoval rybářství, ale je manažer - měl na starosti spoustu lidí pod sebou na stavbě, vč. projekťáka; teď dělá personalistiku; na Pirátech se mu líbí, že i když se hádají, tak spolu mluví
rád by něco změnil v rámci JčK a především v Třeboni; Zná Čerta ; na fóru je registrovaný
20 let jsem nebyl u žádné stran, po dobu mé možnosti volit
Dotaz na Čerta, jestli se znají a jestli k tomu může něco říct
Čert: Dlouhodobě se známe od vidění, ale neznali jsme se dobře, takže vyprávět o něm nemůžu
V: Dlouho jsem byl v cizině a teď pendluju Třeboň/Praha
Honza N.: Co tě na Pirátech zajímá a co tě k nim přivádí?
V: Jak jsem říkal, hlavně to, že spolu mluvíte; nejste strana jednoho, podle kterého hlasujete; je to sice dohadování, ale vždy se dostanete ke shodě a to se mi na tom líbí; druhá věc je ta, že se mi líbí internetové věci - snažíte se domluvit, ale začínáte se tříštit v tom, že je tisíc různých platforem, věřím tomu, že se domluvíte; internet je důležitá věc, ne jenom schůzování a mávání rukama (jako jinde, kde o hlasování nepřemýšlí)
Se dvěma věcmi aktuálně nesouhlasím, ale jsou minoritní ; zrušil se Temelín a začaly se prosazovat Dukovany - podle mě je jádro nejdůležitější věc, která by se měla prosazovat;
Zelenější část Pirátů je pro nebo proti jádru?
Zelenější část je proti
Jana K.: Na jaké úrovni politiky by ses rád zapojil? Celostátní, lokální?
V: Celostát mě nezajímá, zajímá mě kraj a Třeboň. Rýpnu do vosího hnízda - letiště. Jsem Třeboňák a nejsem pro, aby kraj kupoval od Budějic ten podíl. My to pak budeme platit. Ať si to nechají.
Josef Špak: To je věc k dořešení na fóru.
Jana K. Jaké oblasti personalistiky se věnuješ?
V: Já dovážím sestřičky do Čech ze Slovenska.
Jana: Děláš headhunting?
V: Něco takového.
Honza N.: Četl jsi naše stanovy?
V: Nečetl.
HN: Až budeš podepisovat přihlášku, tak to udělej, protože tam budeš podepisovat, že souhlasíš s programovýma prioritama, měl bys to znát.
V: Četl jsem program, ale netušil jsem, že ve stanovách je něco jiného.
Josef Š.: Na wiki.pirati.cz to najdeš. Tam jsou důležité věci, za které by tě mohli třeba jako člena vyloučit. Jsou důležitější než program.
Jana K.: Máš rád v kafi cukr?
V: Miluju, ale třtinovej z Brazílie.
Kamil P.: Co by jsi chtěl v kraji změnit?
V: Dokonalosti se dosahuje maličkosti. Tady je tisíc věcí, co by chtěl změnit v rámci Třeboně. Cyklostezky, ulice, něco pro lidi. Tady se řeší lázně, ale mě nezajímají lázně. V rámci kraje se řeší věci, které by se měly řešit globálně. Mě zajímá to, aby to bylo integrované. Cyklostezky, doprava a všechno. Teď se v JmK stalo to, že se vyčlenili ze systému jízdenek - aby k takovým nesmyslům nedošlo i tady. Ministry dopravy jsme měli vždycky jenom z Moravy. Teď se dělá obchvat Kyjova, kde projedou dvě auta za týden. Tady se neprosazuje to, aby z Tábora vedla D3 do Prahy. Potřebujeme někoho, aby za to loboval.
Josef: Ještě někdo má dotazy, nebo můžeme přejít dál?
2) Představení zájemců o kandidaturu (11:38)
Filip Holzer:
Předseda JčK Zelených a zastupitel v Třeboni; nejprve představím představu o spolupráci a pak až nás.
Co se týče spolupráce, měli jsme schůzku s Lukášem Koláříkem, kde jsme si řekli, jak bychom mohli fungovat a shodli jsme se, nebyli větší třecí plochy
My jako Zelení chceme podpořit vaši kandidátku, protože jsme si programově a lidsky nejblíž
Na komunální úrovni spolupráce dobře funguje, myslím, že jste rádi za Sváťu, který je od nás (ale teď už je spíš s vámi); Sváťa pomáhal s komunálem u vás a zasvětil mě do té krajské úrovně; díky Pirátům jsme tady v Třeboni nejsilnější opozicí a funguje to dobře, při samostatných kandidátkách bychom akorát tříštili síly
V posledních krajských volbách jsme měli 2 % a vy asi 3,5 %;
Nemůžeme jít do koalice, to je jasné, bude to pirátská kandidátka a my ji podpoříme; jednáme i s jinými stranami, ale Piráti jsou pro nás priorita.
Piráti jsou pro nás s programem nejblíž. My nabízíme co se týká voleb, počet našich voličů, 2 mandáty, zkušenosti s kampaněmi, finannční prostředky. Budeme rádi za spolupráci, chceme 2 místa v prvních 15. (1-8 místo prvního a 8-15. druhého)
Chtěli bychom, aby jsme také byli vidět - logo atd.
Za podporu bychom také chtěli sdílení informací. Kraj má konzervativní voliče, když se kouknete zpátky, mají tu velkou podporu ODS, ČSSD apod. Pro vás by to bylo dobré v tom, že byste posílili.
Nevím, zda se máme představovat jako kandidáti, protože to je věc až dalšího jednání. Chci spíš otevřít tu debatu o tom, jestli jste pro, nebo proti, jsme otevření diskuzi.
Edvard
Jsme tu dva lidi za Zelený, kteří by chtěli na kandidátku, ale u nás to ještě není taky úplně dořešený. V lednu se to bude ještě řešit na konferenci. Už chápu vaše procedury, primárky, představení atd. Rád bych, abychom měli garantované jedno místo do té osmičky.
Josef: Děkuji za představení, máme bohužel omezenou časovou dotaci, takže případně dořešíme na fóru. KF schválilo primárky, takže se budete muset představit na fóru. Museli bychom přesvědčit KF, aby vám vyhradilo ta místa na kandidátce. Já si myslím, že je dobrý nápad, abyste se přihlásili do primárek, protože tam můžete uvést, proč se hlásíte, s jakou odborností do toho jdete atd.
Lukáš K.: Schůzka s Filipem opravdu proběhla, vše je v registru, můžete se podívat, jak to proběhlo. Bavili jsme se o tom že Zelení ještě nevědí, jak budou stavět kandidátku, já nemám problém s tím, abyste se přihlásili do primárek, ale pokud byste chtěli určité místo na kandidátce, tak by to muselo rozhodnout KF usnesením. Není to v kompetenci předsednictva, já osobně s tím problém nemám, pokud to bude usnesením KF. Máme nějaké pravidlo zastupitelského klubu, co se týče schvalování. Je na vás, jak se rozhodnete k tomu postavit.
Filip: Ve vaší strategii máte, že tedy KF může rozhodnout jinak, než primárkami - tím usnesením. My se rádi do primárek přihlásíme, projdeme grilováním atd., ale jsem realista a dokážu si představit, jak to dopadne. Na tu konferenci potřebuji přijít s něčím konkrétním od vás.
Josef: Musíte určit konkrétní návrh, jak by to mělo vypadat. V tu chvíli já nebo předsednictvo můžeme zahájit jednání.
Honza N.: Mám poznámku, že procenta ve volbách se nesčítají. Přineslo by nám to zhruba procento. Takže se chci zeptat, co by nám to v zásadě přineslo, protože já tam úplně nevidím, že by nám to pomohlo. Říkáš, že JčK jsou konzervativnější, co se týče voleb - s tím souhlasím, ale zajímá mě, co by nám to přineslo
Jsou tam i rozdíly v procentech, třeba 1% u ANo.
My máme z průzkumu 1-2 % voličů, nám to může ubrat voliče, ale není to zase tolik. Je to pirátská kandidátka, takže by Vám to určitě nemělo ublížit.
Programově jste nám nejblíž a chceme vás podpořit. Pořád to bude pirátská kandidátka. Když to funguje na komunální úrovni, nevím, proč by to nemohlo fungovat na té krajské. Když budeme kandidovat sami, tak voliči nevěří, že překročíme hranici 5 %. V parlamentních volbách by to hodilo vám, vy jste měli trochu více hlasů.
M. Kákona: Pokud by se měla otevřít více barevná kandidátka, měli bychom se nad tím zamyslet, Jak to máte s jadernou energetikou?
Edvard: S jadernou energetikou máme problém ne ideologický, ale praktický. Pokud se tomu chceme věnovat, pojďme se sejít v ČB v Čepice. Pokud budeme na pirátské kandidátce, budeme respektovat pirátský program. Všichni vědí, že Zelení nepodporují jádro, ale v krajských volbách to nebude téma.
Pojďme se přizpůsobit pirátské kandidátce a nezabrušujme do horkého tématu.
Jan Hošek:naše cesta přes primárky pro vás nemusí být problém. Vy můžete deklarovat, že chcete nějaké podmínky. Jednání o volbě čela už je zahájené, můžete tam navrhovat co chcete a bude na členech, co si tam schválí. My to tady stejně dnes nevyřešíme. Můžete tam navrhovat pomoc v kampani a budete respektovat pirátský program. Můžete klidně projít přes ty primárí volby, s tím, že tam deklarujete závazek do kampaně a povolební spolupráci.
Michal Horák:Mluvit o minulých volbách je zcestný. Dnes to není relevantní argument. Jihočeský region nejsou jenom ČB. Region Písecka budu prosazovat, mám ho totiž na starosti. Zelený v Písku moc nejsou voleni. Veškeré zapsané spolky, které se v Písku zabývají ekologií chodí k nám, ani nevím, jestli SZ v Písku existuje.Vždycky jsme trvali na čistě pirátské kandidátce, za Písecko tuto volby společné kandidátky nepodporujeme.
Lukáš K:
Chtěl jsem zareagovat na tu dvoubarevnou kandidátku - nic takového bychom nedomluvili. Byla by to pirátská kandidátka. Jádro není téma do krajských voleb, měli bychom se soustředit na ta témata, kde máme šanci s tím něco udělat.
Můžeme připravit nějaký návrh a KF se k tomu může vyjádřit, jestli je to pro ně ok nebo není. Možná to bude zbytečná práce. Ještě bychom měli zvážit, jestli nějaká drobná ztráta tímto spojením nebude vyvážená na programu - že by v rámci ekologie zelení deklarovali, že s tím souhlasí.
Na Prachaticku a Třeboňsku mají Zelení celkem slušný počet voličů. To by jsme neměli opomenout.
V.Lamač: V Třeboni jsou na prvním místě Zelení a naopak přibrali k sobě Piráty. To je třeba důležité podotknout, že všude je to jinak nastavené a to jádro může být pokaždé v jiném cíli.
Jana: Už bych to neřešila tady.
Lukáš K.: Dáme možnost všem vyjádřit se písemně na fóru.
Filip: Je mi jasný, že to nedořešíme dneska, ale jsem rád, že jste otevření jednání. Jen by mě zajímalo, kdybychom hlasovali teď jen tak pro srandu, jak by to dopadlo.
Jana K.: Nemám dostatečná vstupní data abych věděla, o čem mám hlasovat. Nic proti vám nemám, ale byla bych hloupá, kdybych teď hlasovala.
Josef : Deminimum; Lukáš K. navrhuje odročit tento bod k dojednání na pirátském fóru.
Pro: 13
Proti: 0
Zdržuje se : 2
Optickou většinou je schváleno odročení k řádnému jednání tohoto bodu na fórum.
Filip: Takže návrh mám dát na fórum?
Josef: Nebo můžeme dát do mailu a zkonzultovat.
3) Zpráva předsedy: (12:09)
Od poslední zprávy proběhly dvě zajímavé akce;
územní plánování v Přední Výtoni
založení MS Soběslav
Proběhla otevřená konference k Šumavě, ta byla velmi pozitivní. Máme z toho hodně materiálu a budu rád za takovéhle pokračování
Předsednictvo se schází 1x za 14 dní, mě zajímá, zda víte, kde najít zápisy z těchto jednání? (většina ano, nebo se stydí říct, že to neví)
Nechci to dále protahovat, budu k dipozici k dotazům
předává slovo Lukáši Koláříkovi:
Lukáš Kolářík: Jistě jste si všimli článků o střetu zájmů v JčK; nemyslím, že bychom tady tomu vládli, ale nechci nikomu dávat záminky, proto jsem se rozhodl k dnešnímu datu po tomto jednání rezignovat.
Jan Novák:
Já jsem k tomu hlavní článku chtěl říct, že ten redaktor je můj kamarád, řekl jsem mu že s LK s něčem nesouhlasím, ale nemyslím si že je to nějaký boss, který s nami manipuluje.
Já Michala znám, bavil jsem s ním o tom článku a určité věci jsem mu upřesňoval.
Náhradník za Lukáše Koláříka je Veronika Kovářová.
Luděk Bláha:
Kdo ti dovolil za nás s tím pisálkem komunikovat, aniž bys to někomu řekl, i když je to tvůj kamarád
Michal H.
Je zajímavé že pan redaktor zrovna oslavil Crya, je velmi podezřelé. Vím že k tomu směřujete, proč to neřekneš rovnou. Pan redaktor Lukáše nesnáší, tak si to teď vychutnal a ponížil naše řady.
Myslím, že ten článek nebyl tak dramatický, aby snížil naše preference v JčK.
Jan Novák: Já jsem nikoho nikam nenaváděl. Luďku ty jsi přečti články z Týna a nejsem nikde citovaný. Já jsem určitě nikoho nenaváděl, aby útočil na Lukáše. Já jsem ho odkázal na předsedkyni kontrolní komise. Stačí ti to takhle?
Jana k.Novináři si vždycky hledají co největší senzaci, takže Cryo byl jasná volba.
Jan N: Cryo to psal to na fóru, takže si to kdokoliv mohl přečíst.
4) Kontrola úkolů vyplývajících z rozhodnutí KF:
Lukáš K.:
Soběslav - splněné formální požadavky k založení místního sdružení. Oficiálně bylo MS Soběslav včera založeno. Administrativní věci si zařídí sami.
Josef: Běží volba lídra a čela krajské kandidátky. Probíhá jednání o nárocích na krajské zastupitele.
Dan Leština byl zvolen CF do RV. V nejbližší době vyhlásím jednání o volbě zástupce JčK do RV.
Chce k tomuto bodu někdo diskutovat? Nikoho nevidím, ukončuji tento bod.
5) Grilování kandidátů na lídra krajských voleb:
Lukáš K.: Tento bod jsem zařadil kvůli tomu, abychom se mohli naposled kandidátů ještě na něco zeptat naživo, jelikož došlo ke zkrácení lhůty.
Teď dám prostor kandidátům na lídra, zda o sobě chtějí něco říct, jinak bude prostor k diskuzi a na dotazy.
Václav: Technická - chci poprosit kandidáty, aby mluvili ke kameře, protože na streamu je to o ničem.
Josef:
Prosím kandidáty o přesunutí blíž. Představte se.
Jiří Roubíček: Tábor, 33 let, ženatý, dítě, osvč - penzion; SSS v Táboře, Bc. provozně ekonomická fakulta hnojárna, Pha. Nyní dodělává Mgr. - veřejná správa a reg rozvoj; předseda MS tábor, předseda fin výboru; DR Bytes v Táboře
Lukáš Mareš: Díky za podporu na fóru, viz řeč na fóru, lékař, radiolog v nemocnici, vlajková loď zdravotnictví, rozumí mu, ve zbytku bude spoléhat na další.
Honza Hošek: ČB, zastupitel, psal o sobě na fóru, viděl bych to týmově. čeká na dotazy, to hlavní řekl na fóru
Michal Horák: MS Písecko, vše na fóru, minulý lídr kandidátky, ví o čem to je. Všichni mě znáte.
Josef: otevírám rozpravu, prosím o případné dotazy.
V: Co je pro vás pro kraj priorita?
HH: Programově se nedá říct co. Moje osobní je transparence a věci kolem toho - pirátská klasika. Kandidát na hejtmana musí stát za celým programem
ROUBA: Za mě finance a investice, jsem členem finančního výboru v Táboře. Chtěl bych být součástí krajských financí a u sestavování rozpočtu.
MH: Kdo jste četl mojí řeč - vždy peníze, od toho se vše odvíjí, pokud je bordel v ROP, tak se od toho vše odvíjí, ty peníze z těch programů jdou do těhle oblastí. Penízky, penízky.
Jan Novák: Které téma je do krajských voleb je nejvíc k oslovení voličů?
J.Hošek: Já vidím velké téma Šumava a Letiště v ČB - Letiště je víc tématem kraje než NP Šumava, ale viděl bych to hodně na místní témata, měli bychom řešit třeba nadchod nad silnicí ...
Lukáš Mareš: Není jednoduché - doprava (nejen letiště; vodní doprava, dálnice), ne vše kraj ovlivní. Mnoho lze prolobovat, ekologie (Šumava, klimatické změny), zdravotnictví by se dalo zvednout - lidi ví, že je nedostatek, kraj to může zvedat, ale je to dobré do kampaně?
JIří Roubíček: Já souhlasím s kolegama, NP Šumava, další věcí Letiště v ČB - je to černá díra rozpočtu kraje, jsem zvědav jak se toho chopíme. Určitě je co dotovat
M.Horák: Vše bylo řečeno, jsem poslední. Na fóru mě napadli, že priorita je D3 a D4, tak to kraj nemůže ovlivnit - já si to nemyslím, samospráva má umět lobovat, silná je na to dost, je to přece ostuda! Jaká témata mimo regiony? Hlavně D3 a D4.
Luděk: Otázka z fóra
1) jaký největší úspěch v politice dokázali?
2) Jak jsi aktivní v Ketu
J.Hošek: odpověděl na fóru
M.Horák: jsem v zastupitel v Písku, byl jsem rok předseda JčK, 5 let místopředseda JčK,
Z Písku nebudu jezdit do ČB na schůze, nemám na to čas.
Měl jsem snahu rozjet KET sport, jak víte ze zápisu, že se potkáváme ve 2. Takže rozjezd se nepovedl.
Neodpověděl jen Michal Horák: Co je to politický úspěch? Že jsem zastupitel? Že jsem byl rok ve vedení kraje? Pět let místopředseda? Nevím co je politický úspěch?
Lukáš Kolářík: Kandidáti počítají i s tím, že by byli předsedy zastupitelského klubu? Jak ho chtějí vést? \Co si myslí o základních pravidlech hry (dokument, viz fórum)?
Michal Horák: Lídr nemusí být furer klubu, neuvažoval o ní, kdyby k tomu došlo, tak je připraven využít písecké expy v ZK. Sdílené neděle, transparance v informování (poslanci), mají to v Písku vychytaný, funguje to. Aplikace na kraj
Jiří Roubíček: Nevím jestli bych kandidoval, je to i o povolebním vyjednávání (koalice X opozice), šel by k tomu čelem, asi, kdyby to bylo žádáno. Máme být tým. Co ten dokument? Cajk, ale pár výhrad.
Lukáš Mareš: Respektuje zastupitelský klub a jeho volbu, zkušenosti ze stejné pozice v ČB, jde hodně o aktivitu zastupitelů. Musíme mít aktivní lidi! V ČB plánování práce v horizontu roku až tří, každý zastupitel má úkol na rok, který musí udělat a zmedializovat. S dokumentem nemá problém.
Honza Hošek: Lídr je přirozený kandidát na předsedu klubu, ale je to na těch ostatních, kdo v klubu bude a nebudu dotčen, pokud bude předseda klubu, neb kandidát na hejtmana někdo jiný, opo X koalice, jak by měl klub fungovat, máme expy opozičního klubu, něco funguje dobře, je před námi nějaká doba zkušenosti před krajem. Bude čas přemýšlet. Inspirace od PSP ČR.
Martin Kákona: Dálnice, nepřehledné; x -vláken. Luděk to tak udělal! V rámci KET doprava jsme řešili dálnice, je určitá nedůvěra v politiky u voličů, minulé krajské volby slibovali dálnici! SLibovali v krajských volbách státní stavbu. Je to tedy nosné téma? Jakým způsobem případně budete na stát tlačit? Budem podporovat výstavbu dálnice! Musíme říct konkrétně jak! Víme jak to furt všichni slibují. Jak se dá tlačit z pozice hejtmana?
Vašek (technická): Nahodit pořadí odpovědí.
Jiří Roubíček: Tohle téma je nosné. Měli bychom na to tlačit.
Michal Horák: Nevím, hejtmanem jsem nebyl. Jsem přesvědčen, že pozice hejtmana na to musí být dost silná, aby si to ve vládě zloboval.
Honza Hošek: Je to státní stavba, lze ovlivnit nepřímo, máme vyjednávání na vládu. Nechám si v tom poradit.
Lukáš Mareš: O tomhle problému se dlouhodobě mluví a nic se neděje. Je tam nějaký ředitel, Já si myslím, že to že se nic neděje je tedy z nějakého důvodu. Ředitel ŘSD, mluvil o bordelu (tři měsíce jen šéfík!)který před půl rokem rezignoval, je třeba zjistit ty konkrétní věci, proč to nefunguje, proč ta realizace trvá tak dlouho. Těch úrovní, jak se dá vytvářet tlak na investiční plán je několik. Pojmenovat problém.
Václav K: Co je důležité pro kandidáta v opozici a co má ?
Lukáš M: já bych apeloval na KF , s kým budeme vyjednávat po volbách, problematika vyjednávání, prosazování našeho programu. Byl bych dobrý opoziční zastupitel, protože mám zkušenosti z ČB. Byl bych i dobrý koaliční zastupitel, protože jsem schopen se domluvit a vyjednávat.,
Jan Hošek: Předem bychom měli vyjasnit požadavky, povolební strategii nebo podobně, který nám nezvýší šnaci, že budeme v koalici, ale že budeme moct prosazovat to, co chceme. Stejně jako Lukáš mám zkušenost z opozice, kde jsme nějaké větší nebo menší úspěchy měli. Měl jsem drobný politický úspěch, který jsem popsal na fóru. Nemyslím, že bychom nezvládli být v koalici.
Jiří R: Já zastávám podobný názor jako kolegové, já bych byl rád v koalici,kde budeme mít dané jasné mantinely. Na druhou strany když skončíme v opozici, tam si myslím, že se toho můžeme hodně naučit, nabrat zkušenosti, které na naší straně nejsou.
Václav K:Co můžeš nabídnout za své přednosti?
Jiří Roubíček: Komunikace, nebojím se říct věci jak jsou,dokážu se s lidma hodně bavit a dělat kompromisy.
Michal H: Já to vidím takhle, v žádném případě (jako jsem to nepřipustil v Písku)nechci, aby se Pirátská stran prodávala pod cenou. Koaliční potenciál je blížící se nule, takže varianta, že by Piráti byli vládnoucí strana je mizivá. Malý koaliční potenciál tam je, nechci dopustit aby se Pirátská strana prodávala pod cenou.
Co se týče opozice, tam si to dokážu představit mnohem reálněji. Při vládnutí v koalici je třeba zdůrazňovat transparenci.
Josef: máte někdo další dotaz?
Václav K. Lídr je závislý na tom ,jak funguje celý tým?
Lukáš:
Tým musí fungovat jako celek, pokud jeden vypadne je to ok, ale musí to zase zapadnout a fungovat dohromady.
Jan Hošek:
Zastupitelský klub musí fungovat jako tým. Lídr nemůže zaskočit za všechny.
Kamil Podzimek:
Četli jste už program rozvoje JčK na období 2021?
Jiří Roubíček:
Tento dokument se mi do ruky dostal, letmo jsem ho prolít, ale nestudoval jsem ho
Michal H: Mně se do ruky nedostal
Lukáš M:
Já ho připomínkoval, protože se mi dostal do ruky. Sám jsem zdravotnictví stihnul, pochybuju že moje připomínky byly efektivní, ale je to něco do budoucnosti...
Tomáš Jarkovský:
V Praze nastala situace, kdy se Piráti vzdali nějakých míst v radě za Pirátora. Kdybyste se dostali do takové situace, co byste dělali? Víc radních, nebo hejtmana?
Michal H: Těžce nesu Prahu, podle mě se Piráti prodali pod cenou, nepřistoupil bych na to.
Lukáš M: Není jednoduché, vždy je to něco za něco. Jsme snáz přehlasovatelní, za mě to udělali dobře, v kraji bych trval na tom, že budeme vyjednávat. v RM se nebojme upozornit na to, že jsme to v RM chtěli, ale byli jsme přehlasováni. Mě pražské řešení dává smysl.
Jiří R: Taky bych na to nepřistoupil
Jan Hošek: Celostátně je v Praze důležité, na kraji to tak důležité není, kdybychom měli někoho tak výrazného, kdybych měl být lídr já tak spíše víc míst v radě.
Kolis: Jste lídři, jdete do té volby, vede to, jaký je pro vás úspěch? Jaký výsledek?
Lukáš Mareš: Nad průměrem ostatních krajů, že budem lepší než jinde.
M.Horák: to už je politik tohle.

Hošek: 16%
Roubíček: 20% reálně 15-16%
M.Horák: Jakékoliv procento přes 5 %, abychom měli zastupitele.
Luděk: Já mám dotaz na Michala Horáka, aby mohl reagovat a neměl pocit, že jsem ho opomenul
Michal Horák: Nemám potřebu reagovat.
Josef Š: Proč by Vás měl někdo volit?
Roubíček: Nejsem tak slabá osobnost, komunikativnost, rád mluvím s lidmi, baví mě horká část kampaně, dokážu se rychle učit, prioritní by byla týmovost, ten tým nás bude zvýhodnovat oproti ostatním pol stranám. Jeden tým, tak budeme silnější.
Horák: Abych nebyl poslední, těžko říct v této kvalitní konkurenci, proč bych měl být vybraný? Zkušenosti, nadhled, vše co jsem se za šest let naučil u Pirátů a co jsem se naučil v komunálu, v Písecku fungujeme druhé období, fungujeme dobře, mám tedy dobré a aplikovatelné expy.
Hošek: Vybírejte toho, co pomůže co nejlepšímu výsledku ve volbách, k tomu lídr je. Hlasování v prvním kole je o přípustnost. rozmyslete si, jestli dát někomu signál jestli je vůbec přitjalný.
Mareš: Díky za otevřenou, korektní a slušnou diskuzi, k volbě lídra i kandidátky, klíčový princip, že nmluvíme otevřeně a natvrdo, což je super. Jsem zaměstnaný v nemocnic (fulltime) jsem připraven si vybrat drtivou většinu dovolené (6 týdnů), díky za podporu.
Josef Špak:
Díky za konečné řeči, upřesním (...). Pokud druhým kolem projde víc, vybírá se podle počtu hlasů.
Josef Š. Končím tento bod a další v pořádí je
6)Představení krajského managera a brainstorming ke KV:
Zuzka: Vzhledem k tomu, že se jedná o strategickou část, navrhuji uzavřené jednání.
Kolis: protinávrh: Vzhledem k tomu, že se skládá ze dvou částí, tak jsem pro udělat to uzavřené jen v druhé části (brainstorming).
Dan Leština: protinávrh :Otevřené jednání, abych se stream neuzavíral.
Josef Š.: Návrh: brainstorming bude neveřejný.
Pro : 10
Proti: 0
Zdržel se: 2
Návrh byl přijat.
a)Výběr volebního managera:
Jana K: Výběrové řízení 3. kolo proběhlo ve čtvrtek
Přihlásilo se 7 lidí do prvního kola, komise byla ve složení Jana Koláříková, Josef Špak a Lukáš Mareš
3 postoupili do dalšího kola
Vyloučili jsem Zuzku, protože se hlásil její manžel a Lukáše Kolaříka kvůli tomu, že v komisi byla Jana K. za PO.
Byly úkoly z AC a ústní pohovor, vyhrál to zde přítomný Kudláček.
Kudláček: Začal jsem pracovat na plánu volební kampaně, kterou představím VŠ. Jsem markeťák dělám to víc, než dvacet let. Zaměřuji se na digitální marketing s ohledem na výkon, tyto prvky bych rád vnesl do kampaně.
Máš zkušenosti z volební kampaní?
Jana K: Nikdo z přihlášených neměl zkušenost s kampaní, je to velmi specifické.
Josef Š. Jsi příznivcem Pirátů?
Kudláček: Jsem dlouhodobým voličem, dva dny příznivec
Václav: Už jsi uživatel v našem úkolníčku redmine?
Jana K.: Je to dva dny, takže nepředpokládám, že by za dva dny už měl přístup do všech systémů.
p.Kudláček: Nejsem

Víťa L. Máš zkušenosti s online marketingem?
Kudláček: Ano , asi 10 let pro jednu společnost,Dělala jsem prezentaci na veletrhu
Zuzka: Chtěla bych nahlásit střet zájmů, jelikož Luboš je můj manžel. Chci to nahlásit i na fóru. Volební manažer je podřízen PKS, takže bych ráda deklarovala to, že se nebudu vyjadřovat ani hlasovat k odměňování volebního manažera. Také nebudu zasahovat, pokud dojde k rozporu mezi PKS a volebním manažerem. Tímto žádám předsedu, aby se k tomu otevřela rozprava a pokud to bude třeba, rezignuji na svůj post v předsednictvu.
Josef Š. založím anketu a můžeme na to začít rozpravu
Otázka na VM: Bylo výběrko náročné?
L. Kudláček: Výběrové řízení bylo naročný, ale hodnotím to pozitivně
Co tě zaujalo?
Kudláček: nemám s čím srovnávat, je to moje první příležitost
Václav: Já jen k výběru: na základě jaké tvé vlastnosti myslíš, žes to vyhrál?
Kudláček: Mám dlouholeté zkušenosti, motivaci - přihlásil jsem se proto, že je to pro mě výzva.
Jana: Celá komise vyhodnocovala úkoly společně, já je vymýšlela. Luboš umí výborně delegovat práci a následně si ověří, zda je plněna. Má skvělý time managment a nezapomíná na detaily.
Václav K: Může se stát že ten tým může být dost úzký, zda má tah i na tuto branku?
Jana: Je si vědom že jsme převážně dobrovolníci a bavili jsme se o volebním štábu.
Jiří R: Jak jsi na tom časově, jsi flexiblní, jak se k tomu budeš stavět? Horká fáze bude dost náročná.
Jsem živnostník, to si přizbůsobím
V.Lamač: VM bude schovanej nebo bude viděn?
Jana: Bude schovaný.
Co se týče střetu zájmů, vůbec nechápu, že to tu někdo řeší. Tady byli manželé zvoleni celým KF.
Jana: My to jako problém nevnímáme ale vidíme, že voliči by to tak vnímat mohli. Když jsme spolu byli chvilku v předsednictvu, byla jsem nejhlasitější opozice.
Ivan: Já se taky neshodnu s manželkou s více věcmi.
Máca si z toho dělá rodinou firmu, zrušíme mu místní sdružení a tak kope kolem Koláříků.
My jsme to řešili s Olgou a Fejrenčíkem. Nám je to celkem jedno, ale proč si vytvářet problémy, když pozic máme dost, ale proč si to dávat do vztahu,když nám to může někdo otlouct o hlavu. Pojďme tomu předejít a domluvit se, aby to bylo pro náš klid. Co jsem četl, tak ten Máca si to zprivatizoval.
Jan Novák:
Chtěl jsem k tomu říct, že toto téma jsem na fóru zvedl já a Ivan to teď shrnul. Chtěl bych zároveň poděkovat Kolisovi i Zuzce, že k tomu takhle přistupují.
Luděk B: Je rozdíl, když je v MS 6 lidí, kde se to dobře privatizuje, než v KS. Až budeme víc lidí, kteří budou schopní a ochotní pracovat v exponovaných funkcích, tak to bude jednodušší.
Ivan: Já jsem rád že si to dokážeme vyřešit v komunikaci (uvádí historku z minulosti).
Pojďme si to poskládat, aby se konflikty netvořily, ale zbytečně si vytvoříme vnitřní konflikt, nic proti tomu nemám, ale můžeme tomu předcházet. Pojďme si to předem vykomunikovat, když jsou rodinný příslušníci součástí politického angažmá.
Josef: Diskuze o obědě
Zuzka: Po obědě bude tedy pevný bod Ivan (bod 7.), pak se navrátíme k bodu 6.
7) Host Ivan Bartoš: (14:20)
Ivan Bartoš děkuje za pozvání a informuje o žádosti na nominaci na předsedu, kterou dal na fórum. V případě neúspěchu bude kandidovat na místopředsedu.
Krajské sdružení by mělo posílit svoje MO, hlavně v období voleb.Předsednictvo by mělo komunikovat s členskou základnou, podle Ivana komunikuje.
Předsednictvo krajů má dělat politiku a být v kontaktu s členskou základnou. Přelom mezi KV a senátníma volbama by měl být úspěšnější, měli bychom být připraveni a ne zaučovat naše zástupce až po volbě. Měli bychom být na to připraveni. U komunálních voleb to bylo právě špatně, školení zastupitelů začalo v rámci boje - za chodu.
Vysvětluje situaci za poslední roky, kdy se Piráti dostali do sněmovny a do komunální politiky a apeluje na zvýšení kompetence PKS v následujících letech, kdy nás čekají další volby.
Všechny kraje by měly mít exekutivní složky, které se 4x do roka potkají v rámci celostátu a krajský předseda by měl být schopen komunikovat politiku celého kraje (včetně problémů, říct si, kam se posouváme). Ne federativní uspořádání, ale podílení se. Vzdělávání členské základny by mělo probíhat i zábavnou formou. Naši příznivci, členové jsou 25letí mladí lidé a měli bychom je zaujmout.
Jsou dva pilíře, na které se musíme soustředit:
1. vnitrostranická kultura (mechanismy, jednoduchá pravidla pro PKS), jsme transparentní a měli bychom předcházet řešení problémů na fóru, některé problémy mohou být vyřešeny mnohem dříve než se provalí na fóru.
2. bude se volit KK, v souvislosti s tím - měli bychom vytvořit i pravidelný interní audit externím pracovníkem, který nemůže být nařče z toho, že někomu straní
Politici musí dělat politiku, ne operativu
Pokud bude zvolen, bude usilovat o pozici celostátního lídra ve sněmovních volbách.
Josef: Má někdo dotaz, nebo něco k doplnění?
Václav K.: Líbí se mi to interní know how a procesy. Pokud někdo chce udělat procesní mapy, tak to vítám. Jana to neměla jako prioritu...Já to považuju za prioritu proto, že až to bude nastavené, dám k dispozici odkaz, ať si to každý přečte.
Ivan: Chceme dělat unifikaci, jednu platformu, teď to má na starosti TO (má to v cílech na příští rok). Bude to komplexní projekt, ale musí to být sdělitelné.
Václav K: Mám dovětek - myslím si, že knowledge base je v rukách určitých lidí, státní správy jsou příkladem, učí se za pochodu a mají za cíl v tom udělat pořádek . Stálo by za zvážení, aby se najmul externí člověk, který má zkušenost a bude garantovat, že to bude pořádně.
Ivan: Jak rosteme, každé volby nám pošlou členy do exekutivy. Praha si staví svůj technický tým, svůj marketing. Znalost procesů musí být přenositelná.Měli bychom postavit agendu na základě procesů, což my takhle nemáme.
Lukáš M: Co si myslíš o kontrolní komisi, o jejím vývoji a tak?
Ivan: Já doufám, že se domluvíme - ten orgán nefunguje dobře, ale není to vina členů KK. Požádali jsme Lukáše Wagenknechta, aby popsal činnosti orgánu?
Vyčlenili jsme na to nějaké peníze, aby vznikl orgán, který bude schopný věci vyřešit. Chce to posílit v kompetencích a mít jasnou a transparentní metodiku, což pomůže vyřešit kvantitu. Proces práce s problémy ve straně bude aplikovatelný na všechny místní buňky a u komise by neměly končit věci, které by mělo vyřešit nejbližší politické vedení. KK by neměla řešit personální problémy a fungovat jako inkvizice.
Lukáš M: Jaký by byl vztah KK a toho autditora? Nemělo by tedy smysl mít jednoho člověka, který by se tomu věnoval fulltime?
Ivan: Full time job je mega ročně, strana nemá takové peníze. Nastavme procesy. Změny rozpočtového výhledy bereme ze salda. S tím hospodaříme. Měli bychom udělat kvalitativní změnu uvnitř strany, takže audity nebudou komplikované na realizace - podle prvního už uděláš další a u KK nebudou končit banality.
Josef: Děkuji, z časových důvodů poprosím další otázky kandidátovi pokládat na fóru v příslušném vláknu pro nominaci. Další na řadě je brainstorming ke krajským volbám.
6)Brainstorming ke kampani - uzavřené jednání.
8) Rozpočet 2020
Lukáš Kolařík: Sestavil jsem návrh rozpočtu (vysvětluje předloženou tabulku).
Josef: V krajském rozpočtu je položka pro propagaci. Místní sdružení má za úkol podpořit svůj zastupitelský klub - vypracovat odborný posudek atd.
Jan Novák: Děkuji za připravený rozpočet. Chtěl bych si vyjasnit položky. Na krajské volby máme položku 200k, je to na propagaci i na akce?
Lukáš: Jsou tam i další položky, ze kterých je možno čerpat do kampaně (až 700k celkem).
Josef: Je nějaká rozpočtová položka a ještě bude PKS nebo KF schvalovat záměr?
Jan Hošek: A co senátní volby, co máme v plánu? Mělo by se počítat s příspěvkem .
Lukáš K.: Je nějaké usnesení krajského fóra a historická zkušenost, ze které jsem při sestavování vycházel.
Václav: V kraji vysočina mají rozpočet o 4 položkách. Možná bychom si měli říct rozdíl mezi rozpočtovou položkou a záměrem.
diskuze o záměrech, o možných návrzích kampaně (nebylo by dobré zvážit, jaký máme reálný možný rozpočet na kampaň a nechat Luboše vymyslet kampaň podle toho?)
Václav: Kraj Vysočina si na volby půjčí i nějaké peníze z centrály. Bylo by dobré to taky zvážit.
Jana: Jsem proti půjčování. Nezapomínejte, že volby do PS jsme udělali za 160 tisíc a dobře, kampaň není jen o penězích.
9) vzdělávání u Pirátů
Lukáš Mareš rozeslal formulář k vyplnění (seminář OŽIVENÍ a pirátské komunikační systémy), vyplnilo pouze 7 lidí - apeluje na to, aby ostatní vyplnili, zda to má smysl. Pokud bude vědět, že lidé v kraji aktivně nemají zájem, bude to respektovat.
Jan Novák: Lítá nám spousta e-mailů, které sám člen neumí zpracovat. Možná by bylo dobré zamyslet se nad tím, jak ty věci komunikovat.
Lukáš M.: Time managment a prioritizace je zodpovědností každého z nás, je třeba se to naučit a souvisí to spolu.
Josef: Co jsem předsedou tak jsem se taky musel naučit používat v e-mailu všechny fce označování.
Zuzka: To, že někdo vstoupí do strany a začne fungovat v nějakém orgánu, začne mu hned chodit spousta informací a e-mailů. Kdo o to nestojí, nemá do orgánu vstupovat. Stěžovat si na to mi přijde hloupé. Jak jinak má získávat informace? Buďme rádi za to, že to máme k dispozici.
Josef: Pokud se přihlásí konstruktivní návrh, bude to přínos.
Jana: Souhlasím se Zuzkou, ale taky myslím, že bychom jako PKS s koordinátorkami měli konzultovat a posílat s nimi e-maily souhrnné, kde by bylo všechno.
Jan Novák: Souhlasím, ať to chodí pravidelně v souhrnu.
Lukáš K.: Informací není nikdy dost, komu to vadí, může si zaklikat spam filtr.
Josef: Skvělá výměna názorů.
10) Dotazy na reporty u regionů neveřejný bod
Zaslané reporty - https://mrak.pirati.cz/apps/files/?dir ... eid=474869
Josef Špak děkuje za plodnou diskuzi a zve všechny na večírek U Čerta.
Konec v 16:45
EDIT: Doplněn Václav Klecanda do přítomných, vložen odkaz na reporty