KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Fórum pro diskusi členů a registrovaných příznivců. Zde lze vyhlašovat závazná hlasování členů krajského sdružení.

Moderátoři: Předsedající, PKS Vysočina

Uživatelský avatar
Tereza.Maskova
Člen KS Vysočina
Příspěvky: 79
Registrován: 05 zář 2019, 17:07
Profese: Zdravotní sestra
Dal poděkování: 304 poděkování
Dostal poděkování: 283 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Tereza.Maskova »

Vezmu to na několikrát

1) Co se týká informovanosti o probíhajícím a pak ukončeném výběrovém řízení... Ano, informace mi chyběli, ale protože předpokládám dobrou vůli, věřila jsem, že ty informace nemohou být zveřejněny, tak jak PKS tvrdí. Zveřejnění nějakých kusých informací na Zulipu mi nepřijde rozumné. Ale dost možná za to může moje nezkušenost.

2) Než jsem to stihla sepsat, vzal mi to Mario z úst. Už od počátku (tedy mého počátku u Pirátů) pozoruji v rámci KF dvě skupiny lidí, kteří sice sedí v jedné lodi, ale každá jako by pádlovala jiným směrem. Nebo spíše chceme všichni jedním směrem, ale jedna skupina chce spravovat starý dosluhující motor, kterej už nemá ten výkon, protože je na palubě prostě moc posádky a taky už má léta. Druhá skupina chce sehnat novej motor, do tý doby využít pádla a plachty... A nějak se nemůžou dohodnout, co je teda správně. Což je tedy čistě jen můj subjektivní pohled.

3) Co se přímo KoKS týká, u mě hrají roli dvě roviny. Funkci vnímám totiž spíše jako stmelující prvek, představovala bych si člověka nabitého energií, pozitivním přístupem, ochotou, sounáležitostí, entuziasmem - protože takový člověk má chuť pracovat s nováčky, dobrovolníky, zájemci. Má chuť je podporovat, podržet je, zajistit, aby se jim u Pirátů líbilo - viz požadavky v inzerátu -
dobré komunikační dovednosti, příjemné vystupování, empatie
systematičnost, emoční stabilita a pracovitost, optimismus a schopnost motivovat dobrovolníky
S Evčou jsme to probraly a ona ví, že u ní takovéto vlastnosti nevidím. Má jiné silné stránky. Jelikož jsem znala z inzerátu popis požadavků na KoKSe, velmi mě výsledek výběrového řízení překvapil - což je rovněž subjektivní a kdo já jsem, abych to soudila. Mám jen ten názor.
Rovina druhá je, že tato práce obnáší i práci administrativní, která ovšem pro mě nedosahuje takové důležitosti, protože to je věc, kterou se lze naučit.

4) V poslední řadě bych měla jedno přání. U Pirátů jsem čekala trochu více přímosti a upřímnosti. Přijde mi, že dostatečně nenazýváme věci pravými jmény, tančíme jakési tanečky a obíháme horkou kaši. Vím, není to lehké, je nás tolik a jsme každý jiný, ale ta upřímnost a přímost mi fakt chybí. I já se tomu pomalu učím. Doufám, že i tento problém nás naučí dělat to líp.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Tereza.Maskova za příspěvky (celkem 5):
Marek.Krejpsky, Zdenka.Liskova, Pavel.Knezik, Mario.Pospisil, Petr.Kozel
Zlatá střední cesta! Aneb hledat rovnováhu vždy a ve všem.
Uživatelský avatar
Pavel.Knezik
Předseda/předsedkyně krajského sdružení
Příspěvky: 477
Registrován: 08 lis 2018, 06:37
Profese: IT Administrator
Bydliště: Pelhřimov
Dal poděkování: 576 poděkování
Dostal poděkování: 632 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Pavel.Knezik »

Ondra.kl píše: 02 srp 2020, 10:51 To je ovsem zjevne nepochopeni postaveni Koks - ten neni a nema byt sekretarkou pks.
Ahoj,
potom bych rád to postavení kokse pochopil.

Muzes mi at uz ty: @Ondra.kl pripadne @Michaela.Skokanova nebo @Dalibor.Zahora,
v kratkosti popsat toto postavení.

Předem diky
Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Knezik za příspěvky (celkem 3):
Zdenka.Liskova, Irena.Bacinova, Petr.Kozel
Uživatelský avatar
Eva.Novakova
Krajský zastupitel
Příspěvky: 968
Registrován: 29 led 2018, 14:38
Profese: Metodička
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 4177 poděkování
Dostal poděkování: 1686 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Eva.Novakova »

Zdravím všechny členy, členky, příznivce a dobrovolníky,

vnímám, že nastal čas, abych se taky vyjádřila. Ač mám trochu pocit, že se debata ubírá jinam, než jaký je účel tohoto vlákna, tak to vlastně vítám, protože ten prostor evidentně chyběl na více stranách. Jsem ráda, že Víťa členský podnět založil (a že získal podporu), i za to, že se v něm vyjadřují členové a členky (nejen) napříč KS. Informovaní a aktivní lidé jsou z mého pohledu klíčovým prvkem našeho úspěchu.

Jinak jsem do výběrka šla s důvěrou ve své schopnosti, proces výběrového řízení i strukturu strany (a nastavení pozice KoKS). Co se týče mých kompetencí k výkonu práce KoKS, dovolila bych si odkázat na tabulku s výsledky, kde je vidět i hodnocení tří členů a členek nominovaných za PKS. Váš feedback vítám, respektuju a akceptuju - a jelikož jde o feedback, nebudu na něj reagovat. OFFTOPICSnad kromě jednoho případu - Mario, myslím, že naše komunikace je problematická přinejmenším z obou stran. Když jsem minule napsala, že se nepřikláním k řešení sporů násilím, označil jsi mě za soudružku domovní důvěrnici. Ale já vím, že tak prostě komunikuješ, tak myslím, že s tím dokážu žít a pracovat. Pojďme to zkusit oba.

Vítám ho i proto, že jsem za celou dobu neslyšela napřímo, že bych KoKS být neměla, ani zdůvodnění, proč bych na danou pozici neměla být vhodná. Nedostaly se ke mě ani zprávy o tom, že se mnou mají některá MS a členové problém. To samozřejmě akceptuju, máte na to právo. Budu ráda, když mi kdykoliv otevřeně sdělíte, čím tyto pocity vyvolávám, nebo mě přímo upozorníte na nějaké z vašeho pohledu nevhodné jednání. Jen tak se můžeme posunout dál a vyjít z této situace silnější.

Už to, jak to vše nakonec dopadlo, mi dává naději, že to vše zvládneme. Společně, se vzájemnou podporou.

Budu ráda, nejen pro sebe, ale i pro ostatní, když bude postupně zveřejněno vše, co s VŘ souvisí.

Díky všem a těším se na spolupráci. OFFTOPICTa by měla začít zhruba od půlky srpna na částečný úvazek, od října pak na celý.

Eva

P.S. Děkuju všem, co při mě celou dobu stáli i těm, kdo se zajímali o to, jak mi v tom je.
Naposledy upravil(a) Eva.Novakova dne 02 srp 2020, 22:05, celkem upraveno 1 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Eva.Novakova za příspěvky (celkem 4):
Dalibor.Zahora, Vit.Zacek, Miroslav.Vacha, Jan.Posvar

Podporuji myšlenky Renesance Pirátů
web | forum | zulip

Uživatelský avatar
Jan.Brizdala
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 875
Registrován: 29 kvě 2018, 21:03
Profese: Radní Kraje Vysočina
Bydliště: Třebíč
Dal poděkování: 779 poděkování
Dostal poděkování: 1582 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Jan.Brizdala »

Děkuji moc @Mario.Pospisil za jeho silnou myšlenku a níže ji opětovně cituji, jelikož skutečně nechci, aby zapadla.
Mario.Pospisil píše: 02 srp 2020, 12:33 Jen taková poznámka na okraj, mimo téma: zdá se mi to, že nejenže neplujeme na stejné vlně ale dokonce na jiné lodi? Aspoň část členů.
Jsme ještě Piráti, kteří si svobodně volí velení a směr plavby a nebo je část posádky složená z korzárů, poslouchající příkazy vrchnosti a směřující své kormidlo k lepším zítřkům pro všechny, zejména pro ty, kteří je nechtějí?
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Brizdala za příspěvky (celkem 5):
Pavel.Knezik, Zdenka.Liskova, Miroslav.Vacha, Mario.Pospisil, Petr.Kozel
Jan Břížďala
místopředseda KS Vysočina, člen MS Třebíč
Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiky a komunikačních technologií
Profil na wiki.pirati.cz
Uživatelský avatar
Jan.Brizdala
Krajské předsednictvo
Příspěvky: 875
Registrován: 29 kvě 2018, 21:03
Profese: Radní Kraje Vysočina
Bydliště: Třebíč
Dal poděkování: 779 poděkování
Dostal poděkování: 1582 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Jan.Brizdala »

Ahoj,

přidávám své odpovědi:

1. Proč chce předsednictvo, aby krajský koordinátor byl plně pod krajem a ne pod personálním odborem? Jaké jsou výhody tohoto uspořádání? Není to přílišná kumulace moci?

Při současném nastavení je hlavní činností koordinátora v našem kraji OFFTOPIC(jelikož značná část agendy koordinátora byla v minulosti přesunuta na současného správce kraje @Ondrej.Tuma) práce s členskou základnou, péče o nováčky, příznivce, dobrovolníky. Odpovědnost za situaci v kraji má krajské předsednictvo, které zná nejlépe potřeby a specifika kraje. Na základě toho může efektivně nastavovat s koordinátorem spolupráci, aby byla jeho činnost smysluplná. Vztahy a požadavky lidí z kraje znají nejlépe ti, kteří v tom kraji skutečně působí. Nejsem zastáncem žádného centralistického přístupu a řízení věcí z vrchu. Argument kumulace moci mi přijde nepatřičný, když bychom došli k závěru, že by byl koordinátor například volen krajským fórem po proběhlé grilovačce. Členové KF jsou dostatečně kompetentní, aby ve volbě posoudili, kdo je vhodný kandidát na hledanou pozici. Navíc by odpadlo i podezření, že někdo si dosazuje na určité pozice své kamarády a známé (ať je to PO v současnosti, nebo by to mělo být PKS).

2. Proč PKS požádalo o zrušení VŘ, pokud to není kvůli vítězce? (Vykřičník u jména neberu jako důvod.)

Tyto důvody byly opakovaně řešeny na otevřených jednáních krajského předsednictva a zasílány i v podkladech kontrolní komisi. Namátkou uvedu:

- výběrové řízení bylo vypsáno bez předchozího informování členů krajského předsednictva a bez možnosti diskutovat jeho podmínky,
- k vypsání výběrového řízení došlo pár desítek minut poté, co se na foru objevila rezignace @Michaela.Vodova, členové předsednictva se o obojím dozvěděli prakticky souběžně,
- soutěžená náplň činnosti krajského koordinátora neodpovídá skutečné pracovní náplni, kterou krajský koordinátor v posledních měsících vykonával, nový koordinátor by tak měl nově vykonávat spoustu činností, které nyní dělá @Ondrej.Tuma a pro něj se tak bude muset vymýšlet jiná činnost,
- před zahájením výběrového řízení nebyly dodány žádné informace o jeho etapizaci, procesu hodnocení a způsobu vyhodnocování,
- informační neúplnost vedla k mylnému hodnocení relevance kandidátů a ovlivnila rozhodování o zástupcích PKS ve výběrové komisi,
- sám uvádíš to, že @Jana.Kolarikova a @Michaela.Vodova dali v průběhu výběrového řízení jasně najevo svoji preferenci,
- dílčí úkoly kandidátů byly vyhodnocovány neobjektivně, někde byly uznány třeba připomínky od @Blanka.Lednicka, na mé OPAKOVANÉ připomínky nebylo NIJAK REAGOVÁNO, až posléze jsem se dozvěděl, že mé poznámky byly malicherné a není problém ohodnotit 4,5 body z 5 to, že uchazeč(ka) výběrového řízení při plnění úkolu dohledání kontaktů na členy krajského předsednictva uvede jen 2 z 5 e-mailů dobře,
- jako neprofesionální hodnotím přístup, kdy se @Blanka.Lednicka táže na návrh dalšího postupu při výběrovém řízení ve chvíli, kdy výběrová komise nedospěla ke konsenzu, její e-mail je ZCELA IGNOROVÁN a členové předsednictva jen informováni o stanovisku, že je proces ukončen.

Tento přístup průběhu výběrových řízení mi přijde obzvláště neprofesionální a nedokážu si představit, že by takováto personalistika dokázala obstát ve veřejné či soukromé sféře. Osobně mi vadí, když se uvádí, že na problémy bylo upozorňováno až po ukončení výběrového řízení. NENÍ TO PRAVDA a osobně jsem výše uvedl několik poznatků. OFFTOPICTo, že někdo přeběhne silnici na červenou je sice splnění úkolu. Jestliže ale přitom nerespektuje platnou legislativu a nedbá ani upozornění ostatních, že se to nemá, je to celkem nemorální.

3. Čím se provinil personální odbor, že na něj někteří členové tak vehementně útočí?

Není to o útocích, ale řešení sporu, který vznikl na základě skutečností uvedených v bodu 2.

4. Jaká byla role kontrolní komise v celém procesu?

@Jana.Kolarikova je požádala o vyjádření, @Rostislav.Reha nás o vyjádření a poté nám zaslal názor.

5. Proč všechna jednání ohledně VŘ probíhala bez přítomnosti Evy, které se to celé týkalo?

@Eva.Novakova byla do probíhající diskuze v počátku přidána mnou v rámci e-mailové výměny názorů s personálním odborem. Na základě požadavku @Jana.Kolarikova byla následně Eva z následující korespondence vyjmuta. Osobně jsem byl vyzván k tomu, abych se Evě omluvil za to, že jsem ji do probíhající diskuze začlenil, což jsem tak učinil. Za sebe vnímám situaci tak, že právně sice nebylo vhodné Evu zahrnovat do diskuzí (byla 1 z 18 účastníků výběrového řízení), ale morálně ano (je jednou z nás, všichni máme zájem na dobrých vztazích a nikdo nemá rád systém "o nás bez nás").
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Brizdala za příspěvky (celkem 3):
Zdenka.Liskova, Mario.Pospisil, Tereza.Maskova
Jan Břížďala
místopředseda KS Vysočina, člen MS Třebíč
Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiky a komunikačních technologií
Profil na wiki.pirati.cz
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Příspěvky: 4107
Registrován: 18 čer 2009, 12:09
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 794 poděkování
Dostal poděkování: 4096 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Ondra.kl »

Pavel.Knezik píše: 02 srp 2020, 17:41
Ondra.kl píše: 02 srp 2020, 10:51 To je ovsem zjevne nepochopeni postaveni Koks - ten neni a nema byt sekretarkou pks.
Ahoj,
potom bych rád to postavení kokse pochopil.

Muzes mi at uz ty: @Ondra.kl pripadne @Michaela.Skokanova nebo @Dalibor.Zahora,
v kratkosti popsat toto postavení.

Předem diky
Krajští koordinátoři mají za úkol aktivizovat krajské sdružení, pracovat na celostátních i komunálních kampaních v regionech a pomáhat krajskému předsednictvu.


Jinak receno je to pozice personalisty zkombinovana s koordinatorem. A jako takova musi byt rizena centralne (aby byl postup a pravidla vsede stejna). A dale musi byt apoliticka - musi pristupovat ke vsem stejne.

Naproti tomu pks je politicke vedeni a proto od nej musi byt koks oddelen a musi byt nezavisly.

Vzajemna spoluprace je samozrejme potreba ;-)


Ono je dulezite si uvedomit ze pirati nejsou federaci mistnich sdruzeni. Pirati jsou celostatni organizace.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondra.kl za příspěvky (celkem 5):
Eva.Novakova, Dalibor.Zahora, Michaela.Nepejchalova, Vit.Zacek, Vladimir.Vlach
Uživatelský avatar
Miroslav.Vacha
Místní předsednictvo
Příspěvky: 194
Registrován: 16 pro 2017, 21:07
Profese: Zdravotnický záchranář
Dal poděkování: 444 poděkování
Dostal poděkování: 367 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Miroslav.Vacha »

Vit.Zacek píše: 02 srp 2020, 04:42

Hned na začátek mám pár otázek:

1. Proč chce předsednictvo, aby krajský koordinátor byl plně pod krajem a ne pod personálním odborem? Jaké jsou výhody tohoto uspořádání? Není to přílišná kumulace moci?

2. Proč PKS požádalo o zrušení VŘ, pokud to není kvůli vítězce? (Vykřičník u jména neberu jako důvod.)

3. Čím se provinil personální odbor, že na něj někteří členové tak vehementně útočí?

4. Jaká byla role kontrolní komise v celém procesu?

5. Proč všechna jednání ohledně VŘ probíhala bez přítomnosti Evy, které se to celé týkalo?

Díky za odpovědi.
Ahoj Vítku,

snažím se nelehkou situaci reflektovat a pochopit co všechno se v situaci dělo a děje. Opravdu si nejsem jistý, jestli tato forma dopisování Ti může kvalitně situaci vysvětlit, ale pokusím se Ti vysvětlit ze svého pohledu co nejlépe. Pohled každého jednotlivého člena PKS se může v některých situacích a otázkách lišit.


1. Proč chce předsednictvo, aby krajský koordinátor byl plně pod krajem a ne pod personálním odborem? Jaké jsou výhody tohoto uspořádání? Není to přílišná kumulace moci?

Ptát se tímto způsobem vnímám jako předjímající dotaz. Není to otázkou toho – proč to chce předsednictvo. Nemyslím, že v tomto existuje shoda a není ani jasný koncept. Tento bod jsme naťukli i s Janou Kolaříkovou a není nijak rozpracován. Také existuje v PKS diskuze o tom, a je to něco k čemu chceme směřovat, že po volbách bude potřeba několik dalších pozic a budou placeny nejspíše pouze z krajských peněz Pirátů. Pozice v oblasti PR, komunikace a celkové propagace naší práce atd. K dotazu kumulace moci. Samo o sobě to nemuže být přílišná kumulace moci. Není nijak nastaveno působení KoKse čistě pod krajem, ani v jakém vztahu by byl s PKS. Je to podobné i s krajským koordinátorem. Toho také běžně KF nemají, je placen z krajského rozpočtu a nespadá přímo pod PO. Je to kumulace moci? Čí? Stejně tak krajský PR specialista není kumulací moci.
Ale je dobře když se na to ptáš, je potřeba toto mít nastaveno tak aby kumulace moci, která by mohla být zneužitelná, nemohla být ani ne jedná straně. Od toho ta funkce být nesmí. A kumulace moci je nežádoucí.

Pokud vidíš aspekty kde ke kumulaci dochází, pojmenovávej je, je potřeba je zviditelňovat a vyjasňovat.

2. Proč PKS požádalo o zrušení VŘ, pokud to není kvůli vítězce? (Vykřičník u jména neberu jako důvod.)

Položil jsi otázku, která se podobá škrtnutí sirkou u otevřeného kanystru benzínu. Přesně toto je ten bod, na základě kterého celé to martirium vzniklo. Možná jsi nevědomě otevřel pandořinu skříňku. Což se pozná tak, že se tu ve vlákně rozjede to, co se již jednou rozjelo. Nekonečné texty argumentů a jejich různé interpretace vedoucí k něčemu, co brzdí spousty jiné dúležitější práce.

Takže zkusím velice stručne, tak jak to vidím. Je to kombinace obou faktorů. Je to kvůli konkrétní osobnosti – Evě a je to i kvůli procesu, kterým k tomu došlo. Je to absolutně paradoxní situace, která vyústila v to co se stalo. Prošel někdo, kdo vyvolal u nadpoloviční většiny PKS silnou reakci v tom, že neměl projít a přitom dával Evě kladné hodnocení aby prošla. Trochu schizofrenní ne? Proč se to tedy stalo?

Výberové řízení proběhlo řádně, uznala to kontrolní komise. Procesně to bylo tedy v pořádku. Ale otázka je jaké procesy? Co se hodnotilo? Jakým způsobem, atd..
Velká část potenciálních problémů či nedostatků, které byly důležité pojmenovat pro výběr nejvhodnějšího kandidáta, měla být vykomunikována buď dopředu, nebo při pohovoru. Procesy nebyly (asi ani nemohli být) nastaveny tak aby obsáhly vše co je potřeba ve výběrku pojmenovat. Vykomunikováno to dostatečně nebylo a skrytý ledovec začal vyplouvat na povrch. Něco jako Titanic a zdánlivá nevýznamná špička ledovce. Ledovce většího než se zdálo.

Procesně byli připomínky řešeny ext post a měli být řešeny dříve. Což, ale neubralo na potřebě si věci vyjasnit a říct si, že nastala situace, která je vnímána jako vážný problém. (A zde přesně nastali všechny ty trable a potřeba je vyřešit). Inu cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Jestli budeš chtít podrobnosti, najdeš je v jednáních a přikloníš se ke straně ke které chceš, ale zde to může opět vyvolat neshody. Konkrétní být k tak velké obsáhlosti postojů ani nejde.

3. Čím se provinil personální odbor, že na něj někteří členové tak vehementně útočí?

Tak toto Vítku musíš lépe vysvětlit. Buď konkrétní. Nevybavuji si VEHEMENTNÍ ÚTOČENÍ ani jednou. Nepleť si emoce, nedorozumění a neshody s vehementním útočením. Pokud něco vnímáš jako vehementní útočení, sem s tím, ať se to vysvětlí. Jinak je to pomluva na neznámého člena, a protože jsi o tom slyšel tak je jistě někomu známý, ale tím by se to mohlo dostat na úroveň pomluv.

4. Jaká byla role kontrolní komise v celém procesu?

Posoudila podklady k výběrovému řízení, které k tomu měla k dispozici. A vyjádřila hodnocením a toto je zcela stručný závěr:

Kontrolní komise tedy konstatuje, že výběrové řízení řádně proběhlo, Eva Nováková v něm zvítězila a Jana Kolaříková je oprávněna za zadavatele podepsat smlouvu. Zároveň je možné proti výsledku výběrového řízení podat stížnost (se všemi náležitostmi), což může udělat jak PKS, tak kterýkoliv jiný dotčený účastník. PKS má z dosavadní praxe taktéž hodnotící pravomoci k této pozici a plnění příslušných povinnosti pozice KoKS, čili je možno případnou nefunkční situaci řešit i později v průběhu plnění smlouvy.

5. Proč všechna jednání ohledně VŘ probíhala bez přítomnosti Evy, které se to celé týkalo?
Již vysvětleno. Byla účastníkem VŘ.

A jak Vítku píšeš: Situace, kdy si někdo s někým nesedne, je běžná a ve větší kolektivu lidí asi i nevyhnutelná. Pro správné fungování týmu je ovšem nutné rozpory řešit a pokud možno překonat.

To je jasný. Ale chápej, tohle je stav kdy lidé v neshodách rozhodují o penězích člověka, který je dosazen do funkce, kvůli které mají další neshody. Jsou to lidé, kteří hodnotí či zadávají z velké části a z podstaty své funkce jeho práci v situaci kdy jsou v neshodách. (Mohou hodnotit vůbec objektivně?) PKS dělá práci zadarmo a potřebuje k tomu MOTIVACI. Myslíš, že motivace vzniká tak, že budeš spolupracovat s někým s kým nechceš, ale budeš to zkoušet, protože tomu zadavatel VŘ veří. Tomu musí veřit ty lidi, kterých se to týká. Ono je totiž úplně něco jiného řešit a překonávat neshody kolegů kteří sedí bok po boku a taky něco jiného lidí, kteří se mají vzájemně hodnotit, určovat výši odměny a vzájemně motivovat.

Takže tady nejde o odstranění kandidátky. Tady jde o sakra velkou zodpovědnost.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Vacha za příspěvky (celkem 5):
Mario.Pospisil, Tereza.Maskova, Pavel.Knezik, Petr.Kozel, Zdenka.Liskova
"Jednej, mluv a mysli ustavičně tak, jako by ses už měl rozloučit se životem."
Marcus Aurelius

Jsem li sháněn, k dispozici zde: miroslav.vacha@pirati.cz
Uživatelský avatar
Miroslav.Vacha
Místní předsednictvo
Příspěvky: 194
Registrován: 16 pro 2017, 21:07
Profese: Zdravotnický záchranář
Dal poděkování: 444 poděkování
Dostal poděkování: 367 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Miroslav.Vacha »

Jo a přátelé, když jsem se snažil Vítkovi odpovědět, tak místo citace jsem zaklikl funkci - upravit příspěvek. Čímž jsem ho Víťovi komplet přemazal. Již jsem jeho původní a průvodní text vrátil zpět a doufám, že je vše v v pořádku. Moc se omlouvám a pokud někdo zaregistroval fázi výmazu, neděste se. :O) Byl to obyčejný překlik. :D
Tito uživatelé poděkovali autorovi Miroslav.Vacha za příspěvky (celkem 2):
Dalibor.Zahora, Zdenka.Liskova
"Jednej, mluv a mysli ustavičně tak, jako by ses už měl rozloučit se životem."
Marcus Aurelius

Jsem li sháněn, k dispozici zde: miroslav.vacha@pirati.cz
Uživatelský avatar
Vit.Zacek
Republikový výbor
Příspěvky: 501
Registrován: 17 kvě 2018, 00:37
Profese: student ekonomie
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 923 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Vit.Zacek »

Miroslav.Vacha píše: 03 srp 2020, 01:12

1. Proč chce předsednictvo, aby krajský koordinátor byl plně pod krajem a ne pod personálním odborem? Jaké jsou výhody tohoto uspořádání? Není to přílišná kumulace moci?

Ptát se tímto způsobem vnímám jako předjímající dotaz. Není to otázkou toho – proč to chce předsednictvo. Nemyslím, že v tomto existuje shoda a není ani jasný koncept. Tento bod jsme naťukli i s Janou Kolaříkovou a není nijak rozpracován. Také existuje v PKS diskuze o tom, a je to něco k čemu chceme směřovat, že po volbách bude potřeba několik dalších pozic a budou placeny nejspíše pouze z krajských peněz Pirátů. Pozice v oblasti PR, komunikace a celkové propagace naší práce atd. K dotazu kumulace moci. Samo o sobě to nemuže být přílišná kumulace moci. Není nijak nastaveno působení KoKse čistě pod krajem, ani v jakém vztahu by byl s PKS. Je to podobné i s krajským koordinátorem. Toho také běžně KF nemají, je placen z krajského rozpočtu a nespadá přímo pod PO. Je to kumulace moci? Čí? Stejně tak krajský PR specialista není kumulací moci.
Ale je dobře když se na to ptáš, je potřeba toto mít nastaveno tak aby kumulace moci, která by mohla být zneužitelná, nemohla být ani ne jedná straně. Od toho ta funkce být nesmí. A kumulace moci je nežádoucí.

Pokud vidíš aspekty kde ke kumulaci dochází, pojmenovávej je, je potřeba je zviditelňovat a vyjasňovat.
Pokud by byl KoKS vybírán pomocí VŘ, tak je evidentní, že by se moc v kraji více nakupila do centra. Pokud by byl KoKS volen krajským fórem, tak bychom zase byli ochuzeni o síto výběrového řízení. Taky stojí za popřemýšlení, jaké by byly informace o kandidátech při volbě. KoKS je funkce, na kterou se běžně hlásí lidé zcela mimo stranu. Jak by tito lidé mohli představit svoje schopnosti na jedné grilovačce? V takovém systému by měli šanci vyhrát takřka výhradně lidé z vnitřku strany, čímž bychom se ochudili o dost kandidátů. Nehledě na to, že sebelepší grilovačka nemůže nahradit objektivní výběrové řízení.

Miroslav.Vacha píše: 03 srp 2020, 01:12
2. Proč PKS požádalo o zrušení VŘ, pokud to není kvůli vítězce? (Vykřičník u jména neberu jako důvod.)

Výberové řízení proběhlo řádně, uznala to kontrolní komise. Procesně to bylo tedy v pořádku. Ale otázka je jaké procesy? Co se hodnotilo? Jakým způsobem, atd..
Velká část potenciálních problémů či nedostatků, které byly důležité pojmenovat pro výběr nejvhodnějšího kandidáta, měla být vykomunikována buď dopředu, nebo při pohovoru. Procesy nebyly (asi ani nemohli být) nastaveny tak aby obsáhly vše co je potřeba ve výběrku pojmenovat. Vykomunikováno to dostatečně nebylo a skrytý ledovec začal vyplouvat na povrch. Něco jako Titanic a zdánlivá nevýznamná špička ledovce. Ledovce většího než se zdálo.

Procesně byli připomínky řešeny ext post a měli být řešeny dříve. Což, ale neubralo na potřebě si věci vyjasnit a říct si, že nastala situace, která je vnímána jako vážný problém. (A zde přesně nastali všechny ty trable a potřeba je vyřešit). Inu cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.
Které aspekty se podle tebe měly hodnotit a nehodnotily? Pokud ty procesy ani nemohly být nastaveny tak, aby obsáhly co potřeba, tak to ani nemůže být důvod pro zrušení? KoKS je přece jen pod PO, takže právo stanovovat si podmínky má hlavně PO, ne?
Miroslav.Vacha píše: 03 srp 2020, 01:12
3. Čím se provinil personální odbor, že na něj někteří členové tak vehementně útočí?

Tak toto Vítku musíš lépe vysvětlit. Buď konkrétní. Nevybavuji si VEHEMENTNÍ ÚTOČENÍ ani jednou. Nepleť si emoce, nedorozumění a neshody s vehementním útočením. Pokud něco vnímáš jako vehementní útočení, sem s tím, ať se to vysvětlí. Jinak je to pomluva na neznámého člena, a protože jsi o tom slyšel tak je jistě někomu známý, ale tím by se to mohlo dostat na úroveň pomluv.

Dobře, pokud mám být konkrétní, tak vyjádření @Pavel.Knezik o „diktátu z centra“ a o tom, že PO už na Vysočině VŘ dělat nebude. Když toto zazní od člena předsednictva, tak to podle mě rozhodně není v pořádku. Nemyslíš, že PO a PKS nejsou konkurenti, nýbrž spolupracovníci, kteří mají společný cíl a měli by si při tom vzájemně napomáhat? Takovéhle vyjádření akorát podkopávají vztahy uvnitř strany a zasévají nedůvěru.
Miroslav.Vacha píše: 03 srp 2020, 01:12

A jak Vítku píšeš: Situace, kdy si někdo s někým nesedne, je běžná a ve větší kolektivu lidí asi i nevyhnutelná. Pro správné fungování týmu je ovšem nutné rozpory řešit a pokud možno překonat.

To je jasný. Ale chápej, tohle je stav kdy lidé v neshodách rozhodují o penězích člověka, který je dosazen do funkce, kvůli které mají další neshody. Jsou to lidé, kteří hodnotí či zadávají z velké části a z podstaty své funkce jeho práci v situaci kdy jsou v neshodách. (Mohou hodnotit vůbec objektivně?) PKS dělá práci zadarmo a potřebuje k tomu MOTIVACI. Myslíš, že motivace vzniká tak, že budeš spolupracovat s někým s kým nechceš, ale budeš to zkoušet, protože tomu zadavatel VŘ veří. Tomu musí veřit ty lidi, kterých se to týká. Ono je totiž úplně něco jiného řešit a překonávat neshody kolegů kteří sedí bok po boku a taky něco jiného lidí, kteří se mají vzájemně hodnotit, určovat výši odměny a vzájemně motivovat.
Však vás nikdo nenutí, abyste chodili po práci na pivo, ale stačí spolu nějakým způsobem pracovat. Ve VŘ byla vybrána nejlepší uchazečka, a to je podle mě důležitější kritérium než to, jestli je někdo s někým kamarád. Je podle tebe uchazeč, který dopadl o něco hůře ve výběrku, ale zároveň se s předsednictvem nezná a nemůže tedy s ním mít špatné vztahy, lepší než výherce?
Miroslav.Vacha píše: 03 srp 2020, 01:18 Jo a přátelé, když jsem se snažil Vítkovi odpovědět, tak místo citace jsem zaklikl funkci - upravit příspěvek. Čímž jsem ho Víťovi komplet přemazal. Již jsem jeho původní a průvodní text vrátil zpět a doufám, že je vše v v pořádku. Moc se omlouvám a pokud někdo zaregistroval fázi výmazu, neděste se. :O) Byl to obyčejný překlik. :D
Už jsem se lekl, že fakt blbnu. :D OFFTOPIC
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Zacek za příspěvek:
Dalibor.Zahora
Uživatelský avatar
Vit.Zacek
Republikový výbor
Příspěvky: 501
Registrován: 17 kvě 2018, 00:37
Profese: student ekonomie
Bydliště: Jihlava
Dal poděkování: 923 poděkování
Dostal poděkování: 646 poděkování

Re: KF Vys 10/2020 Informování krajského fóra o VŘ KoKS

Příspěvek od Vit.Zacek »

Mario.Pospisil píše: 02 srp 2020, 12:33 Jen taková poznámka na okraj, mimo téma: zdá se mi to, že nejenže neplujeme na stejné vlně ale dokonce na jiné lodi? Aspoň část členů.
Jsme ještě Piráti, kteří si svobodně volí velení a směr plavby a nebo je část posádky složená z korzárů, poslouchající příkazy vrchnosti a směřující své kormidlo k lepším zítřkům pro všechny, zejména pro ty, kteří je nechtějí?
Asi vloni se mnou Hanka Hajnová dělala jakýsi pokec, článek. Tam jsem tento svůj pocit vyjádřil.
To Jan Pošvář: s erozi máš asi pravdu, ale tehdy (stejně jako dnes) mi šlo především o to povinné, pseudoekologické pěstování řepky kvůli pohonným hmotám, stejně jako o výstavbu betonových krav... Zřejmě jsme se nepochopili, aneb ztraceno v překladu.
Leč vrátím se k svému tématu. Kam plujeme? A plujeme vskutku svobodně? A co ta vrchnost? Uznáváme ji? Může nám nařizovat?
Možná jsem na špatné lodi. Možná máme chybně zvolené cestující. Na to si musí odpovědět každý sám.
OFFTOPICŘešení je celkem snadné. Trhneme se a založíme si Pirátskou stranu Vysočiny a potom už nám sem nikdo kecat nebude. Problém ale je, kterou vrchnost myslíš. Republikovou? Krajskou? Místní? Takže ideální řešení asi je se rozpustit. Potom už nebude pirátské vrchnosti. Hlasuje se o tom koneckonců každý rok, takže možná nejvyšší čas. :fet:
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vit.Zacek za příspěvky (celkem 3):
Mario.Pospisil, Jan.Posvar, Dalibor.Zahora
Zamčeno

Zpět na „Krajské fórum Vysočina“