Pozornosti hodné články

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.


Pravidla fóra

Aktuální kauzy týkající se programu a politiky Pirátů.

Toto je veřejné fórum, které nesděluje politická stanoviska či názory Pirátské strany. V anketách zde může hlasovat úplně každý, kdo má účet včetně robotů a nepříznivců strany.
Dodržujte prosím jeho pravidla a pravidla slušného chování.
Pro lepší diskuzi doporučujeme si založit účet.

Odpovědět
davkol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 494
Registrován: 18 úno 2012, 22:09
Dostal poděkování: 544 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od davkol »

Stalinismus, děkan Pullmann a další promarněná debata o komunistické minulosti

Místo toho, aby kontroverzní teze děkana Filozofické fakulty přivedla českou veřejnost k hlubšímu chápání vlastní historie, odehrála se další antikomunistická fraška.



Co ale Pullmann ve zmiňovaném rozhovoru ve skutečnosti říká? Tady i v jiných rozhovorech stále opakuje, že dlouhé trvání minulého režimu nelze vysvětlit pouze represí, policejním státem a útlakem, ale že z logiky věci musela většina lidí režim podporovat a na jeho fungování se podílet. Aby vše vyhrotil a v rozhovoru s Danielem Kaiserem pro Echo24 si trochu zaprovokoval, zmíní bádání německých historiků z devadesátých let a později v rozhovoru pro DVTV také knihu Terror and Democracy in the Age of Stalin (Teror a demokracie za časů Stalina) americké historičky Wendy Goldman a tvrdí, že ve stalinistických čistkách ze třicátých let můžeme pozorovat, že demokraticky volené podnikové odbory dostaly příležitost kritizovat a trestat vedení podniků, což se postupem času zvrhlo ve strašidelnou sérii poprav a deportací celých sektorů sovětské společnosti do lágrů.

Pro Pullmanna a jím zmiňované historiky tedy onen demokratický prvek spočívá jednak v tom, že byla narušena klasická hierarchie společnosti a do veřejného rozhodování byli zapojeni dříve z něj vylučovaní lidé, a jednak v tom, že diktaturu, teror a vraždění neměly na svědomí jen stranický aparát a komunistická nomenklatura, ale že se na něm aktivně podílela sovětská společnost. Analogicky se Pullmann vyjadřuje o československých procesech, ať už s Kalandrou a Horákovou, nebo s Rudolfem Slánským. Michal Klíma ovšem v takovém vyjádření vidí pošlapání posametového vývoje, protože demokracii chápe především v rámci právního státu jako zajištění svobody slova a myšlení, jako ochranu menšinových názorů a jako svět, v němž o vině a trestu rozhodují soudy, a nikoliv většinový názor.

Jde tedy skutečně jen o dvě různá chápání pojmu demokracie, nebo o něco víc? Na tom, co Michal Pullmann v rozhovoru pro Echo24 i DVTV tvrdí, by nemuselo být nic skandálního. Odvrací se od představy, že československý (ale i sovětský) systém stál jen na hrůze, perzekucích, tyranii a vraždách, a připomíná, že tento systém při životě udržovala i většina obyvatel. Michala Klímu a další ale rozčílilo především to, že o vraždění lidí v těchto procesech mluví akademickým a politologickým slovníkem a v souvislosti s posíláním lidí na smrt mluví o participativním či demokratickém prvku. V jejich očích popisuje politický teror v příliš neosobních a abstraktních pojmech, které je osobně urážejí.



Naprostým mistrem míjení a mediální negramotnosti je ovšem již tradičně šéfredaktor Info.cz Michal Půr, který se na Twitteru svých čtenářů provokativně ptá, jak by se asi lidé tvářili na to, kdyby děkan Filozofické fakulty tvrdil, že nacistický režim nestál jen na teroru, ale také na participaci a podpoře běžných lidí. Bylo by to jistě strašné a šokující, jenomže přesně to Pullmann o nacismu ve zmiňovaném rozhovoru pro Echo24 říká. A říká to proto, že to už přes třicet let není na akademické půdě kontroverzní téma. Zkoumání dějin každodennosti německého nacionálního socialismu ukázalo, že ani nejodpornější režim všech dob se neobešel bez lidové podpory. Je to samozřejmě děsivé, ale Adolf Hitler a jeho režim měli v očích řady svých současníků legitimitu i poté, co NSDAP po vítězných volbách zrušila demokratickou soutěž politických stran a nahradila ji diktaturou a terorem.

Právě tento typ historického zkoumání nám pomáhá podívat se na minulost i se všemi nepříjemnými pravdami. Ostatně, ani antisemitismus si Hitler nevymyslel a nevnutil jej německému lidu „na bodácích“. Nejde přitom o legitimizaci diktatury, ale jen o snahu ji pochopit. A jak Pullmann opět říká v rozhovoru s Danielem Kaiserem pro Echo24, byli to levicoví historici, kdo v sedmdesátých a osmdesátých letech tyto projevy každodennosti nacistického režimu začali zkoumat a kdo s těmito závěry přišel. Takové zkoumání totiž neznamená relativizaci hrůz minulosti, ale poskytuje lepší pochopení toho, proč mohl nacistický režim vůbec fungovat. Toto pochopení navíc umožňuje společnosti se s historickým traumatem vyrovnat. K něčemu podobnému ale česká debata o komunismu zatím ani náznakem nedospěla.



Pullmannova kauza v něčem připomíná nedávné dění v Polsku, kde se vláda dokonce snaží kriminalizovat historickou práci, která dokládá, že se Poláci podíleli na holocaustu. Můžeme připomenout třeba knihu polsko-kanadského historika Jana Grabowského Lov na Židy. V případě Pullmannových komentářů k dějinám minulého režimu a Grabowského knihy jde o podobnou věc: přisuzují společnosti významný podíl na dějinných událostech, které jsme si zvykli rámovat tak, že jsme se stali nebohými oběťmi vyšších historických sil a neneseme za svou minulost žádnou odpovědnost.

Napodobování polské a maďarské debaty je pro českou konzervativní pravici typické a není asi překvapivé, že se v současné kauze tolik angažuje. Mnohem smutnější je ale role liberálně pravicových politiků, intelektuálů a novinářů, kteří by s Pullmannovými myšlenkami nemuseli mít problém. Je to nejen smutné, ale i nebezpečné, a to hned ze dvou důvodů. Pokud bude diskreditace děkana Pullmanna úspěšná, otevře se zde precedens, na základě něhož budou moci být akademici odvoláváni za své názory nebo pouhé badatelské hypotézy. Jednalo by se v podstatě o začátek konce svobody slova a myšlení na akademické půdě, tedy o to, před čím čeští liberálové obvykle a právem varují. A tato cenzura akademického bádání může vyvolat další vlnu umlčování nepohodlných názorů, tak jako se to děje právě v Polsku a Maďarsku.

Důležitá je ovšem i druhá rovina celého problému. Michal Pullmann totiž poukazuje na sociální smír, který komunisté během svého vládnutí s obyvateli Československa uzavřeli. Profesor Pavel Barša tento Pullmannův postřeh v knize Konec experimentu označuje za tak zjevný, že ho považuje za banální s tím, že ho lze přisoudit jakémukoliv modernímu režimu. Pro debatu o české současnosti však evidentně banální nebude, když se zde část elit veřejného života stále diví, proč Andrej Babiš vyhrává jedny volby za druhými. Sociální smír je totiž velmi důležitou podmínkou legitimity jakéhokoliv režimu či vlády a skoro se zdá, že Andrej Babiš je na české politické scéně momentálně jediný, kdo to pochopil. Opoziční strany takovou politiku často označují za populismus a nadbíhání lidu, a proto opozicí zřejmě zůstanou i v budoucnosti.

Jan Bělíček, Pavel Šplíchal
24. července 2020
A2larm
Perspektiva pamětníka a historika definuje střet mezi Klímou a Pullmannem, tvrdí politolog Barša

Jejich názorový střet vyvolal diskusi nejenom mezi odborníky. Michal Klíma, předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu obvinil děkana Filozofické Fakulty Univerzity Karlovy Michala Pullmanna, že svým přístupem ke zkoumání komunistického režimu v Československu relativizuje jeho zločiny. Neporozumění mezi oběma je způsobeno rozdílem mezi perspektivou historika a pamětníka, tvrdí v rozhovoru pro iROZHLAS.cz politolog Pavel Barša.



Mnoho nedorozumění a konfliktů plyne z toho, že historik má na danou věc jiný pohled, chcete-li nestrannější, méně zatížený zkušeností a více infikovaný metodologickými debatami uvnitř historiografie. Historik je více citlivý na různorodost zkušenosti. Zatímco pamětník má vrozenou tendenci zobecňovat svoji zkušenost na celou společnost jako celek.



Mohlo by se zdát, že v situaci, kdy bude historie dávnější, bude pro historika jednodušší ji uchopit. Ale v kontextu toho, co tvrdíte, se naopak zdá, že pro reflexi je vhodnější, když je ještě historie živá. Co je tedy pro reflexi blízkého historického období vhodnější?

Polemizoval bych s vaším výchozím předpokladem. Myslím, že ta nedávná historie, kde existuje ještě velká skupina pamětníků, je něčím specifická, ale ne natolik, aby to změnilo parametry historické diskuse. Podívejte se na polemiku kolem Mariánského sloupu. To se týká události z poloviny 17. století. Existuje něco jako paměť konkrétních živých lidí. Ale také existuje něco jako kolektivní paměť, která je mezigenerační. I část současné generace se pak identifikuje s narativem 19. století, že Češi jsou evangelíci a že bojovali proti Habsburkům a proti katolicismu. To je také identifikace, která je často netolerantní. A to platí i pro druhou stranu.

Na obou stranách jsou pak lidé, kteří nejsou schopni se o tom bavit s odstupem. A je jasné, že je to věc identity. Zda bude Mariánský sloup stát nebo ne, je otázka identity. Je zde nějaká kolektivní paměť, oni jsou posledním článkem v předávání kolektivního narativu a identifikují se s ním. Těchto lidí se to dotýká osobně i přesto, že v té době vůbec nežili. A dokonce se to ani nemuselo dotýkat jejich předků. Rozdíl v odstupu mezi historií a historikem tedy není tak velký, jak jste naznačoval.



A proto se někdy těmto diskusím říká politika paměti. Paměť není něco apolitického, co by bylo vzdáleno naší politické přítomnosti a jejich politických zápasů. Naopak. Paměť se často dostává do střetu politických zápasů. A toto je ten případ.



Kristián Těmín
26. července 2020
iRozhlas
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Stropnický: Žijeme v nespravedlivé společnosti, koncentrace bohatství je rekordní

Koncentrace bohatství a příjmová nerovnost je v západní společnosti největší a nejasymetričtější oproti všem společnostem, co tu dříve byly, dodává.
https://video.aktualne.cz/dvtv/stropnic ... f6b220ee8/

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Vaclav.Vcelica píše: 22 čer 2020, 08:43 Vydali jsme se špatnou cestou, vládě chybí jasná strategie, kritizuje rektorka Nerudová půlbilionový deficit

Vláda shání podporu pro nový rozpočet s rekordním schodkem půl bilionu korun. Jak k sumě dospěla, však dosud ministerstvo financí konkrétně nevysvětlilo. „Předložení takto vysokého deficitu je předčasné. Mělo by se počkat na prognózu po prvním pololetí,“ říká pro iROZHLAS.cz Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity a členka skupiny KoroNERV-20, iniciativy předních ekonomů, jejichž cílem je zmenšení dopadů pandemie na ekonomiku.

pokračování zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ek ... 210700_sto

Nevím, zda splňuje požadavky Pirátů na ministrini financí, a jestli by nabídku přijala, ale zkuste o ní pouvažovat.
Jen doplním: http://www.koronerv-20.cz/
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Ales.Sura
Člen KS Praha
Příspěvky: 2112
Registrován: 05 kvě 2009, 12:04
Profese: aplikační inženýr, vývoj IC
Bydliště: Praha 7, Bubeneč
Dal poděkování: 1963 poděkování
Dostal poděkování: 3119 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Ales.Sura »

Už to sem dávám spíše ze "sportu". Byly časy, kde bych zakládal extra vlákno na každé téma, ale koho to dneska už ve straně zajímá? Kromě jedné zmínky o EARN IT od @Marketa.Gregorova jsem nenašel nic.

EARN IT:
Gregorová: Americký EARN IT Act je ohrožením svobody slova - i pro Evropany
The EARN IT Act is the latest clueless attack on encryption, do not fall for it

LAED:
BackDoor do každého zařízení? Nový návrh zákona chce dát státním orgánům téměř úplný přístup k vašim datům
The Lawful Access to Encrypted Data Act wants to ban strong encryption

Privacy-loving EU building massive travel surveillance system for visitors that will affect billions of people
https://www.privateinternetaccess.com/b ... ff=202007B
https://www.statewatch.org/automated-su ... itiatives/
"Prosíme ty, kteří tvrdí, že něco nejde, aby nezdržovali ty, kteří už to dělají!"
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

https://www.adapterraawards.cz/
Pirátské téma k hlasování?
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Uživatelský avatar
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Příspěvky: 34638
Registrován: 22 črc 2009, 18:12
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Bydliště: Plzeň 2
Dal poděkování: 31593 poděkování
Dostal poděkování: 25701 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Petr.Vileta »

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Uživatelský avatar
Jan.Prokop
Kontrolní komise
Příspěvky: 2455
Registrován: 22 dub 2009, 08:49
Profese: ITak
Bydliště: Brandýs nad Labem
Dal poděkování: 2008 poděkování
Dostal poděkování: 3230 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Jan.Prokop »

Je možné vydat státem vyvinutou aplikaci jako open source? Přečtěte si právní analýzu
https://www.lupa.cz/clanky/je-mozne-vyd ... i-analyzu/
Uživatelský avatar
Josef.Kadlecek
Člen KS Praha
Příspěvky: 2135
Registrován: 01 čer 2010, 21:17
Profese: revizní technik elektro, energetik
Bydliště: Bráník, Příkrá x U Háje, dřevěný domeček, P4
Dal poděkování: 1916 poděkování
Dostal poděkování: 1776 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Josef.Kadlecek »

Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
davkol
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 494
Registrován: 18 úno 2012, 22:09
Dostal poděkování: 544 poděkování

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od davkol »

V oligarchickém Česku je Babiš jen nevýznamným hráčem

Stát je důležitým zdrojem prostředků pro mnoho z největších miliardových korporací v Česku. Tuzemské dění je tak z velké části provázáno právě na tyto společnosti. Agrofert je přitom v některých případech jenom tím nejočividnějším příkladem.

Neméně zajímavým příkladem je také Energetický a průmyslový holding (EPH) u jehož zrodu stál Daniel Křetínský, a který mnoho ze svých finančních a investičních projektů realizoval ve spolupráci s firmou PPF Petra Kellnera. EPH dnes zahrnuje celou řadu podniků v několika zemích EU včetně Británie, Německa, či Itálie, ale také Slovenska a Maďarska.



Mezitím v Česku probíhá soudní spor, na jehož jedné straně je Křetínského odpadová společnost AVE CZ a na straně druhé město Čáslav. Předmětem jsou poplatky z jedné z největších skládek AVE v Čáslavi.

Město Čáslav skládku prodalo AVE CZ v době, kdy ještě AVE bylo součástí rakouského koncernu, tedy rok před tím, než se společnost stala součástí Křetínského skupiny a kdy o společnosti projevovaly zájem také Penta a PPF.



Pokud Česko někdy uvidí pravomocný rozsudek ve prospěch města Čáslav (AVE CZ s největší pravděpodobností využije každé možnosti odvolávat se), tak bude velmi zajímavé sledovat, zda takový rozsudek bude mít dopad i na Státní fond životního prostředí ČR (Fond).

Fondu totiž také náleží poplatky z uloženého odpadu, a jak jsem v minulosti na BL upozorňoval, tak i zde je patrný dlouhodobý nepoměr mezi skutečně uloženým odpadem a deklarovaným množstvím zpoplatněného odpadu (za výběr zodpovídají kraje a celní správa).

Nutno dodat, že v případě Čáslavi se nejedná o jedinou skládku AVE CZ. Srovnatelně velkou skládku provozuje společnost také v Benátkách nad Jizerou a menší skládky i v dalších lokalitách.

Pikantní na celé záležitosti je, že bez pasivity celní správy, krajských úřadů, anebo alespoň tajuplného ticha resortu ministra životního prostředí Richarda Brabce (který by se o příjmy Fondu měl zajímat v první řadě) by nebylo možné, aby tak velké disproporce mezi vykazovaným odpadem a reálně odváděnými poplatky alespoň někoho nepraštily na chvilku do očí.

Samozřejmě, ve všech dotčených složkách státní správy hrají představitelé hnutí ANO klíčovou úlohu. Tedy hnutí, které na přelomu let 2013 a 2014 po vyhraných volbách vkročilo do státní správy s protikorupční agendou a kritikou kmotrovských poměrů v české politice.

Pokud by náhodou opoziční strany na sklonku okurkové sezóny sháněly tvrdá čísla jak poukázat na kontinuitu kmotrovské politiky, nebo spíše na její zefektivnění (na mizerném vybírání poplatků z uložených odpadů se přirozeně podíleli i předchůdci Babišova hnutí), tak odpadové hospodářství v Česku skýtá nepřeberné množství zatuchlých témat.

Albín Sybera
24. srpna 2020
Britské listy
Uživatelský avatar
Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Příspěvky: 13423
Registrován: 21 dub 2009, 12:29
Profese: zakládající člen
Bydliště: Praha
Dal poděkování: 34738 poděkování
Dostal poděkování: 17613 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozornosti hodné články

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Výcviková mise EU v Mali je pozastavena. EU vycvičila také pučisty
http://casopisargument.cz/?p=31268

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Odpovědět

Zpět na „Pirátské kauzy“