Červnový newsletter RT ŽP

Moderátoři: Rada resortních týmů - členové, RT ZivotniProstredi - hlasovací

Pravidla fóra
Vítejte ve fóru resortního týmu Životní prostředí. Kalendář akcí a další informace najdete na internetové stránce týmu.
Odpovědět
Nikola.Havlova
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Příspěvky: 17
Registrován: 13 lis 2019, 13:28
Dostal poděkování: 9 poděkování

Červnový newsletter RT ŽP

Příspěvek od Nikola.Havlova »

Milí piráti a příznivci,

hlásíme se s dalším newsletterem Resortního týmu životní prostředí a Poslaneckého resortního týmu pro životní prostředí (PoŽiv). Pomalu odeznívá těžká zkouška v podobě pandemie. Doufáme, že jste krizi přečkali ve zdraví.

Poslanecká sněmovna je opět v plném provozu, byli jsme ale nuceni odložit některé semináře připravované na květen a červen. V červenci nebo září nás proto čekají semináře k tématům zeleně ve městech, strategie Zelené dohody pro Evropu nebo stavebního zákona. Za úspěch považujeme umožnění historicky prvního online streamu výboru pro životní prostředí. Nyní se už pojďme společně podívat na to, co se od konce března 2020 v životním prostředí událo.

Čemu jsme se v druhém čtvrtletí roku 2020 věnovali?
  • Vodní zákon: Dana Balcarová podala dva pozměňovací návrhy k novele zákona o vodách (Sněmovní tisk 556). První z nich se týká ochranných pásem vodních zdrojů. Jak vyplynulo i ze semináře „Cena, kvalita a dostupnost pitné vody“, který organizoval výbor v únoru pod Daninou záštitou, ochrana vodních zdrojů je v současné chvíli naprosto nedostatečná. Cílem návrhu bude nastavení jasných a nezpochybnitelných zásad k ochraně zdrojů vody formou ochranných pásem. Druhý pozměňovací návrh cílí na povinnosti správce toků a vlastníků staveb na toku tyto stavby za každou cenu udržovat ve stavu podle původní dokumentace, a to i v případě, že je to v naprostém rozporu se současnými znalostmi o nutnosti zpomalení odtoku vody z krajiny a ochraně biodiverzity.
  • Stavební zákon - urychlení výstavby: Sněmovna nyní projednává vládní návrh zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, tzv. liniový/urychlovací zákon (Sněmovní tisk 673). Piráti k novele zákona podali několik pozměňovacích návrhů. Za poslanecký tým podala jeden pozměňovací návrh také Dana Balcarová. Týká se účasti veřejnosti na urychlovacím stavebním řízení. Dana konkrétně usiluje o možnost účastnit se řízení vedených podle stavebního zákona také občanským spolkům. Cílem je snížit počet soudních sporů a zvýšit právní jistotu stavebníků, kteří nebudou muset čekat, zda jejich stavební povolení nezruší soud.
  • Odpadová legislativa: Do Poslanecké sněmovny dorazil balíček odpadových zákonů, ke kterému připravil František Elfmark spolu s týmem odborníků řadu pozměňovacích návrhů. Odpadová legislativa byla podrobně projednána na výboru pro životní prostředí 29. 4. a 13. 5. Pirátské pozměňovací návrhy se na výboru bohužel prosadit nepodařilo, ale nevzdáváme to. Balíček odpadové legislativy míří do druhého čtení na jednání pléna, kde Piráti o efektivní řešení oběhového hospodářství znovu zabojují. Prioritou je především co nejdřívější ukončení skládkování do roku 2024 (případně 2027), nastavení férových podmínek pro vstup nových autorizovaných odpadových společností na trh či umožnění dobrovolného zálohování nápojových obalů.
  • Kritický stav sucha: V České republice čelíme nejhoršímu období sucha za posledních 500 let. Dana Balcarová z pozice předsedkyně výboru pro životní prostředí vyzvala ministra zemědělství Tomana a ministra životního prostředí Brabce, aby představili kroky ministerstev k zajištění ochrany krajiny a obyvatel před kritickým suchem. Ministři představili zcela nedostatečný plán na obnovu či realizaci 380 obecních rybníků či 100 mokřadů, tůní a vodních toků. Ministerstva pokračují v původních programech, které jsou dobré, ale zoufale nestačí – je třeba zvýšit úsilí, kapacity i finance. Dana prosazuje, aby byla realizována především opatření, které umístí funkční krajinné prvky do naší zemědělské krajiny. Příkladem takových prvků, které přirozeně zbrzdí vodní i větrnou erozi a pomohou zadržet vodu a organickou hmotu v půdě, jsou meze, remízky, zatravněné údolnice, vodní plochy a mokřady. Resort životního prostředí v čele s Danou připravil ve spolupráci s resortem zemědělství dokument Sucho řešíme teď, ve kterém navrhujeme systematické řešení sucha nyní i v dlouhodobém horizontu.
  • Volební program: V dubnu jsme zahájili přípravy volebního programu do Poslanecké sněmovny na rok 2021. Celý tým životního prostředí pracoval na sbírání témat a určování priorit v oblasti ochrany přírody a krajiny. Podařilo se nám sesbírat mnoho podnětů, ze kterých široký tým vybral šest priorit. Nyní nás čeká finalizace bodů volebního programu. Poslanecký tým životního prostředí uspořádal schůzku s lídry krajů, kteří se ve svých programech věnují životnímu prostředí. Cílem bylo podpořit kraje, propojit lídry, kteří ve svých krajích řeší podobné problémy v oblasti životního prostředí a nabídnout podporu expertů i členů poslaneckého týmu.
  • Zelená dohoda pro Evropu: V neposlední řadě Dana Balcarová sleduje evropskou strategii Zelená dohoda pro Evropu a další strategie a koncepty k dosažení klimaticky neutrální a udržitelné Evropy. Poslanecký tým životního prostředí úzce spolupracuje s pirátským týmem v Evropském parlamentu s cílem dodržovat dohody, ke kterým se Česká republika přihlásila a dohlížet na jejich implementaci u nás. Pro Piráty je zásadní transparentnost, proto Dana ve spolupráci s europoslanci požaduje transparentní a efektivní využití dotací EU, které v oblasti ŽP získáme.
Chcete o nás vědět víc?
  • Co se zrovna děje ve sněmovním výboru pro životní prostředí, můžete najít pod tímto odkazem. Čekají tam na Vás programy výborů, dokumenty z jejich jednání i info o pořádaných seminářích. Od našeho posledního newsletteru zasedal výbor hned třikrát, 1. dubna jsme se věnovali vodnímu nebo hornickému zákonu, 29. dubna výbor ovládl odpadový balíček a 13. května jsme se věnovali navíc také kritickému stavu sucha v České republice.


Za tým životního prostředí PSP - PoŽiv,
Dana Balcarová, poslankyně PSP ČR, předsedkyně výboru pro životní prostředí
Odpovědět

Zpět na „Životní prostředí“