Nominace Michala Zachara ke KF Praha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.


Moderátoři: KoKS Praha, Pražští předsedající, PKS Praha

Podporuju nominaci Michala Zachara do předsednictva KS Praha počínaje předsedou

Ano
33
43%
Ne
32
42%
Zdžuju se
11
14%
 
Celkem hlasujících: 76 - Celkem hlasů: 76

Uživatelský avatar
Martin.Stanek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 641
Registrován: 07 bře 2018, 11:05
Profese: geolog
Dal poděkování: 2930 poděkování
Dostal poděkování: 1084 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nominace Michala Zachara ke KF Praha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Martin.Stanek »

Vážení,

se souhlasem Michala Zachara @Michal.Zachar zakládám vlákno pro sběr podpory pro jeho kandidaturu do PKS Praha počínaje předsedou.
Budu rád, když Michal nominaci přijme a doplní ke své osobě, co se patří :)

Michal má nadhled, rozhled, vyrovnanost, vstřícnost a důraz, když je třeba. Má názor a nevnucuje ho.
Je silný v komunikaci, což je alfa a omega pro společenskou dohodu: umí naslouchat i sdělovat. S úsměvem a pochopením přijímá odlišné názory, bez zamračení odmítá přestupky.
Jako člen dosavadního PKS byl z těch fyzicky (nej)viditelnějších.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Stanek za příspěvky (celkem 8):
Matej.Sandor, Michal.Novak, Jan.Hora, Alice.Hamalova, Michal.Zachar, Pavel.Tauer, Jan.Zavadil, Ondrej.Chrast
Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Michala Zachara ke KF Praha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Nominaci přijímám a děkuji Martinovi za vyjádření podpory i za pochvalu. A taky všem, kdo se rozhodnou mě podpořit. Díky :P

K činnosti v PKS (2019 až 2020) je zhodnocení mojí práce popsáno zde: viewtopic.php?p=714439#p714439.

A v tomto vláknu se vyjádřím i k tomu, jak si představuji to, co dál s Piráty KS Praha na další dva roky. Pro Petra Křičenského to dělím na dva oddíly. Díky, že to čteš Petře. ;)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvky (celkem 4):
Martin.Stanek, Michal.Novak, Pavel.Tauer, Jan.Zavadil

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Kandidátská řeč pro volbu předsednictva KS Praha - Michal Zdeněk Zachar

Příspěvek od Michal.Zachar »

;) Ahoj krajské fórum. Toto je můj nástin vize skutečných posunů, které chci zkusit v PKS prosadit a použít v jednotlivých krocích tak, aby se náš kraj rozvíjel ke spokojenosti nás všech, a našich voličů především.

Každý krok vpřed by však měl začít ohlédnutím na to, co proběhlo. Své zhodnocení působnosti v PKS za uplynulé dva roky jsem sepsal zde: viewtopic.php?p=714841#p714841. A na veškeré konkrétní dotazy jednotlivých členů KF k rozvoji KS Praha a funkce PKS či mých osobních priorit budu s dovolením reagovat následně po tomto výkopu. Odpovědi jsem postupně prolinkuji. Díky za pochopení. 8-)

:ugeek: Prolog. Záležitosti života se většinou dějí jinak než byly předpokládány a než by i logika věci vyžadovala. Do života vstoupily totiž externality, fakta a události, které jsme doposud buď nebrali vážně nebo si jich nedovedli či nechtěli povšimnout. Na ty vše bude muset reagovat ne jen PKS, není to samospasitelný orgán, ale my všichni. Pokud chceme lidi učit aktivnímu přístupu k politice, měli bychom to v prvé řadě dělat my sami. Za sebe to vnímám tak, že hlavní rolí PKS je, že koordinuje, organizuje prostor pro práci i společný život KF a dává do pořádku dění, které se vymklo běžnému postupu. Ale život KS by měl jít a plynout svým směrem, dle vůle jeho členů soustředěných v MS, KETech a jednotlivých týmech, které pokud jsou dobře řízeny a fungují na základě demokratického minima = https://www.pirati.cz/program/dlouhodoby/minimum/, tak do jejich činnosti PKS ani nemusí zasahovat. A jde taky o spravedlnost. Protože pokud jsme něco podcenili, vymstí se to; pokud jsme něco dělali správně, tak se ta správná aktivita zúročí. Nám všem.

Pro mnoho lidí v hejnu je spousta pravidel, která se na nás u Pirátů valí tím, co vyvolává zmatek, nedorozumění, nepochopení, žárlivost, konflikty a agrese. Jak v takovémhle světě fungovat? Možná tak, že si uvědomíme, že na nic nemáme automaticky nárok. Vše, co potřebujeme, si musíme vybudovat, vybojovat, vytvořit. A to ještě k tomu tak, aby daná záležitost nebyla jen projekcí našeho přání, ale udržitelný proces, který je v zájmu alespoň podstatné části zainteresovaných členů dotažen k co nejlepšímu a efektivnímu fungování. A ten proces se nazývá komunikace. Takže navrhuji se vrátit ke kořenům a začít uplatňovat toto = https://wiki.pirati.cz/rules/komin. Takže, když někdo mluví o tom, že být Pirát je srdcař, pro mne to znamená, že používá svým srdcem právě toto ve svém životě a pirátské práci.

:ugeek: Fungování PKS.

1. Efektivita práce. To jest mým základním cílem je problém předcházet a nikoliv je vytvářet. Znamená to začít ve vnitrostranické komunikaci používat tento princip: Kdo chce hledá způsob, kdo nechce hledá důvod. :mrgreen: Mým cílem je naučit se s PKS pracovat tak, aby se problémům v KS dalo předcházet.

2. Stanovme si s novým PKS jasné cíle. Co to znamená?
- Určíme si rozpočty jednotlivých týmu a celku.
- Rozdělíme zodpovědnost členům PKS za konkrétní tým, který povede a bude jej motivovat a řídit.
- Určeme si klíčová rizika a plánujme, jak je minimalizovat a jak řešit problémy :arrow: - Kontrolní tým Praha
- Monitorujme postup vzhledem k plánu tím, že se na každé krajské schůzi předloží měsíční výčetka toho, co se podařilo a co ne.
- Nepouštějme se do velkých projektů bez řádné debaty.
- Neignorujme rizika.
- Neočekávejme, že se vše obejde bez problémů a zpoždění. Mysleme na to, že většina nápadů, projektů a věcí jdou v podstatě zcela proti přirozenosti lidského mozku, který se chce relaxovat a ne ždímat do bezvědomí. A bez lidí, co se na projektech podílí s radostí se projekty dělat nedají.

3. Rozdělení působnosti PKS do 5 základních oblastí. Kopírujme to, co už nám efektivně funguje a na základě dobrých zkušeností vytvořme další týmy. Nejprve je třeba u všech připravit jejich zakotvení do organizace, včetně jejich vnitřních předpisů či jednacích řadů, ovšem s minimem vymýšlení něčeho nového, preferuji použití Zásad týmové spolupráce = https://wiki.pirati.cz/rules/or_zatys. Následně utvořit první tým a ten nechat rozvinout plně činnosti týmu. Nikoliv "kšírovat koně od ocasu" tím, že se vytvoří velkolepé projekty, které pak nemá nikdo, jak naplňovat.

- :idea: Personální tým Praha = popis toho, co se nám v Praze dělo ve vztazích jsem nastínil zde = https://docs.google.com/document/d/1MOU ... 0IM2cgiwlI a jak z toho ven změnou kmenové kultury zde = https://docs.google.com/document/d/1k7- ... jAxFvP6vkA. Dokumenty jsme publikoval v 11/2019. Za mě osobně vidím cca 3 hlavní okruhy v personální práci Pirátů.
1. člen týmu = personální KoKS (David a Pavel) hlavní je práce s NALODĚNÍM a přijímání nováčků do strany, hledání dobrovolníků pro stáže do MS a týmů, koordinace a spolupráce s poslanci a senátory
2. člen týmu = TVORBA vzdělávacích programů pro členy, leadership a školení zastupitelů, politiků a jiných členů a příznivců strany, tvorba lektorského týmu ve spolupráci s PPU
3. člen týmu - VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ pro stranu, zastupitelstva
- postup: ustanovit tým formálně, pozvat do něj lidi, probrat uvnitř týmu jeho role, postavit plán vzdělávání na základě zpětné vazby od lidí, neobráceně, to jest udělá se koncepce a ta se nasazuje do lidí; no a pak udělat plán práce a jet...

- :idea: Mediální tým Praha = doplnit o jednu placenou pozici copywrightera - viz. https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... bKN935UBTI
- nechal bych jej v rukách Michala Poláka, který se jej nyní učí vést. Aby tým pokračoval v úkolech, které začal.

- :idea: Stálý Volební štáb a Volební výbor KS Praha - podklad je zde = https://docs.google.com/document/d/1jhw ... qnDvrSyPnc, ještě sem nestačil napsat úvodní řeč a dát do rozpravy na KF. Tento tým považuji společně s personálním týmem za extrémně důležitý, protože může pomoci vyplnit onu děsivou mezeru v paměti naší organizace ohledně organizace voleb.

- :idea: ZK + KETy - tento z členů vedení PKS by se měl zaměřit pouze na komunikaci se Zastupitelským klubem a KETy, jelikož tyto jsou nejvíce provázány

- :idea: tento z členů vedení PKS by se měl zaměřit na ty věci jako je Administrativa, Finance, Technický tým Praha a jejich koordinaci a vedení

:ugeek: Epilog. Co by měli mít členové PKS.
  • Umět tzv. jít na všechno od konce – tedy nejdřív zjistit, co přesně se má udělat, jestli tomu všichni rozumí stejně, a teprve pak se do toho pustit.
  • Chápat věci v kontextu a „vidět“ za roh.
  • Umět pracovat s dost odlišnými osobnostmi.
  • Zvládat stres.
Piráti jsou jedním nejúspěšnějších projektů, která z posledních let znám. Ale je třeba si být hlavně vědom toho, že Tolerancí a laskavostí se srdcem na dlani se v nich můžeme dostat k onomu porozumění všude tak, kde nám slova váznou a nebo jdou křivě. Moje motto tedy pro tyto dva roky zní: "Je potřeba přestat řídit projekty a začít vést lidi k úspěšným projektům". Protože spokojenost z toho, že dovedeme to, čemu věříme k úspěšnému vrcholu nás vede dál. Jen u toho nesmíme zapomínat na to, že jsme lidi. A že sebelepší systém nenahradí srdečnost, osobní odpovědnost a nasazení pro věc. Díky všem, kdo dočetli až sem.

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Petr.Kricensky píše: 04 zář 2020, 21:26 Tak stručně, kandidovat nehodlám. Otázky dopředu na kandidátstvo.
1. Jak chceš stmelit PKS?
2. Vize pro volby.
Dlouhé příspěvky nečtu.
Petr
1. PKS stmelit se dá především tím, že bude spolu + pracovat, s tím, aby měl každý jeho člen možnost pracovat na tom, v čem je nejlepší.
2. Připravit za další rok stálý volební výboru a stálý volební štáb: viewtopic.php?f=349&t=53769&p=716776#p716776 a tím zajistit maximální podporu těm, kteří budou kandidovat v dalším roce do parlamentu a taky v tom následujícím do MHMP.

Díky za dotazy Petře

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Adam.Jaros píše: 05 zář 2020, 02:06 Mohl bych současné předsednictvo poprosit o nějaké zhodnocení vlastního působení?
Co se vám povedlo? Co se vám nepovedlo? Co jste chtěli udělat a nestihli? Máte pocit, že jste tomu věnovali dost/tolik, co jste chtěli? Na co se má nové předsednictvo (kromě primárek a kampaně) připravit?

Bylo by super, kdyby to každý člen PKS udělal sám za sebe a nepsal to jen Honza Hora.

Díky moc!
Ahoj Adame. Zhodnocení jsem popsal zde: viewtopic.php?p=714841#p714841, vycházejích jak z toho, co jsme měl na starosti já, tak i toho obecnějšího pohledu. Možná bych přidal, že jedna z těch důležitějších věcí byla příprava strategie, v podstatě SWOT analýzy pro další PKS, aby vědělo, jakým způsobem dál jít a na co navázat. Ta se nepovedla dotvořit a nyní v covidových podmínkách netuším, zda se jí podaří dotáhnout. Obecně jsme byli přesyceni operativou a nezbyl nám vlastně čas rozvíjet nic strategického, na což si zčásti oprávněně naši lidi stěžovali. jestliže se máme rozvíjet měli bychom umět ukázat směr, kterým chceme jít.

Nový člen PKS by se měl připravit na to, že skončilo období pouhého dobrovolničení. Mě to stálo cca 200 dnů mého života. Bráno pracovního času 8 hodin denně. A to, co bude řešit to současné PKS bude tedy ještě horší. Protože skončilo punk období. Nastává profesionalizace. A ne není to korporát, jak někde někdo rád říkal. Profesionalizace v tom, že si já jako jedinec musím uvědomit, co má v mém životě prioritu a na jaké místo tedy zařadím Piráty a práci pro ně. Zdarma. Tempo doby je dosti šílené a chceme-li s ním držet krok bude to nás, kdo se budeme chtít účastnit, klást podstatně vyšší nároky než dosud. Takže by to chtělo, aby všichni, kdo to s kandidaturou myslí vážně, vzali rozum do hrsti a spočítali, že PKS bude jen tak dobré, kolik tomu budou chtít věnovat času a energie. Pokud nebude tahle funkce v tom jejich módu žití, mimo pracovní funkci No.1, pak nevím nevím. A domnívat se, že to teď já až tam vlezu zracionalizuji a pošlape to jinak a efektivněji, je dost naivní. Protože nebere v potaz základní princip - tj. demokracii. Tedy to, že se o svůj názor budete dělit s dalšími 4 osobami. A že bude i chvíli trvat než dosáhnete konsensu.

Pokud bude nové předsednictvo vidět věci takto, pak se dá očekávat celkem rychlý postup a růst celého KS. A to bych mu ze srdce přál.

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Karel.Nejedlik píše: 05 zář 2020, 08:37 Když už by bylo to vyjádření od každého člena se současného PKS, tak prosím přidejte i vyjádření (libovolně dlouhé) se zdůvodněním, proč (ne)kanadiduje v další období. Předem moc děkuji.

Dále bych chtěl vyzvat všechny, kteří si myslí, že by to dělali líp než současné PKS, tak aby se opravu nebáli a založili si nominační vlákna.OFFTOPICHlasů, že to současném PKS dělá špatně jsem slyšel během celého období hodně. Tak když jsme se nedostali nikdy ani k tomu založení členského podnětu na odvolání... pojďme si to vyjasnit aspoň nyní. Opravdu rád bych viděl tu alternativu.
Proč chci kandidovat Karle je zde: viewtopic.php?p=714841#p714841
Ale ještě trochu doplním. Pokud jsem svou práci za poslední dva roky dělal dobře, tak když nedostanu možnost pokračovat, získám nazpět cca 150 až 200 dní svého života, které by jinak šli sem, na tuto práci. Ale hlavně doufám, že nikdo nic nepozná. Mediální tým by měl, pokud jsem svou práci Míši zakladače odvedl dobře, umět fungovat i beze mě. Tiskové zprávy by se měli vydávat dál. Měl by posilovat povědomí o pirátech v Praze. Měl by se dále vydávat přehled toho, co se nám daří plnit z našich volebních programů, a taky každý měsíc skládat na schůzi KF své účty za minulý měsíc. A to všechno by mělo šlapat beze mě. Protože však vím, že je ještě spousty věcí třeba vyspravit, dotmelit, dodělat, tak proto chci ještě aspoň jedno období pokračovat. A pokud dostanu tu důvěru abych mohl přenést to, co funguje v MT i do PKS budu jen rád. To je hlavní motiv toho, proč chci pokračovat. Nicméně můj život bude pokračovat i be této funkce a vždy si najdu cestu, jak dělat něco, co mne naplňuje a současně pomáhá i druhým.

Díky za dotaz. :mrgreen:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvek:
Karel.Nejedlik

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Blanka.Charvatova píše: 05 zář 2020, 07:49 Ahoj,
Kandidovat nechci, ale krátký to taky nebude, tak to Petře asi nečti.
Já bych poprosila stávající předsednictvo, jestli by nám každý sám za sebe mohl shrnout, jak vidí zpětně svoje působení. Co se mu povedlo, na co je třeba hrdý, co mohl třeba zvládnout líp. Vím, že to je práce nevděčná, kdy tomu dáváte hodně svýho času a stejně budeme v něčem nespokojený, tak by mě zajímala vaše zpětná vazba. Díky.
A kandidáti, kde jste? Jste? Pokud ano, tak mě by zajímalo
1. Jaké je podle vás pražské sdružení v současnosti, jak funguje?
2. Co by mohlo fungovat lépe, proč a jak?
3. Čemu se chceš věnovat?
4. Jak vnímáš naši personální politiku - jak chceš řešit potřebu mít připravené kvalitní lidi pro různé funkce a úkoly (vědět, kde koho mám a na co se hodí, nebo naopak nehodí a nezaplácávat funkce lidma, který na to třeba úplně nemají, ale prostě byli k dispozici)?
5. Jak bys řešil osobní konflikty mezi členy? Ne konkrétní příklady, ale systémové řešení.
6. Jak vnímáš pražskýho lídra? Máme ho vůbec? Pokud ano, kdo to je? Pokud není, kdo by to měl být? A pokud ne, jaký by měl být? K čemu je vůbec lídr potřeba?

Díky.
1. na úrovni tzv. kmenové kultury na stupni cca 2 až tři. Viz. : https://docs.google.com/document/d/1k7- ... AxFvP6vkA/. To jest efektivitu kmene určuje kultura, která v něm převládá.
2. Způsobem, jak posunout výkon a úroveň celé skupiny spočívá v tom pozvednout kritické množství lidí na vyšší kulturní úroveň. Jde o proces zahrnující vedení velkého počtu lidí k tomu, aby změnili své chování a každý z nich jednotlivě postupoval vpřed. Postupně si tak skupina vytvoří novou kulturu a bude se jí pokoušet udržet. Jakmile dosáhne skupina stupně 4 nebude tolerovat ty, kteří mluví jazykem stupně tři a nižších a přeřadí na jiný převodový stupeň.
3. Leadershipu, to jest tvorbě vůdců.
4. Když se zde mluví o potřebu pracovat s jednotlivci, nemyslí se tím, že by se mělo cokoliv změnit na jejich přesvědčení, postojích, ale spíše na motivaci a myšlení. Leadeři se zaměřují vždy pouze na dvě věci: na SLOVA, KTERÁ LIDI POUŽÍVAJÍ, a na typy VZTAHŮ, KTERÉ VYTVÁŘEJÍ. Kvalitní lidi můžeš připravit. Tím, že dokážeš pomoci najít jejich hranice možností a ty rozvíjet. Česky je to vědět, kdo na co má a k tomu jej umět motivovat.
5. Když jsou pohromadě lidé stupně tři, snaží se jeden druhého překonat a pokořit. A přestože se tak mnohdy děje pod maskou humoru, výsledek je stejný. Výsledkem je pouze vzájemný boj, v němž se každý snaží získat převahu a ostatní na svoji stranu. Chování jednotlivců vyjadřuje přístup “osamělých válečníků” a kultura tohoto stupně jako celek působí dojmem “Divokého západu”. Takže to, jak řešit osobní konflikty, je najít to, co konflikt vytvořilo a řešit příčinu. A to se dá za pomocí mediátorů, mentorů, osobního přístupu všech zúčastněných. A strana k tomu taky chystá systémová řešení, tak se opřít i o ně. Nebát se říct o pomoc, když to bude třeba.
6. Lídra v této chvíli nemáme. Leader pomáhá jednotlivcům, kteří o to stojí a jsou toho schopni, do sféry skupinové hrdosti na příslušnost k Pirátům, která se ukazuje v jejich konkrétní práci. Pracuje pro dobro skupiny, ne pro sebe. Odměnou mu je loajalita, píle, inovace a spolupráce ze strany druhých. On sám nemusí ke spolupráci nikoho motivovat. Jde příkladem. A skupina následně dosahuje vyšší kvality a výkonu za nižší čas než kdykoliv předtím. Prostě lídr musí umět v prvé řadě lidi motivovat. Vydávat rozkazy a chtít výsledky umí každý. To ale leadera vůdcem nedělá.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvek:
Martin.Stanek

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Petr.Daubner píše: 06 zář 2020, 12:32 Mě osobně bude zajímat od kandidátů do nového PKS hlavně konkrétní vize, co zlepšit. Obecné řeči typu "chci zlepšit komunikaci, transparentnost atd." neberu, zajímají mě konkrétní návrhy řešení. Mám to trochu podobně jako Petr Křičenský - ne že bych byl úplně líný číst, ale příspěvky na stránku a více také nehodlám číst celé, kandidát by se měl umět vymáčknout stručně a jasně maximálně v několika krátkých odstavcích.
Sám určitě kandidovat nebudu, ale budu rád, když kandidátů bude co nejvíce, pokud možno různorodých, ze stávajících členů předsednictva i z lidí nových a neokoukaných, z různých částí Prahy. Prostě ať je z čeho vybírat. Těším se na Vaše příspěvky!
Co by mělo nové PKS zajistit:
1. Efektivitu práce všech týmů včetně sebe (stačí používat zápis z porady týmu a z ní vyplývající úkoly a ty následně kontrolovat a posunovat jako podklad).
2. Stanovit si jasné cíle (tento podklad použít pro tvorbu SMART cílů - tj. aby byli konkrétní, měřitelné, dosažitelné, realistické, časově ohraničené, hodnotitelné, opakovaně použitelné).
3. Rozdělení působnosti PKS do 5 základních oblastí (Personální tým Praha, Stálý Volební štáb a Volební výbor KS Praha, ZK + KETy, Mediální tým Praha, MS)
4. Motivovat lidi (vlastním příkladem).

Díky. Michal
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvek:
Michal.Macek

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Bohdana.Hola píše: 06 zář 2020, 19:40
A prosím stávající PKS i další kandidáty o doplnění informace o zvažování kandidatury v primárkách do PS v kraji Praha (nebo případnou kandidaturu na člena vlády), abychom to měli komplet a věděli jsme, v jakém horizontu uvažujeme.
Nehodlám kandidovat ani do vládních funkcí, ani v primárkách do parlamentu ČR, ale do PKS Praha. A pokud bych chtěl kandidovat rozhodně si nepodám kandidátku do PKS, protože bych lidem lhal, že se budu naplno věnovat něčemu, o co vlastně nestojím.

Díky Bobo. Michal
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvky (celkem 3):
Ladislav.Dvorak, Bohdana.Hola, Dalibor.Zahora

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Uživatelský avatar
Michal.Zachar
Člen KS Praha
Příspěvky: 229
Registrován: 27 říj 2017, 10:24
Profese: lektor soft skills & louč (kouč)
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 601 poděkování
Dostal poděkování: 516 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Pha 12/2020 - volba předsednictva KS Praha

Příspěvek od Michal.Zachar »

Ondrej.Kalis píše: 09 zář 2020, 09:56 Dobolte mi, abych kandidátům do PKS položil za sebe několik otázek:
1) Jak vnímáte vztah ZK - PKS - členská základna?
Jak by měl správně fungovat? Co uděláte, aby tak fungoval?
2) Jak vnímáte roli PKS z hlediska plnění programu, usnesení, kodexu zastupitele, deminima ze strany zastupitelů?
3) Jakou roli by měla hrát členská základna v průběhu volebního období?
Měly by být zjišťovány názory členů formou anket v případech, které nejsou obsaženy ve volebním ani koaličním programu? Mají se zastupitelé o podobné ankety opírat a má to po nich PKS žádat?
4) Jaký je význam stranických expetrních týmů? Jak silná by měla být jejich pozice a jak mají podle vás fungovat?
Je podle vás odborné obsazení KETů aktuálně dostatečné nebo je potřeba týmy personálně posílit? Pokud je třeba posílení, jakým způsobem pro ně zajistíte dobrovolníky z řad odborné veřejnosti? Měly by expertní týmy spolupracovat s externími odborníky? Pokud ano, jak budete tyto odborníky ke spolupráci motivovat?
5) Co pro vás znamená deminimum? Jak byste přitoupili k rozhodnutí v otázce, které sami do hloubky nerozumíte, ale musíte se podílet na rozhodnutí? Jak byste postupovali v případě, kdy dojde k podezření, že někdo z pirátských zastupitelů rozhoduje bez dostatečných podkladů? Má podle vás PKS toto sledovat?
6) Co pro vás znamená transparence? Jaký je význam veřejného diskusního fóra pro pirátskou politiku? Je podle vás důležité, aby významné otázky (u kterých není zvláště závažný důvod k utajení) byly řešeny na fóru? Jak byste se postavili k případu, kdy by zastupitel žádal členy, aby nepsali své názory na fórum?
7) Co podle vás patří mezi nejdůležitější principy pirátské politiky?
1. Tím, že jsme udělali koordinační schůzky MS + ZK + PKS jsme udělali první krok k tomu, aby se začali přenášet informace. A hledat další komunikační kanály. Bez vzájemné komunikace se rozpadneme. Správné fungování je takové, které tento tok informací podpoří. Udělám pro to, když už jsem to vymyslel a spustil, aby to šlapalo lépe a radostněji. :fet:
2. Jako partnery. PKS ani ZK nejsou středobodem světa a bez vzájemné spolupráce se všem lidem kolem jen ukáže buď naše politická naivita nebo neschopnost. PKS by mělo být ovšem v tomto směru stejným partnerem u všem členům bez rozdílu.
3. Ankety bych nechal až na poslední místo. To první co by mělo fungovat a tím nahradit ankety je normální lidská komunikace o nepříjemných problémech tak, aby vedla k systémovému řešení, teprve pokud dané téma bude tak konfrontační, že by blokovalo činnost použil bych anketu. Smysluplnější je jednání s KETy a opřít se o jejich názor a ten propojit s tím, co lze uskutečnit v rámci ZK. PKS by mělo po zastupitelích chtít pouze maximální otevřenost pro diskuzi dovnitř strany. Diskuzi, která však povede k výsledkům a nikoliv hledání výmluv a ad hominem proti nositelům jiných názorů.
4. Úloha KET je nezastupitelná. Má to však dvě roviny. Jejich váha bude vždy taková, jaký budou dělat výstup. Tohle by měli KETy podstatně zlepšit tak, aby se o jejich výstupech mohlo debatovat a aby měli formu, která bude motivovat ne odrazovat. Posílit, a to jednoznačně. Tady je možnost vytvořit silné odborné týmy, které by mohli sloužit jako inkubátory nápadů, které se i nemusí realizovat ihned, ale mohou sloužit jako příprava např. dalších volebních programů. Začala a dobře fungovat aplikace nalodění, takže odborníků i díky práci parlamentního týmu bude dost, ale je třeba jim poskytovat taky stejně dobrý komunikační přístup. Není lepší věta pro nováčka typu: " a co tady vlastně chcete?" Čili motivovat ke spolupráci můžeme jen osobním příkladem a zájmem o to spolu pracovat.
5. Deminimum je základ pro dobré rozhodování. Pokud věřím svému týmu mohu se spolehnout na to, že postupuje stejně. Ale nemohu na něj přenášet svou odpovědnost. A ten, kdo deminimum nepoužívá, tak ten se odhalí tím, že jeho rozhodnutí budou nekonzistentní, jeho komunikace agresivní a nepředvídatelná. Takže pokud nevím, zdržím se. A nebo se nechám poučit někým, kdo tomuto rozumí lépe. Pokud rozhoduje bez podkladů zastupitel, je třeba mu dodat podklady a konfrontovat je s tím, co dělá, aby se našel konsensus, nikoliv aby oba skončili u kontrolní komise. Sledovat by mělo plnění volebního programu. A to, jak se tento naplňuje je práce zastupitelů odpovědných za daný úsek či oblast.
6. Transparence znamená, že jsem schopen probírat i ty nejméně příjemné věci tak, aby se u nich druzí necítily ohroženi a mohli o nich se mnou otevřeně jednat. Důležité pro mne je, aby se ty otázky, které jsou důležité řešily mezi těmi, kdo je řešit potřebují. Pokud někdo neustále tahá na fórům nové a nové podněty namísto toho, aby si je seřadil, utřídil a šel s nimi za tím, s kým je potřebuje řešit, na co pak máme fórum? 2D komunikace, i když online nikdy nenahradí fyzický kontakt dvou osob. Fórum nadužívané k postování svým emotivních výlevů pak více připomíná facebook. A v mnoha ohledech komunikaci pouze zplošťuje. Nikoliv racionalizuje.
7. Autenticita osobnosti. Morální integrita. A to, že kdo chce, hledá způsob, kdo nechce hledá důvod.

Díky Ondro. Michal
Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Zachar za příspěvky (celkem 2):
Ondrej.Kalis, Martin.Stanek

Michal Zdeněk Zachar
koordinátor FUNDRAISINGU 8-)
michal.zachar@pirati.cz / 727 835 825
:roll: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Praha“